PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Neden Kadın Felsefeci yok?

güneşinzaptıyakın
26-09-2009, 18:06
Tarihe bakacak olursak, kadınların hep sanattan, felsefeden vb. disiplinlerden uzak olduğunu görürüz. Dinler özellikle Arami kökenli dinler kadını bir yere hapseder, eksik görür, yasaklar, günahın başlangıcı yapar. 20.yy batı dünyası haricinde kadını hiç bir yerde göremeyiz. Siyaseti ve dinleri besleyen felsefe alanında kadınların olmaması dikkatimi çekti nedendir sizce?

evrensel-insan
26-09-2009, 18:47
Saygideger gunesinzaptiyakin;

Var olanlar bile, genelde feminist icerikli olmustur, maalesef. Bunun sorumlusu kadin, ya da disi degil; disisel bir bakis acisi ve yanasimin olmamasidir. Cunku insanOGLU erkeksel disilik icerikli olarak sadece bir dusunce; dogal dusunceye sahiptir. Bu dusunce seklinin de bir suru sorunlu yapilanis ve isleyisinin disinda; karakterinin de; erkeksel/erksel ve erk eksel olmasidir.

Bu konularla ilgili detayli aciklamalari istersen; profilimden ve basliklardan bulabilirsin.

Saygilarimla;
evrensel-insan

jayjay.
26-09-2009, 21:44
Bence kadının bu alanlarda yeri olmaması biraz da doğanın adaleti (adaletsizliği) de denilebilir. Sonuçta fiziksel olarak erkeğin bariz bir üstünlüğü vardır ancak kadının da kendince üstünlükleri vardır.
Mesela bir kadın günlük kullandığı kelime sayısı erkeğinkinin 3 katıdır.
Bir kadının karşısındakini anlayabilme, niyetini sezme kabiliyeti erkekten çok daha fazladır. Ancak dediğim gibi fiziksel olarak erkekten üstün olmadığı için bir çok toplumda söz sahibi olamamıştır ve düşünce hayatında da yeni yeni kendini göstermiştir.

güneşinzaptıyakın
26-09-2009, 21:53

Var olanlar bile, genelde feminist icerikli olmustur, maalesef. Bunun sorumlusu kadin, ya da disi degil; disisel bir bakis acisi ve yanasimin olmamasidir. Cunku insanOGLU erkeksel disilik icerikli olarak sadece bir dusunce; dogal dusunceye sahiptir. Bu dusunce seklinin de bir suru sorunlu yapilanis ve isleyisinin disinda; karakterinin de; erkeksel/erksel ve erk eksel olmasidir.

Bu konularla ilgili detayli aciklamalari istersen; profilimden ve basliklardan bulabilirsin.

Saygilarimla;
evrensel-insan Sevgili evrensel-insan; ben teoriye değil pratiğe inanan birisiyim. Eskiden bir yayınevim vardı, kadınlar tereddütlü durum dışında ve şiir mevzusu dışında asla yer almadılar... söylediklerin benim bakış açımdan öteye gitmiyor, işin aslı sen ve ben ataerkil bakış açısının ötesine geçemiyoruz malesef... sözü başkalarına bırakalım isteresan???

Bence kadının bu alanlarda yeri olmaması biraz da doğanın adaleti (adaletsizliği) de denilebilir. Sonuçta fiziksel olarak erkeğin bariz bir üstünlüğü vardır ancak kadının da kendince üstünlükleri vardır.
Mesela bir kadın günlük kullandığı kelime sayısı erkeğinkinin 3 katıdır.
Bir kadının karşısındakini anlayabilme, niyetini sezme kabiliyeti erkekten çok daha fazladır. Ancak dediğim gibi fiziksel olarak erkekten üstün olmadığı için bir çok toplumda söz sahibi olamamıştır ve düşünce hayatında da yeni yeni kendini göstermiştir.
Sanırım star wars'ı ilk seyrettiğimde ergen değildim...

evrensel-insan
26-09-2009, 22:03

Zannedersem burayi atlamissin.

disisel bir bakis acisi ve yanasimin olmamasidir.-e.i.

