Orijinalini görmek için tıklayınız : Kuranda adı geçen ejderha
quixsoul
21-12-2004, 14:06
a`raf :
106.Firavun dedi: "Bir mucize getirdinse, doğru sözlülerden isen onu ortaya çıkar."
107.Bunun üzerine Musa, asasını yere attı; birden korkunç bir ejderha oluverdi o.
108.Elini çekip çıkardı; birden o el, bakanların önünde bembeyaz kesildi.
109.Firavun toplumunun kodamanları şöyle konuştular: "Bu adam gerçekten çok bilgili bir büyücü."
Daha önce farklı bir olayda musanın asasının yılan olduğunu okumuştuk.Peki buradaki ejderha gerçek bir ejderha mı? Ben ejderhaları fantastik yaratık sanıyordum.
Diyanetin çevirisinde
107.Bunun üzerine asasını bırakıverdi. Bir de ne görsün; koskoca bir ejderha kesiliverdi.
(ekleme) :
..sonra da öcü hepsini kıtır kıtır yemiş.Ve gökten 3 elma düşmüş birisi bu hikayelere inanan kafalara,birisi bunlara saygı duyan kafalara diğeride bunlardan keramet çıkartan kafalara..
Hikayenin çok hoş bir anlatımı var ayetlerde.Ama bizim dede korkutun gölgesinde kalır tabi.
ejderhalar ortaçağ hikayelerinde çok geçer. bu kadar çok geçtiğine göre bir gerçekliği olması lazım ama öyle hayal edildiği gibi ağzından alev çıkaran yaratıklar olduğunu sanmıyorum bu sadece bir abartma olsa gerek.
quixsoul
yukarda ismi nesredilen sahsiyette ayri bir tipleme, herseyi oldugu gibi almaya calisan ama onuda beceremeyen biri. Surekli kafasindan bir tanri yaratip onla kavga eden biri, sonrada tum bu kavgalar dolatyisi ile alemlerin rabbi olan allaha soz soyleyen biri.
okumaya deger seyler dogrusu, ibret almak icin, yoksa bilgi almak icin degil, zira heryer zircahillikle dolu.
SIZINTI
cok önemli bir konu es gecilmis,ejderhadan bahsediyor,bildiyim kadariyla ejderhalar sadece masallarda gecer, hayal ürünü,acaba ejderha derken dinazor kastedmis olabilirmi?
Bu "Musa'nın asası" ile ilgili masalda gözden kaçan çok önemli bir nokta var.
Hadi diyelim ki Musa asasını atınca, "Allah'ın yardımı" ile asa "ejderhaya dönüşmüş" müş.
Peki, Firavun'un büyücülerinin attıkları da "yılanlara dönüşmüş" müş.
Bu kimin yardımı ile olmuş muş? Başka bir tanrının yardımıyla mı?
Bir başka tanrı varmış da Allah onunla mı yarışmış ve yenmiş?
Yoksa ötekilerin attıklarını da Allah mı yılanlara dönüştürmüş?
Her ikisini de Allah yapmışsa, Allah kendi kendisiyle yarışma gereğini neden duymuş?
Bütün bu saçmalıklara yanıt hazır;
"Allahın hikmetinden sual olunmaz. O en doğrusunu bilir."
Günümüzde öyle illüzyonistler var ki, numaralarını Musa'ya gösterebilselerdi, Musa onları Tanrı bellerdi.
Uyu yavrum ninni, uyutayım seni,
İsa ile, Musa ile,
Avutayım seni.
UlulElbab
26-12-2009, 04:42
Bu "Musa'nın asası" ile ilgili masalda gözden kaçan çok önemli bir nokta var.
Hadi diyelim ki Musa asasını atınca, "Allah'ın yardımı" ile asa "ejderhaya dönüşmüş" müş.
Peki, Firavun'un büyücülerinin attıkları da "yılanlara dönüşmüş" müş.
Bu kimin yardımı ile olmuş muş? Başka bir tanrının yardımıyla mı?
Bir başka tanrı varmış da Allah onunla mı yarışmış ve yenmiş?
Yoksa ötekilerin attıklarını da Allah mı yılanlara dönüştürmüş?
Her ikisini de Allah yapmışsa, Allah kendi kendisiyle yarışma gereğini neden duymuş?
Bütün bu saçmalıklara yanıt hazır;
"Allahın hikmetinden sual olunmaz. O en doğrusunu bilir."
Günümüzde öyle illüzyonistler var ki, numaralarını Musa'ya gösterebilselerdi, Musa onları Tanrı bellerdi.
Uyu yavrum ninni, uyutayım seni,İsa ile, Musa ile,Avutayım seni.
selam,
Diyanet onu "Ejderha" diye çevirmiş...
Diyanet onu Ejderha diye çevirince iş olup-bitiyor mu? Tanrımı suçlu bu durumda da?
Bize Akıl vermiş...Madem eleştiriyoruz..ki mu merak ettiğimizi gösterir...
O halde neden araştırmıyoruz?
Diyanet gibi vergilerimizi çarçur eden 5 para etmez bir kurumun sözleri ile mi hareket edeceğiz?
Bakın ne güzel tesbit etmişsiniz:
Günümüzde öyle illüzyonistler var ki, numaralarını Musa'ya gösterebilselerdi...
Demek ki bahsi geçen Sihirbazlar İllüzyonistler...ve Musa onların numaralarını yemiyor.
Onlarda bu "beceriksizliklerinin" bedelini,"kolları ve bacakları çaprazlama" kesilmek sureti ile ödüyorlar.
Bunda "komik" olan ne? Anlayamadığınız nedir?
Masal dediğiniz bir Kıssa...Kıssadan hisse alınır.Ve kıssalar Sembolizm üzerine kurgulanmıştır.
O halde Asanın da,yılanında ,sihirinde ve bahsi geçen herşeyin o kıssa da Sembolik bir anlamı vardır.
Derseniz ki Allah neden böyle "Gizemli" ve karmaşık bir yola başvurmuş?
cevabım:Vallahi ben Allah değilim...
Ama Allah olsaydım derdim ki:
Bazı sivri zekalılar sorsun diye.
Anlayanlar bana yeter.
Anlayanlar bana yeter.
Ne kadar adaletsiz bir Allah tasavvuru bu!
