PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Niçin Deist Olunur ?

brknea
24-05-2009, 21:59
Arkadaşlar doğrusunu isterseniz siteye geldiğimden beri, dindarlarla aldı bir muhabbet, sonu gelmiyor. Doğrusunu isterseniz dogmalara bağlı argümanlardan usandım ve "biraz da aramızda felsefe yapalım, ne güzel olur" diye düşündüm. :)

Şimdi müsade ederseniz sorumu açayım:

Agnostikleri anlayabiliyorum, bir ara agnostiktim.
Teistleri anlayabiliyorum, bir ara müslümandım.
Ateistleri anlayabiliyorum, şimdi ateistim.

Ama deist ve panteist neden olunur? Bunu yaşayamadığım için bilmiyorum.

Demem o ki, tanrı inancınızın düşünsel kaynağını merak ediyorum. "Bu filozof şöyle dedi, aslında böyle de bir dayanağı var" formatında yada "ben böyle böyle düşündüm" şeklinde tartışırsak, mis gibi felsefe yapmış olacağız. :)

Konuyla alakasız tartışmalara girmemeye özen gösterilirse çok çok müteşekkir olacağım.

Sevgilerle.

K.C.
24-05-2009, 22:34
Deist, Teist ile Ateist arasındaki bir ara geçiş formudur diye düşünüyorum. :D

Ben de o formlardan biriyim.

dilaver
24-05-2009, 22:39
deistler utangaç teistlerdir diye düşünüyorum.

saygılarımla

Felsefeci 87
24-05-2009, 23:21

saygılarımla

Sevgili Dilaver abim.

Birden bire Georges Politzer'i hatırlattınız bana, bu sözlerinizle.. :)

Felsefeci 87
24-05-2009, 23:23
Ateizm'e giden bir yoldur Deizm.. Ama Ateist bir insan deist olursa, yakın bir zamanda da semavi dinlerden birini tercih eder ve teist olur.. Sevgili K.C bunu demek istemiş sanırım.. Kendisine aynen katılıyorum..

brknea
24-05-2009, 23:23

saygılarımla

Biraz daha detay... ??

dilaver
24-05-2009, 23:29
Şimdi ben ateistim.

Ama 10^-43 ten evvel bir başlatıcı olabilir. bu bilimseldir. Buna karşı çıkamayız, çünkü bilemiyoruz.

Deistler ise buna tanrı diyorlar. İyi de bir tanrı olması bizim hayatımızın nesini degiştirecek. İster buna tanrı de istersen başka bir şey. İşte deistlerin utangaçlıkları burada başlar.

Kurtulamamışlardır daha dinin akaitlerinden. Çok da deşerseniz size ahretle cevap vereceklerdir. Ya varsa korkusu onlarda da az ya da çok vardır.

Çünkü 10-43 ten evvelki bir var olanın bizimle alıp verecegi olamaz. Ama kuşku kuşkudur.

saygılarımla

Whiteface
25-05-2009, 09:27
Ateizm'e giden bir yoldur Deizm.. Ama Ateist bir insan deist olursa, yakın bir zamanda da semavi dinlerden birini tercih eder ve teist olur.. Sevgili K.C bunu demek istemiş sanırım.. Kendisine aynen katılıyorum..
bana hiç de öyle gelmiyor. öyle de değil aslında. araştırmadan konuşmak kolay.

deizm temel tanrı inancını kabul eden ve tüm evreninin yaratıcısını tanrı olarak kabul eden bir inançtır. ateizm ise bunun tam tersidir. ateizm ile sadece dine inanç konusunda benzeşiyorlar diğer tüm konularda tamamen zıtlar. bu nasıl bir yol olabilir ki? sosyalist iken kapitalist olmak gibi birşey bu. birbirlerine benzeseler tamam bir yol olabilir ama ikiside tamamen birbirine karşı bir görüş. richard dawkins gereksizi bile deistlerin gerekirse ateistlere karşı teistlerle birlik olacağını söylüyor. ayrıca deistlerin sayısı ateistlerden daha fazladır.

K.C.
25-05-2009, 09:43
richard dawkins gereksizi bile deistlerin gerekirse ateistlere karşı teistlerle birlik olacağını söylüyor.
Dawkins'in bu savını okumamıştım.
Deizm de tıpkı Teizm gibi farklı farklı algılanışlara, aşamalara, kademelere sahip bence.

Deizm'de panteist ya da pananteist bir Yaradan inancı olabileceği gibi, ilk hareketi başlatıp sonra hiçbir şekilde müdahale etmeyen bir Tanrı inancı da olabiliyor. İkisi de Deist inanç.

Sitemizin kullanıcılarına baktığımızda Deistlerin Dawkins'in savının aksine Ateistlere daha yakın olduğu görülebilir. Nihayetinde buradaki karşı çıkışımız Tanrı inancından çok Tanrısal kabul edilen ve hiçbir yere koyamadığımız, sömürü aracı olarak algıladığımız Din inancıdır.

Çoğu Deist'in inancı olan "Müdahale etmeyen Tanrı"nın Ateizm'deki Tanrısızlıkla çelişmediğini, bir alıp veremediği olmadığını düşünüyorum.

mehmetsalih
25-05-2009, 12:22
Tamda çıkacaktım şu yazı gözüme takıldı....

