PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Deizm?

SERMED-I_MAHDUT
10-12-2004, 22:50
Deizm hakkında biraz bilgi sahibi olmak istiyorum.İlgili arkadaşların yardımcı olacağını düşünüyorum...
Saygılar...

haci
10-12-2004, 23:10
Yoksa deist mi olmayi dusunuyorsun? keh keh kehhhhh
Allah''a inanir onlar.. Dinleri reddederler.. Varsa eger, ayrintilarini ben de bilmiyorum. Yeni sana yardim edebilir.. O bir deistti galiba. Ama bilinecek baska tarafi yoktur belki de..

reel
11-12-2004, 00:24
Senin bu gevrek gevrek gülmen beni inan illet ediyor..tıp okumuş bir adamsın nasıl inkarcı olabiliyorsun şaşıyorum?
en azından deist olman lazım....

Ebu Süfyan
11-12-2004, 00:31
Merhaba. Ben mekorkmaz. Uzun zamandır meşguluyetten ve yüksek gelen telefon faturası yüzünden birşeyler yazamıyordum, sadece aradabir okuyordum. Bundan sonra daha sık yazmaya çalışacağım.
Yeni kullanıcı adım bu. Herkesinki gibi değişik olsun istedim.

Bu konuyla ilgili şimdiye kadar cevap bulamadığım bir soruyu sormak istiyorum. Bir deist nasıl ateist olabilir. Yani ateistler,deistlerin inandığı Tanrı''nın varolmadığını nasıl ispatlamışlar ki atesit olmuşlar?
Teşekkürler

haci
11-12-2004, 00:38
Reel
Senin için gevrek gülmelerimi azaltabilrim..
Ama onları terkedeceğimi sanmıyorum....... keh keh kehhhh
Nesinden gıcık alıyorsun? Ben yıllardır böyle gülerim..
Sakın benim düşüncelerimden gıcık alıyor olmayasın! Keh keh

reel
11-12-2004, 00:54
Evet düşüncelerin!!.ÇIkmazlara girdiğinde büyük sabır gösterip süt dökmüş kedi gibi sus pus durman...Sabrın çok ...
Tıp matematik okuyan birinin inkarcı olmasına şaşıyorum.....
Hatırlarsan senle bacterileri tartışırken sen"bacteriler okadar basit değil çok komplex yapılar kendiliğinden oluşmaz" demiştin...
Aslında inkar için bir temelin bile yok .Bunu sende biliyorsun...Fakat inkar ediyorsun.......
Sana bir şey söylimmi, ben senden daha akılcı biri olduğumdan inanmak zorunda kaldım..
Senin okadar akılcı olduğunu zannetmiyorum..Biraz şovenistsin ...Çok sırtma :lol: :lol:

Diğer ucube doktor nasıl?Piskolojisi düzeldimi?anemileri öğrendimi? :lol:

Ona söyle özel hayat tüzele alınmaz ..ÇOk ayıp ..Eğitimli bir adama hiç yakışmamış mesajımı yayınlaması :lol: :lol:

haci
11-12-2004, 01:21
Reel
Seninle daha önce nerede karşılaştık?
Beni şaşırttın!

11-12-2004, 09:22
Merhaba Haci
Sesini duymak guzel.Coktandir karsilasmamistik.Ne haber. :wink:

reel
11-12-2004, 10:09
Ben savtullah...Nasılsın ?

ngcoskun
11-12-2004, 10:28
arkadaşlar tıp okuyan inanır diye bir şey mi var.aksine okuyan bilinçlenen insan gerçeği görür ve cesareti varsa inkar eder.unutmayın ki bilim adamları giderek allahtan uzaklaşmaktadırlar. birşeylerin açıklamasını buldukça bunların o yüce saydığınız varlık tarafından değil doğal sürkülasyonla olduğu ortaya çıkmaktadır. ki allah tezinizi çürütür.

ngcoskun
11-12-2004, 10:29
bu arada hoşgeldin reel

reel
11-12-2004, 10:50
Selam çoşkun...Ateistsiniz galiba ..

ngcoskun
11-12-2004, 10:58
selam reel

biraz öyleyim üzerinize afiyet. :wink:

ngcoskun
11-12-2004, 11:18
ebu sufyan demiş ki
Merhaba. Ben mekorkmaz. Uzun zamandır meşguluyetten ve yüksek gelen telefon faturası yüzünden birşeyler yazamıyordum, sadece aradabir okuyordum. Bundan sonra daha sık yazmaya çalışacağım.
Yeni kullanıcı adım bu. Herkesinki gibi değişik olsun istedim.