Bilerek ''gizemli ve karmaşık'' bir anlatıma başvuruyor ki, insanların çoğu doğru anlamasın. Hatta 1400 yıl boyunca müslüman alemin bile 99%'u ayeti yanlış anlamış!...
saygılarımla
UlulElbab
26-12-2009, 05:21
Bilerek ''gizemli ve karmaşık'' bir anlatıma başvuruyor ki, insanların çoğu doğru anlamasın. Hatta 1400 yıl boyunca müslüman alemin bile 99%'u ayeti yanlış anlamış!...
saygılarımla
Selam
sayın Ulpian,
Bende sizi merak ediyordum...Acaba geçen gün Darwine sivri zeka dedim diye bana darıldınız mı diye içime
bir kurt düşmüştü..
Ama sonra düşündümde...Forumda gözgezdirince... Muhammede "sapık" yakıştırması yapanların,kendi saygı duydukları kişiyede bir "sivri zeka" yakıştırmasına kızmaya hakkı varmı?
Adalet konusuna gelecek olursak...
Kuranda Allahın Adil olduğu yazıyor A-D-L kök harfleri aynı zamanda Allahın bir Sıfatı.
Ben Allahın Adaletini yargılayacak donanıma sahib değilim.
Belki doğrudan kendisine sorarsanız cevap alırsınız...kimbilir?
Saygılarımla...
Selam
Bana cenneti ve cehennemi soruyorlar;
sevgili UlulElbab,
kusura bakmayınız lütfen ama, haddinden fazla ''konu dağıtıcı'' bir tartışma yönteminiz var. :)
(1) Ben Muhammed'e sapık demedim.
(2) Ben Darwin'e ''sivri zeka'' dediğiniz için darılmadım. ''Sivri zeka'' lafını kime söylediğinizi merak ettim. Bu arada cevap da vermediniz zaten... veriyormuş gibi yaptınız sadece. Ama eğer başlıktaki muhatabınız olan üyemize demiş olsaydınız, ifadeyi editlemeyi düşünürdüm. Sormamın asıl sebebi bu idi.
(3) Kuran'daki Allah'ın adaletli olup olmadığını, müslüman olmayan biri ile tartışırken, adaletli olmasına delil olarak ''Kuran'da kendisi için 'adaletlidir' deniyor'', yazmanız oldukça tuhaf!
(4) Yukardaki mesajımda asıl dikkatinizi çekmek istediğim nokta, sizin ve diğer bütün ''hanif'' müslümanların savunduğu İslam'ın en zayıf noktası:
=> Bazı ayetleri öyle bir yorumluyorsunuz ki, -eğer siz haklı iseniz- bu demek olur ki, 1400 yıl boyunca Arap, Acem, Türk ve bilimum müslümanlar, farklı mezheplere, ekollere, milletlere, asırlara ait bütün din bilginleri, müfessirler, fakihler o ayetleri bugüne kadar hep feci bir şekilde yanlış anlamışlar. Bu da demek olur ki, Kuran'ın lafzı demek ki bu denli yanlış anlaşılmaya müsaitmiş. Herşeye gücü yettiğine göre Allah'ın, demek ki adeta kendisi istemiş, iman eden ve samimiyetle muradını anlamaya çalışan müslümanların, alimlerin bile yanlış anlamasını...
Bu çok tuhaf bir durum. Yemesi, yedirilmesi, yutulması çok zor...
saygılarımla
siparisci
26-12-2009, 07:29
saygılarımla
Sayın Ulpian yine karşılaştık,
Allah senin benim gibi kullarının kendisine inanmalarına ihtiyacı yoktur. Hiç bir şeye ihtiyacı yoktur. Yapacakların sadece seni kurtaracaktır, O'nu değil.
Senin anlaman için kafana kafana soksaydı zaten imtihanın anlamı kalmazdı. Bu saatten sonra gerisi senin kalbine, imanına ve kaderine bağlıdır.
Allah hidayet eylesin.
merhaba sayın siparisci,
çoktandır görememiştim sizi forumda. Tekrar hoşgeldiniz.
Eğer ''üstünüze gitme'' olarak algılamazsanız, sizinle kaç zamandır görüşmek istediğim daha önemli bir konuyu ele almak isterim. Bence ''islam adına'' veya en azından bir ''müslüman olarak'' İslam eleştirilerine yanıt vermeden önce, evvela bu çok önemli soruyu bir açıklığa kavuşturmanız daha uygun olur sanki.
sayın siparisci,
başlık konusu ile ilgisiz söyleyeceklerim, ama çoktandır görememiştim sizi. Birkaç hafta öncesinden kalma bir mesajınız var (http://www.turandursun.com/forumlar/showthread.php?p=260014#post260014) forumda yazdığınız. Bir müslüman olarak bazı Kuran ayetlerinin doğrudan vahiyle gelen Allah sözü değil, Muhammed'in kendi sözü ve inisiyatifi olduğunu söylüyordunuz. Bunu bir müslümanın ağzından duymak, çok olağan bir durum değil. Karşı çıkmazsanız, daha teferruatlı görüşelim derim bu konuyu. (ama önce bunun için bir başlık açmamız gerekir).
Ne dersiniz?
saygılarımla
selam,
Diyanet onu "Ejderha" diye çevirmiş...
Diyanet onu Ejderha diye çevirince iş olup-bitiyor mu? Tanrımı suçlu bu durumda da?
Asanın ejderha ya da başka bir şeye dönüşmüş olması anlatılan hikayenin saçmalığını ortadan kaldırabilecek bir ayrıntı değildir.
Bize Akıl vermiş...Madem eleştiriyoruz..ki mu merak ettiğimizi gösterir...
O halde neden araştırmıyoruz?
Yukarıda yazdığım nedenle, asanın ejderhaya mı yoksa ahtapota mı dönüştüğünü araştırmanın bir anlamı yoktur.
Diyanet gibi vergilerimizi çarçur eden 5 para etmez bir kurumun sözleri ile mi hareket edeceğiz?
Koyulaştırdığım kısımda sizinle tamamen aynı fikirdeyim.
Bakın ne güzel tesbit etmişsiniz:
Günümüzde öyle illüzyonistler var ki, numaralarını Musa'ya gösterebilselerdi...
Demek ki bahsi geçen Sihirbazlar İllüzyonistler...ve Musa onların numaralarını yemiyor.