Ateizm'e giden bir yoldur Deizm..
Hadi diyelim bunu kabul etik yani Ateizme giden yoldur.

deist olursa, yakın bir zamanda da semavi dinlerden birini tercih eder ve teist olur..
Çelişkiye bak şimdide Deist tesit oluyor :D öyle biraz güleyim dedim o kadar...

brknea
25-05-2009, 14:01
Tamda çıkacaktım şu yazı gözüme takıldı....

deist olursa, yakın bir zamanda da semavi dinlerden birini tercih eder ve teist olur..
Çelişkiye bak şimdide Deist tesit oluyor :D öyle biraz güleyim dedim o kadar...

http://www.kaanfakili.com.tr/ama-baglaci-ve-kullanim-yerleri/

Burayı bir oku, kesmezse bir de mantık kitabı alıp oku ve güzelce sindir ki böyle komik hallere kendini düşürmeyesin.

Bu sitede moderasyon yok mu. ? Adam her konuya, alakasız şeyler yazıp muhabbetin içine ediyor.

Baştan rica etmiştim, konuyu kimse sulandırmasın diye. Hani bir laf var, "İnsan olana bir kez söylenir." diye.

katre_07
25-05-2009, 17:58
teizmde tanrı aşkındır..ama aynı zamanda yaşama mudahele eder..

deizm de ise tanrı içkin de olabiliyor..aşkın da olabiliyor..

örneğin bir panteist aslında genel olarak deizmden beslenir..ve tanrıyı evrenle içkin olarak görür..

benim anlamadığım bu dini felsefeler nasıl oluyorda birbirinden tamamiyle farklı şeylermiş gibi kesin çizgilerle ayrılabiliyor..

bana göre hepsinde ortak noktalar var...ve bazı bazı hepsinde kabulüm olan şeyler var...

en güzeli teist olmak..tanrının ne olduğunu ya da ne olmadığını biliyorsun en azından..

saygılar..

mehmetsalih
25-05-2009, 18:04
Bu sitede moderasyon yok mu. ? Adam her konuya, alakasız şeyler yazıp muhabbetin içine ediyor.

Bu bahs etiğin şey Moderatör olsa gerek...
Bakıyorum iyice çizmeyi aşmaya başlıyorsunuz. Çifte Standart misali herkes artık Mod Mod demeye başlamış. Kendinize gelin ve şahsınıza yapılan eleştirileri müsamahaylşa karşılayın ki Ettik bir ortamda tartışabilesiniz. Argo, Küfür ve her kelimeyi bize kullanan üyeler, haksız yere mesajlarımızı silen Modlar ve mesajlarımıza yapılan hakaretvari eleştiriler yetmiyormuş gibi yaptıüımız eletiriler sınırlandırılmaya çalışılıyor. Bu kadar sinirlenmeniz ''Bir suçluluk Psikolojisidir'' :nono: Eğer eleştiri istemiyorsanız söyleyin siteden çekilelim. Çünkü ben samimi ve iyi niyetle yazıyorum bana çok farklı tepkiler geliyor. Yoksa çok meraklı değilim tartışmaya...

Kürtlere hakaret eden üyeler ceza almazken Kürtlere hakaret ederek halt ediyorsunuz diyen kişilerin mesajları siliniyor.

brknea
25-05-2009, 18:39

Bu bahs etiğin şey Moderatör olsa gerek...
Bakıyorum iyice çizmeyi aşmaya başlıyorsunuz. Çifte Standart misali herkes artık Mod Mod demeye başlamış. Kendinize gelin ve şahsınıza yapılan eleştirileri müsamahaylşa karşılayın ki Ettik bir ortamda tartışabilesiniz. Argo, Küfür ve her kelimeyi bize kullanan üyeler, haksız yere mesajlarımızı silen Modlar ve mesajlarımıza yapılan hakaretvari eleştiriler yetmiyormuş gibi yaptıüımız eletiriler sınırlandırılmaya çalışılıyor. Bu kadar sinirlenmeniz ''Bir suçluluk Psikolojisidir'' :nono: Eğer eleştiri istemiyorsanız söyleyin siteden çekilelim. Çünkü ben samimi ve iyi niyetle yazıyorum bana çok farklı tepkiler geliyor. Yoksa çok meraklı değilim tartışmaya...

Kürtlere hakaret eden üyeler ceza almazken Kürtlere hakaret ederek halt ediyorsunuz diyen kişilerin mesajları siliniyor.

Arkadaşım ben bu sitenin ne sahibi, ne de avukatıyım. Siteyle ilgili sorunlarını yöneticilere anlatman daha yerinde olacak.

Ben neden suçluluk hissedecekmişim onu anlayamadım.

Burada bir konuda tartışmaya çalışıyoruz. Ve sen bu ciddi etkinliğe gayriciddi hatta cıvıkça yaklaşıp, hem de anlamadan, saçma sapan yorumlar yapıyorsun.
Adam zaten iki cümleyi "ama" kullanarak bağlamış. Buna itirazının mantığını bana açıklayabiliyorsan açıkla. Eğer açıklayamıyorsan, yapmışım bir densizlik de, kır dizini otur.

Ve evet mehmetsalih, eğer siteden ayrılmak istiyorsan inan bu benim hiç umurumda değil.

mehmetsalih
25-05-2009, 18:42

Çelişkiye bak şimdide Deist tesit oluyor :D öyle biraz güleyim dedim o kadar.

BA BA BA : Adam zaten iki cümleyi "ama" kullanarak bağlamış. Buna itirazının mantığını bana açıklayabiliyorsan açıkla. Eğer açıklayamıyorsan, yapmışım bir densizlik de, kır dizini otur.
Buna ben gilerim ya! Adam bağlayamıyorsa... hiç bağlamasın.

