Orijinalini görmek için tıklayınız : 'Nasıl dinsiz oldum' veya benzeri başlıklı yeni bir bölüm
Sayın Forum Yöneticileri,
'Nasıl dinsiz oldum' veya benzeri başlıklı yeni bir bölümün açılması fikrini nasıl karşılarsınız?
Forumda bu gibi meselelere yer yer değinildiğini okudum gerçi. Ama böyle bir hususi bölümün oluşturulması, uzun vadede çok daha fazla arkadaşın bu konuda kendisiyle ilgili bir metni kaleme almasını sağlar diye düşünüyorum.
Tabii bu konu yeni bir bölüm değil de, sadece yeni bir konu başlığı altında da konuşulabilir teorik olarak. Fakat herkesin kendi dinden çıkış serüvenini aynı başlık altında anlatması, bu metinlerle ilgili sorular sorulmasını ve yeni tartışmaların oluşmasını önler ya da başlık kısa sürede çok karışık bir hal alır diye düşünüyorum. Ayrıca söz konusu olan çok şahsi bir süreci başkalarıyla paylaşmak olduğundan herkes kendine özel bir başlık arzulayadabilir.
En azından acizane bendeniz bu gibi şahsi serüvenleri gerçekten de çok merak ediyorum. Yakın sosyal çevresinin büyük çoğunluğu inançlı müslümanlardan oluşan ve iki dost haricinde senelerdir kimseye dürüstçe açılamamış biri olarak, gerçek hayatta çok sayıda şahsi dinden çıkış serüvenleri dinleme olanağım da sıfır gibi.
Böyle bir metni kaleme alma özgüvenini gösteren arkadaşların şu gibi sorulara değinmesini arzulardım:
- Dinden çıkmadan önce ne kadar inançlı idi, ne denli ibadetlerine sadıktı.
- İlk ciddi şüpheler hangi konuda doğdu
- Bu şüphelerin üstünü örtme veya yine İslam içi tatmin edici cevaplar arama girişimleri oldu mu, nasıl
- Dinden büsbütün çıkmış olduğunu ilk nasıl, hangi vesileyle kendi kendisine itiraf edebildi
- Çevresinden kimlere açılabildi, kimlere açılamadı
- Açıldığı eski dostlarıyla ilişkisi değişti mi
- Açılmadığı eski dostlarıyla ilişkilerinde (örneğin dürüst olmadığını düşündüğünden ötürü kendisinden kaynaklı) değişiklikler oldu mu
Yetkili arkadaşlar, eğer mümkünse, bu konu hakkında en azından kendi aralarında bir değelendirmede bulunurlarsa, çok sevinirim.
saygılarımla
ulpian
http://www.turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=8577
Benzer başlık bulunmakta..
http://www.turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=8577
Benzer başlık bulunmakta..
Link için teşekkürler. Bu başlığı yeni görüyorum, kısmen de olsa bazı üyeler benim arzuladığım bazı sorulara kendi serüvenlerinden cevaplar vermişler.
Fakat bu başlıkta sadece 'ilk şüpheler'den bahsedilmekte. Özellikle dinden çıktıktan sonraki sürece, dinden çıkmış olmanın sosyal çevreyle olan ilişkilere yansımalarına çok fazla temas edilmemiş mesela.
Özel bir bölümün faydalı olabileceği düşüncesinden tam olarak vazgeçemedim. Yukarda da dediğim gibi:
Tabii bu konu yeni bir bölüm değil de, sadece yeni bir konu başlığı altında da konuşulabilir teorik olarak. Fakat herkesin kendi dinden çıkış serüvenini aynı başlık altında anlatması, bu metinlerle ilgili sorular sorulmasını ve yeni tartışmaların oluşmasını önler ya da başlık kısa sürede çok karışık bir hal alır diye düşünüyorum. Ayrıca söz konusu olan çok şahsi bir süreci başkalarıyla paylaşmak olduğundan herkes kendine özel bir başlık arzulayadabilir.
