PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : peygambere itaat etmek

quixsoul
11-12-2004, 11:49
Kuranda çok geçen bu kavram.Bazı surelerde hiç kullanılmamış olduğu halde bazı surelerde sık kullanılmıştır.Elimdeki meal surelerin alfabetik sıralamasına göre hazırlandığından peygambere itaat kısmı peygambere ne zamandan itibaren indirilmeye başlandığını bilemiyeceğim..

Peki peygamber bir resul ve aracı ise iki varlığada neden ayrı ayrı itaat edilsinki.Aracı olan bir insana itaat etmek ne kadar doğrudur.Allaha itaat etmek yetersizmi görülüyor ?

Hatta bir ayetdede iş abartılmış iman konusundada peygamber duruma dahil edilmiş.Şimidi hangi ayet olduğunu hatırlayamadım (yada yanlış da hatırlıyor olabilirim)

reel
11-12-2004, 21:19
İnsan Yaratanına karşı isyan edebilme özelliği olan tek canlıdır.Hayrıda seçer şerride..
allah insan iradesine karışmaz..İnsanı onun ortamında belirlediği elçilerle uyarır..Yani Allah zatıyla devreye girmez...Peygamber bir tebliğci olarak allahın emir ve nehiylerini(yasak)insanlara aktarır..
Onların hataları direk allah tarafından uyarıyla düzeltiilir..Peygambere uymak allaha uymak ,ona isyanda allaha isyan olarak algılanmalıdır..

Ben allaha inanıyorum fakat peygamberine(uyarıcı) inanmıyorum demek mantıklımı?

quixsoul
13-12-2004, 16:32
Ben allaha inanıyorum fakat peygamberine(uyarıcı) inanmıyorum demek mantıklımı?

inanmak ile itaat etmek çok farklı.Ne olursa olsun hiç bir insan hiç bir insana itaat etmemeli.Allah katındaki bir insanda olsa..