Bunun neresi saçma. Asıl şçamalık böyle basit tartışmanızdır.

mehmetsalih
25-05-2009, 18:46
Pardon kardeş ya özür dilerim senin daha 18 mesaj yazdığını bilmiyordum. Yenisin demeki...

brknea
25-05-2009, 18:52
Sen "ama" diye bir kelime duydun mu hiç ?

Yanıtın evet ise, şimdi bir sayfa geriye git ve felsefeci87'nin cümlesinin bütününe bir bak. Yazdığı iki zıt ifadenin arasında bir kelime göreceksin. İşte o "ama"dır.
Türkçe'de "ama" bağlacının görevini sana veriğim linkte okuyup, anlayabilirsin. Eyvah! ya orada da yeni bağlaçlarla karşılaşırsan ne olacak mehmetsalih.

mehmetsalih şimdi seninle bir kuran ayetinin geldiği manayı tartıştığım zamanı hatırladım da, kafamı duvarlara vurasım geliyor.

mehmetsalih
25-05-2009, 19:00
kafamı duvarlara vurasım :D Devam et ve Devam edin ben burda ineyim.

brknea
25-05-2009, 19:00
Pardon kardeş ya özür dilerim senin daha 18 mesaj yazdığını bilmiyordum. Yenisin demeki...

Ne diyim ki ben sana.

brknea
25-05-2009, 19:03
kafamı duvarlara vurasım :D Devam et ve Devam edin ben burda ineyim.

Hehehe evet mehmetsalih bak gördün mü bu bir top, şimdi yok niye? Attıııım.

Yılışık herif. Yanıt versene sana söylediklerime.

Felsefeci 87
25-05-2009, 19:03
bana hiç de öyle gelmiyor. öyle de değil aslında. araştırmadan konuşmak kolay.

deizm temel tanrı inancını kabul eden ve tüm evreninin yaratıcısını tanrı olarak kabul eden bir inançtır. ateizm ise bunun tam tersidir. ateizm ile sadece dine inanç konusunda benzeşiyorlar diğer tüm konularda tamamen zıtlar. bu nasıl bir yol olabilir ki? sosyalist iken kapitalist olmak gibi birşey bu. birbirlerine benzeseler tamam bir yol olabilir ama ikiside tamamen birbirine karşı bir görüş. richard dawkins gereksizi bile deistlerin gerekirse ateistlere karşı teistlerle birlik olacağını söylüyor. ayrıca deistlerin sayısı ateistlerden daha fazladır.

Sözlerinize dikkat edin bir kere.. Beni tanımadan etmeden, benim araştırmadığımı imalı bir şekilde belirten adamın alnını karışlarım.. Richard Dawkins'in gereksiz bir insan olduğuna şahsen inanmıyorum.. Görüşlerinize saygı duyuyorum.. Biraz da bu saygının siz de olmasını temenni ediyorum..

ersay
25-05-2009, 20:34
sevgili ateistler bende deistim bir deist olarak rahat olun teistlerin hertürlü saldırılarına karşılık yanınızdayız.rahat olun herşey kontrolumüzün altındadır.canlarım benim teistle hergün kebap yiyecegimize ateistlerle hergün soğan yemeye razıyız.

Titan
25-05-2009, 21:13
Düşünmeye başlamak ve sorgulamak deistliğin ilk adımıdır bence. Düşünün bir kere, Tanrı sizi bir hiç yerine koyuyor ve kendini kanıtlaması için bir elçi ve kitap gönderip onu yadetmek içinde şart koşuyor. Halbuki deislikte Tanrı, sadece evreni yaratıp hiçbir müdahale gerektirmeden doğal sürecine bırakmaktır. Tüm insanlar eşittir, tapınma, kutsallık, kader, elçiler, kitaplar yoktur. Olayların sonucunu insanlar belirler.

brknea
25-05-2009, 21:28
Düşünmeye başlamak ve sorgulamak deistliğin ilk adımıdır bence. Düşünün bir kere, Tanrı sizi bir hiç yerine koyuyor ve kendini kanıtlaması için bir elçi ve kitap gönderip onu yadetmek içinde şart koşuyor. Halbuki deislikte Tanrı, sadece evreni yaratıp hiçbir müdahale gerektirmeden doğal sürecine bırakmaktır. Tüm insanlar eşittir, tapınma, kutsallık, kader, elçiler, kitaplar yoktur. Olayların sonucunu insanlar belirler.

Burada ateist düşünceyle farklılışan tek nokta, sizin tanrı yarattı demeniz. Bu düşüncenize herhangi bir desteğiniz var mı.? Yokluğu kanıtlanamadığı için var mı sayıyorsunuz. ?

Lütfen yanlış anlamayın, niyetim sadece fikir alışverişi.

