Orijinalini görmek için tıklayınız : şarap ve hristiyanlık
merhabalar, ödevimle ilgili bir araştırma yaparken ilginç bir benzerlik yakaladım. Mitolojiye göre Zeusun oğlu Dionysus şarabı Anadolu'dan Yunanistan'a getiriyor. Zaten şarabın tüm Avrupa'ya hristiyanlık sayesinde yayıldığını biliyoruz. İlginç olan nokta Dionysus Tanrı olmasına rağmen annesi ölümlü bir insanoğlu, yani Hz. Meryem ve Hz. İsa arasındaki ilişkiye benziyor. ve mitolojide şarap Dionysus'un kanına benzetiliyor. Günümüzde de şarabın Hz. İsa'nın kanı olduğu benzetmeleri yapılır. gerçekten hristiyan inancının temelinde bu var mıdır, yoksa şarabın bu kadar kutsal olması sadece eski inançların etkisi midir. hristiyan olan ve ya bu konuda bilgisi olan arkadaşların yorumlarını bekliyorum.
Evet haklısın..Meryem ile İsa arasındaki ilişki bakireden doğum hepsi aslında pagan kökenlidir hristiyanlığa ve müslümanlığa da geçmiştir bu pagan hikayeler..
Bahsettiğiniz konuyla ilgili yakın bir arkadaşımın çok güzel bir çalışması var...O belki faydalı olabilir..
http://www.isamesih.org/forum/philboard_read.asp?id=7
exclusive
27-01-2006, 16:12
İslamiyet öncesi arap dininde de al-lat ay tanrısıymış. Hani şu solda resmi olan, tahtında oturmuş elleri açık dua eden heykel var ya, işte o islam tanrısının ta kendisi.
Ay tanrısı Al-lat'ın göğsündeki hilal sembolü, islamın hilal sembolü. Ramazan ayının hilal ile başlayıp hilal ile sona ermesi, ellerin göğe doğru açılarak dua edilmesi falan hep muhammedin elinde baltayla putlarını kırdığı bu inancın birer mirası.
Zaten kurban verme, ibadet etme, dua etme, cenaze töreni düzenleme gibi gelenekler, çok eski çağlardan beri bütün dinlerde olan şeyler. Böyle gelenekler hep bir dinden, sonraki dinlere geçmiş ve çok fazla bir değişime uğramamış.
Özellikle "cenaze töreni" ve "dua" insan oğlunun din ve tanrı kavramını icad etmesinin ana sebebidir. "Sevdiklerimiz aslında ölmedi" ve "zor anlarımızda yanlız değiliz" şeklinde kendini kandırma ihtiyacı olmayan bir insanın dine ve tanrıya da ihtiyacı olmazdı...
mysticspirit, makale için teşekkür ederim ben de bu bilgiyi şurada okumuştum:
http://www.denizce.com/sarap.asp
aynı şeyler wikipeida "şarap" kısmının Türkçe bölümünde de mevcut. Sanırım bu pagan inanışıyla ilgili araştırmalarımı sürdüreceğim.