PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Hristiyan ve Musevi Arkadaşlara Sorular

pante
27-12-2005, 23:17
1-Peygamberler,insanları uyarmak için gönderildiyse Kitab-ı Mukaddes'e göre neden sadece Ortadoğu'ya gönderilmiştir?
2-Neden babadan oğula peygamberlik vardır?Tanrı niçin sadece bir soyu öne çıkarmış,oğlunu,torununu,torununun torununu .............................
elçi tayin etmiştir? Bu diğer insanlara ve kavimlere bir haksızlık değil midir?
3-Tanrı,Kitab-ı Mukaddese göre Yahudilerin tanrısı mıdır?Tevrat neden ırkçıdır?
4-Peygamberler seçilmiş,düzgün karakterli insanlar değil midir?
5- Öyleyse,Tevratta Hz.İbrahim neden yalancı bir kişilik olarak sunulur?Mal ve para canlısı biri olarak anlatılır?(Haşa) karısını kızkardeşi gibi gösterip satar?
6-Tevrat,Hz.Davut'u başkasının karısına göz koyan ve kocasını öldürterek ona sahip olan ve 100 karısı olan biri olarak tanıtır.Bu doğruysa size göre bir peygambere yakışır mı?Böyle mi insanlara örnek olunacak?
7-Yine Tevratta kızıyla ilişkiye giren Lut peygamber ve kızkardeşiyle ilişkiye giren Hz.Süleyman örnekleri doğru mudur? Bütün bunlar karşısında bu dinlere inanılmasını nasıl beklersiniz?

ege-sum
29-12-2005, 14:01
1-Peygamberler,insanları uyarmak için gönderildiyse Kitab-ı Mukaddes'e göre neden sadece Ortadoğu'ya gönderilmiştir?
2-Neden babadan oğula peygamberlik vardır?Tanrı niçin sadece bir soyu öne çıkarmış,oğlunu,torununu,torununun torununu .............................
5- Öyleyse,Tevratta Hz.İbrahim neden yalancı bir kişilik olarak sunulur?Mal ve para canlısı biri olarak anlatılır?(Haşa) karısını kızkardeşi gibi gösterip satar?
6-Tevrat,Hz.Davut'u başkasının karısına göz koyan ve kocasını öldürterek ona sahip olan ve 100 karısı olan biri olarak tanıtır.Bu doğruysa size göre bir peygambere yakışır mı?Böyle mi insanlara örnek olunacak?
7-Yine Tevratta kızıyla ilişkiye giren Nuh peygamber ve kızkardeşiyle ilişkiye giren Hz.Süleyman örnekleri doğru mudur? Bütün bunlar karşısında bu dinlere inanılmasını nasıl beklersiniz?
Sevgili Panteidar;
öncelikle buraya yazarken ayet ismi ve numarası verin... ayrıca eğer eşit birşekilde sohbet edeceksek bende islamı sorgulama hakkım var bu şekilde yazdığınız yazı sonucu ,gelin beraber sorgulayalım önce siz bahsi geçen ayetleri yazın ben okuyup cevaplamaya çalı$ıyım sonra bende islam hakkında sorular sorayım bu şekilde mesela aklıma gelen en basit sorulardan biri şu :
sizin bir arkadaşınız var mesela adı zeyt o zeynep diye biriyle evlendi sonra birden bir ayet geldi kendinize nikahladınız...
bu tür birsürü soru var turandursun okuyanlar bilir siz soracağınızı sorun ben sorularımı hazırlamaya ba$layım... fakat sorularınız ayetlere bağlı olacak sizde ayet yazacaksınız bende ayet yazacağım...
Saygılarımla...

pante
29-12-2005, 14:15
Ege-sum;
Suale sualle cevap olmaz.Üstelik alakasız.
Benim yazdıklarım ayet numarası gerektirmiyor.
Yazdıklarım dinleri biraz incelemiş olan herkesin billdiği şeyler.
Davut'un yüz koyun meselini kim bilmez,İbrahim'in karısı Sara ile olan gezilerini ve burada anlatılanları.
O sorduğun İslamla ilgili sorunun muhatabı ben değilim.Ben de soruyorum ona benzer soruları.
Bu sitede islama yüklenildiğinde,siz kenarda keyifle izliyor,hatta bilmediğiniz yeni bilgiler,propaganda için yeni kozlar elde ediyorsunuz.
Sanki sizin dininizde herşey çok güzelmiş gibi rahatsınız.
Dinler içinde en akla yakını,en mantıklısı İslamdır.
Sizdeki saçmalıklar saymakla bitmez.
Çok tanrıcılığınızdan başlar ,putçuluğunuza kadar sayıp dökebiliriz.
Hristiyan dünyası diye övündüğünüz dünyanın yarısından çoğu ateisttir.
Kimin sayesinde.Dininizdeki çelişkiler-saçmalıklar sayesinde.
Basit sorular soruyorum size.
Tevratı tasdik ettiğinize göre;
Hz. İbrahim'in karakterini nasıl kabulleniyorsunuz?

29-12-2005, 14:34
Ben hristiyanlığı yahudiliği de iyice araştırmış biri olduğuma inanarak şu sorularınızı objektif bir biçimde kısaca yanıtlayayım..

1-Peygamberler,insanları uyarmak için gönderildiyse Kitab-ı Mukaddes'e göre neden sadece Ortadoğu'ya gönderilmiştir

Peygamberler sadece ibrainler/israioğullarına göderilmiştir..Çünkü İsrailoğulları Tanrı'nın seçilmiş toplumudur...Neden seçilmiştir? Bundan binlerce yıl önce dünya putperestliğin eşiğindeyken Sadece İbrahim ve yandaşları gerçek Tanrı'yı aramış ve tanrı onlarla ve onun topluluğuyla antlaşma yapmıştır..."Gerçek Tanrı" ya ve dolayısıyla tek Tanrı'ya inananlara da israiloğulları denmiştir daha sonra..

Yukarıdaki biçimde cevap verirler...

Bir bakıma evet..Tevrat'ta çoğunlukla tanrı "yahudilerin Tanrısı" olarak görülür...Gerçi göklerin ve bütün dünyanın sahibi olarak tanıtılır ama en çok(belki de sadece) nedense Yahudlerle ilgilenir...İncil'e göre ise Tanrı'nın sadece yahudilerin değil bütün dünyanın Tanrısı, herkesi bütün ulusları eşit şekilde gören Tanrı olarak tanıtılır..

"Gal 3:28 Artık ne Yahudi ne Grek, ne köle ne özgür, ne erkek ne dişi ayrımı vardır. Hepiniz Mesih İsa'da birsiniz. "

Hayır hristiyan teolojisine göre değildir..."Seçilmiştir" ama asla dört dörtlük olamaz..Onlar da günahlı doğaya sahiptir....Tevrat'ta Davut'un süleyman'ın hep "Tanrı'nın gözünde kötü olanı yapmakla" itham edildikleri anlatılır...Yani onlar da sapmıştır çünkü onlar da insan oldukları için günahlı doğaya sahiptir..Hristiyanlara göre insan doğası tam saf olamaz..tek saf olan sa'dır..O da zaten Tanrı'nın sözünün insan bedenine yüklenmiş hali olduğndan Tanrı'dır...

Evet İbrahim Tevrat'ta böyle anlatılır..Ve hatta Tanrı'nın İbrahim' çok kızdığı ve onu bu nedenle cezalandıracağı bildirilir..İbrahim de günahlı doğaya sahiptir hristiyanlara göre...

-Tevrat,Hz.Davut'u başkasının karısına göz koyan ve kocasını öldürterek ona sahip olan ve 100 karısı olan biri olarak tanıtır.Bu doğruysa size göre bir peygambere yakışır mı?Böyle mi insanlara örnek olunacak?

Tevrat'ta göre doğrudur..Ama incil tek eşliliği önerir...Zaten İbrahim ya da öteki peygamberler örnek alınmaz.. hristiyanlara göre örnek alınacak tek kişi İsa'dır..

7-Yine Tevratta kızıyla ilişkiye giren Nuh peygamber ve kızkardeşiyle ilişkiye giren Hz.Süleyman örnekleri doğru mudur? Bütün bunlar karşısında bu dinlere inanılmasını nasıl beklersiniz?

Nuh kızlarıyla sarhoşken ilişkiye girmiştir Tevrat'a göre..Nuh tabi ki Tevrat'a göre büyük günah işlemiştir...Zaten Bundan dolayı bu soydan olma Moavlılar a hiç sıcak bakılmaz Tevrat'ta...

Hristiyanlar tabi ki bu yapılanların doğru olduğuna inanmaz..Zaten tevrat ta "bunlar doğrudur örnek alın" demez..Tam tersi yanlış olduğunu Süleyman'ın İbrahim'in de saptığını söyler...

29-12-2005, 14:42
Dinler içinde en akla yakını,en mantıklısı İslamdır

Bir Hindu olarak (dolayısıyla panenteist olarak) tam tersini söylüyorum...Dinler içinde en sığ olanı, en mantıksızı islamdır..

Tevrat ve yahudilik de aynı oranda mantıksızdır bana göre..

Ama İncil gibi bir kitap asla Kur'an ile karşılaştırılamaz...

Bu demek değildir ki İncil deki her ayet mükemmel..

Ancak

İncil mistik ve insancıl yapılıdır...Tevrat ve Kur'an cihad,kısas yapılıdır anti ruhsal ve anti mistiktir..

İncil'e göre Tanrı ile ilişki efendi köle değil, baba oğul ilişkisidir,sevgiye dayalıdır.. Tevrat ve Kur'an a göre insanın tanrı ile ilişkisi efendi köle ilişkisidir korkutmaya dayalıdır...

İncil'in yapısı farklıdır..İçinde çok güzel sözler ayetler vardır,sıcaktır,hayatın anlamı ile ve ruh ile ilgili daha çok bilgi verir..

Kur'an'a göre ,ise yaşamın anlamı "la ilahe illallah muhammeden resulullah" tan ibaret olup içinde ne bir söz güzelliği ne de bir mistisizm vardır...

Kur'an spiritüel değildir,İncil ise ruhani/spiritüeldir

Kur'an'ın cenneti tamamen materyalistik olup spiritüellikten eser yoktur (Kur'an'ın cenneti ve insanlara vaadettiği bir Arabın isteklerinden ibarettir)

İncil'in cenneti ise sonsuz huzur ve ruhaniyet ile ilgilidir...

Karşılaştırma bu şekilde uzar gider...

pante
29-12-2005, 15:05
Deep;
Güzel açıklamaları için teşekkürler.
Ancak bir hristiyan arkadaşımızın meseleye senin bakış açınla baktığını sanmıyorum.
Elimde " Adım Adım Işığa Doğru" kitabı var.Araştırdığımda bu konularla ilgili bir eleştirisel bir yorum göremiyorum.
Tevrat'ın değil ama İncil'in hümanist yanını kabul ediyorum.
İslam'ın daha doğru,daha mantıklı olduğu konusu ise çağdaş bilimler ışığında öyle gördüğüm içindir.Çelişkiler ve hatalar,Kitab-ı Mukaddes'e göre daha azdır.Esnek,yorumları farklı ayetler çoktur.Bunlar ilk anda yanlış görünse de incelendiğinde farklı çıkabilir.Kur'an'da "nereye çekersen oraya gider" türünden ayetler çoktur.Bu da zengin içeriğinden kaynaklanmaktadır.
İslam'ın insancıl yönünü ise gelenekçiler'den etkilenirseniz pek göremezsiniz.Ancak "Kur'an'daki din" yolunda giden ve mezhepleri kabul etmeyen anlayış daha farklı bakar meselelere.

ege-sum
31-12-2005, 02:13
Bence siz tevratı güzel birşekilde okuyun sonra bu soruları kendiniz yanıtlayın başkaların yorumlarıyla hareket etmemiş olursunuz size ne kadar anlatsam boş çünkü şartlanmak kötüdür siz okuyun karar verin...
uzun bir cavap vermedim istesem güzel cevapta verebilirdim forumu bırakıyorum...
esen kalın Saygılarımla...

pante
31-12-2005, 02:31
Ege-sum;
Ben hafif bile yazdım.Tevratta kabul edilemiyecek o kadar çok kötü örnek var ki.
İslam hiç olmazsa,"bunlar kitaba sonradan katılmadır,bazı yerleri de tahrif edilmiştir" diyor.Netice de bir peygambere bunları yakıştırmıyor ve bunları yaptığına da inanmıyor.
Hristiyanlık ise üstünü örtüyor,gizliyor.
Yazdıklarımı kabul etmiyorsanız,ki hepsi gerçektir,Kitab-ı Mukaddesi siz yeniden bir inceleyin..

pante
31-12-2005, 03:17
Ege-sum kardeş;
Forumu ne sebepten bıraktığını bilemiyorum ama benim yazımdan dolayı ise doğru bulmuyorum.
Çünkü bu sitede islami düşüncelere ve ateist düşüncelere çok daha ağır yazıları sen de okumuşsundur.
Ben inandığınız kitaptaki gerçekleri ortaya koydum sadece.İnançların tartışıldığı bir sitede inanç eleştirisi saygısızlık değildir herhalde..
Ayrılma sebebini belirtmiş olsan daha doğru bir davranış olurdu.
Ama böyle kaliteli bir forumu da zor bulursunuz,bu site alışkanlık yapmıştır.O nedenle ayrılanların en kısa zamanda döneceklerini ümit ediyorum..

sargon
31-12-2005, 05:05
Pantedar, ben acikcasi Tevrat'i sert bir sekilde elestirmeme karsin Kuran'dan cok daha degerli bir kitap olarak goruyorum.

1. Kuran'daki "nereden cekersen oraya gider" tarzindaki ayetlerin coklugu bence zengin iceriginden gelmiyor. Kuran'in icerigi zengin degildir. Tersine bence Tevrat'in icerigi Kuran'dan daha zengindir. Kuran'in nerdeyse 1/3'u cennet/cehennem tehdit/vaadleri ve buna iliskin seylerin tasvirlerinden olusuyor.

2. Bazi anlatimlar Kuran ve Tevrat'ta ortakdir. Bu konularda Tevrat'in verdigi bilgi ve aciklamalar cok daha doyurucu ve tam. Kuran'da bir olay anlatilmaya baslaniyor, yarida birakiliyor bazen, bir yerin ustunden atlanip sonuca cikiliyor. Bence ortada Tevrat diye bir kitap olmamis olsaydi bir Kuran'da ne dendigini biraz zor anlardik. Zaten o yuzden de Hadis'lere bakilmak zorunda kaliniyor ikide bir.

3. Tevrat, oldukca ciddi bir derleme. Yahudi seriatiyla ilgili kisimlara iliskin ben de sert elestiriler yapiyorum ama kitabin zenginligi bence bunu telafi ediyor. Hatta Tevrat'i okurken ben Kuran'in bende yarattigi rahatsiz edici tadi almiyorum. Ayrica ben Tevrat'in taa Sumerlere kadar inen bir kokeninin oldugunu ve binlerce yillik bir mirasi bize tasidigini dusundugum icin daha da fazla deger veriyorum.

Bu arada Deep'in bir Hindu oldugunu ogrenmis olduk. Ben bunu duyduguma acikcasi sevindim. Degisik inanclardan arkadaslarin burda yazmasini ve tartismasini sevincle karsiliyorum. Ayrica Deep son derece bilgili bir arkadasimiz. Umarim Hinduizm'le ilgili birseyler yazar. Cunku Harun Yahya'nin Hinduizm'e karsi ne kadar azginca ve asagilayici sekilde saldirdigini okudugumda uzulmustum.

31-12-2005, 18:08
Benim sıralamam: "en iyi" den "kötüye" doğru: ( "iyi " kelimesiyle insancıllığı spiritülelliği sıcaklığı, mistisizmi..vs kastediyorum ben de)

1)Bhagavad Gita (Hindu kutsal Kitaplarından biri)
2)İncil
3)Tevrat ve Kur'an

Bir de..

Ayrica ben Tevrat'in taa Sumerlere kadar inen bir kokeninin oldugunu ve binlerce yillik bir mirasi bize tasidigini dusundugum icin daha da fazla deger veriyorum.

Sevgili Sargon, "Zecharia Sitchin" ciyiz galiba... :) :) :) O da hiç de "ortodoks bilim" ile uyuşan fikirleri olmasa da bir yahudi olarak yukarıda yazdığınla aynı şeyi söylüyor...Bir de "Sümer" ve Sümer tabletleri/Sümerce konusunda dünyanın en bilgili kişilerinden biri olduğu söyleniyor....(30-40 yıldır Sümer tabletleri ile ilgili çalışmalara katılıyormuş, Sümerceyi ana dili gibi biliyormuş...vs)

pante
31-12-2005, 18:40
İncil'de Tevrat'a göre pek fazla eleştiri konusu olabilecek,hatalı,yanlış ifadeler yok.O nedenle ve hümanist yapısı nedeniyle sıralamaya girebilir.İçeriği zayıf bir kitap,genellikle aynı tema işleniyor,kısa bir hayat hikayesi ve Eski Ahid'den alıntılar.İşlenecek önemli bir konusu yok sayılır.

Tevrat bir anlamda kaynak kitap olarak görüşüyor.Din hükümlerinin yer aldığı ilk kitap.Sümer ve Babil'den gelen benzerlikler olsa da çok zengin içerikli.Ama son bölümleri oldukça sıkıcı ve öncekilere benzer konular.Kimi bölümlerini tam okuyabilmiş değilim,gerek de duymadım..
Dolayısıyla Kur'an'dan zengin içerikli gözükse de biraz gereksiz,sonradan doldurulma kısımlar nedeniyle zengin diye düşünüyorum.

Kur'an'ın bir kısım anlatımları aynen Tevrat'ta yer alsa da,Bir takım tekrarlardan oluşsa da Tevrat kadar içerikli bir kitap.Konuları itibarıyla geniş hacimli bir kitap.
İslam harfine dahi dokundurmayı yasakladığı için ilaveleri de yoktur.Bir de buna hadislerin ilave edildiğini düşünücek olursanız ki Tevrat ve İncil hadis kitabı gibidir.(ilk 5 kitap haricinde-Torah)

Beğenilen kitap savunduğumuz inanca ya da görüşlere ait kitap olmayabilir.Okunduğunda elinizden bırakamayacağınız çekicilikte, akıcılıkta,anlaşılır ifadelerle,doğru yerde doğru anlatım ve tasvirlerle kıymet kazanır kitaplar.Örneğin "Büyük İnisiyeler" bu anlamda beğendiğim bir kitap.
Eğer "Bhagavad Gita" 1.sırayı sırf inancınızdan dolayı almıyorsa,okunması gereken güzel bir kitapsa okumak isterim.Türkçe çevirisi var mı acaba?

31-12-2005, 18:59
Eğer "Bhagavad Gita" 1.sırayı sırf inancınızdan dolayı almıyorsa,okunması gereken güzel bir kitapsa okumak isterim.Türkçe çevirisi var mı acaba?

Yok hayır ben Deistim..Ama yine de bhagavad Gita çok farklı bir kitap...Spirütellikte "upanişad" lar ile beraber bu kitabın üzerine tanımam açıkçası.. (Özellikle 2. Chapter ve geri kalanı)

Türkçe birkaç çeviri mevcut..Ama bazıları "şiirsel olsun Türkçe kafiyeli olsun havalı çevireyim" diye işe başlayınca ayetlerden hiçbirşey anlaşılamıyor...

Kelimesi kelimesine literal ingilizce çevirilerden(Gita as it is gibi) (word to word) birebir karşılaştırdım... en iyi Türkçe çeviri aşağıdaki:

http://www.imge.com.tr/product_info.php?products_id=33255

Kitabın resmi de bu:

http://static.ideefixe.com/images/29/29320_2.jpg

ege-sum
01-01-2006, 00:55
Ege-sum kardeş;
Forumu ne sebepten bıraktığını bilemiyorum ama benim yazımdan dolayı ise doğru bulmuyorum.
Çünkü bu sitede islami düşüncelere ve ateist düşüncelere çok daha ağır yazıları sen de okumuşsundur.
Ben inandığınız kitaptaki gerçekleri ortaya koydum sadece.İnançların tartışıldığı bir sitede inanç eleştirisi saygısızlık değildir herhalde..
Ayrılma sebebini belirtmiş olsan daha doğru bir davranış olurdu.
Ama böyle kaliteli bir forumu da zor bulursunuz,bu site alışkanlık yapmıştır.O nedenle ayrılanların en kısa zamanda döneceklerini ümit ediyorum..
Sevgili panteidar,
senin yüzünden falan bıraktığım yok tevrattaki yazılara gelince eğer samimiyetle okursan ve yorumun tarafsız olursa ki yorum hekeze göre görecelidir senin için doğru olan ba$kasına göre doğru olmayabilir sana göre doğruda bana göre olmaya bilir yani göreceli şeyler ayrıca kutsal kitap çok geniş bir kitaptır sayfalarca size önerim kutsal kitabı detaylı birşekilde okumanızdır...
senin yazılarının beni etkileyeceğini dü$ünmüyorum beni sadece Rab etkiler.. ben okumadan dü$ünmeden sorgulamadan iman etmedim .. daha önceki yazılarıma göz atarsanız ne demek istediğimi daha rahat anlarsınız
Rabbin ı$ığı sizinle olsun.. sınırsız yol ve ya$am sizinle olsun
Egum sum via veritas et vita
gerçek yol ve ya$am sizlerle olsun...
saygılarımla...

pante
01-01-2006, 01:07
Ege-sum kardeş;
Teşekkür ediyorum.Bu arada yeni yılını kutluyor,Nice mutlu yıllar diliyorum.

pante
08-01-2006, 19:07
Hristiyan ve Musevi arkadaşlara sorularım devam edecek...
Terör , şiddet , kin ve nefret dini olarak gördüğünüz İslam'a karşı kendi kutsal kitaplarınızdan hep Hz.İsa'nın ;
"Yanağına bir tokat atana öbür yanağını uzat" ayetini sunarsınız..
İslamda'da "müslümanlar kardeştir" ilkesiyle benzer sözler bulunmakla birlikte tüm kutsal kitaplar vahşetten-katletmekten örneklerle doludur..

İŞTE TEVRATTAN KİN_NEFRET ve VAHŞET İFADELERİ
“Sen benim topuzum, cenk silahımsın, seninle milletleri kıracağım, ülkeleri helak edeceğim... ve seninle erkeği ve kadını kıracağım, ve seninle kocamış adamı ve genci kıracağım; ve seninle genç adamı ve ere varmamış kızı kıracağım; ve seninle çobanı ve sürüsünü kıracağım; ve seninle çiftçiyi ve çiftini kıracağım; ve seninle Valiyi ve kaymakamı kıracağım.” (Yeremya 51/20-23)

“İşte Rab’bin acımasız günü geliyor.” (İşaya: 13/9)

“Yakalananın bedeni delik deşik edilecek.
Ele geçen kılıçtan geçirilecek.

Yavruları gözleri önünde parçalanacak,
Evleri yağmalanacak,

Kadınlarının ırzına geçilecek.” (İşaya: 15-16)
“Hem yiğidi, hem kızı.

Emzikteki çocukla, ak saçlı adamı,

Dışarıdan kılıç, Ve içeriden dehşet telef edecek.

Hasımlarından öç alacağım, Ve benden nefret edenlere ödeyeceğim.” (Tesniye, 32/25)

“Onları tamamen yok edeceksin, onlarla ahdetmeyeceksin, onlara acımayacaksın.” (Tesniye: 7/1-3)
“Ve yayları gençleri yere çalacak ve rahmin semeresine acımayacaklar, gözleri çocukları esirgemeyecek.” (İşaya: 13/15-18)

“Mülklerini alacağımız milletlerin yüksek dağlar üzerinde, ve tepeler üzerinde, ve her yeşil ağaç altında ilahlarına ibadet ettikleri bütün yerleri mutlaka harap edeceksiniz.” (Tesniye: 11/23-25)

ege-sum
14-01-2006, 18:58
Hristiyan ve Musevi arkadaşlara sorularım devam edecek...
Terör , şiddet , kin ve nefret dini olarak gördüğünüz İslam'a karşı kendi kutsal kitaplarınızdan hep Hz.İsa'nın ;
"Yanağına bir tokat atana öbür yanağını uzat" ayetini sunarsınız..
İslamda'da "müslümanlar kardeştir" ilkesiyle benzer sözler bulunmakla birlikte tüm kutsal kitaplar vahşetten-katletmekten örneklerle doludur..

İŞTE TEVRATTAN KİN_NEFRET ve VAHŞET İFADELERİ
“Sen benim topuzum, cenk silahımsın, seninle milletleri kıracağım, ülkeleri helak edeceğim... ve seninle erkeği ve kadını kıracağım, ve seninle kocamış adamı ve genci kıracağım; ve seninle genç adamı ve ere varmamış kızı kıracağım; ve seninle çobanı ve sürüsünü kıracağım; ve seninle çiftçiyi ve çiftini kıracağım; ve seninle Valiyi ve kaymakamı kıracağım.” (Yeremya 51/20-23)

“İşte Rab’bin acımasız günü geliyor.” (İşaya: 13/9)

“Yakalananın bedeni delik deşik edilecek.
Ele geçen kılıçtan geçirilecek.

Yavruları gözleri önünde parçalanacak,
Evleri yağmalanacak,

Kadınlarının ırzına geçilecek.” (İşaya: 15-16)
“Hem yiğidi, hem kızı.

Emzikteki çocukla, ak saçlı adamı,

Dışarıdan kılıç, Ve içeriden dehşet telef edecek.

Hasımlarından öç alacağım, Ve benden nefret edenlere ödeyeceğim.” (Tesniye, 32/25)

“Onları tamamen yok edeceksin, onlarla ahdetmeyeceksin, onlara acımayacaksın.” (Tesniye: 7/1-3)
“Ve yayları gençleri yere çalacak ve rahmin semeresine acımayacaklar, gözleri çocukları esirgemeyecek.” (İşaya: 13/15-18)

“Mülklerini alacağımız milletlerin yüksek dağlar üzerinde, ve tepeler üzerinde, ve her yeşil ağaç altında ilahlarına ibadet ettikleri bütün yerleri mutlaka harap edeceksiniz.” (Tesniye: 11/23-25)
bu aralarını cropladığın ayetlerin tamamını okursan hangi sebeple geldiğini anlaman kolaylaşır...
Saygılarımla..

pante
14-01-2006, 19:18
Ege-sum kardeş ;
Bölümleri tamamen okudum.Çıkardığım sonuç tam bir ırkçı yaklaşım..
İnsancıl bir tarafı kesinlikle yok..
Ayrıca sebebi ne olursa olsun soykırımlar asla kabul edilemez ve haklı bir sebebi olamaz..
Kutsal kitaplardaki kavimlerin yokedilişi de keza..
Hristiyan kardeşlerimizin islama en yoğun eleştirileri şiddet-vahşet üzerine ama kendi inandıkları kitapların aşağı kalır tarafı yok.Hatta daha da aşırı diyebilirim..İncil müstesna..

ege-sum
16-01-2006, 13:27
Ege-sum kardeş ;
Bölümleri tamamen okudum.Çıkardığım sonuç tam bir ırkçı yaklaşım..
İnsancıl bir tarafı kesinlikle yok..
Ayrıca sebebi ne olursa olsun soykırımlar asla kabul edilemez ve haklı bir sebebi olamaz..
Kutsal kitaplardaki kavimlerin yokedilişi de keza..
Hristiyan kardeşlerimizin islama en yoğun eleştirileri şiddet-vahşet üzerine ama kendi inandıkları kitapların aşağı kalır tarafı yok.Hatta daha da aşırı diyebilirim..İncil müstesna..
Sevgili kardeşim ben burda hiç bir dini başka bir dinle karşılaştırmıyorum ister yahudi ol ister müslüman ister bahai ister başka birşey referas noktanız bu olmamasıgerekiyor ben hristiyan olarak kendimden gelen önceki kitaplara inanıyorum çünkü rabbin sözünü değiştirilemez..
sorunuzun yanıtı çok uzun gerçektende tevrattan bir sürü ayet croplamı$sınız bir ayetin açıklaması bile gayet uzun zaten okurken bile anlamışsınızdır...
bence tevrat rabbin sözüdür ve açık ve nettir hiçbirşeyi saklamaz olduğu gibi verir tarihte o çağlarda birsürü kötü şeyler olmuş olabilir ama en açık bunları yazan tarihte tevrattır ( o çağlarda) herşey bir yana o kötülükte belki mecburen savaş gerekli otarite gerekli insanlar o dönemde pek fazla gelişmemiştir hatta günümüzde bile krallıkla yönetim vardır o dönemdede şeriyat yönetim biçimiydi rabbin o dönem ve o halk için kurmuş olduğu bir düzen vardı kaldı ki o düzenin belirli şeriat hükümleri vardı..
biraz kaba bir örnek olacak ama hayvan beslediyseniz bilirsiniz onlar içinde belli bir düzen vardır ama bu düzen demokratik değildir...
o dönemde de zaten tüm ulusların ne kadar demokratik oldukları tartı$ılır..
Aslına bakarsanız ben bu forumu bıraktım sadece sorunuzu yanıtsız bırakmak istemediğim için yazdım ırkçı yaklaşım olayına gelindiğinde ise bence tevrat ırkçı değil bu benim görüşüm zaten tüm insanların farklı farkı görüşleri vardır..
konuyu genel olarak ele almaya çalı$tım umarım faydası olmuştur..

pante
16-01-2006, 14:06
Ege-sum kardeş;
Sorularıma cevap verdiğin için teşekkürler..
Forumda devam edip etmeyeceğini bilemem..Ama benim sorularım devam edecek..Çünkü bu sitede sadece islamiyet sorgulanmamalı..
Verdiğin cevapta ;
Kutsal kitaptaki katliamların dönemin özelliğinden kaynaklandığını söylemişsin..Dikkat edersen bu forumda ve ana sayfada müslümanların Benikureyza adlı Yahudi kabilesine yaptıkları katliamdan bahsediliyor..
Demek ki bu tür katliamlar sadece İslama özgü değil..

