PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Gelecek

Ebu Süfyan
21-12-2004, 21:41
Gelecek

“Müslümanlar gerçekte var olduğunu kesin olarak görmedikleri cennete girmek için bu kadar uğraşıyorlar, bu uğurda gerçek olan dünyayı önemsemiyorlar ve zevklerden mahrum kalıyorlar.”
Ateistlerin sürekli söyledikleri şeydir bu Ama aslında onların da bu konuda bizden farkları yoktur. Biraz düşünseler anlayacaklar.

Her insan geleceğini düşünerek yaşar. Sırf geleceğini garantiye almak için çalışır. Gelecekte rahat yaşamak, mutlu olmak, sıkıntı çekmemek, ailesini rahat ettirmek vs.. Adeta hayatı geleceğe odaklı olarak yaşar. Fakat bir tek insan bile kendisi için planladığı geleceğin geleceğini önceden bilemez. Yani geleceğini dahi bilmediği bir gelecekte mutlu olmak için çalışır didinir, yaşadığı andaki rahatını ve zevklerini feda eder.

Ateistler biz Müslümanlar’ı, hiç görmedikleri ve “ya varsa” diyerek inandıkları cennete girmek için bu dünyadaki zevklerden vazgeçtikleri için dalga geçerken, kendileri de (tüm insanlar gibi) varlığından emin olmadıkları gelecek için her gün sabahtan akşama kadar çalışırlar. Geleceğini bilmedikleri için de “ya gelirse” derler ve ona göre yaşarlar.
Yani aslında onlar kendilerini kandırıyorlar.

Saygılar

21-12-2004, 22:02
Ebu Sufyan seni tebrik ediyorum

analiz yeteneginize hayran olmamak elde degil, Allah insallah boyle beyinleri daha cok bahseder bizlere.

Allah Razi Olsun Senden

haci
21-12-2004, 22:26
Yani insan dindar olsa da gelecek için ya gelirse diyecek, dindar olmasa da…
Evet.. Mantıklı bir çıkarsama..
Ama bunun üstüne bir de ya Allah varsa kaygısını eklerseniz, durum iyice kötüleşmiyor mu?
İnsanın geleceği düşünmesi kendisi için yararlı bir şey elbette ama, geleceğine inandığı bir geleceği düşünmesinde yarar var. Gelecek ya gelirse diye düşünülmüyor. Nasıl olsa geleceği için ona hazırlanılıyor. Ama Allah’ın var olduğu kesin değil. Hatta olmadığını biliyoruz. Ama çok uzak bir ihtimal olarak ya varsa diye düşünürseniz, işin içinden çıkamazsınız.
Yine de siz bilirsiniz.. Allah’a inanmak sizi rahatlatıyorsa inanmaya devam edin.. Herkesi rahatlatan bir inanç vardır mutlaka.. Ama ya varsa diye korkunuzdan inanıyorsanız, siz zaten inanmıyorsunuz demektir.

HACI

21-12-2004, 22:31
kimse ya varsa diye inanmiyor, bu sizin kisir bakis acinizdan kaynaklaniyor. Ben asla Allah ya varsa, ne olur ne olmaz diye dini kurallara uymadim. Sunu aklinizdan cikarmayinki, hic kimse ya allah varsa diye bir ay diye oruc tutmaz, kimseye kazandigi paradan zekat yada fitre vermez, ancak ve ancak kesin inaniyorsa yapar bunlari.