Ama yanlış anlaşılmaya sakın. Böyle bir bölüm mutlaka ve illa ki açılmalı, olmazsa olmaz gibisinden bir iddiam yok kesinlikle. Yetkili arkadaşların uygun bir ortamını bulduklarında kendi aralarında kısaca bir değerlendirmelerinden ibaret bir rica yalnızca. :)
saygılarımla
Bence bu tür non-teist otobiyografiler için bir alt forum açılmalı. Sonra bu forumda biriken yazıları toplayarak belki bir gün kitap olarak bastırmaya çalışabiliriz. Ya da en azından bedava e-book olarak insanlara dağıtabiliriz. Sesimizi çok daha fazla insana duyurmamızı sağlar bence.
Ulpian, teklifini destekliyorum. :)
Ulpian, teklifini destekliyorum. :)
Aynı fikirdeyim.:thumb:
Portakaloglu
27-07-2009, 21:14
'Nasıl dinsiz oldum' veya benzeri başlıklı yeni bir bölüm
demiş arkadaşım ama bence nasıl dinimi değiştirdimide katmak lazım ikisini de kapsasın bence.Teklifi destekliyorum.
Esenlikler...
mehmetsalih
30-07-2009, 20:03
Selam,
Nasıl Müslüman oldum, Nasıl Dini kabul etim, Nasıl Dinli oldum gibi başlıklarada yer verilmeli eğer bu teklif kabul edilse. Çünkü sonuç itibarıyla herkes aratırararak ve tastik ederek fikir sahibi olmalı.
ve sevgiler...
ahuramazdah
30-07-2009, 22:58
Valla arkadaşım nasıl müslüman olduğumu hatırlamıyorum,ellerimden tuttular imama götürdüler kuranı hatım ettirdiler,namaz kıldırdılar,oruç tutturdular,başıma beyaz takke taktılar,dini bütün bir müslümanın yapması gereken herşeyi fazlasıyla yaptım.Sonra birgün ilhan arsel'in şeriat ve kadın adlı kitabı elime geçti.ilk şimşek çaktı,sonra Turan Dursun "din bu 1-2-3" ve en sonunda kuran meali en az 5 defa baştan sona. sonra namazı,orucu bıraktım kafamdaki takkeyi fırlattım,çe vremdeki insanlar benim çok değiştiğimi söylediler,artık insanları kırmıyorum,farklı düşüncededir diye kimseye kızmıyorum,gavur öldürürsem cenete gideceğime inanmıyorum.malımla canımla cihat diye başka insanlara zarar vermiyorum.kısacası artık bende bir İNSANIM.teşekkürler İlhan Arsel,Teşşekürler Turan Dursun,teşekkürler gerçek insanlar.
Selam,
Nasıl Müslüman oldum, Nasıl Dini kabul etim, Nasıl Dinli oldum gibi başlıklarada yer verilmeli eğer bu teklif kabul edilse. Çünkü sonuç itibarıyla herkes aratırararak ve tastik ederek fikir sahibi olmalı.
ve sevgiler...
Buradaki mesele, en azından benim teklif ettiğim şekliyle, 'araştırmak', 'fikir sahibi' olmak gibi konularla alakalı değil zaten. Kastedilen 'dinden çıkış hikayeleri'nden dinden çıkılmasının neden doğru, gerekli olduğu gibi objektif argümanlar beklemiyorum. Bu argümanlar ve hakkındaki tartışmalar için forumun diğer bölümleri var zaten.
Burada tekliften muradım çok daha mütevazı ve çok daha kişisel şeyler. Benim gibi dinden çıkmış olan başka arkadaşların, ilk hangi konularda takıldığı, hangi evrelerden geçtiği, dinden çıkmış olduğunu ilk nasıl anladığı/kabul ettiği ve özellikle bu safhadan sonra sosyal ilişkilerinde ne gibi değişikler olduğu gibi konular merak konusu olan.
Dinden çıkış argümanlarının objektif olarak doğru/tutarlı olup olmadığı değil mesele (dediğim gibi bu konular zaten forumun diğer bölümlerinde işleniyor).
İnançlıların da 'nasıl dindar oldum' gibi başlıklar altında kendi dinlerine geçiş hikayelerini anlatabilmesi teklifine gelince...
Sonuna kadar her kesim için eşit özgürlüğü savunan biri olarak, bunu çok da gerekli bulmuyorum açıkçası. Müslüman bir toplumda yetişmiş insanlar olarak bu gibi hikayeleri zaten yüzlerce, belki de binlerce defa dinledik, okuduk. Onlarca islami forumda inançlı arkadaşlar 'İslama dönüş' hikayelerini de yazıyorlar uzun uzun.
