Orijinalini görmek için tıklayınız : Antony Flew ve Tanri
Atheizmin en buyuk ve onde gelen desdekcilerinden Antony Flew,Deist oldugunu itiraf etti.Yani tanrinin varligini kabul etti.
DNA daki buhtesem dizilime hayran kalan ve bu bir yaraticinin eseridir diyen Flew,Tanrinin varligini kabul ettigini ingilterede tel katildigi bir programda itiraf etti.Bence bir gun islami da kabul edecek ama bilmiyorum omru yetecekmi?
quixsoul
23-12-2004, 15:49
Yaratıcının varlığını bende kabul ediyorum.Ancak islamı kabul etmek tüm mantığını bir köşeye bırakıp yanlış yola bile bile yürümektir.Söz konusu o kişide yaratıcının varlığı konusunda şüpheye düşmüş olabilir.Ancak islam her halükarda bir insan eseri olduğunu kendini açıkça belli etmektedir.Deist inançdaki yaratıcı her haliyle kurandakin den çok farklıdır.O yüzden ben zannetmiyorum islamı kabul etmesini..
explorer
23-12-2004, 16:27
antony flew
http://www.infidels.org/library/modern/antony_flew/flew.jpg
daha öncede benzer bişey yapmıştı. 2001 ekim-kasım aylarında deist olarak biraz yaşadı ve deizmden pişman olup bu sefer tekrar ateizme geçmişti.
81 yaşındaki felsefecinin seçeneksizliklerle mucadele edememesi ve ölüme yaklaştıgı için böyle bir karar almasından daha dogal birşey göremiyorum...
onun karar alamamasi,yasindan degil, basindan kaynaklanmaktadir.sadece insanlar arasinda,"tukurdugunu yaladi" sifatini kazanmak istemedigindendir.
Ama eger o tukurdugunu bu dunyada yalamazsa,obur dunyada yalamaya hakki olmayacak.her ne kadar onu arzulasa da.... :cry:
Adam hala ben ateistim diyor..
Neden anlamak istemiyorsunuz yalancı ve kafasız Müslüman’lar..
Okuma yazmanız yok mu?
Ayrıca bu Tanrı bilinçsiz bile olabilir diyor..
Ben de diyorum sizlere yıllardır.
Öyle bir Tanrı elbette var..
Fizik yasaları..
Çüş size yani.. Hala yazılanlardan bir anlam çıkaramıyorsunuz..
Ama sizleri anlayabiliyorum..
Yalnız ahlaközürlü değilsiniz siz.
Aynı zamanda akılözürlüsünüz de..
Bu o kadar bariz ki..
HACI
explorer
23-12-2004, 16:50
ok bu kişi hakkında yeterli bilgin olmadıgını farkettim. sadece konuşmalarımızın arasında yada harunyahya tarzı bi siteden ilk defa ismini duyup gelmişsin okadar.
dna konusunda israilli bir başka tartışmacının sözlerinden etkilenmiş
ve bunu üzerine
Flew said he''s best labeled a deist like Thomas Jefferson, whose God was only the first cause and not actively involved in people''s lives.
Deist Thomas Jefferson gibi düşündüğünü , tanrının sadece ilk sebep olabileceğini ve aktif olarak insanların hayatında yer almadıgını açıkladı.
yani bu islamcılar bundan kolay kolay pay çıkartamaz....
diyorum...
bilim kesinlikle kapalı değildir, "tükürdüğünü yalamak" sözcüğü bilime karşı büyük bir balta ve duygusal sapkınlıktır. bilim pektabi bir önceki hatalarını düzeltecektir.
bilim değişkendir ve hergeçen gün kendini yeniler..
bunu dine maletmenin anlamı yok.
Anthony Flew: still an atheist
http://www.edifyingspectacle.org/gullibility/blog/archives/skeptics_atheists/anthony_flew_still_an_ath.php
explorer
23-12-2004, 17:27
bu adamın ilk defa yaptıgı iş değil..
tam anlamıyla bir agnoistdir.
bunu "dünya islama yöneldi " tarzı açıklamalarla insanları kandırmaya gerek yok...
SERMED-I_MAHDUT
23-12-2004, 20:28
ÜMİTVAR OLUNUZ.ŞU İSTİKBAL İNKILABATI İÇİNDE EN GÜR SADA İSLAM''IN OLACAKTIR........!
(Kafirler istemese de)
Ben zannetmiyorum,müslüman olsun..İmanın ilk basamağını 80 yılda atlamış olması güzel..
Yaw neden anlamak istemiyorsunuz...
Adam ben hala ateistim diyor..
Siz onu nerdeyse Müslüman yapacak kadar sapıtıyorsunuz..
Adamin musluman olmasina cok sevindim, darisi digerlerinin basina, hatta burada bile artik allahi kabul etmeye basladi insanlar, ikinci asama ise islama gecerek musluman olmak, hadi hayirlisi bakalim.
Sünnetsiz Müslüman olunuyor mu?
Adam 81 yaşında.. Nasıl sünnet olacak?
Balta bile kesmez yaw...
Keeeeeh keh kehhhhhhhhhhhhhhh
muslumanligi, aynada kendine bakip kendini anlamaya calisdigin gibi anlarsan, iste boyle komik olursun haci efendi.
O adam cark etmisdir, yillarca nede aptalca seykler dusundugunu farketmisdir, onun akillim oldugundan kimsenin suphesi yoktur heralde, sen yeterki Allahi tani vede kabul et.
Ne imanin sartlarinda sunnet olmak vardir, nede islamin sartinda. O yeterki Allaha inanmis olsun, kismetse sunnette olur.
Maydonoz corbasi icdinmi hic haci.
Benim kafasız çocuğum..
Biraz İngilizce biliyor musun?
Oku........
http://www.edifyingspectacle.org/gullibility/blog/archives/skeptics_atheists/anthony_flew_still_an_ath.php
Gördüğün üzere bu zındık, hala zındık..
Herşey İslam değil bu dünyada benim akılsız çocuğum..
O zaman ateizm de İslam olurdu.. Değil mi?
Adam sapına kadar dinsiz ve Allah’sız..
Sizdeki ahlak bu kadar işte..
Captan Cousteau’yu ve Armstrong’u Müslüman ve ezan işiten yaptığınız gibi, sapına kadar bir gavuru da Müslüman yapıyorsunuz..
Size göre eşekler de Müslüman..
Bana göre de..
Keeeeeeeeeh keh kehhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh
HACI
Ahlaksiz olan esas sesnsin
Sen once kendi ahlakin bak
Sen catlasanda patlasanda delilensende, en fazla omrun suresince catirdarsin, oldukten seonra ise cilgina doneceksin, zindik seni.
Esekleri neden bukadar seviyorsun haci, ahyirdir yoksa bekarken nasilsa bi masuru yok, modern dunyanin gerekleri diyip sana niyetlenen bir essegedemi asildin yoksa, senden beklenir, hatta senden bunun iyi bisey oldugunu avunmak bile beklenir, tabii NGCOSKUN da senin essegin onurunu kirmayip onun gonlunu hos ettigini anlatan bir yazi yazacakdir akabinde.
KEH
Son keh kehle bakalim, nekarad kehliyecen, sen boyle kehleyince benim aklima hep at kisnemsi geliyor haci, yani seni aklimdan imaj edeken hep tuyleri dokulmus uyuz bir atmisgibi imaj ediyorum, belki eseklere ilginde buradan geliyordur, ne dersin.
ngcoskun
24-12-2004, 11:36
yazılarımı saptırıp anlamsız mesajlar üretmeyin lutfen.
biraz mantık lutfen . o da varsa.
size hacının koruması gibi falan geldim ben galiba.anlamanız için açık bir dille yazıyorum.hacının koruması, fikir savunucusu falan değilim.o kendi fikirlerini kendi tarzıyla savunuyor zaten.olay çok uzamıştı bir iki kelime fikrimi yazdım o kadar.
bu konuyu kısırlaştırmanınız bir anlamı yok.bence başka konularda tarışmaya devam edebiliriz.
Her nedense bazı islamcılar Andrew Flew in tanrı var olabilir sözünü duyunca mest oldular ve bu sözü saptırdılar.Andrew Flew in müslüman olduğunu iddia ettiler.Bu tam bir dolandırıcılık düzenbazlıktır.Adam açık açık kabul ettiği tanrının islamdaki ve hristiyanlıktaki tanrıyla alakasız olduğunu söyledi.
ANLAYACAĞINZ ADAM DEİST OLMUŞ MÜSLÜMAN OLMAMIŞKİ!!!
Sizin tanrınızı takdir ediyorum çünkü: Yüzyıllardır en çok satılanlar listesinden inmeyen tam 4 tane kitap yazmış.
İnançlılar her şeyi saptırdıkları gibi, bu konunun başlığını da kendi lehlerine çevirmeye çalışıyor.Gülsek mi, ağlasak mı?
tabi takdir edeceksin ahmak, senide o yaratti, takdir etmeyipte ne yapacaksin, sen zaten istemesende takdir ediyorsun, ama o zavalli beynin bunu idark edemiyo sadece.
SIZINTI
İşte bir müslümandan duyduğumuz sözler: Ahmak, zavallı beyinli.
Ne güzel laflar bunlar.Sizin dininiz ne kadar güzelmiş, bu sözleri sarf etminizi mi tembihliyor, hemen katılma isteğim geldi. İnsanları nitelendiren bu ve bunun gibi müslümanların neden her bakımdan geri kaldıklarını daha iyi anlıyoruz galiba.
sen cok ileri gitmissinya iste daha ne. Sen sarap icmeye devam et, cook ileri gideceksin ilimde bilimde vede filimde.
Aklin keserse bizim tarafa gecersin, kesmesse kendi tarafinda kalirsin tosunum zorlama yok. Gercekleri duyunca neden bukadar canin sikiliyor, madem canin sikilacak neden gerceklerden kaciyorsun. Yoksa ben sana zavalli dermiyim olmasan.
explorer
29-12-2004, 03:41
sizce dinlerin uyguladıgı sahtekarlık taktiklerden biri olmasın. yani bu gibi taktiklerle halen ayakta kalıyorlar belkide...
yada küçük bir örnektir bu.
"Antony Flew musluman oldu. secde etti.
al sana ibret ders işte... kör ateist" mi diyecektiniz...
ama payınızı gene aldınız. bu yuzyılda böyle kör yalanlara ve laf oyunlarına kimse kanmaz bence...
100 yıl sonra din diye birşey kalmiyacak eminim.
ve insanlık görülmediği derecede bir yukselişe geçecek.
SERMED-I_MAHDUT
29-12-2004, 13:32
explorer,
100 yıl sonra din diye birşey kalmiyacak eminim.
ve insanlık görülmediği derecede bir yukselişe geçecek.... demişsin.
Tam bir ütopya.körü körüne bağlanılmış yalan bir hayat.hem amacı hem aracıyla bir hülya.gerçekleşmeyeceğini bu NUR''un söndürülmeyeceğini bile bile kurgulanmış yalan bir dünya tasarısı.çölde görülen serap misali kadar sahte,musallaya çarpıldığında anlaşılacak kadar boş,kimseye bir faydası olmayacak kadar abes bir iştigal...
Kardeşim bu nuru söndüremezsiniz.Hiçbir faninin gücü yetmez buna.Bu hakikati kafanıza koyun.Bu din müslümanlara mezar olmadıkça dinsizlere gülizar olmaz.ALLAH içimizde kendisine layıkıyla kulluk yapma sevdasıyla yananlar hürmetine bu dünyayı ayakta tutuyor.Yoksa kıyametin kopması için bence yeterli sebep var.Ama ALLAH sabredendir.herşeyi her yönüyle bilendir.Her işinde binbir hikmet gizlidir.Bunu siz anlayamazsınız.
Hele terakki ve gelişmeyi dinsizlikte bulan zihniyete ne demeli.Ütopyanın en girift noktası da bu.cehaletin kör ve karanlık taassubu.bağnaz düşüncenin hayatı dinsiz yapma ideolojisi.
Kardeşim ALLAH ilim teknik ve fende geri kalın diyor mu?Sadece dinimi yaşayın dünyadan el etek çekin araştırmayı öğrenmeyi ilmi gelişmeyi bir kenara bırakın diyor mu?Hem bireysel hem toplumsal olarak topykün bir huzuru temin ettirecek dinamiklere sahip bir DİN nasıl gelişmeye engel olur.Hayat sadece sizin anladığınız kadarıyla değildir.Sadece DİN sayesinde ayakta duran nice olgu ve durumlar var ki eğer DİN olmazsa hayatın nasıl cehenneme döneceğini düşünmek bile insanı tedirgin ediyor.Gerçekten insan eğer bir hayal etse sakin bir kafayla DİN olmadığı zaman neler olacağını düşünse gerçekten dört elle sarılır.Her insan, siz atesitler bile din sayesinde ayakta duruyorsunuz da haberiniz yok.yazık boşa geçen ömürlere...