Titan
25-05-2009, 22:04
brknea,

Hayatım boyunca hiçbir zaman dinlere karşı bir yakınlığım olmadı, sadece bir yaratıcının olduğuna inanırdım ancak insan düşünmeye başlayınca bu varlığın nasıl bir şekli olması gerektiği üzerinde kafa yorması, onun bilinemez olduğunu kanıtladı bana. Bu yüzden eğer bir tanrı varsa her yerde olmalı diye düşündüm ve Panteismle tanıştım, ancak bu da pek uzun sürmedi. Derken, spiritüel sitelerde gezinirken bu siteyle tanıştım. Bir itirafta bulunmam gerekirse bu siteye gelmeden önce "agnostik" kelimesinin ne olduğunu bilmiyordum, ancak yukarıda ki cümlede de değindiğim gibi kendi kendime "agnostik" düşünceye meylim olduğunu anladım. Yani "agnostik" kelimesini bilmeden "agnostik" olmuşum, bir deist değil agnostik düşünce taşıyorum. Çünkü bir Tanrının var olup-olmadığını bilmiyorum, dinsel argümanlar benim için kanıt değildir.

İlk mesajımın nedeni, deistken düşündüklerimdi.

parmis
25-05-2009, 22:19
Sanırım biraz ayıp edeceğim ama deistlerin korkak olduğunu düşünüyorum çünkü bu süreçten bende geçtim..Dini kitapları okudukça inancım yok oldu ama bir Tanrı dayatması vardı hep yaşamımda.. Allahtan kork felan derlerdi ya bende korkuyordum henüz yendim bu korkuyu. İtiraf ediyorum; artık deist değil ateistim..

saygılar...

parmis Güneşin_kızı

Felsefeci 87
25-05-2009, 22:53
Sanırım biraz ayıp edeceğim ama deistlerin korkak olduğunu düşünüyorum çünkü bu süreçten bende geçtim..Dini kitapları okudukça inancım yok oldu ama bir Tanrı dayatması vardı hep yaşamımda.. Allahtan kork felan derlerdi ya bende korkuyordum henüz yendim bu korkuyu. İtiraf ediyorum; artık deist değil ateistim..

saygılar...

parmis Güneşin_kızı

Bugün almış olduğum en güzel haber.. Seni yürekten tebrik ediyorum.. Sevgili Parmis.. =)

parmis
25-05-2009, 22:57
Bugün almış olduğum en güzel haber.. Seni yürekten tebrik ediyorum.. Sevgili Parmis.. =) Felsefeci 87

teşekkür ediyorum:)

parmis Güneşin_kızı

pervane
25-05-2009, 23:19
Yahu sahi ben de deistleri anlıyorum sayılmaz mesela bütün tanımların üzerinde bir tanrı inanışı ne ola ki! herkesin kendi yaptığı puta tapınması gibi birşey. Bir başlatıcı var ama hiç bir şeye daha sonra karışmıyor. Eee! güzel de neden bu başlatıcıdan korkulup hala onun adına yaşantılarında düzenlenmeler yapılıyor onu pek anlamıyorum. Yok bence utangaç tesitlikten ziyade kurnazlık var bu işte:behindsofa:

pervane
25-05-2009, 23:22

saygılar...

parmis Güneşin_kızı

Tanrım bana bu günleri gösterdiğin için sana değil! sevgili parmis'e teşşekkür ediyorum.:clap2:

Felsefeci 87
25-05-2009, 23:32
Tanrım bana bu günleri gösterdiğin için sana değil! sevgili parmis'e teşşekkür ediyorum.:clap2:

Herkes çok sevinçli bu habere :) Sevgili pervane, sizinle aynı duyguları paylaştığımı belirtmek istiyorum. Hatta internette yayınlanan bir fotoğrafı da sizinle paylaşmak istiyorum :) Bu arkadaşımız da Ateist olduğu için Tanrıya teşekkür ediyor :)

http://www.agnostik.org/resim/atgirl.jpg

parmis
25-05-2009, 23:46
sayın pervane,

teşekkürlerimle...

parmis Güneşin_kızı

pante
26-05-2009, 00:00
Ateistler coşmuş burda.
Meydanı boş bulmuşsunuz bakıyorum.
Sitenin deistlerinde iş yok ki yanıt verebilsinler.
Korkaklarmış..
Kimden korkacaklar?
Deistin tanrısının cenneti, cehennemi mi var ki korkacaklar?
Yoksa siz deistlerin bir tanrının kendisine inanmayanları sonsuza kadar ateşte yakacak kadar gaddar olduğuna inanabileceklerini mi sanıyorsunuz?
Non-teist akımlara saygınız olsun, boşverdik inançlara saygıyı.
Korkaklık diye eleştirmeye kimsenin hakkı yok.

parmis
26-05-2009, 00:07
Sayın Pante,

Ben kendi yaşadıklarımı ve korkaklıklarımı anlatmıştım walla ciddi ciddi Allah ın beni çarpacağına inanıyordum yaaa..

saygılar..

parmis güneşin_kızı

pervane
26-05-2009, 00:16
Eh yani Pante şurda iki ateist bulduk sevincimizi kursağımıza dizdiniz. Dikkat edersen ben bir başlatıcıya korku duymaktan bahsettim topyekün korkaklıktan değil. Bugün hiç kavga edemeyeceğim sizinle parmis ve felsefeci 87'nin hatırına:angel:

brknea
26-05-2009, 00:19
Ateistler coşmuş burda.
Meydanı boş bulmuşsunuz bakıyorum.
Sitenin deistlerinde iş yok ki yanıt verebilsinler.
Korkaklarmış..
Kimden korkacaklar?
Deistin tanrısının cenneti, cehennemi mi var ki korkacaklar?
Yoksa siz? deistlerin bir tanrının kendisine inanmayanları sonsuza kadar ateşte yakacak kadar gaddar olduğuna inanabileceklerini mi sanıyorsunuz?
Non-teist akımlara saygınız olsun, boşverdik inançlara saygıyı.
Korkaklık diye eleştirmeye kimsenin hakkı yok.

