PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Demokrasi Düzeni

mehmetsalih
22-07-2009, 21:10
Selam,

Demokrasi bana çok basit bir sistem gibi geliyor. İlgili-ilgisiz her kişinin dahil olduğu biliçsiz bir sistemdir. Alternatif bekliyorum sizden...

Bütün gelenekler yıkılsın ve yenilikçiler dirilsin... ''Ata geleneğini soruluyoruz.. Atayı''

ve sevgi...

mhmd
22-07-2009, 21:43
Atina demokrasisi mi?
Çoğulcu demokrasi mi?
Çoğunlukçu demokrasi mi?
Doğrudan demokrasi mi?
Liberal demokrasi mi?
Marksist demokrasi mi?
Oydaşmacı demokrasi mi?
Parlamenter demokrasisi mi?
Plebisitçi demokrasi mi?
Sosyal demokrasi mi?
Temsili demokrasi mi?
Demarşi mi?

Hangisi basit?

mehmetsalih
22-07-2009, 21:56
Selam,

Hepsinin kökü aynı.

İster doğrudan, ister temsili, ister kapitalist, ister marxist hepsinin temelinde ilgili-ilgisiz halk var...

ve sevgi...

mehmetsalih
22-07-2009, 21:57
Selam,

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d3/Parlamento-IPPAR1.jpg/250px-Parlamento-IPPAR1.jpg (http://tr.wikipedia.org/wiki/Dosya:Parlamento-IPPAR1.jpg)
:D çok kele ama hepsinin başında bir Başbakan......

Sevgi...

mehmetsalih
22-07-2009, 22:04
Selam,

demos -HALK - Demokrasi; Halkın egemenliği; iktidarı demek....

Alıntıdır: http://www.delinetciler.net/forum/bilgi-merkezi/62088-demokrasi-kelime-anlami.html faydalı olması dileği ile...

Kelime anlamıyla Demokrasi
Demokrasi; Grekçe’de halk anlamına gelen demos ve iktidar anlamına gelen kratos kelimelerinin birleşmesi ile oluşmuş bir terimdir. Böylece demokrasinin kelime anlamı halk iktidarı, halkın yönetimi veya halkın kendi kendini yönetmesi şeklinde özetlenebilir. Ancak şu da bir gerçek ki demokrasinin etimolojik bu anlamı dışındaüzerinde mutabık olunulan her hangi başka bir anlamı da yoktur. Fransızhukukçu-siyaset bilimci Maurice Duverger’in de belirttiği gibi “kendi kendini idare eden hiç bir halk görülmemiş ve hiç bir zaman da görülmeyecektir.”; bizim de buradan çıkartabileceğimiz sonuç demokrasinin kelime anlamına değinirken aslında tanımlamanın sadece bir slogan olarak kalmış olmasıdır.
Ancak bu yaygın ve temel tanımı ele alınarak kimi eklemeler yapılabilir demokrasinin kelime anlamına. Örneğin demokrasi yalnızca halk tarafından yönetim olarak tanımlanmakla kalmamalı, aynı zamanda Başkan Abraham Lincoln’un ünlü ifadesiyle halk için idare, yani halkın tercihleri doğrultusunda yapılan bir yönetim olarak tanımlanmalıdır. [1] Diğer yandan, vurgulamak gerekir ki; “halkın iktidarı” deyimi, yalnızca eksiltili bir deyimden ibarettir. Deyim bir sürenin başlangıcını anlatmaktadır, ama onu bir sonuca bağlamamaktadır. Çünkü iktidar bir kimse üzerinde kullanılır ve yönetme yönetilenin varlığını gerektirir. Kimin üzerinde halkın iktidarı? Halk egemenliğinin nesneleri, yöneldiği kimseler kimlerdir? [2] Özetle demokrasinin aslında belirsizliklerden ibaret olduğunu söyleyebilir ve ekleyebiliriz ki; demokrasi hakkındaki belirsizliğin altında yatan neden, demokrasinin ne olması gerektiği konusundaki karışıklıktır. Çünkü demokrasi sözcüğünün anlamı birden çok kez, birden çok yönde değişmiştir.

Kaynaklar:
[1] Arend Lijphart, Çağdaş Demokrasiler, Ankara,Yetkin Basımevi,1996,s.11
[2] Sartori,a.g.e.,s:32
[3] Crawford Brough Macpherson, Demokrasinin Gerçek Dünyası, Ankara,Birey ve Toplum Yay.,1984,s:vii
Yeni Düşünce Dergisi'nin 24-30 Mart 2000 Tarih ve 2000/13.sayısında yayınlanmıştır.
[5] Robert A.Dahl,Polyarchy; Participation and Opposition, New Haven:Yale University Press,1971.s:3

ve sevgi...

mhmd
22-07-2009, 22:04
:)

Yav ne bu halk düşmanlığı.
Görenler Olimpusta ikamet halindeki Zeus mu zannetsin, babası Kronos mu?
Sizler Apollon'un, bizler Hades'in mi?

mehmetsalih
22-07-2009, 22:09
Selam,

Bende Halkım... Yani ben yönetemem... ben ameliyat yapabilir miyim?
Kur'an Halkın düşmanıdır! Bak: ''çoğunluğa uyacak olursan seni saptırırlar''

ve sevgi...

mehmetsalih
22-07-2009, 22:11
Selam,

Bana geleneği savunan değil, Demokrasiyi savunan değil ''yenilikçiler lazım''

Demokrasi güzel birşey olsaydı şuan Cennet'te idik. Ama bakıyorum ''ceheneme atılmışız'' Hürmüzan ağır basmış :D

eY aHURA mAZDA yETİŞ!

ve sevgi...

mhmd
22-07-2009, 22:13
Sn. mehmetsalih,

Tecahül'i Arif'e doğru bir meyil sezinledik.
Doğru mudur?

mehmetsalih
22-07-2009, 22:22
Selam,

Yanlış sezmişsiniz! Olayın Ulum-ul Edebiyata kaydığını sezmiş olmalısınız :D

ve sevgi...