Ben bir başka konuya geçeceğim..
Meryemoğlu İsa'nın Kutsal Ruh'tan gebe kaldığı yazılır.Kur'an'da bunu onaylar.Ancak Matta Hz.isa'nın soyunu Meryem'in kocası Yusuf üzerinden Hz.İbrahim'e kadar dayandırır..
Bu bir çelişki değil midir ??
Yusuf madem biyolojik olarak İsa'nın babası değildir..Niçin Yusuf'un oğluymuş gibi ele alınır..Yoksa gerçek İsa'nın Yusuf'tan olduğu mudur?? :)

ege-sum
16-01-2006, 21:12
Ege-sum kardeş;
Sorularıma cevap verdiğin için teşekkürler..
Forumda devam edip etmeyeceğini bilemem..Ama benim sorularım devam edecek..Çünkü bu sitede sadece islamiyet sorgulanmamalı..
Verdiğin cevapta ;
Kutsal kitaptaki katliamların dönemin özelliğinden kaynaklandığını söylemişsin..Dikkat edersen bu forumda ve ana sayfada müslümanların Benikureyza adlı Yahudi kabilesine yaptıkları katliamdan bahsediliyor..
Demek ki bu tür katliamlar sadece İslama özgü değil..

Ben bir başka konuya geçeceğim..
Meryemoğlu İsa'nın Kutsal Ruh'tan gebe kaldığı yazılır.Kur'an'da bunu onaylar.Ancak Matta Hz.isa'nın soyunu Meryem'in kocası Yusuf üzerinden Hz.İbrahim'e kadar dayandırır..
Bu bir çelişki değil midir ??
Yusuf madem biyolojik olarak İsa'nın babası değildir..Niçin Yusuf'un oğluymuş gibi ele alınır..Yoksa gerçek İsa'nın Yusuf'tan olduğu mudur?? :)
Sevgili panteidar;
ben şuana kadarki yazılarımda hiçbirşekilde dinlere sataşma gereği görmedim aslına bakarsanız sizin sorularınızı samimi olarak dü$ünüyorum eğer samimi olduğunu yani öğrenme amacı dışında sorular olarak düşünsem yanıtlamazdım neyse cevabınıza gelince
---------------
Matta 1
1>2 İbrahim oğlu, Davut oğlu İsa Mesih'in soyuyla ilgili kayıt şöyledir:

İbrahim, İshak'ın babasıydı.
İshak, Yakup'un babası;
Yakup da Yahuda ve onun kardeşlerinin babasıydı.
----------------
soyagacina bakip babayi anlamak yerine o bölümü komple okuyarak incil in anlatimini ögrenmelisin...

pante
16-01-2006, 21:50
Sevgili Ege-sum;
Matta'yı kabul ediyorsan eğer yazdıklarını da kabul rdiyorsun demektir..
Ben sataşmıyorum.Matta'daki çelişkiden söz ediyorum..
Matta'nın dediği gibi Hz. İsa annesinin kocası Yusuf'un soyundan mıdır??
İşte Matta 1.Bölüm-İsanın Soyu :

Bölüm 1

İsa Mesih'in soyu

(Luk.3:23-38)

İshak, Yakup'un babası;

3 Yahuda, Tamar'dan doğan Peres ve Zara'nın babasıydı.
Peres, Hesron'un babası;
Hesron da Ram'ın babasıydı.

4 Ram, Aminadab'ın babası;
Aminadab, Nahşon'un babası;
Nahşon ise Salmon'un babasıydı.

5 Salmon, Rahav'dan doğan Boaz'ın babasıydı.
Boaz, Rut'tan doğan Obed'in babası;
Obed de İşay'ın babası;

6 İşay da, kral Davut'un babasıydı.
Davut, Uriya'nın karısından doğan Süleyman'ın babasıydı.

7 Süleyman, Rehavam'ın babası;
Rehavam, Abiya'nın babası;
Abiya da Asa'nın babasıydı.

8 Asa, Yehoşafat'ın babası;
Yehoşafat, Yoram'ın babası;
Yoram, Uziya'nın babasıydı.

9 Uziya, Yotam'ın babası;
Yotam, Ahaz'ın babası;
Ahaz da Hizkiya'nın babasıydı.

10 Hizkiya, Manaşe'nin babası;
Manaşe, Amon'un babası;
Amon ise Yoşiya'nın babasıydı.

11 Yoşiya, Babil sürgünü sırasında doğan Yekonya
ve onun kardeşlerinin babasıydı.

12 Yekonya, Babil sürgününden sonra doğan Şaltiyel'in babası;
Şaltiyel ise Zerubabel'in babasıydı.

13 Zerubabel, Abihud'un babası;
Abihud, Elyakim'in babası;
Elyakim de Azor'un babasıydı.

14 Azor, Sadok'un babası;
Sadok, Ahim'in babası;
Ahim ise Elihud'un babasıydı.

15 Elihud, Elazar'ın babası;
Elazar, Matan'ın babası;
Matan da Yakup'un babasıydı.

16 Yakup, Meryem'in kocası Yusuf'un babasıydı.Meryem'den de Mesih denilen İsa doğdu.

17 Buna göre, İbrahim'den Davut'a kadar toplam on dört kuşak, Davut'tan Babil sürgününe kadar on dört kuşak ve Babil sürgününden Mesih'e kadar da on dört kuşak geçti.

ege-sum
17-01-2006, 16:43
Sevgili Ege-sum;
Matta'yı kabul ediyorsan eğer yazdıklarını da kabul rdiyorsun demektir..
Ben sataşmıyorum.Matta'daki çelişkiden söz ediyorum..
Matta'nın dediği gibi Hz. İsa annesinin kocası Yusuf'un soyundan mıdır??
İşte Matta 1.Bölüm-İsanın Soyu :

Bölüm 1

İsa Mesih'in soyu

(Luk.3:23-38)

İshak, Yakup'un babası;

3 Yahuda, Tamar'dan doğan Peres ve Zara'nın babasıydı.
Peres, Hesron'un babası;
Hesron da Ram'ın babasıydı.

4 Ram, Aminadab'ın babası;
Aminadab, Nahşon'un babası;
Nahşon ise Salmon'un babasıydı.

5 Salmon, Rahav'dan doğan Boaz'ın babasıydı.
Boaz, Rut'tan doğan Obed'in babası;
Obed de İşay'ın babası;

6 İşay da, kral Davut'un babasıydı.
Davut, Uriya'nın karısından doğan Süleyman'ın babasıydı.

7 Süleyman, Rehavam'ın babası;
Rehavam, Abiya'nın babası;
Abiya da Asa'nın babasıydı.

8 Asa, Yehoşafat'ın babası;
Yehoşafat, Yoram'ın babası;
Yoram, Uziya'nın babasıydı.

9 Uziya, Yotam'ın babası;
Yotam, Ahaz'ın babası;
Ahaz da Hizkiya'nın babasıydı.

10 Hizkiya, Manaşe'nin babası;
Manaşe, Amon'un babası;
Amon ise Yoşiya'nın babasıydı.

11 Yoşiya, Babil sürgünü sırasında doğan Yekonya
ve onun kardeşlerinin babasıydı.

12 Yekonya, Babil sürgününden sonra doğan Şaltiyel'in babası;
Şaltiyel ise Zerubabel'in babasıydı.

13 Zerubabel, Abihud'un babası;
Abihud, Elyakim'in babası;
Elyakim de Azor'un babasıydı.

14 Azor, Sadok'un babası;
Sadok, Ahim'in babası;
Ahim ise Elihud'un babasıydı.

15 Elihud, Elazar'ın babası;
Elazar, Matan'ın babası;
Matan da Yakup'un babasıydı.

16 Yakup, Meryem'in kocası Yusuf'un babasıydı.Meryem'den de Mesih denilen İsa doğdu.

17 Buna göre, İbrahim'den Davut'a kadar toplam on dört kuşak, Davut'tan Babil sürgününe kadar on dört kuşak ve Babil sürgününden Mesih'e kadar da on dört kuşak geçti.
Sevgili panteidar
yazılarından şunu anlıyorum ben inanmak istediğime inanıyorum ve sadece belli yerleri cropluyorum vs.. aslında bu tür tartışmalara girmiyorum ama size bir soru sormak istiyorum
islamda secde kime edilir ? bu bir genel anlamda tapınma şeklimidir ? (yani tanrıya yönelim şeklimidir ? )
bunu kime sorarsanız sorun Allaha ibadet şekli olarak yorumlayacaklardır..
soru 1 :
kuranda adem den bahsedilirken tüm melleklerin ademe secde etmesi (not : bu tevratta yok!) neden ?
soru 2 :
Allah benden başkasına kuranda ibadet etmiceksizni türünde ayetler yok mu ?
---------
not: gerçekten kimsenin dininle alay etme yada küçük görme yalnış olduğunu kanıtlama gibi niyetim yok bunu yapmak insanlık dı$ı fakat bunu anlamanız için ineyi birazda size batırmak istedim ...
sorularınızı yanıtlamaya çalı$acağım fakat lütfen kendinizi şartlamayın..
diğer islam dinine inanan arkadaşlardan özür diliyorum normalde böyle şeyler yazmıyorum fakat arkadaşa birşey göstermek için bir örnek teşkil ettiği için basit ve (cevaplana bilir) bir örnek sundum fakat cevap bazı insanları tatmin etmeye bilir..
eğer benim yazılarımı okursanız sadece Rabbin varlığı üzerinedir...(forumdaki eski yazdığım yazılar)
Saygılarımla...

pante
17-01-2006, 20:50
Ege-sum kardeş ;
Dini konularda tartışmak istemediğini , daha ziyade tanrı ile ilgili konularda yazdığını söylüyorsun..Ama ben ya da başka birisi bu soruları elbette soracaktır.Sen ya da bir başkası da yanıtlamak durumundadır.Yanıtsız sorular okuyucularda yanıtlamayanın aleyhinde kuşku oluşturur..Dolayısıyla sorularımın yanıtını bekliyorum..
Gelelim senin sorularına ,

"soru 1 :
kuranda adem den bahsedilirken tüm melleklerin ademe secde etmesi (not : bu tevratta yok!) neden ?
soru 2 :
Allah benden başkasına kuranda ibadet etmiceksizni türünde ayetler yok mu ?"

İki soruyu da tek cevapta toparlayayım,çünkü aynı konuda ilişkili sorular..
Gerçi bu konuyla ilgili ben de islamcı arkadaşlara esprili bir göndermede bulunmuştum.Sanırım şeytanla ilgili bir konuydu."Demek ki insan meleklerden üstünmüş! :) ve secde sadece Allah'a değil üstün olan herkese yapılabilirmiş! :) demiştim..Kimse ses çıkarmamıştı ama dediğim gibi benimki espriydi,bunun bir açıklaması var tabi..
Daha öncede sana yazdığımı hatırlıyorum.Ben peygamberlere ve kitaplarına kutsal gözle bakmıyorum.Onlarda da hatalar ve çelişkiler olduğuna inanıyorum.Neticede bu kitap gökten inmemiş,insan eliyle yazılmıştır.Tanrıdan alınan mesajları kutsal olarak görürüm tabi ama birçoğu kul sözü..Gelelim cevaba;
Tanrı yeni bir eser yaratmış.Bu eserinin mükemmel olduğunu düşünüyor bir anlamda , meleklerin dahi bilmediklerini bilen bir insan.Adem..
Adem'i meleklerden üstün gördüğü için ona secde etmelerini emrediyor..
Yalnız buradaki secde , saygı anlamındadır.Üstünlüğünü kabul etmek anlamındadır.Hürmet ve boyun eğme anlamındadır...
Bu secde ibadet anlamı taşımaz.Tapınmak ifade etmez.Tabi ki ancak Tanrı'ya ibadet olur..Ama insanlar arasında da yine ibadet anlamında olmasa da krallarının vb.tabi oldukları yöneticilerinin huzurunda yere kapananlar,secde eden,etek öpenler vardır..
Ayrıca meleklerin bu saygı ifade eden secdesi sadece Adem'edir.Her insan için geçerli değildir..

pante
17-01-2006, 21:07
Ege-sum kardeş ;
Dini konularda tartışmak istemediğini , daha ziyade tanrı ile ilgili konularda yazdığını söylüyorsun..Ama ben ya da başka birisi bu soruları elbette soracaktır.Sen ya da bir başkası da yanıtlamak durumundadır.Yanıtsız sorular okuyucularda yanıtlamayanın aleyhinde kuşku oluşturur..Dolayısıyla sorularımın yanıtını bekliyorum..
Gelelim senin sorularına ,

"soru 1 :
soru 2 :
Allah benden başkasına kuranda ibadet etmiceksizni türünde ayetler yok mu ?"

İki soruyu da tek cevapta toparlayayım,çünkü aynı konuda ilişkili sorular..
Gerçi bu konuyla ilgili ben de islamcı arkadaşlara esprili bir göndermede bulunmuştum.Sanırım şeytanla ilgili bir konuydu."Demek ki insan meleklerden üstünmüş! :) ve secde sadece Allah'a değil üstün olan herkese yapılabilirmiş! :) demiştim..Kimse ses çıkarmamıştı ama dediğim gibi benimki espriydi,bunun bir açıklaması var tabi..
Daha öncede sana yazdığımı hatırlıyorum.Ben peygamberlere ve kitaplarına kutsal gözle bakmıyorum.Onlarda da hatalar ve çelişkiler olduğuna inanıyorum.Neticede bu kitap gökten inmemiş,insan eliyle yazılmıştır.Tanrıdan alınan mesajları kutsal olarak görürüm tabi ama birçoğu kul sözü..Gelelim cevaba;
Tanrı yeni bir eser yaratmış.Bu eserinin mükemmel olduğunu düşünüyor bir anlamda , meleklerin dahi bilmediklerini bilen bir insan.Adem..
Adem'i meleklerden üstün gördüğü için ona secde etmelerini emrediyor..
Yalnız buradaki secde , saygı anlamındadır.Üstünlüğünü kabul etmek anlamındadır.Hürmet ve boyun eğme anlamındadır...
Bu secde ibadet anlamı taşımaz.Tapınmak ifade etmez.Tabi ki ancak Tanrı'ya ibadet olur..Ama insanlar arasında da yine ibadet anlamında olmasa da krallarının vb.tabi oldukları yöneticilerinin huzurunda yere kapananlar,secde eden,etek öpenler vardır..
Ayrıca meleklerin bu saygı ifade eden secdesi sadece Adem'edir.Her insan için geçerli değildir..

aldostu
18-01-2006, 00:07
(Bu faktörler dinbilimcilerin Tevrat'ın hibrid(melez) ve Musanın ölümünden ve kitapta anlatılan olaylardan epey sonra yazılmış olduğu sonucuna varmasını sağlamıştır. Yazarlar ve redaktörler bilinmiyor. Böyle olduğundan, Musanın okuma yazması olmadığına dair inaçları muhtemelen yanlıştı. Mısır'dan Çıkış zamanında Yahudilerin etrafında yaşayan bir çok büyük medeniyetin okur yazar olduğuna dair arkeolojik kanıt bulunmuştur. Dolayısıyla Musa'nın da okuma ve yazma bildiği kabul edilebilir. ).....Usrenin tarafından tercüme edilen Tevrat'ı Kim Yazdı makalesinden alıntı.

Sevgili arkadaşlarımın dinler ve dini kitaplar hakkındaki , karşılıklı (tatlı) atışmalarını bayağı bir zevkle inceliyorum..
Panteidar’ın ,Ege-Sum’un karşısında Kuran’ı müdafaası, Ege-Sum’un da Tevrat ve İncil methiyeleri ve bunun yanında Kuran’da hata ve çelişki bulma ve Müslümanların evvela kendi kitaplarını ve dinlerini sorgulamaları yönündeki önerileri bayağı hoş oluyor….

Tencere dibin kara , yok yok seninki benden kara muhabbeti..
Dini kitap dedin mi ,al birinden , vur diğerine..

Hangi dini kitap var ki Tanrı’dan geldiğini iddia etmesin ve buna rağmen saçma sapan , komik , abuk sabuk iddiaları ile, Tanrı’nın zekasını, insan mantığının sersemliğine indirgemesin ve ve bu mantıkla O’nun ,sonsuz kainatı ve içindeki bildiğimiz bilmediğimiz her şeyi yerli yerinde ve mükemmelen yaratan ilahi kudretini aşağılamasın..

Adını ne olarak anarsak analım , ister El-İlah olsun , ister Allah..
İster Musa’ya Tora Mısırdan Çıkış 3/4’de “Musa.. Musaaaa…” diye seslenip de 3/5’ de “Çarıklarını çıkaaar.Çünkii bastığın yer kutsal topraktır.(..!..?..) “ 3/6 ‘ da “Ben babanın Tanrısı…İshak’ın tanrısı.. veee Yakup’un Tanrısıyım.” diye kendini işin taaa başından İsrailoğlu’na tahsis edip de , daha ileride “ ey Musa ;de ki : İsrail öz oğlumdur.” diyecek kadar sersemleştirilen , Musa Efendi ve ( en hakiki ,gerçek, öz be öz oğlu ) İsrail’in Rabbi.. Veya karınca ezmez Şevki misali , kimseyi incitmiyen gariib İsa’ nın Babası….

O , yaratan… her bir şeyi yoktan ve mükemmelen yaratan Kudret-i İlahi’nin bunlarla , bu kitaplarla , bunların içindeki hurafe , dedikodu ve safsatalarla ilgisi-alakası yok , yoooook..

Ama bu kitapçıkların elbetteki,kendi çaplarınca,kendi güçlerince,kendi hayallerince vee kendi peygamberlerince bu Kudret-i İlahi ile alakaları var…Ama bu tamamen tek taraflı..isterik , hayali bir ilgi..

İsrailoğlu’nda azıcık uyanık olup da , şööle bir elini kulağınınnın arkasına atıp “Eyyy İsrail…Rab size benim aracılığımla diyorkii…” diye başlayıp da , Peygambercilik oynamayan , hani neredeyse yok gibi…Bu İsrailoğlu’nun bilirsiniz , alayı uyanıktır..amma bazılarıda ,ki onlar peygamberleri….süpper uyanık..

İster 2.5 sayfalık sonlara doğru olan peygamberleri Hagay ‘dan başlayın…
İster Musa’dan başlayıp devam edin …sıkılmazsanız buyrun hepberaaaber…
Yeşu, Samuel, Davut, Süleyman, Ezra , Nehemya, Ester, Eyup, Vaiz, Yeşeya, Yeremya, Hezekiel, Danyal, Hoşea, Yoel, Amos, Mika, Habakkuk, Sefanya, Hagay, Zekeriya…Malaki….
Kimi Rabbin vahyettiğini anlatmış,kimi İsrailoğlu’nun lanetinden dolayı başına geleni..
Kimi de almış eline kalemi yazmış başına geleni..aşkını. umutlarını..hırslarını veya bilgelerin özdeyişlerini….

Tevratın geneli saçma sapan mantıkla yazılmış yaratılış bölümünden başlayın da bitmez tükenmez aile bağları ve aile hikayelerini,soy sop kütüklerini,İsrail’in savaşlarını büyük bir sabırla okuyun…Sabredin,sabredin..Yaratan ne güçlükleri aşma sabrı veriyor insana..Dayanın….

Tevrat’ta da diğer bütün din kitaplarında olduğu gibi saçma sapan bir sürü hikaye ,saçma sapan öğüt olduğu gibi, bunların yanında bulunması,bayağı hayreti mucip,fevkalade güzel nasihatler,gerçek olması kuvvetle muhtemel hikayeler ve gerçekten Kudret-i İlahi ilhamı ile yazılmış güzel bölümler de var..Bunu da hakkaniyetle teslim edelim de haksız yere Ateist damgası yemiyelim..veya bir başka deyişle ,yanlışlıkla yanlarına kattırılıp Ateist arkadaşlarımızı rahatsız etmiyelim..

Esasında,birimiz ,yüreklice kalkıp , herbir din kitabındaki (Kutsal kitaplardaki…- yalnız yanılmayın haaa..sadece Tevrat-İncil-Kuran kutsaldır..baştacıdır…ötekiler şişe tıkacıdır..sakkın ola karıştırmayın..) sadece güzel nasihatleri ve güzel hikayeleri toparlayan birer derleme kitap hazırlasak…Keşke ,oturup sabırla bu işi ben yapabilsem..Mutlu olurdum bundan..Bakarsın yaparım da Adı…adı mesela “Güzel T “ …” Güzel İ “..” Güzel K” olurdu..ve belki de ne güzel olurdu…

Şimdilik bu kadar yeter..
Pante sevgili,dindar-dinidar ve de panteidar kardeşim..
Kestane kebap…acele cevap..Gözlerinden öperim..
Sevgili Ege-Sum , Yaradanımız hepimize sadece gerçeği ilham etsin… sağlık ve esenlikler versin…

pante
18-01-2006, 02:42
Sevgili Aldostu;
Yazılarımın geneli , diğer arkadaşlarında yaptığı gibi İslamiyetle ilgili eleştiriler ,yanlışlar,çelişkiler üzerine..
Hal böyle olunca , haklı olarak İslamcı kardeşlerimizden tepki geliyor.Neden Hristiyanlık-Musevilik eleştirisi yok da hep İslam üzerine geliniyor diye..
Ben bir boşluğu doldurmaya çalışıyorum..
Ege-sum kardeşimizde "ben sizin dininize,islama eleştiride bulunmuyorum diye tepki verip"islam'a yönelik sorularla cevap veriyor..
Tabi bu sorulara zorunlu olarak ben cevap veriyorum İslam adına..
Halbuki benim diğer yazılarımı okusa Panenteist görüşe yakın durduğumu,dinlere-mezheplere-kitaplara-peygamberlere bir bağlılığım olmadığını görecektir..
Tevrat'la ilgili görüşlerine katılıyorum..
Benzer sıkıntıyı kendim de yaşadımm
Senelerdir Tevrat okurum..Bir kez dahi tamamen okuyabilmiş değilim..Halbuki Kur'an'ı belki 30 kez tamamen bitirmişimdir..
Tevrat zorla sayfa ,ya da bölüm atlattırıyor insana..
Kur'an ve İncil de ise bir akıcı taraf var..
Ege-sum kardeşimiz önceki soruları yanıtladığında bir tüyo vereyim, daha sonra İncil ile Tevrat arasındaki çelişkilere geçeceğim.İlginç konular var sırada..Esen kalın...

ege-sum
19-01-2006, 14:03
(Bu faktörler dinbilimcilerin Tevrat'ın hibrid(melez) ve Musanın ölümünden ve kitapta anlatılan olaylardan epey sonra yazılmış olduğu sonucuna varmasını sağlamıştır. Yazarlar ve redaktörler bilinmiyor. Böyle olduğundan, Musanın okuma yazması olmadığına dair inaçları muhtemelen yanlıştı. Mısır'dan Çıkış zamanında Yahudilerin etrafında yaşayan bir çok büyük medeniyetin okur yazar olduğuna dair arkeolojik kanıt bulunmuştur. Dolayısıyla Musa'nın da okuma ve yazma bildiği kabul edilebilir. ).....Usrenin tarafından tercüme edilen Tevrat'ı Kim Yazdı makalesinden alıntı.

Sevgili arkadaşlarımın dinler ve dini kitaplar hakkındaki , karşılıklı (tatlı) atışmalarını bayağı bir zevkle inceliyorum..
Panteidar’ın ,Ege-Sum’un karşısında Kuran’ı müdafaası, Ege-Sum’un da Tevrat ve İncil methiyeleri ve bunun yanında Kuran’da hata ve çelişki bulma ve Müslümanların evvela kendi kitaplarını ve dinlerini sorgulamaları yönündeki önerileri bayağı hoş oluyor….

Tencere dibin kara , yok yok seninki benden kara muhabbeti..
Dini kitap dedin mi ,al birinden , vur diğerine..

Hangi dini kitap var ki Tanrı’dan geldiğini iddia etmesin ve buna rağmen saçma sapan , komik , abuk sabuk iddiaları ile, Tanrı’nın zekasını, insan mantığının sersemliğine indirgemesin ve ve bu mantıkla O’nun ,sonsuz kainatı ve içindeki bildiğimiz bilmediğimiz her şeyi yerli yerinde ve mükemmelen yaratan ilahi kudretini aşağılamasın..

Adını ne olarak anarsak analım , ister El-İlah olsun , ister Allah..
İster Musa’ya Tora Mısırdan Çıkış 3/4’de “Musa.. Musaaaa…” diye seslenip de 3/5’ de “Çarıklarını çıkaaar.Çünkii bastığın yer kutsal topraktır.(..!..?..) “ 3/6 ‘ da “Ben babanın Tanrısı…İshak’ın tanrısı.. veee Yakup’un Tanrısıyım.” diye kendini işin taaa başından İsrailoğlu’na tahsis edip de , daha ileride “ ey Musa ;de ki : İsrail öz oğlumdur.” diyecek kadar sersemleştirilen , Musa Efendi ve ( en hakiki ,gerçek, öz be öz oğlu ) İsrail’in Rabbi.. Veya karınca ezmez Şevki misali , kimseyi incitmiyen gariib İsa’ nın Babası….

O , yaratan… her bir şeyi yoktan ve mükemmelen yaratan Kudret-i İlahi’nin bunlarla , bu kitaplarla , bunların içindeki hurafe , dedikodu ve safsatalarla ilgisi-alakası yok , yoooook..

Ama bu kitapçıkların elbetteki,kendi çaplarınca,kendi güçlerince,kendi hayallerince vee kendi peygamberlerince bu Kudret-i İlahi ile alakaları var…Ama bu tamamen tek taraflı..isterik , hayali bir ilgi..

İsrailoğlu’nda azıcık uyanık olup da , şööle bir elini kulağınınnın arkasına atıp “Eyyy İsrail…Rab size benim aracılığımla diyorkii…” diye başlayıp da , Peygambercilik oynamayan , hani neredeyse yok gibi…Bu İsrailoğlu’nun bilirsiniz , alayı uyanıktır..amma bazılarıda ,ki onlar peygamberleri….süpper uyanık..

İster 2.5 sayfalık sonlara doğru olan peygamberleri Hagay ‘dan başlayın…
İster Musa’dan başlayıp devam edin …sıkılmazsanız buyrun hepberaaaber…
Yeşu, Samuel, Davut, Süleyman, Ezra , Nehemya, Ester, Eyup, Vaiz, Yeşeya, Yeremya, Hezekiel, Danyal, Hoşea, Yoel, Amos, Mika, Habakkuk, Sefanya, Hagay, Zekeriya…Malaki….
Kimi Rabbin vahyettiğini anlatmış,kimi İsrailoğlu’nun lanetinden dolayı başına geleni..
Kimi de almış eline kalemi yazmış başına geleni..aşkını. umutlarını..hırslarını veya bilgelerin özdeyişlerini….

Tevratın geneli saçma sapan mantıkla yazılmış yaratılış bölümünden başlayın da bitmez tükenmez aile bağları ve aile hikayelerini,soy sop kütüklerini,İsrail’in savaşlarını büyük bir sabırla okuyun…Sabredin,sabredin..Yaratan ne güçlükleri aşma sabrı veriyor insana..Dayanın….

Tevrat’ta da diğer bütün din kitaplarında olduğu gibi saçma sapan bir sürü hikaye ,saçma sapan öğüt olduğu gibi, bunların yanında bulunması,bayağı hayreti mucip,fevkalade güzel nasihatler,gerçek olması kuvvetle muhtemel hikayeler ve gerçekten Kudret-i İlahi ilhamı ile yazılmış güzel bölümler de var..Bunu da hakkaniyetle teslim edelim de haksız yere Ateist damgası yemiyelim..veya bir başka deyişle ,yanlışlıkla yanlarına kattırılıp Ateist arkadaşlarımızı rahatsız etmiyelim..