Din''i yeryüzünden silme mücadelesi daha doğrusu ütopyası nasıl yapılabilir?Her geçen gün daha da çoğalan müslüman kitle nasıl dinsiz olacak be hey gafil?Bunu hangi sistem hangi rejim hangi doktrin yapacak güçte?cevap hiç.koca bir hiç.sizin ütopyanızın hiçliğinden daha da büyük bir hiç.Şunu sakın unutmayın.Milyonlarca müslümanın içine dinsizlik tohumu serpmek için Dünya varolduğu günden bu yana yetişen çınarın ve kökleri çinden maçine arştan ferşe zerreden kürreye kadar büyümüş bir DEV ÇINARI kesmeniz lazım ki buna hiçbir suretle güç yetmez.
Ayrıca şu da var ki dinsizlik tarihi pek yeni sayılmaz.Neden şimdiye kadar bunu gerçekleştiremedi?Neden hem kafalardan hem gönüllerden ALLAH gerçeğini silemedi?Çünkü bunu yapmak gökyüzüne merdiven dayamak kadar boş bir amaç.Buna hiç kimsenin güzü yetmez....!
SIZINTI
Bilimde ileri gidip şarap içerim de dogmalara inanmam.
Üstelik aklı kesen ve kesmeyen insanlar diye ayırmışsın.Öyle şamanistler varki müslümanım diye geçinenlerden çok daha erdemli ve ahlaklı.Şimdi bu insan inançlılarca yine aklı kesmeyenler sınıfında tutuluyor değil mi? Önemli olan dinler değil, erdemli ve güzel ahlaklı olmaktır.Kısacası insan olmak.
Üstelik gerçekleri söylediğin ve benim canımın sıkıldığı fln yok.Çünkü benim canımın sıkıntısı gerçekleri söylediğin(!) için değil, insan gibi konuşmaktan uzak, hakaret içeren sözlerinden dolayı sana normal 1 insan gibi yaz dedim.
Bu arada bir arkadaş Allah sabredendir demiş. Ben Allahın insansı vasıflar taşıdığını bilmiyordum.Bize hep Allahın niteliklerinin, insanın nitelikleri gibi olmadığı öğretildi. Ama nasıl oluyor da kıyametin kopacağı süre için sabrediyor onu anlamadım.
explorer
29-12-2004, 20:49
Bu arada bir arkadaş Allah sabredendir demiş. Ben Allahın insansı vasıflar taşıdığını bilmiyordum.Bize hep Allahın niteliklerinin, insanın nitelikleri gibi olmadığı öğretildi. Ama nasıl oluyor da kıyametin kopacağı süre için sabrediyor onu anlamadım.
+9999
harikasın.
ah bi anlaya bilsen sana beyinsiz demeyecegimde, ama ne yapayim yapacak bisey yok, simdilik beyinsiz demeye devam ediyorum, taki beyinlenene kadar, hani akvaryumdaki balik varya, hele bide birisi kendine balik logosu sectikten sonra kendini balik samaya baslamis, baksana hikayeleri bile degisti.
SIZINTI
- Bir gün sakatatçıya uğramıştım. Beyin almak istiyordum. Dükkan sahibi on yedi, on sekiz yaşlarındaydı. Müşterinin biri beyinleri parmağının ucuyla yokluyordu. Genç, müşterisini bir süre seyretti. Sonra, güzel bir eda ile,
- Bey amca, dedi, sağını solunu ne kurcalıyorsun? Altı üstü bir koyun beyni! Hepsi aynı!
Gencin sözleri dikkatimi çekmişti. "Altı üstü bir koyun beyni," diye bir fısıltı halinde tekrarlardım bu sözleri. Ve düşündüm kendi kendime:
Bunları daha düne kadar kafalarında taşıyanlar, şimdi kim bilir hangi kasap dükkanında asılı duruyor, yahut kimin midesinde hazım olunuyorlardı.
Beyinlerden birisine gözüm takıldı. Hayalimde, ağıldan çayıra, çayırdan ağıla gidip gelmekle geçen bir ömür canlandı. Bu beyin dört beş sene böyle bir hayata hizmet etmişti.
Sonra, birden, bakışlarım dükkân sahibi gence kaydı. Onları küçümseyen bu gencin beyni neye hizmet ediyordu? Bu dükkanı çalıştırıp birkaç kuruş kâr etmeye değil mi?
İş bu kadarla kalırsa, insan beyninin şu vitrindekilerden pek farkı olur muydu?
Bir tüccara göre aklın ve onun tezgahı olan beynin vazifesi ticaretin bütün inceliklerini bilmek ve çok kazanmaktı. Bir memura gere müdür olmanın yollarını aramak. Bir futbolcuya göre oyunun bütün inceliklerini bilmek, bütün kaidelerini çok iyi anlamaktı.
Ben bunları düşünürken, diğer müşteriler alacaklarını almışlar sıra bana gelmişti. İşimi bitirip dükkandan ayrıldım. Arka caddedeki kitapçıya uğradım. Şimdi kitapları bir başka gözle seyrediyordum:
Bir kısmının yazarları kabre göçmüştü. Ne beyinlerinden eser kalmıştı, ne gözlerinden, ne de kulaklarından. Kiminin ömrü insanları güldürmekle geçmiş, kimi şehvet tüccarlığı yapmıştı. Bazıları fen bilgilerini, bir kısmı da edebî kabiliyetlerini bu kitaplara dökmüş gitmişlerdi.
Onların beyinlerini hayalen yan yana getirip seyre koyuldum:
Maddelerinde, görünürde, bir farklılık yoktu. Ama o tezgâhlarda dokunan düşünceler birbirinden o kadar farklıydı ki! "Her fikir ayrı bir ürün, her insan ayrı bir fabrika," diye geçti içimden.
soruYORUM:
- Bu sorunun cevabını bulmak, insanın en büyük meselesidir. Bu problemi yanlış çözenler, ömürlerini bir fasit daire içerisinde boşuna tüketirler. Günün birinde her nefis gibi onlar da ölümü tadarlar ve bu imtihan dünyasından göç ederler. Artık yanlışlarını düzeltme fırsatı da bulamazlar.
- Şimdi, bu hatırayı bu forumda konumuza uygularsak, şöyle bir tablo çıkar karşımıza:
Bir evrimci, beynini çalıştırıp bugüne ve yarına ait bir şeyler üreteceğine, ilk beynin nasıl yaratıldığı üzerinde durur. Bunun münakaşasını yapar. Koca bir ömrü bu yolda tüketir ve beynini gerçek anlamda çalıştırmadan göçüp gider bu dünyadan.
O sizsiniz Ahmet bey kardeşim... Evrimci değil..
Ne acı
HACI
Haci ya
Neden cevaplariniz böyle saldirgan ve yenik, ici genellikle bos, ana konudan uzak. Bu Sitede ki bir cok yaziyi okudum. Cogu bir ateistin ve evrimcinin basit yüzünü yansitiyor. Cilgina dönmüs gibi bir haliniz var. Cevap veremeyince koldugunuzda sallandiginizi görür gibi oluyorum. Hep insanlarin maymundan gelmis olabilecegine süpeyle bakardim. Ama bazi insanlarin sizler gibi maymunlasacagina hic süphem yok....
Saldırgan mı?
Hangisi?
Bilmek istiyorum. Saldırgan yazımı bana gösterir misiniz? Sizin saldırgan yazınıza yanıt olmasın ama..
Bekliyorum..
HACI
explorer
30-12-2004, 02:37
anlamadıgım şey.
sevgili inançlı forumdaşlar.
konuyu neden değiştiriyorsunuz..
antony flew ateistim dedi yeniden.
bunun hakkında konuşun bari...
en azında bi-kaç kelime alalım sizden
Allah sabreden değildir inançlılar.Eğer böyle derseniz olmaz, insan gibi yapmış olursunuz onu. Bu arada arkadaş demişki: ``Ordaki yaratıcının sabır etmesini anlayamıyorsunuz.`` Bu nasıl bir zihniyettir? Sabır dediğimiz 1 tane sabır vardır onu da herkes bilir.Ama siz yaratıcınızı insan gibi göstermemek için o sabır kelimesinin anlamını bile çarpıtıyorsunuz ve diyorsunuz ki Allahın sabrı farklıdır.Ben de size yok daha neler diyorum.Sabır sabırdır işte.
Konu iyice saptı ama kusura bakmasın konunun sahibi.
ngcoskun
30-12-2004, 14:53
sızıntı
taki beyinlenene kadar, hani akvaryumdaki balik varya, hele bide birisi kendine balik logosu sectikten sonra kendini balik samaya baslamis, baksana hikayeleri bile degisti.
bu taki beyinlenmek nasıl oluyor sızıntı.bi anlatsana.allaha inanmak mıdır beyinli olmak.beyinsiz insanlar dediklerinin başarılarını göz ardı etme istersen.
ayrıca daha tutarlı yerlerden yaklaş.benim avatarım seni ilgilendirmez.ben yunusları severim güzel ve asil hayvanlardır.ama bunun konumuzla ilgisini sen anlat istersen.yüzeysel bakıyorsun herşeye maalesef.
03.Ocak.2005 Tarihli Sabah Gazetisinden Alınmıştır
"81 yaşındaki İngiliz felsefe profesörü Flew, 15 yaşında ateist olmayı seçmiş ve adını akademik alanda ilk olarak, 1950 yılında yayınladığı bir makaleyle duyurdu. Sonraki 54 yıllık sürede, eğitim vermekte olduğu Oxford, Aberdeen, Keele ve Reading Üniversiteleri ile ziyaret için bulunduğu çok sayıda Amerikan ve Kanada üniversitesinde, tartışmalarda, kitap, ders ve makalelerde ateizmi savundu.
Büyük tepki aldı
1950''de yazdığı "Teoloji ve Aldatmaca" adlı makalesi birçok dilde 40 baskı yapan Flew''in Tanrı''ya dönüşü, şu ana kadar onun fikirlerinden etkilenen ateist çevrelerde de büyük tepki uyandırdı. Tanrı''nın varlığının ispatının ya da yalanlanmasının imkansız olduğuna inandığı için kendini "olumsuz ateist" olarak tanımlayan Flew, Oxford, Aberdeen ve Keele üniversitelerinde de eğitim verdi. Profesör, halen 23 kitabından biri olan "Tanrı ve Felsefe" adlı çalışmasının giriş bölümünü, yeni edindiği fikirlere göre değiştirmekle uğraşıyor. "
Şaşırtıcı, Her nedense bir çok ateist yaşı ilerledikçe Tanrının varlığını kabul ediyor sizce bunun bir açıklaması varmı acaba ?
Yok olma korkusu.
İnsanlar bu korku yüzünden bir yaratıcı kavramı geliştirdi zihninde.Üstelik bu konu hakkında baya konuşuldu bu sitede keşke ordaki başlıktan devam ettirseydin.Fazlalık olmazdı.
Sadece yok olma korkusumu acaba, bir ataist öncelikle manıtığıyla hareket ve bulduğu cevaplarla sonuca ulaşır. Mantıklı bir insan, yok olmanın kaçınılmaz olduğunu bilir, öyleyse neden bundan korksunki. Tanrının olmadığını söyleyen birinin tanrıdan korkmaması gibi. Bana farklı geliyor. Sanki, kurduğu düşünce sisteminde bazı açıklar varda bunları zamanla fark ediyormuş gibi. Sıcak bir yaranın hissedilmemesi gibi, zamanla acımaya başlıyor. Zaten haberde yazdığı gibi kendini olumsuz "ataist olarak" nitelendirmiştir.
(Bu arada ben formu sürekli takip edemediğim için bahsettiğin konuyu okumamıştım sadece gazetedeki haberi duyunca sizlerle paylaşmak istedim.)
Bu arada arkadaş ataist kelimesi başka anlama kayıyor. Ateizmi doğru yaz lütfen.Başka yerde de ataist diye yazarsın milletin ağzına sakız olursun.Neyse geçelim asıl konuya:
Bir laf vardır her şey sözde kolaydır diye.Bir ateist elbetteki yok olmaktan korkmaz, korkmadığını söyler ancak son yaklaştıkça bilinmezliğe karşı olan duygudan dolayı eskiden söylediği cesur sözler yavaş yavaş yumuşamaya başlar.Ancak bu her ateist için geçerli değil bunu belirtmek isterim.
Senin söylediğin ateistin düşüncelerinin sağlam olmaması da bu yaratıcı arayışında etkili oluyor tabi.
meraba;
konuyla belki alakalı belki değil ama bugün ünlü türk ateistlerimizden serdar turgut''un da kuranı okuduktan sonra ateizm düşüncesini rafa kaldırdığını okudum gazetelerde. müslüman olduguna dair bi ifade yoktu. sadece artık ateist değilim yazıyordu.
gerçi ateist arkadaşların tepkisin tahmin edebiliyorum bu konu hakkında.