Kısmen sana katılıyorum.
Daha önceki dinindeki tanrısının etkisiyle korkup, deizmle kendini eski tanrısının gazabından koruyacağını düşünenler de var. Fakat bunların yanında, salt düşünerek bir tanrının varlığını kabul edebilmiş filozoflar da gelip geçtiler.
Aslına bakarsanız ben arkadaşların, deizmi bu şekilde tarif etmelerini de anlayabiliyorum.
Peki sevgili pante,
Siz panteizm hakkında bize ne söyleyebilirsiniz.? Bu sizin için mantıksal değerlendirmeler neticesinde elde edilen bir sonuç mudur.? Yoksa inanç mı dersiniz.?

Felsefeci 87
26-05-2009, 00:19
Eh yani Pante şurda iki ateist bulduk sevincimizi kursağımıza dizdiniz. Dikkat edersen ben bir başlatıcıya korku duymaktan bahsettim topyekün korkaklıktan değil. Bugün hiç kavga edemeyeceğim sizinle parmis ve felsefeci 87'nin hatırına:angel:

Sevgili Pervane sen birtanesin.. :hug:

brknea
26-05-2009, 00:22
Valla hayat boş, eğlen coş durumuna bağladınız. Kafalar güzel herhalde. :)

Özne
26-05-2009, 01:43
Sevgili pante: Aşk olsun nasıl iş yok deistlerde :D İlgilenmiyoruz pek doğrudur ancak ateistler kadar birşeyleri ispat edelim diye yırtınmadığımızdan belki bu cevap vermeyişimiz :D

Forumda ben ve diğer arkadaşlar yazmıştı ancak yinelemekte fayda var.

Ateistlerin bizim hakkımızda yorum yapmaları ilginç olmuş. Ateizmle ilgili konulara yorum yapmadığımız kabahatmış demek :p
Her zamanki söylemler... biz duymaktan, okumaktan bıktık onlar söylemekten, yazmaktan... Korkaklık nedir yahu? Kimden korkucaz anlamıyorumki? Pante demiş zaten ahiret yok cennet cehennem yok kimden niye korkalım. Ateistler cesur yürek diğerleri pısırık fare sanki.

Desitler dinlerdeki tanrılara inanmadığı için günlük hayatları ateistler gibidir. Şurayı (http://www.turandursun.com/ateizm-agnostizm-panenteizm-panteizm-deizm#5) bir daha okuyun.

Şimdi konu başlığına cevap vereyim. Niçin deist olunur? Kutsal(!) kitaplarda yazanların içeriğini sorguladıkça ve bu kitapların kutsal değilde kutsallaştırıldığını anlıyınca bir insan otomatikman deist olur. Bu nedenle sorgulamanın ilk adımı deizmdir savı doğrudur. Ancak deist olup deist ölen insanlarda vardır. O nedenle ateizme giden bir yol olarak görülmesi yanlış. Ateist olanda vardır olmayanda.

Deistler hakkında bilinen çok önemli bir yanlış şudur: Deistlerin Tanrı anlayışı dinlerdeki gibi değildir. En azından benim böyle. Deizmde tanrı insanları ateşlere insanları atmaz, kızmaz, sevinmez... Deistler genellikle tanrıyı bir kalıba sokmazlar. Ne gerek var zaten? Deistlerin Tanrı'yı kabul etme nedenleri genellikle evrenin yaratılışında Tanrı'nın rolünün olduğudur.

richard dawkins gereksizi bile deistlerin gerekirse ateistlere karşı teistlerle birlik olacağını söylüyor.
richard dawkins halt etmiş. Başkaları hakkında ön yargılı yaklaşmamak lazım. eğer richard deistlerin Tanrı'ya bakış açısını bilseydi dindarların Tanrı inancıyla uzaktan yakından alakası olmadığını anlardı. Bu nedenlede dindarlardan uzak durduğumuzu onların içten içe kandırıldığını, kullanıldığını ve dinin insan hayatında olmaması gerektiğini düşündüğümüzü bilirdi. Yani bu konuyu açan arkadaşın dediği gibi yaşamadan bilemezsin deizmin ne olduğunu. Sadece okur anlamaya çalışır ve tahminlerde bulunursun.

pante
26-05-2009, 02:57
Siz panteizm hakkında bize ne söyleyebilirsiniz.? Bu sizin için mantıksal değerlendirmeler neticesinde elde edilen bir sonuç mudur.? Yoksa inanç mı dersiniz.?

Mantıksal yanları da var, inanç yanları da.
Mantıksal yanı, ilk varlıktan herşeyin türemesini açıklayarak en bilimsel tespit içinde olması.
İnanç yanı ise, sonunda herşeyin yine ilk varlığa döneceği, dönüşeceği.

evrensel-insan
26-05-2009, 03:12
Saygideger pante;

Neden bu "ilk varlikta takintidasin? "Ilk" bir zamansal kavramdir ve zamanin yaraticisi insanogludur. Ikincisi; insanoglunun kendiside bir varliktir. Butun icindeki diger varliklardan biridir.

Ustelik, butunun bir parcasi olarak; ne butunu ne de baska parcalari ortaya koyabilir. Kaldiki daha kendi parcasini bile ortaya koyamamis, koyamaz da zaten.