Onlarınki "numara" da Musa'nınki gerçek mi? Musa'nın numarasını yiyenler Musa'nın tanrısına teslim oluyor da ne oluyor? Eller ayaklar gidiyor. Bu musa'nın tanrısı ne gaddarmış ki, adamcağızlar kendisine teslim oldukları halde, o onları Firavunun şerrinden kurtarmıyor.
Onlarda bu "beceriksizliklerinin" bedelini,"kolları ve bacakları çaprazlama" kesilmek sureti ile ödüyorlar.
Bunda "komik" olan ne? Anlayamadığınız nedir?
Komik birşey olduğunu söylemedim, nereden uydurdunuz? Komik değil ama acınacak bir durum var ortada.
Masal dediğiniz bir Kıssa...Kıssadan hisse alınır.Ve kıssalar Sembolizm üzerine kurgulanmıştır.
O halde Asanın da,yılanında ,sihirinde ve bahsi geçen herşeyin o kıssa da Sembolik bir anlamı vardır.
Akıl-mantık çerçevesinde yanıt bulamadığınız sorulara "sembolik" deyip garabetten sıyrılmak da yeni bir can simidi oldu. Allah da semboliktir diyebilir misiniz?
Bu "sivri zeka" lafı çok sevdiğiniz bir şey galiba. Bu lafı kullanma konusunda daha önce de sabıkanız olduğu anlaşılıyor. Sizin zekanız törpülenip yuvarlaklaştırılmış mı?
Anlayanlar bana yeter.
Anlayanlarla yetinebileceğinize göre, hala burada yazma gereği duymanızı nasıl açıklayacağız. Bence şüphe kurdu içinize girmiş bile.
UlulElbab
26-12-2009, 10:19
Anlayanlarla yetinebileceğinize göre, hala burada yazma gereği duymanızı nasıl açıklayacağız. Bence şüphe kurdu içinize girmiş bile.
Selam
o kısımda Allahın repliği..cevap vermeye devam ediyordu:)
Allah anlayışınızı artırsın.
selam.
Acaba burada yazanların hepsinin içine şüphe kurdumu girmiş?
Bu durumda siz de öyle? Hımm bu Güzel:)
arkadaşlar arapça bilenler için soruyorum: ejderha arapça nasıl denmiş orada...
belki iguana, çöl kertenkelesi veya akrep falandır... ne de olsa çöl tanrısı allahın çölde görülen fauna ve floradan başkası ile ilgilendiği yok, bilgisi de yok:)
a`raf :
106.Firavun dedi: "Bir mucize getirdinse, doğru sözlülerden isen onu ortaya çıkar."
107.Bunun üzerine Musa, asasını yere attı; birden korkunç bir ejderha oluverdi o.
109.Firavun toplumunun kodamanları şöyle konuştular: "Bu adam gerçekten çok bilgili bir büyücü."
Daha önce farklı bir olayda musanın asasının yılan olduğunu okumuştuk.Peki buradaki ejderha gerçek bir ejderha mı? Ben ejderhaları fantastik yaratık sanıyordum.
Diyanetin çevirisinde
107.Bunun üzerine asasını bırakıverdi. Bir de ne görsün; koskoca bir ejderha kesiliverdi.
(ekleme) :
..sonra da öcü hepsini kıtır kıtır yemiş.Ve gökten 3 elma düşmüş birisi bu hikayelere inanan kafalara,birisi bunlara saygı duyan kafalara diğeride bunlardan keramet çıkartan kafalara..
Hikayenin çok hoş bir anlatımı var ayetlerde.Ama bizim dede korkutun gölgesinde kalır tabi.
Yine bir yanlış yorumlama ile karşı karşıyayız.
Sevgili arkadaslarım,defalarca belirttim fakat yine yineliyorum.Semavi kitapalrda insanlara misaller gösterilmiştir.O kelimelerde ve anlatımlardan çıkarılacak sonuç(mana)önemlidir,orda bahsi geçen nesnenin,bitkinin,hayvanın falan önemi yoktur mana önemlidir.
Burda anlatılmak istenen şey.firavunun ALİM olarak nitelendirdiği o zamanın bilginlerinin,Hz.Musa'nın yanında cahil ve çaresiz kalışıdır.
Neden bu kadar düz bir mantık ile geliyor ve neden olayı basitleştiriyorsunuz.Kelimelere değil,verdikleri anlamlara değer veriniz yada idrak etmeye çalışınız.
Saygılarımla...
İşte kelimelere çok takılıp gösterdiği manaları göz ardı etmek bizi yanlış yorumlamaya yada yazılanların anlamsız geldiğinin düşünmemize neden olur.
Birr başka forum başlığı altında da,yine sizinle paralel düşünen bir arkadaşımız,neden cennet ve cehennem figürleri dünyevi anlatımdan ibarettir diye fikrini belirmiş.Onada benzer bir cevap vermiştim,örnekleyerek.
http://www.turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=15657
Bu linkten bakabilirsiniz.10. iletide.
Yani manalar ve çıkarılan sonuçları düşünmek gereklidir,kelimelere değil.
Saygılarımla...
milomanara
26-12-2009, 14:09
Sevgili uyar,
Söz konusu mahlukat, "ثعبان" yani mealen "Su'ban" ya da "Saâbin" diyebileceğimiz, İngilizce "snake/serpent", Türkçe "büyük yılan"dır. Kelime ejderha anlamına da gelmesine rağmen ayette kastedilen büyük yılandır. Çünkü ejderha için "تنين" mealen "tinnin" kelimesi kullanılır. Tabi güncel manaları için konuşuyorum, meali yapanlar mutlaka Kuran Arapçasını hesaba katarak yapmışlardır.
Lakin, sonradan Musa'nın bu yılanı pek sevdiği, adını "cabbar" koyarak, yanında gezdirdiği, kendisine inanmayanları ısırttığı sanılmaktadır. :D
oldschool
26-12-2009, 16:23
sitede açılan birçok konudan sonra buradakilerin çoğunluğunun oldukça düz mantık düşündüğü kanısına vardım, bu konu da onun bi örneği. arkadaşın iddiasını kontrol etmek amaçlı eserde (Kuran-ı Kerim) bir araştırma yaptım ve sonuç: sopanın yılana dönüştüğü olay Musa dağa ateş almak için gittiğinde tanrısının (Allah) huzurunda gerçekleşirken, diğer durum (yani ejderhaya dönüşmesi) firavunla karşılaşması sırasında gerçekleşiyor. yani olaylar ve zamanlar birbirinden farklı, e bırakalım sonuçlar da farklı olsun :D
saygılar...