çünkü biliyorsunuz serdar turgut beyin kanaması geçirmişti...
artık espriler havada uçuşur heralde..
BENCE BU ADAMIN OLAYI KORKU FALAN DEĞİL SANIRIM EN SON DNA LARI FALAN İNCELİYORDU BU ADAM DNA NIN MÜKEMMELLİĞİNDEN ETKİLENDİĞİ HAKKINDA HABERLER DOLAŞIYORDU.
Şaşırtıcı, Her nedense bir çok ateist yaşı ilerledikçe Tanrının varlığını kabul ediyor sizce bunun bir açıklaması varmı acaba ?
Mesela başka kim böyle yaşı ilerledikçe kabul etti.
Bu arada Bertrand Russell 98 yaşında ölmüş ama ömrünün son anına kesinlikle kabul etmemiştir. Bertrand Russell bu konuda gerçekten örnek alınması gereken bir kişidir.
firatb84
04-01-2005, 16:02
Antony Flew örneğinin aslında bu kadar gündeme gelmesinin önemli nedenleri var... Antony Flew son zamanların en koyu ateistlerinden biriydi “strong atheism”in en büyük savunucularından biriydi...Şimdi dikkatlice Flew’un konuşmasını analiz edelim...
“But it seems to me that the case for an Aristotelian God who has the characteristics of power and also intelligence, is now much stronger than it ever was before”
Görüldüğü gibi öncelikle söylenmesi gereken Aristo’nun Tanrı düşüncesi asla “doğa kanunları” ya da “fizik yasaları” şeklinde değildi. “.....WHO HAS THE CHARACTERISTICS OF POWER AND ALSO INTELLIGENCE” Bu Aristo’nun Tanrı düşüncesi Flew’a eskiden olduğundan ÇOK DAHA GÜÇLÜ gelmekte...
“HABERMAS: Once you mentioned to me that your view might be called Deism. Do you think that would be a fair designation? “
FLEW: YES ABSOLUTELY RIGHT
Yani Flew DOĞAÜSTÜ BİR GÜCÜN olduğuna İNANIYOR(DEISM) fakat henüz "şimdilik" “vahiy” kavramına inanmıyor ama konumuz bu değil..sonuçta DEISM yani Flew’un inandığı DOĞAÜSTÜ BİR GÜÇ kavramının “fizik yasaları Tanrı’dır” şeklinde açıklanması MÜMKÜN DEĞİLDİR!
Vahiy kavramına henüz inanmıyor inanmasına ama...
“HABERMAS: Then, would you comment on your “openness” to the notion of theistic revelation?
FLEW: Yes. I am open to it “ YANİ VAHİY KAVRAMINA DA AÇIK OLDUĞUNU BENİMSEYEBİLECEĞİNİ SÖYLÜYOR
Devam edelim...mesela;
“I am very much impressed with physicist Gerald Schroeder’s comments on Genesis 1 (tevrat’taki Yaratılış bölümü). That this biblical account might be scientifically accurate raises the possibility that it is revelation.
Yani mesela Kutsal Kitap takı yaratılış bölümünün bilimsel olarak doğru olabileceğini ve bunun da VAHİY OLABİLECEĞİNİ SÖYLÜYOR(Çıkan sonuç:Flew vahiy kavramına tamamen açıktır)
“FLEW: I think that the most impressive arguments for God’s existence are those that are supported by recent scientific discoveries.”
FLEW TANRI’NIN OLDUĞUNU DESTEKLEYEN EN ETKİLEYİCİ KONUNUN SON ZAMANLARDAKİ BİLİMSEL BULUŞLAR OLDUĞUNU SÖYLÜYOR...Yani bu BİLİMSEL “DENEYLER” Flew’u Tanrı’nın olduğu konusunda hayli etkilemiş
I’ve never been much impressed by the kalam cosmological argument, and I don’t think it has gotten any stronger recently. However, I think the argument to Intelligent Design is enormously stronger than it was when I first met it.
Kısaca Flew “intelligent design”(AKILLI TASARIM) kavramının şu anda ÇOK DAHA GÜÇLÜ olduğunu dile getiriyor...
“Flew: It seems to me that Richard Dawkins constantly overlooks the fact that Darwin himself, in the fourteenth chapter of The Origin of Species, pointed out that his whole argument began with a being which already possessed reproductive powers. This is the creature the evolution of which a truly comprehensive theory of evolution must give some account. Darwin himself was well aware that he had not produced such an account. It now seems to me that the findings of more than fifty years of DNA research have provided materials for a new and enormously powerful argument to design.
Kısaca 50 yılın üstünde DNA üzerinde yapılan çalışmalar AKILLI TASARIM/yaratılış düşüncesine çok fazla GÜÇ KATTIĞINI söylüyor
Bir de arada ilginç bulduğum bir konuşma;
“But do you think these evidential cases increase the possibility of some sort of an afterlife, again, given your theism? “
FLEW: I still hope and believe there’s no possibility of an afterlife. “
Flew burada “şimdilik” “hala” dünyadan sonra yaşam olduğuna inanmıyor tamam bu bir yere kadar normal karşılanabilir “AMA DÜNYADAN SONRA YAŞAM OLMADIĞINI UMARIM” gibi bir cümle ister istemez Flew’un “eğer dünyadan sonra yaşam varsa” günahkar olduğunu bildiğinden cehennem korkusunu yaşıyor yorumlarına neden oluyor
http://www.biola.edu/antonyflew/index.cfm
Görüldüğü gibi Antony Flew DEIST olmuştur..Yani DOĞAÜSTÜ BİR GÜCE/Tanrı’ya inanmıştır...yukarıda da gördüğümüz gibi İnandığını “fizik yasaları” diye açıklamak mümkün değildir......Her ne kadar ŞİMDİLİK vahiy kavramına veya bu hayattan sonrasına inanmadığını söylese de BUNLARIN MÜMKÜN OLABİLECEĞİNİ VE BU DÜŞÜNCELERE AÇIK OLDUĞUNU konuşmasında AÇIKÇA dile getirmiştir...
Saygılarımla;
n0thing''e
Dediğin gibi bilinmezlik kavramı insan hayatında yerini her zaman korur. İnsan, sebebi ne olursa olsun bilmediği veya çözemediği bir olay karşısında kendi beyninde yeni yeni olgular oluşturur, buna ister tanrı densin isterse yok densi, her ikiside insan beyni tarfından kabul görebilecek bir düşüncedir ve sonucda insan kendi görüşlerini bazen cesurca bazen pervasızca savunur. Dediğin gibi son yaklaştıkca da bu cesaretini kaybetmeye başlar, kimi inancına sarılır kimi bundan vazgeçmeye çalışır ve bunun sonucunda buna benzer olaylar yaşanabilir, ben normal karşılıyorum.
Belirtmek istediğim, bir çok insanın, etkisi altında kaldığı ünlü bir düşünür ve felsefe insanı olan birinin vazgeçmesidir. Önemli olan budur. Yüzel bir hristiyanın, dinine ait hiç bir görevi yerine getirmeyen bir müslümanın yada etki altında veya hür iradesiyle ateizmi seçmiş fakat özümseyememiş birinin inancından vazgeçmesi değil.
RUSSEL''e
Öncelikle kafanda, her ateistin döneceğine dair bir düşünce oluşturmuş isem bunu sil at çünkü bunu kastetmedim. Her hangi bir dine inanan bir insanın, inancından dönmesini normal karşılıyorsak bir ateistinde bir dini tercih etmesini normal karşılamalıyız. Her zaman savunduğumuz gibi insanlar hürdür ve iradelerini kendileri kontroleder.
DNA mükemmelliği karşısında yine bir bilinmezliğie girmiş olabilirmi yani. eğer öyleyse şu sonuca varabilrmiyiz, her bilinmezlik insanı tanrıyamı yönlendirir..
Örnek olarak
Serdar Turgut,Engin Noyan, Cem Karaca aklıma gelenler ve bilemediğim, bilemediğimiz daha bir çok isimde vardır hiç bir üna sahip olmayan. Ayrıca yine bir çok insan vardır dini bırakıp ateizmi seçmiş.
Bu röportajın tamamını okursanız, Flew’un hala bir ateist olduğunu görürsünüz.. Bazılarına göre Flew bir deist.. Ama bana göre tam bir ateist.. İnandığı Tanrı’nın bilinçsiz bile olabileceğini söylüyor. Bu görüş aslında panteizm e daha yakın.. Bir ateistin teist olmasına olanak yoktur. Bu attan inip, eşeğe binmeye benzer. Keeeeh keh kehhhhhhhhhhhhhhhh
HACI
firatb84
04-01-2005, 17:25
Röportajın tamamını okudum....
Flew''un sözleri gayet açık...
Kelimeler/kavramlar üzerinde değil düşünceler üzerinde durmalıyız...
Yıllardır ateizmin en büyük savunuculuğunu yapmış Tanrı''ya inananlarla radyo programlarında hararetli tartışmalar yapmış(debate) Tanrı karşıtı dünyada büyük tepki çeken kitaplar yazmış dünyada birçok ateist hayranını etkilemiş bir isimden söz ediyoruz..
Sonunda AKILLI TASARIM kavramını AÇIKÇA kabul ediyor..VAHİY KAVRAMINI KABUL ETMEYE AÇIK OLDUĞUNU AÇIKÇA söylüyor,son zamanlarda yapılan bilmisel deneylerin/buluşların kendisini ÇOK ETKİLEDİĞİNİ söylüyor...
Aristo''nun Tanrı kavramını kabul ediyor...
Bunun adı DEİZM''dir.... yani size göre evet attan inmiş eşşeğe binmiş ama Tanrı''nın olduğu konusunda ikna olmuş
Kendisi bazen "ben negatif ateistim" diyor(kuşkusuz bu tür yeni "uydurulmuş" kavramlar ateist ve evrimci çevrelerden gelebilecek tepkileri yumuşatmak içindir) bazen DEİSTİM diyor...
röportajını/düşüncelerini okuduğumuzda Flew''un tam bir DEIST olduğunu söyleyebiliriz...Hem de Vahiy kavramını kabul edebileceğini söyleyen bir deist...
bir örnek vereyim...
ünlü apologist(hristiyan savunucusu) C.S. Lewis de bir zamanlar koyu bir ateistti ondan sonra herşey aşamalı oldu..ateizmden Deizme geçti bir süre sonra da hristiyanlığı benimsedi...
Sonuçta bundan çıkarılacak ders...
Bu kadar koyu bir ateist bile değişebiliyorsa siz neden değişmeyesiniz?!?
Saygılarımla;
Ebu Süfyan
04-01-2005, 17:35
Sevgili oguzf
Verdiğin bilgiler için çok teşekkürler. Bence insan herzaman değişime açık olmalıdır. Mantığına uygun gelen fikirleri kabul etmeli, başkalarının ne tepki vereceğini umursamamalıdır.
Ayrıca fikir değiştirmeyi, "attan inip, eşeğe binmek" olarak görmemelidir.
Saygılar
Ebu Süfyan
Ebu Süfyan
04-01-2005, 17:44
Afedersin ozanf yazacakttım. Özür dilerim. Ateistforumdaki oguz aklımda kalmış.
Kusura bakma.
bir örnek vereyim...
ünlü apologist(hristiyan savunucusu) C.S. Lewis de bir zamanlar koyu bir ateistti ondan sonra herşey aşamalı oldu..ateizmden Deizme geçti bir süre sonra da hristiyanlığı benimsedi...
ANTONY FLEW DE BU APOLOJİST GİBİ DÖNDÜ VE HRİSTİYAN OLDU DİYELİM MÜSLÜMANLAR BUNDAN NEDEN GURURLANIR VEYA ÜSTÜNE DÜŞÜP İSLAMİ SİTELERDE YAYINLAR Kİ ONLARA GÖRE ADAM HRİSTİYAN OLDUĞU İÇİN YİNE CEHENNEMLİK.
Russel olay onun müslüman olup olmamasi degil, ateizmi terketmesi ......
selamlar
explorer
05-01-2005, 23:41
FLEW: I think it’s very unlikely, due to the problem of evil. But, if it did happen, I think it would be in some eccentric fit and doubtfully orthodox form: regular religious practice perhaps but without belief. If I wanted any sort of future life I should become a Jehovah’s Witness. But some things I am completely confident about. I would never regard Islam with anything but horror and fear because it is fundamentally committed to conquering the world for Islam. It was because the whole of Palestine was part of the land of Islam that Muslim Arab armies moved in to try to destroy Israel at birth, and why the struggle for the return of the still surviving refugees and their numerous descendents continue to this day.