Bu konuyla ilgili şimdiye kadar cevap bulamadığım bir soruyu sormak istiyorum. Bir deist nasıl ateist olabilir. Yani ateistler,deistlerin inandığı Tanrı''nın varolmadığını nasıl ispatlamışlar ki atesit olmuşlar?
Teşekkürler

selam ebu sufyan ya da me korkmaz.yeniden hoşgeldin.
telefon faturası ile ilgili tavsiyem adsl alman olabilir. HErhalde yeni isminle de olsa eski fikirlerini savunursun

şimdi soruna gelince.kendi adıma ben hiç deist olmadım.direk ateist oldum. :D .Dolayısıyla deistlerin inandığı tanrıyı da anlamış değilim.herhalde şöyle inanıyorlardır."tamam bu dinler çok saçma falan ama bu kadar şey kendi kendine oluşmadı herhalde.bunun için bir ilahı güç vardır mutlaka." yani herzaman yapılan gibi cevap bulamadığımız şeyleri gözümüzde büyümüş olayları bir güce bağlamak. onlaınki bir tanrı da sayılamaz pek.bir enerji olabilir.gerçi deist arkadaşlar adına pek konuşmak ta istemiyorum çünkü haklarında fazla bir bilgiye sahip değilim.sadece tahmin yürütüyorum mantığımla.

quixsoul
11-12-2004, 11:19
İnsan geçmişini ve çocukluk dönemini tamamen kafasından silemediğinden deizm inancı doğar.Islami bugün her ne akdar mantıksız kılsakda çocukluğumuzdan beri Allah ile olan bağımız hiç kopmamıştır.Tabi bu soyut bir bağ..Çocukluğundan beri Allah inancıyla büyüyen insan onunla duygusla bağ içindedir.Dua etmesi,onunla konuşması,yanlız olduğundan ona sığınması..İnsanın kalbine varlığı işlenir..

Ancak doğa ve evrene bakarak bir yaratıcıya inanan insanlar, kitap olmadan da içlerinde yaratıcı inancını diri tutabilirler.Her ne kadar islam dini çok mantıksız ve yaratıcı sıfatlarına uymasada içinde sağlam yaratıcı duygusu olanlar kolay kolay ateist olamaz.Günün birinde annenizin gerçek anneniz olmadığını anladığınızda aynı duygulara kapılırsınız.Biraz kızar öfkelenirsiniz..Ancak gerçeği bildiğiniz halde büyük bir sevgiyle onu Anne olarak kabul eder ve öylede yaşarsınız.Hiç kimse temiz bir geçmişi silip atamaz.

Dünyanın var olması, evrenin var olması, hassas dengeler, akılcı çözümler bir yaratıcının varlığını gündeme getirsede kuranın uydurma bir yazıt olmadığını kanıtlamaz.

reel
11-12-2004, 12:39
Nerden başalayalım allahın varlığı veya yokluğundanmı yoksa kuranın saçma olup olmadığındanmı?
Bence allahın varlığından başlamak şarttır..Çünkü bu ayetler ona ait.eğer Allah,varsa neden saçma ayet göndersin ?
Veya tüm zamanlara hitabet eden bir bir kitab indiremezmi ,
soruları gündeme geliyor?

Allah vardır.Bilim onun varlığı gerekli kılıyor.İndirgenemez komplex yapılar asla kendiliğinden olamaz.Tasarımncı şarttır.Bir gezegene gitsen bir televizyon bulsan ,kendiliğindenmi oluştu dersin?yoksa onu bir yapanmı ararsın?

haci
11-12-2004, 15:50
Hoşgeldin reel.. Senin Savtullah olduğunu bilmeliydim..
Yeni hemşerim.. Ben hep buralardaydım. Belki fazla yazmıyordum ve okumuyordum ama, artık biraz daha serbestim.

Selamlar

HACI

Russell
11-12-2004, 19:00
merhaba ben bir deist olarak sermed-i mahmudun bu sorusuna cevap vermek istiyorum.

17. Yüzyılda Fransa ve İngiltere''de ortaya çıkan bir anlayıştır. Bu görüş, Tanrı''yı akla dayanarak açıklamak ister. Dindeki mucizelere, boş insanlara karşı çıkarak batıl görüş ve dogmalardan insanı koruyarak, insanların din çerçevesi içinde akıllı, bilgili ve sorumlu biçimde davranmalarını amaçlar. Deizm, laikliğin doğması ve gelişmesinde etkili olmuştur.

Deizm''e göre Tanrı, ilk neden olarak evreni yaratmıştır. Tanrı, varlık düzenini bir kere yaratmıştır ve daha sonra müdahale etmesi akla aykırıdır. İnsan için en önemli ödev, Evren''i ve yasalarını akıl yoluyla bilmek ve anlamaktır. Dinlerdeki duygusal ve akla aykırı Tanrı kanıtlamaları gereksizdir. Bu görüş, Cherburi, J. Locke, J.J. Rousseau ve Voltaire tarafından temsil edilmiştir.

Deizm hiçbir dini kabul etmemek ama buna rağmen bir yaratıcıyı kabul etmektir.Deizme göre Tanrı evreni yarattıktan sonra hiç bir müdahalede bulunmamış,kendi işleyişine bırakmıştır.Canlılığın yaratılması konusunda ise deistler istediği tavrı almakta özgürdür.

quixsoul''un verdiği anne örneğide güzel bir örnektir her deistlerin çoğu olmasada olmasada bir çok deist bu anne örneğindeki mantık sayesinde ateist değilde deist olmuşlardır.Anne örneği dışında kalan deistler(çoğunluk) ise doğa ve evrene bakarak deist inancını sürdürmektedir.

