PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Tarafsızlık Nedir?

tyd13
25-11-2009, 19:33
Azizler, Azizeler ve Üstadlar
Tarafsız kimdir? Tarafsızlık nedir? Tarafsız olmalı mıyız?

evrensel-insan
25-11-2009, 19:48
Saygideger tyd13;

Evrensel-insan dusuncesinin, dogal dusunceyi ortaya koyusuna gore; taraf em pozitifi; tarafli/tarafsiz karsitliklarindan olusur, yani bir uclemdir. Dolayisiyle, tarafin tarafliligi ve tarafsizligi soz konusudur. Bu temelde; tarafli ve tarafsizin ortaya konmasi icin; tarafin algilanmasinin ve farkina varilmasinin onemi buyuktur.

Yine evrensel-insan dusuncesi, dogal dusuncenin, bu taraf/li/siz uclemine karsilik; notr ve disaridan bakis acisini getirir. Buradaki notr luk, tarafdisi bakis acisidir. Yani, taraf temelli tarafli veya tarafsizin kendi icin sectigi karara mudahele etmez ve tarafin, tarafli/tarafsiz cikmaz tartismasina disaridan bakar.

Simdilik burda birakayim, yaziya yanit gelirse; devam ederim.

Saygilarimla;
evrensel-insan

tyd13
25-11-2009, 22:03
Üstad Sizin dediklerinizden tarafsız olanın da taraf olduğunu anladım. Eğer bu tespitim doğruysa başka çıkarımlara da ulaşırız. Örnek; İnançsızın da inancı vardır. Tarafsızlıkla nötrlük arasındaki farkı ayrıntılı açıklarsanız daha net anlayabilirim.

evrensel-insan
25-11-2009, 22:15
Saygideger tyd13;

Tarafsizlik, tarafin olumsuzu, taraflilikta tarafin olumlusudur. Yani TARAFSAL yanasimdir. Dogal dusuncenin bu taraftan kurtulamama cikmazi ve tarafin karsitlarindan birine indirgenme zorunlulugu; tarafsal yanasimi tartismasal/kesinlikci/supheci/ayrimci/sahipli/sabitleyici kilar.

Evrensel insan dusuncesi ise; bu dogal dusunce tartisma cikmazinin disindadir. Notr algisi; tarafin taraflisini da, tarafsizini da oldugu gibi algilamasi ve onlarin kendileri icin sectigi bu dusunce/davranis degerine mudahele etmemesi/karismamasidir.

Disaridan bakis acisi da; kendisinin tarafin; tarafli/tarafsiz ucleminin disindan bakmasidir.

Dogal dusuncenin inancsal yanasimi da ayni sekildedir. Inancsal yanasimin inanan ve inanmayan tartismasi da ayni, tarafsal yanasimin tarafli/tarafsiz tartismasi gibidir.

Oyuzden evrensel-insan dusuncesinde de inancsal yanasim yoktur. Inancsallik disi ve ustudur.

Saygilarimla;
evrensel-insan

paslıçivi
26-11-2009, 09:29
bu topiğe ben de bir şeyler karalamak istiyorum ilk fırsatta.. ama sevgili e.i. nin dediği gibi nötr yaklaşımdır kısaca tarafsızlık.. tüm insanlığı bölen ayrıştıran her türlü inanç kimlik öğretiye karşı mutlak tarafsızlıktır..

burdaki espri insanlığın bölünüp bölünmemesidir, yani mihengimiz tüm dünya insanlığıdır, tek taraf olmamız gereken yer tüm insanlığın ortak payda altındaki çıkarlarıdır ..

evrensel-insan
27-11-2009, 02:05
Saygideger paslicivi;

Evrensel yapisi, isleyisi ve islevi acisindan, notr algi; dogal dusuncenin algilayabilecegi/uygulayabilecegi bir dusunce ve davranis sekli degildir. Dogal dusuncenin algiladigi tarafsizlik; "suya, sabuna bulasmama" anlamindadir.