Iste bu, bakis acisi; dogal dusuncenin ataerkil/anaerkil yapisini erk sel/erkeksel/erk eksel
ortaya koyan ve dogal dusunceye disaridan bakan ve onu notr algilayan bakis acisidir.

Saygilarimla;
evrensel-insan

güneşinzaptıyakın
26-09-2009, 22:11
.....................
disisel bir bakis acisi ve yanasimin olmamasidir.-e.i.
..............
evrensel-insan Sorun ''kadın'' olursa ben atlamam sevgili evrensel-insan, ben atlayan zihniyeti merak ediyorum aslında...

evrensel-insan
26-09-2009, 22:17

söylediklerin benim bakış açımdan öteye gitmiyor, işin aslı sen ve ben ataerkil bakış açısının ötesine geçemiyoruz malesef... sözü başkalarına bırakalım isteresan???-g.z.

Ben o cumleyi de; yukaridaki ifaden icin kullandim.

evrensel-insan'in; dogal dusuncenin; ne oldugunu, nasil yapilandigini, islevinin nasil calistigini, kisaca dogal dusunce hakkindaki tam ve herturlu bilgiyi tum resmiyle ve sorunsal olarak ortaya koyan tum yazilarimi evrensel-in kosesinden bulabilirsin.

Saygilarimla;
evrensel-insan

güneşinzaptıyakın
26-09-2009, 22:24
.......................

söylediklerin benim bakış açımdan öteye gitmiyor, işin aslı sen ve ben ataerkil bakış açısının ötesine geçemiyoruz malesef... sözü başkalarına bırakalım isteresan???-g.z.

.....................
evrensel-insan Ben zaten bunu söyledimdi ama neyse, hürmet ettim saygı ettim hocam....

dogruluk
26-09-2009, 23:46
bence sorun insanların algılamasıyla ilgili.

boy_17_06
26-09-2009, 23:56
çünkü hiç bir tanrı, inanç v.s. kadına değer vermez, onların düşünmesine bile izin vermez. burda kadına değer vermeyen dindir.. yoksa kültürler değil..

jayjay.
27-09-2009, 00:09
çünkü hiç bir tanrı, inanç v.s. kadına değer vermez, onların düşünmesine bile izin vermez. burda kadına değer vermeyen dindir.. yoksa kültürler değil..
"Hiçbir..." derken çok genelleme yaptığının farkına varmanı isterim. Eşcinsellere bile neredeyse tapan kavimler varmış eskiden. Kadınlara da değer veren inanç vardır elbet.
Ayrıca din de kültürün içindedir.
Saygılar...

Ayejj
27-09-2009, 00:14
Makyaj yapmayı ,oya ,işleme yapmayı sanat kabul etmiyormuyuz?

Sezgileri kullanmayı felsefeden kabul etmiyormuyuz?

uyar
27-09-2009, 00:17
amazon kadınlarının kültünü unutmayın.. her ne kadar mitolojik gibi gözükse de...

ama onlarda ne yapıyorlar ??? erkekleşmeye çalışıyorlar gibi sanki... afrodit gibi birçok ana tanrıçayı da unutmayalım..