Russell
11-12-2004, 19:16
bu arada reel hoşgeldin.
imzanın anlamı nedir?

Russell
11-12-2004, 19:16
bu arada reel hoşgeldin.
imzanın anlamı nedir?

reel
11-12-2004, 20:46
Selam russel
İmzamın anlamı;Allah bir şeyin olmasını isterse ,ona sadece ol! der ..Hemen oluverir..

Selam hacı..Yazıların biraz kısa ve öz olsun ..okuyamıyorum.. :idea:

reel
15-12-2004, 00:48
Tıp okuyan inkarcı olamaz...Tabii birazda matematik bilirse..Tabii inkar onun en doğal hakkı..Fakat inkar mantıksal bir gerekcesi asla olamaz..
evrimmi herşeyi isbatlamış?
güldürmeyin ..lütfen!Samimi söylüyorum..Hayatı açıklamak için uydurulmuş en saçma kurgudur..Seleksiyon ...der..Seleksiyon hayatın temel kuralıdır....Çevresel şartlara uyamayan elenir..Fakat canlı oluşumu açıklamda bir fosdur..

explorer
15-12-2004, 05:45
Tıp okuyan inkarcı olamaz...Tabii birazda matematik bilirse..Tabii inkar onun en doğal hakkı..Fakat inkar mantıksal bir gerekcesi asla olamaz..
evrimmi herşeyi isbatlamış?
güldürmeyin ..lütfen!Samimi söylüyorum..Hayatı açıklamak için uydurulmuş en saçma kurgudur..Seleksiyon ...der..Seleksiyon hayatın temel kuralıdır....Çevresel şartlara uyamayan elenir..Fakat canlı oluşumu açıklamda bir fosdur..

1-)evrim herşeyi ispatlamış olsaydı. zaten bu siteyede gerek kalmazdı bu tartışmayada. tüm dinler yıkılırdı.

Ali imran 59: Allah ademi topraktan yarattı. sonra ona insan ol diyince o da oluverdi.

bu ayete inanmaktansa daha mantıklı olan evrim kuramına inanmak her tıpcının ve bilim insanının hakkıdır.

hasan_
28-12-2005, 00:25
Forumumuzda ne kadar deist arkadaş var acaba öncelikle bunu merak ediyorum.

Bir deist olarak, sizlere sorum, "Aklınızdaki Tanrı tasarımı nasıl?"

İnancınıza bir çerçeve çizerseniz bu çerçeve nasıl olurdu?

Saygılar...

pante
28-12-2005, 19:41
Anlaşılan senden başka deist yok Hasan.
Hazır konuyu açmışken tanrın hakkında düşüncemi belirtmek isterim.
Evreni,varlıkları ve yaşamı yarattığına inandığın tanrın;
Evrenin tüm özelliklerinin programcısı,tasarımcısı aynı zamanda.
Yani akıllı,bilinçli,kudretli bir tanrı.
Peki, akıllı,bilinçli bir tanrı daha sonra herşeyi kendi haline niye bıraksın?
Emekliye ayrılmış gibi kenara neden çekilsin?
Kendisine saygı duymayacak,hamd etmeyecek,tersine sövecek ve lanet okuyacak varlıkları neden yaratsın veya bu halde bıraksın?
Sonunda bir hesap günü olmayan,yarattığı dünyada mağdur ve mazlum olan iyi insanların mükafatlandırılacağı,kötülerin cezalandırılacağı bir öteki dünya sunmayan tanrıya kimse saygı duymaz,korkmaz,sevmez.
Cehennemi olmasa bile cenneti olmayan,ya da hiç olmazsa reankarnasyonu olmayan tanrıyı kim ne yapsın?
Kimileri de tanrının evreni yarattıktan sonra öldüğüne inanıyor.
Senin tanrının da ölüden farkı yok aslında.
Zaten senden ona inanmanı da beklemiyor.
Herşeyi otomatiğe bağlarken,adil bir şekilde bağlamış olsaydı, o zaman akla uygun olurdu.Ama durum öyle gözükmüyor.

hasan_
28-12-2005, 19:56
Sayın Panteidar,

Öncelikle Tanrı'nın nasıl bir şey olduğunu bilmiyoruz ve bilemeyiz. Yeryüzündeki deist sayısı kadar farklı Tanrı açıklamaları vardır aslına bakarsanız.

Tanrı'nın nasıl olduğunu / olmadığını bilmediğim için bu sorulara yanıt vermenin kendi açımdan mantıksız olduğu görüşündeyim. Kaldı ki Tanrı'nın varlığı ya da yokluğu kesin olarak bilinemez.