17-12-2004, 16:17
İnanmak ve itaat etmek İslam''da İMAN ve İSLAM olarak geşer.İMAN ,bir şeyin doğruluğunu kabul etmek demektir.İslamın iman şartları ortadadır.Yani bunlar doğrudur diyen MÜ''MİN''dir.Bu iman esasları Adem (AS)''dan beri insanların doğruluğunu tasdik etmek zorunda oldukları şeylerdir.İSLAM ise itaat etmek, teslim olmak, selamet bulmak manalarına gelir.İslam Alimleri İman olmadan İslam olamayacağını bildirirler.Kişi İman etmeden namazı,orucu,zekatı, hayır hasenatı, güler yüzlü davranması vs. gibi ibadetleri kabul olmaz.Tek başına İMAN ise cennetten azadlılıktır.Ama bu ölüm anında imanın kaybolmamasına bağlıdır.Çünkü ölüm anında aklın üstü örtülür.Kalb devreye girer.Beyninde iman etmiş olup kalbini temizlemeyen kimse kurtulamaz.İşte dil ile söyleyip kalp ile tasdik etmek bu manadadır.İslam''ın yeri ise kalbi temizleyip imanı korumaktan ibarettir.Namaz imanı korur, oruç imanı korur,hayırlı davranmak imanı korur,güler yüzlü ve yardımsever olmak imanı korur..Yani bunlar imanın güçlenmesi için gerekenlerdir.Bunlar kulu ALLAH(cc)''ın affetmesi için yollardır.Bunların yanında İslam''ın şartlarını yerine getirmeyen ama inanan kimseler ALLAH(cc)''ın rahmetiyle kurtulabilirler.Bunları bize aktaranlar İslam Alimleridir.Yani icmadır. Eğer icma olmasaydı KUR''AN''ı da SÜNNET''i de bilemezdik.İtaat edene itaat etmek ilk itaat edilene itaat etmektir.Bize İslam''ı tebliğ eden zamanımızdaki Müslümanlar ve öncekilerin kitablarıdır.Onlar icmaya itaat ediyorlarsa biz de onlara itaat ederiz.İslam bir gelenektir.İcma olmasaydı neyin KUR''AN neyin SÜNNET olduğunu bilemezdik.İste bu yüzden Müslümanlar icmaya itaat etmektedirler. İcma Peygamber Efendimiz''e , Peygamber Efendimiz de ALLAH(cc)''a itaat etmiştir.Bu yüzden KUR''AN''dan kendi başına hüküm çıkarmaya kalkan hüsranda olmuştur.Bunlar ilmi meselelerdir.Ama şu söylemek gerekir ki İCMA şeriatin senedidir.Geleneksiz din olmaz.Peygamber (SAV)''e niçin itaat ediliyor,sorusu terstir.Çünkü öyle düşünüyorsanız zaten İcma da insanlardan kuruludur.İcmaya itaat farzdır.Bundan insanın insana itaat ettiği bir din, sonucunu çıkarabilirsiniz.Zaten böyle olmaması için ALLAH(cc)''ın zatıyla dünyaya gelmesi ve kendisine böylece itaat edilmesi gerekirdi.Böyle olsaydı zaten imansızlık olmazdı.Nitekim ALLAH(cc) melekleriyle konuşur.İşte meleklerin hep inanmış olmaları bunu açıklar.Eğer dünyada olacak olsaydı bu yine tüm insanların ona iman ettiği görülmeliydi..İnanç görmediğin halde inanmaktır.Ahir zamanda Deccal''in gönderilişi bu yukarıda açıkladığımız durumla ilgilidir.Ona iman etme hatasına ancak bazı insanlar düşeceklerdir.Halbuki gerçek ALLAH(cc) herkesin iradesinden üstün olacağından onu gören mutlaka ona iman etmiş olacaktır.Yani Deccale herkesin iman etmemesi onun ilah olmadığının insanlara anlatılmasında kanıttır.Burada iblisi ortaya atan çıkmasın sakın.Çünkü iblis de ALLAH(cc)''a inanır.Ama O(cc)''nun hükmünü hafife almış ve gurura kapılmıştır.Bu hüküm de PEYGAMBER ile ilgilidir.ALLAH( cc) ''ın hükmü Hz. Adem(AS)''ın peygamber olduğunu ve onun oradakilerden üstün olduğunu bildirmiş ama iblis bu hükme uymamıştır.Onun hükme uymaması peygamberi red ve itaat etmemek hususundadır.İşte peygamberin peygamberliğine iman ile onun üstünlüğüne iman, kurtuluşu sağlayan iman esaslarını böyle açıklar.İslam hükümlerinin hafife alınmaması MÜ''MİN olmanın bir parçasıdır.Bilmek ile iman etmek farklıdır.Şeytan için ALLAH(CC)''ı bilmesi ,O(CC)''nun varlığına birliğine inanması yetmemiştir.İşte peygambere itaatin manası budur.Şeytanın kovuluşu ve kafir oluşu ile insanın dünyadaki küfrü farklıdır.Fark İlahi İrade ile ilgilidir.ALLAH(cc) kendisi Adem (as)''ı göstermiş ve hükmünü kendi ağzından söylemiştir.Yani orada bulunanlar İlahi İrade''nin ne yönde olduğunu bilmişlerdir.Halbuki dünyada insanlar İlahi İrade''yi gözleri ve kulaklarıyla bilememiştir.İşte burada olay icmada çözülür.İcma ile peygamberliği tasdik ederler .Diğer insanlar da icma yapanları taklid ile mükelleftirler.Hadis-i Şerifte ''Ümmetim ancak doğruluk üzerinde birleşirler.'' buyurulması da bunu açıklar.Çok derin bir mevzu olduğundan epey uzun tutan yazıyı sonlandırırken,.Peygamber ile sahte ilah arasındaki farkın gelenekten gelmek, tevazu, tutarlılık şeklinde anlaşıldığı söylenebilir.Tüm bunların yanında bundan sonra bir peygamber gelmeyeceğinden icmanın önemi daha da artar....Hayır diliyorum.

haci
17-12-2004, 16:55
İnançsız insan olmaz. İnsan sosyal bir hayvandır ve inanmaya mecburdur. Ancak bir dine inanmak zorunluğu yoktur.
Çünkü dinler hatalı bir kavram temel alınarak bir araya getirilmeye çalışılan ilkelerden oluşmuşlardır. O hatalı ve kusurlu kavram Allah’dır. Tanrı’dır.. İlah dır.. Onunla ilgili ilkeler de yanlıştır. Bu basit bir hata ve yanlış değildir. İnsanlık bilerek bir dogmaya inandırılmak istenmektedir. İnsanlık yanlış bir yöne doğru, koyun sürülür gibi, sürülmektedir. Bu yalnız yanlış değildir. Önlenmezse insanlığı bir felakete sürükleyecek kadar tehlikelidir. Şu anda bu güçler bir denge oluşturmuşlardır. Zararları vardır ama, insanlığı felakete sürükleyememektedirler. Eski güçlerini büyük ölçüde yitirmişlerdir.

İnsan eşine, ailesine inanır. Ana babasına, çocuklarına, arkadaşlarına, öğretmenlerine ve sevdiklerine inanır, güvenir. İnsan yasalara inanır ve uyar. İnsan vicdanının sesini dinler ve inanır. İnsanın diğer inandıkları da vardır. Ama aralarında din ve Allah’ın olması zorunluğu yoktur. Onlara inanmak yanlıştır.