Sevgili uyar,
Söz konusu mahlukat, "ثعبان" yani mealen "Su'ban" ya da "Saâbin" diyebileceğimiz, İngilizce "snake/serpent", Türkçe "büyük yılan"dır. Kelime ejderha anlamına da gelmesine rağmen ayette kastedilen büyük yılandır. Çünkü ejderha için "تنين" mealen "tinnin" kelimesi kullanılır. Tabi güncel manaları için konuşuyorum, meali yapanlar mutlaka Kuran Arapçasını hesaba katarak yapmışlardır.
Lakin, sonradan Musa'nın bu yılanı pek sevdiği, adını "cabbar" koyarak, yanında gezdirdiği, kendisine inanmayanları ısırttığı sanılmaktadır. :D
sevgili milo... ozaman nedir bu ejder muhabbeti... yılan evrilerek quadroped mi olmuş...
kertenkele ile ejder arapçada ayrışıyor mu??
Semavi kitapalrda insanlara misaller gösterilmiştir.O kelimelerde ve anlatımlardan çıkarılacak sonuç(mana)önemlidir,orda bahsi geçen nesnenin,bitkinin,hayvanın falan önemi yoktur mana önemlidir.
Burda anlatılmak istenen şey.firavunun ALİM olarak nitelendirdiği o zamanın bilginlerinin,Hz.Musa'nın yanında cahil ve çaresiz kalışıdır.
Neden bu kadar düz bir mantık ile geliyor ve neden olayı basitleştiriyorsunuz.
Ben hep söylüyorum bu inanmayanlara zaten. Neden olayı basitleştiriyorlar diye. bulanık kafayla arayın diyorum. Kuran lastik gibidir. her yöne çeker, istediğin sonucu çıkarabilirsiniz. Çağlar öncesinde insanların yıldızları izleyerek kehanet uydurmaları gibi, sizde herbiriniz Çelakıl olabilirsiniz. Bir tane Çelakıl'ı kimse takmaz ama çok olmalılar ki millet koşsun peşinden.
Kuran'ın ne olup olmadığını binlerce satır da okusa anlamak istemeyen anlamaz. Allah onları öyle yaratmıştır. Bu tür insanların sorunu Ateistlerin düşünceleriyle değil kendi düşüncelerinde, tutarsızlıklarında gizlidir.
Allah iman sahiplerinin imanlarını öyle sabitlemiştir ki, O iman ki her türlü saldırıya korunaklıdır. Hiçbir bilgiyi kabul etmez.
O kadar basit değilse Kuran, söyleyin Allah'ınıza, neden dağ başında yaşayan cango ya göre bir tane , anlayabileceğim iman edeceğim bir Kuran göndermedi.
O mucizevi Kuran, okuyan dinden çıkıyor da, Bir türlü menfaat dağıtıp dünyayı musluman yapamadı.
milomanara
26-12-2009, 17:08
sevgili milo... ozaman nedir bu ejder muhabbeti... yılan evrilerek quadroped mi olmuş...
kertenkele ile ejder arapçada ayrışıyor mu??
Valla bilmiyorum :) Diyanet ejderha[1 (http://www.diyanet.gov.tr/Kuran/meal.asp?page_id=163#)] demiş ama İngilizce tercümelere baktım[2 (http://www.quranexplorer.com/quran?Sura=7&FromVerse=106&ToVerse=206&Script=Usmani&Reciter=Mishari-Rashid&Translation=Eng-Yusuf Ali&TajweedRules=Off&Zoom=5.2)] "serpent" yani yılan diye geçiyor.
a`raf :
Diyanetin çevirisinde
(ekleme) :
فَأَلْقَى عَصَاهُ فَإِذَا هِيَ ثُعْبَانٌ مُّبِينٌ
Fe elkâ asâhu fe izâ hiye su’bânun mubîn(mubînun).
Bunun üzerine (Musa A.S) asasını atınca o (asa) açıkça bir yılan (ejderha) oldu.
1. fe : böylece, bunun üzerine
2. elkâ : attı
3. asâ-hu : onun asası
4. fe : böylece, ve de
5. izâ : olduğu zaman, öyle olunca
6. hiye : o
7. su'bânun : yılan, ejderha
8. mubînun : apaçık, açıkça
107-Bunun üzerine Musa hemen asasını bırakıverdi, bırakınca ne görsünler o asâ kocaman bir yılan, apaşikâr bir ejderha oluverdi. Bir ejderha ki, işi hemen hallediyor. Bu konuda birçok rivayet vardır: Saîd b. Cübeyr'in, Abdullah b. Abbas'dan naklettiği şekilde işin özeti şudur: Hz. Musa, asâsını koyuverince kocaman bir yılan olmuş, Firavun'a doğru akmaya başlamış. Firavun, yılanın üzerine doğru gelmekte olduğunu görünce tahtından fırlamış, aman bunu zaptet diye Hz. Musa'ya yalvarmış, o da onu tutmuş...
Burada şundan gaflet etmemek lazımdır ki, bu gibi değişikliğe hakikatın tersyüz edilmesi denilmez. Zira gerçeği ve görünüşü asâ olan şey, gerçeğiyle ve görünüşüyle büsbütün yılan oluvermiş değildir. Gerçekle görünüş yani bu iki hakikat daima bilgimizdeki yerini korurlar, hiçbiri diğerine karıştırılmaz. Lâkin asâ maddesinin asâ suretinden çıkıp yılan şeklini alması ve o şekle bürünmesi veya dış görünüşte aynı şekilde asâ kendi varlığını koruduğu halde zihinde onun yok edilerek yerine yılan şeklinin konulması daima mümkündür. Nitekim biz bir mumu bin şekle sokarız, her şeklin kendi varlığı diğerlerinden farklı olur da mum, yine mum olarak kalır. "Hakikatın değiştirilmesi caiz olmaz." prensibini imkân ve vücub gibi ezeli hakikatlere tahsis etmek meşhur ise de doğru değildir. Bu prensip tenakuz (çelişki) kanununun diğer bir ifadesidir ki, hiçbir şeyi özünden değiştirmek mümkün olmaz demektir. Mesela asâya asâ, yılana da yılan denir demektir.