Peki, sizin dini inancınız nedir?

pante
28-12-2005, 20:50
Ben diyalektik tasavvufçuyum.Temelde Panenteist görüşe yakınım. Tanrının evrenin,tüm varlıkların özünde olduğuna,ama aynı zamanda evrene hükmeden,kudreti devam eden bir yapısı olduğuna inanıyorum. Evrime inanıyorum.Ancak evrim teorisinin de,evrendeki tüm kanunların tasarımcısının da tanrı olduğuna inanıyorum.Peygamberler,kitaplar gönderdiğine değil,elçiliğe soyunanlar vasıtasıyla mesajlar gönderdiğini düşünüyorum.Onun için İslamdan da,Hz.İsa'dan da,Hz.Musa'dan da,Buda'dan,Konfiçyüs'ten de dersler alınması gerektiğini düşünüyorum.
Tekamüle,ruhların dönüşüne ve hesap gününe inanıyorum.
15 milyarlık evrene değil,sonsuz zaman öncesinden gelen evrenlere inanıyorum.Tanrının dahi evrim geçirmiş olabileceğini ve sonsuz nicelikte bir nur, benzer söylemle salt enerji olduğunu düşünüyorum.
Ama bunlar sabit-değişmez fikirler değil,sürekli inceliyor, araştırıyor, düşünüyorum.
Doğru yolun ise bu dünya içinde,öbür dünya içinde kamil insan olmak olduğuna inanıyorum..

28-12-2005, 23:11
Alüminyum, deizm başlığı altında senin bu yazının yeri ne şimdi? Deizmle ne alakası var yazının? Git başka bir başlık açıp yaz bu yazını veya başka bir başlığın altına koy şunu arkadaşım, sırf propaganda yapmışsın alakasız yerde. Birkaç saat sonra silicem bu yazını ona göre.

29-12-2005, 00:43
Merhaba;

Deizm zaten kendini ,her bir konu için dört dörtlük cevapları olan bir sistem olarak görmez...Ama deistler en azından bütün bunları keşfetmek için doğru yolda olduklarına inanırlar...

Panteidar ben bir Deist olarak elçilerin mesaj göndermesi ve

"Tekamüle,ruhların dönüşüne ve hesap gününe inanıyorum"

fikrin haricinde yazdıklarına katılıyorum/inanıyorum... "mesaj gönderme" kısmı hariç diğer yazdıklarına da KİŞİSEL olarak kapalı değilim şu anda..

Deizme göre mantık ve düşünce Tanrı'nın insanlara en büyük armağanı..Düşünebilme,şüphe edebilme...

Bu nedenle de Deizmin islam ya da hristiyanlık gibi "şartları" yoktur.....Kutsal Kitabı yoktur...Deizme göre gerçek kutsal kitap evren ve yaratılış, gerçek teoloji ise bilimdir...Gerisi insanın görevidir...Mantığı kullanarak bu yolda mesafe katetmeliyiz herkes kendine göre mesafe katetmeli...Düşünmeliyiz...

Evreni,varlıkları ve yaşamı yarattığına inandığın tanrın;
Evrenin tüm özelliklerinin programcısı,tasarımcısı aynı zamanda.
Yani akıllı,bilinçli,kudretli bir tanrı.
Peki, akıllı,bilinçli bir tanrı daha sonra herşeyi kendi haline niye bıraksın?
Emekliye ayrılmış gibi kenara neden çekilsin?

Deizme göre Tanrı insanla direkt iletişim kurmaz....Tanrı'nın,insanların ona tapmasına da ihtiyacı yoktur...."Tanrı herşeyi kendi haline bıraktı mı?" bu soru çeşitli bakış açılarına göre farklı anlamlara gelebilir...Bu dünyada "zorluk" var "acı" var....Ama bazen zorluk olmadan gelişme de olmaz...Herneyse bu bambaşka bir konu..

Tanrı'nın herşeyi kendi haline bıarıp bırakmadığını öğrenebilmek için tanrı'nın verdiği mantığı ve aklı kullanmalıyız..

Deizm bilime uygun bir doğa dinidir aslında..

Evet Tanrı herşeyi kendi haline bırakmış da olabilir...Bence "neden bırakmış" diye sormak bizi pek bir yere götürmez veya pek birşeyi kanıtlamaz....Bu konuya daha sonra detaylı olarak değinebilirim...

Ayrıca Desitlerin "cennet kesinlikle vardır" veya " kesinlikle yoktur" diye dogmatik inançlara sahip olması beklenemez ve Deizmin yapısına uymaz bu...

Ama Deistlerin çok çok büyük bir kısmı yaşamın bundan sonra da devam edebileceğine inanır....En azından ölümden sonra yaşam olmasını umuyoruz..Ama dediğim gibi "kesinlikle var" ya da "kesinlikle yok" dersek Deizmden çıkıp ya ateist (bu soruya cevapları:kesinlikle yok) ya da teist(bu soruya cevapları:kesinlikle var) olmuş oluruz.....

Aynı şey ruh inancı için de geçerli..."Ruh" demeyelim de bir tür "bilincin de kaynağı olan enerji" diyelim..Bu olgunun gerçekte var olabileceğine inanıyoruz...Ama dogmatik değil bu inançlarımız...

