Orijinalini görmek için tıklayınız : Tesettür meselesi
al bundy
31-08-2009, 16:01
Forumda gezindim, fakat bununla ilgili sağlıklı bir tartışma bulamadım. Şimdi bile birçok islam aliminin tartıştığı bir konudur, tesettür nasıl olmalıdır?
Bu konuda hadisleri almıyorum çünkü bazı arkadaşlar onları kabul etmiyor ve doğruluğuna güvenmiyor, o bakımdan sadece Kurandaki ayetlerden yola çıkmak istiyorum.
Kuranda örtünme ve tesettür iki ayette belirtilir.
Birincisi Nur suresi 31. ayettir
Diyanet İşleri
Mü’min kadınlara da söyle, gözlerini haramdan sakınsınlar, ırzlarını korusunlar. (Yüz ve el gibi) görünen kısımlar müstesna, zînet (yer)lerini göstermesinler. Başörtülerini ta yakalarının üzerine kadar salsınlar. Zinetlerini, kocalarından, yahut babalarından, yahut kocalarının babalarından, yahut oğullarından, yahut üvey oğullarından, yahut erkek kardeşlerinden, yahut erkek kardeşlerinin oğullarından, yahut kız kardeşlerinin oğullarından, yahut müslüman kadınlardan, yahut sahip oldukları kölelerden, yahut erkekliği kalmamış hizmetçilerden, yahut da henüz kadınların mahrem yerlerine vakıf olmayan erkek çocuklardan başkalarına göstermesinler. Gizledikleri zinetler bilinsin diye ayaklarını yere vurmasınlar. Ey mü’minler, hep birlikte tövbe ediniz ki kurtuluşa eresiniz!
Burada genel görüş yaka üzerine salmak şeklindedir. Y.N. Öztürk gibi bazıları da göğüs ve boyun üstü diye geçer.
Abdulbaki Gölpınarlı - göğüslerini örtecek bir tarzda omuzlarından aşağıya doğru salsınlar
Diyanet Vakfi - Baş örtülerini, yakalarının üzerine (kadar) örtsünler.
Elmalılı Hamdi Yazır - baş örtülerini yakalarının üzerine vursunlar
Süleyman Ateş - Baş örtülerini (göğüs) yırtmaçlarının üstüne koysunlar.
Yaşar Nuri Öztürk - Örtülerini/başörtülerini göğüs yırtmaçlarının üzerine vursunlar.
Burada benim anladığım kafa açıkta kalacak şekilde boyun ve altını örtmek şeklindedir.
Bir diğer ayet olan Ahzab 59'da ise
Diyanet İşleri
Ey Peygamber! Hanımlarına, kızlarına ve mü’minlerin kadınlarına söyle, bedenlerini örtecek elbiselerini giysinler. Bu, onların tanınıp incitilmemelerine de daha uygundur. Şüphesiz Allah çok bağışlayıcıdır, çok merhamet edicidir.
diye geçer. Arapçaya baktığımızda bu bölüm cilbab diye geçer "in celâbîbi-hinne".
Burada cilbab kelimesinden ne anlamaktayız?
Elmalılı'ya göre "Cilbâb; Baştan aşağı örten çarşaf, ferace, car gibi dış örtüsünün, elbisesinin adıdır." yani bütün vücudu örten çarşaftır diyebiliriz.
http://re.foto.radikal.ru/0708/13/e95d693c8a88.jpg
http://re.foto.radikal.ru/0708/35/ae48d3aebeb6.jpg
http://img230.imageshack.us/img230/6025/12419935vg8.jpg
http://www.zehranet.com/resimler/haberler/73.jpg
Bu iki ayete baktığımızda önce sadece ziynet yerleri olan boyun ve altı emri daha sonra bütün vücudu kaplayacak şekilde cilbab'a dönüşmüştür.
Siyasi tartışma ve konulara girmeden bu iki ayet, örtünme şekli ve cilbab'ın en anlama geldiği konusunda görüşlerini bekliyorum.