FLEW: Well, one thing I’ll say in this comparison is that, for goodness sake, Jesus is an enormously attractive charismatic figure, which the Prophet of Islam most emphatically is not.
islam ile ilgili alaycı ifadelerine , muslumanlıgın asla kabul görülemez bir inanış olduguna , islamın dehset ve korku dini olduguna , ayrıca güçsüz ve empatik olduguna dair ifadelere yer vermeyi unutmuşsun
ahmet
olayın farkındayım.
benim kastım müslümanların antony flew veya başka bir dönen ateist ile gurur duymasının mantığı.
Cengaver
24-08-2005, 04:19
İyi Okuyun Ateistler..
"Elbette insanları etkiledim, bu yüzden vermiş olabileceğim büyük zararı gidermek istiyorum ve bunun için çaba göstereceğim. (Anthony Flew)
Gazeteler şu günlerde, bir dönemin ünlü ateist felsefecisi Antony Flew’un pişmanlık dolu bu sözleriyle yankılanıyor. 81 yaşındaki İngiliz felsefe profesörü Flew, 15 yaşında ateist olmayı seçmiş ve adını akademik alanda ilk olarak, 1950 yılında yayınladığı bir makaleyle duyurmuştu. Sonraki 54 yıllık sürede, eğitim vermekte olduğu Oxford, Aberdeen, Keele ve Reading Üniversiteleri ile ziyaret için bulunduğu çok sayıda Amerikan ve Kanada üniversitesinde, tartışmalarda, kitap, ders ve makalelerde ateizmi savundu. Ancak Flew, geçtiğimiz günlerde, bu yanılgısını terk ettiğini ve evrenin yaratılmış olduğunu kabul ettiğini açıkladı.
Bu köklü karar değişikliğinde etkili olan şey, modern bilimin yaratılış hakkında ortaya koyduğu açık ve kesin kanıtlar. Flew, yaşamın bilgiye dayalı kompleksliği karşısında, hayatın gerçek kökeninin bilinçli tasarım olduğunu gördü ve 66 yıl boyunca savunduğu ateizmin, çökmüş bir felsefe olduğunu kabul etti.
Flew, bu inanç değişikliğinin temelinde yatan bilimsel sebepleri şu sözlerle açıklıyordu:
"Biyologların DNA araştırmaları, yaşam için gerekli düzenlemelerin neredeyse inanılmaz olan kompleksliğini ortaya koyarak, yaşamın temelinde bilinç bulunmuş olması gerektiğini gösterdi (1) . Artık, üreyebilen o ilk hücrenin naturalist evrime dayali bir açıklamasını oluşturmayı düşünmeye başlamak bile aşırı derecede zor bir hal almıştır"(2) . İlk canlının cansız maddeden evrimleştiği ve olağanüstü kompleks bir canlıya dönüştüğü iddiasının hiçbir geçerliliği olmadığına, kesin bir şekilde kanaat getirdim (3)
Flew’ün fikir değişikliğinde temel sebep olarak gösterdiği DNA araştırmaları gerçekten de yaratılışa dair çarpıcı gerçekler ortaya çıkarmıştır. DNA molekülünün sarmal yapısı, genetik koda sahip oluşu, tesadüfü reddeden nükleotid dizilimleri, ansiklopedik miktarda bilgi depolaması ve daha birçok çarpıcı bulgu, bu molekülün yapı ve fonksiyonlarının yaşam için özel bir tasarımla ayarlandığını ortaya koymuştur. Nitekim DNA araştırmalarıyla ilgili bilim adamlarının yorumları, bu gerçeğe şahitlik etmektedir.
Örneğin, DNA’nın sarmal yapısını ortaya çıkarmış bilim adamlarından Francis Crick, DNA ile ilgili bulgular karşısında yaşamın kökeninin bir mucizeye işaret ettiğini itiraf etmiştir:
"Bugün sahip olduğumuz bilgiler ışığında, dürüst bir adamın yapabileceği tek yorum, hayatın mucize eseri olarak ortaya çıktığıdır."
Los Angeles, ABD’deki Güney California Üniversitesi’nden Led Adleman, yaptığı hesaplamalara göre, sadece
1 gram DNA molekülünün, 1 trilyon CD’ye (compact disc) eş değerde bilgiyi saklayabilme kapasitesi olduğunu ifade etmiştir (4). İnsan Genomu Projesi’nde görevli bilim adamı Gene Myers ise şahit olduğu mucizevi düzenlemeler karşısında şunları söylemiştir:
"Beni esas hayretler içerisinde bırakan yaşam mimarisidir... sistem son derece kompleks. Sanki dizayn edilmiş gibi... Orada büyük bir akıl var." (5)
DNA ile ilgili en çarpıcı gerçek, kodlanmış genetik bilginin varlığının madde ve enerjiyle ya da doğa kanunları ile kesinlikle açıklanamaz oluşudur. Alman Federal Fizik ve Teknoloji Enstitüsü’nün yöneticisi Prof. Dr. Werner Gitt, bu konuda şunları söylemiştir:
Bir kodlama sistemi, her zaman için zihinsel bir sürecin ürünüdür. Bir noktaya dikkat edilmelidir; madde bir bilgi kodu üretemez. Bütün deneyimler, bilginin ortaya çıkması için, özgür iradesini, yargısını ve yaratıcılığını kullanan bir aklın var olduğunu göstermektedir... Maddenin bilgi ortaya çıkarabilmesini sağlayacak hiçbir bilinen doğa kanunu, fiziksel süreç ya da maddesel olay yoktur... Bilginin madde içinde kendi kendine ortaya çıkmasını sağlayacak hiçbir doğa kanunu ve fiziksel süreç yoktur (6)
Flew’ün tüm bu bulgularla desteklenen bilinçli tasarımı kabul etmesinde, yaratılışçı bilim adamları ve filozoflar da önemli rol oynadı. Flew, son dönemlerde, yaratılışı savunan bilim adamları ve filozoflarla TV tartışmalarına katılıyor, onlarla görüş alışverişinde bulunuyordu. Bu süreçte son dönüm noktası, Teksas, ABD’deki Metabilimsel Araştırma Enstitüsünce 2003 yılının Mayıs ayında düzenlenen bir konferans oldu. Flew, konferansa araştırmacı yazar Roy Abraham Varghese, İsrailli fizikçi ve moleküler biyolog Gerald Schroeder ve Katolik filozof John Haldane ile birlikte katıldı. Flew, yaratılışı destekleyen bilimsel kanıtların ağırlığı ve rakiplerinin iddialarının ikna ediciliği karşısında etkilenmişti. Nitekim konferansı izleyen dönemde ateizmi terk edilmiş bir düşünce olarak bıraktı. Bu dönemde British Now isimli felsefe dergisine, Ağustos-Eylül 2003 sayısı için yazdığı mektupta Schroeder’in Tanrı’nın Saklı Yüzü ve Varghese’in Dünyanın Harikası başlıklı kitaplarındaki argümanları tavsiye etti. Kendisinin fikir değişikliğinde önemli rol oynamış olan felsefe ve teoloji profesörü Gary R. Habermas ile ropörtajın yanısıra, Bilim Tanrı’yı buldu mu? isimli videoda bilinçli tasarımı kabul ettiğini açıkça ifade etti.
Evreni kaplayan bilinç ve Ateizmin Çöküşü
Yukarıda anlatılan bilimsel gelişmeler karşısında uzun bir dönem ateizmi savunmasıyla ünlü olan Anthony Flew’ın bilinçli tasarımı kabul etmesi, ateizmin içinde bulunduğu çöküş sürecinde yaşanan son bir perdeyi yansıtmaktadır. Modern bilim, evreni kaplayan bilinç’in varlığını ortaya koymuş, böylece ateizmi devre dışı bırakmıştır.
Flew’ü etkileyen yaratılışçı bilim adamlarından Gerald Schroeder, Tanrı’nın Saklı Yüzü başlıklı kitabında şunları yazmaktadır:
Tek bir bilinç, evrensel bir akıl, tüm evreni kaplamaktadır. Atomaltı maddenin kuantum doğasını araştıran bilimin bulguları, bizi hayranlık uyandırıcı şu kabulün eşiğine getirmiştir: tüm varlık, bu bilginin bir dışa vurumudur. Laboratuvarlarda bunu, ilk başta enerji olarak ifade edilmiş sonra madde formunda yoğunlaşmış bilgi olarak gözlemliyoruz. Atomdan insana kadar her bir parçacık, her varlık; bir bilgi ve akıl seviyesi ortaya koymaktadır. (7)
Gerek hücrenin işleyişi, gerek maddenin atomaltı parçacıkları üzerinde yapılan bilimsel araştırmalar şu gerçeği inkar edilemez bir biçimde ortaya koymuştur: Evren ve yaşam, herşeye hakim, üstün akıl sahibi bir varlığın iradesiyle yoktan varolmuştur. Hiç şüphesiz, evreni her seviyede kuşatan bu bilgi ve aklın sahibi, üstün kudret sahibi Yüce Allah’tır. Allah bu gerçeği Kuran’da şöyle bildirmektedir:
Doğu da Allah’ındır, batı da. Her nereye dönerseniz Allah’ın yüzü (kıblesi) orasıdır. Şüphesiz ki Allah, kuşatandır, bilendir. (Bakara Suresi, 115)
KAYNAK:Cw
Boşuna cevap bekleme cengaver karedeş onlar işine gelmeyen yada cevap bulamadıkları (kendi görüşlerine ters gelen)hiçbir şeye cevap yazmazlar yazamazlar.
Müslümanları at gözlüğü takıp herşeyi inkar etmekle suçladıkları halde aslında bunları yapan onlardır.ONLARIN HAYATI TESADÜFLER ÜZERİNE KURULMUŞTUR.
Adam ayın yarılmasına yada deniz ayrılmasına inanmazlar ama toplamda katirilyonda bir bile olması mümkün olmayan şeylere GÖZLERİ KAPALI İNANIRLAR.
Flew yaratıcı bilinçlidir demiyor ki...
Orasını siz ekliyorsunuz sahtekar Müslüman'lar..
Flew'un Tanrı konusundaki tutumunu abüz ediyor, abartıyorsunuz. Onun yazdıklarını sündürüyor ve kendinize pay çıkarıyorsunuz..
Captan Cousteau yu Müslüman yapan siz değil misiniz?
Ayda ezan sesini siz uydurmadınız mı?
Hiç güvenilir değilsiniz.
İslam temeli yalan ve dolan üzerine kurulu bir dindir..
HACI
Justhinking
14-09-2005, 15:24
selam kardeşler
araştırıp öğrenecektim ama Hacı kardeşin yazısını okuduktan sonra fikrim değişti. eğer böyle bir olay vukuu bulduysa ilginç ancak belki cengaver kardeş de yanlış bilgilendirilmiştir. bu yüzden Hacı kardeş senden de fikir ve bilgi bekliyorum. zaman ayırıp yardımcı olursan çok sevinirim.
ancak bir ifaden de dikkatimi çekti yaratıcı bilinçli değil diyor yazmışsın. birincisi bilinçsiz yaratıcı nasıl olur, ikincisi bilinçsiz de olsa bir yaratıcı olması ateist vb. düşünce tarzını ters yüz etmez mi? yanlış anladığım için zamanını harcıyacaksam şimdiden özür dilerim..
selametle bereketle hidayetle
araştırıp öğrenecektim ama Hacı kardeşin yazısını okuduktan sonra fikrim değişti. eğer böyle bir olay vukuu bulduysa ilginç ancak belki cengaver kardeş de yanlış bilgilendirilmiştir. bu yüzden Hacı kardeş senden de fikir ve bilgi bekliyorum. zaman ayırıp yardımcı olursan çok sevinirim.
ancak bir ifaden de dikkatimi çekti yaratıcı bilinçli değil diyor yazmışsın. birincisi bilinçsiz yaratıcı nasıl olur, ikincisi bilinçsiz de olsa bir yaratıcı olması ateist vb. düşünce tarzını ters yüz etmez mi? yanlış anladığım için zamanını harcıyacaksam şimdiden özür dilerim..
Justthinking kardeşim..
Evrenin yaratıldığı kesin. Bir yerden gelmiş olmalı. Yoksa evrenin her zaman var olduğu gibi bir anlam çıkarılabilir. Bunun böyle olmadığını tahmin ediyoruz. Çünkü evren bir yandan sürekli bir değişim içinde, öte yandan hızla genişliyor. Bu genişlemeyi geriye doğru döndürünce bir noktanın patlayarak etrafa yayıldığı sonucuna varıyoruz. Buna Big Bang deniyor. Ama patlama bu olayı yeterince açıklayamıyor. Çünkü patlama kaotik bir olay. Öyle ise diyoruz, bu düzenli bir genişleme olmalı. Ve gerçekten böyle bir kuram var. Alan Guth isimli MIT (Massachusetts Institute of Technology) fizikçisine ait. Ona sonra burada değinmek istiyorum. Quantum ilkelerine göre yoktan var oluşu güzel bir şekilde açıklıyor.