Sonuçta herşeye açık her türlü dogmatiklikten(teist düşünce ya da anti teist düşünce) uzak sadece kalbimizle ve aklımızla iyice araştırıp düşünerek ulaştığımız sonuçlara inanabiliriz....

pante
29-12-2005, 01:09
Mesaj'dan kastım vahiy değil ilhamdır.
Mükemmel gördüğümüz kimi şiirlerin,bestelerin hatta buluşların ilham olduğunu düşünüyorum.
Akıl erdiremediğimiz olağanüstü olaylar vardır.Ya da parapsikolojik olaylar.Bunlar da o kişilerde bulunan durugörü,duruişiti denilen özelliklerden kaynaklanabilir.
Diyeceksiniz ki tanrı niye ilham göndersin?
Deizm düşüncesinde bu soruyu sormak,ilham göndermenin saçma olduğunu düşünmek normal olabilir.
Teistler ise bırakın ilhamı-direk uyarıyı gerek görürler ve uyarıcılara inanırlar.
İlham göndermek iletişimin bir yolu olabilir.Doğrusu kanatlı melek göndermekten daha ilahi geliyor bana.Böylelikle insanlığın ilerleyişine ve tekamülüne hız kazandırılmış,yön verilmiş olabilir.
Üstelikte uyarıcıyım diye ortaya çıkanların özel yaşamlarından, kişiliklerinden,hatalarından sorumlu olunmuyor.

29-12-2005, 10:29
Site ziyaretçilerimize yapılan ankette 2685 oyun %8.5'unu deistler almış. Türkiye koşulları için az bir oran değil bu. Ancak forumlarda fazla sesleri çıkmıyor deistlerin. Benim bildiğim Deep adlı eski üyemiz de deistti ancak son zamanlarda budizme dönmüş olma ihtimali var imzasına bakılırsa, emin değilim tabi.

Yaşam pratiği anlamında ateistler, deistler, agnostikler veya panteistler arasında bir fark olmadığını söylerim hep. Farklar teorik düzeyde başka bir deyimle pratiğe yansımayan inanç düzeyinde görüşüme göre. Bu nedenle dinlere karşı ortak bir cephede bu görüşleri hep bir arada görmek istemişimdir.

hasan_
29-12-2005, 10:46
Site ziyaretçilerimize yapılan ankette 2685 oyun %8.5'unu deistler almış. Türkiye koşulları için az bir oran değil bu. Ancak forumlarda fazla sesleri çıkmıyor deistlerin. Benim bildiğim Deep adlı eski üyemiz de deistti ancak son zamanlarda budizme dönmüş olma ihtimali var imzasına bakılırsa, emin değilim tabi.

Yaşam pratiği anlamında ateistler, deistler, agnostikler veya panteistler arasında bir fark olmadığını söylerim hep. Farklar teorik düzeyde başka bir deyimle pratiğe yansımayan inanç düzeyinde görüşüme göre. Bu nedenle dinlere karşı ortak bir cephede bu görüşleri hep bir arada görmek istemişimdir.

Cem söylediklerine harifi harfine katılıyorum.

Aramızdaki fark yalnızca "entellektüel" düzeyde. Bu da pratik hayatta hiç önemli değil. Ateist de, Agnostik de aynı cephededir.

Bu dinlerin karanlığından hepimiz el birliğiyle sıyrılacağız.

Bu arada, deistlerin sesinin çıkmaması pek düşündürücü. Çünkü benim gerçek hayatta ve özellikle de nette tanıdığım çok deist var. Deistler acaba teolojik konulara karşı daha mı ilgisiz oluyorlar, anlayabilmiş değilim.

Mutezile
29-12-2005, 12:05
* Deizm Tanrının özelliklerini nasıl tarif eder?

* Spinoza'daki Töz / Cevher ile bir illiyeti var mıdır?

* Monad'larla bir bağıntı?

* Deizm'in tanrısının nitelikleri hakkında neler bilinebilmekte. Bu -varsa-

bilginin kaynağı nedir?

* Tanrı ile tam olarak n e y e gönderme yapılmaktadır?

Tanrı inancı olupta bunu herhangi bir din ile ilintilemekten kaçınanlara sordum. Kendilerini Deist/Teist diye tanımlayanlar oluyorlar herhalde..

Örnek 1:

Deizm nedir?

''Deizm tanrıya inanan, din karşıtlığıdır. Dinlerin tanrıdan gelmediğini söyler fakat başka bir tanrının varlığına inanır. Deistlere göre tanrı vardır, fakat dünyaya bir inanç sistemi indirmiş değildir. Bir deist, dini inançların tümünü reddetmesi ve tanrıya tapmaması bakımından teizme uzaktır.

Ayrıca deist tanrı inancından doğan; insanın hiçbir dine dayanmadan, bizzat özünde bulunan nitelikler sebebiyle de doğruluğu, ahlakı ve iyiliği bulabileceğini savunan görüşe "Doğal Din" denir. ''

Bu bilginin hiç bir soruya cevap olamayacağı açık..