Eger hersey insanogluyla ve insanoglu algisi icin ve yine insanoglu tarafindan basladigina gore; ilk de onun bir spekulasyonu olacaktir. Ustelik bu spekulasyon; karakter yapisindan dolayi; sadece bir tartisma getirecektir. Baska bir sey degil.

Insanoglunun; tartismasal temelde ortaya koyacagi ve sadece kendisini ilgilendiren bir tartismali spekulasyona, insanoglunun neden bir ihtiyaci olsun?

Ustelik, insanoglunun; bu insandisi arayisi, hem onu insanlik disiliga itmekte; kendi turu ve cinsinin, birligini butunlugunu bile saglayamamakta ve kendini bir insan olarak yasatamamakta ve kendi turu ve cinsi temelinde; insanlik iliskisi kuramamaktadir.

Butun bunlar ortada gun gibi asikarken; insanoglunun, ki ortaya koysa bile; ilkin sonu yoktur, kendini bu kisir dongude; tutmasinin altinda acaba yatan nedir? Insanoglunun, tek gercekci yanasimi; kendine yonelmesi ve bilimi de teknik olarak gelistirip; dunyanin nimetlerinden; yine dunyaya zarar vermeden yasam surmesidir.

ILKI SORANDA CEVAPLAYANDA INSANOGLUDUR. Bunun cevabi, hic bir zaman bilimsel olamaz ve cevabi verilen ilk; onceki ilki sorduracaktir ve bu bir kisir dongudur.

Saygilarimla;
evrensel-insan

pante
26-05-2009, 12:41
Neden bu "ilk varlikta takintidasin? "Ilk" bir zamansal kavramdir ve zamanin yaraticisi insanogludur. Ikincisi; insanoglunun kendiside bir varliktir. Butun icindeki diger varliklardan biridir.

Ustelik, butunun bir parcasi olarak; ne butunu ne de baska parcalari ortaya koyabilir. Kaldiki daha kendi parcasini bile ortaya koyamamis, koyamaz da zaten.

Saygıdeğer Evrensel-insan;
Big bang yanlışlanana kadar ve bu konuda yeni bir kuram ortaya çıkana kadar bu görüş geçerli kalacaktır.
İlk varlık takıntısı diye birşey yok. Evrim var. Dünyanın olmadığı bir dönem var. Güneşin ve diğer yıldızların olmadığı bir dönem de. Dolayısıyla bu gerçek, onalrdan önce neyin olduğu ve evrenin nasıl oluştuğunu keşfetmeye götürür insanı. Big bang de bu düşüncenin ürünüdür ve big bang öncesini düşünmemek diye bir görüş olamaz.
İnsanoğlu düşüne düşüne bulmuştur bilinmeyenleri.

evrensel-insan
27-05-2009, 01:07
Saygideger pante;

İnsanoğlu düşüne düşüne bulmuştur bilinmeyenleri.-pante-

Insanoglu, birseyi bulamaz. Evren mi kaybetti ki; bulsun. Sadece kendi yetisi temelinde; ve de sadece kendi turu ve cinsine, ve sadece kendi algilamasi icin; bildirimde bulunur. Bu bildirim; ne evreni, ne de uzerindeki, diger parcalari ilgilendirmez. Bu bildirimin de sonu yoktur. Sonucta en son bildirdigi; her zaman son bildirim olarak kalacaktir.

Saygilarimla;
evrensel-insan

ChoPin
20-06-2009, 00:35
bak ben sana açıklayayım neden deist olunur
neden ateist olunmaz neden dindar olunmaz

deist olursun çünkü kutsal kitapları okumuşsundur
birbirlerine benzedikelrini görürsün
arada bazı sürelerde peygamberin kendi sözleri vardır
yani yaratıcıya ait olmayan sözler
sonra sürekli cehennemliksindir
sürekli herşeyde ceza vardır
sürekli bir korkutma da cabası
ve kitabın o zamanki cahil halka gönderilmesi gibi
çünkü artık çağdaş bir gelecekteyiz uzay çağına gidiyoruz
nano teknoloji kullanılmaya başlandı
kitaplara bakıyoruz artık kimsede keçi tavuk davar gümüş altın yok
yani bir geçerlilik katmıyor

neden ateist olunmaz
dindarların düşündüğü şekilde bir tanrı yok bunda hemfikiriz
amaa bir tanrı var hatta tanrılar var
ben bunda kesinlik kullanıyorum
tarihi iyi irdeleyende anlar zaten bunu hemen
ama o tanrıları kabul etmek anlamsız
çünkü onları kim yarattı
ya da onları yaratan şey neydi
ayrıca metafizikten uzak dururlar
dediğim gibi
materyalizm varlık metafizik yokluk
bu dengeyi göremiyorlar maalesef
ayrıca elementler neden belirli oranlarda birleşince bileşikler oluşuyor veya
nasılda oluyor astreoidde birkaç element bulunuyor
ve bing-bang olayı
ateist olmayı engelliyor
ateist olmanız içinde koşulsuz evrime inanmanız gerekmektedir
fakat bu artık geçersizdir çünkü
dünyadışı varlıklar sebebiyle olsun
eski medeniyetlerin bizlere bıraktıkları mesajlarda olsun
ben mayaların boyut atladıklarını söylesem kimse bana inanmaz
çünkü insanın gücünü kimseler çok iyi bilmiyor
dönüp dolaşan bir enerji vardır
düzenler dağıtır kendi döngüsü içerisinde herr yere akar
işte bu yüzden de ateist olunmaz

evet bu evren nasıl meydana geldi
bing-bang bile kesin değilken
sanırım en anlamlısı deist olmaktır ...

