PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Hücre İçinde Proteinler İnsan Gibi Çalışıyor

pante
28-01-2006, 18:51
BİLİM DÜNYASI AHMET YILDIZ'I KONUŞUYOR

Kanser ve alzheimer için dev bir adım attı, bilimin zirvesine çıktı
Hücredeki proteinlerin, insan gibi çalıştığını tespit eden Ahmet Yıldız, Science Dergisi tarafından 2005'in en büyük genç bilim adamı seçildi. 18 Şubat'ta ödül törenine gidecek olan Yıldız'ın keşfi, kanser, felç, alzheimer gibi hastalıkların tedavisine kapı açacak dev bir adım olarak değerlendiriliyor.

Ahmet Yıldız, körlük, sağırlık, felç, alzheimer ve kanser gibi hastalıkların tedavisinde temel bilgi olan insan hücresindeki motor proteinlerin nasıl yürüdüğünü bularak bilim tarihine geçti.
Dünyanın en prestijli bilim dergilerinden Science tarafından 2005’in en büyük genç bilim adamı ödülüne layık görüldü. Yıldız, hücre içi kargo taşımacılığını üstlenen motor proteinlerin nasıl yürüdüğünü buldu. Biyolojide önemli bir mekanizma olan hücre içindeki kargo taşımacılığı, metrenin 100 milyonda biri boyutunda adımlarla hücre içindeki iplikçikler üzerinde yürüyen motor proteinler tarafından gerçekleştiriliyor. Bu proteinler yapısal açıdan insana benziyor. İki ayakları ile iplikçikler üzerinde yürürken, iki elleriyle kargoyu tutarak hücre içinde bir yerden bir yere gerekli organel ve proteinleri taşıyor. Bu mekanizmadaki bozukluklar körlük, sağırlık, felç, alzheimer ve kanser gibi önemli hastalıklara yol açıyor.

Yıldız, Dr. Paul Selvin ile birlikte yürüttüğü çalışmasında, bu proteinlerin ayaklarına küçük floresan parçacıklar takıp ayakların adımlarını ölçtü. Kendisinin geliştirdiği ve ‘Fiona’ ismini verdiği teknikle floresan parçacıkların pozisyonunu metrenin milyarda biri hatayla belirleyen Yıldız, bu proteinlerin insanlar gibi arkadaki ayak ileriye adım atarken öndeki ayağın sabit durması ve ayakların bir bir adım atmasıyla ilerlediklerini ortaya çıkardı.

Yıldız’ın keşfi, biyolojide önemli bir adım oldu ve büyük takdir topladı. 10 yılı aşkın süredir bilim dünyasını meşgul eden ve hücredeki çalışmalara ışık tutan bu buluş, motor protein mekanizmasındaki bozukluğun sebep olduğu hastalıklara deva olabilecek. Başarılı bilim adamının konuyla ilgili bir makalesi de 2003 yılında dünyanın en saygın bilim dergisi Science’a kapak olmuştu.

Yıldız buluşunu şöyle anlatıyor: “Floresan parçacıklarla bir nanometre rezolüsyon elde edilmesi hücre biyolojisinin her alanında proteinlerin hareketlerini takip ederek bilgi edinmemizi sağlayacak oldukça önemli ve kullanışlı bir teknik olacak. Motor proteinlerin mekanizmalarını anlamak suretiyle bir sonraki aşamaya geçilecek. Bunların hücre içindeki görevlerinin tam anlaşılması ve hücre içi taşımacılık sisteminin çözülmesi gerekiyor. Gelecekte bu bilgilerin bütününün ışığında hastalıklara deva olunabilecek.

carpediem
28-01-2006, 22:11
evet gercekten ınsanın aklı almıyor bence ılerde bılınmedık ıncelenmedık tek sey kalmıcak...dusunsenıze 2000 yıl once bırıne deseler kı gozle gorulemeyen seyın ayakları var ellerı var ınanamaz..ben 200 yıl sorasını bıle dusunmek ıstemıyorum :)

Ayejj
05-07-2009, 11:12
bu proteinlerin insanlar gibi arkadaki ayak ileriye adım atarken öndeki ayağın sabit durması ve ayakların bir bir adım atmasıyla

Tırtılların yürüyüşü gibi mi acaba?