Örnek 2: Felsefe Sözlüğü #D-Dizini

Tarih: Mon 18 Jul 2005 Deizm
Vahiy ya da bir kilise öğretisi aracılığıyla edinilmiş her türlü dinsel bilgiye karşı çıkan buna karşılık belirli bir dinsel bilgi bütününü herkesin doğuştan taşıdığını ya da us yoluyla elde edebileceğini savunan görüşe denir. Deizm, tanrılık gücünün sadece yaratma işlemiyle sınırlandığını ve bir kez yaratıldıktan sonra dünyanın hiçbir işine karışmadığını eş deyişle dünyayı yönetmediğini belirtir.

Deizmin dayandığı “doğal” din kavramı başlıca iç kaynaktan beslenir. İnsan usuna duyulan inanç, dogmacılığa ve hoşgörüsüzlüğe yönelen vahiy öğretisinin, reddedilmesi ve tanrının düzenli bir dünyanın ussal mimarı biçiminde kavranması. Deizmciler Hıristiyanlıkta ve dünya dinlerinde görülen ibadet, inanç ve öğreti farklılıklarının temelinde evrensel olarak benimsenmiş din ve ahlak ilkelerinin, ussal bir özün bulunduğunu öne sürerler.

Deizimcilere göre kendi başına doğal din, her türlü kuşku ve yozlaşmadan uzaktır. Bu yüzden us yoluyla doğrulanmış yalın ahlakı, doğrular dışında Hıristiyanlığın sonradan eklediği tüm öğelere karşı çıkarlar.

Cevap neymiş: ''dinsel bilgi bütününü herkesin doğuştan taşıdığını ya da us yoluyla elde edebileceğini savunan görüşe denir. ''

--D o ğ u ş t a n taşıdığını

--Us yoluyla elde edileceğini.....

* Tanrı onu s e z m e s i için DNA'sına İlahi bilgiyi kodlamış - mış

* Tanrı insanı O'nu bilmesi anlaması için gerekli olan Akıl'la insanı

donatmış.. Sen şu alık insana bak ki hala ''akledemiyor''..(Bu argüman

zaten İslamIn Allah'ının-Kuran'ının argümanı oluyor.. Benzerlik - koşutluk

bence tesadüf değil... Koşullanmışlık; sadece Koşullanmışlıktan

kaynaklanan bir durum)

"Yarattıklarını cezalandıran ve ödüllendiren ya da bizim yaşayacağımız bir irade türüne sahip bir tanrı düşünemiyorum. Bedensel ölümden sonra kişinin yaşamını sürdürdüğüne ne inanırım, ne de inanacağım..."
A. Einstein / Ideas and Opinions, 1930

Bunu düşünebilmek için E=MC2 'nin mucidi olmaya gerek yok, değil mi:)

29-12-2005, 16:48
Benim bildiğim Deep adlı eski üyemiz de deistti ancak son zamanlarda budizme dönmüş olma ihtimali var imzasına bakılırsa, emin değilim tabi.

Evet...Budist değilim….Aşağıda açıklayayım…Eskiden Deist idim şimdi hala Deist inançlarım var ama artık kendimi “deist” olarak görmüyorum…En üstteki başlığa uygun olarak ben de kendi Tanrı anlayışımı açıklayayım..

Ben en başından beri Tanrı’ya inanıyordum…Aslında ben, nereye baksam Tanrı’yı, o gizemi ve o enerjiyi/ mistisizmi görüyordum..Bazen sıkıldığımda yalnız olarak dışarı çıkıp doğa ile iç içe olabileceğim yerlere gidiyordum…Günlük düşüncelerden ve sıkıntılardan uzaklaşıp içe dalarak bu gizemi düşünüyordum ve bu bana büyük bir huzur veriyordu…Yaşamda bir varoluş amacının olduğunu düşünmek…Bilincin ve bizi biz yapan bir özelliğin kaynağı olduğunu bilmek….Ve yaşamın bu hayattan ibaret olduğu bana pek mantıklı gelmiyordu..

Doğmadan öncesini anımsayamıyorum…Ama ben, doğarak “ben” oldum…Bir bilincim var beni “ben” yapan, benim “ben” olduğumu bilmemi sağlayan bilinç….Yok olduktan sonra da başka bir boyutta olmak mantıklı geliyordu.. ..Ben doğmadan once neydim? Anımsamak mümkün değil…Bir “yokluk” dense bile nasıl ki o yokluk kırılıp zaman çizgisinde “benlik” ve bilincim oluştuysa öldükten sonraki bir zamanda aynen bu dünyada olduğu gibi bu bilincim benim “ben” olmamı sağlayan bilinç neden tekrar hayat bulmasın?

İlk önce koyu bir müslüman idim...Ancak içimde hep “mistik” ve “gizemci” bir yapı vardı...ne zaman Kur'an'ı okusam hayal kırıklığına uğruyor "bu mu bütün evrenin sahibi en yücgerçeklikten gelen" diye düşünmeden edemiyordum...Tabi sonra tövbe edip Allah'tan af diliyordum..