Esasında,birimiz ,yüreklice kalkıp , herbir din kitabındaki (Kutsal kitaplardaki…- yalnız yanılmayın haaa..sadece Tevrat-İncil-Kuran kutsaldır..baştacıdır…ötekiler şişe tıkacıdır..sakkın ola karıştırmayın..) sadece güzel nasihatleri ve güzel hikayeleri toparlayan birer derleme kitap hazırlasak…Keşke ,oturup sabırla bu işi ben yapabilsem..Mutlu olurdum bundan..Bakarsın yaparım da Adı…adı mesela “Güzel T “ …” Güzel İ “..” Güzel K” olurdu..ve belki de ne güzel olurdu…

Şimdilik bu kadar yeter..
Pante sevgili,dindar-dinidar ve de panteidar kardeşim..
Kestane kebap…acele cevap..Gözlerinden öperim..
Sevgili Ege-Sum , Yaradanımız hepimize sadece gerçeği ilham etsin… sağlık ve esenlikler versin…
Sevgili aldostu
tevrat sadece o ayetlerden oluşmuyor fakat nedense hep o kısımlar croplanıyor...
eğer tevratı baştan itibaren okuyacak olursanız göreceksiniz tanrının neden israillileri seçtiğini bu ibrahime kadar dayanıyor... ibrahimi neden seçtiği konusunda sadece rabbin sözünü o dönemde ibrahim dinlediği için...
diğer dile getirdiğiniz görü$ler size has dü$ü$üncelerdir siz o $ekilde dü$ünebilirsiniz herhangi bir şekilde gücenmedim belki bu dü$üncelerinizin yanıtını bizzat rab verecektir size bunu bilemiyorum...
tevrata saçma diye bilirsiniz fakat tevratta yazılanlar gerçek olmu$tur zamanında ve inanmayan araştırmacılar bile o dönemde yazılan böyle bir eserin inanılmaz olduğu konusunda mutabıklardır...
bunun sebebide herşeyin olduğu gibi verilmesidir... içerisinde bir sürü rakamlar var ve bir düzen vardır...
demekki o dönemdeki ve bu dönemdeki insanlara saçma gelmiyorki halen inanılmaktadır ve buna inanların sayısı gerçekten çok fazladır.. tabiki sizin mantığınız sizedir...

ege-sum
19-01-2006, 14:12
Sevgili Aldostu;
Yazılarımın geneli , diğer arkadaşlarında yaptığı gibi İslamiyetle ilgili eleştiriler ,yanlışlar,çelişkiler üzerine..
Hal böyle olunca , haklı olarak İslamcı kardeşlerimizden tepki geliyor.Neden Hristiyanlık-Musevilik eleştirisi yok da hep İslam üzerine geliniyor diye..
Ben bir boşluğu doldurmaya çalışıyorum..
Ege-sum kardeşimizde "ben sizin dininize,islama eleştiride bulunmuyorum diye tepki verip"islam'a yönelik sorularla cevap veriyor..
Tabi bu sorulara zorunlu olarak ben cevap veriyorum İslam adına..
Halbuki benim diğer yazılarımı okusa Panenteist görüşe yakın durduğumu,dinlere-mezheplere-kitaplara-peygamberlere bir bağlılığım olmadığını görecektir..
Tevrat'la ilgili görüşlerine katılıyorum..
Benzer sıkıntıyı kendim de yaşadımm
Senelerdir Tevrat okurum..Bir kez dahi tamamen okuyabilmiş değilim..Halbuki Kur'an'ı belki 30 kez tamamen bitirmişimdir..
Tevrat zorla sayfa ,ya da bölüm atlattırıyor insana..
Kur'an ve İncil de ise bir akıcı taraf var..
Ege-sum kardeşimiz önceki soruları yanıtladığında bir tüyo vereyim, daha sonra İncil ile Tevrat arasındaki çelişkilere geçeceğim.İlginç konular var sırada..Esen kalın...
Sevgili panteidar
bundan sonra sorularınızı öğrenme değilde Tanrının sözüyle dalga geçme muhabbetine çeviriyorsanız size cevap yazmamayı tercih edeceğim..
ayrıca sizin inancınız nedir ? bunu sorma amacım o inanca saldırmak değil sadece merak ettim ...
ayrıca şunu söyleyim tanrı kendi sözünü savunacak güçtedir...
yeşu 24:15 İçinizden RAB'be kulluk etmek gelmiyorsa, atalarınızın Fırat Irmağı'nın ötesinde kulluk ettikleri ilahlara mı, yoksa topraklarında yaşadığınız Amorlular'ın ilahlarına mı kulluk edeceksiniz, bugün karar verin. Ben ve ev halkım RAB'be kulluk edeceğiz."

pante
19-01-2006, 14:38
Sevgili Ege-sum ;
Hiç kimsenin inancına saygısızlık gibi bir düşüncem yok..
Ne yazık ki dinler ve dinciler , insanların soru ve sorgularına daima anlayışsız yaklaşmış ve dini eleştiriler getirenlerin canını alarak , kafasını keserek, yakarak , boğarak baskı ve zulüm ile sözde saygınlıklarını ve varlıklarını koruyagelmişlerdir..

Bugün az da olsa demokratik ve laik özgürlük ortamında dahi , en küçük eleştirileri ve kuşku-red fikirlerini " Dinimizle alay ediliyor,dinimize küfrediliyor" diye tepkiyle karşılamakta olan bu dindar kesim;
Farklı Tanrı'ya mı inanmaktadır ki yüzyıllardır dinler savaşı ve mücadelesi sürmektedir..

Bu tutuculuk , bu gericilik ebediyyen devam etme gücünü bulamıyacaktır..
Er ya da geç dünya halkları aydınlanmanın neticesinde kendini dinlerden özgür kılacak ve aynı rabbe inanmanın birliğiyle huzur ve mutlu bir dünya yaşamı tesis edecektir..

İnancım ise ; Hala mı göremiyorsun ;

Rab bendedir,ben de Rab'dayım.Siz bendesiniz,ben de sizdeyim.

Esen kalın..

pante
20-01-2006, 19:48
Kitab-ı Mukaddes'deki çelişkilere devam edelim..

Ve Soralım bakalım..

TANRI ÖNCEKİ OĞULLARINI RED Mİ ETTİ??

İSA
1Jhn 4:9
Tanrı, biricik Oğlunun aracılığıyla yaşayalım diye
O'nu dünyaya gönderdi ve böylece bize olan sevgisini gösterdi.

DAVUT
psa.89:27
Ben de onu ilk oğlum,
Dünyadaki kralların en yücesi kılacağım.

EFRAYİM
jer.31:9
Ağlaya ağlaya gelecekler,
Benden yardım dileyenleri geri getireceğim.
Akarsular boyunca tökezlemeyecekleri
Düz bir yolda yürüteceğim onları.
Çünkü ben İsrail'in babasıyım,
Efrayim de ilk oğlumdur.

İSRAİL
exo.4:22
Sonra Firavun'a de ki,
RAB şöyle diyor: İsrail benim ilk oğlumdur.

Tanrı Davud'u,Efrayim'i,İsrail'i evlatlıktan red mi etmiştir?
Tanrının kaç oğlu var..
Tanrı erkek midir?
Yoksa bu baba-oğul söylemi mecazi mi?

------------------------
***Sizin gördüklerinizi gören gözlere ne mutlu!
Nice peygamberler, nice krallar sizin gördüklerinizi görmek istediler, ama göremediler. Sizin işittiklerinizi işitmek istediler, ama işitemediler.***

ege-sum
20-01-2006, 21:01
Sevgili Ege-sum ;
Hiç kimsenin inancına saygısızlık gibi bir düşüncem yok..
Ne yazık ki dinler ve dinciler , insanların soru ve sorgularına daima anlayışsız yaklaşmış ve dini eleştiriler getirenlerin canını alarak , kafasını keserek, yakarak , boğarak baskı ve zulüm ile sözde saygınlıklarını ve varlıklarını koruyagelmişlerdir..

Bugün az da olsa demokratik ve laik özgürlük ortamında dahi , en küçük eleştirileri ve kuşku-red fikirlerini " Dinimizle alay ediliyor,dinimize küfrediliyor" diye tepkiyle karşılamakta olan bu dindar kesim;
Farklı Tanrı'ya mı inanmaktadır ki yüzyıllardır dinler savaşı ve mücadelesi sürmektedir..

Bu tutuculuk , bu gericilik ebediyyen devam etme gücünü bulamıyacaktır..
Er ya da geç dünya halkları aydınlanmanın neticesinde kendini dinlerden özgür kılacak ve aynı rabbe inanmanın birliğiyle huzur ve mutlu bir dünya yaşamı tesis edecektir..

İnancım ise ; Hala mı göremiyorsun ;

Rab bendedir,ben de Rab'dayım.Siz bendesiniz,ben de sizdeyim.

Esen kalın..
tahminim var fakat sadece merak ettim inancınızı...yanlmamak açısından
birde birşey soracaktım islamiyette secde etmek ibadet değilse ibadet şekli nedir islamda ? ilkkez biri bu şekilde birşey dedi de o yüzden meraktan soruyorum kötü bir amacım yok secde secdedir çünkü eyilme biçimi yere kapanış vs...

pante
20-01-2006, 22:33
Sevgili Ege-sum;
Secde konusunda sana inandığın kitaptan örnekler veriyorum..
Secdenin yani yere kapanıp yere alnını koymanın sadece ibadet değil bir saygı , üstünlüğünü-kudretini-ilmini kabullenme anlamı da taşıdığını
Kitab-ı Mukaddes'ten 'de görebilesin diye..

DAVUT'A SECDE :

1.Kr.1: 16 Bat-Şeva, kralın önünde diz çöküp yere kapandı. Kral, "Ne
istiyorsun?" diye sordu.

1.Kr.1: 17 Bat-Şeva şöyle karşılık verdi: "Efendim, 'Benden sonra
oğlun Süleyman kral olacak ve tahtıma oturacak diye bana Tanrın
RAB adıyla ant içtin.

PEYGAMBER NATAN'ın DAVUT'A SECDESİ :
1.Kr.1: 22 Bat-Şeva daha kralla konuşurken Peygamber Natan geldi.

1.Kr.1: 23 Krala, "Peygamber Natan geldi" dediler. Natan kralın
huzuruna çıkıp yüzüstü yere kapandı.

KRAL'IN DANİEL'E SECDESİ :
Dan.2: 46 Bunun üzerine Kral Nebukadnessar Daniel'in önünde yüzüstü
yere kapandı. Ona bir sunu ve buhur sunulmasını buyurdu.

Demek ki secde sadece Tanrı'ya yapılmıyormuş..
Öyle olsaydı peygamberler karşı çıkardı..Kendileri de yapmazdı..

..............................

*** "Tanrı'nın Egemenliği, hardal tanesine benzer. Hardal, yeryüzünde toprağa ekilen tüm tohumların en küçüğü olmakla birlikte, ekildikten sonra gelişir, tüm bahçe bitkilerinin boyunu aşar. Öylesine dal budak salar ki, gökte uçan kuşlar gölgesinde barınabilir." ***

ege-sum
21-01-2006, 00:54
Sevgili Ege-sum;
Secde konusunda sana inandığın kitaptan örnekler veriyorum..
Secdenin yani yere kapanıp yere alnını koymanın sadece ibadet değil bir saygı , üstünlüğünü-kudretini-ilmini kabullenme anlamı da taşıdığını
Kitab-ı Mukaddes'ten 'de görebilesin diye..

DAVUT'A SECDE :

1.Kr.1: 16 Bat-Şeva, kralın önünde diz çöküp yere kapandı. Kral, "Ne
istiyorsun?" diye sordu.

1.Kr.1: 17 Bat-Şeva şöyle karşılık verdi: "Efendim, 'Benden sonra
oğlun Süleyman kral olacak ve tahtıma oturacak diye bana Tanrın
RAB adıyla ant içtin.

PEYGAMBER NATAN'ın DAVUT'A SECDESİ :
1.Kr.1: 22 Bat-Şeva daha kralla konuşurken Peygamber Natan geldi.

1.Kr.1: 23 Krala, "Peygamber Natan geldi" dediler. Natan kralın
huzuruna çıkıp yüzüstü yere kapandı.

KRAL'IN DANİEL'E SECDESİ :
Dan.2: 46 Bunun üzerine Kral Nebukadnessar Daniel'in önünde yüzüstü
yere kapandı. Ona bir sunu ve buhur sunulmasını buyurdu.

Demek ki secde sadece Tanrı'ya yapılmıyormuş..
Öyle olsaydı peygamberler karşı çıkardı..Kendileri de yapmazdı..

..............................

*** "Tanrı'nın Egemenliği, hardal tanesine benzer. Hardal, yeryüzünde toprağa ekilen tüm tohumların en küçüğü olmakla birlikte, ekildikten sonra gelişir, tüm bahçe bitkilerinin boyunu aşar. Öylesine dal budak salar ki, gökte uçan kuşlar gölgesinde barınabilir." ***
fakat kutsal kitapta tanrı harici ba$kasına secde var mı ? yada ibadet biçimi ? o ayetleri bende biliyorum herşeyi sorgulayan biri olarak size soruyorum..
Saygılarımla...

ege-sum
21-01-2006, 01:14
özdeğişler 16:2 İnsan her yaptığını temiz sanır,
Ama niyetlerini tartan RAB'dir.

pante
21-01-2006, 01:24
Verdiğim örnekler kutsal kitaptan ve tanrıya yapılmıyor bu secdeler..
Kral Davut'a yapılıyor..
Davut'a secde yapanlar arasında peygamber dahi var..
Ya da kral geliyor , Daniel'e secde ediyor..
Bunlar peygamber ..Ve itiraz etmiyorlar secdeye..
Yani secde sadece Tanrı'ya yapılır demiyorlar..

Sonuç olarak ;
Senin eleştirdiğin gibi bu durumu ben de eleştiriyorum..
Yani ikimizde aynı düşünüyoruz..
Ama kutsal kitaplar bizim gibi düşünmüyor..
Yanlış bizde mi yoksa bu kitaplarda mı!! :)

------------------------

Ne mutlu o insana ki, kötülerin öğüdüyle yürümez,

Günahkârların yolunda durmaz,

Alaycıların arasında oturmaz.

Ancak zevkini RAB'bin Yasası'ndan alır

Ve gece gündüz onun üzerinde derin derin düşünür.

Böylesi akarsu kıyılarına dikilmiş ağaca benzer,

Meyvesini mevsiminde verir,

Yaprağı hiç solmaz.

Yaptığı her işi başarır.

Kötüler böyle değil,

Rüzgarın savurduğu saman çöpüne benzerler.

Bu yüzden yargılanınca aklanamaz,

Doğrular topluluğunda yer bulamaz günahkârlar.

Çünkü RAB doğruların yolunu gözetir,

Kötülerin yolu ise ölüme götürür.

21-01-2006, 02:48
sormu$ken:

haç niçin hristiyanligin sembolu olarak kullanilir? niçin o aci'yi hep hatirlamak istiyorsunuz?

niçin isa tanri'nin oglu dur diyorsunuz? o zaman sizin inandiginiz tanri'nin cinsi var (erkek di$i?)
Ve isa tanri'nin oglu ise, isa nin o zaman ilahi özellikleri var, o zaman bu 1 tanri inanciyla çeli$kili degil mi?

just asking

ege-sum
22-01-2006, 17:42
Sevgili djhakan18;
sizin sorularınızı samimi buldum o yüzden cevaplamak istiyorum..

haç niçin hristiyanligin sembolu olarak kullanilir? niçin o aci'yi hep hatirlamak istiyorsunuz?

aslına bakarsanız bu hristiyanlığın temel sorusudur ve çok geniş bir anlatımı vardır kısacası şunu söyleyim eski anlaşmada (tevrat vs..) gibi orada yazılmış sözler var mesih hakkında rab isa Mesihin geleceğini ve insanlar önünde hor görüleceği alay edileceği hatta daha fazlası yazılıydı tabiki bazı yahudi yorumcular bunların yan anlamlı yada simgesel olduğunu söylüyorlar ve isa Mesihi kabul etmiyorlar tabiki o görüşede saygım vardır...
ve biz İsa mesihi kabul ediyoruz ve eski anlaşmada yazılı olanların simgesel değil isa mesihte gerçekleştiğine inanıyorduk , bize göre rabbin bir planı vardı o önceden söyledi ve gerçek oldu..
Eski anlaşmada Rabbe adanan sunulardan söz edilir kurban edilen yani, ve Tanrının bu sunuların kokusundan hoşlandığı yazar aslında bu sunu anlamı (kurban yani ) çok farklıdır Tanrıyla insanlar arası bir köprüdür şeriyat gibi o zamanlar insanlar şimdiki gibi değildi farklıydı daha az gelişmişti en azından teknoloji rab için ne yapabilirlerdi ? disiplini sağlamak için tabiki şeriyat hükümleri vardı ama bu şeriyat hükümleri aslen o zamana ve o topluma gönderilmiş şeriyat hükümleriydi şuan israil benim bildiğim şeriyatla yönetilen bir ülke değil bu aşikardır...
ve daha sonra yeni anlaşma ortaya çıktı bu yeni anlaşmanın anlamada tek ve son kurban isa mesihtir o günahsızdı kusursuzdu ve o bizim günahlarımızın bedelini insanların önüne gelerek suçsuz yere hakarete uğruyarak çarmıha gerilerek ödedi ve onu kabul ederseniz sizin günahlarınızıda ödemiş olacaktır sadece iman etmeniz yeterli ben bu şekilde iman ediyorum farklı şekilde inananada saygı duyarım tabiki...

niçin isa tanri'nin oglu dur diyorsunuz? o zaman sizin inandiginiz tanri'nin cinsi var (erkek di$i?)
Ve isa tanri'nin oglu ise, isa nin o zaman ilahi özellikleri var, o zaman bu 1 tanri inanciyla çeli$kili degil mi?

bu gerçektende tartışılan bir konu ve çok geniş şeyler bunlar açıkmalası çok uzun fakat bildiğim kadarını söyleyim...
İsa tanrının oğludur diyoruz fakat bunu tabiki biyolojik anlamda söylemiyoruz dişi ve erkek konusunda gelirsek bu gerçektende tartışmaya açık bir konudur ama size bildiğimi söyleyim öldükten sonra dişi erkek kalmayacak ruh olarak sadece benim inancıma göre zaten rabbin ruhu isa mesihin üzerine inmiştir..
fakat farklı düşüneler var tabiki zaten farklı mesheplerde farklı düşüncelerin doğması normaldir...
zaten 3 lü birlikle ilgili kitapları okursanız hristiyan inancında tek tanrılı bir inanç olduğunu algılamanız doğaldır zaten bir tane tanrı var...
3 lü birliği anlamanız için biraz okumanızlazım bunun üzerine güzel kitaplar var... ve bu bir çelişki değil.. fakat eğer eski anlaşma ve yeni anlaşmanın anlatım tarzını anlarsanız daha iyi algılarsanız..
burda okuduğum kadarıyla belli başlı mantık önermeleriyle kendi istedikleri sonuca götürmeye çalı$ıyorlar
sevgili Allahı (olmayan) inanmayan arkadaşlarım bence inanmadığınız dini değilde Rabbi sorgulayın... sonra sizinle dinlere geçelim..
özellikle İslamı kabul etmeyen yada bunu tam söylemeyen tüm dinleri kabul etmeyen yada ima eden panteidar kardeş..
senin sorularının kitaplar içinde uzun uzun açıklaması var fakat burada onları açmaya forum yetmez ve zaman ki inanmadıktan sonra ne kadar açıklasamda inanmayacaksın...
gel bana Allahın olmadığını kanıtla...
-----------------
http://www.turandursun.com/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=1882&postdays=0&postorder=asc&start=0
-----------------
ayrıca ben din adamı da değilim sadece yaklaşık 1 senedir inanıyorum hristiyanlık inancına ama rabbe inanmamazlık etmedim..
Saygılarımla...

ege-sum
22-01-2006, 17:46
Verdiğim örnekler kutsal kitaptan ve tanrıya yapılmıyor bu secdeler..
Kral Davut'a yapılıyor..
Davut'a secde yapanlar arasında peygamber dahi var..
Ya da kral geliyor , Daniel'e secde ediyor..
Bunlar peygamber ..Ve itiraz etmiyorlar secdeye..
Yani secde sadece Tanrı'ya yapılır demiyorlar..

Sonuç olarak ;
Senin eleştirdiğin gibi bu durumu ben de eleştiriyorum..
Yani ikimizde aynı düşünüyoruz..
Ama kutsal kitaplar bizim gibi düşünmüyor..
Yanlış bizde mi yoksa bu kitaplarda mı!! :)

------------------------

Ne mutlu o insana ki, kötülerin öğüdüyle yürümez,

Günahkârların yolunda durmaz,

Alaycıların arasında oturmaz.

Ancak zevkini RAB'bin Yasası'ndan alır

Ve gece gündüz onun üzerinde derin derin düşünür.

Böylesi akarsu kıyılarına dikilmiş ağaca benzer,

Meyvesini mevsiminde verir,

Yaprağı hiç solmaz.

Yaptığı her işi başarır.

Kötüler böyle değil,

Rüzgarın savurduğu saman çöpüne benzerler.

Bu yüzden yargılanınca aklanamaz,

Doğrular topluluğunda yer bulamaz günahkârlar.

Çünkü RAB doğruların yolunu gözetir,

Kötülerin yolu ise ölüme götürür.
Kral Davut secdeye kapandı desen bir nevi anlarım peygamberdir derim hatası olmu$tur peki aynı hatayi tanrı mı yapacak ?
ayrıca bi post attım onu oku sana bişi dedim orda...
bak senin samimi olduğunu bilsem cevaplarım ama sen bunlarla adeta oynuyorsun...
belki cevabı sen daha iyi biliyorsun...

pante
22-01-2006, 18:23
Yönetici arkadaşların dikkatine;
Ege-sum kardeşimizin verdiği linki okurken verilen cevapta ,( "Tuzkayburcas" gibi bir ad herhalde ) çirkin ifadelere rastladım.Herhalde gözden kaçtı..Silinirse sevinirim..

pante
22-01-2006, 20:23
Ege-sum kardeş;
Postalarıma baktım.Sadece 15-20 gün önce gönderdiğin var.Yeni bir posta elime geçmedi.Kontrol et istersen..

ege-sum
23-01-2006, 13:40
Ege-sum kardeş;
Postalarıma baktım.Sadece 15-20 gün önce gönderdiğin var.Yeni bir posta elime geçmedi.Kontrol et istersen..
zaten bu sitede yeni sayılırım...
ayrıca ben bu siteyi bırakmı$tım... sorulara cevap olsun diye yazdım sadece...

pante
23-01-2006, 22:59
Çok tuhafsın gerçekten!!
:)

24-01-2006, 15:21
Sevgili djhakan18;
ve daha sonra yeni anlaşma ortaya çıktı bu yeni anlaşmanın anlamada tek ve son kurban isa mesihtir o günahsızdı kusursuzdu ve o bizim günahlarımızın bedelini insanların önüne gelerek suçsuz yere hakarete uğruyarak çarmıha gerilerek ödedi ve onu kabul ederseniz sizin günahlarınızıda ödemiş olacaktır sadece iman etmeniz yeterli ben bu şekilde iman ediyorum farklı şekilde inananada saygı duyarım tabiki...

önçelikle cevabin için te$$ekür ederim,

anliyorum, ama insanlar "biz zaten günahlarimizi ödedik" istedigimizi yapalim demezlermi?

Yani hristiyanlar haç'i açi ile degil de günahsiz olmanin sembolu olarak mi goruyorlar?

24-01-2006, 15:49
Matta 15. bölüm:
21İsa oradan ayrılıp Sur ve Sayda bölgesine geçti. 22O yöreden Kenanlı bir kadın İsa'ya gelip, «Ya Rab, ey Davut Oğlu, halime acı! Kızım cine tutsak, çok kötü durumda» diye feryat etti.
23İsa kadına hiçbir karşılık vermedi. Öğrencileri yaklaşıp, «Sal şunu, gitsin!» diye rica ettiler. «Arkamızdan bağırıp duruyor.»
24İsa, «Ben yalnız İsrail halkının kaybolmuş koyunlarına gönderildim» diye cevap verdi.
25Kadın ise yaklaşıp, «Ya Rab, bana yardım et!» diyerek O'nun önünde yere kapandı.[n]
26İsa ona, «Çocukların ekmeğini alıp köpeklere atmak doğru değildir» dedi.
......

Matta 10. bölüm

1-2İsa, Kral Hirodes'in devrinde Yahudiye'nin Beytlehem kasabasında doğduktan sonra bazı yıldızbilimciler doğudan Kudüs'e gelip şöyle dediler: «Yahudilerin kralı olarak doğan çocuk nerede? Doğuda O'nun yıldızını gördük[a] ve O'na tapınmaya geldik.»

Matta 2. bölüm

5İsa Onikileri şu buyrukla halkın arasına gönderdi: «Diğer uluslara ait yerlere gitmeyin. Samiriyelilere ait kentlerin de hiçbirine uğramayın. 6Bunun yerine, İsrail halkının kaybolmuş koyunlarına gidin.

Isa yanlizca Jahudilere mi gönderildi?

ege-sum
26-01-2006, 22:26
Matta 15. bölüm:
21İsa oradan ayrılıp Sur ve Sayda bölgesine geçti. 22O yöreden Kenanlı bir kadın İsa'ya gelip, «Ya Rab, ey Davut Oğlu, halime acı! Kızım cine tutsak, çok kötü durumda» diye feryat etti.
23İsa kadına hiçbir karşılık vermedi. Öğrencileri yaklaşıp, «Sal şunu, gitsin!» diye rica ettiler. «Arkamızdan bağırıp duruyor.»
24İsa, «Ben yalnız İsrail halkının kaybolmuş koyunlarına gönderildim» diye cevap verdi.
25Kadın ise yaklaşıp, «Ya Rab, bana yardım et!» diyerek O'nun önünde yere kapandı.[n]
......

Matta 10. bölüm

1-2İsa, Kral Hirodes'in devrinde Yahudiye'nin Beytlehem kasabasında doğduktan sonra bazı yıldızbilimciler doğudan Kudüs'e gelip şöyle dediler: «Yahudilerin kralı olarak doğan çocuk nerede? Doğuda O'nun yıldızını gördük[a] ve O'na tapınmaya geldik.»

Matta 2. bölüm

5İsa Onikileri şu buyrukla halkın arasına gönderdi: «Diğer uluslara ait yerlere gitmeyin. Samiriyelilere ait kentlerin de hiçbirine uğramayın. 6Bunun yerine, İsrail halkının kaybolmuş koyunlarına gidin.

Isa yanlizca Jahudilere mi gönderildi?
Matta 15. bölüm:
......
Buna değinmeniz iyi oldu bu ayeti çok iyi biliyordum okuyunca hemen tebesüm ettim
aslına bakarsanız Yahudi demek seçilmiş insan demek bende yahudiyim çünkü bizde seçildik tabiki hristiyanların çoğu böyle düşünmüyor fakat ben böyle düşünüyorum fakat o ayeti anlamanız için şunu bilmeniz gerekmekte o dönemde kutsal kitaba göre diğer halklara örnek teşkil etmesi açısından ibrahimin soyundan gelenler seçildi bunun detaylı açıklaması var kutsal kitapta bunun harici ilk önce hristiyanlık yahudilere geldi fakat yahudiler bunu kabul etmedi ve hor gördü bunun üzerine tüm halklara geldi zaten isa mesih o kadına yardım ediyor tabiki cropladığınız için diğer arkadaşlar göremiyor
------------
matta 15. bölüm :
27 Kadın, «Haklısın, Rab» dedi. «Ama köpekler de efendilerinin sofrasından düşen kırıntıları yer.»
28 O zaman İsa ona şu karşılığı verdi: «Ey kadın, imanın büyük! Dilediğin gibi olsun.» Ve kadının kızı o saatte iyileşti.
-----------
bunuda açıklığa kavuşturduğumuza göre konumuza devam edelim..
ve müjde tüm uluslara yayıldı.. tabi daha farklı düşünen varsa saygı duyarım fakat ben bu şekilde kabul etmekteyim..
diğer ayetlerde bu şekilde dediklerimi anlatmakta...
-----------
normalde açıklamam fakat sizin samimiyetinize güvendiğim için açıklayım dedim.. samimi sorduğunuz sürece bilgim kadarıyla açıklaya bilirim daha 1 senelik imanlı sayılırım yaklaşık...
Saygılarımla...

Xander85
27-01-2006, 01:06
Bir film izlemiştim.The Day After Tomorrow du galiba.Dünya ekolojk felakete girmekte ve kahramanlarımız kütüphanede mahsur kalmışlar. Kütüphaneci İncili eline alıyor ve onu sarıyor.Oradaki birisi diyorki:
-Dininize bu kadar bağlı olduğunuzu bilmiyordum.Gerçekten incilim sizi bu felaketten koruyacağını mı düşünüyorsunuz?
Kütüphaneci cevap veriyor:
-O mu beni koruyacak?Ben onu koruyorum, incil insanoğlunun edebiyat tarihindeki en şahane eserlerinden biridir.
Sevgi istiyorsanız kim Yunus Emre veya Mevlana ile yarış edebilir? Ama Kuran hayatın gerçeklerine göre hüküm verir.Tabi onda da bazı bozukluklar var ama kimse değiştirilme konusunda incili geçemez.
Bir de ege-suma Barnabas İncilini okumasını tavsiye ederim veya en azından araştırsın.Dünyadaki en doğru incildir ve Hz.Muhammedin geleceğinden dahi bahseder hatta bunu İsa da müjdelemiştir ama ne yazık ki din adamları bunu değiştirmişlerdir.
Belki Kuran da değiştirildi ve bu nedenle çelişkiler var.Belki bunun iddaa edilmesine karşı kuranın değiştirlmeyeceğini belirten ayeti de eklediler.
Ama her dinin özü vardır, bu özü kavramaktır önemli olan.Tanrıya inandıktan sonra onu oğlu varmış yokmuş bize ne??
Ama kimseye karışamam ve hristiyan olmanız Türklüğünüzden feragat etmemeniz halinde benim için bir kayıpn değildir ama mesela yarın bir hristiyan devletle Türkiye arasında bir savaş çıksaydı onlara karşı savaşırmıydınız?Sadece bunu cevaplayın, önemli olan budur bence.

