PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Laboratuvar gibi çalışan Karaciğer


kaanansay
07-10-2009, 15:56
Karaciğer yaşamak için gerekli olan birçok kimyasal olayın gerçekleştiği bir organdır. Karın boşluğunun sağ üst kısmında yer alır. Yaklaşık 2 kg ağırlığında olan bu et parçası son derece karmaşık işlemleri yerine getiren, olmazsa olmaz organlardan biridir. Bir karaciğer hücresi, yaklaşık 500'den fazla işlemi aynı anda yapabilir.

Karaciğerin yerine getirdiği insan için hayati olan fonksiyonlar şunlardır:


Glukoz üretir : Karaciğerin vücudun en önemli enerji kaynağı olan glukozu üretir Beslenme sırasında aldığı glukozu, glikojene çevirip depolar. Karaciğer kandaki glukoz oranını sürekli kontrol eder. Yemek aralarında besin alınmadığı ve kandaki glukoz miktarı düşmeye başladığı zaman, karaciğer depoladığı glikojeni glukoza çevirip kana verir. Böylece kandaki glukoz düzeyinin fazlaca düşmesi engellenmiş olur. Karaciğer ayrıca yağ asitleri ve amino asitlerden de glukoz üretebildiği gibi, enerji üretiminde kullanılması mümkün olmayan diğer karbonhidratları da glukoza çevirebilir.


Kanı depolar: Karaciğerin genişleyebilen veya küçülebilen bir yapısı vardır. Bu özelliği sayesinde kan damarlarındaki kanı depolayabilir veya salabilir.

Karaciğer sağlıklı bir vücutta, 450 ml kanı yani kanın % 10'unu, bünyesinde tutabilir. Kalp yetmezliği sözkonusu olduğunda vücutta dolaşan kan miktarı, kalbin çalışma temposuna fazla geleceğinden karaciğer kan tutma hacmini iki kat daha arttırıp, 1 litre kanı fazladan depolayabilir. Böylece kalbin, kaldırabileceği bir tempoda çalışmasına fırsat yaratır.

Ağır egzersizler sırasında yani vücutta kan ihtiyacı arttığında bünyesinde depoladığı kanı dolaşıma vererek kan ihtiyacını giderir.

Demiri Depolar : Vücutta çok önemli işlevleri olan demirin depolandığı organdır.

Savunma sistemini destekler: Karaciğer sadece beslenme ve metabolizma atıkları için bir filtre olarak kalmaz. Bunun dışında bağışıklık maddeleri olan globulinleri ve damar tamir grupları olan enzimleri de üretir.

Bakterileri temizler: Karaciğerde bulunan Kupffer hücreleri, buradan geçen, özellikle de bağırsaklardan gelen kanda bulunan önemli miktardaki bakterileri yutarlar. Kupffer hücreleri kandaki parçacıkların ya da öteki yan ürünlerin artması durumunda, bunları kandan filtre edebilmek için kendi sayılarını da arttırırlar.

Ekonomik çalışır: Kaslarda glukoz harcanması sırasında, metabolizma artığı olan laktik asit açığa çıkar. Laktik asit kasta kaldığı sürece acı verir ve çalışmasını engeller. Karaciğer bu asidi kaslardan toplar ve yeniden glukoza döndürebilir.


Pıhtılaşmada rol oynayan protrombin ve fibrinojeni üretir.

Lenf yapımında görev alır. Antikorların önemli bir kısmını üretir.

Kendi kendini onarabilir: Kendi kendini onarabilen tek organdır. Bir kısmı tahrip olsa bile kalan diğer hücreler hemen çoğalarak eksik kısmı tamamlayabilir. Hatta organın üçte ikisi alınsa bile, kalan kısım karaciğeri bir bütün olarak yeniden meydana getirebilir.

Ölü alyuvarların yenilerini üretir: Karaciğer ve dalak, ölen alyuvarların yerine yenilerinin üretildiği, proteinin büyük bir kısmının parçalandığı ve amino asitler olarak yeniden farklı amaçlar için kullanıldığı yerdir.

Safra adı verilen bir salgı üretir. Safra sıvısı büyük yağ damlalarını daha küçük parçalara ayırarak yağların sindirimine yardımcı olur.Günde yaklaşık olarak 4 su bardağı safra salgılar.

Vücudun en mükemmel deposudur: Tüm mineralleri, proteinleri, az miktarda yağı ve vitaminleri depolar. İhtiyaç duyulduğunda, depoladığı maddeyi en kısa yoldan gerekli bölgeye iletir.

kaanansay
07-10-2009, 16:31
bütün bu işlemleri yapan karaciğerin resmi

http://www.cvm.tamu.edu/researchers/ramaiah/images/liver2.jpg

ahmetsecer
08-10-2009, 11:15
Yalnızca bu et parçası mı bu kadar işemi yapıyor! Ne aklı var ne şuuru. Evrimciler işte bu etparçasının tesadüfen bu kadar işlevi hemde mükemmel bir şekilde yaptığına inanabiliyorlar. Oysa Allah insanı mükemmel yaratmıştır, gördüğünüz gibi tek bir organın özellikleri bile evrimi çürütmeye yeter. Bu kadar mükemmellik nasıl tesadüflerle oluşsun, böyle bir masala çocuklar bile inanmaz.