Evren yoktan var olduğuna göre, bu yaratılışda rolü olan yaratıcı kimdir veya daha doğrusu nedir?
Bu yaratıcı Allah olunca ki ilahi bir gücü simgeliyor, evreni yaratanın bilinçli olması gerekiyor. Bu bir tür açıklama..
Ama şimdiye kadar bilinçli bir yaratıcının varlığına işaret eden hiç bir delille karşılaşılmadı. Öyle ise bu yaratıcı bilinçsiz olmalı. Kim değil de ne olmalı.
Bilinçsiz yaratıcı ne olabilir?
Tek olasalık fizik yasalarıdır. Hem canlı hem de cansız madde fizik yasalarına uyuyor. Evren fizik yasalarına uyuyor. Big Bang'den itibaren bütün olayları fizik yasaları ile mükemmel bir şekilde açıklayabiliyoruz.
Eğer yaratıcı bilinçsiz ise, Big Bang öncesini de aynı yasalarla açıklayabilmeliyiz. Nitekim onu da açıklayabiliyoruz.
Bu konuya sonra değinmek istiyorum.
Anthony Flew bilinçsiz bir yaratıcıya inanıyor. Ben de aynı şeye inanıyorum. BEnce bilinçsiz yaratıcı fizik yasalarıdır. Anthony Flew için nedir, bilmiyorum.
Allah'a inanmıyorum. Allah kavramı evreni hiç bir şekilde açıklayamıyor. Daha da kötüsü ortalığı karıştırıyor. Çünkü bu keresinde Allah'ı açıklama zorunluğu ortaya çıkıyor. Ama bilim-ki soruna bir ilah aramadan yaklaşıyor- evrenin yoktan var oluşunu açıklayabiliyor..
Yoktan varoluşa burada değineceğim..
Selamlar
HACI
Justhinking
15-09-2005, 00:22
Hacı kardeş,
dediklerini düşünmeye çalıştım. evrenin yaratılmış olduğunu ama yaratanın bilinçli olmadığını söylüyorsun. burada yaratanın kazara yaratmış ihtimali baştan yoksayılmalı zira bilinci olmadığını söylüyorsun, öyle kabul ediyorsun. o vakit bilinçsiz bir yaratan nasıl varolur? yalnız bunun cevabı fizik kuralları olamaz diye düşünüyorum. fizik kurallarının tam kelime manasının karşılığıyla bir şey yaratması mümkün değildir. fizik kuralları ÇERÇEVESİNDE zaten olan birşeyler birleşir, ayrışr, dönüşür ve oluşur. yani yoktan varolmuş olmaz, oluşmuş olur. ayrıca fizik kurallarının işlemesi için de bir ortam gereklidir. bu ortamın zaten varolduğunu saymak biraz ilginç(!) olur. ilk bakışta aklıma bunlar geliyor. hiçbirini salt doğru diye adletmiyorum hepsi şahsıma ait düşüncelerdir. yalnız yanlışsa(gerekçesiyle birlikte) açıklanmasını isterim.
Flewın tanrı konusunda tutum ve düşüncelerini de hala merak ediyorum, konuyla ilgili bilgilerini paylaşmanı bekliyorum. ama birşeyi de merak etmeden geçemiyorum, Flew eğer ateistse bir dönem ve şimdi herhangi bir form ya da koşulda Tanrıya inanıyorsa bunun ne gibi ateizm lehine bir açıklaması olabilir?? önyargısız,bilimsel yaklaşmaya çalışıyorum aklıma bu sorular geliyor. zamanınızı harcamak istemem ama yanıt bekliyorum.
pembe_panter
15-09-2005, 11:16
Konu başlığı zaten herşeyi açıklıyor,81 yaşında allahı tanıdı...
Alzheimer hastalığı da o yaşlarda başladığı için allahı tanıması doğal :D
God didn't have a part in creation. Now, however, a wrench has been tossed into evolution's machine of propaganda. After 50 years as one of the world's most devout atheists, Antony Flew has come to the realization that an intelligent designer must have been responsible for the order of nature.
http://www.nctimes.com/articles/2005/08/19/special_reports/religion/22_31_258_18_05.txt
BOZOGUZOGLU
15-09-2005, 11:47
Ateistler,
Şu anda bu yazıyı nasıl okuyabiliyorsunuz, et parçası beyninizde hangi tesadüfler(!) oluşuoyor acaba :)
belki yazı okurken tesadüfi beyniniz yoruluyordur, işte sizin için hazırladığımız[Pardon biz hazırlamadık akşam bilgisayar kendi kendine hazırlamış :wink: ]
5 dklık FLASH film. Buyrun cesur olun zileyin,
5 Dakikada EVRİMİN SONU - TIKLA İZLE (http://harunyahya.org/tanitim/kanmayin/index.html)
Da Vinci
15-09-2005, 13:30
God didn't have a part in creation. Now, however, a wrench has been tossed into evolution's machine of propaganda. After 50 years as one of the world's most devout atheists, Antony Flew has come to the realization that an intelligent designer must have been responsible for the order of nature.
http://www.nctimes.com/articles/2005/08/19/special_reports/religion/22_31_258_18_05.txt
bu tam palavra. Flew tanrı dediği şeyin bilinçli olmadığını söylüyor.
Flew derdini başka nasıl anlatabilir bilmiyorum. Adam ben hala ateistim diyor. Bilinçsiz bir yaratıcıya inanıyorum diyor.
Bizim ahlaksız Müslüman'lar yalanlarına ve hilelerine devam ediyorlar.
Katolik cenaze töreni ile gömülen Captan Cousteau için Müslüman oldu diyorlar. Armstrong'un ayda ezan sesi duyduğunda israr ediyorlar. Müslümanlıkla alakası olmayan gavurları Müslüman ilan ediyorlar.
Yaw inanır değilim, ateistim diyen Anthony Flew'u, sen bizden iyi mi bileceksin. Sen inanır oldun diyorlar. Utanmasalar sen Müslüman oldun diyecekler..Bu kadar yüzsüzlük ve terbiyesizliğe pes diyorum.
Utanmazlar..
HACI
BOZOGUZOGLU
15-09-2005, 15:10
"Elbette insanları etkiledim, bu yüzden vermiş olabileceğim büyük zararı gidermek istiyorum ve bunun için çaba göstereceğim. (Anthony Flew)
Flew, bu inanç değişikliğinin temelinde yatan bilimsel sebepleri şu sözlerle açıklıyordu:
"Biyologların DNA araştırmaları, yaşam için gerekli düzenlemelerin neredeyse inanılmaz olan kompleksliğini ortaya koyarak, yaşamın temelinde bilinç bulunmuş olması gerektiğini gösterdi (1) . Artık, üreyebilen o ilk hücrenin naturalist evrime dayali bir açıklamasını oluşturmayı düşünmeye başlamak bile aşırı derecede zor bir hal almıştır"(2) . İlk canlının cansız maddeden evrimleştiği ve olağanüstü kompleks bir canlıya dönüştüğü iddiasının hiçbir geçerliliği olmadığına, kesin bir şekilde kanaat getirdim (3)
Flew’ün fikir değişikliğinde temel sebep olarak gösterdiği DNA araştırmaları gerçekten de yaratılışa dair çarpıcı gerçekler ortaya çıkarmıştır. DNA molekülünün sarmal yapısı, genetik koda sahip oluşu, tesadüfü reddeden nükleotid dizilimleri, ansiklopedik miktarda bilgi depolaması ve daha birçok çarpıcı bulgu, bu molekülün yapı ve fonksiyonlarının yaşam için özel bir tasarımla ayarlandığını ortaya koymuştur. Nitekim DNA araştırmalarıyla ilgili bilim adamlarının yorumları, bu gerçeğe şahitlik etmektedir.
Örneğin, DNA’nın sarmal yapısını ortaya çıkarmış bilim adamlarından Francis Crick, DNA ile ilgili bulgular karşısında yaşamın kökeninin bir mucizeye işaret ettiğini itiraf etmiştir:
"Bugün sahip olduğumuz bilgiler ışığında, dürüst bir adamın yapabileceği tek yorum, hayatın mucize eseri olarak ortaya çıktığıdır."
"Beni esas hayretler içerisinde bırakan yaşam mimarisidir... sistem son derece kompleks. Sanki dizayn edilmiş gibi... Orada büyük bir akıl var." (5)
ADAM DAHA NE DESİN! İŞİNİZ GÜCÜNÜZ DEMAGOJİ. HARFLER KENDİ KENDİNE BİR ARAYA GELİP BU KUCUK MESAJI BİLE YAZABİLİR Mİ! CAHİLLER!
Doğu da Allah’ındır, batı da. Her nereye dönerseniz Allah’ın yüzü (kıblesi) orasıdır. Şüphesiz ki Allah, kuşatandır, bilendir. (Bakara Suresi, 115)
BOZOGUZOGLU
15-09-2005, 15:13
Ateistler,
TESADÜFLER SONUCU KENDİ KENDİNE HAZIRLANMIŞ :lol: AŞAĞIDAKİ FİLMİ İZLEDİNİZ Mİ? FİLMEDEKİ GERÇEKLER HAKKINDA NE YAZABİLİRSİNİZ BURAYA?
5 Dakikada EVRİMİN SONU - TIKLA İZLE (http://harunyahya.org/tanitim/kanmayin/index.html)
Anthony Flew'u biraz daha araştıralım.. Gerçenten bir teist olmuş mu?
Önce aşağıdaki adrese bakalım..
http://www.intheagora.com/archives/2004/12/anthony_flew_ba.html
O adresden bir pasaj alayım.
Although the basis for saying he's still an atheist is from a 2003 article, his last "official position" according to that website. But most of the news reports about a departure from atheism are based on a new edition of his "God and Philosophy," scheduled for release next year by Prometheus Press. According to this new book and correspondence with students, Flew accepts only a "minimal God" and believes in no afterlife.
Buna göre adam kurnaz. Yeni bir kitap yazmış ve satmak için onun reklamını yapıyor. Adam sizi kullanıyor yaw. Ve siz de onun tuzağına düşüyorsunuz. Adama nerdeyse tapacaksınız. Adamın yazılarını out of context alıyorsunuz. Adam sapına kadar ateist. Bizden farkı teizmi size satıyor ve sizle alay ediyor. Her önüne gelen size bir kazık atıyor zaten. Adam sizin kıymetinizi biliyor. Ve sizden yararlanıyor.Bazı yazarların sizin üzerinizden geçindiğini bilmeyen kalmadı. Zavallılar
HACI
Da Vinci
15-09-2005, 16:28
ADAM DAHA NE DESİN! İŞİNİZ GÜCÜNÜZ DEMAGOJİ. HARFLER KENDİ KENDİNE BİR ARAYA GELİP BU KUCUK MESAJI BİLE YAZABİLİR Mİ! CAHİLLER!
internette dolaşan ve Anhtony Flew'in sözleri olarak geçen tüm sözlerin kaynağı http://www.secweb.org/asset.asp?AssetID=369 adresinde var. adam Richard Carrier ile iletişime geçiyor ve düşüncelerini onun aracılığıyla duyuruyor. Richard Carrier'e mektup gönderiyor ve o da burda yayınlıyor. şimdi girin bakın o siteye. senin yukarda Türkçe yaptığın alıntının içindeki sahtekarlığı sana göstereyim.
senin yazdığında şöyle:
gerçek sözleri ise söyle:
My one and only piece of relevant evidence [for an Aristotelian God] is the apparent impossibility of providing a naturalistic theory of the origin from DNA of the first reproducing species ... [In fact] the only reason which I have for beginning to think of believing in a First Cause god is the impossibility of providing a naturalistic account of the origin of the first reproducing organisms.
1. görüldüğü gibi Flew burda Aristo'nun Tanrı anlayışından bahsediyor ve Aristo'nun ortaya koyduğuı gibi bir Tanrı'ya inandığını belirtiyor.
2. senin koyduğun yazıdaki gibi "yaşamın temelinde bilinç bulunmuş olması"ndan falan kesinlikle bahsetmiyor. zaten Aristo'nun Tanrı anlayışına göre Tanrı sadece ilk hareketi verendir ve bilinçli değildir. yani yaratmak gibi birşey yoktur. sadece ilk hareketi vermiştir. bu da big bang olarak düşünülebilir. sonsuz güce sahip herşey gücü yeten bir tanrı değildir Aristo'nun anlayışına göre tanrı. onun tanrısı yaratıcı değildir sadece ilk hareketi verendir. zaten Aristo veya Spinoza'nın tanrı anlayışı ile İslamiyet veya Hristanlığın tanrı anlayışı arasında önemli farklar olduğunu kendi de şu sözleriyle belirtmiş:
I think we need here a fundamental distinction between the God of Aristotle or Spinoza and the Gods of the Christian and the Islamic Revelations.