ELMALILI HAMDİ YAZIR RAHMETULLAHİ ALEY
Ben hep söylüyorum bu inanmayanlara zaten. Neden olayı basitleştiriyorlar diye. bulanık kafayla arayın diyorum. Kuran lastik gibidir. her yöne çeker, istediğin sonucu çıkarabilirsiniz. Çağlar öncesinde insanların yıldızları izleyerek kehanet uydurmaları gibi, sizde herbiriniz Çelakıl olabilirsiniz. Bir tane Çelakıl'ı kimse takmaz ama çok olmalılar ki millet koşsun peşinden.
Kuran'ın ne olup olmadığını binlerce satır da okusa anlamak istemeyen anlamaz. Allah onları öyle yaratmıştır. Bu tür insanların sorunu Ateistlerin düşünceleriyle değil kendi düşüncelerinde, tutarsızlıklarında gizlidir.
Sevgili arkadaşım mantık fukarasımısın yoksa düşünemeyen sabit fikirlilerdenmisin yada çok bildiğini zannedenlerdenmisin anlayamadım.
Tanrı insanlara o bunu yemiş,bu bunu yemiş,o bundan ejderha çıkarmış,şu bunun yılanlarına üstün gelmiş.Bunnalr neden anlatsın.Manaların nereye gittiği önemlidir.Kelimelerin seçimi değil.
Cennet ve Cehennemde neden betimleme olarak dünyevi şeyler kullanılmıştır gibi bu konuyla paralel bir konu vardı.Amaç bu değilki mesajın gideceği yer ve altındaki manadır.
Bunun ile ilgili benzer konudaki bir başlıkta neden sorusuna verdiğim cevabı burdada sizinle paylaşacağım.Link vermiyorum çünkü çoğukişi linkleri okumamaktadır;
Konu:Neden Cennet ve Cehennem beşerin bildiği gibi açıklanmıştır?
Bu konu ile alakası:Mecazlar yada manalar kullanılarak,asıl amaç olan,manasal anlatım...
Demek istediğimi daha anlaşılır kılmak için bir açıklama gereği daha duydum.
Olayın insanlar üzerindeki psikolojisini belirttim.Yani sonuçta kendinin istemediği ve korktuğu şeylerle kaşılaşacağını anlaması için,bu gibi örneklerin verildiğini anlattım.Aslında bunalrın hepsi sonucun kişiyi orda(cehennemde)kötü şeylerin bekler olduğunu anlatmak için söylenen sözlerdir.Cennette aynı anlatımın,güzellikleri ile en çok istenilen ve herşeyin olduğu,yani gidilmesi durumunda mutlu olunacak bir mekan olarak betimlenir.Bunalrın hepsi insanın iyi ve kötüyü anlamaları ve sonuçlarından sorumlu olduklarını ve yaptıkalrına göre alacakları cezaları anlatan ve betimleyen sözlerdir.
Gelelim denilenlere ve betimlemelerine
Cehennem nedir?
1)Ateşte yanmak vardır:Bu kişiye acı verir,insan bunu yaşadıkalrından tecrübe etmiştir.Ve kötü aynı zamanda isteyemeyeceği bir olgudur.
2)Şeytanla başbaşa olmak ve türlü işkenceler:Şeytan her zaman kötüyü simgeler,kötüdür,kötülük yapar,lanetlidir,insanların istemeyeceği bir yoldaştır.
3)Yenilecek olan zakkum ağacı meyvesi:Bunu bilen kişiler,bunun acı verecek ve zararlı bir bitki olduğunu bilir ve yuakrdaki azaplar ile birlikte insanın korkusunu dahada artırarak,psikolojik oalrak daha çok baskı yapar.
Örnekleri çoğaltabiliriz.Peki CEHENEM denilen yerde bunalrmı vardır.Bilmiyoruz.Fakat neyi anlıyoruz bu simgelerden,orasının inan için iyi bir yer olmayacağını.Buna bağlı olarakta insanların kötülük yapmaması gerektiğini.Anlatılmak istenen budur.
Aynı şekilde Cennette ballar,pekmezler,huriler,altından köşkler falanmı olacak,bilmiyoruz ama ne biliyoruz,insanın keyif alacağı bir yer olduğunu.Yani anlatılmak istenen ana TEMA budur.
Bunlardan birine gideceğimizi,bunu gerçekleştirecek oalylarıda kendimizin hür iradesiyle seçecek oluşumuzu ve tüm yaptıkalrımızdan da sorumlu olduğumuzu ve ona göre yaşamamız grektiğini göterir.
Semavi kitaplarda yada mistik bazı öğretilerde,insanların anlaşılması için misaller konulmuştur,görülen ve bilinenlere göre yrumlar yapılmıştır,fakat manalar genişletilebilinir,Fakat önemli olan varılacak sonuçtur.
Cennette yada cehennemde bilmem nemi var değil.İnsanın istediği yada istemediği bir yermidir bunun açıklaması vardır.
Nasihat alın,görün,uygulayın diye misaller verilmiştir.Ders alasınız diye göndermeler yapılmıştır.Hepsi insan aklında bir fikir edebilmek içindir.
Hansel ile Gratel hikayesini biliyorsunuzdur.Ailelerinden izinsiz ormana giden 2 kardeşin hikayesidir.Uzun uzadıya anlatılır.En sonunda cadı ile mücadele eden 2 kardeşi simgeler,bu masal.Fakat uzun hikayenin tek bi ana konusu vardır,oda ebeveynlerden izin alınmadan bir yere habersiz gidilmeyeceini ve başına kötü bir şeyin gelecebileceğini çocuğun bilinçaltına vermektir.
Şimdi hikaye sonuca ulaştımı,çocuk bundn ders aldımı,aileden habersiz bir yere gidilemeyeceğini kavrayıp,başına kötü bir şey gelebileceğini kavradımı.
TAMAM artık mesaj yerini bulmuş ve istenilen sonuç alınmıştır.
Burda ne çikolatadan ev vardır,nede onları yemek isteyen bir cadı.
Fakat çocuklar,izin alınmadan bir yere gitmenin,kötülüğünü anlamışlardır.
Bilmem anlatabildimmi.Önemli olan simgeler değil,onların manasının nereye gideceği,insana ne öğreteceğidir.