Ancak bu şekilde devam etmedi...Başta islamı olmak üzere bütün tek tanrılı dinleri araştırmaya başladım...

Benim kafamı asıl kurcalayan sorular şu idi:
İnsanlar neden sakat doğuyor? Neden kimileri üstün zekalı doğuyor da kimileri özürlü doğuyor?

İslamın hristiyanlığın ve yahudiliğin bu sorulara cevabı yoktu..! "Bu dünya bir sınav yeridir geçicidir aslolan öteki dünyadır elbette bir hikmeti vardır" şeklindeki açıklamalar beni kesinlikle tatmin etmiyordu...

Madem bu dünya bir sınav yeridir...O zaman herkes eşit şartlarda yarışmalı....Bir okulda, hepsine aynı eğitimi verdiği öğrencilerini sınav yapacak bir öğretmenin her öğrenciye farklı zorluklarda sorular sorması ne kadar adildir? Ya da aynı parayı vermiş kişilerin bazılarının çok üstün bir ürün elde edip diğerlerinin bozuk bir ürün elde etmesi ne kadar adildir?

Ya zeka özürlüler? onların suçu neydi de o şekilde doğdular? Allah neden onları öyle yarattı da üstün zekalı kişileri başka türlü yarattı? Onların öldükten sonraki hali ne olacak? direkt yaptıklarından ve düşündüklerinden sorumlu tutulmadan cennete gideceklerse ben neden öyle bir ayrıcalığa sahip olmadım?

Buna benzer örnekler çoğaltılabilir….

Bu düşünceler bir yana Kur’an asla ruhumu tatmin etmiyordu…..Diğer “semavi”dinleri de çok dar bir çerçeveden varlığa, hayata/yaşama bakan dinler olarak gördüm….

Hristiyanlık islam yahudilik…Bütün bu dinler bana son derece “basit ve yüzeysel” geldi…

Ayrıca mesela hristiyanlığı ele alalım…”İsa’ya inanmayanlar” ne olacak? Ya da hayatında hiçbir zaman incili duymamış olanlar ne olacak? “Cennete gidecek” denirse mantıklı değil bu..Peki o zaman o insan mantığa göre daha ayrıcalıklı olmuyor mu? Kendi kafasına gore yaşayıp cennete gidiyor? Ya da hristiyan olmayanlar ama başka dinlere tapanların cehenneme gidecekleri fikri mantıksız geliyordu…

Aynı şeyin katmerlisi müslümanlık için de geçerliydi….Dünyanın öbür ucunda hiçbirşeyden haberi olmayarak taşlara topraklara tapan insanlar ne olacaktı islama gore? Mantıklı bir açıklaması yoktu..Eğer “cennete gidecek” denirse o zaman ben şu anda islamdan ve Muhammed’de haberi olan ve islama gore cehenneme gidecek biri olarak neden o insanın yerinde yaratılmadım? Neden onun gibi kafama gore yaşayıp cennete gidemiyorum?
Eğer o insanlar cehenneme gidecek denirse yine mantıklı bir açıklaması olmazdı…

Ayrıca müslümnlara gore aziz seviyesinde olan ve hayatını fakirlere yardıma adayan hristiyanlara ne olacaktı islama gore? Evet o hristiyan “iyi” bir insandı…Ama Kur’an’ın en büyük küfür saydığı şekilde İsa’ya “Tanrı” ve “Tanrı oğlu” diyor, Muhammed’den ve islamdan haberi olmasına rağmen onları kabul etmiyor,reddediyordu?

Buna benzer düşünceler kafamda fazlasıyla yer aldı…Tanrı’ya inanıyor ama bu dinlere inanamıyordum bir türlü..Kafamda mantıklı bir zemine oturtamıyordum..
Sonra Deist oldum…Sadece “Tanrıya o mstik ve yüce enerjiye/gerçekliğe” inanıyordum..Ama dinler mantıklı gelmediği için dinlere bir türlü inanamıyordum…

Ama deist olarak kendim Tanrı yaşam ve varlık ile ilişkili gerçekleri mantığımla en azıdan kendimi ikna ederek mantıklı sonuçlara oturtabilmeliydim….zaten Deizm de bunu söylüyordu..