Saygilarimla;
evrensel-insan

paslıçivi
27-11-2009, 11:06
daha önce de başka bir topicteki(türklük) bir arkadaşımız benim tarafsızlığımı "bana dokunmayan yılan bin yıl yaşasın" tarzında algılamıştı.. benim bahsettiğim mutlak tarafsızlık ne "bana dokunmayan yılan bin yıl yaşasın" ne de "suya sabuna dokunmama" tarzında değildir..

dediğim gibi mihengimiz tüm dünya insanlığı.. bir şeye "taraf" olmak, karşı şeye "karşıtaraf" olma durumudur.. yani insanlığı bölen her türlü unsurdan birine güç kazandırıp etki-tepki yasasının sertleşmesine neden olmaktan başka bir işe yaramaz..

bu durum varoluşun henüz bilinçsizce yaşayan insanlığa bir dayatmasıdır.. bir evrim sürecidir.. kaostan çatışarak düzen oluşturma sürecidir.. ve bu süreç ortalama bir insan ömrünün uzunluğuna göre çok yavaş ilerlediği için insanlık bunu farkedememektedir..

daha önce de bahsettiğim gibi mağarada yaşayan 3 kişilik aile denen insan birliğinden bugün avrupa birliği gibi milyarları bulan sayısının bir insan birliği sözkonusudur.. ama bu aşamaya bilinci yükselterek değil bilinçsizce yaşamı devam ettirerek kaos içinde savaşılarak gelinmiştir..

yani insanlık bu düzeye varolan bilinciyle değil "hayatta kal ve soyunu devam ettir" içgüdüsüyle "genlerinde bencilliğin" kurbanı olarak "ben ve benim gibiler hayatta kalalım ve soyumuzu devam ettirelim" şekline dönüştüğü için her zaman büyük balık küçük balığı yutarak, kaos içinde savaşa savaşa kendi türünün haklarını yiyerek ezerek öldürerek gelmiştir.. yani kaostan düzene doğru adım adım evrim süreci devam etmektedir ve soyumuzu tüketmeden hayatta kalmayı becerebilirsek bu süreç devam edecektir..

işte burda insanlığa hizmet etmek gibi idealiniz varsa bu küçük balığın, ezilenin, hakları yenilenin, öldürülenin yanında taraf olursunuz.. ama bu bahsettiğim balığı küçük ve yenilen durumuna düşüren unsurlar o kadar fazladır ki, hangisinin yanında taraf olacağınızı bilinçli olarak seçemez ve siz de bilinçsizce genlerinizdeki bencilliğin kurbanı olarak ilkel bir canlı gibi "siz ve sizin gibi olanların" yanında taraf olursunuz..

yani dini kimliğinizin, etnik kimliğinizin, hemşehrinizin, soyunuzun sopunuzun vs yanında taraf olmak zorunda kalırsınız.. ve kendinizden olan bu insan grubunun haksızlığı giderildikten sonra karşı tarafın uğradığı haksızlıklar sizin ilgi alanınızdan çıkar..

bugün insanlık ve demokrasi adı altında kürtçülüğü savunanlar yarın öbürgün durum tersine döndüğünde demokrasi ve insanlık söylemleri rafa kalkacaktır.. çünkü kendi gibi olanların(kürtlerin) hayatta kalma ve soyunu devam ettirme şansı artmış ve tehdit ortadan kalkmıştır.. şimdi diğer tehditlere karşı insanlık ve demokrasi adı altında savaş sürdürülecektir.. etnik olarak kendini sağlam bir limanda hissettiğin de bu kez diğer kendinden güçlü dinsel kimlikleri tehdit olarak algılayacak ve demokrasi insdanlık adı altında onlarla savaşını sürdürecektir..

tüm dünyada varolan süreç bu şekilde bir kaostan savaşarak kendi içinde düzen oluşturmaya yönelik olarak devam etmektedir..

tüm bunların nedeni, anası bilinçsizliktir, ana düşmanımız ego ve bunun neden olduğu minimum bilinçtir.. dini ve etnik kimlikler vs sivrisinek ama bu sivrisineklerin çıktığı bataklığın adı bilinçsizce yaşamaktır..

siz bu sivrisineklerden birine taraf olup diğer sivrisineklerle mücadele ederek sadece varoluşun size dayattığı kaostan düzene geçişin bir piyonu olmaktan öteye gidemezsiniz.. bataklık kurumadığı sürece mücadele edecek her zaman yeni sivrisinekler olacaktır çünkü..

ve bilinçsizlik batağı kurumadığı sürece insanlık huzuru bulamayıp daha çok ölüm sonrası senaryolar üretip cennetler, cehennemler, yeniden doğum ve karma yaşamlar üretecektir..

işte burda benim yaptığım sivrisineklerle uğraşmak değil bataklığı kurutmaya yöneliktir.. tam bir uyanıklık/farkındalık/aydınlanma hareketi durgun bir gölün ortasına bir taş atmak gibidir.. o taşın yarattığı dalgalar tüm kıyılara bir şekilde ulaşacaktır..