Ama eger olaylara sizin basit vede curumus mantik yapinizla bakarsak iste sizin cikarsadiginiz sonuclar elde edilir, vede insan karsisindakini kucumserken kendisini ne derce alcalttigini anlayamaz bile.

site biz bu yuzden aciyoruz sizlerin haline.

ngcoskun
22-12-2004, 09:15
ebu süfyan
Her insan geleceğini düşünerek yaşar. Sırf geleceğini garantiye almak için çalışır. Gelecekte rahat yaşamak, mutlu olmak, sıkıntı çekmemek, ailesini rahat ettirmek vs.. Adeta hayatı geleceğe odaklı olarak yaşar. Fakat bir tek insan bile kendisi için planladığı geleceğin geleceğini önceden bilemez. Yani geleceğini dahi bilmediği bir gelecekte mutlu olmak için çalışır didinir, yaşadığı andaki rahatını ve zevklerini feda eder.

evet geleceğimiz için çalışıyoruz tamam bunda mutabıkız.ama geleceğin geleceği önceden bilinemez derken kanıtlanmış ortalama insan ömrünü unutmamak lazım.yani aksi bir durum, bir marjinallik olmazsa gelecek gelecektir. [/quote]

SERMED-I_MAHDUT
22-12-2004, 20:03
Aksi bir durum veya marjinalik olmazsa....ama oluyor hemde kanıtlanmış insan ömrünü tabir-i caizse çürütecek kadar oluyor.
Ayrıca aksi bir durumun veya marjinalliğin olup olmayacağı da en az gelecek kadar belirsiz değil mi?

Ebu Süfyan
22-12-2004, 22:56
Aksi bir durum veya marjinalik olmazsa....ama oluyor hemde kanıtlanmış insan ömrünü tabir-i caizse çürütecek kadar oluyor.
Ayrıca aksi bir durumun veya marjinalliğin olup olmayacağı da en az gelecek kadar belirsiz değil mi?

SERMED-İ_MAHMUT''un da dediği gibi geleceğin gelip gelmemesi de bir ihtimal marjinal bir durumunda olmaması da bir ihtimal. Yani gelecek herkes için bir ihtimal.

SIZINTI''ya da çok teşekkürler. Allah senden de razı olsun.

Saygılar.

ngcoskun
23-12-2004, 08:56
bakın arkadaşlar benim bahsettiğim aksi bir durum ya da marjinallik, olası bir trafik kazasında ölmek, hastalanıp ölmek, ya da başka bir şekilde yaş ortalamasına varamadan ölmek.nüfusun yüzde kaçı böyle pat diye ölüyor.çoğunluk ortalama yaşa ulaşıyor.yani gelecek geliyor ve hazır olmak gerekiyor gelecek olan geleceğe.her şekilde kendi rahatımız için çalışıyoruz erken ölürsek de boşa kürek çekmiş oluyoruz o da bir kumar artık ne yapalım.
ama bir gerçek var bunlar kanıtı gözler önünde olan gerçekler.yani yaptığın yatırım sana geleceği olabilir şeyler.ama ahiretin olasılık hesabını bile yapamıyorum ben.

kul
23-12-2004, 14:19
ölüş şekillerini yüzdeleyip "dolayısı ile benim trafik kazasında ölme ihtimalim %2 dir" diye bir çıkarım yapmak kanımca yanlış olur. homojen bir kitle yok çünkü elimizde. keza herhangi bir ölüm şeklini (tamam bazıları çok sıra dışı olabiliyor) marjinal olarak da değerlendirmemeliyiz. çünkü ölümün kendisi başlı başına bir marjinalliktir zaten. marjinal olmayan bir ölüm nasıl olur ki? 70 yaşından sonraki ölümler marjinal değil midir mesela? bence bu soruyu örneğin 75 yaşında, hasta ve ölüm döşeğinde olan birine sormak gerekir...

ayrıca günümüzde artık sıradan olaylar olan genç yaşta ve/veya bir kaza sonucu meydana gelen ölümleri marjinal sayabiliyorken, Allah(c.c.) ve ahireti marjinal bir olasılık saymamak bana biraz garip geliyor. eğer marjinallik kelimesini "sıra dışılık", yada "düşük olasılıklı" manasında ele alıyorsanız, bana göre bir ateist için en büyük marjinallik bir yaratanın var olabileceği ihtimalidir.