Türkçesi şöyle:
Aristo veya Spinoza'nın tanrısı ile İslamiyet ve Hristiyanlğın tanrıları arasında temel bir ayrım yapmamız gerekiyor.
3. ayırca yukardaki alıntıdaki (3) ile gösterilen cümlenin de kesinlikle Flew tarafından söylenmediği görülüyor. tamamen uydurma. harun yahyanın marifeti her zamanki gibi :lol: :lol: :lol:
cevabını aldın mı yoksa devam etmek ister misin?
İş aslında "Flew bilinçsiz bir yaratıcıya inanıyor Ee zaten bütün ateistler öyle.. o nedenle farkı yok yine ateisttir" diyecek kadar basit değildir
Aşağıdaki linkten röportajın TÜMÜNÜ okuyarak Flew'un KENDİ AĞZINDAN "TANRI"'yı kabul ettiğini hatta VAHİY kavramına da AÇIK olduğunu okuyabilirsiniz..
Şu anda ise kendisi bir DEİST'tir yani Tanrı'nın varlığını açıkça kabul ediyor..henüz vahiy kavramını ya da cennet cehennem kavramını kabul etmiyor olabilir ...ama bir tasarımcıyı kabul ediyor...Yurt dışında ise eskiden dinlere inananlarla televizyonlarda radyoda..vs birçok kere "debate" yapmış, pozitif ateizmi (pozitif ateizm=bir nevi Tanrı kesinlikle yoktur diyen görüş) sonuna kadar savunmuş bir katı ateistin Tanrı'ya inanması ve bir deist haline gelmesi "büyük" bir gelişmedir ve açıkçası yurt dışında ateistlerin paniğe kapılmasına neden olmuştur...
Ayrıca Alzheimer hastası ya da bunamış falan da değildir..Gayet sağlıklıdır birçok röportaja ve programa katılmıştır..
http://www.biola.edu/antonyflew/
Ayrıca:
http://abcnews.go.com/US/wireStory?id=315976
Saygılarımla;
Anthony Flew Tanrı konusundaki görüşlerini muğlak bir şekilde açıklamıştır. Kendisi elbette bunamış falan değildir. Kurnazdır. Son bir hamle ile daha da ün sahibi olmak istemektedir. Onun bu tutumu teizmi seçtiği şeklinde yorumlanmıştır. Hatta bazıları ilerde onun Müslüman olduğunu bile iddia edebilirler. Bakın A. Flew Muhammed ve İsa hakknda neler yazıyor.
FLEW: Well, one thing I’ll say in this comparison is that, for goodness sake, Jesus is an enormously attractive charismatic figure, which the Prophet of Islam most emphatically is not.
Bu mukayese için Allah aşkına, İsa son derece çekici ve karizmatik bir figürdür. İslam'ın peygamberi ise kesinlikle değildir.
Bu konuda tonla yayın var.. Anthon Flew sandığınız birisi değil. Fazla güvenmeyin.
http://jcsm.org/1on1/AntonyFlew.pdf
http://brian.carnell.com/discussion/fullthread$msgnum=6849
http://www.bigissueground.com/atheistground/atheism.shtml
Da Vinci
15-09-2005, 18:16
http://www.biola.edu/antonyflew/page5.cfm
bakın Anthony amca ne demiş. müslüman arkadaşlar beğenecek mi :lol: :lol:
As for Islam, it is, I think, best described in a Marxian way as the uniting and justifying ideology of Arab imperialism.
yani aşağı yukarı şöyle diyo. Bence İslam Arap emperyalizm ideolojisinin birleştirilmesi ve savunulmasıdır. artık ateist değil allahı tanıdı diye saçmaladığınız adam bu işte. aynı zamanda Kuran ve İncil için hikaye kitabı benzetmesi yapıyor. İncil keyif için, Kuran ise ıstırap çekmek için okunabilir diyo :lol: :lol: :lol: :lol:
Evet Anthony flew'un en iğrendiği din,bence haklı olarak, islamdır...Buna zaten itirazımız yok... :D :D
Saygılarımla;
Ben bu açıklamaların hiç bir yararı olacağına inanmıyorum. Muhtemelen ölümünden sonra Flew'ın Müslüman olduğu ilan edilecek.
Bu tipik bir İslam stratejisidir. Bu yalanlar İslam'ı günümüze kadar getirebilmiştir. Çünkü Müslüman'lar cahildir ve sorgulamazlar. Kendilerine anlatılan masalları doğru olarak kabul ederler. Tabii o masallar diğer Müslüman'lar tarafından anlatılmış ise.. Ateistlere inanmazlar.
Cousteau nun Müslüman'lığı kesinleşmiştir.
Armstrong'un ayda ezan okunduğunu duyduğu kesinleşmiştir.
Flew'un Müslüman'lığı üzerinde çalışmalar yapılmaktadır..
Keeeeeeeeeh keh kehhhhhhhhhhhhhhhhhhhh
HACI
pembe_panter
17-09-2005, 23:08
Ateistler,
TESADÜFLER SONUCU KENDİ KENDİNE HAZIRLANMIŞ :lol: AŞAĞIDAKİ FİLMİ İZLEDİNİZ Mİ? FİLMEDEKİ GERÇEKLER HAKKINDA NE YAZABİLİRSİNİZ BURAYA?
bahsi geçen filmi izledim,bomboş bir film,sırf propaganda,sahra çölünde bulunan kafatası evrim teorisini hangi yollarla çürüttüğüne dair tek bir açıklama yok...
Denizdeki fırtınanın uçurup götürdüğü bir sandal gibi, hükmedilemeyen duyular da şuuru sürekli meşgul ederek aklı uçurup götürür
negüzel yazmış arkadaş bravo tebrik ederim bu yazınla yryüzünde nakadar inanan varsa hepsini inançsız yaptın ... işte senin kendi ağzınla yazdığın aklı uçurup götürür ... seninkinide almış götürmüş ...
biz inananlara nedense hep masal anlatırlar ... sizlere hep doğrular anlatılır siz hiç yanılgıya uğramazsınız hep sizin dedikleriniz doğru ...allah sürekli kötülüğü emrediyor ... hırsızlık yapın diyor fesatcılık fitnecilik tefecilik yapın diyor modern kadın yaşantısından bahsediyor : gazino bar dans eğlence meyhanede şarkıcılık açık saçık dolaşmayı fuhuş ve zina yapmayı kocasını aldatmayı yalan söylemeyi vs... allah bunları söylüyor değilmi ?bukadarmı acizsiniz be ... kafanız aklınız nelere çalışıyorda bunları hiç idrak etmiyorsunuz sonra masal deyip geçiştiriyorsunuz ...
mokartes
21-10-2005, 13:09
ANTHONY FLEW ÜNLÜ İNGİLİZ FELSEFECİ 81 YAŞINDA İMAN ETTİ.VE ŞUNLARI SÖYLEDİ:İTİRAF ETMELİYİMKİ ATEİZM MADDECİLİK FELSEFESİ ÇÖKMÜŞ BİR FELSEFE'DİR BİLİM ALLAHIN VARLIĞINI ISPATLIYOR.ŞİMDİYE KADAR İNSANLARI YANLIŞ YÖNLENDİRDİĞİM İÇİN ÖZÜR DİLERİM.EVET BEYLER NE DİYECEKSİNİZ.SESLERİNİZİ KULAKLARIMLA İŞİTİR GİBİYİM.ADAM 81 YAŞINDA BUNADI MORUK FALAN FİLAN NE DEDİĞİNİ BİLMİYOR EVET BUNLARI YAZACAKSINIZ.KENDİNİ FELSEFE KONUSUNDA İLMEN ANTHONY FLEW'DEN DAHA ÜSTÜN GÖREN VARSA ATEİST KALMAYA DEVAM ETSİN.SİZİN DAVANIZ ÇOKTAAAN ÇÖKTÜ'DE ENKAZI BİLE KALKTI SİZ TOZLARIYLA UĞRAŞIYOSUNUZ.İŞTE ANCAK ÜÇ BEŞ KİŞİYİ KANDIRISINIZ Kİ DÜNYADA NUFUSUNUZ 5 MİLYONSA GENEL 5 MİLYON 5 OLUR Kİ 1 KAZANIYORSANIZ BİNLERİ KAYBEDİYORSUNUZ.SİİZ BOŞA KÜREK ÇEKİYORSUNUZ YAZIK KOLLARINIZA.
saadetpink
21-10-2005, 17:32
ANTHONY FLEW ÜNLÜ İNGİLİZ FELSEFECİ 81 YAŞINDA İMAN ETTİ.VE ŞUNLARI SÖYLEDİ:İTİRAF ETMELİYİMKİ ATEİZM MADDECİLİK FELSEFESİ ÇÖKMÜŞ BİR FELSEFE'DİR BİLİM ALLAHIN VARLIĞINI ISPATLIYOR.ŞİMDİYE KADAR İNSANLARI YANLIŞ YÖNLENDİRDİĞİM İÇİN ÖZÜR DİLERİM.EVET BEYLER NE DİYECEKSİNİZ.SESLERİNİZİ KULAKLARIMLA İŞİTİR GİBİYİM.ADAM 81 YAŞINDA BUNADI MORUK FALAN FİLAN NE DEDİĞİNİ BİLMİYOR EVET BUNLARI YAZACAKSINIZ.KENDİNİ FELSEFE KONUSUNDA İLMEN ANTHONY FLEW'DEN DAHA ÜSTÜN GÖREN VARSA ATEİST KALMAYA DEVAM ETSİN.SİZİN DAVANIZ ÇOKTAAAN ÇÖKTÜ'DE ENKAZI BİLE KALKTI SİZ TOZLARIYLA UĞRAŞIYOSUNUZ.İŞTE ANCAK ÜÇ BEŞ KİŞİYİ KANDIRISINIZ Kİ DÜNYADA NUFUSUNUZ 5 MİLYONSA GENEL 5 MİLYON 5 OLUR Kİ 1 KAZANIYORSANIZ BİNLERİ KAYBEDİYORSUNUZ.SİİZ BOŞA KÜREK ÇEKİYORSUNUZ YAZIK KOLLARINIZA.
Siz gerçekten okumuyor, araştırmıyorsunuz.....
Her forumda bu iddia öne sürülür ve ben her defasında aynı şeyi yazmak zorunda kalırım..
ANTHONY FLEW'un Tanrısı tıpkı, Einstein’in ki gibi; Spinoza'nın tanrısıdır......Dinler Tanrısı değil.....Hadi bunu araştırın biraz....Dinleri ve kitapları kabul etmezler....
Da Vinci
21-10-2005, 17:44
tabi canım. aslında kelime-i şahadet de getirip müslüman da oldu da bize çaktırmıyo. muahahahahahaaa :D :D
yazık ya bu adamlar. sevindirik olmuşlar. muahahahaaa :) :)
Materyalist
21-10-2005, 17:46
İman etti derken sanki "müslüman oldu" gibi izlenim bırakılmaya çalışılmış. İman etmiş de ne olmuş. Müslüman mı olmuş? Muhammedi peygamber mi Kabul etmiş? Ben de tanrı vardır diyorum "benim tanrım da madde" bu kadar basit.
abi siz noktayı kaçırmışınız, adam 81'inden sonra iman etmiş, 81 sene bilmediği .ok yemediği .arak kalmamış ondan sonra gelmiş iman etmiş.
ben de etcem kardeşim bekleyin, daha 81'e çok var. keşke hepimiz 81'inden sonra iman etsek bu adam gibi, kimseye zararımız olmaz, hayatı güllük gülistanlık yaşarız, ne de olsa alemlerin rabbi allah bizi affeder.
