PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : AKVARYUM dan HAYATA

ngcoskun
21-12-2004, 12:54
bir arkadaşımın gönderdiği bir mail.

"Bir laboratuvarda deney yapiliyor. Buyuk bir akvaryum var.
Icine bir buyuk balik ve cokca kucuk balik atiliyor. E tabi haliyle buyuk olani aciktikca kucukleri yiyor...
Daha sonra akvaryumun ortasina dikey bir cam
yerlestiriliyor ve akvaryum ikiye ayriliyor.Buyuk balik bir tarafa kucuk baliklar da diger tarafa yerlestiriliyor. Buyuk balik cam bolmeyi gecmek ve kucuk baliklari yemek icin defalarca deneme yapiyor.
Bu durum tam 28 saat boyunca suruyor. 28. saat sonunda buyuk balik artik diger tarafa gecmek icin mucadele etmeyi birakiyor.
Ve sonunda cam bolmeyi kaldiriyorlar.
O da ne! Buyuk balik kucukleri yemek icin hicbir hamle yapmiyor.Saatler gectigi halde onlari yemedigi goruluyor...
Buna psikolojide "ogrenilmis acizlik" deniyormus. Istatistiklere gore bir cocuk ergenlik yasina gelinceye kadar ortalama 148.000 defa anne-babanin "yapma, elleme, dokunma.." gibi sozlerini duyuyormus. Boyle olunca da cocukta buyuyunce "yapamama", "edememe" ozellikleri
gelisiyor ve kendine guveni yitiriyormus."

işte dinin neden bu kadar önemli olduğunun kanıtı.insanın doğduğu andan itibaren maruz kaldığımız din içine o denli işliyor ki durum bu hali alıyor.

Tolga
29-12-2004, 16:35
ngcoskun çok önemli bir konuya değinmişsin.Bir çok arkadaşımın içine aynı senin dediğin gibi din islemiş.Sen onlara istediğin kadar dinsel saçmalıkları anlat.Adamlar bir adım geri gidemiyorlar.Söylediğim her çelişkiye bi taraflarından uydurma kaçamak cevaplar veriyorlar.Tartışma ilerleyincede ''olum benim imanım sağlam deyip''kestirip atıyorlar.Şuna ben düşünme özürlüyüm demiyorlarda imanlarının sağlamlığından bahsediyorlar.

anlaşılan şu: DİNLER İNSANLARIN İÇLERİNE ÖYLE İŞLEMİŞLERKİ.İNSANLARIN ONLARI ZİHİNLERİNDEN SÖKÜP ATMALARI OLDUKÇA FAZLA ZAMAN ALACAK...

explorer
29-12-2004, 21:01
ngcoskun harika bi konuya değinmişsin

ama inananlar eminim gene çok saçma bulacak,
"herkes islam fıtratı üzerine doğar" fln gibi şeyler söyliyeceklerdir.

ben çocuklarıma bu konuda hiçbir baskı uygulamayacagım
tüm din ve bilim kitaplarını önüne sereceğim kendi kararını kendi vermeli

29-12-2004, 21:17
oyle basit akvaryum hikayeleri ile herseye aciklik getiremessiniz, en azindan benim durumuma getiremessiniz.

Ben cocuklugumdan itibaren din adina hic bir baski gormedim, kimse beni din ugruna bir yone yonlendirmedi, hatta 10-14 yaslari arasinda kuran okuyan anneme anlamadigin seyleri neden okuyorsun diye kizardim, ama bak simdim dindar olmusum, yada olmaya gayret ediyorum, ne oldu simdi senin akvaryumdaki baligina yunusum benim ha. Oyle emailini gelen guzel hikayeler ilk etapta hos gorunur ama donup baktiginda bostur onlar, belli amaclar icin dizyn edilmislerdir, sizler gibi bazi konularin cahillerine inandiklarinin dogrulugunu hissettirmek icin, yoksa bana sadece fikra gibi geliyor bunlar, zira kendi gercegimi biliyorum ben.

SIZINTI

29-12-2004, 21:21
ha bide

lutfen artik akvaryumdaki balik ile insanin farkinin farkina varin ya

Kendine yunus logosu sectin diye kendini balik sanman gerekmiyor, sen bir inansin, dolayisi ile akvaryumdaki baligin davranis bicimlerindan farkli davranislar sergilemen bekleniyor senden.

