Orijinalini görmek için tıklayınız : Kara Delik Gerçeği
sosyalistt
22-06-2009, 13:33
Kara delikler, çekim kuvvetleri çok yüksek, çekim alanındaki hiçbir maddenin kaçmasına izin vermeyen kütlelerdir. Öyle ki çekim alanına giren ışıklar bile kaçamaz ve bu yüzden renksizdir, siyahtır. Ve bu çekim o kadar güçlü ki Güneş'le aynı çekim kuvvetine sahip olacak kara deliğin yarıçapı yalnızca 3 km olmalı.
Aslında çok da korkulacak bilinmezler değil. Sonsuz bir çekim gücü yok. Örneğin Güneş'in yerinde, onla aynı çekim kuvvetine sahip olan 3 km yarıçaplı bir karadelik olsaydı, Dünya bugünkü yörüngesinde dönüyor olacaktı.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/03/Black_hole_lensing_web.gif
Bu resim de kara deliğe rastlayan bir galaksinin resmi. Uzay zaman mekan bükülmesini ortaya koyuyor. Geçmişe dönmek, geleceğe gitmek efsanesi de burdan doğuyor zaten. Bükülmenin gerçek olduğu konusunda çok büyük bir konsensüs var.
Pardon sosyalist, karadeliğin üzerinden gecen ne burada anlayamadım. Galaksi ise karadelik alanından gecen parçanın yutulup galaksinin sonraki halinde bu bölgede kopukluk olması lazımdı. ışık ise yine yutulup sönmesi lazımdı.
Mutezile
23-06-2009, 15:09
Hawking ışıması ile karadelikten kaçabilen bir şey olduğunu S. Hawking göztermişti değil mi?
Sonsuz çekim gücü yok doğru.. Chandrasekhar sınırını okumuştum bi zamanlar çekimle orantılı olarak..
İlginç bir konu açıldı hakikatten.
sosyalistt
23-06-2009, 16:58
Pardon sosyalist, karadeliğin üzerinden gecen ne burada anlayamadım. Galaksi ise karadelik alanından gecen parçanın yutulup galaksinin sonraki halinde bu bölgede kopukluk olması lazımdı. ışık ise yine yutulup sönmesi lazımdı.
Bu resmin fake olduğunu düşünüyorum çünkü bu derece büyük bir karadelik olsa bilirdik ve bir adı olurdu ancak karadelikler karşılaştığı gökadaları-yıldızları-uyduları yok etmiyor. Zamanın başka bir bölgesine taşıyor. Ya da "kurt delikleri" sayesinde bir başka karadelikten çıkarıyor. Işık hızından daha hızlı bir şekilde karşıya taşıyor. Zaten resimde de öyle görünüyor. Yaklaşırken diğer tarafa bir yansıma oluyor(geleceğe taşıma), arkasına alınca da terse bir yansıma oluyor(geçmişe taşıma).
Zaten bu geçmişe yolculuk tartışmaları da burdan doğuyor. Ancak televizyonlarda gördüğüklerimiz şehir efsanesinden başka bir şey değil. Aslı çok daha farklı. Uzay-zaman-mekan bükülmesi teorisine göre karadeliklerde zaman çok yavaş akıyor(kara deliğin bir özelliği değil, ışık hızının özelliği). Bir o kadar da hızlı olunca geleceğe taşınma gerçekleşiyor.
sosyalistt
23-06-2009, 17:01
Hawking ışıması ile karadelikten kaçabilen bir şey olduğunu S. Hawking göztermişti değil mi?
Sonsuz çekim gücü yok doğru.. Chandrasekhar sınırını okumuştum bi zamanlar çekimle orantılı olarak..
İlginç bir konu açıldı hakikatten.
Bildiğim kadarıyla Hawking ışınımı kara deliğin yok olmasına adım atması anlamına geliyor. Yani dediğiniz gibi enerji kaçıyor ki yok oluyor.
Gerçekten ilginç, zevkli, zor ve geniş bir konu. Arada farklı özelliklerini konuya ekleyip üzerinde konuşalım.
sosyalistt
23-06-2009, 17:06
Edit: Bir adres vermiştim ancak bir çok adreste geniş bilgi varmış.
2 bilim dergisi takip ediyorum ama hiç yer verilmiyor bu konuya.