şempanzeler ataerkil bir toplum ama bonobo denen pigme şempanzeler anaerkilmişler...

belki biz arada kaldık :)

jayjay.
27-09-2009, 03:24
Arada kalmayalım, ataerkil olmayalım diye türbanlılar yönetsin diye dua etsek mi acaba :) ?

history
27-09-2009, 22:08
aslında sorun kadın filozofçunun olmaması değil ki merak edenler google da kısa bir klavye seyriyle birçok kadın felsefecinin tarihte ve günümüzde var olduğunu çok rahat öğrenebilirler.sorun var olan kadın filozofların adının duyulmaması ya da en kuvvetle muhtemel duyurulmamış olmasındandır..

mehmetsalih
27-09-2009, 22:31
Selam,

Olmayacak ve olamayacak sadece bir sorun olacak ve fark edilecek. Büyüyecek bazıları yumuşayacak ama olmayacak en iyisi susayımda silmesinler....

m.salih
kıvançla...

history
27-09-2009, 23:16
Selam,

Olmayacak ve olamayacak sadece bir sorun olacak ve fark edilecek. Büyüyecek bazıları yumuşayacak ama olmayacak en iyisi susayımda silmesinler....

m.salih
kıvançla...
bu tespitinizi neye göre yaptığınızı dayanağınızın ne olduğunu söylermisiniz?

mehmetsalih
27-09-2009, 23:22
Selam,

Bende dayanak yok gözlem var göremediğime inanmam icabı. Kadın ne işe yarıyor?

m.salih
kıvançla...

history
27-09-2009, 23:35
sayın salih...teşbihte hata olmaz derler...bu msjınızdan sonra aklıma şu sözler geldi..delinin biri kuyuya taş atmış kırk akıllı çıkaramamış..kadın ne işe yarıyor gibi provakatif sorunuza da o yüzden cvp verme gereği duymuyorum...ne söylesem aynı tarz cvpla karşılaşmak var yine sonuçta..siz nasılsa bu soruyu sorarken kendince söylecekleriniz de vardır devamında....

dogruluk
28-09-2009, 02:59
Selam,

m.salih
kıvançla...

arkadaş sen kadın düşmanı mısın?

güneşinzaptıyakın
28-09-2009, 09:37
aslında sorun kadın filozofçunun olmaması değil ki merak edenler google da kısa bir klavye seyriyle birçok kadın felsefecinin tarihte ve günümüzde var olduğunu çok rahat öğrenebilirler.sorun var olan kadın filozofların adının duyulmaması ya da en kuvvetle muhtemel duyurulmamış olmasındandır..
Soruyu toplumun düz mantığı ile sorduğum için tarihçede olduğundan çok ikinci çıkarsamandan hareketle adının duyulmaması veya duyurulmamasında aramak doğrudur. Rodin'in bir çok heykelini sevgilisinin yaptığı iddiası sanırım en doğru örnek olur tarihsel aramaya. Erkekler klübü aralarına almamakta diretiyormu hala?

history
28-09-2009, 11:56
bilimin felsefenin sanatın her alanına baktığımda erkek hegemonyasının olduğu aşikardır.ama bu durumu feminist bir söylemden ziyade bir durum tahlili olarak belirtmekteyim..en az kadınlarda erkekler kadar bilimin ve felesefenin içindeler..ama hani bir idol düşünüldüğünde bir fikir akımının peşinden gidildiğinde bunda erkek tarafının çok daha ağır bastığı hatta açık ara fark attığı görülür...erkekler kulübünün aralarına alıp almamasının yanısıra ki buna da gereksinim var mıdır o da tartışılır ama bu işin içinde' duygusal faktörler 'ağır basmakta..

mehmetsalih
28-09-2009, 13:02
arkadaş sen kadın düşmanı mısın?

Selam,

Sadece kadına tapmıyorum o kadar... :) gerçek neyse o...

m.salih
kıvançla...

history
28-09-2009, 16:47
Selam,

Sadece kadına tapmıyorum o kadar... :) gerçek neyse o...

m.salih
kıvançla...
buyur burdan yak dedirtiren bir msj ancak bu kadar olurdu ve oldu..sayın salih mantalitenize diyecek bişey yok....birde gülen suratla işi sulandırma şekli..ancak trajikomik olabilirsiniz..

pervane
29-09-2009, 00:36
Selam,

Bende dayanak yok gözlem var göremediğime inanmam icabı. Kadın ne işe yarıyor?

m.salih
kıvançla...
mehmetsalihhh!! sizi burda görmek için kadın konulu başlıkları güncel tutmak gerekiyor anlaşılan!