Kiyaslari yaparken denk olanlari kullanalim, icgudu ile akil bir birlerine kiyas kabul edilmezler. Yunusum tosunum benim, bu isler oyle kitap okumayla olmuyor, o ancak senin bilgini artirir, ama kafan yeterince basmiyorsa, sadece bilgili olursun, ama dedimya anlamak icin herzaman bilgili olmak yeterli degildir, ilgili olmanin otesinde gorgulude olmak lazim, yoksa okuda oku anasini satayim.

SIZINTI

ngcoskun
30-12-2004, 15:17
sızıntı benim hikayemi beğenmessin tabi.istersen sen HENNA nın hikayelerini oku.onlar aydınlatır seni.
yardımcı olayım arka sayfalarda okyanusta birgün yazısı.

SERMED-I_MAHDUT
02-01-2005, 16:54
benim bildiğim kadarıyla ebeveynler çocuklara yapma etme dokunma gibi sözleri yanlış yaptıkları işlerde kullanırlar.mesela cam bardakla oynuyorsa çocuk kırıp biryerini kesmesin diye uyarı babında yapma der.yüksek biryere çıkmışsa çocuk, düşme ihtimali olduğu için etme der.zarar göreceği birşey yapıyorsa dokunma der.bundan daha doğal ne olabilir ki?
Din de insanın zarar göreceği kavramları küçük yaşlardan izale etme yolunu vaaz eder ki karakterin şekil almaya başladığı dönemleri kaos içinde geçirmesin.

n0thing
02-01-2005, 17:15
Günümüz insanları doğar doğmaz Kuran okutulur, sonra sünnet edilir, sonra okulda islamiyet dersi görür ve yaz tatillerinde camiye gönderilir. İnsanlara sürekli bir telkinde bulunuluyor. Ham beyinleri şekle sokmak için insanlara anlatılan dogmalara karşı olmalıyız. Büyüdükten sonra kendi detaylı bir araştırma yapar ve istediği şeye inanır ona kimse bir şey diyemez ama çocuklar safken, tertemizken onlara tabuları empoze etmeye çalışmanın amacı: Dünyadaki müslüman nüfusunu fazla tutabilme uğraşıdır.Kendi dininizi meşru kılmak için, inancın soyunu devam ettirebilmek için temiz beyinler hemen kontrol altına alınıyor. Böylece dininiz yaşıyor.

ngcoskun
07-01-2006, 11:22
21 aralık 2004 yılında astığım bir yazıyı tekrar asıyorum.yeni arkadaşlarla tekrar paylaşmak için.

"Bir laboratuvarda deney yapiliyor. Buyuk bir akvaryum var.
Icine bir buyuk balik ve cokca kucuk balik atiliyor. E tabi haliyle buyuk olani aciktikca kucukleri yiyor...
Daha sonra akvaryumun ortasina dikey bir cam
yerlestiriliyor ve akvaryum ikiye ayriliyor.Buyuk balik bir tarafa kucuk baliklar da diger tarafa yerlestiriliyor. Buyuk balik cam bolmeyi gecmek ve kucuk baliklari yemek icin defalarca deneme yapiyor.
Bu durum tam 28 saat boyunca suruyor. 28. saat sonunda buyuk balik artik diger tarafa gecmek icin mucadele etmeyi birakiyor.
Ve sonunda cam bolmeyi kaldiriyorlar.
O da ne! Buyuk balik kucukleri yemek icin hicbir hamle yapmiyor.Saatler gectigi halde onlari yemedigi goruluyor...
Buna psikolojide "ogrenilmis acizlik" deniyormus. Istatistiklere gore bir cocuk ergenlik yasina gelinceye kadar ortalama 148.000 defa anne-babanin "yapma, elleme, dokunma.." gibi sozlerini duyuyormus. Boyle olunca da cocukta buyuyunce "yapamama", "edememe" ozellikleri

işte dinin neden bu kadar önemli olduğunun kanıtı.insanın doğduğu andan itibaren maruz kaldığı din içine o denli işliyor ki durum bu hali alıyor.

paco
07-01-2006, 12:05
o yüzden karar veremeyecek yaşta olan çocuklara din eğitiminin verilmesi ve hatta dinsizliğin bile anlatılması sakıncalıdır aksi takdirde ileri yaşlarda sorgulamaktan aciz bir çobanın emrinde bir koyuna dönüşür
muhammede de aynı baskıyı daha bebekken yaptılar daha çocukken sen sırtında ki ve gözünde ki işaretinle gelecek ümmetin peygamberi olacaksın diye sürekli telkin ettiler ve muhammet kendisi bile inandı peygamber olacağına gerisi malum anlatmaya gerek yok

07-01-2006, 12:18
ayy YETER YA..