27-01-2006, 02:09
bir hristiyan devletle Türkiye arasında bir savaş çıksaydı onlara karşı savaşırmıydınız?Sadece bunu cevaplayın, önemli olan budur bence.

bu sorunuz muhatabi hiristiyanlar olmakla birlikte bende musluman olmayan bir turk olarak cevap vermek istiyorum...

Irk'i ozellik genetik olarak dogustan gecer..hosunuzu gitmesede almansinizdir,cinlisinizdir vaya hintlisinizdir...istesenizde degistiremezsiniz...bir afrikali siyah cebinde ingiliz pasaportuda tasisada, hiristiyan olsada o irki anlamda ingiliz degildir...amerikada bu turlere african-american denir...siz hic cekik gozlu isvecli gordunuzmu, veya sarisin ugandali, irk olarak..

oysa din soyut bir kavramdir..sonradan kazanilir..degistirilebilir..reddedilebilir..
vatan sevgisi ile din inancinin alakasi yoktur ..

insanlarin ayni dinden olmalari birbirleri ile savasmayacagi anlamina gelmez...iran irak din birligi olmasina ragmen 8 yil savastilar...hiristiyan yugoslavyayida hiristiyan amerika vurdu..ayrica su anda raktaki amerikan ordusu icinde musluman olan amerikali askerler var.. amerikada ordu profesyoneldir..askerlik mecburiyetide yoktur...ben muslumanlara karsi savasamam deyip silah birakmadilar...

yurtseverlik,yurttaslik,vatandaslik, ve vatan sevgisi dinler ustu bir sevgidir...
benim dinim yok, turkum ve vatanimi seviyorum..
gerektiginde en onde ben giderim..bundan kuskun olmasin..biz degerlerimizi biliyoruz...

Xander85
27-01-2006, 02:23
Benim sana bir lafım yok ama vaktinde böyle olaylar da görülmüş.Sadece onun için sordum.

ege-sum
27-01-2006, 13:12
Bir film izlemiştim.The Day After Tomorrow du galiba.Dünya ekolojk felakete girmekte ve kahramanlarımız kütüphanede mahsur kalmışlar. Kütüphaneci İncili eline alıyor ve onu sarıyor.Oradaki birisi diyorki:
-Dininize bu kadar bağlı olduğunuzu bilmiyordum.Gerçekten incilim sizi bu felaketten koruyacağını mı düşünüyorsunuz?
Kütüphaneci cevap veriyor:
-O mu beni koruyacak?Ben onu koruyorum, incil insanoğlunun edebiyat tarihindeki en şahane eserlerinden biridir.
Sevgi istiyorsanız kim Yunus Emre veya Mevlana ile yarış edebilir? Ama Kuran hayatın gerçeklerine göre hüküm verir.Tabi onda da bazı bozukluklar var ama kimse değiştirilme konusunda incili geçemez.
Bir de ege-suma Barnabas İncilini okumasını tavsiye ederim veya en azından araştırsın.Dünyadaki en doğru incildir ve Hz.Muhammedin geleceğinden dahi bahseder hatta bunu İsa da müjdelemiştir ama ne yazık ki din adamları bunu değiştirmişlerdir.
Belki Kuran da değiştirildi ve bu nedenle çelişkiler var.Belki bunun iddaa edilmesine karşı kuranın değiştirlmeyeceğini belirten ayeti de eklediler.
Ama her dinin özü vardır, bu özü kavramaktır önemli olan.Tanrıya inandıktan sonra onu oğlu varmış yokmuş bize ne??
Ama kimseye karışamam ve hristiyan olmanız Türklüğünüzden feragat etmemeniz halinde benim için bir kayıpn değildir ama mesela yarın bir hristiyan devletle Türkiye arasında bir savaş çıksaydı onlara karşı savaşırmıydınız?Sadece bunu cevaplayın, önemli olan budur bence.
Sevgili Xander85;
barnaba incilinden bahsettin madem şu yazıyı oku..
http://www.incilturk.com/MAKALELER/barnaba_incili.htm
cevabınız burda diğer düşünceleriniz sizin dü$üncelerinizdir saygı duyarım... fakat herkezin dü$üncesi aynı olacak diye bir kural yok zaten aynı olsa sohbetinde önemi kalmaz her kez aynı dü$ünse konuşmaya bile gerek yok...
ayrıca kutsal kitabı okursanız mavlananın birçok söylediği sözün kutsal kitabta bulunduğunu görürsünüz buda ayrı konu tabi kutsal kitab mevlanadan önce gelmiştir gerçi bu tartışma konumuz değil ama genede saygı duyarım gelelim sorunuza
eğer ben sonuç olarak ülkemi savunduysam ve benim üstlerim emir verdiyse onlara bağlı olmam gerekiyor çünkü sorumluluk bende değil onda ister mekkeyi bobbala desinler ister amerikayı bobbala desinler bobbalarım... tabi bu benim şahsi dü$üncem incilde derki:
Romalılar bölüm 13
1 Herkes, altında bulunduğu yönetime bağlı olsun. Çünkü Tanrı'dan olmayan yönetim yoktur. Var olanlar Tanrı tarafından kurulmuştur.

2 Bu nedenle, yönetime karşı direnen, Tanrı'nın düzenlediğine karşı gelmiş olur. Karşı gelenler yargılanır.

3 İyilik yapanlar değil, kötülük yapanlar yöneticilerden korkmalıdır. Yönetimden korkmamak ister misin? İyi olanı yap, yönetimin övgüsünü kazanırsın.

4 Çünkü yönetim, senin iyiliğin için Tanrı'nın hizmetindedir. Ama kötü olanı yaparsan, kork! Yönetim, kılıcı boş yere taşımıyor; kötülük yapanın üzerine Tanrı'nın gazabını salan öç alıcı olarak Tanrı'nın hizmetindedir.

5 Bunun için, yalnız Tanrı'nın gazabı nedeniyle değil, vicdan nedeniyle de yönetime bağlı olmak gerekir.

6 Vergi ödemenizin nedeni de budur. İşte yöneticiler, Tanrı'nın bu amaç için gayretle çalışan hizmetkârlarıdır.

7 Vergi hakkı olana vergiyi, gümrük hakkı olana gümrüğü, korku hakkı olana korkuyu, saygı hakkı olana saygıyı, herkese hakkını verin.
-------------------------
bu bence birazda kişisel araplarla savaşa girsek kaçtane türk araplara bobba atar bilemem ama bir hristiyanın yönetime bağlı olması gerektiği yazar incilde...
fakat her hristiyan benim gibi dü$ünmeye bilir bunuda belirtmek istiyorum ... bu kişinin kendi tercihi ama tarihe bakarsak ilginç şeyler var ama bunlar aslen türk hristiyanlar değil ayrıca kurtulu$ sava$ında yahudiler para yardımında bulundular savaşta onlarında emeği büyük ama çoğu kişi israil deyince aman diyorlar uzak dursun ama adamların lobileri bize çalı$ıyor bunun sebebi tarihte biz onlara defalarca yardım ettik...
bunun harici ise arapların bize tarihte yaptıklarına bakarsanız çok ilginçtir..
Yemen türküleri neden yazıldı ?
Araplar türkleri uykusunda hançerlemedi mi ?
vs...
benim bir arkadaşım var kendisi koyu müslümandır ve gerçektende kendisini çok severim çokta saygı değer kişilikti buna yurt dı$ındaki araplar islamiyete ne sonradan girdiyse türkler islamiyete sokmu$tur der...
neyse bu kadar yeter... içimi bo$altmı$ oldum tabi tüm hristiyanlar benimgibi dü$ünecek diye bir kural yok fakat benim dü$üncem bu ben biraz sağcıyım belkide bu dü$üncelerim bundan kaynaklanıyor..
Saygılarımla..

pante
27-01-2006, 22:17
Romalılar ' ı yazanlarda biraz sağcıydı herhalde..
Roma işgaline ve hegamonyasına karşı tam bir teslimiyet ve neredeyse işbirliği var..
Tabi bunlar ne Tanrı'nınsözü ne de İsa Mesih'in..Kitap yazarına ait günlük gibi sanki ;

Romalılar / Bölüm 16

Özel istekler ve selamlar

1 Kenhere'deki inanlılar topluluğunun görevlisi olan Fibi kızkardeşimizi size salık veririm.

2 Kutsallara yaraşır şekilde, onu Rab'bin adına kabul edin. Herhangi bir ihtiyacı olursa, kendisine yardım edin. Çünkü o da, ben dahil, birçoklarına yardımcı olmuştur.

3 Mesih İsa yolunda emektaşlarım olan Priska ve Akvila'ya selam edin.

4 Onlar benim uğruma kendi yaşamlarını tehlikeye attılar. Bunun için yalnız ben değil, diğer ulusların bütün inanlı toplulukları da onlara minnettardır.

5 Onların evindeki inanlılar topluluğuna da selam söyleyin. Asya ilinden Mesih'e ilk iman eden sevgili kardeşim Epenetus'a selam edin.

6 Sizin için çok çalışmış olan Meryem'e selam söyleyin.

7 Mesih'in elçileri arasında tanınmış ve benden önce Mesih'e inanmış olan soydaşlarım ve hapishane arkadaşlarım Andronikus ve Yunya'ya selam edin.

8 Rab'be ait olan sevgili kardeşim Ampliyatus'a selam söyleyin.

9 Mesih yolunda emektaşımız olan Urbanus ve sevgili kardeşim Stakis'e selam edin.

10 Mesih'in beğenisini kazanmış olan Apelis'e selam söyleyin. Aristovulus'un ev halkından olanlara selam edin.

11 Soydaşım Herodiyon'a selam söyleyin. Narkis'in ev halkından Rab'be ait olanlara selam söyleyin.

12 Rab'bin hizmetinde çalışan Trifena ve Trifosa'ya selam edin. Rab'bin hizmetinde çok çalışmış olan sevgili Persis'e selam söyleyin.

13 Rab'bin seçkin bir kulu olan Rufus'a ve bana da annelik etmiş olan annesine selam edin.

14 Asinkritus, Flegon, Hermes, Patrovas, Hermas ve yanlarındaki kardeşlere selam edin.

15 Filologus ve Yulya'ya, Nereyus ve kızkardeşine, Olimpas ve yanlarındaki bütün kutsallara selam edin.

16 Birbirinizi kutsal öpüşle selamlayın. Mesih'in bütün toplulukları size selam ederler.

17 Kardeşler, size yalvarırım, aldığınız öğretiye karşı gelerek ayrılıklara ve sapmalara neden olanlara dikkat edin, onlardan sakının.

18 Böyle kişiler Rabbimiz Mesih'e değil, kendi midelerine kulluk ederler. Saf adamların yüreklerini, kulağı okşayan tatlı sözlerle aldatırlar.

19 Sözdinlerliğinizi herkes duydu, bu nedenle sizin adınıza seviniyorum. İyilik konusunda bilge, kötülük konusunda deneyimsiz olmanızı isterim.

20 Esenlik veren Tanrı çok geçmeden Şeytan'ı ayaklarınızın altında ezecektir.
Rabbimiz İsa'nın lütfu sizinle birlikte olsun.

21 Emektaşım Timoteyus, soydaşlarımdan Lukyus, Yason ve Sosipater size selam ederler.

22 Mektubu yazıya geçiren ben Tertiyus, Rab'be ait biri olarak size selamlarımı gönderiyorum.

23>24 Bana ve bütün inanlılar topluluğuna konukseverlik eden Gayus size selam eder. Kentin haznedarı Erastus'un ve Kuvartus kardeşin size selamları var.

Evet şaşırmayın..Bunlar İncil'de yazılı..Arkadaşlara selam..

pante
02-02-2006, 22:26
Şimdi size İncil yazarlarının İsa'yı rab ve rabbin oğlu diye tanıtmalarının
yarattığı sonuca bir örnek vereceğim..

İsa çarmıha gerildiğinde ve yavaş yavaş ölmeye bırakıldığında , çektiği acıdan kurtulmak isteyen İsa Tanrıya şöyle sitem ederek seslenmişti;
"Elî, Elî, lema şevaktani?» yani, «Tanrım, Tanrım, Neden terkettin beni?»

İsa , tanrıdan bir an önce canını almasını istemişti..

Daha sonra havarilerin işleri sırasında , Kudüs'te havarilerin talebelerinden ve yardımcılarından İstefan tutuklanır.Hakkında Tanrıya ve Musa'ya dil uzattığı iddiasıyla idam kararı alınır ve taşlanarak öldürülür..
Ölmeden önce İstefan'ın yakarması ise şöyledir;

59 / İstefan taş yağmuru altında, «Rab İsa, ruhumu al!» diye yakarıyordu.

60 / Sonra diz çökerek yüksek sesle şöyle dedi: «Ya Rab, bu günahı onlara yükleme!»
Elçilerin İşleri/7

İsa ile İstefan arası gelişmeler Tek tanrıdan çok tanrıya geçiş aşamasıdır..
İsa Tanrısından canını almasını isterken , İstefan İsa'dan canını almasını istemiştir..

02-02-2006, 22:55
Vahiy 13:11-18

Sonra, on boynuzlu, yedi başlı bir canavarın denizden çıktığını gördüm. Boynuzlarının üzerinde on taç vardı ve başlarının üzerinde küfür niteliğinde adlar yazılıydı.Hıristiyan Ahlakı HıristiyanlarBible and
2 Gördüğüm canavar, parsa benziyordu. Ayakları ayı ayakları, ağzı ise aslan ağzı gibiydi. Ejderha canavara, kendi gücü ve tahtıyla birlikte büyük yetki verdi.Hıristiyan Ahlakı HıristiyanlarBible and
3 Canavarın başlarından biri, ölümcül bir yara almışa benziyordu. Ne var ki, bu ölümcül yara iyileşmişti. Bütün dünya, şaşkınlık içinde canavarın peşinden gitti.
4 İnsanlar, canavara yetki veren ejderhaya taptılar. "Canavar gibisi var mı? Onunla kim savaşabilir?" diyerek canavara da taptılar.Hıristiyan Ahlakı HıristiyanlarBible and Hıristiyan Ahlakı HıristiyanlarBible and
5 Canavara, kurumlu sözler ve küfürler savuran bir ağız ve kırk iki ay süreyle kullanabileceği bir yetki verildi.
6 Tanrı'ya sövmek, O'nun adına ve konutuna, yani gökte yaşayanlara sövmek için ağzını açtı.
7 Kutsallara karşı savaş açıp onları yenmesine izin verildi. Canavar, her oymak, her halk, her dil ve her ulus üzerinde yetkili kılındı.Hıristiyan Ahlakı HıristiyanlarBible and
8 Yeryüzünde yaşayan ve dünya kurulalıdan beri boğazlanmış Kuzu'nun yaşam kitabında adı yazılmamış olan her insan ona tapacak.Hıristiyan Ahlakı HıristiyanlarBible and
9 Kulağı olan işitsin!Hıristiyan Ahlakı HıristiyanlarBible and
10 Başkasını tutsak eden, tutsaklığa gidecek. Kılıçla öldüren, kılıçla öldürülecek. Bu durum, kutsalların sabredip iman etmelerini gerektirir.Hıristiyan Ahlakı HıristiyanlarBible and
11 Bundan sonra yerden çıkan başka bir canavar gördüm. Bir kuzu gibi iki boynuzu vardı, ama ejderha gibi ses çıkarıyordu.
12 Birinci canavarın bütün yetkisini onun adına kullanıyor, yeryüzünü ve orada yaşayanları ölümcül yarası iyileşmiş olan birinci canavara tapmaya zorluyordu.Hıristiyan Ahlakı HıristiyanlarBible and
13 İnsanların gözü önünde, gökten yeryüzüne ateş yağdıracak kadar büyük mucizeler yapıyordu.Hıristiyan Ahlakı HıristiyanlarBible and
14 Birinci canavarın adına yapmasına izin verilen mucizeler sayesinde, yeryüzünde yaşayanları saptırdı. Onlara, kılıçla yaralanmış, ama sağ kalmış olan canavarın onuruna bir put yapmalarını buyurdu.Hıristiyan Ahlakı HıristiyanlarBible and
15 Kendisine, canavarın putuna yaşam soluğu vererek putu konuşturmak ve buna tapmayanların hepsini öldürtmek üzere güç verildi.Hıristiyan Ahlakı HıristiyanlarBible and Hıristiyan Ahlakı HıristiyanlarBible and
16 Küçük büyük, zengin yoksul, özgür köle, herkesin sağ eli ya da alnı üzerine bir işaret vurduruyordu.Hıristiyan Ahlakı HıristiyanlarBible and
17 Öyle ki, bu işareti, yani canavarın adını, ya da adını simgeleyen sayıyı taşıyanların dışında hiç kimse bir şey satın alamıyor, ya da satamıyordu.Hıristiyan Ahlakı HıristiyanlarBible and
18 Bu konu bilgelik gerektirir. Anlayabilen, canavara ait sayıyı hesaplasın. Çünkü sayı, bir insanı simgeliyor. Onun sayısı da altı yüz altmış altıdır.Hıristiyan Ahlakı HıristiyanlarBible and VCD

Bana hangi öğütler verilmektedir?

11-14. ayetler: Bu ayetlerde, yalanın babası olan Şeytan'ın özelliğini görüyoruz. Şeytan ve Mesih Karşıtı’yla işbirliği yapan sahte peygamber, mucizeler gerçekleştirerek insanları saptırmaktadır. Tanrı'nın Kendi gücünü ve yetkisini tanıtmak için belirtiler kullanılması gibi, sahte peygamberler de belirtilerle insanları aldatmaktadırlar. Bu nedenle, yalnızca belirtilere bakıp akılsızca onların ardından gidersek mahvoluruz. Sahte peygamber, İsa’yı simgeleyen kuzu biçimiyle ortaya çıkar. Şeytan bazen sahte benzerliklerle insanları kandırdığı için, dış görünüşten bu sahteliği ayırt etmek zor olabilir. Bunu ancak Kutsal Yazılar’la ayırt edebiliriz.

14, 15. ayetler: Sahte peygamber, Mesih Karşıtı’nın heykelini yaparak insanları o heykele tapmaları için zorlar. Şeytan bütün gücünü kullanıp Mesih’e iman edenleri saptırarak, dünyasal yollara sürüklemeye çalışır ve isteğini yapmayan kutsallara zulmeder. Ama Şeytan yalnızca bedensel zarar verebilir. Bizi Tanrı'nın sevgisinden koparacak hiçbir şey yoktur.

16-18. ayetler: Sahte peygamber, Şeytan’ın ardından gidenlere canavarın adını simgeleyen işareti vurdurur. Bu işareti alan kişi, sonunda Şeytan'la birlikte Tanrı'nın yargısına uğrayacaktır. Şeytan, yetkisini Tanrı'nın yetki ve kudretine ne kadar benzetmeye çalışırsa çalışsın, O’nu aşamaz. Yaşamımı kim yönetiyor? Tanrı olmayan ve yaratılmış birine hayatımın efendisi olma yetkisini veriyor muyum? Kimin ardından gidiyorum?

Dua: Rabbim, canavarın sayısının bana vurulmaması için sende güçlenmek istiyorum.

şimdi panterim kara ejderham :) senle bi alakası varmı senden cok cekicek gibi görünüyor bunlar :D

pante
03-02-2006, 00:27
Gece ve Mavi;
Yüce Rabbin kimi canavar ejderha ile kimi kurtarıcılıkla görevlendireceğini kendisi bilir..666 mı yoksa 616 mı o hesaplar bana uymuyor!! :)

Şimdi yazında konuyu bilmeyenler anlamıyabilir..Biraz açalım istersen;

İncil'in Esinleme (Revelotion) Bölüm 13'de kıyametten hemen önce ortaya çıkacak ejderha , canavar ve yerden çıkan boynuzlu ve ejderha sesli canavardan bahseder.Bunun işaretinin 666 olduğu ve bir insanı simgelediği belirtilir..Bilge olan hesaplasın denir..
Yüzyıllardır da bilgeler hesa üzerinde durmuş , kimisi İslam peygamberi Muhammed demiş , kimisi Fatih Sultan Mehmet , kimisi Humeyni'yi kimisi Saddam'ı işaret etmiştir..Hafız Esat olduğunu söyleyenler de var..
Bir ara Atatürk olduğunu iddia edenlerde..
Tabi bu canavarı şeytan ya da deccal olarak telakki edenlerde var..
Büyük Fizikçi Hawking'i bile telaffuz edenler oldu..

Bu 666 sayısının şifresiyle kimler ilgilenmedi ki;
Roger Bacon , Leonardo Da Vinci ve Newton bile hesaplara girişmişti..

Avrupa'da 666 sayısının Hz. Muhammed'i (S.A.V) simgelediğini belgeleriyle açıklayan ilk kişi Dr. Veryard, 1670-1710'da bu bulguları İngiltere'de yayınlandı. Buna göre 666 sayısı sadece İslamiyet'i ve Hz. Muhammed'i (S.A.V.) simgeliyordu.
Newton'a göre ise Muhammed değil , Fatihti..
Günümüzde ise satanistleri simgelediği düşünülüyor..
Satanistlerde inadına bu işareti kullanıyor..
Son gelişmede ise Vatikan'ın satanistleri şaşırtmak için , çeviri hatası yapılmış olabileceğini 666 sayısının 616 olabileceği açıklanmıştı..

Ben hesapladım..Bana uymuyor..Yırttık yani!! :) :)
Siz düşünün artık!! :o :o

pante
03-02-2006, 22:53
Asıl can alıcı konu , Hristiyanlığın Hz.İsa tarafından getirilmiş olup olmadığının sorgulanmasıdır..
İsa'nın yaşamını , mevcut İncil'lerden incelediğimizde ,onun yeni bir din getirme girişiminde olmadığını görürüz..
İnsanlara seslenişinde , tamamen eskileri tasdik eden ve Tevrat'tan örnekler veren bir uyarıcı ve öğüt verici bir kimliği vardır..
İsa'dan sonra ise , bir dinin inşaasını aşama aşama görmekteyiz..
Pavlus'un mimarlığını üstlendiği bu yeni dini yayarken İsa'dan farklı düşünceler ve ritüeller geliştirildiği açıkça görülmektedir..
Öğretilerini yaymaya çalıştığı hedef kitlenin ise , çok tanrılı dinlere ve paganlara yakın inançlılar olması nedeniyle , kurduğu hristiyanlığın da bu inançlardan etkilendiği ileri sürülmektedir..

pante
04-02-2006, 22:48
İncil'deki baba-oğul sözlerinin yol açtığı durumu ele alım bir de..

XVI. yüzyıl Alman ressamı Lucas Cranach’ın Hıristiyan inancını anlatan ünlü bir tablosu vardır. Tabloya göre “Tanrı, taçlı ve sakallı bir baba; kolları arasında İsa’nın haça gerilmiş cesedi, İsa’nın dizinde ise Kutsal Ruh, kanatlı bir yaratık.”Hıristiyan sanat tarihinde bu türden binlerce tablo vardır elbette.
Cranach’ın tablosunun ayrıcalığı Amerika’nın ünlü TIME Dergisi’nin 27 Şubat 1978 tarihli nüshasında yayınlanmış olması. TIME Dergisi Cranach’ın tablosunu, “İsa’nın tanrılığı konusunda yeni bir tartışma” başlıklı yazı ile sunuyor..
Alt yazı olarak da şu notu düşüyor :
“İmanı şiddetle sarsan manzara!”
Baba Tanrı imajının , Hıristiyanlıkta ciddi bir insan biçimli tanrı inanışına (atropomorfizme) yol açtığı muhakkaktır. Hıristiyanlar açısından bu durum ayrıca başkaca inançla ilgili dönüşümlere de yol açmaktadır.
Papalığın bunu düzeltmesi beklenirken ehven-i şerreyn (iki kötünün en hafifi) sayıp onaylaması, bu türden inanç sapmalarının tarihte nasıl kurumsallaştığı konusunda açık bir fikir vermektedir..

Bakın Papa 2. Jean Paul bu konuda ne demiş ;
"Tanrı’nın ne sakalı var ne de bıyığı . Tanrı’yı bir baba gibi görme doğruysa da , bunu abartarak kendisine sakal bıyık yakıştırmak sakıncalı. Tanrı’da insan hatları yoktur. Yani sakalı bıyığı yoktur. Ama siz gene O’nu bir baba şevkatiyle sevin. Aslında bu hayali görüntü belleğimize çocukluğumuz da yerleşir. Bir tür arayıştır , Tanrı’yı o gözle hayal etmek ateist olmaktan daha etkilidir."

Bu yumuşak tavır koyma ve İncil'deki insanımsı tasvirler nedeniyle , Hristiyanların gözündeki baba Tanrı imajı değişecek gibi görünmüyor..

sodomo
05-02-2006, 13:10
şahsen benim İsa'ya karşı herzaman bir sempatim olmuştur odukça çilekeş bir insan ve sözlerinin bir çoğunda sevgi ifadeleri var ayrıca hiç kimseye savaş nutukları atmamış, allah adına cinayete teşvik etmemiş.

pante
08-02-2006, 02:12
Taywan'lı bir iş arkadaşımız soruyor ;
Hristiyanlık ile Müslümanlık arasında tereddütteyim...
Kur'an'ı ve Tevrat'ı incelediğimde bulduğum çelişkilerden sadece 10 tanesini (aslında yüzlerce ama) sorsam ne cevap verirsiniz?

1- Nuh’un gemisi , Cudi dağına mı Ararat dağına mı oturdu?
2- Gemiye sadece Nuh’un ailesi mi yoksa inananlar mı bindi?
3- Havva’yı kandıran yılan mı şeytan mı?
4- İbrahim’in babası Azer mi Terah mı? Azer amcası mı?
5- Kurban adayı oğul İsmail mi İshak mı?
6- Haman Firavun’un taş ustası mı Pers Kralının yardımcısı mı
7- Tufan Nuh kavmine mi dünyaya mı?
8- Süleyman kral mı peygamber mi?
9- Tanrı’nın adı Allah mı Elohim mi Yahve mi ?
10- Putlara tapmadığı için ateşe atılan İbrahim mi yoksa başka 3 yahudi mi?

Tahrifat deniyorsa ;

1- Niçin ve ne amaçla bu kadar çok tahrifat yapılsın?
2- Bu tahrifat Hz.Muhammed'den önce mi sonra mı yapılmıştır?
3- Önce yapılmışsa Kur'an'da bunlar niye düzeltilmemiştir?
4- Sonra yapıldıysa , eski tarih tevratlar da aynı , buna ne diyeceksiniz?
Hadi buyrun bu Taywan'lıyı müslüman ya da hristiyan yapalım ikna edebilirsek...
Edemezsek kızmayın ona dinlere inanmıyor diye...

pante
10-02-2006, 22:17
Taywan'lı arkadaşımız yukarıdaki sorularına bir cevap alamayınca , inandığı Tanrısı ile kaldı yine..
Çünkü dinlerdeki büyük çelişkilere ve hatalara cevap alamıyor..
Benim bu konuda yazdıklarımı da yeterince tatminkar bulmadığını belirtti..

Ona şunları yazdım..

1- Nuh’un gemisi , Cudi dağına mı Ararat dağına mı oturdu?
Kitaplar arasında isim farklılıklarına başka konularda da rastlanıyor.Bu geldiği toplumun isimlendirmesine göre olabilir.
Örneğin bizim "Akdeniz" dediğimize "mediterranean" denmesi gibi..
Cudi ve Ararat aynı dağın isimleri olabilir..

2- Gemiye sadece Nuh’un ailesi mi yoksa inananlar mı bindi?
Kur'an'da ailesinin dışında inananların da bindiğine dair bir açıklama yok..
Tevrat'ta ise ailesinin dışında kimsenin binmediğine dair bir açıklama yok..
Sadece Kur'an oğlunun binmediğini anlatıyor.Tevrat'ta anlatılan'dan 3 oğlunun bindiğini görüyoruz.Belki Nuh'un 4 oğlu vardı ve Kur'an binmeyen oğlunu anlatmış olabilir..

3- Havva’yı kandıran yılan mı şeytan mı?

Yılan şekline girmiş şeytan olabilir..

4- İbrahim’in babası Azer mi Terah mı? Azer amcası mı?
Tevrat'taki soyağacına göre , İbrahim'in babası Terah..
Kur'an'a göre Azer..
Bu fark , Terah'ın ölümünden sonra amcası Azer'in annesiyle evlenmiş olabileceği ,dolayısıyla Azer üvey babası olduğundan , babası diye bahsedilmiş olabilir..

5- Kurban adayı oğul İsmail mi İshak mı?

Bu konuyu İslami kaynaklar ,Tevrat'ın tahrifatından kaynaklanan bir çelişki olarak açıklıyorlar..

6- Haman Firavun’un taş ustası mı Pers Kralının yardımcısı mı?
Tevrat'ta Pers kralının yardımcısı olarak geçiyorsa da , firavunun taş ustası'nın da adı Haman olabilir. İsim benzerliği yani..