Burada görülüyorki bu emirler ilahi değil,zamana ve mekana bağlı gerçekleşiyor.Mantıken, Tanrı emirlerini bir kere vermeli bence.Hiç durmadan ha onu bilmiyordum,işin buraya kadar geleceğini kestirememiştim,siz benden daha iyi düşündünüz.Ömer in dediği gibi peygamber hanımları tuvalet diye dışarı çıkmasınlar peygamber eşi olsalar da, bu adamlar peygamber eşlerine bile bakıyorlar, otursunlar oturdukları yerde demez harhalde.
Ey Peygamber! Hanımlarına, kızlarına ve mü’minlerin kadınlarına söyle, bedenlerini örtecek elbiselerini giysinler. Bu, onların tanınıp incitilmemelerine de daha uygundur. Şüphesiz Allah çok bağışlayıcıdır, çok merhamet edicidir.
sanki burada müslümanların kadınlarının kızlarının örtünmesini koruma amaçlı istemis.inanmayanlar zarar vermesin diye.bana böyle geldi.
aslında bu konudaki hadsler üstünden çok yorum yapılıyor.örneğin bir savasta muhammeddin kadınların bastan asağı smsiyah örtünmelerini istediği söyleniyor.
baska yorumcular da arap kadnlarının gelenek olarak çok fazla ziynet esyası tasımasına baglıyor.burun hızması,gerdanlık,bilezik,yüzük,halhal bunların değerinin gösterilmemesi için kapatılması gerektiği de söyleniyor..
“Ümmetimin son zamanlarında açık ve çıplak kadınlar bulunacaktır. Başlarındaki saçlarının kıvrımları develerin hörgücü gibi olacaktır. Siz onları lânetleyin. Çünkü onlar mel’un kadınlardır.” (Taberânî, Mu’cemu’s-Sağîr)
Rasûlullah (s.a.s.), hafif bir elbise giyip tamamen vücut hatlarını örtmeyen kadınlara “Onlar adı örtülü ama gerçekten çıplaktırlar” buyurmuştur (Süyûtî, Tenvîru’l-Havâlif, c. 3, s. 103).
“Kadın, örtülmesi gereken avrettir. Dışarı çıktığı zaman şeytan ona gözünü diker.” (Tirmizî, Radâ 18)
Âişe (r.a.)'den rivâyete göre, bir gün Ebû Bekir (r.a.)'in kızı Esmâ (ki, Peygamberimiz’in baldızıdır) ince bir elbise ile Allah Rasûlü’nün huzuruna girmişti. Rasûlullah (s.a.s.) ondan yüzünü çevirdi ve şöyle buyurdu: “Ey Esmâ! Şüphesiz kadın ergenlik çağına ulaşınca, onun şu ve şu yerlerinden başkasının görünmesi uygun değildir.” Hz. Peygamber bunu söylerken yüzüne ve avuçlarına işaret etmişti." (Ebû Davûd, Libâs 31, 34, h. no: 4104)
"Kim dünyada şöhret için elbise giyerse Allah ona kıyâmet gününde zillet elbisesi giydirir. Sonra da onu cehennemin alevli ateşlerinde yakar." (Ebû Dâvud, Libas 5, h. No: 4029, 4030). "Şöhret elbisesinden maksat, başkalarına câzip görünmek ve fors satmak için giyilen elbisedir" (Şevkânî, Neylü’l-Evtâr, c. 2, s. 94). İbnü’l Esir ise şöhret
"Cehennemliklerden kendilerini dünyada henüz görmediğim iki grup vardır: Biri, sığır kuyrukları gibi kırbaçlarla (coplarla) insanları döven bir topluluk. Diğeri, giyinmiş oldukları halde çıplak görünen (örtülü çıplak) ve öteki kadınları kendileri gibi giyinmeye zorlayan ve başları deve hörgücüne benzeyen kadınlardır. İşte bu kadınlar cennete giremedikleri gibi, şu kadar uzak mesâfeden hissedilen kokusunu bile alamazlar." (Müslim, Cennet 52, 53, h. no: 2857, Libâs 125, hadis no: 2128
bu konuda sanırım en güvenilir hadisler bunlar.bu konuda bilgis olan bir müslüman.bu hadslerin doğruluğu hakkında bir sey söyleyebilr mi acaba??