NEDİR BU CAHİLLİK..MİLLETİ YALANCILIKLA SUÇLUYORSUNUZ..ASIL YALANCI SİZSİNİZ..

ALLAHım yeter artık nedir bu ÜMMETİ MUHAMMEDİN çektiği..

yine de sinirlenmeyecem..sabır sabır..

günü geldiğinde sizinle görüşeceğim..attığınız iftiraların bedelini cehennemle ödeyeceksiniz..ama cehennem sandığınız gibi içinde sadece ateş olan biyer değil..

ey öldükten sonra yok olacağını düşünen cahiller..sizden öncekileri görmüyor musunuz..

ama yeter artık o kalbiniz kabul etmiyor artık gerçekleri..ne diyeyim ALLAHınızdan bulasınız..

07-01-2006, 15:20
balıkların hafızası 8-10 saniye arasında kendini resetler.deneylerle sabittir.açlık ve hareket hissettiği zaman doğasında ne varsa onu sergiler tekrar.mesleğim gereği balıkları iyi tanırım.balıklar sadece hareket alanlarının kısıtlandığını hissederse belli bir süre beslendikleri diğer balıklara saldırmaz.gerekli hareket alanını kazandıkları anda eskiye dönerler.bahsettiğin deney için labaratuvara gerek yok sende yapabilirsin ispatın varsa hodri meydan yap çek izlet.sadece insanların bilmedikleri konuları örneklerde kullanması garibime gidiyor.yoksa çıkardığın sonuca bir şey diyemem kendi fikrindir

07-01-2006, 18:21
ehehe hiç gülmedim ya bu kadar.. ben balık değilim yani hayvan değilimm.. balık olanlar düşünsün yani balık kadar aklı olanlar!!! lol

ngcoskun
08-01-2006, 15:26
sen balık değilsin ama deneyler insanlar üzerinde neyi yapabileceğini anlatıyor.komik olan nedir anlayamadım.1 sene önce tartışmaya açtığımda dahi bu kadar aptal bir cevap gelmemişti ki orda daha koyu müslolar vardı.garip doğrusu.demekki kalitemiz epey düşüyor artık
insan embriyosu, timsah embriyosu, balık embriyosu ve hatırlayamadığım bir kaç embriyo daha ilk 2 ve 3 haftasında birbirnin aynıdır.daha sonradan kendi haline bürünmeye başlar.hayvamalrı neden bu kadar hakir ve aptal buluyorsunuz ki.onlaraın bir muhammedi yok diye mi.
komik olmayın lütfen.daha öncede belirtmiştim.hayvanların yetenekleri bizlerden çok daha fazla sadece iletişim için konuşamıyorlar.ve zekaları bu nedenle gelişemiyor.mememli hayvanalrın eğer iletişim için konuşma dilini kullandığına şahit olabilseydik onların bizlerden çok daha zeki ve çok daha başarılı olacağını görecektik.

08-01-2006, 15:56
bence önemli bi noktaya parmak bastın. Bebeklikten itibaren öyle bi aşılıyolar ki "allah"ı, "muhammed"i, artık onlar için aksini düşünmek bile imkansz oluo. Şahsen benim ailem bana ne "inan" ne de "inanma" dedi. kendim düşünüp bulmamı istediler. Ben d bilimi, öğrenmeyi, mantığı seçtim.

Şu anda 2. sınıfa giden bi kardeşim var. Ona sınıfta sübhanekeyi ezberletmişler! çok sinirlendim! daha o çocuklar allah denilen o kavramı anlayamaz ki! Daha kapasiteleri onu algılayacak yeterlilikte değil, şu aralar pek vaktim yok ama gidip o öğretmenle iice bi konuşmayı planlıyorum. Saçmalamasın.