Psiko
27-11-2009, 18:56
Tarafsızlık,
Size acı da verse,
menfaatlerinizi de zedelese,
en yakınınızı karşınıza alacağınızı da bilseniz,
aynı din'i,ırk'ı,ideolojiyi paylaştığınız yoldaşınızın nefretine mucib olacağını da bilseniz,
"Doğru sözlü" olmaktır.
(Görece denen kavram bundan kaçmak için vücuda getirilmiş bir kavram zannımca.)

"Doğru sözlülük tüm insan erdemliliklerinin TEMELidir."
diye biliriz şahsen.
Doğru sözlülük yok ise,
etiketinizin ne olduğunun da önemi yok diye biliriz yine şahsen.

evrensel-insan
27-11-2009, 21:49
Saygideger tyd13;

Konunun daha da net algilanabilmesi icin, sana ornek vereyim. Eger TV'de bir futbol maci seyrediyorsan ve tarafsiz san, bu su demektir. "Ben, oynayan her iki takiminda tarafinda degilim" Simdi bu cumleye baktigimizda, taraf ortaya cikar. Birinci secenek, ya oynayan takimlarin degil; ama baska bir takimin TARAFISIN, ya da seyrettigin icin FUTBOL MACI TARAFISIN.

Bunu ideolojik/inancsal dogru temelli politikaya da uyarlayabiliriz. Bir politik goruste tarafsizolmak, o iki gorusu de desteklememek demektir. Ama; ya baska bir politik gorus TARAFISINDIR, ya da POLITIKADAN TARAFSINDIR.

Notr algi ise; hem taraflarin tarafini, hem de tarafsiz konunun islenemeyeceginin bilincinde ve farkinda olarak; hem taraflarin tarafina mudahele etmemek; hem de konu ne ise onun tarafina mudahele etmemek, sadece konunun tarafini tum taraflari ve taraf algilariyla, disaridan tum resmini vererek, sorunsal yapi ve isleyisini ortaya koymak.

Yani, dogal dusuncenin icinde yer almadan ve icinde yer alanlara mudahele etmeden, dusuncenin taraf cikmazini ve tartismasal kisir dongusunu, disaridan bakis acisi ve notr algi ile sergilemek. Yani, sorunun tum resmini, pencereleriyle birlikte ve hic bir pencereden bakmadan ortaya koymak.

Saygilarimla;
evrensel-insan

kim
28-11-2009, 11:44
dünyada uzayda evrende her yöne tarafsızlıh diyene
bişey yoktuuurrrr.
herkeş bişeye taraftır.
örneyin burdaki kimleri inançsızlık taraftadır.
gidi imansızlar.
kimi imanlıdır. kimi bilmemnedir.
bakın herkeş taraflı.

evrensel-insan
28-11-2009, 17:06
Saygideger kim;

Evrensel-insan dusuncesi; dogal dusunce tarafinda degildir ve dogal dusuncenin, taraftan kurtulamayan tarafsal ihtilafina disaridan ve notr algiyla bakar. evrensel-insan'in kendi; kendi insan turunden ve onun yasam ve iliskisinden taraftir. Herseyi ...e gore olarak; evrensel/insansal/kavramsal a gore dusunur/davranir.

Saygilarimla;
evrensel-insan

Psiko
28-11-2009, 21:06
dünyada uzayda evrende her yöne tarafsızlıh diyene
bişey yoktuuurrrr.
herkeş bişeye taraftır.
örneyin burdaki kimleri inançsızlık taraftadır.
gidi imansızlar.
kimi imanlıdır. kimi bilmemnedir.
bakın herkeş taraflı.

Biraz da espri katalım.

Bir zamanlar gırgır adlı dergide,
"Tarafsız taraftar eğribodik" adlı bir kahraman vardı.

Nereden geldi şimdi aklıma ?

En azından şahsım adına,
Kim nickli arkadaşımızın yukardaki koyulaştırdığım tespitlerine katılmamak olası mı ?