Bana çok geniş, herşeyi içine alan, herşey için mantıklı bir açıklaması olan bir system gerekiyordu…

En sonunda bu sistemin Panenteizm olduğu sonucuna vardım….Reenkarnasyon ve karma bazı konular için en mantıklı açıklama olarak göründü bana….Bu olguları içinde besleyen ve benim düşündüğümle aynı şeyleri söyleyen din var mı diye araştırmaya başladım….Karşıma Sanathana Dharma (Hinduizm) çıktı…
İnanılmaz geniş bir dindi…bazı yönlerde içinde ateizmi bile absorbe edebiliyordu.(neti neti inancı)..
Ruhuma ve yapıma en fazla hitap eden dünyanın en mistik ve güzel dini metinlerini okudum..(Upanişadlar, Bhagavad Gita, Devi Gita, Veda Samhita ların içindeki ultra sembolik ve bazı felsefi açıklamalar)
Herşeye bir açıklaması vardı bu inancın…

Kötülük problemini (problem of evil) karma ve reenkarnasyon öğretileriyle açıklıyordu….Buna gore bu dünyada diğerlerinden aşağıda sakat,özürlü…vs veya diğerlerinden yukarıda doğanlar Kozmik bilinç en yüksek enerji, hem bilinçli hem bilinçsiz hem tezahür etmiş hem de etmemiş varlık tarafından doğa yasaları ve belirlemeleri uyarınca, önceki hayatlarında yaptıklarının meyvelerini topluyorlardı…”Ne ekersen onu biçersin” sözü bana her zaman mantıklı gelmiştir..

Aynı şekilde bu dünyada iyi insanların başına gelen kötü şeyler, aslında önceki hayatlarında ektikleri yüzündendi ve hiçbir adaletsizlik olmadan bu iyiliklerini devam ettirir bilinç seviyelerini kozmik bilince/tanrı’ya yaklaştırlarsa sonraki hayattabunun meyvelerini elbette toplayacaklardı…Yine Kutsal kitabında açıkladoğı üzere çoğumuz önceki doğumlarımızı anımsayamıyordu…2-3 yaşındaki halimizi bile hatırlayamazken önceki yaşamlarımızı değişik bir zekaya sahip olmadan nasıl hatırlayabilecektik?
En basit açıklaması bu olan öğreti, depremleri,felaketleri..vs de açıklıyordu….
Ayrıca bu sistem yaşam amacımızı da çok mükemmel bir şekilde belirliyordu…
Buna gore bütün evren Tanrı’dır..Ama Tanrı evrenle sınırlı değildir…Evren ve ötesidir Tanrı…..
Yani evren Sonsuz enerjinin/tanrı’nın gücünün dışa vurumuydu…Hepimizin içinde Tanrı özü vardı..Çünkü bilincimizin kaynağı hadi buna ruh diyelim, özümüz Tanrı’nın parçasıydı..Yani bu şekilde bakarsak biz de aslında Tanrı’yız…
Ama geçmişte yaptıklarmıza bağlı olarak “maya” yani cehaletle örtülüydü bu özümüz..Bu nedenle de özümüzü ve spiritüelliği kavrayamıyor yanıltıcı maddesel “maya” enerjisine tutuluyorduk…Aslında iyilik ve kötülük de madde de bir illüzyondu…beynimizin algılamasından ibaretti…karmamıza bağlı olarak belki de geçmişteki hayatlarımıza bağlı olarak bir doğa yasası her bireyi o şekilde yaşamaya o şekilde düşünmeye görmeye tatmaya davranmaya yönetltmişti..

İşte bu yaşamda doğum amacımız, kendi unique hayat şartlarımızda, hem imanla hem iyi insan olmakla hem düşünmekle hem spiritüelleşme ile ve daha pek çok şeyle bilincimizi maya dan kurtarıp kozmik seviyeye ulaştırabilmekti….Bunun için belli bir dine bağlı olmak da gerekmiyordu….Yani kişinin Hindu olması gerekmiyordu….Bir müslüman da kurtulabilir di hristiyan da putperest de Deist de…

Ne kadar güzel bir düşünce! “Hindu olmayan cehennemde yanacak” diye bir düşünce yoktu Hinduizme gore….Hristiyanı müslümanı Deisti hepsi yukarıda bahsedilen işlemleri yapmakla bilinç seviyelerini yükseltmekle görevliydi….En yüksek gerçekliğe ulaştıran yüzlerce yol vardı ve hepsi de geçerliydi!!

Ayrıca peygamber kavramı da farklıydı…Peygamber olmak demek tanrı’nın bazılarına torpil geçerek onu seçmesi değildi..Peygamberlik “hak” ediliyordu..Kişi bilinç seviyesini çok büyük oranda yükselterek ana bilinç kaynağı ile iletişim kurabiliyordu.. bu şekilde “vahiy” olayı oluşuyordu..

Asıl amaç bu dünyada tekrar doğmayıp Doğum ölüm döngüsünü yıkarak bilincimizin esas kaynağına ulaşmaktı.Yani bir su damlası olarak okyanusa karışıp onunla birleşmek/bir olmaktı…Bu şekilde sonsuz huzura ulaşabilirdik….

Bütün bu nedenlerden ötürü bir nevi panenteistim...İşte benim kafamdaki Tanrı anlayışı da bu….
:D :)

Aliminyum
30-12-2005, 19:56
Ula bende diyom nerde bu yazı, saatlerdir arıyom. İyi aqa babanızın malı gibi kullanın da olayla alakasını çözemediğin herşeyi propoganda malzemesi sanma, siyasi parti mi bu ne propogandası, ne yazdığımı bile unuttum, gösterirdim mevzuyla alakasını da kafan basar mıydı bilmem. Neyse takılın siz deist deist.