DreiMalAli
08-01-2006, 17:40
Sevili ngcoskun.
Güzel bir örnek verip ve güzel bir tesbit yapmışsın.

cocuk ergenlik yasina gelinceye kadar ortalama 148.000 defa anne-babanin "yapma, elleme, dokunma.." gibi sozlerini duyuyormus. Boyle olunca da cocukta buyuyunce "yapamama", "edememe" ozellikleri

Bunlardan daha az dikkati çeken fakat etkisi üzerimizde belki daha büyük olan bir iartlanmışlık durumu daha var. Bebekken, çocukken "bilgi (!)" ve "davranış tarzı"(!) adı altında öğretilen safsatalara şartlandırılmamız. Genllikle ayaet ve hadislerle sabit şartlanmalara örnek olarak:

- kalbi mühürlü olmak (ki kalb sadece bir kasdan başka bir şey değil)
- gönül gözü ile görmek (gönül hangi organ oluyorsa artık)
- kalb ile anlamak (beyine ne gerek vardı ki)
- bir şeyin elimize geçmesi için dua etmek (sihirbazlık, büyücülük)
- birisine kötülük yapmak için beddua etmek (sihirbazlık, büyücülük)
- melek, şeytan, cin gibi "şey"lerin ortalıkta cirrit atmaları
- çocukların (kız olsun, erkek olsun) cinsel organlarını kıtır kıtır keserken karşısına geçip göbek atmak ve bunu sünnet "düğünü (!)" diye lanse etmek
- cennete/cehenneme gitmek (!). (Ki Allah yolunda şehit olanlar kıyamet gününü beklemeden transit geçiş yaparlar)
- Mezarda kıyamet gününü beklemek (!)
- Kıyamet gününü beklerken melekler tarafından çoook çok önemli (!!) sorulara muhatap olmak (Dinin ne? Meshebin ne? Peygamberin kim?)
- ...
- ...
- ...

Biraz düşününce ne kadar saçma, akılsız-mantıksız şey olduklarının bilincine varılsada, nedense konuşma-sohbet esnasında veya bir yazı içinde geçtiğinde garipsenmiyor. Sanki doğal bir şeymiş gibi bir izlenim bırakıyor.
Şartlanmışlık işte.
Ya da: "Babam öyle diyo" savunması.

Sevgiler

ngcoskun
09-01-2006, 12:38
DreiMalAli
kalbi mühürlü olmak (ki kalb sadece bir kasdan başka bir şey değil)
- gönül gözü ile görmek (gönül hangi organ oluyorsa artık)
- kalb ile anlamak (beyine ne gerek vardı ki)
- bir şeyin elimize geçmesi için dua etmek (sihirbazlık, büyücülük)
- birisine kötülük yapmak için beddua etmek (sihirbazlık, büyücülük)
- melek, şeytan, cin gibi "şey"lerin ortalıkta cirrit atmaları
- çocukların (kız olsun, erkek olsun) cinsel organlarını kıtır kıtır keserken karşısına geçip göbek atmak ve bunu sünnet "düğünü (!)" diye lanse etmek
- cennete/cehenneme gitmek (!). (Ki Allah yolunda şehit olanlar kıyamet gününü beklemeden transit geçiş yaparlar)
- Mezarda kıyamet gününü beklemek (!)
- Kıyamet gününü beklerken melekler tarafından çoook çok önemli (!!) sorulara muhatap olmak (Dinin ne? Meshebin ne? Peygamberin kim?)

benim yazımı tam olarak tamamlayacak bir yazı olmuş gerçekten.tesbitlerin ve anlatımın çok güzel olmuş.

Gül:
Şu anda 2. sınıfa giden bi kardeşim var. Ona sınıfta sübhanekeyi ezberletmişler! çok sinirlendim! daha o çocuklar allah denilen o kavramı anlayamaz ki! Daha kapasiteleri onu algılayacak yeterlilikte değil, şu aralar pek vaktim yok ama gidip o öğretmenle iice bi konuşmayı planlıyorum. Saçmalamasın.

evet aynen böyle.bana anneannem akuma yazmayı öğrenmeden sünhanekeyi ezberletmişti.ve ezberleyebildiğimde de bana kocaman bir afferin ve kocaman bir öpücük vermişti.çok mutlu olmuştum.iyi bir şey yaptığımı düşünerek.ve bugün ufacık kızları başlarında baş örtüsü ellerin arapça alfabe ile yollarda kurs dönüşü görüyorum.neyi anlayacak da okuyacak ezberin dışında ki o körpecik yavrular.bu çok yanlış....