ilk mesajı yazan arkadaşın tespiti gerçekten güzel. herkes geleceğini umduğu bir "gelecek" için çalışıyor. 1 dakika sonrasının bile garanti olmadığını bile bile.
yaşarkenki geleceğimizi düşünerek yatırımlar yapmak, çalışmak evet bir nevi kumar. fakat müslümanların ahirete dair geleceğe ilişkin yaptığı yatırımlar bir kumar değil. çünkü risk yok. hepimizin bildiği, iman etmenin sebepleri başlığında asla irdelenmemesi gereken(burası çok önemli. Hz.Ali''nin o cevabı verebilmesi için o sorunun sorulması gerekir. yani bir müslüman "ya varsa" mantığı ve endişesi ile Allah''a(c.c.) inanmaz. bunu belirtelim) ve bu konuya kanımca cuk oturan Hz.Ali''ye dair bir anektodu hatırlatma babında özetle yazarak bitireyim :

bir metaryalist bir gün Hz. Ali''ye sorar;
- sen bu kadar ibadet ediyorsun, uğraşıyorsun, dikkat ediyorsun. ya gerçek değilse. ya peygamber yalan söylüyorsa, ya Allah yoksa?

- ben hiç bir şey kaybetmem. disiplinli bir hayat yaşamış olurum. fakat ya anlatılanlar gerçekse? sen neler kaybettiğinin farkında mısın?

saygılarımla...

explorer
23-12-2004, 14:33
bir metaryalist bir gün Hz. Ali''ye sorar;
- sen bu kadar ibadet ediyorsun, uğraşıyorsun, dikkat ediyorsun. ya gerçek değilse. ya peygamber yalan söylüyorsa, ya Allah yoksa?

- ben hiç bir şey kaybetmem. disiplinli bir hayat yaşamış olurum. fakat ya anlatılanlar gerçekse? sen neler kaybettiğinin farkında mısın?

saygılarımla...

slm kul yeniden merhaba.
sana göre şefkat olabilir ama
dinde bana biraz insanları köşeye sıkıştırmacı mantık var gibi.

kendini tüm dinlerden soyutla ve düşün ancak öyle cvp verebilirsin.

ben kimseye tapmadan, menffatimi düşünüp iyiliği ona göre yapmadan yaşamak istiyorum. gerçek hayat bu olmalı benim için.

kul
23-12-2004, 18:07
meraba explorer;

ben zaten hemen her yazımda elimden geldiğince olaylara yukardan bakan bir insan olarak yorumlarda bulunmaya çalıştım ve çalışıyorum.
beceriyorum beceremiyorum ayrı konu...
yani bir atesite "gel bak iman et yoksa yanacaksın cehhennemde" tarzı bir cümle kurmanın abesle iştigal oldugunu düşünüyorum. adam Allah''a(c.c.) inanmıyor ki cehenneme inansın...

müslümanlar, en azından ben, "iyilik yapalım, sevap kazanalım, cennete girelim" mantığı ile iyilik yapmazlar/yapmiyorum ki zaten..
öyle bir şey yok...
menfaate dayalı iyilik, iyilik değildir ki...
tamam fiiliyat görünüşte iyi, faydalı bir fiiliyattır ama insanın kendi iç dünyasında ve Allah(c.c.) katında aslolan o fiiliyatı yaparken ki niyetidir..

bizim inandığımız Allah(c.c.) içimizden geçeni bizden daha iyi bildiğinden bizim bir menfaat düşüncesi ile iyilik yapmamız lehimize değil aleyhimizedir. şahsen ben o tür bir hissiyattan Rabbimin affına sığınırım.

en fazla yaptığımız iyi şeylerin ahirette affımıza vesile olmasını umarız...sadece umarız...çünkü affolmaya muhtacız...ama salt affolmak için iyilik yapmayız...çünkü O(c.c.) herşeyi gören ve bilendir...bize göre...
umarım anlatabilmişimdir...