BEYLER NAKADAR BASIT SINIZ YA ... BIRAKIN ELIN ADAMINI MÜSLÜMAN OLMUS VEYA OLMAMIS ... USRENIN ZATEN AKLI BIRAZ ÇALISSAYDI BU ALAYLI TAVIRDA 81 YASINA GELDIGI ZAMAN MÜSLÜMAN OLURUM DEMEZDI ... KENDINDEN OKADAR EMINKI BU ARKADAS KESIN YANI KENDI HAYATINI KENDI YARATTI 81 YASINA KADAR GARANTI ALDI ALLAHDAN ... ONDAN SONRA MÜSLÜMAN OLUCAKMIS ... BAKIN BEYLER ALLAHI KANDIRCAGINI SANNMA ADAM 7 SINDE NEYSE 70 INDEDE O DUR ... ALLAH GERÇEK MANADA KALB ILE TÖVBE EDEN INSANIN ALLAH GÜNAHLARINI BAGISLAYACAGINI SÖYLÜYOR ... RAHMETIM GAZABIMI GEÇMISTIR DIYOR ... INSALLAH DEDIGIN GIBI OLUR 81 DE INANIRSIN YA DAHA EVVEL ÖLÜRSEN ?
mokartes
22-10-2005, 00:44
SPİNOZA TANRISI MADDE TANRISI GİBİ KAÇAMAK CEVAPLARLA ELİMDEN KURTULAMAZSINIZ.ADAM İMAN ETTİ DERKEN MÜSLÜMAN YADA HRİSTİYAN VS. BİR DİNE TABİ OLDU DEMEDİM,ALLAHIN VARLIĞINI KABUL ETTİ DEDİM.ÖNCESİNDE MADDEPEREST OLAN VEYA O BAHSETİĞİN EİNSTAİNIN TANRISI SPİNOZAYA İNANAN BİRİ NEDEN İNSANLARI YANILTTIĞIM İÇİN ÖZÜR DİLİYORUM İTİRAF EDİYORUM Kİ ALLAH VAR DESİN.SİZ AFEDERSİNİZ ..IÇINIZIDA YIRTSANIZ DÜNYA KAMUOYU ADAMIN İTİRAFLARI İLE ÇALKALANDI VE HERKES AÇIKLAMALARINI BENİM ANLADIĞIM ŞEKLİ İLE ANLADI VE AKTARDI.HADİ ALLAH'I İNKAR EDİYORSUNUZ ANLADIKTA ULAN APAŞİKAR ŞU SÖZLERİ NASIL ÇARPITIYORSUNUZ PES DOĞRUSU SİZDEN KORKULUR.KÖR OLUNURDA BU KADARMI.DAHA DOĞRUSU BAKIŞ AÇISI OLAYA İSTEDİĞİN TARAFTAN BAKARSAN İSTEDİĞİN ŞEKİLDE GÖRÜRSÜN.SİZ SAPLANTILI ADAMLARSINIZ KURAN İFADESİ İLE KALPLERİ MÜHÜRLÜLERSİNİZ.HA BELKİ İÇİNİZDE KALBİ MÜHÜRLENMEMİŞ BİRİLERİ VARDIRDA GERÇEĞİ GÖRÜR UMUDU İLE BURADA YAZMAKTAYIZ.EFLATUN HZ.İSA DÖNEMİNDE YAŞADI ONA DEDİLERKİ BİR ADAM VAR PEYGAMBERİM DİYOR.DEDİKİ DELİLİ NEDİR ÇAMURDAN KUŞ YAPIP CAN VERİYORMUŞ,ÖLÜLERİ DİRİLTİYORMUŞ.DEDİ BUNLARI YAPABİLİYORSA O GERÇEKTEN PEYGAMBERDİR GİDİN TABİ OLUN.DEDİLER SENDE BAŞIMIZDA GEL.DEDİ YOK BEN ELDE ETMEK İSTEDİĞİMİ ETTİM BEN GELEMEM.İMAM-I RABBANİ BUYURDU:AHMAK EFLATUN...GERÇEĞİ GÖRÜYOR FAKAT GİTMİYOR..KALP MÜHÜRLÜ KAALP.SİZ ALLAHI GÖRSENİZ YİNE İNKAR EDERSİNİZ Kİ ANTHONY FLEW KABUL ETMİŞ SİZE NEKİ.
Materyalist
22-10-2005, 01:43
Anaaaaaaaaa!!! Eflatun demek İsanın döneminde yaşadı haaaaa!!! Vay be! Senelerdir ben millete yanlış öğretiyormuşum yaaaa!!! Eflatun. Diğer adıyla ünlü yunan filozofu Platon (Doğum M.Ö 427 veya 429 - Ölüm M.Ö 347 veya 348). İsa'nın ise doğumu Miladın başlangıcı olan 0 (sıfır) yılı. Mokartes sen iyisin değil mi? Yani başına güneş falan geçmedi. (Haaaa! Eğer başka bir eflatun varsa onu bilemem. O zaman o eflatun hakkında ne olursun bana kısaca bilgi ver :D ) Yahu bilmiyorsan, biliyormuş taktiklerine yatma. Bir şeyleri ispatlamak için bilerek (Bilmeyerek söyledinse seni affederim. Üzülme! :D ) yalan söyleme. Eflatun isadan ortalama 400 sene önce yaşadı. Üstelik o ve onun dönemdeki bazı filozofların görüşleri hıristiyanlık dinini ama direk ama dolaylı olarak etkiledi.
Demek eflatuna sormuşlar haaaa! "İsa diye bir adam var. İnsanları dine davet ediyor" diye.
Madde size akıl fikir versin. Ben daha ne diyeyim :(
mokartes
22-10-2005, 02:16
EFLATUN NAMI İLE DUYDUĞUM BİR BİLGİ İDİ BU KENDİ ARAŞTIRMAM DEĞİL. SADECE DUYUMUMU AKTARDIM. SEN EY ÇOK BİLEN YUKARIDAKİ ASIL MEVZU HAKKINDA EŞSİZ YORUMLARINI SUN'DA MADDENLE AYDINLANALIM.VARMI ÖMER BEYE CEVABIN ÇIK KARŞISINA DA ..ÖT OL GEL. BURADA ZİYAN OLMA TÜRKİYE TANISIN SENİ.MEŞHUR OL.SANA TAVSİYEM HARUN YAHYA'NIN O GÜZLE KAPAKLI KABARTMA SIRMA YAZILI KİTAPLARINI AL OKU.SİZ BİİTNİZ DAHA NE DEBELENİYONUZ ADAM SİZİ MUŞAMBA GİBİ KATLAYIP FIRLATTI KENARA.ÇOK DAHİ İSEN BİR REDDİYE YAZDA AYDINLANSIN MİLLET.SİZ ANCA BURADA ÜÇ BEŞ KİŞİYE KAŞINTI OLUN.YIKIK ADAMLAR KENDİNİZİ KANDIRMAYI BIRAKIN ARTIK.
Materyalist
22-10-2005, 02:35
Bir daha kulaktan dolma bilgilerle konuşma. Adamı böyle şapa otuttururlar işte. Bu sitede bir daha küfür etmeyeceğime söz verdim ve etmeyeceğim. Senin o .öt kavramını da aynen sana geri iade ediyorum.
Ömer kim? Kelakıl ömerimi kastettin. O çocuğa yemin ediyorum acıyorum. Adamı gencecik yaşında duman ettiler. Herif kafayı yedi.
Harun Yahya mongoluna gelince!! O adamı kendinize muhatap kabul edipte, lider olarak görebiliyorsanız, bakırköy istanbulda derim. Oraya bir görünün derim. Harun yahya, sahtekar, yalancı, utanmaz adamın teki. Onun sitesine bir soru sormuştum. Sadece bir soru. Atatürk'ün İslam diniyle ilgili güya söylediği bir sözü almışlar ve sitelerine yazmışlardı. Ben onlara mail attım ve sadece bu sözün geçtiği kaynağın adını istedim. Cevap geldimi? Gelmedi. Çünkü Atatürk'ün öyle bir sözü yok. harun denilen yaratık Yalancı soytarının teki. Bana onu ve onun gibi insanları sakın övme. Sırma kaplı kitaplarıymış. Ben o kitapların üzerine sadece. Neyse. Küfür etmeyeceğim.
mokartes
22-10-2005, 02:49
ŞAPA OTURAN BEN DEĞİL SENSİN. ACIYORSAN ADAM KONUŞUYOR İŞTE SUSTURDA PEŞİNEDE ONCA KİŞİYİ TAKAMASIN KURTAR BU İNSANLARI.ADNAN OKTARI AKIL HASTASI İLAN EDENLER BİR ZAMANLAR ÜZERİNE ÇOK GİTTİĞİ ÜLKEMİZDE KADROLAŞMIŞ MASON LOCALARI İDİ Kİ BASIN MEDYA VS. DEVLET KADROLARI BU GÜNDE NİSBETEN AYNI ONLARIN ELİNDE İDİ.BENİM SANA SORDUĞUM SORUYA CEVAP VER.BANA ADNAN OKTARIN ADRESİNE YOLLADIĞIN MAİL'DEN BAHS ETME MATERYALİZM HAKKINDA YAZDIKLARINA REDDİYEN VARMI VARSA ÇIKARTTA İNSANLARI MADDEN İLE AYDINLAT.YOKSA SUS ÇÜNKÜ SEN ANCAK BURALARDA AT OYNATMAYA ÇALIŞAN Bİ SİTE BÖCÜĞÜSÜN.ÖZELİNE YOLLADIĞIM MESAJA BAK.BEN BÜYÜCÜ DEĞİLİM TERCİH SENİN.
mokartes
22-10-2005, 03:30
EE BENDE SENİN FİKİRLERİNE ...IÇARIM VS. VS. BU CEVAP DEĞİL ADAM OLSAN ADAM GİBİ CEVAP VERİRSİN.ADAM DEĞİLSİNKİ YENİLDİĞİN YERDE ANCA ...IÇARSIN.İŞTE BÖLE ..ÖT OLURSUN REZİL SENİ.VARSA İLMİN KONUŞ KONUUUUŞ.YOKSA SANA DERİM ANCA ÇÜŞŞ.
materyalist bırak şimdi bunları zik bağlandı mı onu söyle sen?
mokartes kardeş iyi okumamışsın anlaşmayı, ne dedik; 81'inden sonra müslüman olacaz, ben sordum materyalist de kabul etti. ne uzatıyosun arkadaşım.
mokartes
22-10-2005, 03:59
SENİN DÖTÜN YEMEDİ AMA USRENİN. SEN GİREMEDİN BU İŞİN ALTINA.YİNE SANA NAZARLA HELAL OLSUN MATERYA'YA CAHİL CESUR OLUR O ATLADI HEMEN SAZAN GİBİ. ŞİMDİ BURADA KAHRAMAN EDASI İLE YAZIŞMA BENLE KIRARIM AYAKLARINI HADE KAYBOL ÖDLEK SENİ.İSTER MÜSLÜMAN OL İSTER OLMA BENİ İLGİLENDİRMEZ SEN İLMİ CEVAPLAR YAZ DA ONU GÖRELİM UÇKUR DÜŞKÜNÜ IRZ DÜŞMANI SAPIK.KOCA BİLİM ADAMINDAN BAHS EDİYORUZ BURADA BİLİM BİLİM.
senin bilim anlayışın eşşeğin hoşaf anlayışından dar bir kere. hayatınız boyunca bir kitap okuyosunuz 600 küsur sayfalık hepsi bu. ondan sonra bana sapık diyon bir de sülalemdeki kadınları siteceğini söylüyon, ben sana daa ne diyem
mokartes
22-10-2005, 04:14
senin o 600 sayfalık diye bahs ettiğin kitap gelmiş geçmiş bütün ilimleri içine almış+ben senin bahs ettiğin kitapları da çok karıştırdım.ne olaydı sende insafla okuyaydın kuranı'da iman edeydin.sana benden tek bir kelam tavsiye ister kabul et ister reddet eğer sende insanlığın i'sinden zerre varsa bu çökmüş boş felsefenin soytarılığını yapma.bitik bir davayı benim burada sizinle tarışmam bile yersiz.
biz sizinkine bitik bir dava diyoz siz bizimkine. islam bugün kadın erkek ilişkilerini düzenleme de bile yetersiz kalıyor
mokartes
22-10-2005, 06:24
BAK ANAM PROBLEM DİN'DE DEĞİL İNSANLARDA 1'İNCİSİ İSLAM GEREĞİ GİBİ YAŞANMIYOR 2'İNCİSİ İSE YAŞAMAYA ÇALIŞAN İNSANLAR KULAKTAN DOLMA BİLGİLERLE İSLAMI YAŞAMAYA UĞRAŞIYORLAR.SEN BANA DEKİ İSLAM ŞURADA YANLIŞ BİŞEY EMEREDİYOR BİZ ONU TARTIŞALIM SENİNLE HADE BAKİİM.
bilader eskiden adam miki kalkma çağına gelince evlendirilirmiş hem bütün toplum evlilik için ön ayak olurmuş. e şimdi benim evlenecek param yok, zaten eğitim hayatım 25 inden önce bitmiyor ee ben ne yapacam 25 senenin duygusal ve cinsel yanlızlığı çekilir mi? senin islamın buna nasıl bir çözüm getiriyor?
mokartes
22-10-2005, 13:15
ASLINDA SUALİNİN CİDDİYETSİZLİĞİNDEN ÖTÜRÜ YAZMAMAM GEREKİR.EVVELA 25'İNE KADAR EVLENEMEMENİN İSLAM İLE ALAKASI NE BURADA BAHS ETTİĞİN HADİSE TOPLUMSAL UÇKURU BIRAKTA BURAYA GEL ARTIK.GÜLDÜRME KENDİNE YETER.