nehir
21-06-2009, 05:24
Bir Deist olarak sadece şunu söylemek istiyorum: bir yaratıcı güç inancını korktuğum için filan taşımıyorum,sadece böyle bir yaratıcı enerji olmalı diye düşündüğüm için inanıyorum ve onun cennet yada cehennemi olduğu şeklinde bir inancım yok, korkumda yok,yani dinlerde anlatıldığı şekli ile bir tanrı inancı taşımıyorum ve bu şekildeki bir tanrıyı kabul etmiyorum!Bu kadar basit ve net!

paslıçivi
21-06-2009, 08:26
işte bu yüzden de ateist olunmaz

evet bu evren nasıl meydana geldi
bing-bang bile kesin değilken
sanırım en anlamlısı deist olmaktır

fareye de tapılır, maymuna da, ineğe de, puta da..

müslüman da olunur, hristiyan da, budist de, hindu da..

ateist de olunur, deist de, panteist de, agnostik de...

tüm bunların hepsi insan içindir ve bunlara inanan insanlar geri zekalı, kör insanlar değildir.. hepsi senin benim gibi belli ve değişik bir zeka düzeyi olan toplumsal yaşamayı becerebilen insan denen canlı olmanın farkında varlıklardır..

ama işin içine inanç girdi mi kimse kimseyi beğenmez ve kendi inandığı kavramın altında toplanılsın ister herkes..

çünkü adı üstünde inanç, bilinmeyen ama merak edilen bir konuda bir karara varıp sorgulama bitmiştir.. ve inancın kaçınılmaz yanetkisi şüphe her türlü inançta vardır.. müslümanında da vardır, maymuna tapanında da, budistinde de, ateistinde de, deistinde de, katı agnostiğinde de..

o yüzdendir ki egonun(sahtebenlik) merkezinde ya da etkisinde yaşayan insanlar farkında olmadan savunma mekanızmaları devreye girip kişiyi kendi inancı dışındaki tüm inançları kötülemeye, yanlışlamaya ve kendi inancını savunmaya, doğrulamaya ve taraftar bulmaya çalışır..

teizm(dogma ve kurumsallaşmış, organize olmuş inanç) inancı olan insanları tatmin eden, huzur veren; yaşadığı toplumun zihnini olduğu gibi kabul etmesidir..

nonteizm(dogmadan kurtulmuş, organize olmayan bireysel inanç) inancı olan insanları tatmin eden, huzur veren; müsaade edilen bilinçaçıklığı/sorgulama daki yakaladığı orandır..

her insan ayrı dünyadır.. her insanın bilinci değişik seviylerde açıktır.. açıklı oranında inancın kendiliğinden oluşur.. ama bunu sen kendin seçtin zannedersin.. bilinçdüzeyindeki sorgulamanın verdiği tatmin, tatminsizlik seni bu inancı seçmeye teşvik edip zorlamıştır sadece..

inançlar sorgulamanın bitmesidir.. sorgulamanın bitmesi sana huzur ve tatmin veriyorsa hala sahtebenliğin etkisindesindir.. o noktada stop dersin zaten..

sahtebenliğin etkisinden kurtulduğun oranda bilincin yüksemeye başlar ve inanç kavramının kendisi seni tatmin etmemeye başlar.. sorgulamanın bitmemesini istersin..

çünkü seni tatmin eden, sana huzur, çoşku veren sorgulamanın devamıdır, kendisidir.. yavaş yavaş sorgulamayı bitiren sonlandıran her türlü inanç düzeyinden ve türünden uzaklaşmaya başlarsın...

tüm bunlar farkındalık, aydınlanma yolunda bir süreçtir..

Aras
08-07-2009, 17:16
Bu Konu Gerçekten Çok Canımı Sıkmaya Başladı, Üstelik Bu Tip Soruları Din Dogmalarına İnanlardan Değilde Ateist, Panenteist, Agnostik vb. Kişilerden Daha Çok Duymak Çok Sinir Bozucu Geliyor.

Kendisini allahının sevgili kulu sanan bir müslüman gelip sorduğu zaman anlayabiliyorum onun neden sorduğunu, çünkü ben "dinlere inanmıyorum Tanrı ya inanıyorum" dediğim zaman, O kuranındaki Tanrıyı göz önüne alarak konuşmaya başlıyor, " tanrıya inanıyorsan kurana neden inanmıyorsun kuranı o gönderdi " tarzı klasikleşen, maalesef(!) EDIT olduklarını anlamamızı sağlayan bu ve benzeri cevapları veriyorlar.

Ama bu dogmacılıktan çıkmış olan kişilerin bu şekilde benzer düşünce ile dinlere inanmıyorsan tanrı ya niye inanıyorsun diye sorması, gerçekten çok üzücü geliyor bana.

Deizm de inandığım(ız) Tanrı Evren in Oluşmasına İlk Sebep Olan Varlıktır Bizlere Göre (Ya da Bir Yokluktur)

Yani Bizim İnandığımız Tanrı; kitap, melek, peygamber gönderen, cezalandırıcı ya da mükafatlandırıcı, her şeye karışan yöneten istese her şeyi yok edebilecek vb. sözde kutsal kitaplardaki gibi bi varlık değildir.