7- Tufan Nuh kavmine mi dünyaya mı?

Kur'an'da kesin bir açıklama yok..Tevrat'a göre tufan tüm dünyayı vurmuş..

8- Süleyman kral mı peygamber mi?

Tevrat'ta peygamber olarak belirtilmemiş , Yahudi kralı ve Davud'un oğlu
olarak anlatılıyor.Kur'an peygamber olarak açıklıyor.Tevrat , belirtmeye gerek duymamış olabilir.

9- Tanrı’nın adı Allah mı Elohim mi Yahve mi ?

Bu fark dilden kaynaklanıyor..Tevrat'a göre Yahve yerine Elohim kullanılıyor İbranicede..Arapça'da ise Allah..

10- Putlara tapmadığı için ateşe atılan İbrahim mi yoksa başka 3 yahudi mi?

Bu konuya da İslami kesim Tevrat'taki tahrifattan kaynaklanan bir çelişki olarak bakıyor..

Tabi ki yutmadı bu açıklamaları Taıwan'lı.. :)
Kimse de yardımcı olamadığından dinsiz kaldı Tanrıdaşımız..

pante
19-02-2006, 00:41
ELDEKİ TEVRAT MUSA'YA AİT DEĞİL ;

(Tesniye: 34/5-8): "Ve Rabb'in sözüne göre; Rabb'in kulu Musa orada, Moab diyarında öldü. Ve Moab diyarında Beyt-peor karşısındaki derede onu gömdü; fakat bugüne kadar kimse onun kabrini bilmez. Ve Musa öldüğü zaman yüzyirmi yaşında idi; gözü zayıflamadı ve kuvveti eksilmedi. Ve İsrailoğulları, Moab ovasında, otuz gün Musa'ya ağladılar; ve Musa için yas/ağlama günleri tamam oldu".

Yanlış okumadınız ; Musa'ya gelen ve Musa'nın insanlara tebliğ ettiği Tevrat , O'nun ölüm hikayesini anlatıyor!..
Açıkça anlaşılıyor ki ; bugünkü Tevrat , Musa'ya vahyedilmiş bir kitap değil, Musa'nın ölümünden sonra birileri tarafından kaleme alınmış ve Musa'nın , diğer peygamberlerin hayatını ve Yahudi tarihini anlatan bir kitaptır..

pante
19-02-2006, 01:13
Tekvin/19........YORUMSUZ

30 Lut Soar'da kalmaktan korkuyordu. Bu yüzden iki kızıyla kentten ayrılarak dağa yerleşti. İki kızıyla birlikte bir mağarada yaşamaya başladı.

31 Büyük kızı küçüğüne, "Babamız yaşlı" dedi, "Dünya geleneklerine uygun biçimde burada bizimle yatabilecek bir erkek yok.

32 Gel, babamıza şarap içirelim, soyumuzu yaşatmak için onunla yatalım."

33 O gece babalarına şarap içirdiler. Büyük kız gidip babasıyla yattı. Ancak Lut yatıp kalktığının farkında değildi.

34 Ertesi gün büyük kız küçüğüne, "Dün gece babamla yattım" dedi, "Bu gece de ona şarap içirelim. Soyumuzu yaşatmak için sen de onunla yat."

35 O gece de babalarına şarap içirdiler ve küçük kız babasıyla yattı. Ama Lut yatıp kalktığının farkında değildi.

36 Böylece Lut'un iki kızı da öz babalarından hamile kaldı.

37 Büyük kız bir oğlan doğurdu ve ona Moav adını verdi. Moav bugünkü Moavlılar'ın atasıdır.

38 Küçük kızın da bir oğlu oldu ve adını Ben-Ammi koydu. O da bugünkü Ammonlular'ın atasıdır.

pante
19-02-2006, 23:02
Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden Prof.Suat Yıldırım’ın Kur’an mealine Tevrat ve İncil’den bölümler eklemesi , Ceviz Kabuğu programında büyük tartışmalara neden oldu..

Programı arayan, Prof.Dr.Yaşar Nuri Öztürk, durumu iblis edebiyatı diye nitelendirerek, Prof.Yıldırım’a “Orada şeytanlık yapma, beni konuşturma. Biz enayi değiliz. 50 yılımızı verdik bu işe. Ağzından çıkanı kulağın duysun. Kuran’ı Kerim’i İncilleştirmeyi bırakın. Hadisi inkâr edenin Allah belasını versin. Sizi tövbe etmeye davet ediyorum” dedi.

Marmara Üniversitesi’nden Prof.Bayraktar Bayraklı ise, Kur’an mealinin Paulus’un mektupları, Yuhanna İncili ve Luka İncili’yle birleştirilmesini, “Beşeri yazılan mektuplarla Kur’an’ı Kerim’i
birleştirmek” olarak değerlendirdi ve “Beynini aç sorgula. Hz.Muhammed (SAV), Allah’ın söylemediği bir ayeti nasıl yorumlayacak?” diye konuştu.

ÖRNEKLER :

Aliimran/45 – Gün geldi, melekler ona: “Meryem! Allah, Kendisi tarafından bir kelime vereceğini sana müjdeliyor. Adı Îsâ, lakabı Mesih, sıfatı Meryem oğludur. Dünyada da âhirette de itibarlı, Allah’a en yakın kullardan olacaktır. [19,21] {KM, Luka 1,26-38; Matta 1,16; Yuhanna 1,41} *

Nisa/172 – Ne Mesih, ne de Allah’a en yakın büyük melekler, Allah’a kul olmaktan kaçınmazlar. Kim O’na kulluktan kaçınır ve kibirlenirse bilsin ki Allah, yarın hepsini huzuruna toplayıp hesaba çekecektir. [19,30] {KM, İşaya 42,1; Matta 12, 18; Yuhanna 8,29}

Hud/40 – Nihayet emrimiz gelip de tennur kaynadığı zaman Nuh’a dedik ki:“Her hayvan türünden erkekli dişili ikişer eş ile haklarında helâk hükmü verilmiş olanları hariç olmak üzere, aileni bir de iman edenleri gemiye al!” Zaten beraberinde iman eden pek az insan vardı. [3,7; 26,119-121; 54,11-14] {KM, Tekvin 7,13; I Pier 3,20; 2,5} *

pante
24-02-2006, 01:12
Kur'an'da Rahman süresi 13.ayetten başlar ve 78. ayete kadar , birer atlayarak ;
"O halde Rabbinizin hangi nimtlerini yalanlıyorsunuz" ayetini tekrarlar..Tam 30 kez..Kur'an'da eleştirilen noktalardan biridir..

Benzeri Zebur'da , yani Mezmurlar'da var..

Bölüm 136

1 Şükredin RAB'be, çünkü O iyidir,

Sevgisi sonsuzdur.

2 Şükredin tanrılar Tanrısı'na,

Sevgisi sonsuzdur.

3 Şükredin rabler Rabbi'ne,

Sevgisi sonsuzdur;

4 Büyük harikalar yapan tek varlığa,

Sevgisi sonsuzdur;

5 Gökleri bilgece yaratana,

Sevgisi sonsuzdur;

6 Yeri sular üzerine yayana,

Sevgisi sonsuzdur;

7 Büyük ışıklar yaratana,

Sevgisi sonsuzdur;

8 Gündüze egemen olsun diye güneşi,

Sevgisi sonsuzdur;

9 Geceye egemen olsun diye ayı ve yıldızları yaratana,

Sevgisi sonsuzdur;

10 Mısır'da ilk doğanları öldürene,

Sevgisi sonsuzdur;

11-12 Güçlü eli, kudretli koluyla

Sevgisi sonsuzdur;

İsrail'i Mısır'dan çıkarana,

Sevgisi sonsuzdur;

13 Kamış Denizi'ni ikiye bölene,

Sevgisi sonsuzdur;

14 İsrail'i ortasından geçirene,

Sevgisi sonsuzdur;

15 Firavun'la ordusunu Kamış Denizi'ne dökene,

Sevgisi sonsuzdur;

16 Kendi halkını çölde yürütene,

Sevgisi sonsuzdur;

17 Büyük kralları vurana,

Sevgisi sonsuzdur;

18 Güçlü kralları öldürene,

Sevgisi sonsuzdur;

19 Amor Kralı Sihon'u,

Sevgisi sonsuzdur;

20 Başan Kralı Og'u öldürene,

Sevgisi sonsuzdur;

21-22 Topraklarını miras olarak,

Sevgisi sonsuzdur;

Kulu İsrail'e miras verene,

Sevgisi sonsuzdur;

23 Düşkün günlerimizde bizi anımsayana,

Sevgisi sonsuzdur;

24 Düşmanlarımızdan bizi kurtarana,

Sevgisi sonsuzdur;

25 Bütün canlılara yiyecek verene,

Sevgisi sonsuzdur.

26 Şükredin Göklerin Tanrısı'na,

Sevgisi sonsuzdur.

Kur'an 30 - Zebur 26 tekrar..

Not :İnternette "sevgisi sonsuzdur" alınmış ama aslı "Çünkü inayeti ebedidir" olacak..Sevgi'yi öne çıkarma gayretleri..

24-02-2006, 01:31
Katılıyorum..

"Sevgisi sonsuzdur" yazan bölüm aslında "merhameti çok geniştir/sonsuzdur" şeklinde olacak...(blueletterbible.org)

Tevrat'ta sevgiden eser yoktur..Tevat incil ile de pek çok konuda zaten %100 çelişmektedir.. İncil'de bulunan sevgi öğesi tevrat'ta hiçbir şekilde bulunmaz...Hristiyan çevirmenler de çareyi böyle kelime oyunları yapmakta bulurlar.

Benzeri kelime oyunları, sevgiden, aynı Tevrat'ta olduğu gibi, eser barındırmayan Kur'an için de, çeşitli "ultra modern" müslüman çevirmenler tarafından yapılmaktadır..

pante
24-02-2006, 22:51
TEVRATTA RECM :

Tesniye ( Yasa Kitabı ) :
13 "Bir adam bir kadın alır, yattıktan sonra ondan hoşlanmazsa,

14 ona suç yükler, adını kötüler, 'Bu kadınla evlendim ama onunla yatınca bakire olmadığını gördüm' derse,

15 kadının annesiyle babası kızlarının bakire olduğuna ilişkin kanıtı alıp kapıda görevli kent ileri gelenlerine getirecekler.

16-17 Kadının babası ileri gelenlere, 'Kızımı bu adamla evlendirdim ama o kızımdan hoşlanmıyor' diyecek, 'Şimdi kızımı suçluyor, onun bakire olmadığını söylüyor. İşte kızımın bakire olduğunun kanıtı!' Sonra anne-baba kızlarının bakire olduğunu kanıtlayan yatak çarşafını ileri gelenlerin önüne serip gösterecekler.

18 Kent ileri gelenleri de adamı cezalandıracaklar.

19 Ceza olarak ondan yüz gümüş alıp kadının babasına verecekler. Çünkü adam İsrailli bir bakire kızın adını kötülemiştir. Kadın adamın karısı kalacak ve adam yaşamı boyunca onu boşayamayacaktır.

20 "Ancak bu sav doğruysa, kızın bakire olduğuna ilişkin bir kanıt bulunamazsa,

21 kızı baba evinin kapısına çıkaracaklar. Kent halkı taşlayarak kızı öldürecek. Babasının evindeyken fuhuş yapmakla İsrail'de iğrençlik yapmıştır. Aranızdaki kötülüğü içinizden atacaksınız.

22 "Eğer bir adam başka birinin karısıyla yatarken yakalanırsa, hem kadınla yatan adam, hem kadın, ikisi de öldürülecek. İsrail'den kötülüğü atacaksınız.

23 "Eğer bir adam kentte başka biriyle nişanlı bakire bir kızla karşılaşır ve onunla yatarsa,

24 ikisini de kentin kapısına götürecek, taşlayarak öldüreceksiniz. Çünkü kız kentte olduğu halde yardım istemek için bağırmadı; adam da komşusunun karısıyla ilişki kurdu. Aranızdaki kötülüğü içinizden atacaksınız.

25 "Eğer bir adam kırda nişanlı bir kızla karşılaşır, onu yakalayıp tecavüz ederse, yalnız tecavüz eden adam öldürülecek.

26 Kıza hiçbir şey yapmayacaksınız. Çünkü kızın ölümü hak edecek bir günahı yoktur. Bu, komşusuna saldırıp onu öldüren adamın davasına benzer.

27 Adam kızı kırda gördüğünde nişanlı kız bağırmışsa da onu kurtaran olmamıştır.

28 "Eğer bir adam nişanlı olmayan bakire bir kızla karşılaşır, tutup onunla yatarsa ve bu ortaya çıkarsa,

29 kızla yatan adam kızın babasına elli gümüş verecek. Kıza tecavüz ettiği için onu karı olarak alacak ve yaşamı boyunca onu boşayamayacaktır.

30 "Kimse babasının karısını almayacak, babasının evlilik yatağına leke sürmeyecektir."

ege-sum
24-02-2006, 23:31
Katılıyorum..

"Sevgisi sonsuzdur" yazan bölüm aslında "merhameti çok geniştir/sonsuzdur" şeklinde olacak...(blueletterbible.org)

Tevrat'ta sevgiden eser yoktur..Tevat incil ile de pek çok konuda zaten %100 çelişmektedir.. İncil'de bulunan sevgi öğesi tevrat'ta hiçbir şekilde bulunmaz...Hristiyan çevirmenler de çareyi böyle kelime oyunları yapmakta bulurlar.

Benzeri kelime oyunları, sevgiden, aynı Tevrat'ta olduğu gibi, eser barındırmayan Kur'an için de, çeşitli "ultra modern" müslüman çevirmenler tarafından yapılmaktadır..
Yeşaya 53
1 Haberimize kim inandı?

RAB'bin gücü kime göründü?

2 O RAB'bin önünde bir fidan gibi,

Kurak yerdeki kök gibi büyüdü.

Bakılacak biçimden, güzellikten yoksundu.

Gönlümüzü çelen bir görünüşü de yoktu.

3 İnsanlarca hor görüldü,

Yapayalnız bırakıldı.

Acılar adamıydı, hastalığı yakından tanıdı.

İnsanların yüz çevirdiği biri gibi hor görüldü,

Ona değer vermedik.

4 Aslında hastalıklarımızı o taşıdı,

Acılarımızı o yüklendi.

Bizse Tanrı tarafından cezalandırıldığını,

Vurulup ezildiğini sandık.

5 Oysa, bizim başkaldırılarımız yüzünden onun bedeni deşildi,

Bizim suçlarımız yüzünden o eziyet çekti.

Esenliğimiz için gerekli olan ceza

Ona verildi.

Bizler onun yaralarıyla şifa bulduk.

6 Hepimiz koyun gibi yoldan sapmıştık,

Her birimiz kendi yoluna döndü.

Yine de RAB hepimizin cezasını ona yükledi.

7 O baskı görüp eziyet çektiyse de

Ağzını açmadı.

Kesime götürülen kuzu gibi,

Kırkıcıların önünde sessizce duran koyun gibi

Açmadı ağzını.

8 Acımasızca yargılanıp ölüme götürüldü.

Halkımın başkaldırısı ve hak ettiği ceza yüzünden

Diriler diyarından atıldığını

Onun kuşağından düşünen oldu mu?

9 Şiddete başvurmadığı,

Ağzından yalan çıkmadığı halde,

Ona kötülerin yanında bir mezar verildi,

Ama öldüğünde zenginin yanındaydı.

10 Ne var ki, RAB onun ezilmesini uygun gördü,

Acı çekmesini istedi.

Canını suç sunusu olarak sunarsa

Soyundan gelenleri görecek ve günleri uzayacak.

RAB'bin istemi onun aracılığıyla gerçekleşecek.

11 Canını feda ettiği için

Gördükleriyle hoşnut olacak.

RAB'bin doğru kulu (olarak? DB) kendisini kabul eden birçoklarını aklayacak.

Çünkü onların suçlarını o üstlendi.

12 "Bundan dolayı ona ünlüler arasında bir pay vereceğim,

Ganimeti güçlülerle paylaşacak.

Çünkü canını feda etti, başkaldıranlarla bir sayıldı.

Pek çoklarının günahını o üzerine aldı,

Başkaldıranlar için de yalvardı."

çeli$miyor birçok yerde Mesihi müjdeliyor

Zebur 22
1 Tanrım, Tanrım, neden beni terk ettin?

Niçin bana yardım etmekten,

Haykırışıma kulak vermekten uzak duruyorsun?

2 Ey Tanrım, gündüz sesleniyorum, yanıt vermiyorsun,

Gece sesleniyorum, yine rahat yok bana.

3 Oysa sen kutsalsın,

İsrail'in övgüleri üzerine taht kuran sensin.

4 Sana güvendiler atalarımız,

Sana dayandılar, onları kurtardın.

5 Sana yakarıp kurtuldular,

Sana güvendiler, aldanmadılar.

6 Ama ben insan değil, toprak kurduyum,

İnsanlar beni küçümsüyor, halk hor görüyor.

7 Beni gören herkes alay ediyor,

Sırıtıp baş sallayarak diyorlar ki:

8 "Sırtını RAB'be dayadı, kurtarsın bakalım onu,

Madem onu seviyor, yardım etsin!"

9 Oysa beni ana rahminden çıkaran,

Ana kucağındayken sana güvenmeyi öğreten sensin.

10 Doğuşumdan beri sana teslim edildim,

Ana rahminden beri Tanrım sensin!

11 Benden uzak durma! Çünkü sıkıntı yanıbaşımda,

Yardım edecek kimse yok.

12 Boğalar kuşatıyor beni,

Azgın Başan boğaları sarıyor çevremi.

13 Kükreyerek avını parçalayan aslanlar gibi

Ağızlarını açıyorlar bana.

14 Su gibi dökülüyorum,

Bütün kemiklerim oynaklarından çıkıyor;

Yüreğim balmumu gibi içimde eriyor.

15 Gücüm çömlek parçası gibi kurudu,

Dilim damağıma yapışıyor;

Beni ölüm toprağına yatırdın.

16 Köpekler kuşatıyor beni,

Kötüler sürüsü çevremi sarıyor,

Ellerimi, ayaklarımı deliyorlar.

17 Bütün kemiklerimi sayar oldum,

Gözlerini dikmiş, bana bakıyorlar.

18 Giysilerimi aralarında paylaşıyor,

Mintanım için kur'a çekiyorlar.

19 Ama sen, ya RAB, uzak durma;

Ey gücüm benim, yardımıma koş!

20 Canımı kılıçtan,

Biricik hayatımı köpeğin pençesinden kurtar!

21 Kurtar beni aslanın ağzından,

Yaban öküzlerinin boynuzundan.

Yanıt ver bana!

22 Adını kardeşlerime duyurayım,

Topluluk ortasında sana övgüler sunayım:

23 Ey sizler, RAB'den korkanlar, O'na övgüler sunun!

Ey Yakup soyu, O'nu yüceltin!

Ey İsrail soyu, O'na saygı gösterin!

24 Çünkü O mazlumun çektiği sıkıntıyı hafife almadı,

Ondan tiksinmedi, yüz çevirmedi;

Kendisini yardıma çağırdığında ona kulak verdi.

25 Övgü konum sen olacaksın büyük toplulukta,

Senden korkanların önünde sunacağım adaklarımı.

26 Yoksullar yiyip doyacak,

RAB'be yönelenler O'na övgü sunacak.

Sonsuza dek ömrünüz tükenmesin!

27 Yeryüzünün dört bucağı anımsayıp RAB'be dönecek,

Ulusların bütün soyları O'nun önünde yere kapanacak.

28 Çünkü egemenlik RAB'bindir,

Ulusları O yönetir.

29 Yeryüzündeki bütün zenginler doyacak

Ve O'nun önünde yere kapanacak,

Toprağa gidenler,

Ölümlerine engel olamayanlar,

Eğilecekler O'nun önünde.

30 Gelecek kuşaklar O'na kulluk edecek,

Rab yeni kuşaklara anlatılacak.

31 O'nun doğruluğunu,

"Rab yaptı bunları" diyerek,

Henüz doğmamış bir halka duyuracaklar.

ege-sum
24-02-2006, 23:33
Katılıyorum..

Yeşaya 53
1 Haberimize kim inandı?

RAB'bin gücü kime göründü?

2 O RAB'bin önünde bir fidan gibi,

Kurak yerdeki kök gibi büyüdü.

Bakılacak biçimden, güzellikten yoksundu.

Gönlümüzü çelen bir görünüşü de yoktu.

3 İnsanlarca hor görüldü,

Yapayalnız bırakıldı.

Acılar adamıydı, hastalığı yakından tanıdı.

İnsanların yüz çevirdiği biri gibi hor görüldü,

Ona değer vermedik.

4 Aslında hastalıklarımızı o taşıdı,

Acılarımızı o yüklendi.

Bizse Tanrı tarafından cezalandırıldığını,

Vurulup ezildiğini sandık.

5 Oysa, bizim başkaldırılarımız yüzünden onun bedeni deşildi,

Bizim suçlarımız yüzünden o eziyet çekti.

Esenliğimiz için gerekli olan ceza

Ona verildi.

Bizler onun yaralarıyla şifa bulduk.

6 Hepimiz koyun gibi yoldan sapmıştık,

Her birimiz kendi yoluna döndü.

Yine de RAB hepimizin cezasını ona yükledi.

7 O baskı görüp eziyet çektiyse de

Ağzını açmadı.

Kesime götürülen kuzu gibi,

Kırkıcıların önünde sessizce duran koyun gibi

Açmadı ağzını.

8 Acımasızca yargılanıp ölüme götürüldü.

Halkımın başkaldırısı ve hak ettiği ceza yüzünden

Diriler diyarından atıldığını

Onun kuşağından düşünen oldu mu?

9 Şiddete başvurmadığı,

Ağzından yalan çıkmadığı halde,

Ona kötülerin yanında bir mezar verildi,

Ama öldüğünde zenginin yanındaydı.

10 Ne var ki, RAB onun ezilmesini uygun gördü,

Acı çekmesini istedi.

Canını suç sunusu olarak sunarsa

Soyundan gelenleri görecek ve günleri uzayacak.

RAB'bin istemi onun aracılığıyla gerçekleşecek.

11 Canını feda ettiği için

Gördükleriyle hoşnut olacak.

RAB'bin doğru kulu (olarak? DB) kendisini kabul eden birçoklarını aklayacak.

Çünkü onların suçlarını o üstlendi.

12 "Bundan dolayı ona ünlüler arasında bir pay vereceğim,

Ganimeti güçlülerle paylaşacak.

Çünkü canını feda etti, başkaldıranlarla bir sayıldı.

Pek çoklarının günahını o üzerine aldı,

Başkaldıranlar için de yalvardı."

çeli$miyor birçok yerde Mesihi müjdeliyor

Zebur 22
1 Tanrım, Tanrım, neden beni terk ettin?

Niçin bana yardım etmekten,

Haykırışıma kulak vermekten uzak duruyorsun?

2 Ey Tanrım, gündüz sesleniyorum, yanıt vermiyorsun,

Gece sesleniyorum, yine rahat yok bana.

3 Oysa sen kutsalsın,

İsrail'in övgüleri üzerine taht kuran sensin.

4 Sana güvendiler atalarımız,

Sana dayandılar, onları kurtardın.

5 Sana yakarıp kurtuldular,

Sana güvendiler, aldanmadılar.

6 Ama ben insan değil, toprak kurduyum,

İnsanlar beni küçümsüyor, halk hor görüyor.

7 Beni gören herkes alay ediyor,

Sırıtıp baş sallayarak diyorlar ki:

8 "Sırtını RAB'be dayadı, kurtarsın bakalım onu,

Madem onu seviyor, yardım etsin!"

9 Oysa beni ana rahminden çıkaran,

Ana kucağındayken sana güvenmeyi öğreten sensin.

10 Doğuşumdan beri sana teslim edildim,

Ana rahminden beri Tanrım sensin!

11 Benden uzak durma! Çünkü sıkıntı yanıbaşımda,

Yardım edecek kimse yok.

12 Boğalar kuşatıyor beni,

Azgın Başan boğaları sarıyor çevremi.

13 Kükreyerek avını parçalayan aslanlar gibi

Ağızlarını açıyorlar bana.

14 Su gibi dökülüyorum,

Bütün kemiklerim oynaklarından çıkıyor;

Yüreğim balmumu gibi içimde eriyor.

15 Gücüm çömlek parçası gibi kurudu,

Dilim damağıma yapışıyor;

Beni ölüm toprağına yatırdın.

16 Köpekler kuşatıyor beni,

Kötüler sürüsü çevremi sarıyor,

Ellerimi, ayaklarımı deliyorlar.

17 Bütün kemiklerimi sayar oldum,

Gözlerini dikmiş, bana bakıyorlar.

18 Giysilerimi aralarında paylaşıyor,

Mintanım için kur'a çekiyorlar.

19 Ama sen, ya RAB, uzak durma;

Ey gücüm benim, yardımıma koş!

20 Canımı kılıçtan,

Biricik hayatımı köpeğin pençesinden kurtar!

21 Kurtar beni aslanın ağzından,

Yaban öküzlerinin boynuzundan.

Yanıt ver bana!

22 Adını kardeşlerime duyurayım,

Topluluk ortasında sana övgüler sunayım:

23 Ey sizler, RAB'den korkanlar, O'na övgüler sunun!

Ey Yakup soyu, O'nu yüceltin!

Ey İsrail soyu, O'na saygı gösterin!

24 Çünkü O mazlumun çektiği sıkıntıyı hafife almadı,

Ondan tiksinmedi, yüz çevirmedi;

Kendisini yardıma çağırdığında ona kulak verdi.

25 Övgü konum sen olacaksın büyük toplulukta,

Senden korkanların önünde sunacağım adaklarımı.

26 Yoksullar yiyip doyacak,

RAB'be yönelenler O'na övgü sunacak.

Sonsuza dek ömrünüz tükenmesin!

27 Yeryüzünün dört bucağı anımsayıp RAB'be dönecek,

Ulusların bütün soyları O'nun önünde yere kapanacak.

28 Çünkü egemenlik RAB'bindir,

Ulusları O yönetir.

29 Yeryüzündeki bütün zenginler doyacak

Ve O'nun önünde yere kapanacak,

Toprağa gidenler,

Ölümlerine engel olamayanlar,

Eğilecekler O'nun önünde.

30 Gelecek kuşaklar O'na kulluk edecek,

Rab yeni kuşaklara anlatılacak.

31 O'nun doğruluğunu,

"Rab yaptı bunları" diyerek,

Henüz doğmamış bir halka duyuracaklar.

pante
25-02-2006, 23:34
Tevrat'ta recm yazısından sonra , aşağıdaki yazıyı yazacaktım..Ege-sum kardeşimiz araya girmiş , ne anlatmak istediyse , çelişki öyle çok ki halbuki..O çelişkilere de sıra gelecek , sabretsin..

Bu yazı , bir öncekinin devamıdır..Zina yasak ya Tevrat'ta..Zina görün şimdi ;

Samuel II/Bölüm 13

Amnon'la Tamar

1 Davut'un oğlu Avşalom'un Tamar adında güzel bir kızkardeşi vardı. Davut'un başka bir oğlu, Amnon Tamar'a gönül verdi.

2 Amnon kızkardeşi Tamar yüzünden yatağa düşecek kadar üzüntüye kapıldı. Çünkü Tamar bakire bir kızdı ve Amnon ona bir şey yapmayı olanaksız görüyordu.

3 Amnon'un Davut'un kardeşi Şima'nın oğlu Yonadav adında çok akıllı bir arkadaşı vardı.

4 Yonadav Amnon'a, "Ey kral oğlu, neden böyle günden güne bitkin düşüyorsun?" diye sordu, "Bana anlatamaz mısın?" Amnon, " kardeşim Avşalom'un kızkardeşi Tamar'a gönül verdim" diye yanıtladı.

5 Yonadav, "Yatağa yat ve hastaymış gibi yap" dedi, "Baban seni görmeye gelince ona şöyle dersin: 'Lütfen kızkardeşim Tamar gelip bana yiyecek versin. Yemeği önümde hazırlasın ki, ona bakayım, elinden yiyeyim.'"

6 Böylece Amnon yatağa yatıp hastaymış gibi yaptı. Kral onu görmeye gelince, Amnon, "Lütfen kızkardeşim Tamar gelip önümde iki gözleme hazırlasın da elinden yiyeyim" dedi.

7 Davut, sarayda yaşayan Tamar'a, "Haydi kardeşin Amnon'un evine gidip ona yiyecek hazırla" diye haber gönderdi.

8 Tamar yatmakta olan kardeşi Amnon'un evine gitti. Hamur alıp yoğurdu, önünde gözleme yapıp pişirdi.

9 Tavayı alıp gözlemeyi önüne koyduysa da Amnon yemek istemedi. "Yanımdan herkesi çıkarın" diye buyruk verdi. Herkes çıktı.

10 Sonra Amnon Tamar'a, "Yemeği yatak odama getir de, elinden yiyeyim" dedi. Tamar hazırladığı gözlemeleri kardeşi Amnon'un yatak odasına götürdü.