Saçların kıvrımları deve hörgücüne benzemeyip düz olursa da cehenneme gidilecekmi?
evrensel-insan
02-09-2009, 01:36
Saygideger lestat;
yahut sahip oldukları kölelerden,
Ya kole, herseyiyle saglam bir erkek ise, ne olacak? Bu kolenin "yabanci" erkekten farki nedir, ki?
Saygilarimla;
evrensel-insan
'Gizledikleri zinet(ziynet)leri bilinsin diye ayaklarını yere vurmasınlar.'Burada gizlenen kadının vucudu ise,ayakları yere vurunca ne oluyor?kadın yürümesin mi? ayaklarını omuzuna atıp öyle mi yürüsün. Yoksa taktığı değerli eşyalar ses çıkardığından hırsızlara davetiye mi çıkarmış oluyor?Bu kadar zahmete neden katlanılıyor? şunun şurasında değerli takı takmak haramdır denilebilirdi.
evrensel ben de onu düşündüm.hadisler daha saçma dimi ayetlerden.bir dini bütün müslüman şu mübarek aylarda bi şey der dedim ama tık yok yine:D
oruçtandır herhalde:)
güneşinzaptıyakın
03-09-2009, 00:20
....
Bu konuda hadisleri almıyorum çünkü bazı arkadaşlar onları kabul etmiyor ve doğruluğuna güvenmiyor, o bakımdan sadece Kurandaki ayetlerden yola çıkmak istiyorum.
....
Bu iki ayete baktığımızda önce sadece ziynet yerleri olan boyun ve altı emri daha sonra bütün vücudu kaplayacak şekilde cilbab'a dönüşmüştür.
Siyasi tartışma ve konulara girmeden bu iki ayet, örtünme şekli ve cilbab'ın en anlama geldiği konusunda görüşlerini bekliyorum.
Konu tartışılırken dönemin kılık kıyafet alışkanlıkları ve moda renkleri göz ardı edilerek tartışılıyor. ''Egemen İslam şeriatı'' ve devamı tarihi haricinde dönemin Yahudi, Bizans, Mısır vb. tarihçilerinden öğrendiğimiz ise, Mekke vb. Arap yarım adasındaki şehirlerde kadınlar tıpkı çağdaşları olan diğer bölgelerdeki kadınlar gibi, genelde tek göğüslerini dışarda bırakan kıyafetler kullanmakta, kırsalda, vahalarda ve özellikle bedevi yaşam alanı olan çölleşmiş bölgelerde ise cilhab giyerek yaşamaktadırlar. Erken Bizans buluntularında kadınların özellikle sol göğüslerini açıkta bırakan bir elbise giydiklerini biliyoruz. Dönemin tarihçilerinden ise tüm yakın Asya ve Balkanlar arasında kalan bölgede benzer kıyafetlerin giyildiğinide biliyoruz. Konu giyim şeklinin bir savaş esnasında savunma olarak kullanılması mevzusuna gelirki en yakın örnek Lübnan iç savaşında ki Türban'ın icadı ve kullanımıdır. Daha sonra içe kapanan ve küçük bir İslami şehir devleti kuran toplumun diğer umsurların baskısından kurtulmak için en zayıf halkasını giydirmesidir. Bir diğer unsur ise Bedevilerdir, salt yağma ile geçinen ve kültürlerinde en çabuk el değiştiren meta olan kadın'dan dolayı (O dönemde en büyük müttefik olarak Bedeviler müslümanların yanında yer almışlardır. Kur'andaki barış söylemleride o dönemde yerini savaş söylemlerine bırakmıştır geri gelmemek üzere.) müttefikleri ile ters düşmemek için onların kıyafeti olan cilhab kadınlara emir olarak farz kılınmıştır.
'Gizledikleri zinet(ziynet)leri bilinsin diye ayaklarını yere vurmasınlar.'Burada gizlenen kadının vucudu ise,ayakları yere vurunca ne oluyor?kadın yürümesin mi? ayaklarını omuzuna atıp öyle mi yürüsün. Yoksa taktığı değerli eşyalar ses çıkardığından hırsızlara davetiye mi çıkarmış oluyor?Bu kadar zahmete neden katlanılıyor? şunun şurasında değerli takı takmak haramdır denilebilirdi.