En Kısa Tanım İle

"Evren'in Oluşumuna İlk Sebep" tir Bizim Tanrımız.

evrimi başlatan ufak bi organizmada olabilir, yoktan var etme gücü olan bir varlıkta.. nasıl bir şey olduğunu bilemeyiz.
(sen mikroorganizmaya mı tapıyorsun diyecek arkadaşları gözlerinden öperim)

AnuTreS
04-09-2009, 08:23
choin arkadaşıma katılarak kendi fikirlerimi beyan edeceğim.
öncelikle dinlerin geçerliliğini kaybettiğini düşünüyorum.ikincisi ise kutsal kitapların yanlış anlaşıldığını düşünüyorum.kutsal kitapların melekler yani uzaylılar aracılıyla bize yazdırıldığı kanısındayım.aynı kanıyı turan dursunda evren bir şakamı? adlı kitabında dile getirmiştir.berfin yayınları.
zaten dikkat ederseniz kuranda allah hep biz olarak hitap etmektedir.bu da bizden gelişmiş bir uygarlığın tanrıyı bulduğunu ve hatta tanrının evrendeki hersey olduğunu ortaya koyduğu bir yaklaşımdır.yani biz hersey tanrıdır ya da onun enerjisini taşır.
insanlık kıyameti de yanlış algılamıştır.kıyam etmekten gelen bu sözcük aslında bir uyanış zamanını işaret etmektedir.ve kutsal kitapta derki kıyamette dinler geçerliliğini kaybedecektir.neden?çünkü artık bir bilim çağına girilmiştir.en hakiki mürşit bilimdir.
istikbal görklerdedir çünkü tahminen 2012 senesinde uzaylılar artık gizli gizli devletlerle görüşmeyecekler aynı zamanda topluma da açılacaklardır.fakat dinden para kazanan bazı çevreler bunu biliyor ve bundan korkuyorlar.çünkü din bu sayede artık hükmünü yavaş yavaş yitirecektir.din bu dünyaya hiçbirşey vermemiştir.yozlaşmanın ta kendisidir.zeitgeist belgeselini izlemenizi tavsiye ederim.halbuki istenen bu değildi.bu yüzden artık bilim yönünde ilerleyecek medeniyetimiz galaksideki yerini kısa zamanda alacaktır.tabi önce para sistemimizi gözden geçirmeli ve yozlaşmanın merkezi olan kurumları ortadan kaldırmalıyız.
uzaylıların varlığından çekinen ve kurumlarını devam ettirmek isteyen hareketler.
1.vatikan
vatikan piskoposların biri şöyle diyor
''evet uzaylılar vardır ve onlar da tanrının yaratıklarıdır.''
bu endişenin ver korkunun dile getirilmesinden başka nedir?
ne demiştik hersey tanrının bir bütün olarak vardır..ama vatikan hala bulutların üzerinde tanrı denen bir adamın bizi izlediğini ve uzaylılarıda kendisinin yarattığını iddaa ediyor.uzaylılarda hristyandır demeye dili varmıyor.
2.harun yahya
kendisini mehdi sanan bu zat.dünyayı internet yoluyla ateizmden kurtaracağını sanarak bir kaç uyduruk bilim adamınıda yanına alarak toplumu müslümanlaştırmak yolunda önemli adımlar atmıştır.maksat bilimi kullanarak din gibi insanları bölünmeye ve savaşmaya iten bir kurumu devam ettirmek.kendisine zamanında şizofreni teşhiside konulmuştur.ve kendi sözleriyle mehdinin interneti namı değer dabbeyi kullanarak dünyada ateizmi bitireceğini iddaa etmektedir.kendisini mehdi olarak görmesi büyük ihtimaldir fakat bunu dile getirerek bir çuval inciri berbat etmek istemiyor.
insanlar kendi seçimlerini kendileri verirler.fakat gördüğünüz gibi yok etmek bugün islam dininnin genlerinde vardır.ateizmi yok etmek olsa bile ...

son olarak ben herseyin ''Allah birdir'' sözünden hareketle tanrı olduğuna inanıyorum.burdaki birlik teklik manasında değildir ,birliktelik manasındadır.ve aynı zamanda var olan heseyi yaratmış olan yaradanında başka bir boyutta kendi bütünsel enerjisiyle var olduğuna inanıyorum.

şunu belirtmek isterim;ben dinsiz biriyim.bütün dinlere inanıyorum fakat başkabirşeye daha inannıyorum oda dinler devrinin kapandığıdır.

saygılar hürmetler.
evren bir şaka mı? turan dursun berfin yayınları.mutlaka okuyunuz.

ilquer
08-09-2009, 22:32

saygılarımla

:laugh: katılıyorum

ilquer
08-09-2009, 22:37
Bir deist olarak şunları da eklemek istiyorum . ateistlere de saygı duyuyorum diğerlerine duyduğum kadar ama yani diyelim ki canlıların başlangıcı mikroorganizma bakteri artık her neyse bunlar kabul edilirse bunlar nasıl oluşuyor?

Aras
07-02-2010, 13:52
Bir deist olarak şunları da eklemek istiyorum . ateistlere de saygı duyuyorum diğerlerine duyduğum kadar ama yani diyelim ki canlıların başlangıcı mikroorganizma bakteri artık her neyse bunlar kabul edilirse bunlar nasıl oluşuyor?

Bilemiyoruz bunu.

Deist olduğum için değil, ne olursam olayım aynı şey geçerli.

Maddenin ilk oluşumu bilinmiyor, Kendisine Tapılma Noktasına Gelen Ateist Richard Dawkins te aynı cevabı veriyor buna.