İvan Karamazov
23-06-2009, 17:08
Benim anladığım kadarıyla, çekim gücünün ne denli yüksek olduğu anlaşılması için yapılmış bir örnek. Bugüne kadar böyle bir karadelik gözlemlenmedi benim bildiğim kadarıyla :) Einsteina göre cisimler etraflarındaki uzayı bükmekteler. Bu yüzden evrenimizde iki nokta arasındaki en kısa yol; bu iki noktadan geçen doğru değil de, bu noktalardan birinden diğerine ulaşmak için ışığın izleyeceği yoldur. Bu yüzden euclidean bir uzayda değil riemannian bir uzayda yaşıyoruz. Aslında resimde galaksi ve karadelik arasında, karadeliğin galaksiye etki edemeyeceği kadar çok mesafe var. Sadece karadeliğin etrafında olan bükülmüş uzay yüzünden ışığın o bükülmüş yerden geçerken ne şekle geleceği gösterilerek karadeliğin mükemmel çekim gücü anlatılmak istenmiş. Ben böyle anladım en azından :) Karadeliklerin başka diyarlara yolculuk kapısı olduğu da ilginç bir metafor... Olay ufkundan sonra neler olduğu hala tam olarak bilinmiyor. :) Gerçi neyi hala tam olarak biliyoruz ki :D
sosyalistt
23-06-2009, 17:16
Benim anladığım kadarıyla, çekim gücünün ne denli yüksek olduğu anlaşılması için yapılmış bir örnek. Bugüne kadar böyle bir karadelik gözlemlenmedi benim bildiğim kadarıyla :) Einsteina göre cisimler etraflarındaki uzayı bükmekteler. Bu yüzden evrenimizde iki nokta arasındaki en kısa yol; bu iki noktadan geçen doğru değil de, bu noktalardan birinden diğerine ulaşmak için ışığın izleyeceği yoldur. Bu yüzden euclidean bir uzayda değil riemannian bir uzayda yaşıyoruz. Aslında resimde galaksi ve karadelik arasında, karadeliğin galaksiye etki edemeyeceği kadar çok mesafe var. Sadece karadeliğin etrafında olan bükülmüş uzay yüzünden ışığın o bükülmüş yerden geçerken ne şekle geleceği gösterilerek karadeliğin mükemmel çekim gücü anlatılmak istenmiş. Ben böyle anladım en azından :) Karadeliklerin başka diyarlara yolculuk kapısı olduğu da ilginç bir metafor... Olay ufkundan sonra neler olduğu hala tam olarak bilinmiyor. :) Gerçi neyi hala tam olarak biliyoruz ki :D
Resmin açıklamasında karadelikle galaksinin çarpışması yazıyordu. Sanıyorum geleceğe ve geçmişe taşımaya bir örnek olsa gerek.
İvan Karamazov
23-06-2009, 17:24
Karadelikler zaten galaksilerin içinde ki :) Eğer iki galaksi çarpışırsa bunların merkezlerindeki dev karadeliklerin çarpışması ihtimali var ki bugüne kadar böyle bir olaya rastgelinmedi... Eğer iki galaksi çarpışırsa da şöyle bir şey olur:
http://imgsrc.hubblesite.org/hu/db/images/hs-2008-16-bb-large_web.jpg
Belki bir yanlış anlaşılma olmuştur...
sosyalistt
23-06-2009, 19:28
Ouww muhteşem bir resim. Daha önce söylediğim gibi o resim sanırım fake ve gücünü göstermek için hazırlanmış.
Bu resim bende arka plan da burda kara delik yok sanırım.
Karadelikler fotoğraflanamaz, karadelikden ışık salınmaz, karadelikler sadece karadeliğin var olduğu yer sayılan alandan ışık gecerken, sapma gösterdikleri için varlığı anlaşılabilir. önceki hareketli animasyonda ise karadelik alanından gecen ısığın soğurulup karanlık alan yaratılması yada ışınsal yolda sapma olması lazımken bunlar gözlenemiyor.
İvan Karamazov
24-06-2009, 00:43
aslında ikisi de gözleniyor bence walla.. karadeliğin olduğu yerden ışık geçemediği için o bölge siyah görünürken karadeliğin etrafındaki bölgede ışık normalde olması gereken yoldan saparak hareket ediyor. ben öyle algılıyorum en azından :)
özgürlük00
05-07-2009, 17:14
aslında ikisi de gözleniyor bence walla.. karadeliğin olduğu yerden ışık geçemediği için o bölge siyah görünürken karadeliğin etrafındaki bölgede ışık normalde olması gereken yoldan saparak hareket ediyor. ben öyle algılıyorum en azından :)
Sana katılıyom karadelikleri varlığı çevreden yuttukları maddenin aşırı gerilim kuvetinden dışarı yaydığı ışınlardan anlaşılır.Karadeliğin çekimine kapılan ışınlar ise yutulduğu için merkez kara gözükür.Karadelikler bildiğimiz gibi yeterli büyüklükteki yıldızların içindeki kimyasal enerjiyi kaybedib büzüldükten sonra kütle çekim kuvvetinin elekron basıncından yüksek olduğu durumlarda oluşur.Tam olarak içinde neler olup bittiğini şuanki verilerle bilemiyoruz.Ama yapılan matematiksel hesaplarla çeşitli görüşler var.Karadeliklerin hacminin olmadığı içinde zamanın akmadığı yoğunluğunun sonsuz büyüklükte olduğu bazılarına görede başka evrenlere açılan kapı bazılarına göre mutlak yokluk...
tensiz.denek
05-07-2009, 19:43
Karadeliğin üzerinden birşey geçmiyor, o geçiyor gibi görülen şey arkaplandaki galaksiden gelen ışık, karadeliğin muazzam kütlesi yüzünden uzay bükülerek astronomide "gravitational lens effect" yani "çekimsel lens efekti" olarak adlandırılan bir fenomen yaratıyor. Uzay bir mercek gibi bükülüyor ve karadelik ışıltılı bir cismin önünden geçtiğinde üzerinden geçen ışık üzerinde birtakım sapmalara yol açıyor.
Saygılar,
Karadeliklerin maddeleri yutmaya başladıkladıkları olay ufku denilen bölgesine girmeye başlayan cisimler ısınıyor ve X ışınları yayıyorlar.Bu şekilde karadeliklerin varlığıda bilinebiliyor.