PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : bertrand russell'ın din ile ilgili görüşü

27-10-2005, 05:03
Bertrand RUSSELL
“benim din üzerine şahsi inanışım lucretius’unkiyle aynı. Onu korkudan doğmuş bir hastalık ve muazzam bir sefillik olarak görüyorum. Ne var ki, medeniyete bazı katkıları olduğunu inkar edemem. Ilk çağlarda takvimi düzenlemeye yardımcı oldu, ve mısırlı rahiplerin güneş tutulmalarının tarihsel kayıtlarını tutmalarını ve onları önceden tahmin edebilmelerini sağladı. Bu iki hizmeti kabul etmeye hazırım, ama başka bir katkı bilmiyorum.”
Din medeniyete katkıda bulunmuş mudur?

“ düşünceme göre din öncelikli ve ana olarak korku üzerine kurulmuştur. Kısmen bilinmeyenin korkusudur ve kısmen bir şekilde senden daha büyük olan abinin bütün problem ve çatışmalarda senin yanında olduğunu hissetme isteğidir. Bu bütünün temeli korkudur—bilinmeyen korkusu, yenilgi korkusu, ölüm korkusu. Korku zulümün ebeveynidir, ve bu sebeple zulümün ve dinin el ele gitmesinde şaşılacak birşey yoktur…bilim bize öğretebilir, ve düşünüyorum ki kendi kalbimiz bize artık hayali destekler için etrafa bakınmayı değil, artık uzayda müttefikler icad etmeyi değil, daha ziyade dünyayı yaşanılacak daha iyi bir yer haline getirmek için buradaki, aşağıdaki kendi çabamıza bakmayı öğretebilir; kliselerin yüzyıllar içinde yaptıkları bir çeşit mekan yerine.
Neden bir hristiyan değilim?

kaynak: http://atheisme.ca/citations/cit_en_Russell.html
çev: usrenin

27-10-2005, 10:19
Usrenin,
Çeviri için teşekkürler.
Russell, agnostisizmin en önemli temsilcilerinden biri sayılır. Onun agnostisizm hakkındaki görüşlerini de bulup çevirisini yaparsan memnun olurum.

Materyalist
27-10-2005, 17:13
Cem! olayı pek anlamadım. Russell AGNOSTİK mi, ATEİST mi?

27-10-2005, 17:26
Russell aslında ateist değil AGNOSTİKtir...

Ama "sokaktaki adama" yani bu kavramları genelleyenlere kısaca "ateistim" diyebilir hissetmiştir kendini sözlerinden anladığımız kadarıyla..

Russell'in kendi ağzından:

"As a philosopher, if I were speaking to a purely philosophic audience I should say that I ought to describe myself as an Agnostic, because I do not think that there is a conclusive argument by which one prove that there is not a God. On the other hand, if I am to convey the right impression to the ordinary man in the street I think that I ought to say that I am an Atheist, because, when I say that I cannot prove that there is not a God, I ought to add equally that I cannot prove that there are not the Homeric gods."

http://en.wikipedia.org/wiki/Bertrand_Russel

Russell
27-10-2005, 19:19
merhaba,
Nick'im olan Russell tahmin edebileceğiniz gibi Bertrand Russell'dan gekmektedir.Bu siteyle ilk tanıştığım sıralarda Bertrand Russell'ın bir kitabı elime geçmiş ve onu okuyordum.Üyelik sırasında aklıma birden bu etkilendiğim filozof geldi ve nick'im böylece Russell oldu.

Russell'da Din:

Russell,insanların tabiattan korkmalarını ve tabiat karşısındaki acizliklerini,dinin ortaya çıkışındaki en önemlim etkenlerden birisi olarak görmektedir.Çünkü o,dini,insadaki korku duygusuyla temellendirmektedir.Ancak bu korku Russell'a göre sadece tabiat'a karşı duyulan korku değildir.O "dinin herşeyden önce ve genellikle korku üzerine kurulmuş olduğunu sanıyorum.Bu kısmen bilinmeyenin korkusudur,kısmen de...başınıza gelebilecek güçlüklerde ve itişmelerinizde yanı başınızda duracak bir ağabey'in olmasını size isteten korkudur.Bilinmeyenin,yenilmenin ve ölümün saldığı korku" sözüyle dinin ortaya çıkışındaki nedenleri göz önünde bulundurarak,din kavramının genel bir çerçevesini çizmektedir.

Russell,yaşamın her alanında dine gereksinim duymanın yersiz olduğunu ve böyle davranmak isteytenlerin de korkak olduğunu belirterek bu noktada şunları söylemektedir:"Bu insanlar bir çeşit korkaklık gösteriyorlar derim.Başka bir alanda olsaydı onların bu davranışları küçümsemeyle karşılanırdı.Fakat olaylar din alanında geçtiğine göre bu iş hayranlık verici sayılmaktadır.Hangi alanda olursa olsun korkaklığa hayranlık duymam ben"Görüldüğü gibi Russell,dini oluşturan temel sebebin korku olduğunu ve insanların bu korkudan kurtulmak için dini,sığınılacak sığınılacak bir liman olarak gördükleri düşüncesindedir.

Russell'a göre,temeli korku olan din,bazı korkulara kötü olarak bakılmamasını sağlamıştır.Bundan dolayı da insanlığa,insanlığa çok kötü bir hizmette bulunmuştur.Ancak Russell'a göre bütün korkular kötüdür.Russell,bu durumu,"öldüğüm zaman tamamıyla çürüyeceğime,Ben'imden hiçbir şeyin var olmaya devam etmeyeceğine inandığım için,bu korkunun da bana kimse iyi olduğunu ve insanlığa hizmette bulunduğunu söyleyemez" diyerek açıklar.

Fikri Gül'ün "Bertrand Russell'da Bilim Felsefe ve Din" isimli kitabından alıntılar yapılmıştır.

devamı gelecek...

Materyalist,
Russell tanrının varlığı konusunda agnostik,günlük hayatta ise ateist bir tavır takınır.

Materyalist
27-10-2005, 22:14
Deep ve Russell'e teşekkürler :D :D :D