"Bende dayanak yok gözlem var görmediğime inanmam icabı" !!!

mehmetsalih az kaldı! ha bugün, ha yarın gözlem var! göremediğim Allaha inanmam icabı diyecekmişsiniz gibi duruyorsunuz:)
sahi gözlemleyemediginiz onca inanç ne olacak? kadın konusuna şimdilik değinmiyorum mehmetsalih bilahare ne işe yaradığı !!! konusuna iyi bir günümde açılım getirmeyi düşünüyorum.:eyebrows:

Arkadaşlar mehmetsalih kadın düşmanı değil. Kendisi hala insan hakkında yeterli gözlem sahibi değil! zamanını gördüğü tanrıyı gözlemleyerek geçiriyor hala bu sıralar!

dilaver
29-09-2009, 01:26
Amaterasu : Japon ana tanrıçası

Isıs : Mısır ana tanrıçası

Gaia : Yunan ana tanrıçası

İnanana : Sümer ana tanrıçası, daha sonra iştar

Kybele : Anadolu ana tanrıçası

Rhea : Frig ana tanrıçası

uzatılır da uzatılır.

İlk peygamberler kadınlar.

İlk soy anaları kadınlar

lk egemenler gene kadınlar

İlk büyücüler kadınlar.

Başlıgın iddiası tarihsel kayıtlara ters.

Ama geçmişi yok sayarakş günümüz kaynaklı tarihe bakarsak bu yanılgıya ulaşmamız da kaçınılmaz.

http://www.turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=9348

saygılarımla

evrensel-insan
29-09-2009, 01:35
Saygideger dilaver;

Baslik "Neden Kadin felsefeci yok.

Tanrica, ya da peygamber degil.

Saygilarimla;
evrensel-insan

dilaver
29-09-2009, 01:38
felsefe nerede başladı muhterem

ve nasıl başladı

cevabım biraz da mehmedim salihime yönelikti.

neden sümerlerde felsefe yok.

saygılarımla

evrensel-insan
29-09-2009, 01:51
Saygideger dilaver;

Batica, felsefenin baslangic yeri Eski Yunan Medeniyeti, yaklasik tarihi M.O 6. yuzyil olarak ortaya konur.

Saygilarimla;
evrensel-insan

dilaver
29-09-2009, 02:02
muhterem

Neden Sümer ve Mısır'da felsefe yok.

Neden Yunan da ya da İon da çıktı. Bunun ticaret burjuvazisi ile bir ilgisi olabilr mi.

saygılarımla

evrensel-insan
29-09-2009, 02:13
Saygideger dilaver;

Cunku, felsefenin bulucusu, ortaya aticisi, icat edicisi ve tureticisi onlar. Misirlilar,matematikte,geometrik sekiller ortaya koymaktacok iyiydiler, ama; onlarindinlerini veya yasamlarini felsefi terimlerle ortaya koymak pek ikna edici, ya da kabullenilici degildi. Cunku dini aciklamalar, felsefi aciklama degildi. M.O. 6 yuzyildan once de felsefi degil; dini, mistik ve efsanevi aciklamalar mevcuttu.

Senin anlayacagin; felsefe oncesi dunya da olanlarin aciklamasi, sadece dine, mistizme ve efsaneye dayaniyordu. Kisaca reasoning, yani sorgulama ve uzerine dusunme ve fikir yurutme yoktu. Sadece anlatim ve inanim vardi. Bunu ilk asanlar; eski yunanlilardir.

Oyuzden de ben senin; o anaerkil devirdeki aciklamalarina bir anlam veremiyorum. Cunku sorgulandiginda tamamen insanustu cevaplar cikiyor.

Saygilarimla;
evrensel-insan