Onlara inanmamak bir insanı inançsız yapmaz. Aksine.. Çok daha inançlı yapar. Çünkü din ve Allah’a inananlar için diğerlerinin önemi fazla değidir. İyi bir dindar iyi bir insan demek değildir.

HACI

quixsoul
17-12-2004, 21:05
İSLAM ise itaat etmek, teslim olmak, selamet bulmak manalarına gelir

Kime göre ve neye göre ? Ben kuranın dışına çıkmadım. Sen ibn-i bilmem neyin hazretlerin kitaplarından esinlenmişsin sanırım.Bizim dilimize göre itaat etmek emirlerine boyun eğmek ve körü körüne bir insana hizmet etmekdir.Bu kadar basit.İslamı anlamak için arap olmak gerekmez.

İslamda asıl şu şudur.İslamda asıl bu budur.Kafanıza göre tüm tanımlamaları yaratıyorsunuz.Mademki kitap kuranı kerim o zaman kaynakda sadece odur.Nerede kuranın mucizevi yanları tek başına tanımlamaları? Sıkışınca mı hadislere başvuruyorsunuz..

Açıklayacaksanız ayetleri açıklayın baysoner.Konunun dışına çıkıp aslında şunu demek istemiştir aslında bu kelime şu manaya gelir tanımlamaları yapmayın.İtaat etmek kelime olarak açık ve netdir.

itaat etmek: Söz dinleme, boyun eğme, buyruğa uymak.

Ben Allahın tüm buyruklarına uyuyorsam Muhammedin buyruklarına neden uymalıyım ? Yoksa Muhammedin ağzından çıkan her kelime ayetmi ?

ngcoskun
17-12-2004, 21:09
baysoner bu kadar uzun yazılar yazacağına kem küm deseydin daha iyi olurdu.yorulmazdık

18-12-2004, 18:37
Ben kem küm etmiyorum.Açıkça söylüyorum ki: KUR''AN ve SÜNNET birbirinden ayrılamaz.Çünkü din gelenektir.Geleneksiz din olmaz.Dikkat ettiyseniz İCMA''dan bahsedip durmuştum.Neden? Dinin asıl kaynağı İCMA''dır da ondan.İCMA olmasaydı neye KUR''AN diyecektik.İşte siz KUR''AN''ı fikirlerinize kaynay yapıyorsanız İCMA''yı kabul etmiş olursunuz.Bu yüzden İCMA''lı hadisleri kaynak yapmamanız metod bakımından büyük hatadır.KUR''AN''ın açıklanması ve anlaşılmasında İCMA elbette ilk sıradadır.KUR''AN''ın derlenmesi çalışmalarına baksanız iyi olur.Peygamber Efendimiz (sav) hayattayken yazılan sayfalar birleştirilmiş ve İCMA ile ''İşte bu KUR''AN''dır.''denmiştir.Nasıl oluyor da İCMA ile kabul edilen KUR''AN''ı tartışırken kullanıyorsunuz da, İCMA''lı SÜNNET''i kullanmıyorsunuz.İtaat, emirlere uymakl demektir doğru.Peygamber (sav) emir verme statüsündedir.Hem de müeyyide de uygular.Bugün hiçbir niteliği olmayan insanlardan kurulu meclisin kanunlarına uyuluyor da, Peygamber Efendimiz(sav) ''e niçin uyulmasın? Sakınalım.

quixsoul
20-12-2004, 17:51
KUR''AN ve SÜNNET birbirinden ayrılamaz.Çünkü din gelenektir.Geleneksiz din olmaz.

Baştan söyleseydiniz böyle bir inanca sahip olduğunuzu hiç tartışmazdım.Güya sakalı göğsünde ortaçağ araplarından farksız bir zihniyet le bırakın tartışmayı aynı mekanda bile olmaktan kaçınırım.Çünkü bu tarz inanan insanlar söylendiği gibi kendi mantığından uzak eski arap ve islam alimlerinin yazdıkları ile doğarlar öylede ölürler.Böyle insanların ülkemizde olması kötü.İslam dininde kesinliği olan tek şey kutsal kitap Kurandır.İcma ve hadis denilen can simitleride dinin sağa sola savrulmuş dikenli dallarıdır.

Çok fazla ayırıma düşmeden sadece Kuran hakkında yorumlar yapabilirsek bir noktaya öyle ulaşabiliriz.Bana göre Kuran ne kadar mantıksız ise icma lar sunnetlerde 5 kat mantıksızdır.İlerki yıllarda ne icmalar nede hadisler hiç bir şey Kuranın mantıksızlıklarını ört pas edemiyecek.Tabi doğan yeni bireylere seçme hakkı tanınırsa..

BİTTİ

21-12-2004, 13:12
KUR''AN''ın nasıl ortaya çıktığını biliyorsanız,İCMA''nın önemini de kavrarsınız.