Orijinalini görmek için tıklayınız : uykuya çare var mı?
kafasikarisik
01-09-2009, 11:46
Şu an iki gündür az uyuduğum için rezil bir haldeyim.
Ortalama bir insanın günlük 6-8 saat uyku ihtiyacı vardır.
Bu da ömrümüzün 1/3 ile 1/4 arası uykuda geçiyor demektir.
Bilim adamları insan ömrünü uzatmak ve hastalıklara çare bulmak yerine uykuya çare bulsalar ya?
Böyle bir çalışma vardı bildiğim kadarıyla hatta ortaya bir ilaç atılmıştı.. Günde 2 saat uyuyup, çok dinç 22 saat geçirebiliniyordu, ya da gelecek planıydı tam hatırlayamadım..
tensiz.denek
01-09-2009, 12:35
Bildiğim kadarıyla uykuda 1.5 saatlik döngülerle oluyor. Uyku sırasında her 1.5 saat sonunda bir döngü tamamlanıyor ve birsonrakine geçiliyor. Uyanarak bu döngü bozulduğunda ise döngü tamamlanmadığından insan yeterince dinlenemiyor.
Yani 2 saat uyumakla 1.5 saat uyumak birbirine denk veya 5.5 saat uyumakla 4.5 saat uyumak birbirine denk.
Böyle olduğunu bir nöropiskolog arkadaşımdan duymuştum. Ne kadar doğru, araştırmadım. Ama o gün bugündür az uyumam gerektiğinde 1.5'un katı kadar saat sonraya kurarım alarmı.
Saygılar,
boğaziçi
02-09-2009, 23:18
gercekten ilginc..hala tam olarak neden uyudugumuz bilinmiyor, teoriler var yanlizca diye biliyorum.
Böyle bir çalışma vardı bildiğim kadarıyla hatta ortaya bir ilaç atılmıştı.. Günde 2 saat uyuyup, çok dinç 22 saat geçirebiliniyordu, ya da gelecek planıydı tam hatırlayamadım..
Adı modafinil; aşağıda ise ilaç hakkında kısa bir bilgi var.
http://www.bildirgec.org/etiket/modafinil
İlacı var ama ismini vermem doğru olmaz :)
uyumak vakit kaybıdır.keşke uyumak zorunda olmasak.yapılacak bi sürü iş birikiyor uykuyla vakit geçirince.
prozac o ilacın adını bana yollasana ö.m.la
İlaç kullanmıyorum günde 3-4 saat uyku yetiyor..Unbe doktora git :):fencing:
Ayrıca yeteri kadar uyku mutlaka alınmalıdır..
İnsanlar uyku sağlığına dikkat etmelidirler..Uyku vücudun kendi kendini tamir ve tedavi ettiği son derece önemli bir süreçtir..Beş saatten az uyku uyuyanların ne beyninden performans beklenmelidir ne de vücutsal fonksiyonlarından.Hele ilaç alarak kendini dopingleme ile uyumamak bünyeyi mahveder.Kalp krizi ve daha bir çok riski vardır..
En iyisi uyumak..
valla şartlara göre değişiyor arada bir 5 saat uyuduğumda oluyor 8-9 saat devirdiğimde :)
ama genelde 6 saat uyku idealdir;)
evrensel-insan
03-09-2009, 03:13
Saygideger arkadaslar;
Soyle, dusunce sakin; icinde tilkiler dolasmadan, 3-4 saat "deliksiz" bir uyku, yeter de, artar bile. Bana, yetiyor. Cunku, uykumu kaciracak bir durum yok.
Saygilarimla;
evrensel-insan
kafasikarisik
03-09-2009, 16:14
İlacı var ama ismini vermem doğru olmaz
Onu biliyorum. Almayayım. üni de bir arkadaş kullanıyordu. Sabaha kadar ders çalışıp, sabaha karşı kapitalin 1. cildini bitirdiği sonra da sokağı kazan belediye işçilerinin elinden kazmayı kaparak çalıştığı söylenirdi.
Ama akşam üstü girdiği şekli hiç demeyeyim.
Günde 4 saatten az olmamak ve 6 saati geçmemek kaydıyla uyuman iyidir..Uyumayı vakit kaybı olarak görmemek gerek bence.
serdar-yildirim
10-09-2009, 21:20
neden uykuya çare bulunsunki.
uyku gerekli olan bir ihtiyaçtır.bence uykunun olması insanlığa bir mükafattır.
vucudun dinç olması ve en önemlisi vucudun dinlemesi lazım.insan yatınca ve uyanınca kendini yeniden doğmuş gibi hissediyor.yani gereklidir.ve hertürlü hastalığı önleyicidir.
Günlük aslında 4.5 yada 6 saat yeterli olur insana o 1.5 saatlik devirler olayını bende duymuştum ama sürekli ders çalışan öğrencilerin uyanık kalması için vazgeçilmez içeceği kahve kola karışımı uykuyu açıyor ama biraz kalp ritmini bozuyor gibi gelmişti içtiğim sıralar bir de iğrenç tadı dolayısıyla mide bulantısı yapıyor.