Kadınların ziynetleri gögüsleri ve kalçaları oluyor sevgili suzi,bilezik ve kolyeleri değil..Ayaklarını yere vurarak yürürlerse ziynetlerinin belli olacağını,bu sebeple tırıs tırıs yürümelerini tembih etmiş, her şeyi kısıtlayan ve nem kapan Allah yine..:shocked:
bi taraftan bu ziynet eşyaları hakkında böyle bi yorum yapılıyor,bi yandan bu hadisler ve ayetler..bu müslümanların işi çok zor.her kaynak başka bir şey diyor ya birine uyucan ya da kfan karman çorman aolucak vazgeçtim bu oruç vakti yazmasın müslümanlar zaten açlıktan az buçuk kalıyor beyinleri,bir de bununla doldurmasınlar kafalarını:S
AllahsızTosuncuk
30-04-2010, 15:24
ya mümin kardeşlerim benim anlamadığım husus şu; cenabı rabbülalemin dişi kullarından başlarını örtmesini istiyor da niçin bunu açık açık söylemiyor.. yok ziynetmiş, yok bilmem neymiş*
"ey müslüman kadın! başını saçının tek bir teli dahi gözükmeyecek şekilde örteceksin" demesi bu kadar zor mu?
bakın ben bile dedim..
yoksa laik kesimden ya da türk ordusundan mı çekiniyor.. bırakın allahaşkına, günaha sokmayın insanı..=)
allahsız tosuncuk işte bunları anlama kapasiteni yitirdin için artık algılayamıyosun sen ona bakarsann herşeyin binbir türlü açıklamsı gerekiyodu ziynet ztn değerli anlamında kadınında değerlisi vücudusaçlarıvs.. ama herlde açıklansa kaçtane kitap olurdu. ztn bunların hepsi bir sınav senın hayatının içinde sınav yokmu bintane sınava giriyosun bu hayatında kendısının bi sınav oldunu anmaya artık sizin gibilerin beynı yetmıyo sanırım.....
evremmm kardes, beni uzen de bu sinav meselesi; Beyninizi muhurleyen din zincirinden silkinip kurtaramadikca, sen ve senin gibiler birinci sinifta cakacaksiniz hayatinizin sonuna kadar.
Varligina tum benliginizle inandiginiz allahin kurani apacik herkesin anlayacagi bir dilde indirdik dedigini unutup, mecazi anlamlar, hatta uyduruk mucizeler cikarmaya calisir durursunuz.
öylemı vartorcum açıklaman için saol ya çok ihtıyacım vardı buna sizin beynınızı kmın mühürlediği belli ztn ne yapsakta boş şeytanın yardımcıları olmuşsunuz birer onun köleleri olmuşsunuz farkında bıle deilsiniz.........
insan_olmak
30-04-2010, 21:12
öylemı vartorcum açıklaman için saol ya çok ihtıyacım vardı buna sizin beynınızı kmın mühürlediği belli ztn ne yapsakta boş şeytanın yardımcıları olmuşsunuz birer onun köleleri olmuşsunuz farkında bıle deilsiniz.........
şeriat ve kölelik(ilhan arsel)
okumanızı öneririm
saygılar
insan olmak... kendını hür ve bağımsız hisedıosunuz dimi herşeyden arınmış bu toplumun için de farklı insanlar olarak özelısnız dimi kendınızce ama içinizi beynınızı saran bu şeytana itaat ettnızın farkında deilisinz malesf keşke farkındalı yaşasanız...
insan_olmak
30-04-2010, 22:42
insan olmak... kendını hür ve bağımsız hisedıosunuz dimi herşeyden arınmış bu toplumun için de farklı insanlar olarak özelısnız dimi kendınızce ama içinizi beynınızı saran bu şeytana itaat ettnızın farkında deilisinz malesf keşke farkındalı yaşasanız...
beni kendimi özel olduğumu idda etmiyorum böyle bir iddamda olmaz.Ben sıradan toplumdan biriyim toplum için varım ve tek amacım insanlığa birşeyler verebilmektir.Ben kuran'ı tesfir kitaplarını okudum hangi inanca sahipsiniz bilmiyorum ama sanırım müslümansınız şunu söyleyeceğim ben sizin inancınızı eleştirirken sizin kitabınızı hadislerinizi tesfirlerinizi okuyarak eleştiriyorum lütfen sizde eleştiri getiren yazarların kitaplarını okuyarak düşünceleri eleştiriniz çünkü insan karşıt görüşü anlayarak kendi görüşünü iyi savunacaktır.