11 Yesin diye yemeği ona yaklaştırınca, Amnon Tamar'ı yakalayarak, "Gel, benimle yat, kızkardeşim" dedi.

12 Ama Tamar, "Hayır, kardeşim, beni zorlama!" dedi, "İsrail'de böyle şey yapılmamalıdır! Bu iğrençliği yapma!

13 Sonra ben utancımı nasıl üstümden atarım? Sense İsrail'de alçak biri durumuna düşersin. Ne olur krala söyle; o beni senden esirgemez."

14 Ne var ki, Amnon Tamar'ı dinlemek istemedi. Daha güçlü olduğu için onunla zorla yattı.

15 Bundan sonra Amnon Tamar'dan öylesine nefret etti ki, ona duyduğu nefret, beslemiş olduğu sevgiden daha güçlüydü. Amnon Tamar'a, "Kalk, git!" dedi.

16 Tamar, "Hayır" dedi, "Çünkü beni kovman, bana yaptığın öbür kötülükten daha büyük bir kötülüktür." Ama Amnon onu dinlemek istemedi.

17 Hizmetindeki uşağı çağırıp, "Bu kadını yanımdan dışarı çıkar, ardından da kapıyı sürgüle" dedi.

18 Uşak Tamar'ı dışarı çıkarıp ardından kapıyı sürgüledi. Tamar uzun kollu bir giysi giymişti. Kralın bakire kızları böyle giyinirlerdi.

19 Tamar başına kül saçıp sırtındaki uzun kollu giysiyi yırttı. Elini başına koyup ağlayarak gitti.

20 Kardeşi Avşalom ona, "Seninle birlikte olan kardeşin Amnon muydu?" diye sordu, "Haydi, kızkardeşim, sesini çıkarma. O senin kardeşindir. Bu olayın üzerinde durma." Böylece Tamar, kardeşi Avşalom'un evinde yalnız ve üzgün yaşadı.

21 Kral Davut olup bitenleri duyunca çok öfkelendi.

22 Avşalom ise Amnon'a iyi kötü hiçbir şey söylemedi. Kızkardeşi Tamar'a tecavüz ettiği için Amnon'dan nefret ediyordu.

Hz. Davud'un oğlu , kızına tecavüz ediyor..Ama peygamberin adaletine bakın ki ceza yok..Bu recm sadece halka mı? Saraya yok mu?

oguz
26-02-2006, 00:13
Bu dinde de her turlu ahlaksizlik ve rezillik mevcut.. Ceza vermeyen Davut cok mu temiz? Arkadasinin karisina goz koyup haremine kata bu Davut degil mi?

Kuran'da da peygamber olarak gosterilen Lut, kizlariyla ensest iliskiye girip her iki kizindan da cocuk sahibi olmadi mi?

Ibrahim denen peygamberin karisi Sara, Ibrahim'in kizkardesi degil mi?

Yahu neyini anlatacaksin bunlarin. Hepsi rezillik, hepsi kepazelik.. Al birini vur otekine.. Bu adi pornografik hikayeler din diye anlatiliyor.. Insanlarin iman etmesi bekleniyor.

Tek care var; bu ahlaksizliklarin tamami durulup bukulup cope atilmalidir. Insanligin kurtulusu bundadir...

pante
11-03-2006, 00:44
İSA'YI İZLEMENİN BEDELİ :

Matta/8-Luka/9/57-62

18/ İsa, çevresindeki kalabalığı görünce gölün karşı yakasına geçilmesini buyurdu.

19/ O sırada din bilginlerinden biri gelip O'na şöyle dedi: «Öğretmenim, nereye gidersen, senin ardından geleceğim.»

20/ İsa ona, «Tilkilerin ini, gökte uçan kuşların yuvası var, ama İnsanoğlu'nun başını yaslayacak bir yeri yok» dedi.

21/ Bir diğer öğrencisi İsa'ya, «Rab, izin ver de önce gidip babamı gömeyim» dedi.

22/ İsa ona, «Sen ardımdan gel» dedi. «Ölüleri bırak, kendi ölülerini kendileri gömsünler.»

İsa Mesih , babası ölen öğrencisinin cenaze ve gömü isteğini reddediyor.
Yani resmen , "Boşver , bırak başkaları gömsün , biz gidelim" diyor.
Bu normal mi? Cenaze önemsizse , hristiyanlar niye bugün büyük törenler yaparak ölülerini defnediyorlar?

KAYGILANMAYIN-ÇALIŞMANIZA GEREK YOK

Matta/6-Luka/12/22-31

25/ «Bu nedenle size şunu söylüyorum: `Ne yiyip ne içeceğiz?' diye canınız için, ya da `Ne giyeceğiz?' diye bedeniniz için kaygılanmayın. Can yiyecekten, beden de giyecekten daha önemli değil mi?

26/ Gökte uçan kuşlara bakın! Ne eker, ne biçer, ne de ambarlarda yiyecek biriktirirler. Göksel Babanız yine de onları doyurur. Siz onlardan çok daha değerli değil misiniz?

27/ Hangi biriniz kaygılanmakla ömrünü bir anlık uzatabilir?

28/ Giyecek konusunda neden kaygılanıyorsunuz? Kır zambaklarının nasıl büyüdüğüne bakın! Ne çalışırlar, ne de iplik eğirirler.

29/ Ama size şunu söyleyeyim, tüm görkemine rağmen Süleyman bilebunlardan biri gibi giyinmiş değildi.

30/ Bugün var olup yarın ocağa atılacak olan kır otunu böyle giydiren Tanrı'nın sizi de giydireceği çok daha kesin değil mi, ey imanı kıt olanlar?

31/ «Öyleyse, `Ne yiyeceğiz?' `Ne içeceğiz?' ya da `Ne giyeceğiz?' diyerek kaygılanmayın.

32/ Uluslar hep bu şeylerin peşinden giderler. Oysa göksel Babanız tüm bunları gereksindiğinizi bilir.

33/ Siz önce O'nun egemenliğinin ve O'ndaki doğruluğun ardından gidin, o zaman size tüm bunlar da verilecektir.

34/ O halde yarın için kaygılanmayın. Yarının kaygısı yarının olsun. Her günün derdi kendine yeter.

İsa Mesih'in bu sözleri uygulanmıyor Allah'tan.Uygulayan da , ya da iş-aş bulamayan da açlıktan ölüyor.Afrika'da her yıl onbinlerce insan açlıktan ölüyor.Bir de İsa böyle emrediyor deyip , insanlar çalışmasa ve miskin miskin zamanlarını ibadetle geçirseydi ne olurdu dünyanın hali ?

aldostu
11-03-2006, 04:08

Matta/6-Luka/12/22-31

25/ «Bu nedenle size şunu söylüyorum: `Ne yiyip ne içeceğiz?' diye canınız için, ya da `Ne giyeceğiz?' diye bedeniniz için kaygılanmayın. Can yiyecekten, beden de giyecekten daha önemli değil mi?

26/ Gökte uçan kuşlara bakın! Ne eker, ne biçer, ne de ambarlarda yiyecek biriktirirler. Göksel Babanız yine de onları doyurur. Siz onlardan çok daha değerli değil misiniz?

27/ Hangi biriniz kaygılanmakla ömrünü bir anlık uzatabilir?

28/ Giyecek konusunda neden kaygılanıyorsunuz? Kır zambaklarının nasıl büyüdüğüne bakın! Ne çalışırlar, ne de iplik eğirirler.

Sevgili Pante ;

Sen derinliği olan adamsın..
Çok derinliği olan bu yargıları,
zannederim dalgınlıkla çok yüzeyden değerlendirmişsin..

Din (Ama gerçek din ) alim için başkadır..avam için başka..

Elinde varsa,veya bulabilirsen
Mevlana'nın Fi-Hi Mafih'ini oku..

"Rızkım için parmağımın ucunu oynatmam..
Ne takdir edildiyse o gelir sofrada önüme.." diyor üstad..

Bunlar *bizim yapacağımız şeyler değil..
Hiç ölmeyecek gibi çalışalım biz yine ...

Ama derinliği olan lafları da
Daracele yorumlamıyalım...
...

Selam ve sevgilerimle...

***********….*************….***********….********* ****….*********
Her şey Tanrı 'dan sudur etmiştir (oluşmuştur). Ruhun tek amacı, oluştuğu Tanrı 'ya dönmektir. Bunun da yolu tek evrensel yasa olan evrim/tekamül den geçmektir.

pante
11-03-2006, 14:35
Aldostu kardeşim ;
Orhan Gencebay'ın "Hatasız kul olmaz" ında olduğu gibi , insanlar içinde , her kim olursa olsun , büyük lider , büyük devlet adamı , peygamber , filozof , bilim adamı , alim , murşit , evliya muhakkak ki hatalı bir davranışı , hatalı bir fikri , inancı , sözü olabilir.Bana göre tabi..

İster İsa olsun , ister Muhammed , Mevlana ya da Buda , Marx , Lenin veya Atatürk farketmiyor.Sevdiğimiz , inandığımız , izinden gittiğimiz de olsa , o kişi kendi zamanını , kendi döneminin şartlarını yaşamıştır.O döneme göre doğru olan , bugün geçersiz olabilir.
Bağlılık duyduğumuz insanın , kanunmuş gibi her sözünü aynen kabullenip uygulamak onu putlaştırmak olur.

Hatta , kendi zamanları , dönemleri için söylediklerinde dahi hatalar olabilir.Ya da bize nakledilirken , sözleri bize ulaşana kadar değişmiş , değiştirilmiş , söyleminden farklı ifadeye dönüşmüş olabilir.
Ben , tek bir insanı rehber olarak almaktansa , bütün değerli insanları bir bütün olarak almayı tercih ediyorum.

Herhangi bir konuda Sokrat şunu demiş ama Marx şöyle demiş , Mevlana böyle demiş , Kur'an bunu yazıyor , Atatürk de şöyle söylüyor diye bütünün ortak görüşünü bulmaya çalışırım.Kendi aklımı , mantığımı ve hislerimi de devreye sokarak doğruyu bulmaya çalışırım.

Kur'an'da yazılı olanı , bugüne aynen uygulamaya çalışanı nasıl ki doğru bulmuyoruz , İncil'de yazılan da , Mesnevi de yazılan da , Kapital de yazılan da , Nutuk da yazılan da aynıdır.Bugüne uymuyorsa uygulanmamalıdır.
Herkesin ama herkesin , İsa'nın dediğini yaptığını düşünelim , ya da Mevlana'nın "Rızkım için parmağımı oynatmam" dediğini , sonucu düşünebiliyor musun?

Gerçi , ben o ifadelerden alacağımı alıyorum , doğruyu , asıl anlatılmak isteneni çıkarıyorum.Ama , avama yazılmış , milyarların okuduğu ya da dinlediği kitaplarda , yazıldığı gibi anlanacak sözler olmamalı..
Hallac-ı Mansur'u çok iyi anlıyorum.Ama "Enel Hak" diyecek kadar , fikrini , inancını uç örneğe taşımasını ve bunu halka sarfetmesini doğru bulmuyorum.

Sonuçta , Hallac-ı Mansur'un "Enel Hak", İsa'nın "Baba" demesi , Muhammed'in harem kurması , Mevlana'nın Şems aşkı , Atatürk'ün gece yarısı Nazım'ı şiir okutmaya çağırması da beni kötü etkilemiyor.Ayrıntılara değil , bıraktıkları izde , yarattıkları eserde , sundukları fikirde asıl tema önemli.Bu temalar'dan doğru argümanlar çıkarabiliyorsak ne mutlu bize..

ege-sum
11-03-2006, 14:54
Aldostu kardeşim ;
Orhan Gencebay'ın "Hatasız kul olmaz" ında olduğu gibi , insanlar içinde , her kim olursa olsun , büyük lider , büyük devlet adamı , peygamber , filozof , bilim adamı , alim , murşit , evliya muhakkak ki hatalı bir davranışı , hatalı bir fikri , inancı , sözü olabilir.Bana göre tabi..

İster İsa olsun , ister Muhammed , Mevlana ya da Buda , Marx , Lenin veya Atatürk farketmiyor.Sevdiğimiz , inandığımız , izinden gittiğimiz de olsa , o kişi kendi zamanını , kendi döneminin şartlarını yaşamıştır.O döneme göre doğru olan , bugün geçersiz olabilir.
Bağlılık duyduğumuz insanın , kanunmuş gibi her sözünü aynen kabullenip uygulamak onu putlaştırmak olur.

Hatta , kendi zamanları , dönemleri için söylediklerinde dahi hatalar olabilir.Ya da bize nakledilirken , sözleri bize ulaşana kadar değişmiş , değiştirilmiş , söyleminden farklı ifadeye dönüşmüş olabilir.
Ben , tek bir insanı rehber olarak almaktansa , bütün değerli insanları bir bütün olarak almayı tercih ediyorum.

Herhangi bir konuda Sokrat şunu demiş ama Marx şöyle demiş , Mevlana böyle demiş , Kur'an bunu yazıyor , Atatürk de şöyle söylüyor diye bütünün ortak görüşünü bulmaya çalışırım.Kendi aklımı , mantığımı ve hislerimi de devreye sokarak doğruyu bulmaya çalışırım.

Kur'an'da yazılı olanı , bugüne aynen uygulamaya çalışanı nasıl ki doğru bulmuyoruz , İncil'de yazılan da , Mesnevi de yazılan da , Kapital de yazılan da , Nutuk da yazılan da aynıdır.Bugüne uymuyorsa uygulanmamalıdır.
Herkesin ama herkesin , İsa'nın dediğini yaptığını düşünelim , ya da Mevlana'nın "Rızkım için parmağımı oynatmam" dediğini , sonucu düşünebiliyor musun?

Gerçi , ben o ifadelerden alacağımı alıyorum , doğruyu , asıl anlatılmak isteneni çıkarıyorum.Ama , avama yazılmış , milyarların okuduğu ya da dinlediği kitaplarda , yazıldığı gibi anlanacak sözler olmamalı..
Hallac-ı Mansur'u çok iyi anlıyorum.Ama "Enel Hak" diyecek kadar , fikrini , inancını uç örneğe taşımasını ve bunu halka sarfetmesini doğru bulmuyorum.

Sonuçta , Hallac-ı Mansur'un "Enel Hak", İsa'nın "Baba" demesi , Muhammed'in harem kurması , Mevlana'nın Şems aşkı , Atatürk'ün gece yarısı Nazım'ı şiir okutmaya çağırması da beni kötü etkilemiyor.Ayrıntılara değil , bıraktıkları izde , yarattıkları eserde , sundukları fikirde asıl tema önemli.Bu temalar'dan doğru argümanlar çıkarabiliyorsak ne mutlu bize..
Sevgili panteidar;
Tüm sorularınızla ilgilenecek vaktim yok ayrıca bir sürü türk hristian forumu var eğer bunları oraya yazarsanız cevaplanacağını ummaktayım zor sorularda değil yazdığınız sorular bilindiği gibi hristianlık yeni çıkmadı geniş bir ilahiyatı var... burda sorularınıza cevap te$kil edecek binlerce belki milyonlarca kaynak var eğer ingilizce biliyorsanız tabi bunu sıf kendinizi tatmin etmek amacı ile yazıyorsanız o ba$ka...
öğrenmek için yazıyorsanız size yol gösterdim...
Saygılarımla...[/b]

11-03-2006, 19:37
faredelimki ingilizce bilmiyoruz ve senden yazılan konular hakkında bilgi vermeni rica ediyoruz sen bunada vaktim yok diyeceksin nede olsa.

yazılanlara verilebilecek bir cevabın olmadığı kanaatindeyim!

ege-sum
12-03-2006, 02:42
faredelimki ingilizce bilmiyoruz ve senden yazılan konular hakkında bilgi vermeni rica ediyoruz sen bunada vaktim yok diyeceksin nede olsa.

yazılanlara verilebilecek bir cevabın olmadığı kanaatindeyim!
Dilediğiniz gibi dü$ünebilirsiniz size saygı duyarım...
Burda ne bir üstünlük ne bir laf yarı$ı var burda arkada$ların hristiyanlığı incelerken bazı soruları sormu$lar kendi kendilerine.. hristiyan ilahiyatı geniş bir ilahiyat gerçektende yeterli yanıtı arayıp bulacaklarını ummaktayım ve bir çok hristiyan sitesi mevcut türk yada yabancı ben din adamı değilim her$eyi bilemem fakat o konularla ilgili birçok $ey yazılır çizilir ve birçok kaynakta yer alır *bu konularla ilgili yüzlerce senedir bir fikir alı$veri$i olmakta aslında yeterli zamanım olsada ara$tırsam....

aldostu
12-03-2006, 02:46
Herkesin ama herkesin ,
İsa'nın dediğini yaptığını düşünelim ,
ya da Mevlana'nın "Rızkım için parmağımı oynatmam" dediğini ,
sonucu düşünebiliyor musun?

Gerçi , ben o ifadelerden alacağımı alıyorum ,
doğruyu , asıl anlatılmak isteneni çıkarıyorum.
Ama , avama yazılmış , milyarların okuduğu ya da dinlediği kitaplarda ,
yazıldığı gibi anlanacak sözler olmamalı..
Hallac-ı Mansur'u çok iyi anlıyorum.
Ama "Enel Hak" diyecek kadar , fikrini ,
inancını uç örneğe taşımasını
ve bunu halka sarfetmesini doğru bulmuyorum.

Sevgili Pante,

Senden beklediğim cevabı yazmışsın.
Teşekkür ederim,beni hayal kırıklığına uğratmadın..
Tabiiki hepimiz hata yaparız.

Eskilerin "Beşer - şaşar" diye bir lafı var.
Burada severek ,ve büyükçe oranda fikri yakınlık duyduğum,
yazılarını okuduğum bir arkadaşımın,
sevgiden kaynaklanan bir ikazıma darılmadığını görüyorum.

Selam ve sevgilerimle..

***********….*************….***********….********* ****….*********
Her şey Tanrı 'dan sudur etmiştir (oluşmuştur). Ruhun tek amacı, oluştuğu Tanrı 'ya dönmektir. Bunun da yolu tek evrensel yasa olan evrim/tekamül den geçmektir

pante
14-03-2006, 00:11
DOMUZ ETİ :

Yas.14: 8 Domuz çatal tırnaklıdır, ama geviş getirmez. Sizin için kirli sayılır. Bu hayvanların etini yemeyecek, leşine dokunmayacaksınız.

Yasa bu denli açık iken ve İsa Mesih Matta/5/Kutsal Yasa'da ;

17/ "Kutsal Yasa'yı ya da peygamberlerin sözlerini geçersiz kılmak için geldiğimi sanmayın. Ben geçersiz kılmaya değil, tamamlamaya geldim."demiş iken ;

Neden Hristiyanlar domuz eti yerler?

SÜNNET :

Yar.17: 10 "Seninle ve soyunla yaptığım antlaşmanın koşulu şudur:
Aranızdaki erkeklerin hepsi sünnet edilecek.

Yar.17: 11 Sünnet olmalısınız. Sünnet aramızdaki antlaşmanın belirtisi
olacak.

Yar.17: 12 Evinizde doğmuş ya da soyunuzdan olmayan bir yabancıdan
satın alınmış köleler dahil sekiz günlük her erkek çocuk sünnet
edilecek. Gelecek kuşaklarınız boyunca sürecek bu.

Yar.17: 13 Evinizde doğan ya da satın aldığınız her çocuk kesinlikle
sünnet edilecek. Bedeninizdeki bu belirti sonsuza dek sürecek
antlaşmamın simgesi olacak.

Yar.17: 14 Sünnet edilmemiş her erkek halkının arasından atılacak,
çünkü antlaşmamı bozmuş demektir."

Yasa bu kadar katı iken neden Hristiyanlar sünnet olmaz?

pante
17-03-2006, 00:27
Bu başlıkta sorduğum soruların hemen hemen tamamına cevap alabilmiş değilim.
Site üyesi tek Hristiyan arkadaşımız da , yeni bir hristiyan olduğunu ve tüm konulara vakıf olmadığını söylüyor ve sorularımı hristiyan sitelerine yöneltmemi öneriyor.Ege-sum arkadaşımızı bu konuda eleştirmeyeceğim.Kendisinin yetersizliğinden değil , soruların çetin oluşundan.Bu sorulara Hristiyan sitelerinin de tatminkar yanıt verebileceğini sanmıyorum.Ama çelişkilerin bilinmesi , yanlışların görülmesi , Tevrat ve İncil'in de tanınabilmesi için sorularım devam edecek?

Kitab-ı Mukaddes'in Tanrısı , Hristiyanlara göre İslam'ın Tanrısıyla aynı özelliklerde midir?
Tanrının makamı , oturduğu bir yer var mıdır?
Tanrının sağında , solunda oturan var mıdır? Kimlerdir?
Tanrının bir şekli , vücudu var mıdır?
Tanrı görülebilir mi?
Tanrı uyur mu? Yorulur mu?
Tanrı herşeyi bilir mi?
Tanrı kıskanç mıdır?
Tanrı ölüm cezasını ister mi?
Tanrı kurban ister mi?
Tanrı yalan söyler mi?
Tanrı zalim midir? Merhametli midir?
Tanrı'nın özellikleri İsa Mesih'e benzer mi?

Bu sorulara cevap alabilirsek eğer , Hristiyanların inandığı Tanrıyı tanımış olacağız.İslam'ın Tanrısıyla bir özellik farkı olup olmadığını öğrenmiş olacağız.Öyle ya , inananlar sonuçta tek Tanrıya inandıklarını düşünüyorlar ama bakalım aynı Tanrı mı bu? Yoksa benim tanrım bu olamaz deyip reddedenler mi olacak?Ege-sum kardeşimiz her soruya cevap veremez ama din değiştirip Hristiyanlığı seçerken Tanrısını tanıyarak seçmiştir herhalde.Dolayısıyla bu soruları muhakkak yanıtlıyacaktır..

ege-sum
20-03-2006, 03:46
DOMUZ ETİ :

Yas.14: 8 Domuz çatal tırnaklıdır, ama geviş getirmez. Sizin için kirli sayılır. Bu hayvanların etini yemeyecek, leşine dokunmayacaksınız.

Yasa bu denli açık iken ve İsa Mesih Matta/5/Kutsal Yasa'da ;

17/ "Kutsal Yasa'yı ya da peygamberlerin sözlerini geçersiz kılmak için geldiğimi sanmayın. Ben geçersiz kılmaya değil, tamamlamaya geldim."demiş iken ;

Neden Hristiyanlar domuz eti yerler?

SÜNNET :

Yar.17: 10 "Seninle ve soyunla yaptığım antlaşmanın koşulu şudur:
Aranızdaki erkeklerin hepsi sünnet edilecek.

Yar.17: 11 Sünnet olmalısınız. Sünnet aramızdaki antlaşmanın belirtisi
olacak.

Yar.17: 12 Evinizde doğmuş ya da soyunuzdan olmayan bir yabancıdan
satın alınmış köleler dahil sekiz günlük her erkek çocuk sünnet
edilecek. Gelecek kuşaklarınız boyunca sürecek bu.

Yar.17: 13 Evinizde doğan ya da satın aldığınız her çocuk kesinlikle
sünnet edilecek. Bedeninizdeki bu belirti sonsuza dek sürecek
antlaşmamın simgesi olacak.

Yar.17: 14 Sünnet edilmemiş her erkek halkının arasından atılacak,
çünkü antlaşmamı bozmuş demektir."

Yasa bu kadar katı iken neden Hristiyanlar sünnet olmaz?

İnsanı Kirleten Nedir?

(Mar.7:14-23)

10 İsa, halkı yanına çağırıp onlara, “Dinleyin ve şunu belleyin” dedi.

11 Ağızdan giren şey insanı kirletmez. İnsanı kirleten ağızdan çıkandır.

12 Bu sırada öğrencileri O`na gelip, “Biliyor musun?” dediler, “Ferisiler bu sözü duyunca gücendiler.”

13 İsa şu karşılığı verdi: “Göksel Babam`ın dikmediği her fidan kökünden sökülecektir.

14 Bırakın onları; onlar körlerin kör kılavuzlarıdır. Eğer kör köre kılavuzluk ederse, ikisi de çukura düşer.”

15 Petrus, “Bu benzetmeyi bize açıkla” dedi.

16 Siz de mi hâlâ anlamıyorsunuz? diye sordu İsa.

17 Ağza giren her şeyin mideye indiğini, oradan da helaya atıldığını bilmiyor musunuz?

18 Ne var ki ağızdan çıkan, yürekten kaynaklanır. İnsanı kirleten de budur.

19 Çünkü kötü düşünceler, cinayet, zina, fuhuş, hırsızlık, yalan yere tanıklık ve iftira hep yürekten kaynaklanır.

20 İnsanı kirleten bunlardır. Yıkanmamış ellerle yemek yemek insanı kirletmez.”
----------------------------------------------
BÖLÜM 7

İstefanos`un Konuşması

1 Başkâhin, “Bu iddialar doğru mu?” diye sordu.

2-3 İstefanos şöyle karşılık verdi: “Kardeşler ve babalar, beni dinleyin. Atamız İbrahim daha Mezopotamya`dayken, Harran`a yerleşmeden önce, yüce Tanrı ona görünüp şöyle dedi: `Ülkeni, akrabalarını bırak, sana göstereceğim ülkeye git.`

4 Bunun üzerine İbrahim Kildaniler`in* ülkesini bırakıp Harran`a yerleşti. Babasının ölümünden sonra da Tanrı onu oradan alıp şimdi sizin yaşadığınız bu ülkeye getirdi.

5 Burada ona herhangi bir miras, bir karış toprak bile vermemişti. Ama İbrahim`in o sırada hiç çocuğu olmadığı halde, Tanrı bu ülkeyi mülk olarak ona ve ondan sonra gelecek torunlarına vereceğini vaat etti.

6 Tanrı şöyle dedi: `Senin soyun yabancı bir ülkede, gurbette yaşayacak. Dört yüz yıl köle olarak çalıştırılacak, baskı görecek.

7 Ama ben kölelik edecekleri ulusu cezalandıracağım. Bundan sonra oradan çıkacak ve bana bu yerde tapınacaklar.`

8 Sonra Tanrı onunla, sünnete dayalı antlaşmayı yaptı. Böylelikle İbrahim, İshak`ın babası oldu ve onu sekiz günlükken sünnet etti. Ve İshak Yakup`un, Yakup da on iki büyük atamızın babası oldu.

9-10 Yusuf`u kıskanan atalarımız, onu köle olarak Mısır`a sattılar. Ama Tanrı onunlaydı ve onu bütün sıkıntılarından kurtardı. Ona bilgelik vererek Mısır Firavunu`nun gözüne girmesini sağladı. Firavun da onu Mısır ve bütün saray halkı üzerine yönetici atadı.

11 Sonra bütün Mısır ve Kenan ülkesini kıtlık vurdu, büyük sıkıntılar başladı. Atalarımız yiyecek bulamadılar.

12 Mısır`da tahıl bulunduğunu duyan Yakup, atalarımızı oraya ilk yolculuklarına gönderdi.

13 Mısır`a ikinci gelişlerinde Yusuf kardeşlerine kimliğini açıkladı. Firavun böylece Yusuf`un ailesini tanımış oldu.

14 Yusuf haber yollayıp babası Yakup`u ve bütün akrabalarını, toplam yetmiş beş kişiyi çağırttı.

15 Böylece Yakup Mısır`a gitti. Kendisi de atalarımız da orada öldüler.

16 Kemikleri sonra Şekem`e getirilerek İbrahim`in Şekem`de Hamor oğullarından bir miktar gümüş karşılığında satın almış olduğu mezara konuldu.

17 Tanrı`nın İbrahim`e verdiği sözün gerçekleşeceği zaman yaklaştığında, Mısır`daki halkımızın nüfusu bir hayli çoğalmıştı.

18 Sonunda Yusuf hakkında bilgisi olmayan yeni bir kral Mısır`da tahta çıktı.

19 Bu adam, halkımıza karşı haince davrandı, atalarımıza kötülük etti. Onları, yeni doğan çocuklarını açıkta bırakıp ölüme terk etmeye zorladı.

20-21 O sırada, son derece güzel bir çocuk olan Musa doğdu. Musa, üç ay babasının evinde beslendikten sonra açıkta bırakıldı. Firavunun kızı onu bulup evlat edindi ve kendi oğlu olarak yetiştirdi.

22 Musa, Mısırlılar`ın bütün bilim dallarında eğitildi. Gerek sözde, gerek eylemde güçlü biri oldu.

23 Kırk yaşını doldurunca Musa`nın yüreğinde öz kardeşleri İsrailoğulları`nın durumunu yakından görme arzusu doğdu.

24 Onlardan birine haksızlık edildiğini gören Musa, onu savundu. Haksızlığı yapan Mısırlı`yı öldürerek ezilenin öcünü aldı.

25 `Kardeşlerim Tanrı`nın benim aracılığımla kendilerini kurtaracağını anlarlar` diye düşünüyordu. Ama onlar bunu anlamadılar.

26 Ertesi gün Musa, kavga eden iki İbrani`yle karşılaşınca onları barıştırmak istedi. `Efendiler` dedi, `Siz kardeşsiniz. Niye birbirinize haksızlık ediyorsunuz?`

27 Ne var ki, soydaşına haksızlık eden kişi Musa`yı yana iterek, `Kim seni başımıza yönetici ve yargıç atadı?` dedi.

28 `Yoksa dün Mısırlı`yı öldürdüğün gibi beni de mi öldürmek istiyorsun?`

29 Bu söz üzerine Musa Midyan ülkesine kaçtı. Orada gurbette yaşadı ve iki oğul babası oldu.

30 Kırk yıl geçtikten sonra Musa`ya, Sina Dağı`nın yakınlarındaki çölde, yanan bir çalının alevleri içinde bir melek göründü.