Lastik plastik falanca diyeceğinize,azcık manaların ne simgelediği üzerinde yada neyi amaçladığı üzeride düşünürseniz,anlayacaksınız...
Saygılarımla...
yani Allahın kitabı kuran öyle safsata şeylerle mi dolu yani. bu aşağılama olur. o zaman kuran ı okuyup hayal edelim ne dedi diye. Hani apaçık kuran dı. herkesin anlayacağı.
Ne biçin Allah ya bu, Bir kitap göndermiş!, tutmamış. bir tane daha göndermiş oda tutmamış. Al sana bir tane daha göndereyim diyor. Başka bir şey yapamaz mı hep kitap mı yazar bu.
İnsanlık bin yıl boyunca beklemiş Allah gelsin diye. O ne yapmış başlamış masal anlatmaya..
Bırak orayı burayı. Bugün bir Hristıyan bir de Yahudi Ateist oldu. Geri kalmamalıyız sıra sende.
İyi bir müslüman, iman adamı olmak için bu sitedeki her türlü düşünceyi iyice kavramak ve objektif olmak lazım.
1400 yıldır kılıktan kılığa giren, değişen ve değişmek zorunda olan insan Ateist değil, Musluman kişidir. Her şey değiştirdiniz. Size göre Kuran ı da arap saçına çevirdiniz. bir tek Allahınız kaldı.
Bir kitap göndermiş!, tutmamış. bir tane daha göndermiş oda tutmamış. Al sana bir tane daha göndereyim diyor. Başka bir şey yapamaz mı hep kitap mı yazar bu.
Sayın cango birincisi gelen ayetler hep aynı ayetler,insanalr tarafından tahrip edildiği için yenileniyor bu kitap dedikleriniz.
İkincisi Tanrı hiç bir zaman KİTAP göndermemiştir.Yani gökten onun katından kitap inmemiştir.O peygamberlere,sezgi(telepati gibi düşünebiliriz)yoluyla vahiylerini göndermiştir.Fakat Peygamberler bunalrı bir beşer dili ile anlatmışalrdır,çünkü onlarda birer beşerdir fakat seçilmiş beşerler.
Bu yüzden Tanrı insanlara hiç bir zaman ne yapacak olursanız olun,peygamberler kadar bilemessiniz der.Nedeni ise onalrın kitaptan okumak yada birinden duymak ile öğrenmemesi,tamamen akıllarının içine sezgisel olarak gönderilmesidir.
Saygılarımla...
Benim bir arkadaşım var. Onunla bu tür şeyleri tartıştığımda O da diyorki "ben bile ilginç şeyler görüyorum. anlam veremediğim şeyler oluyor. rüyalar görüyorum...." Ben onu görüyorum. Onun peşine takılsam mı acaba. Yoksa mesih mi ne? belki peygamberdir ne dersin. Ama değildir canım. Toplum lideri veya kabile lideri değil ki peygamber olsun.
Bir çok iman sahibi kişi Kuran ı eline alınca ateist oluyor. Tarafsız bakabiliyorlar Kuran'a. Çevremde konuyu araştırmış bir kaç örnek var. Ama aynı Kuran neden inanmayan birini İman sahibi yapamıyor.
Allah isteseydi onlar müslüman olurlardı tabii
siparisci
27-12-2009, 18:20
merhaba sayın siparisci,
çoktandır görememiştim sizi forumda. Tekrar hoşgeldiniz.
Eğer ''üstünüze gitme'' olarak algılamazsanız, sizinle kaç zamandır görüşmek istediğim daha önemli bir konuyu ele almak isterim. Bence ''islam adına'' veya en azından bir ''müslüman olarak'' İslam eleştirilerine yanıt vermeden önce, evvela bu çok önemli soruyu bir açıklığa kavuşturmanız daha uygun olur sanki.
Hoşbulduk.
Öncelikle foruma tek tük giriyorum. Haftada bir bazen ayda bir işlerimin yoğunluğundan.
O mesajda söylediklerimin sonuna kadar arkasındayım. Söz uçar yazı kalır misali Hz. Muhammed (s.a.v) 'in de insiyatifleri vardır. Vahyin motamot geçmesi beklenemez. Nihayetinde o da bir kuldur.
Tek kusursuz Allah'tır.
فَأَلْقَى عَصَاهُ فَإِذَا هِيَ ثُعْبَانٌ مُّبِينٌ
Fe elkâ asâhu fe izâ hiye su’bânun mubîn(mubînun).
Bunun üzerine (Musa A.S) asasını atınca o (asa) açıkça bir yılan (ejderha) oldu.
1. fe : böylece, bunun üzerine
2. elkâ : attı
3. asâ-hu : onun asası
4. fe : böylece, ve de
5. izâ : olduğu zaman, öyle olunca
6. hiye : o
7. su'bânun : yılan, ejderha
8. mubînun : apaçık, açıkça
yılanla ejderha aynı kelime yani faran???? yılan mı ejderha mı belli değil mi oluyor bu???
yılanla ejderha aynı kelime yani faran???? yılan mı ejderha mı belli değil mi oluyor bu???
ejderha büyüklüğünde koca bir yılan
ejderha büyüklüğünde koca bir yılan
hmm ejderha büyüklük belirtmek için mi söylenmiş?? arap kültüründe ejderha var mı acaba??? hangi çöl hayvanına tekabul ediyor acaba...
hmm ejderha büyüklük belirtmek için mi söylenmiş?? arap kültüründe ejderha var mı acaba??? hangi çöl hayvanına tekabul ediyor acaba...
nasıl ki sen şu anda yazıklarımı okuyorsun mevla sana bu iradeyi vücudunun her zerresiyle veriyor.
Aynı şekilde senin gibi büyüklük taslayan kendini ilah kabul eden firavun aleyhi lane peygamber aleyhisselam Hz. Musa ile sihirbazlarıyla münakaşa ederken CENAB-I HAK ZÜLCELAL HAZRETLERİ üstünlüğünü o anda ihsanıyla göstermiştir.
çünkü Ayet-i Celile mevcuttur:
21 - Allah: "Elbette ben ve elçilerim galip geleceğiz." diye yazmıştır. Şüphesiz Allah güçlüdür, galipdir. ( MÜCADELE SURESİ )
nasıl ki sen şu anda yazıklarımı okuyorsun mevla sana bu iradeyi vücudunun her zerresiyle veriyor.