sevgilerimle
earthling
01-05-2010, 04:08
kadinlari korumak istemesine bir sey demiyorum ama burada yanilgi var yine.
kadinlara ortunun demek yerine neden erkeklere ayar vermemis? kimse cikip da, dogamiz boyle demesin. hayvan degilsin, dusunebiliyorsun degil mi? aslinda hal boyleyken kadinlarin, erkeklerden daha dindar olmasinin sebebini de cok merak etmekteyim.
insan olmak 1. sizin düşüncenizin ne oldunu neye inandınıızı bılıorum anlamaya çalışıorum ama saçma yanı ztn çürütülmüş bi tez üzerine neden araştırma yapıyımkı 2. artık bu tez üzerine gtmektense bence kendınıze daha ii bir tez bulun artık gördun gıbı deişiyoruz deilmi binlerce yıl önce ortaya atılmış bir tezi savunuyor olmanz saçma sizler gıbıler için nereye baksam çelişkı göruyorum bence kendınız için bAŞka bir yol seçin artık bnlarla insanları kandıramazsınız..3 . beynınzı aşırı dercede dar bir açıdan baktrıyorsunz ben neye inandımı söylemedım ben inanmayan bir ınsanda olabılırdım ama bu kadar dar br açıdan asla bakmazdım sanırım yaradana inanmak dinlere inanmak kitaplara inanmk bu kadar basit bir şekılde bir köşeye atılamz bence bır yerlerde yanlış yapılıo yeterince araştoırdınıza emınmısınz bence bu kadr güvenmyın kendınıze.........
insan_olmak
01-05-2010, 12:41
sayın evremmm
ben sitede hiçbir zaman inancım şu demedim neye dayanarak inancımı bildiğinizi idda ediyorsunuz?
birde şunu söylemek istiyorum size göre bu iddalar çürütülmüştür bence çürütlmemiştir.bana göre kuran yanlış bir kitaptır ama ben ''bu zaten saçma okumaya gerek yok'' demiyorum.Kendi kendime karşıt görüşü anlamak iyidir böylece doğruyu daha rahat bulurum diyorum ve aynısını sizden de bekliyorum lütfen okuyun araştırın
bakın hatta birbirimizi anlamak için size bir öneride bulunayım siz bana islam ile igili bir kitap önerin ben onu okuyayım araştırayım bende size bir eleştiri kitabı önereyim sizde onu okuyun araştırın böylece birbirimizi çok daha iyi anlarız
saygılarıma.
insan olmak...... süleyman ateş. gerçek din bu 1 ve 2. şiddetle tavsiye ederım size ve diğer arkadaşlara. çok önce çıkmış bulabılırmısınız bılmıorum ama okumadan yaradanı ve dini bi kenara atmayın derim...
insan_olmak
01-05-2010, 23:21
insan olmak...... süleyman ateş. gerçek din bu 1 ve 2. şiddetle tavsiye ederım size ve diğer arkadaşlara. çok önce çıkmış bulabılırmısınız bılmıorum ama okumadan yaradanı ve dini bi kenara atmayın derim...
tamam ilk fırsatta alıp okuyacağım söz veririm peki siz şeriat ve kadını okuyacak mısınız?
insan_olmak
01-05-2010, 23:34
kitabı internetten buldum okuyacağım ama ilgimi çeken bir yazıyı okumanızı öneriyorum
http://www.turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=10700
alın size süleyman ateş
edit:
gerçek din bu kitabına şimdi baktım 58. sayfada kadına az miras verilmesini erkeğin ev geçindirmesine bağlıyor
artık bunlarda şeiatçıların demirbaş sözleri oldu
sanki kadın ev geçindiremez çalışamazmış gibi yine erkek egemenliğini savunan bir bakış açısıdır
peki kadın evlenmezse ne olacaktır?yada erkek evlenmezse ne olacaktır?