Ayejj
09-10-2009, 00:07
Karacaciğer birden bire ''zonk'' diye ortaya çıkmış bir organ değildir.

Evrim hiçbir organın birden bire ortaya çıktığını iddia etmez. Herşey zaman içerisinde yavaş yavaş gelişmiştir.

mesela düşünün; yumurta ve siperm birleşip zigot oluştuğunda ortada karaciğer yoktur. Embriyo geliştikce hücreler ,dokular özelleşir ve diğer organlar gibi karaciğerde ortaya çıkar.

Yani allahın bir mücizesi olarak gökten düşüp vucudunuzun içine girmez.

jayjay
09-10-2009, 01:16
mesela düşünün; yumurta ve siperm birleşip zigot oluştuğunda ortada karaciğer yoktur. Embriyo geliştikce hücreler ,dokular özelleşir ve diğer organlar gibi karaciğerde ortaya çıkar.
Sayın Ayejj,
yumurta ve sperm birleşip tek zincir olan kromozomlarını insanın doğal kromozom sayısı olan 2n yani 46 kromozoma çıkartır ve bu kromozomun içinde insan vücudunda doğal olarak bulunan her yapının şifresi vardır. organ, hücre, protein, karbohidrat. yani KC de kromozomların kodladığı bir organ olup, (sağlıklı bir insanda) oluşmalıdır.
Yani bu örneğiniz evrime örnek değildir.
Saygılar...

Ayejj
09-10-2009, 01:20
Sn jayjay,

Ben evrim için değil birden bire ''zınk '' diye birşey ortaya çıkmaz herşey zamanla olur demek için o örneği verdim.

Ayrıca TD hoşgeldiniz.

KızıL
09-10-2009, 03:36
sevgili ayejj ciğer gökten düşüpte içimize girmez deyince aklıma ne geldi.. hani derler ya gökten akıl yağarken sen nerdeydin diyee??
aynı olay olsa gerek... bana bir dalak çekk...

jayjay
09-10-2009, 03:42
Sayın ayejj,
Ben sevgili ahmetsecer'e karaciğerin embriyoda ortaya çıkışını evrimle açıklayarak cevap verdiğinizi sandım, o yüzden öyle bir mesaj yazdım.
Bu arada siz de hoşgeldiniz foruma :)
Sevgiler...

kaanansay
09-10-2009, 10:02
embriyoda karaciğer oluşurken eksiksiz ve mükemmel bir şekilde oluşur. ve evrimcilerin bahsettiği gibi milyonlarca yıl almaz. üstelik evrim "random changes" ile meydana geldiğini savunur. rastgele değişimler mükemmel bir organı oluşturamaz. bu imkansızdır. karaciğerin yukarda sayılan işlemleri aynı anda yapabilmesi gerekir. birini bile yapmasa fonksiyonunu yerine getiremez ve çok ciddi sonuçlara, hatta ölüme neden olur. bunu 3 yaşındaki bir çocuğa bile sorsanız bilir. yarım bir gözle görebilir misin desek, göremem der, yarım bir kalple yaşayabilir misin desek, yaşayamam der.

demekki herşey tüm özellikleriyle aynı anda var olmalıdır.

İnsanın yaratılışı bu dünyadaki en büyük mucizelerden biridir.

insanın yaratılışı hakkındaki belgeseli buradan (http://tr.harunyahya.tv/videoDetail/Lang/1/Product/1159/INSANIN_YARATILISI) seyredebilirsiniz.

Önyargısız ve düşmanlık beslemeden bu belgeseli seyreden herkes insanın yaratılışının bir mucize olduğunu görecektir.

Ayejj
09-10-2009, 14:19
kaanansay,

Karaciğerin evrimsel olarak nasıl oluştuğunu doğada gözlemlemek istiyorsan bunu yöntemi bellidir.

İnsan memeli canlılar sınıfına girer.Önce memeli hayvanları araştırırsın.

Daha sonra karaciğerin izini sırasıyla sürüngenler,amfibiler ve balıklarda..vb takip eder karaciğerin evrimsel süreci hakkında bilgi sahibi olursun.

uyar
09-10-2009, 14:46
yarım bir gözle görebilir misin desek, göremem der, yarım bir kalple yaşayabilir misin desek, yaşayamam der.


şimdi yarım gözlü insanlar yarım kalpli insanlar yok mu diyorsunuz sayın kaan bey...

hastanelere bir bakınız lütfen.....

insanlardaki bozuklukları hataları gören birinin mükemmel bir yaratıcıdan bahsetmesi mümkün değildir...