Aynı şekilde senin gibi büyüklük taslayan kendini ilah kabul eden firavun aleyhi lane peygamber aleyhisselam Hz. Musa ile sihirbazlarıyla münakaşa ederken CENAB-I HAK ZÜLCELAL HAZRETLERİ üstünlüğünü o anda ihsanıyla göstermiştir.
çünkü Ayet-i Celile mevcuttur:
21 - Allah: "Elbette ben ve elçilerim galip geleceğiz." diye yazmıştır. Şüphesiz Allah güçlüdür, galipdir. ( MÜCADELE SURESİ )
ilginç... faran kardeş şimdi sen benim üstümde birşey mi göstereceksin sen de :) mesela???
sihirbaz mısın sen de musa gibi... uyan dostum uyan.. afyonlanmışsın sen.. yok böyle şeyler.. mucize yok. masal bunlar safsata bunlar.. uyan uyan... gözlerini aç uyku bitti.....
ilginç... faran kardeş şimdi sen benim üstümde birşey mi göstereceksin sen de :) mesela???
sihirbaz mısın sen de musa gibi... uyan dostum uyan.. afyonlanmışsın sen.. yok böyle şeyler.. mucize yok. masal bunlar safsata bunlar.. uyan uyan... gözlerini aç uyku bitti.....
doğru söyledin Hz. Muhammed ( Sallallahu Aleyhi Ve Sellem ) den sonra olan şeyler mucize değil, keramettir.
mucizler ancak ben "peygamberim " diyen nebiler zmanındaydı şimdikiler keramettir.
mucizeler peygamberler tarihinde çok vardır açıp okumazsın ki!!!
doğru söyledin Hz. Muhammed ( Sallallahu Aleyhi Ve Sellem ) den sonra olan şeyler mucize değil, keramettir.
mucizler ancak ben "peygamberim " diyen nebiler zmanındaydı şimdikiler keramettir.
mucizeler peygamberler tarihinde çok vardır açıp okumazsın ki!!!
hepsi palavra.. hepsi uydurma... hepsi masal faran kardeş....
yunan mitolojisinden türk sümer yahudi arap mısır çin kızılderili masalları, hurafelerinden farksız hepsi de.... onlara inanıyorsan bunlara da inan ...
ama doğrusu hepsini masal niyetine dinle...
Sayın cango birincisi gelen ayetler hep aynı ayetler,insanalr tarafından tahrip edildiği için yenileniyor bu kitap dedikleriniz
Saygılarımla...
aynı olur mu ilk incil ve tevratda(size göre değişmemiş) da muhammedin komşularından savaşlarından bahsediyor muymuş acaba?
anladığım kadarıyla hikayede firavunun büyücüleri yılan yapıyorlar musa ise büyük yılan yapıyor hepsini yiyor.ilk entrylerde de belirtildiği gibi ne fark ederki o büyücülerin büyüsüyle musanın büyüsü de aynıdır benim gözümde.yolda giderken biri sıfırdan tenis topu yaratsa da bownling topu yaratsa da aynı şekilde şaşırırım.ordaki büyük güç büyü yapmak.musadan pek farkları yok büyücülerin nitelik olarak yani nicelik olarak farklılar o ayrı.
Hayır ordaki olay büyü değil.Firavunun,Musaya bilgelikte karşı koymak için çağırdıklarının,onun(MUSA)yanında çaresiz ve yetersiz kalışının betimlenmesi sadece.Ama sen istersen yılan de,istersen ejderha istersen troll.Sen bunları böyle düşündükçe nasıl olsa denmek istenen ana temayı anlayamayacaksın.Ve diyeceksin ki yılanmıydı,ejderhamıydı,o mu büyüktü,bumu küçüktü...
Saygılarımla...
sevgili nogada ....
aslında çok haklısın muhtemel musa ozaman diğerlerine göre daha fazla sihirbazlık (hokus pokus anlamında) biliyordu ..olay bu .. hatta bunu musa yapmamış orada öyle bir olay olup kulaktan kulağa musa denilen bir şahsiyete bağlanmış da olabilir büyük olasılıkla... eski masallar hikayeler efsaneler böyle oluşmamış mı??.. .
günümüzde bile birçok istiklal savaşı hikayesi böyle oluşmadı mı?? hatta birçok söz atatürke bağlanmadı mı??? insan yapısı böyle neaparsın...
Hayır ordaki olay büyü değil.Firavunun,Musaya bilgelikte karşı koymak için çağırdıklarının,onun(MUSA)yanında çaresiz ve yetersiz kalışının betimlenmesi sadece.Ama sen istersen yılan de,istersen ejderha istersen troll.Sen bunları böyle düşündükçe nasıl olsa denmek istenen ana temayı anlayamayacaksın.Ve diyeceksin ki yılanmıydı,ejderhamıydı,o mu büyüktü,bumu küçüktü...
Saygılarımla...
olmamış mı öyle bir şey.musa ve firavunun büyücüleri karşılıklı yılan vb çıkarmamışlar mı.allah biz insanlar anlasın diye örnekler verip sembollerle mi anlatmış?ordaki ejderha iyliğin gücünü mü simgeliyor?bunların gerçek olmadığına dair kanıtlarınız var mı?hadislerde bahsedilmiş mi.mesala önemli olan musanın ve iyliğin kazanmasıdır yılandır büyüdür ayrıntıdır manasında şeyler söylemiş mi muhmmed?mantıksız gelince hemen semboldür simgedir vbdire başvuruyorsunuz.peygamberin çocukları ensest yapıyor yok o semboldü.ay 2e bölünmüş yok o allahın gücüne örnekti.çelişkileri görünce mesala burda firavunun adamlarının aynen peygamberler gibi büyü yaptığını görüyoruz hemn yok o öyle değildi vb vb.esasen 3000-2000-1000 sene önce hiç bir sorun yoktu insanlar doğayı anladıkça bilimde ilerledikçe kutsal kitaplardaki saçma şeyler açığa çıkmaya başladı.o zaman da müslümanlar hemen yeni sisteme uyum sağladılar durum bundan ibaretdir.
Sayın uyar çok pardon,benim en az benzer 10 mesajımda anlatmak istediğimi hala algılayamamış olmanız gerçekten beni şaşırttı doğrusu.
Ne büyüsü,ne sihri,ne yılanı,ne ejderi?