bu soruların cevabı yoktur!çünkü açıklama kıvırmadır
saygılar
bakın miras konusuna gelince mantık olarak doğru erkeğin ev geçirdirmesi dolayısıyla daha fazla verme gibi bir husus var ama bu duruma göre değişebilecek durumlar allah bıze iilakı böyle olcak die bir kural diretmemiştir böyle yapmassanız günah dememiştir. biliyosunuz kı hz muhammed dönemın de şimdiki gıbı kadınların çalışma olanağı olmadığı için o zmnlar olan bazı olaylar üzerine kurandakı bu ayetler inmıştir. şu döneme bakarsak benımde babm öldu ve mirasımızı üç kardeş erkek kız ayırmadan 3 eşit parçada paylaştık ki bizde muhafazakar bir aileyız bunlar duruma göre değişebilen şeyler. ayrıca neden kadınların islamdakı yerine bu kadar takmış durumdasın anlamadım siz sadece belli şeylere takılmış durumdasınız çok dar açıdan baktınızı söylüyorum yıne islamı tanımıyosunuz... kadınlara saygı ben en çok islamda göremkteyım sanırım bunlar artık birer bakış açısı...ayrıca bazı şeriatla yönetilen ülkeler var onların yönetım şekılnı zorlamalarını doğru bulmuyorum bende bunlar zamanla deişen ve artık insanların çıkarlarına giren yönetım şekıllerıdır...
insan_olmak
02-05-2010, 13:25
o zamanın koşullarıa göre diyemezsiniz çünkü kuranda''bizim yasamızda değişiklik bulamazsın''demektedir.Yani Allah'ın yası değişmez dün nasıl uygulanıyorsa bugünde böyle uygulanmalıdır.Allah'ın yasasında bir dğeişiklik bulamazsın,allah'ın yasasını değiştirmeye iman bulamazsın vb... ayetlerle anlıyoruz ki kurallar bugünde değişemez yani söylediğiniz kuran'a terstir.
ayrıca Muhammed'in zamanında kadınlar çok rahat çalışıyorlardı daha doğrusu islam gelmeden önce.Örneğin Muhamemd'in ilk eşi Hatice son derece varlıklı ve ticaretle ilgilenen bir insandır bu önermenizde yanlıştır.
birde şu durumlar es geçilmiştir kadın evlenmezse ne olacaktır?
yada erkek evlenmezse ne olacaktır
sonuç olarak söylediklerinizin hiçbir tutulur tarafı yoktur.
son olarak lütfen biraz okuyun efendim sadece savunmak için savunmayın.
inanın sizin söylediklerinizi söyleyen o kadar çok insan gördüm ki artık çok kilişe geliyor
saygılar
ya arkadaşım bılıyorum hz hatıcenın çalıştını ama herkes çalışıomuydu sankı bu devirden daha farklıydı. ve gelişmiş olduğu söylenemez allah bıze bu miras konusunu farz kılmamıştır böyle olmassa günah dememiştir. ayrıca nedense herkes farklı algılıyo kuranı sende öyle anlıyosan öyle yap ozaman allah allah. allah bana böyle yapmassan günah dememiştir değilmi ozmn bende farklı yaparım allahın kesın olarak haram kıldığı şeyler vardır onlar haramdır..ya ne kadar düz mantıkçısınız böyle bakarsan hiççç bi gram yol alamassınız siz böyle siz araştırmaya devam edın olurmu o güzel vakıtlerınız boşa harcayın ya sen hayatın tadını çıkarsana nasılsa bi daha canlanmıcaksın acele et brz hadi zaman geçio........
ccccemal
03-05-2010, 11:17
Eğer kadınların çekici olmasını istemeseydi yaratıcı,canlıyı erkek ve dişi yaratmazdı.Her türlü sapıklığı yaşayan Arap toplumu kadını sadece seks kölesi olarak gördüğünden hiçbir şeyi görünmesin diyor ama 9 yaşındaki çocuklara da musallat olabiliyorlar
ccccemal sen kimsin de arapları bu şekılde eleştirirsin acaba sen nesin? sankı kendın çok üstunsunde bu cesareti nasıl bulabılıyosun bu şekılde bütün arapları aynı kefeye koyamassın!!!!!!!!!