PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : İntihar - Öze Kıyım

mehmetsalih
03-10-2009, 21:54
Selam,

Forumda ben bunla ilgili bir konu göremedim varsa tavsiye etmenizi beklerim okumak isterim...

İntihar Nedir? Bununla İlgili İntihara teşebüs eden kadar yorum vardır diyebilirz. Ama ben bu konuyu özelikle Bilimsel bir gözlükle bakmak isterim. Kişinin kendi benliğimi intihara neden olur? Dış etkenler mi?

Eğer kişi neden oluyorsa ki bu bana göre makul yoldur. O halde burada neden varmı?

Eğer nedenlerden dolayı İntihar eden varsa aynı nedenleri yaşayan başkaları neden intihar etmiyor?

-Kısaca İntihara neden olan bence bunalımdır. Kişinin bir anlık kararı olduğu gibi planlı ve uzun planlarlkada bunu tasarlayacağı malumdur.

Ben önce kendimden başlayarak herkesin kendi içini sebep-sonuç ilişkili anlatmasını rica edcem. İntihara hiç kalkıştınız mı? nedenleri nelerdi? vaz geçiren şeyler neydi? Bu İntihar olayını9 azada olsa gözlemek isteyenler olabilir...

Kendimden başlayayım. Hayatın anlamsızlığı beni en çok etkileyen şey olmuştur. Özelikle Sofienin Dünyası ve İtiraflarımı Tolstoy'un kitabını okurken başlarda beni bir arayışa sevk etti belli bir bunalım ve kararsızlık yaşadım. Devam eden hayatın saçmalığını durmak isterdim ve intihar etmeyi kitabı bitirdikten sonra düşündüm. Bir an kıymak istedim canıma ama yine beni vaz geçiren şey Kitap oldu. Dedimki kendi kendime kitap okumak, bilgilenmek ve tecrübe kazanmak ve hayatın her anını gözlemlemek beni gerçekten tatmin edebilir. Beni avutan beklemek oldu... Yani bakalım ne olak misalı. Ama gerçekten sabır-ve olayları derinlemesine işlemek ve bundan zevk durmak İntiharı ikinci plana itti.

Eğer İntihar etmiyorsanız bazı konuları tartışmaktan ve onunla ilgili tüm görüşleri bilmeyi ve araştırmayı ilke edininki gündeminiz İntihar olmasın. Çünkü hayatın anlamsızlığı sizlere İntihar dışı bir seçenek bırakmayabilir...

İSTATİSTİKLER,,,

Dünya'da her dakikada 2 kişi intihar ediyor. Ynai her 30 saniyede bir bir kişi intihar ediyor....

Günde 3.000 kişi intihar ediyor...

Görüşlerinizi beklerim...

m.salih
kıvançla...

evrensel-insan
03-10-2009, 22:43
Saygideger mehmetsalih;

Oncelikle, intiharin ne oldugunu ortaya koyalim. Intahar, bir kisinin kendi yasamina, yine kendisinin son vermek istemesi ve vermesi demektir. Burada istemesinin anlami; sonucta yasamina son vermeyi oyle veya boyle basaramamis olmasi anlamini tasir.

Intihar; tamamen; kisinin kendi adina aldigi bir karardir. Bir kac cesidi vardir. Bir inanc ugruna intihar. Buna bomba eylemcilerini veya Ikinci dunya savasindaki; japon pilotlarini verebiliriz.

Bir seyi ispat intihari. Bu da genelde, intihar edenin; intihar sebebini, bir nedene, kisiye veya kendini intihara zorladigi duruma karsi intihardir. Bu tip intihar olaylarinda, genelde intihar edenin bir yazili izahat veren mektup biraktiklari gorulur.

Protesto intiharlari; bu da olum orucu, ya da kendini feda etmektir.

Intihar edecek olan kisinin, intihari sirasinda; suurunun kayboldugu ve bir seyin kendisini intihara surukledigi soylenir.

Genelde intiharlar; intihar eden bir kisi acisindan; yasamin onu intihara yonelten olgusundan "kurtulma" icerigi tasir.

Intihar olayinin, bir cesaretmi, yoksa bir kacis mi oldugu tartisma konusudur. Fakat bir gercek vardir ki, o da intihara karar vermis kisinin; "caresizligi, cozumsuzlugu" kalicilastirmasidir.

Bazi kisiler; intihara karar verir ve intihari yerine getirmeden once kendine bir hedef belirler. Bu hedef, birilerini memnun etme icerigi tasir. Hedef yerine geldikten sonra da; intihara karar veren kisi icin, artik yasamin bir anlami kalmaz.

Simdilik burada birakayim. Baska yazi yazan olursa ve konu ilerlerse, bakarim.

Saygilarimla;
evrensel-insan

jayjay.
04-10-2009, 02:22
Sevgili Mehmetsalih dostum,
Çok derin "psikiyatri" konularına değinmişin. Bir insanı intihara götüren, intiharı düşündürten sebepler nelerdir bilirim; ama her şeyden önce şunu söyleyim: bir kişinin aklına intihar düşüncesi girmişse ve geçmişte kötü, onu derinden etkileyen ve beynine işlenen olaylar yaşamışsa ve yaşamaya devam etmekteyse, o kişinin sonu ya intihardır, ya da intihara teşebbüstür.
Benden şimdilik bu kadar bilgi =)

mehmetsalih
04-10-2009, 11:53
Selam,

Evrenselhocam sizi dinliyoruz :) Yazıyı yazarken bile bir cevap verecek evrenseldir dedim...
Jayjay güzel bir yorum fakat şunu merak ediyorum "neden sonradan oluşan bir şey ise bu küçük yaşlardamı olur? örn,hayatında hiç derinden etkilenmeyen insan borca, harca, veya servetini kayıp etiğinde, hayal kırıklığı veya ani bir hayat değişimide neden olmazmı?" Kendi teşebüslerinizdende bahs edebilirmisiniz? Çünkü burada gerçekten İntihar inanç, servet, aşk, bunalım herpsinin nedeninde "kişinin yapısımı?" yoksa oluşan olaylar mı? bence en önemlisi yapıdır.İkinci dercede önemliolanda çevre ve etkilerdir.

m.salih
kıvançla...

eylemsel
04-10-2009, 22:07
Evrensel-insan intihar türlerinin detaylarınıda vererek gayet güzel bir şekilde açıklamış. İnsanı intihara iten pek çok sebep olabilir. Bu sebepler kişiye göre degişir. Çünkü bir insan için intihar nedeni başka bir insan için intihar nedeni olmayabilir.İnsanlar hayatının bir döneminde intiharı düşünmüştür. Kimisi bunu sadece düşüncede bırakmış kimisi ise bunu uygulamaya dökmüştür ve ölenler yada yaşayanlar olmuştur.

İntiharın düşüncede yada pratige geçilmesinde temel etken çözümsüzlük duygusudur. Sorun çözme becerilerinin etkili oldugunu düşünüyorum.