31-32 Musa gördüklerine şaştı. Daha yakından bakmak için yaklaştığında, Rab ona şöyle seslendi: `Senin atalarının Tanrısı, İbrahim`in, İshak`ın ve Yakup`un Tanrısı benim.` Korkuyla titreyen Musa bakmaya cesaret edemedi.

33 Sonra Rab, `Çarıklarını çıkar! Çünkü bastığın yer kutsal topraktır` dedi.

34 `Mısır`da halkıma yapılan baskıyı yakından gördüm, iniltilerini duydum ve onları kurtarmaya geldim. Şimdi gel, seni Mısır`a göndereceğim.`

35 Bu Musa, `Kim seni yönetici ve yargıç atadı?` diye reddettikleri Musa`ydı. Tanrı onu, çalıda kendisine görünen meleğin aracılığıyla yönetici ve kurtarıcı olarak gönderdi.

36 Halkı Mısır`dan çıkaran, orada, Kızıldeniz`de* ve kırk yıl boyunca çölde belirtiler ve harikalar yapan oydu.

37 İsrailoğulları`na, `Tanrı size kendi kardeşlerinizin arasından benim gibi bir peygamber çıkaracak` diyen Musa odur.

38 Çöldeki topluluğun arasında yaşamış, Sina Dağı`nda kendisiyle konuşan melekle ve atalarımızla birlikte bulunmuş olan odur. Bize iletmek üzere yaşam dolu sözler aldı.

39 Ne var ki, atalarımız onun sözünü dinlemek istemediler. Onu reddettiler, Mısır`a dönmeyi özler oldular.

40 Harun`a, `Bize öncülük edecek ilahlar yap` dediler. `Çünkü bizi Mısır`dan çıkaran o Musa`ya ne oldu bilmiyoruz!`

41 Ve o günlerde buzağı biçiminde bir put yapıp ona kurban sundular. Kendi elleriyle yaptıkları bu put için bir şenlik düzenlediler.

42 Bu yüzden Tanrı onlardan yüz çevirip onları göksel cisimlere kulluk etmeye terk etti. Peygamberlerin kitabında yazılmış olduğu gibi: `Ey İsrail halkı, Çölde kırk yıl boyunca Bana mı sunular, kurbanlar sundunuz?

43 Siz Molek`in* çadırını Ve ilahınız Refan`ın yıldızını taşıdınız. Tapınmak için yaptığınız putlardı bunlar. Bu yüzden sizi Babil`in ötesine süreceğim.`

44 Çölde atalarımızın Tanıklık Çadırı vardı. Musa bunu, kendisiyle konuşan Tanrı`nın buyurduğu gibi, gördüğü örneğe göre yapmıştı.

45 Tanıklık Çadırı`nı önceki kuşaktan teslim alan atalarımız, Yeşu`nun önderliğinde öteki ulusların topraklarını ele geçirdikleri zaman, çadırı yanlarında getirdiler. Ulusları atalarımızın önünden kovan, Tanrı`nın kendisiydi. Çadır Davut`un zamanına dek kaldı.

46 Tanrı`nın beğenisini kazanmış olan Davut, Yakup`un Tanrısı için bir konut yapmaya izin istedi.

47 Oysa Tanrı için bir ev yapan Süleyman oldu.

48-50 Ne var ki, en yüce Olan, elle yapılmış konutlarda oturmaz. Peygamberin belirttiği gibi, `Gök tahtım, Yeryüzü ayaklarımın taburesidir. Benim için nasıl bir ev yapacaksınız? Ya da, neresi dinleneceğim yer? Bütün bunları yapan elim değil mi? diyor Rab.`

51 Ey dik kafalılar, yürekleri ve kulakları sünnet edilmemiş olanlar! Siz tıpkı atalarınıza benziyorsunuz, her zaman Kutsal Ruh`a karşı direniyorsunuz.

52-53 Atalarınız peygamberlerin hangisine zulmetmediler ki? Adil Olan`ın geleceğini önceden bildirenleri de öldürdüler. Melekler aracılığıyla buyrulan Yasa`yı alıp da buna uymayan sizler, şimdi de Adil Olan`a ihanet edip O`nu katlettiniz!”
----------------------------
BÖLÜM 2

Tanrı Ayrım Yapmaz

1 Bu nedenle sen, ey başkasını yargılayan insan, kim olursan ol, özrün yoktur. Başkasını yargıladığın konuda kendini mahkûm ediyorsun. Çünkü ey yargılayan sen, aynı şeyleri yapıyorsun.

2 Böyle davrananları Tanrı`nın haklı olarak yargıladığını biliriz.

3 Bu gibi şeyleri yapanları yargılayan, ama aynısını yapan ey insan, Tanrı`nın yargısından kaçabileceğini mi sanıyorsun?

4 Tanrı`nın sınırsız iyiliğini, hoşgörüsünü, sabrını hor mu görüyorsun? O`nun iyiliğinin seni tövbeye yönelttiğini bilmiyor musun?

5 İnatçılığın ve tövbesiz yüreğin yüzünden Tanrı`nın adil yargısının açıklanacağı gazap günü için kendine karşı gazap biriktiriyorsun.

6 Tanrı “herkese, yaptıklarının karşılığını verecektir.”

7 Sürekli iyilik ederek yücelik, saygınlık, ölümsüzlük arayanlara sonsuz yaşam verecek.

8 Bencillerin, gerçeğe uymayıp haksızlık peşinden gidenlerin üzerineyse gazap ve öfke yağdıracak.

9-10 Kötülük eden herkese -önce Yahudi`ye, sonra Yahudi olmayana- sıkıntı ve elem verecek; iyilik eden herkese -yine önce Yahudi`ye, sonra Yahudi olmayana- yücelik, saygınlık, esenlik verecektir.

11 Çünkü Tanrı insanlar arasında ayrım yapmaz.

12 Kutsal Yasa`yı* bilmeden günah işleyenler Yasa olmadan da mahvolacaklar. Yasa`yı bilerek günah işleyenlerse Yasa`yla yargılanacaklar.

13 Çünkü Tanrı katında aklanacak olanlar Yasa`yı işitenler değil, yerine getirenlerdir.

14 Kutsal Yasa`dan yoksun uluslar Yasa`nın gereklerini kendiliklerinden yaptıkça, Yasa`dan habersiz olsalar bile kendi yasalarını koymuş olurlar.

15 Böylelikle Kutsal Yasa`nın gerektirdiklerinin yüreklerinde yazılı olduğunu gösterirler. Vicdanları buna tanıklık eder. Düşünceleriyse onları ya suçlar ya da savunur.

16 Yaydığım Müjde`ye göre Tanrı`nın, insanları gizlice yaptıkları şeylerden ötürü İsa Mesih aracılığıyla yargılayacağı gün böyle olacaktır.
Yahudiler ve Kutsal Yasa

17 Ya sen? Kendine Yahudi diyor, Kutsal Yasa`ya dayanıp Tanrı`yla övünüyorsun.

18 Tanrı`nın isteğini biliyorsun. En üstün değerleri ayırt etmeyi Yasa`dan öğrenmişsin.

19-20 Kutsal Yasa`da bilginin ve gerçeğin özüne kavuşmuş olarak körlerin kılavuzu, karanlıkta kalanların ışığı, akılsızların eğiticisi, çocukların öğretmeni olduğuna inanmışsın.

21 Öyleyse başkasına öğretirken, kendine de öğretmez misin? Çalmamayı öğütlerken, çalar mısın?

22 Zina etmeyin derken, zina eder misin? Putlardan tiksinirken, tapınakları yağmalar mısın?

23 Kutsal Yasa`yla övünürken, Yasa`ya karşı gelerek Tanrı`yı aşağılar mısın?

24 Nitekim şöyle yazılmıştır: “Sizin yüzünüzden uluslar arasında Tanrı`nın adına küfrediliyor.”

25 Kutsal Yasa`yı yerine getirirsen, sünnetin elbet yararı vardır. Ama Yasa`ya karşı gelirsen, sünnetli olmanın hiçbir anlamı kalmaz.

26 Bu nedenle, sünnetsizler* Yasa`nın buyruklarına uyarsa, sünnetli sayılmayacak mı?

27 Sen Kutsal Yazılar`a ve sünnete sahip olduğun halde Yasa`yı çiğnersen, bedence sünnetli olmayan ama Yasa`ya uyan kişi seni yargılamayacak mı?

28 Çünkü ne dıştan Yahudi olan gerçek Yahudi`dir, ne de görünüşte, bedensel olan sünnet gerçek sünnettir.

29 Ancak içten Yahudi olan Yahudi`dir. Sünnet de yürekle ilgilidir; yazılı yasanın değil, Ruh`un işidir. İçten Yahudi olan kişi, insanların değil, Tanrı`nın övgüsünü kazanır.

DİPNOT:

2:25 “Sünnetli olmanın hiçbir anlamı kalmaz”: Grekçe “Sünnetin sünnetsizlik olmuştur”.

ege-sum
20-03-2006, 04:02
Bu başlıkta sorduğum soruların hemen hemen tamamına cevap alabilmiş değilim.
Site üyesi tek Hristiyan arkadaşımız da , yeni bir hristiyan olduğunu ve tüm konulara vakıf olmadığını söylüyor ve sorularımı hristiyan sitelerine yöneltmemi öneriyor.Ege-sum arkadaşımızı bu konuda eleştirmeyeceğim.Kendisinin yetersizliğinden değil , soruların çetin oluşundan.Bu sorulara Hristiyan sitelerinin de tatminkar yanıt verebileceğini sanmıyorum.Ama çelişkilerin bilinmesi , yanlışların görülmesi , Tevrat ve İncil'in de tanınabilmesi için sorularım devam edecek?

Kitab-ı Mukaddes'in Tanrısı , Hristiyanlara göre İslam'ın Tanrısıyla aynı özelliklerde midir?
Tanrının makamı , oturduğu bir yer var mıdır?
Tanrının sağında , solunda oturan var mıdır? Kimlerdir?
Tanrının bir şekli , vücudu var mıdır?
Tanrı görülebilir mi?
Tanrı uyur mu? Yorulur mu?
Tanrı herşeyi bilir mi?
Tanrı kıskanç mıdır?
Tanrı ölüm cezasını ister mi?
Tanrı kurban ister mi?
Tanrı yalan söyler mi?
Tanrı zalim midir? Merhametli midir?
Tanrı'nın özellikleri İsa Mesih'e benzer mi?

Bu sorulara cevap alabilirsek eğer , Hristiyanların inandığı Tanrıyı tanımış olacağız.İslam'ın Tanrısıyla bir özellik farkı olup olmadığını öğrenmiş olacağız.Öyle ya , inananlar sonuçta tek Tanrıya inandıklarını düşünüyorlar ama bakalım aynı Tanrı mı bu? Yoksa benim tanrım bu olamaz deyip reddedenler mi olacak?Ege-sum kardeşimiz her soruya cevap veremez ama din değiştirip Hristiyanlığı seçerken Tanrısını tanıyarak seçmiştir herhalde.Dolayısıyla bu soruları muhakkak yanıtlıyacaktır..
1-Kitab-ı Mukaddes'in Tanrısı , Hristiyanlara göre İslam'ın 2-Tanrısıyla aynı özelliklerde midir?
3-Tanrının makamı , oturduğu bir yer var mıdır?
4-Tanrının sağında , solunda oturan var mıdır? Kimlerdir?
5-Tanrının bir şekli , vücudu var mıdır?
6-Tanrı görülebilir mi?
7-Tanrı uyur mu? Yorulur mu?
8-Tanrı herşeyi bilir mi?
9-Tanrı kıskanç mıdır?
10-Tanrı ölüm cezasını ister mi?
11-Tanrı kurban ister mi?
12-Tanrı yalan söyler mi?
13-Tanrı zalim midir? Merhametli midir?
14-Tanrı'nın özellikleri İsa Mesih'e benzer mi?
-------------------------------

cevap:
1-Bu tür sorulara cevap vermiyorum müslüman karde$lere ayıp olmasın diye...
2-Kutsal kitapta değimler genelde kullanılır...
3-Bu da değim zaten ona bakarsan tohum benzetmesi var biz $imdi fiziksel anlamda tohummuyuz?
4-değim...
5-Tanrı insanı kendi suretinde yarattıder kutsal kitap yani
1 Tanrı, “İnsanı kendi suretimizde, kendimize benzer yaratalım” dedi, “Denizdeki balıklara, gökteki kuşlara, evcil hayvanlara, sürüngenlere, yeryüzünün tümüne egemen olsun.”
Yaratılış 1:26
6-Kutsal kitapta var bir yazı ama tam aklıma gelmiyor... o yüzden cevaplamıcam...
7-Genelde bu sorular var cevabı www.islamacevap.net te var... detaylı olarak vereceğiniz ayeti tahmin ediyorum tanrı dinlendi diye geçmiyor yani yapmayı tamamladı anlamında detaylı açıklama var...
8-evet bilir fakat isa mesih e tanrının ruhu inince tanrı kendini sınırladı tabiki her$eye gücü yeten yaratıcı bunu yapmaya kadirdir...
mesela incilde derki kıyamet saatini oğul bile bilemez...
9-Tanrı kıskançtır ama bu kıskançlık $u demek kendinden ba$ka bir ilaha tapma olayı öne sürülür kutsal kitapta ve kıskanç bir tanrı olduğu öne sürülür... eski anla$mada...
10-evet ister günaha dü$en herkez ölümü hak etmiştir...
11-Tanrı kurban istermi evet israel oğullarıyla bir bağlantı kurmak istedi tanrı ve bunun için bir anla$ma yaptı uzun uzun anlatır bunu eski anla$mada var...
12-elindeki kartı tahmin edemedim açık oyna ;)
13-Tanrı sevgidir ama sevgi olduğu kadarda adildir yani gerekeni yapar ceza verir...
14-Tanrı kendini sınırladığı için benzemez çünkü yemek yemiş vs.. insan özellikleri göstermiştir aslına bakarsanız inanan için her$ey mümkün
bence Rabbin gücü o kadar derin ve büyükki her$eye kadirdir...
Not : hatalar olabilir aceleye geldi..

pante
20-03-2006, 17:16
Tanrı görülebilir mi?

Gen.12:7
RAB Avram'a görünerek, "Bu toprakları senin soyuna vereceğim" dedi. Avram kendisine görünen RAB'be orada bir sunak yaptı.

Gen.17:1
Avram doksan dokuz yaşındayken RAB ona görünerek, "Ben Her Şeye Gücü Yeten Tanrı'yım" dedi, "Benim yolumda yürü, kusursuz ol.

Gen.26:2
RAB İshak'a görünerek, "Mısır'a gitme" dedi, "Sana söyleyeceğim ülkeye yerleş.

Gen.32:30
Yakup, "Tanrı'yla yüzyüze görüştüm, ama canım bağışlandı" diyerek oraya Peniel adını verdi.

Ex.6:3
"İbrahim'e, İshak'a ve Yakup'a Her Şeye Gücü Yeten Tanrı olarak göründüm, ama onlara kendimi Yahve adıyla tanıtmadım.

Ex.33:11
RAB Musa'yla iki arkadaş gibi yüz yüze konuşurdu. Sonra Musa ordugaha dönerdi. Ama genç yardımcısı Nun oğlu Yeşu çadırdan çıkmazdı.

Dt.34:10
O günden bu yana İsrail'de Musa gibi RAB'bin yüz yüze görüştüğü bir peygamber çıkmadı.

Tanrının aldatması , ayartması , yalana kanmaları için yanıltması :

2 Chr.18:22
"İşte RAB bu peygamberlerinin ağzına aldatıcı bir ruh koydu. Çünkü sana kötülük etmeye karar verdi."

Ezek.14:9
"'Bir peygamber ayartılır da bir söz söylerse, onu ayartan benim. Elimi ona karşı uzatacağım, onu halkım İsrail'in arasından çıkarıp yok edeceğim.

2 Th.2:11
İşte bu nedenle Tanrı, yalana kanmaları için onların üzerine yanıltıcı bir güç gönderiyor.

pante
21-03-2006, 12:55
Hristiyanlar Hz.Muhammed'in peygamber olduğunu kabul etmez.
O konuya girmeden soralım ;
İsa Mesih bir peygamber miydi?
Yoksa o peygamberüstü , yani Tanrı veya Tanrının oğlu sıfatında mı?
İsa Mesih'ten sonra - Hz.Muhammed hariç- gelen peygamber var mıdır?
Varsa bir isim sıralaması yapabilir miyiz?

oxygen49
24-03-2006, 16:53
Niye incilde evli çiftlerde cinsel ilişkiye girmek sadece çocuk yapmak için,ihtiyaç olarak ise günahtır denmiş bu mantığa ve insan yapısına aykırı bişey degil mi...

24-03-2006, 17:33
Niye incilde evli çiftlerde cinsel ilişkiye girmek sadece çocuk yapmak için,ihtiyaç olarak ise günahtır denmiş bu mantığa ve insan yapısına aykırı bişey degil mi...

İncil'in neresinde evli çiftler için bunlar yazıyor?

Süleyman'ın Özdeyişleri 5: 19 "Sevimli bir geyik, zarif bir ceylan gibi, Hep doyursun memeleri. Aşkıyla sürekli coş."

24-03-2006, 18:08
Hristiyanlar Hz.Muhammed'in peygamber olduğunu kabul etmez.
O konuya girmeden soralım ;
İsa Mesih bir peygamber miydi?
Yoksa o peygamberüstü , yani Tanrı veya Tanrının oğlu sıfatında mı?
İsa Mesih'ten sonra - Hz.Muhammed hariç- gelen peygamber var mıdır?
Varsa bir isim sıralaması yapabilir miyiz?

Tanrı'dan aldığını bildirerek İsa Mesih bir peygamberdi. Ama İsa'nın kimliği esasen çok farklıdır. Kitabı Mukaddes Tanrı'nın meleklerinden bahsederek aynı zamanda onlar için "Allah oğulları" ifadesini kullanır. Bunların en başında geleni, "yaratılışın başlangıcı" olan Mikael/Mikail'dir. (Mikail = Kim Tanrı gibidir?) Dolayısıyla Tanrı'nın ilk oğludur. "Suretimizde ve benzeyişimize göre insan yapalım" derken sözü edilen ikinci kişidir. Tanrı onu yaratma işlerinde "ustabaşı" olarak kullandı. İsa'nın başka sıfatları da vardır. İsa'dan sonra gelen bir peygamber var mıdır? Vardır. Pek çok ama, Kitabı Mukaddes'te peygamber sözcüğü Tanrı'dan aldığı sözü ileten demektir, başka daha yüce bir anlam taşımaz. Adem'den itibaren bütün peygamberler de günahın pençesinde olan kusurlu insanlardır. Bu nedenle Davud, Süleyman vs. günah işlemişlerdir. İsa'nın Adem'in soyundan gelmemesi gerektiğinin nedeni de burada yatar.

24-03-2006, 18:44
7-Yine Tevratta kızıyla ilişkiye giren Nuh peygamber ve kızkardeşiyle ilişkiye giren Hz.Süleyman örnekleri doğru mudur? Bütün bunlar karşısında bu dinlere
inanılmasını nasıl beklersiniz?

1- Tekvin 3:15 "Seninle kadını, onun soyuyla senin soyunu birbirinize düşman edeceğim. Onun soyu senin başını ezecek, sen onun topuğuna saldıracaksın."
Buradaki kadın Havva değildir. Yılan'da harfi yılan değildir. Buradaki konu Kitabı Mukaddes'in başından sonuna (Vahiy) kadar giden bir konudur. Tanrı'nın amacını gerçekleştirmek için yaptığı bir çok düzenlemeler vardır. Ama temeli bu ayetteki sözlerdir. Bu soy "yılan"ın başını ezecekti. Bunun için Tanrı öncelikle bu soyun ortaya çıkışını düzenledi. Aden bahçesindeki olayların ele alınışı biraz karmaşıktır. Aden bahçesinde ortaya çok yönlü karmaşık bir durum çıkmıştır. Bu, Tanrı'nın bütün bu karmaşık durumları kendi amacını gerçekleştirecek şekilde ele almasını gerektirmiştir. Konu Tanrı'nın gücüyle ilgili değildir. Tanrı'nın adaleti, haklılığı vs. söz konusudur. Yani ilkeler. Tanrı kendi adaletini bozmadan bütün bunları çözmek için bir plan yapmış ve buna göre hareket etmiştir. Peki neden Ortadoğu? Nuh'un üç oğlundan Sam "vaat edilen soy"un geleceği kanaldı. Daha sonra Sam'dan >> İbrahim geldi. Tanrı İbrahim'e "Yeryüzündeki bütün halklar senin aracılığınla kutsanacak." diyerek bu soyun İbrahim'den gelmesini kararlaştırdı. İbrahim'de Ortadoğu'ludur. İbrahim'in soyundan gelecek kişi de İsa' oldu...

24-03-2006, 19:21
Bu tarz yazılarına devam edersen kaydını sileceğim. CEM

pante
01-06-2006, 13:46
Peygamberlerarası üstünlük yarışı inkar edilse de bir gerçek.
Hz. Muhammed için söylendiği iddia edilen "Yaratmasaydım seni yaratmazdım kainatı" ve yaratılan ilk varlık olduğu mavalı ile tüm varlıklardan üstün olduğu işlenir.

İncil'de de İsa'nın Musa'dan üstünlüğü açıkça vurgulanır.

İsa Musa'dan Yücedir

İbr.3: 1 Bunun için, göksel çağrıya ortak olan kutsal kardeşlerim, dikkatinizi açıkça
benimsediğimiz inancın elçisi ve başkâhini İsa'ya çevirin.

İbr.3: 2 Musa Tanrı'nın bütün evinde Tanrı'ya nasıl sadık kaldıysa, İsa da kendisini
görevlendirene sadıktır.

İbr.3: 3 Evi yapan nasıl evden daha çok saygı görürse, İsa da Musa'dan daha büyük
yüceliğe layık sayıldı.

İbr.3: 4 Her evin bir yapıcısı vardır, her şeyin yapıcısı ise Tanrı'dır.

İbr.3: 5 Musa, gelecekte söylenecek sözlere tanıklık etmek için Tanrı'nın bütün
evinde bir hizmetkâr olarak sadık kaldı.

İbr.3: 6 Oysa Mesih, O'nun evi üzerinde yetkili oğul olarak sadıktır. Eğer cesaretimizi ve övündüğümüz umudu gevşemeden sonuna dek sürdürürsek, O'nun evi biziz.

Tabi bunlar karşısında Museviler'in ne düşündüğünü anlamak zor değil:

" Hem dinimizi, kitabımızı kopya ettiler, İsrail'in peygamberlerine sahiplendiler. Hem de kendi sözde peygamberlerini asıllarından üstün tutmaya kalkışıyorlar. Edep ya hu!"

pante
15-11-2006, 00:29
Musevilere göre İsa bir hiçtir. İslam'a göre bir peygamberdir.
Kiliseye göre ise İsa peygamber değil, peygamberleri gönderendir.
Yani Tanrıdır. İncillerdeki "Tanrının oğlu" kademesinden 325'deki İznik Konsili kararlarıyla Tanrılığa yüceltilmiştir. Tanrı, İsa suretinde yeryüzüne inmiş ve insanların günahlarını üstlenmiştir. Şimdi şu soruya yanıt arayalım:

İsa Tanrı ise neden İblis tarafından sınava tabi tutulmuştur? İblis, Tanrıyı sınayabilir mi?
Ya da buna ne gerek var? Matta/4.bölüm

pante
17-11-2006, 23:06
Forumlara Hristiyan ve Musevi arkadaşların da katılımını sağlamak gerekiyor. Çünkü sorularımızın çoğu yanıtsız kalıyor. Ege-sum vardı ama o da yeni bir Hristiyan olduğundan sorulara yetersiz kalıyordu.

Biraz önce serbest forumda Servet kardeşimize "Yaratılış" kısmını alıntılarken dikkatimi çekti.
Tanrı suları yaratmıyor. Su başlangıçta var ve Tanrının ruhu suların üzerinde dalgalanıyor.

1. Başlangıçta Tanrı göğü ve yeri yarattı.

2. Yer boştu, yeryüzü şekilleri yoktu; engin karanlıklarla kaplıydı. Tanrı`nın Ruhu suların üzerinde dalgalanıyordu.

3. Tanrı, “Işık olsun” diye buyurdu ve ışık oldu.

4. Tanrı ışığın iyi olduğunu gördü ve onu karanlıktan ayırdı.

5. Işığa “Gündüz”, karanlığa “Gece” adını verdi. Akşam oldu, sabah oldu ve ilk gün oluştu.

6. Tanrı, “Suların ortasında bir kubbe olsun, suları birbirinden ayırsın” diye buyurdu.

7. Ve öyle oldu. Tanrı gökkubbeyi yarattı. Kubbenin altındaki suları üstündeki sulardan ayırdı.

8. Kubbeye “Gök” adını verdi. Akşam oldu, sabah oldu ve ikinci gün oluştu.

Metinlerden anlaşılacağı üzere, sular varken Tanrı göğü yaratıyor.

Sümerlerde de bu inanış var.
Bir tablette şu ilahi Tevrat'taki anlatıma çok benziyor;

"Adı yokken göğ'ün daha
Yer'in daha adı yokken
Babaları okyanustan
Anaları Tiamat kargaşasına
Sular akıp bir oluyordu. "

Suların göğün yaratılmasından önce varoluşunu nasıl açıklarsınız? Bu sizce ne derece bilimsel?

ege-sum
18-11-2006, 23:16
Sevgili pante;
sorduğunuz soruların yanıtlarını biliyorum.. aslında bu tür şeylerle uğra$acak vaktim yok dürüstçe söylemem gerekirse, daha çok bilim ve teknoloji ile ilgileniyorum eğer öğrenmek için soruyorsanız bu konularla ilgili binlerce kaynak mevcut ingilizceniz varsa işiniz daha kolay bence...
Zaten spor olsun diye hristiyanlık inancını tercih etmedim, kutsal kitabı ilk okuyuşta iman etmedim sonradan iman ettim turan dursunun kitaplarınıda okudum.. o yüzden islamı bıraktım... tabiki ben din adamı değilim benim görü$üm herkez araştırıp kendi doğrusunu bulma yönünden çünkü mutlak doğru yoktur... görecelidir kişiden kişiye...
ben herkeze saygı duyuyorum ateist,müslüman,bahai.... vs... herkez tektip dü$ünse dünya sanırım çok sıkıcı yer olur...
sonuç olarak ben bu sorularını din adamlarının cevaplaması gerektiğini dü$ünüyorum benim hristiyanlık üzerine doktoram vs.. yok. branşımda değil hristiyanlık teolojisi gerçektende çok geniş...

pante
26-11-2006, 01:32
Ah Ege-sum ah!
Sorduğum soruların büyük çoğunluğu çelişkiler, yanlışlar üzerine. Ve bunların yanıtı yok.
İşte iman zinciri bu..
Gerçekler ortaya serilse de, yalanlar, yanlışlar, çelişkiler bir bir sıralansa da fayda etmiyor.
O zincir kırılamıyor. Asıl mühür imanda. Asıl gözleri, kulakları perdeli olanlar imanlılar.

Hadi İslam "İncil ve Tevrat tahrif edilmiştir" diyerek bu çelişkilerden sıyrılmaya çalışıyor. Ama sizlerin o tür bir bahanesi de yok. Gerçi İncil ve Tevrat'ın tahrif edilmediğini de ispatlıyoruz ayrı konu..

Bak bir çelişki ve bir soru daha..Tabi senin nezdinde forumları takip ettiğine emin olduğum diğer Hristiyan ve Musevi arkadaşlara da.

Tevrat'ta İbrahim'in nasıl zengin olduğu kısmına değinmiştik biliyorsun. Eşi Sara'yı krallara kızkardeşim diye yutturup pazarlayarak. Bu benim değil Tevrat'ın anlatımı.
"Sara gerçekten kızkardeşimdir. Babamız bir, annemız ayrıdır. Onunla evlendim." diyor İbrahim.
Yani pazarlamacı ama yalancı değil. Yalancı olmayınca daha kötüsü çıkıyor ortaya.
Hani "Özrü kabahatinden büyük" derler ya. Ensest evlilik yaptığını açıklıyor. Hem de bir peygamber. Adem'in oğlu değil ki mecbur kalsın. Onun döneminde kavimler çok, kadınlar da çok.

İbrahim böyle diyor, Tevrat'ta onu yalanlamıyor ama Eski Ahit'in 11.Bölümünde, oldukça ayrıntılı verilen şecere kayıtlarıyla uyuşmamaktadır. Şecere kayıtlarında şöyle deniliyordu:

"Terah soyunun öyküsü: Terah; Avram, Nahor ve Haran'ın babasıydı. Haran'ın Lut adlı bir oğlu oldu.
Haran, babası Terah henüz sağken, doğduğu ülkede, Kildaniler'in Ur Kenti'nde öldü.
Avram (Abram)'la Nahor evlendiler. Avram'ın karısının adı Saray, Nahor'unkinin adı Milka'ydi. Milka Yiska'nın babası Haran'ın kızıydı.
Saray kısırdı, çocuğu olmuyordu.
Terah, oğlu Avram'ı, Haran'ın oğlu olan torunu Lut'u ve Avram'ın karısı olan gelini Saray'ı yanına aldı. Kenan ülkesine gitmek üzere Kildaniler'in Ur Kenti'nden ayrıldılar. Harran'a gidip oraya yerleştiler."