Eksik olan (belki de benim şimdiye kadar bulamadığım ve bu yüzden bu platformda oluşmasını teklif ettiğim) şey, bol sayıda dinsiz arkadaşın da kendi şahsi dinden çıkış hikayelerini anlatmaları.
saygılarımla
Türkiye gibi, resmi iddialara göre %99.8 Müslüman olan bir ülkede "nasıl Müslüman oldum" sorusunun cevabı ezici çoğunlukla, "anamdan öyle doğdum" olacağına göre, bu fikir bence gereksiz.
paslıçivi
31-07-2009, 06:11
.Sonra birgün ilhan arsel'in şeriat ve kadın adlı kitabı elime geçti.ilk şimşek çaktı,sonra Turan Dursun "din bu 1-2-3" ve en sonunda kuran meali en az 5 defa baştan sona.
farkındalığınızı biraz daha arttırmaya çalışayım..
siz ilhan arsel ve turan dursunu okuyarak dinden çıkmadınız..
sizi bu kitapları okumaya iten bilinç düzeyiniz ve ilintili psikolojinizdir..
bilinç düzeyi/sorgulamadaki orandan çıkan huzur ve mutluluk müsait değilse; bu kitapları ve kuranı 5 defa değil 5000 defa da okusanız, varolan dinden çıkmanız imkansızdır..
aynı şekilde ilahiyatçı olan turan dursun'un hikayesi de farklı değildir.. turan dusunun araştırmalarını okuduğu kitapları sanki diğer ilahiyatçılar okumadımı araştırmadımı.. onlar niçin hala müslüman..
önce bir sebeple beyin kimyanız değişir, sizi yöneten(uyutan) sahtebenlik hasar görür ve bu baskı ortadan kalktığı için bu tarz kitapları okumaya başlarsınız ya da zaten okuduğunuz kitaba karşı beyninizdeki o mühür perde kalkar ve gerçekleri görmeye başlarsınız..
ben de müslüman olduğum zamanlarda islamı karalıyıcı hiç bir kitap okumadım.. daha önce okuduğum kuranı o zaman okurken birden kurana bakış açım değişmeye başladı.. çünkü beyin kimyam değişmeye başlamıştı.. eskiden tam bir teslimiyet içinde allahın kitabı diye okuduğum kurana 25li yaşlarda tekmeyi vurup duvara yapıştırdım.. ne cennet ne cehennem umrumda değildi artık.. hiçbir korku ve sevgi kalmamıştı kurana ve allaha karşı..
bunun adı atalarınızın size yüklediği zihinden kurtulmanızdır.. artık sürünün bir koyunu değil özgür bir aslansınızdır..
mehmetsalih
31-07-2009, 22:57
Selam,
O zaman siz hiç Müslüman olmamışsını ki? Sadece Müslüman doğmuşsunuz ve Ateist olmuşsunuz. Ayrıca Türkiye Mülsüman olmamış Müslüman doğmuştur. Yani Kılıç zoruyla... Kılıç korkusundan tavuk gibi İslama giren bir Millet ve bir Dünya İnsanı... Nasıl Müslüman oldu dedim. Hiçbir Ateist Müslüman olmamışki siz İlhan Arsel ev Turan Dursun ile Müslüman olmuşsunuz ve Onlarda Salman Rüşti ve Ignaz ile onlarda ve böyle devam eder... Yani siz hep islamı birinden duymuşsunu veya islamı kendi kaynaklarından okumuşsunuz... Ama hiçbir zaman Müslüman olmamışsınız çünkü olmak ile duymak-görmek-bilmek arasında fark var.
ve sevgiler...
Mutezile
01-08-2009, 22:26
[QUOTE=paslıçivi;209288]önce bir sebeple beyin kimyanız değişir, sizi yöneten(uyutan) sahtebenlik hasar görür QUOTE]
sahtebenlik?
ne tasavvur etmeliyiz bu kelimenin altında;öngördüğü ne ola ki?
[quote=paslıçivi;209288]önce bir sebeple beyin kimyanız değişir, sizi yöneten(uyutan) sahtebenlik hasar görür QUOTE]
sahtebenlik?
ne tasavvur etmeliyiz bu kelimenin altında;öngördüğü ne ola ki?
belki de Freud'un Üstben'ininden bahsediyordur.
saygılarımla