Manalardan çıkacak sonuçları,kelimeler ile kısıtlarsanız böyle olur tabiki.
Anlatılmak istenenin bunlarla alakası bile yok.
Musa Tanrıdan vahiy alıyor.Bu vahiyleri oradaki,sözde Firavunun dinini temsil eden bilgeler ile tartışıyor ve onlara karşı üstün oluyor.Olay bunun betimlemesi.
Bakarlar ama göremezler bu olsa gerek...
Saygılarımla...
Sayın uyar çok pardon,benim en az benzer 10 mesajımda anlatmak istediğimi hala algılayamamış olmanız gerçekten beni şaşırttı doğrusu......................Saygılarımla...
sevgili nogada.. lütfen ne yazdığımı birkre daha okuyunuz... teşekkürler :)
Çok pardon biz sizi şimdiye kadar hep yanlış anlamışız.Biz zannediyordukki(yada ben demek daha doğru olur)siz kuranı okuyupta bir şeyler söylüyorsunuz,oysa siz masal kitabı gibi açıp,okuyormuşsunuz Kitapları.
Manalara değil orda geçen kelimeler,yılanlar çıyanlarmış sizin aklınızı karıştıran şeyler.
Cehennemde zebaniler,ateşler arayanlar...
Cennetde bal ırmakları,huriler arayanlar...
Musanın asasının ejder olduğunu söyleyenler.
Cennetteki ağacı gerçekten bir ağaç sananlar..
Adem ve Havvanın meyve yedikleri için günah işlediklerini sananlar.
Ve bunun gibi bir çok verilen misali manalarının ne olduğunu yada nereye gittiğini değilde,kelimeleriyle anlayan tüm arkadaşlardan özür diliyorum.
Sizde tabiki suç yok,manasal değil,nesnel düşünerek okursanız pek tabiki size bir masal kitabı,yada roman tadında gelecektir bunların hepsi...
Saygılarımla...
evrensel-insan
28-12-2009, 00:51
Saygideger nogada;
Sizde tabiki suç yok,manasal değil,nesnel düşünerek okursanız pek tabiki size bir masal kitabı,yada roman tadında gelecektir bunların hepsi...-nogada-
En azindan, ben; bu sitede her konuda tum yazilanlari, epistemolojik mantik suzgecinden gecirerek ve "insanliga ne yarari olabilir?" ve "Bir insanoglunu dusunce ve davranista nasil insanlastirabilir?" diyerek okuyorum. Yarar degil; ortada bir zarar varsa da; onu gostermeye calisiyorum.
Saygilarimla;
evrensel-insan
Çok pardon biz ....................manasal değil,nesnel düşünerek okursanız pek tabiki size bir masal kitabı,yada roman tadında gelecektir bunların hepsi...
Saygılarımla...
kırmızı başlıklı kızın masalının da kül kedisinin de çocuklara öğrettiği "manasal" şeyler var tabii... var mı başka farkı nogada dostum???
İnanmayan kişi binlerce yıldır aklın yolundan giderken İnanan kişi ona buna inanıp kılıktan kılığa girdi. son olarakta ayetlerin yolundan gitti. Firavun zamanında olduğu gibi Musa, isa, Muhammed döneminde de inanmayan inanmadı bunlara. Yani ne firavun a inandı nede diğer dünyadaki dinlere.
Bir dine göre kıyamet nedir?
Neden kıyamet gelecektir?
İslam için kıyamet gelecekte olacak büyük kültürel devrimdir! Toplumun uyanması İnsanlığın kıyameti değil İslam dininin kıyameti olacaktır.
Şu ansa o kültürel değişimi yaşıyoruz. İnsanlık yavaş yavaş uyanıyor, kıyamet yaklaşıyor.
Bir mesih arayışına bile girişildi.
Harun Yahya denen zat, tv programlarında arkasına Türk ve Azerbaycan bayrağını arkasına alarak, duygu sömürüsü yaparak kanmış olan cahil insanımızı başka bir yöne taşımaya çalışıyor. Hristiyanlarla ortak çıkaracakları mesih ın propagandasını yapıyor. İslam dininin çökmekte olduğunu anlayan imanlı kişinin 50 yıl önce yazdığı kitaptan özetler çıkararak, Kıyamet alametlerinden bahsediyor.
Mesih ten bahsederken özelliklerini anlatıyor, nasıl geleceğini ......ve ekliyor. Demek ki zatı muhterem büyük yazar, "haber almış öbür taraftan, Allah tan. Almış ki yazmış bunları."
Fransız devrimi olalı iki asır oldu, günaydın büyük yazar!
Sabatay Sevi nasıl peygamber ise! Yani bir mesih neden olmasın. Bu imanlı kişiler var oldukça toplumda....
1 (http://incil.info/YC1999/arama/Vahiy+12:1) Gökte olağanüstü bir belirti, güneşe sarınmış bir kadın göründü. Ay ayaklarının altındaydı, başında on iki yıldızdan oluşan bir taç vardı.
2 (http://incil.info/YC1999/arama/Vahiy+12:2) Kadın gebeydi. Doğum sancıları içinde kıvranıyor, feryat ediyordu.
3 (http://incil.info/YC1999/arama/Vahiy+12:3) Ardından gökte başka bir belirti göründü: Yedi başlı, on boynuzlu, kızıl renkli büyük bir ejderhaydı bu. Yedi başında yedi taç vardı.
4 (http://incil.info/YC1999/arama/Vahiy+12:4) Kuyruğuyla gökteki yıldızların üçte birini sürükleyip yeryüzüne attı. Sonra doğum yapmak üzere olan kadının önünde durdu; kadın doğurur doğurmaz Ejderha çocuğu yutacaktı.
5 (http://incil.info/YC1999/arama/Vahiy+12:5) Kadın bir oğul, bütün ulusları demir çomakla güdecek bir erkek çocuk doğurdu. Çocuk hemen alınıp Tanrı'ya, Tanrı'nın tahtına götürüldü.
6 (http://incil.info/YC1999/arama/Vahiy+12:6) Kadınsa çöle kaçtı. Orada bin iki yüz altmış gün beslenmesi için Tanrı tarafından hazırlanmış bir yeri vardı.
http://incil.info/kitap/Vahiy/12
Tevrat'ta baslibasina anlatilmis ejderha..
Bu ejderha, nasil bir ejderha acaba, Kuran'daki ile ayni mi?