Bu soy kütüğünde Sara, sadece, "Terah'ın oğlunun karısı olan gelini" olarak nitelenir. Sara'nın, Terah'ın bir başka kadından olma kızı olduguna dair bir bilgi yoktur.

Sonuç olarak Ya Tevrat'ta büyük bir çelişki vardır. Ya da İbrahim yalan söylemekte, Tevrat da bunun yalan olduğunu belirtmeyerek yalana ortak olmaktadır.

Var mı mantıklı bir açıklaması sence?

pante
12-04-2007, 13:25
ya pante çok sığsın ..

Sığ olmayan arkadaşımız, Egesum'un açıklayamadığı bu başlıktaki sorularımızı açıklasa da sığlıktan kurtulsak..

pante
01-06-2007, 22:49
TANRI YALAN MI SÖYLÜYOR?

Tevrat'ın Türkçe çevirilerinde anlaşılamayan bir büyük çelişki var. Tevrat'ta Tanrının adı kimi metinlerde Elohim, kimi metinlerde ise Yahve olarak geçer.Ama Türkçe çevirilerde bu isimler kullanılmaz. Ya Rab denir, ya Tanrı ya da Allah.

Yaratılış kitabının ilk otuz dört ayetinde “Elohim” ismi, tam otuz üç kere yer almaktadır. “Yehova (YHWH) Elohim” ismi, takip eden kırk beş ayette, yirmi kez yer alır. Gene takip eden yirmi beş ayette “Yehova” ismi, on kez yer alır.

Bunların özellikle mi böyle yazıldığı, nedenleri hakkında çeşitli görüşler mevcut olmakla birlikte hiçbirinin tutarlı bir açıklaması yoktur. Genellikle Elohim'in cins isim, Yahve'nin ise Tanrının özel ismi olduğu ileri sürülür.

Yaratılış ayetlerinde Yahve ismi 30 kez geçtiği halde bakın Mısırdan Çıkış kitabının 6. bölümünün 3. ayetinde Tanrı ne demektedir:

“Ben Yahve’yim. İbrahim'e, İshak'a ve Yakup'a El Shaddai olarak göründüm, ama onlara kendimi Yahve adıyla tanıtmadım.”

Buyrun Tevrat'ın cenaze namazına. Sayfaları çevirip geriye gittiğinizde Musa'dan önce onlarca kez Yahve'den bahsedildiği apaçık ortada iken İsrail'in Tanrısı "Ben böyle demedim" diyor.

Bu çok büyük çelişki farkedilene kadar Hristiyan alemi bu konuda tek kelime etmemiş, konuyu örtmüştü. Ama şimdi bu konu sorgulanınca tutarlı bir izah getiremiyorlar. Bu konuda en ağırlıklı görüş Tevrat'ı bir kişinin yazdığı değil, çok yazıcının elinden geçtiği ve yazıcıların kafalarına göre isimleri karıştırdığı şeklinde.. Yerse tabi..

pante
01-06-2007, 23:38
Bu arada bugün Kutsal Kitap.com'u ırkçılar hacklemiş.
Şiddetle kınıyorum. Bu alçaklar Atatürk'ü de ağızlarına almaya layık değiller.
Misyonerlikle mücadele öyle "Bu site Türk topraklarına katılmıştır" demekle olmaz.
Böyle bu başlıktaki gibi eleştirerek, uygarca tartışarak olur.

http://www.kutsalkitap.com/

sargon
02-06-2007, 00:38
Öncelikle site hackleme işi yapanları lanetliyorum. İki taşı üstüste getirip koyacağına her tarafı yakıp yıkmayı marifet bellemiş olan bu insanlara söylenecek bir söz bulamıyorum.

Pante'nin açtığı konu üzerine daha önce birşeyler okumuştum. Şimdi bir daha baktım. Açıkçası hala birşey anlamış değilim. Aslına bakarsanız bu konu hala çözülememiş gibi görünüyor. İddianın şu kısmı artık kabul edilmek zorunda. İki farklı geleğin birleşmesi söz konusudur. Birisi Elohim'ci gelenek, diğeri Yehova'cı gelenek. Elohim aslında tanıdığımız bir tanrı. El, Al, Baal, Allah Sümer'den Babil'e oradan Fenikelilere ve İbranilere geçen bildiğğimiz tanrı Enki. Bana kalırsa El, tanıdık bir gelenek. Bütün Mezopotamya tarihinde yaşamış olan bir tanrı.

Sorun Yehova'da çıkıyor. YHWH bayağı karışık görünüyor. Bazıları bunun Mısır'dan gelmiş bir tanrı kültü olduğunda ısrar ediyor. Başka bir görüşe göre ise "Ben olan" anlamında bir sözcük. Tevrat'ta Musa, sen kimsin dediğinde " Ben Ben olanım" der YHWH. Başka başka görüşler de var. Habilis bir gayrete gelse, bize bu görüşleri özetlese ne güzel olurdu.
http://en.wikipedia.org/wiki/Yahweh

Bir zamanlar Usrenin'in çabasıyla Tevrat'ın farklı yazarlar tarafından yazıldığını iddia eden bir makale çevirmiştik. Burdaki iddiaya göre Tevrat ilk olarak E tarafından yazılmış bir metindir. Elohim geleneği vardır. Kuzey Krallığının bakış açısından yazılmıştır. Kuzey Krallığı Juda işgal edilince insanlar güneye göçer ve kutsal E beraberlerinde güneye gelir. Orda J'nin YHWH'sı ile birleşir ve ortaya yeni bir kitap çıkar. JE metni daha sonra da birkaç defa redaksiyondan geçer. Yeni peygamberlerin yazıları eklene eklene son halini alır.

Ancak Panteteuch denilen ilk 5 kitap, yani Musa'nın kitapları diye geçen kitaplar aslında diğerlerinden çok daha sonra yazılmıştır.

http://www.turandursun.com/modules.php?name=News&file=article&sid=14&mode=nested&order=0&thold=0

dilaver
02-06-2007, 01:16
Krallar Bab 22/8 : Ve büyük kahin Hilkiya katip Şafana dedi ki : Rabbin evinde şeriat kitabını buldum. Ve Hilkiya kitabı Şafana verdi ve onu okudu.

* *22/10 : Ve katip Şifan krala bildirip dedi : Kahin Hilkiya bana bir kitap verdi.Ve şafan kralın önünde onu okudu.

* * 22/13 Gidin bulunmuş olan bulunmuş olan bu kitabın sözleri hakkında benim için ve kavim için ve büytün yahuda için Rabden sorun ...

* * Bizzat Kitabı Mukaddese göre Musanın şeriatının bulunma tarihi İ.Ö. 621 dir bu da ilk fısıh bayramına tekabül ediyor.

* * *Kutsal kitaba inanacaksak şayet İ.Ö. 621 den evvel kimse Musanın şeriatını bilmiyor, çünkü kutsal kitaba göre bu şeriat kitabının bulunma sürüveni yukarıda.

* * * *saygılarımla

pante
02-06-2007, 01:23
Hristiyan.net'de bu konuda geniş bir yazı var. İlgi duyanlar için:

Tanrının Çeşitli İsimleri Olayı (http://www.hristiyan.net/mcdowell/22.htm)

02-06-2007, 01:45
"branşımda değil hristiyanlık teolojisi gerçektende çok geniş..."

Kisacasi, ustune bol olan goynegi giymeyecen 8O , Hristiyanlik teolojisi genisse once bir hazmedip sonra iman edicen, dimi? Haytalik olsun diye, takim tutar gibi din tutmak olmaz.

pante
02-06-2007, 01:55
Sorun Yehova'da çıkıyor. YHWH bayağı karışık görünüyor. Bazıları bunun Mısır'dan gelmiş bir tanrı kültü olduğunda ısrar ediyor. Başka bir görüşe göre ise "Ben olan" anlamında bir sözcük. Tevrat'ta Musa, sen kimsin dediğinde " Ben Ben olanım" der YHWH. Başka başka görüşler de var. Habilis bir gayrete gelse, bize bu görüşleri özetlese ne güzel olurdu.

Yahve bana Yahudi'yi çağrıştırıyor. Yani Yahudi Tanrısı anlamı taşıma olasılığını yüksek görüyorum. Yahudi yazıcılar, kitabı kendi doğrultularında yazmış olabilirler. Türkçede hem Allah hem de Türklükten gelen Tanrı (Tengri) kullanılması gibi onlarda Elohim'i bazı yerlerde YHWH olarak kullanmış olabilirler. Bu dini ithal de etmiş ve İbranice'ye çevirmiş olabilirler. O çeviri sırasında bu karışıklık yaşanmış olabilir.

habilis
02-06-2007, 14:00
elbette , şimdi kesinlikle tevratta geçen tanrının ismi nasıl telaffuz edilir kimse bilmiyor !!! bu tamamen gerçektir. buda demektirki tanrının ismi yok olmuş, kaybolmuştur !! tanrı kendi ismini korayamamıştır !!

"sonsuza dek böyle anılacağım " diyen bir tanrının ismi nasıl oluyorda kayboluyor aklımız ermiyor :)

elyazmalarında tetragrammaton şeklinde "YHVH" olarak karşımıza çıkıyor ,

bu "YHVH"ye *"adonay " ın sesli harflerini eklersenir = YAHOVAH ( YEHOVA ) *olur !

yine YHVH"ye ELOHİM in sesli harflerini eklerseniz = *YEHOVİH *i elde edereiniz !

çok acı tanrının ismini korumaktan aciz kalması 1

ismini koruyamayan ( ki söz vermiştir) sevgili kullarını nasıl koruyacak !!
...

not: ibranice elyazmalarında sesli harfler kullanılmadığı için YHVH ile karşılaşıyoruz ve gerçek telaffuzu bilmiyoruz !

pante
23-01-2008, 22:41
İsa ne Tanrıydı ne de Tanrının oğlu.
O da bir Yahudiydi, hatta ırkçı bir Yahudi.

İspat:

Matta/ 15.

22. O yöreden Kenanlı bir kadın İsa'ya gelip, "Ya Rab, ey Davut Oğlu, halime acı! Kızım cine tutuldu, çok kötü durumda" diye feryat etti.

23. İsa kadına hiçbir karşılık vermedi. Öğrencileri yaklaşıp, "Sal şunu, gitsin!" diye rica ettiler. "Arkamızdan bağırıp duruyor."

24. İsa, "Ben yalnız İsrail halkının kaybolmuş koyunlarına gönderildim" diye yanıtladı.

25. Kadın ise yaklaşıp, "Ya Rab, bana yardım et!" diyerek O'nun önünde yere kapandı.

26. İsa ona, "Çocukların ekmeğini alıp köpeklere atmak doğru değildir" dedi.

27. Kadın, "Haklısın, ya Rab" dedi. "Ama köpekler de efendilerinin sofrasından düşen kırıntıları yer."

28. O zaman İsa ona şu karşılığı verdi: "Ey kadın, imanın büyük! Dilediğin gibi olsun." Ve kadının kızı o saatte iyileşti.

Yahudi olmayan bir kadının yardım isteğine İsa'nın yanıtı " Ben yalnız İsrail halkının kaybolmuş koyunlarına gönderildim." oluyor.
Bu yanıttan İsa'nın sadece Yahudileri muhatap aldığını anlıyoruz. Yani Yahudilerin çobanı.

İsa, "Çocukların ekmeğini alıp köpeklere atmak doğru değildir." yanıtıyla da Yahudi olmayanları köpek olarak niteliyor.

Neticede kadının kararlı ve ısrarlı tavrı nedeniyle "İmanın büyük" diyor ve kızını iyileştiriyor.
Eğer bir zayıflık sezseydi, demek ki ilgilenmeyecekti.

pante
23-01-2008, 23:11
İsa, kendisinin Yahudilere gönderildiğini söylemekle yetinmiyor, havarilerine de bunu emrediyor.

Matta/ 10.

5. İsa Onikiler'i şu buyrukla halkın arasına gönderdi:
"Öteki ulusların arasına girmeyin. Samiriyeliler'in kentlerine de uğramayın.

6. *Bunun yerine, İsrail halkının yitik koyunlarına gidin.

Anlaşılan Havariler İsa'yı dinlememiş ve İsrail sınırlarını aşmışlar, Anadolu'ya, Roma'ya yayılmışlar.
İsrail'in kayıp koyunları yerine köpeklere hizmet etmişler.

pante
15-12-2008, 21:36
"Aslında tek bir Hıristiyan vardı, o da çarmıhta öldü" demiş Nietzsche.

Belki, İsa'dan sonra çok şeyin değiştiğini anlatmak istemiş ama doğrusu;
İsa, ancak Yahudilik ve tevrat bağlamında anlaşılabilir, çünkü o Hıristiyan değil bir Yahudi idi.

İsa yaşadıysa gerçekten, tanrı-kral mı olmak istemiştir acaba?
Vali Platus'un önünde iken, Platus ona sorar: "Sen Yahudilerin kralı mısın?"
İsa'nın cevabı "söylediğin gibidir" olur.
Neden bu soruya olumsuz yanıt vermemiştir dersiniz?

vartor
15-12-2008, 23:52
Isa, eger yasamis bile olsa, valiye ne deyip ne demediginden nasil emin olabiliriz ki? Bence hikayeler, bu hikayelerden ders cikarmak isteyenlerin istedigi bicimde sunulmustur.
Daha dunku olaylarin bile goz gore gore degistirildigi gercegini bildigimiz halde, 2000 sene onceki sozlerin ne derecede dogru oldugunu bilemeyiz.
Sonucta isa da yahudi, belki de halkini somuren hahamlara ve rallara karsi koyan basit bir devrimciydi; Nitekim sonunda basit bir suclu gibi carmiha gerilmesi belki de isyancilara o zaman uygulanan bir infaz seklindan baska birsey degildi..

volkan7777
16-04-2009, 04:39
yha ne bos bos konusuyonuz burda.. benim hiristiyan sevgilim vardı ne oldunu gördüm hiristiyanlıgın müslüman olarak hiristiyanların meşur sözü yetti zaten bana (kur'anıkerimi yazsaydım ben daha güzel yazardım) demesi sanane kurandan beni hiristiyanlıktan soguktu acıkcası iyligin icinde kötülük buluyorum ama gercek bi müslümanın icinde nasıl bi düsünce oldunu kendimden tahmin bile ediyorum haytın hep bi sifresi vardır her seyin bi nedeni vardır yapılan herseyin bi sebebi düzeni vardır biraz aklın varsa cözersin müslün kardesler deymez bu arkadaslarla konusmaya tartısmaya zaten isa carmaga gerilmeseydi hiristiyanlık diye bisey bu kadar yaygın olmazdı ve hac diye bişey olmazdı bosuna ugrasıp müslümanlıkla ilgili tartısmayın allah bilerek isayı carmaga germistir ;) bu saflar yolunu sasırsın diye ışıga deyil gercege bakın

Hopegiver
28-04-2009, 22:47
yha ne bos bos konusuyonuz burda.. benim hiristiyan sevgilim vardı ne oldunu gördüm hiristiyanlıgın müslüman olarak hiristiyanların meşur sözü yetti zaten bana (kur'anıkerimi yazsaydım ben daha güzel yazardım) demesi sanane kurandan beni hiristiyanlıktan soguktu acıkcası iyligin icinde kötülük buluyorum ama gercek bi müslümanın icinde nasıl bi düsünce oldunu kendimden tahmin bile ediyorum haytın hep bi sifresi vardır her seyin bi nedeni vardır yapılan herseyin bi sebebi düzeni vardır biraz aklın varsa cözersin müslün kardesler deymez bu arkadaslarla konusmaya tartısmaya zaten isa carmaga gerilmeseydi hiristiyanlık diye bisey bu kadar yaygın olmazdı ve hac diye bişey olmazdı bosuna ugrasıp müslümanlıkla ilgili tartısmayın allah bilerek isayı carmaga germistir ;) bu saflar yolunu sasırsın diye ışıga deyil gercege bakın

konusuyonuz ; bi ; oldunu ; haytın ; deymez ; carmaga ; deyil --- Bu kelimelerin Türkçe yazılışını mı bilmiyorsunuz, yoksa bir kaç parmağınız yok da, istemeden mi böyle yazıyorsunuz? Aslında bunları sorarken cevabı'da biliyorum ya, neyse. Once cahillikten kurtulun, kendi dilinizi iyice bir ogrenin, sonra dinler hakkında yazı yazabilme gücünü cahilliğinizden değil, bilginizden alın. Müslümansınız sanırım, tüm dünyada din kardeşlerinizi oluşturan grupların %80'i okumamış cahil kişiler. Okumuş bilgili bir müslüman olmaya gayret gösterin önce...

pante
29-04-2009, 13:18
Havarilerin tümü Yahudiydi. Yabancı dilleri de yoktu.
İsa'dan sonra havarilerin Anadolu'ya kadar yayılıp vaazlar vererek inançlarını propaganda ettikleri belirtilir. Anadolu halklarının dilleri farklıdır ve İbranice de bilmezler. Peki nasıl bütün Anadolu ve Roma halkları bu dini tanımış ve benimsemiştir?

İlk yazılan İnciller İbranice ise neden kayıptırlar?
Grekçe yazıldılarsa yazarları hem İbranice'ye hem de Grekçe'ye hakim olmalıydılar.
İncil yazarlarının iki dili birden mükemmel bildiklerine dair bir bilgi yok.
Kimdi bunlar? Ya da tercümanları kimdi?

İnciller, Pavlus zamanında mı, Pavlus tarafından ya da Pavlus'un yardımıyla mı, yoksa Pavlus'tan sonra mı yazılmıştır?

O dönemin meşhur yazar ve tarihçileri neden İsa'dan, havarilerinden bahsetmiyor?

Dönemin meşhur Romalı Tarihçileri:

Seneca (M.S.3-65),

Petronius (öl.M.S.66),

Büyük Pliny (M.S. 23-97),

Juvenal (M.S.60-İ40),

Martial (M.S.40-104),

Quintilian (M.S. 40-118),

Epictetus (M.S. 40-120),

Apion (M.Ö. 20-M.S.48)

Genç Pliny (M.S.61-105),

Tacitus (M.S. 55-120)

Yahudi yazarlar:

İskenderiyeli Philo (M.Ö.20-M.S.60)

Flavius Josephus (M.S. 37-100)

Clement (M.S.95-140)

Bazıları Pavlus'un mektuplarından bahsetmiş ama İnciller'den bahseden olmuş mu acaba?

Bir de Talmud’da Panther adlı Romalı bir asker’in gayrimeşru oğlu olan İsa'nın büyücülük’le uğraştığı, bilgelerle alay ettiği, halkı saptırarak karışıklıklar çıkardığı ve Pesah Arifesi’nde çarmıha gerilerek İdam edildiği yazıyormuş. Gerçekten yazıyor mu acaba?

Hopegiver
04-05-2009, 05:08
Musevi arkadaşlar,

Hemen suçlamak istemiyorum, belki başka bir anlamı daha vardır, önyargısız ve gerçekten safiyane soruyorum; bu aşağıda yazılanlar nasıl açıklanabilir? Ben müslümanlığı sert bir din bildim de yıllar önce değiştirdim. Bu yazılanlar gerçekten eski ahit'den ise, "sert din" kavramını yeniden ele almalıyım gibime geliyor. Bu ne vahşettir anlamadım??

“Ele geçen her adamın gövdesi delik deşik edilecek ve tutulan her adam kılıçla düşecek. Yavruları da gözleri önünde yere çalınacak, evleri çapul edilecek ve karıları kirletilecek.” (İşaya, Bab 13 / 15)

“Onların herşeylerini tamamen yok et ve onları esirgeme; erkekten kadına…çocuktan, emzikte olana, öküzden koyuna, deveden eşğe kadar hepsini öldür…” (I. Samuel, Bab 15 / 3 )

“Ve İsrail onun mirasının sıptıdır; ismi orduların Rabbidir. Sen Benim topuzum ve cenk silahımsın; ve seninle atı ve binicisini kıracağım; ve seninle erkeği ve kadını kıracağım; ve seninle genç adamı ve erer varmamış kızı kıracağım; ve seninle çobanı ve sürüsünü kıracağım; ve seninle çiftçiyi ve çiftini kıracağım; ve seninle valiyi ve kaymakamı kıracağım.” (Yeremya, bab 51 / 19-23)

paslıçivi
04-05-2009, 08:18
Musevi arkadaşlar,
Hemen suçlamak istemiyorum, belki başka bir anlamı daha vardır, önyargısız ve gerçekten safiyane soruyorum; bu aşağıda yazılanlar nasıl açıklanabilir? Ben müslümanlığı sert bir din bildim de yıllar önce değiştirdim. Bu yazılanlar gerçekten eski ahit'den ise, "sert din" kavramını yeniden ele almalıyım gibime geliyor. Bu ne vahşettir anlamadım??

bu sitedeki tüm hristiyan/isevi arkadaşlar nedense hep müslüman orjinli çakma.. çok ilginç değil mi..:D

islamiyetten hristiyanlığa geçiş çağrısımı bu..

bu sitede musevi yok güzel kardeşim.. keşke olsaydı.. senden çok ben isterdim.. hatta her dinden bir kaç kişi.. o zaman örneklerle uykunun derinliğini gösteriridim..

din, senin dediğin gibi anlamak için varolmamıştır.. inanıp, sorgulamanın bitip, mışıl mışıl uyuman ve güdülmen için vardır..

mesela ben de isanın bakireden dünyaya gelmesini, kendisiinin tanrının oğlu ya da rab olduğunu, ölüleri nasıl diriltiğini, kendisi çarmıha gerilip öldükten sonra dirilip tekrar göğe yükselmesini anlayamıyorum..

hopestar denen kişiyle bir tanışıklığınız varmı..

sosyalist-R
04-05-2009, 10:46
pante verdiğin yararlı bilgiler için çok teşekkürler

Hopegiver
04-05-2009, 14:47
Aslında olay şu; Akıl ve bilimle sorgulandığında, tüm dinlerin, sizin tabirinizle "mışıl mışıl uyumak ve güdülmek" için "uydurulduğu" sonucuna varılabilir. Ama benim için kesin olan bir gerçek var ki, üst üst'te örneğin, 100.000 kere nasıl altı altı atılamazsa, yani teorik olarak bu nasıl olasılık dışı ise, tüm bu evrenin, insanın ve olabilecek, yaşayan, bilip bilmediğimiz her ne varsa bunlarında oluşumu, şans eseri olamaz. Olursa, 100.000 kere üst üst'e altı altı'da atılabilir.

O halde, inen tüm kitaplar uyduruk, tüm peygamberler hileci, hurdacı dolandırıcı da olsa, adını çok da koymak zorunda olmadığımız bir "Yaratan" yada bu konuya eli değmiş bir şeylerin olduğuna inanmak çok da zor değil.

Bu halde çakma bir Hıristiyan olarak benim durumum, maneviyatımı güçlendirip kollamak, materyalistlikten biraz olsun uzaklaşıp, biraz kendini dinlemeye çalışmak, iyi ve ahlaklı olmaya uğraşmak ve olur a, gerçekten böyle bir şey varsa, inanmanın bana bir zararı olmadığına göre, öldüğümde fayda beklemekten ibaret bir durumdur. Ayrıca Hıristiyanlığı seçmemin en önemli sebeplerini de, bu dinin en yumuşak başlı, (en en azından bu çağda) en naif, emretmeyen, öldür demeyen bir din olmasıyla açıklayabilirim. Tabii daha bir çok sebep sayabilirim ama propaganda yapmakla suçlanırım diye susacağım. Herkes kendi meşrebince doğruyu yada "yanlışı" bulmalıdır.

Yani delirip bu işi hayatın merkezi yapmayan, etrafındakileri bu konuda yargılamayan, inanıp inanmama özgürlüğünü etrafındaki herkeze teslim eden, inananla dalga geçmeyen, inanmayanın sormadıkça fikrini değiştirmeye çalışmayan herkez, "uyumak" yada "güdülmek" ile suçlanmak yerine anlaşılmaya çalışılmalı ve sayılıp sevilmelidir:)

Hopestar diye bir nick'i ilk defa duyuyorum. Saygılar...

bu sitedeki tüm hristiyan/isevi arkadaşlar nedense hep müslüman orjinli çakma.. çok ilginç değil mi..:D

islamiyetten hristiyanlığa geçiş çağrısımı bu..

bu sitede musevi yok güzel kardeşim.. keşke olsaydı.. senden çok ben isterdim.. hatta her dinden bir kaç kişi.. o zaman örneklerle uykunun derinliğini gösteriridim..

din, senin dediğin gibi anlamak için varolmamıştır.. inanıp, sorgulamanın bitip, mışıl mışıl uyuman ve güdülmen için vardır..

mesela ben de isanın bakireden dünyaya gelmesini, kendisiinin tanrının oğlu ya da rab olduğunu, ölüleri nasıl diriltiğini, kendisi çarmıha gerilip öldükten sonra dirilip tekrar göğe yükselmesini anlayamıyorum..

hopestar denen kişiyle bir tanışıklığınız varmı..

paslıçivi
04-05-2009, 20:20
tüm bu evrenin, insanın ve olabilecek, yaşayan, bilip bilmediğimiz her ne varsa bunlarında oluşumu, şans eseri olamaz.

o atesitlerin savunduğu şey.. benim böyle bir iddiam yokki zaten..

paslıçivi
04-05-2009, 20:30
O halde, inen tüm kitaplar uyduruk, tüm peygamberler hileci, hurdacı dolandırıcı da olsa, adını çok da koymak zorunda olmadığımız bir "Yaratan" yada bu konuya eli değmiş bir şeylerin olduğuna inanmak çok da zor değil.

tüm bunların yokluktan varlığa bir geçiş yani yaradılış olduğu kanısına nereden vardınız..

bilmediğiniz algılayamadığınız bir konuda niçin bir tahmin yürütüp ona sımsıkı sarılıp gerçekmiş gibi(inanç) yaşama ihtiyacı duyuyorsunuz..

niçin bilmiyorum diyemiyorsunuz..

paslıçivi
04-05-2009, 20:50
Yani delirip bu işi hayatın merkezi yapmayan, etrafındakileri bu konuda yargılamayan, inanıp inanmama özgürlüğünü etrafındaki herkeze teslim eden, inananla dalga geçmeyen, inanmayanın sormadıkça fikrini değiştirmeye çalışmayan herkez, "uyumak" yada "güdülmek" ile suçlanmak yerine anlaşılmaya çalışılmalı ve sayılıp sevilmelidir:)

sevgili hopegiver..

turandursun sitesi malumunuz dinlerden özgürlüğün sesi olan bir sitedir.. bu siteyi kuranların amacı teistlerin haklarını savunmak değildir.. aksine teist dışı yaşam felsefesi olan insanların sesini duyurduğu bir sitedir.. ve bu siteye bu uğurda canını kaybeden bir insanın ismi verilmiştir..

insanlık tarihine bakarsanız hep teist dışı yaşam felsefe sürmek isteyenler dışlanmış, bastırılmış, işkence görmüş ve katledilmişlerdir..

bugün siz toplumda çok rahat inancınızı söylersiniz ama bir ateist bir deist vs.. dünyanın bir çok yerinde bunu çok rahat ifade edemez.. heleki dinci faşistlerin olduğu yerde imkansızdır..

ülkemiz bazı şeyleri unutmadı.. sivas olayları, turan dursun bahriye üçok uğur mumcu gibi bir çok aydının katledilmesi ve dünyada daha bir çok örnekleri..

şimdi böyle insanların kurduğu bir siteye bir teist niçin üye olup yazı yazma ihtiyacı duyar.. tebliğ içinmi.. dalga geçmek içinmi.. hepsini gördük sevgili hopegiver..

biz sokakta kimseye bir şey demiyoruz ama bu sitenin içeriğini bile bile gelip belli bir amaca yönelik davranırlarsa da karşılıksız kalmazlar.. en azından ben bırakmam..

terlemeyi göze almayan hamama girmesin..

aslanlarla savaşmaya sabrı olmayan da arenaya çıkmasın..

anlaşılmaya çalışılması gerekenler teistler değil teistdışı felsefesi olanlardır..

varoluş maalesef her alanda savaşlar üzerine kurgulanmıştır..

bu da bilinç düzeyi farklı insanların bir varolma savaşıdır..

benim değer verdiğim birey insan değil insanlığın tümüdür..

Daniken
05-05-2009, 20:20
Meraba arkadaşlar...

Sosyalist-R adlı arkadaş ne güzel bulmuş Ömer hayyamın dizelerini.Daha ne densin bu konuda.Günahın işlenmesini istemiyorsan yaratma.En büyük günahlardan biri sebepsiz can almak...Adamın kaderinde varsa o kurşunla ölmek,tetiği çeken niye büyük günah işlemiş olsun(Kadere iman farz'dır).

Saygılarımla...

KızıL
07-05-2009, 02:04
daniken yazdıklarına aynen imzamı atarım :)