Arkadaşlar ,adamın biri İman etmiş siz birbirinize hakaretler ediyorsunuz.
hakaret sizlere ne kazandırıyor anlamıyorum.
bu konudaki fikrinizi söylemiş olmak yetmiyormu ki belden aşağı inip egolarınızı ilkel biçimde tatmin yoluna gidiyor ve fikir terörü estiriyorsunuz.
sizler bu sitede fikir beyan edebildiğinize göre belli bir olgunluğa erişmiş kişilersiniz ve küfür hakaret ve yıldırma taktiklerinin size ve kişiliğinize artı bir değer getirmediğinin farkında kişilersiniz.
Ohalde neden aşağılayıcı sözlerle birbirinizi yaralama gereği duyuyorsunuz anlayamıyorum.Herkes sizin düşüncenizde olsa idi böyle nick ler arkasında forumlar yapmaya gerek kalmazdı. Herkes birbirinden korkuyor neden.Allah var diyenler bir yanda Allah yok diyenler bir tarafta birbirlerine hakaretler ediyor. aynı sözleri içine küfür ve rencide edici sözler koymadan da yapabiliriz herhalde.Aşık Veysel ne diyor
koyun kurt ile gezerdi fikir başka başka olmasaydı.
Müslümanlar parayla satınalmıştır...
heh heh heh...
Ali yi de öyle satın almadılar mı?
hatta bir çok kişiyi...
Ben derimki; parayı basan düdüğü çalar arkadaş.
Benim tanrım da PARA. Senin tanrından daha gerçek.
Şimdi diyeceksinki; senin tanrını yırtıyom falan... Ben de senin kitabını yırtarım. Ne varki yırtmaya.. Al-Lat ın kızar mı bilmem ama ben bunu senin Al-Lat ını umurlandırmak için yapmam. sadece ben umursarım.
mokartes
23-10-2005, 01:12
BAK SNİPER SENİNLE BİR ORTAK PAYDADA BULUŞTUK O DA VATAN SEVGİSİ.GEÇMİŞE SAYGI.SANA BURADA SENİN USLUBUN İLE CEVAP YETİŞTİRMEYECEĞİM.SENİN İNANMASAN BİLE USLUBUNU DÜZELTMENİ RİCA EDİYORUM.
Materyalist
23-10-2005, 05:16
Usrenin kardeşe hemen cevap. Çükümde bir anormallik yok hala. İdrar yollarımda musluk gibi çalışıyor. Mokartes sahtekarını bundan sonra adam yerine koymasan iyi olur. Ama ona şevkat gösterebilirsin. Nede olsa o da bir insan.
aslında bu insan kavramını da tartışmalı, neye göre insan, kime göre insan, insan olmanın kriterleri nelerdir, balina da 46 kromozomlu gibi :D
ChatLiaM
28-11-2005, 00:24
Bu konu forumda daha önceden ele alındı. Lütfen önce tarama yapınız. İşlenmiş bir konuyu yeniymiş gibi gündeme getirmeyiniz. Cem
İnsanlarda yaş ilerledikçe, beyinsel yeteneklerinde bir azalma oluyor mu?
Neyse bu konumuz dışı :)
Sayın eski ateist yeni teist filozofumuzun bu konuda bir röportajını okumuştum. Hırıstiyanlığı övüp islamiyeti yerden yere vuruyordu :) Bir din seçecek olursam bu Hıristiyanlık olabilir gibi şeyler geveliyordu.
Neyse bu onun seçimi. DNA konusunda söylediklerinin de bilimsel olarak hiçbir değeri yok. Bu konuda bilgi edinmek isteyenler, hücre yapısını incelerlerse çok değerli bilgilere ve sonuçlara ulaşacaklarından eminim.
Bu arada, DNA, hücre ve organlarımız vs, öyle bir mükemmel varlık tarafından yaratılmış gibi mükemmel falan da değil.
Bir Ateistin Kurtuluşu
“Asrın mektubu”
Ankara-Maltepe’den postaneye atılmış olan bir mektubunu aldım. Bu, mektuptan ziyade bir nottu: “Şu anda kitapları aldım” diyordu. “Onu okuyup derin derin tefekkür etmekten başka bir şey yapmıyorum, düşünemiyorum.” Ve bana, İzmir-Alsancak’ta bir posta kutusu numarası veriyordu. Hemen kağıda ve kaleme sarılarak yazdım, yazdım. Bütün özlemimi, heyecanımı ve hasretimi döktüm. Ama aradan aylar geçtiği halde bir cevap alamıyordum. Bu anda üst üste mektuplar göndermekteydim. Bütün ümidimi kestiğim bir anda, yani tam üç yıl sonra mektubu ulaştı elime... 0 gün bayram etmiştim.
Asrımızın hastalığını teşhis eden ve tedavi yollarını gösteren mektup “Asrın Mektubu” vasfını taşıyordu. Uzun ve çok ibretli olan bu mektubu, defalarca okudum ve ağladım Salih Bey, şöyle diyordu bu mektubunda
“Pek değerli, muhterem kardeşim, “İki yıl önce geçirdiğim ağır felç dolayısıyla, mektuplarının cevabını geciktirmek zorunda kaldım. Mektubunda, iman hakikatleriyle kadarıyla nasıl müşerref olduğumu soruyor, geçmiş hayatımın rengi ve karakteri hakkında malumat istiyorsun. Benim nasıl müşerref olduğuma sen şahit olduğun için, buna gerek yok sanırım. Fakat, Kur’an hakikatlerini asra anlatan kitapların küfür ve isyan dolu kalplerde meydana getirdiği tebeddülatı ve bütün insanlığa tek çıkar yol olarak sunulan komünizm fikriyatının param parça yıkılışını anlatabilmek için, hayatımı kaba çizgilerle anlatmaya çalışacağım; ibretle dinleyin:
“Babam, seferberlik kıtlığını ve perişanlığını ağır bir şekilde çekmiş fakir bir köylü parçasıydı. Kazandığıyla hiçbir zaman karnını doyuramadı ve el içine çıkıp da “ben de bir insanım” diyemedi. 0 yokluk içinde, önce annemi, sonra benden büyük dört kardeşimi kaybettim. Babam ise beni aç bırakmamak için, kış günü balık tutmaya gittiği ırmağın sularına kapıldı, bir kefene- bile sahip alamadan göçüp gitti. 0 zaman beş yaşındaydım ve hayatta yapayalnız kalmıştım. “Gel yavrum” diyerek beni bağrına basacak, göz yaşlarımı silecek ve sıcak bir şefkat gösterecek kimseciklerim yoktu. “Tahammül edilmez şartlar içerisinde sokak ortasına terkedilmiştim. Sadakalarla karnımı doyuruyor, çok zaman da aç olarak sabahlıyordum. Ayakkabısız kalan ayaklarımın derisine, bırak diken, çivi bile geçmez olmuştu. Bu derin ıztırap, bende başıboşluk, isyan ve hırçınlık gibi hisler uyandırmıştı.
Daha 10 yaşındayken merhamet ve vicdan gibi duygularımı yitirir olmuştum. Bu duygular içinde yatılı okula girdim. Etrafımı saran talebe ve öğretmenler, tam bir sefahet istismarcısıydılar. Her fırsatta kurtuluşun komünizmde olduğunu telkin ediyorlardı. Tam benim derdimin diliyle konuşan bu insanlara bütün kalbimi vermiştim. Hocalarımız elle tutulmayan, gözle görülmeyen, sesi duyulmayan hiçbir şeye inanmamamızı isterlerdi. Bu suretle iman esasları, bize tek tek inkar ettirilmişti. Öyle ki (haşa) Allah’la, melaikelerle ve kaderle herkes alay ediyordu. “Ben ise, çalışkan ve zeki olduğum için fazlaca işlenmiş. mutlak bir inkar içerisinde, örnek komünist olarak gösteriliyordum. Öyle ki, Marksist felsefeyi, büyük komünist klasikleri harf harf ezberlemiştim. Bu yüzden bana herkes “Lenin” derdi. Bu yola süratle tırmanarak önce okul, sonra semt, arkasından da bölge sorumlusu olmuştum. Artık bütün yollar bana açılmış, olayların planlanıp organize edildiği noktaya gelmiştim. Önemli bir asayiş görevlisi olarak hayata atıldım. Emeklilik günüme kadar bu hizmeti bıkmadan, usanmadan büyük bir iştahla yürütüyordum.
“Kendi davama bizzat ben, milyonlarla ifade edilebilecek yardımlar sağlamıştım. Koltuğuna oturduğum öyle bir mevkiim vardı ki, bütün dünya komünistleriyle selamlaşabiliyorduk.
Devletin zaafa düşmesini dört gözle bekledik. Hem de devleti koruyan bir insan sıfatıyla.. Binlerce genci imanından ettik. Nihayet yakayı ele vererek az bir cezayla kurtulduk. Ama bunu bir şeref saydık, hislerimiz sönmedi, aksine iştahımız kabardı. Bütün zerratımız, gücümüz ve kuvvetimiz, komünizm uğruna seferber olmuştu. Uykuları bile unutmuştuk. Fakat kısmete bakın ki, bütün hayatımı uğruna harcayarak komünizm dünyasın da aradığım hakikatı bir seyahat esnasında bulacaktım:
Hayret dolu tebessümler“1979 yılının bir gün ayında, Adana’ya gitmek üzere Kayseri’den otobüse binmiştim. Kaptan; “Şarkı ve türkü söylemek isteyen varsa, buyursun mikrofona gelsin, yolumuz uzun, hem vakit geçer, hem de bizleri eğlendirmiş olur” deyince, ben bunu fırsat bilerek ayağa fırladım. Bu vesileyle, belki davamı yolculara anlatabilecektim. Sesim güzel olduğu için, söylediğim şarkılar yolcuları cezbetmişti. Otobüstekilerle aramda iyi bir diyalog kurulduğunu hissedince sohbete başladım. “Vatandaşlarım” dedim. “İçinizde huzurlu ve mutlu olan var mı? Bu soru sanki top güllesi gibi düşmüştü ortaya... Herkeste hayret uyandırmıştı. Devam ettim: “İçinizde hayatını garantiye almış olan var mı?” Peki dedim. “Her türlü ihtiyacımı karşıladım, hiçbir ihtiyacım kalmadı diyen var mı?” Hayret dolu tebessümler devam ediyordu. İlave ettim: “Kardeşlerim elbette bunlar mümkün değil, çünkü bu türlü ıstırapları ortadan kaldırabilecek bir rejimle idare edilmekten mahrumuz.” Yolcuların nefretini uyandırmadan, onların anlayacağı lisanla komünizmi anlatmaya başladım. Tam iki saat konuşmamı sürdürdüm. Herkes bana hayran kalmıştı. Ama bir genç adeta yerinde duramıyor, itirazlarını belirtmek için fırsat aradığı her halinden belli oluyordu.“
Otobüs, Toros dağlarını tırmanırken lastik patlayınca, genç beni yakaladı. Gayet mütevazi bir tavırla, “Sizi tebrik ederim” dedi. “Konuşmanızla bizleri ihya ettiniz. Kendinizi gayet mükemmel yetiştirmişsiniz . Benim sizden istifade edeceğim çok meseleler olacak. Mesela, insan nedir sizce?”
“Hiç beklemediğim böylesine bir soru karşısında adeta aptallaşmıştım. Gerçekten, sıradan bir komünistin hayatını, herhangi biz Marksist eserin muhtevasını ve komünist ülkelerin tarihi seyrini sanki harf harf bildiğim halde, nedense böyle şeyler aklıma gelmemişti. Kendimi tanımayı unutmuştum. Aynı soruyu ben sordum kendisine: “Peki sizce nedir?” Karşımdaki nurani simalı genç, beni istediği mevzuya çekmenin rahatlığıyla olacak ki, gülerek devam etti: “Bu bir çırpıda izah edilecek bir mevzu değildir. Eğer arzu ederseniz, cebimde ufak bir eser var, bu mevzuu oradan okuyalım.” “Tenha bir köşeye çekilmiştik. Bana bütün gayretiyle Allah inancını anlatmak istiyordu. Bazı sorular sorunca, mükemmel cevaplar almıştım. Sıradan bir insan olmadığını anlamıştım gencin. Nihayet yıllar sonra dişime göre bir fikir adamı bulmuştum. Üstelik, komünizm felsefesini benim kadar iyi biliyordu.
Tartışmamız, Adana garajına kadar sürdü. Hayran kalmıştım.Genç arkadaşımın yolu bitmemişti. Tuttum kolundan, “Mümkün değil seni bırakmam” dedim. “Meseleleri bir neticeye bağlamalıyız. Zihnim allak bullak oldu. Soracağım çok şeyler var. Bugün mutlaka burada kalmalısınız” Genç; “Bir şartla kalırım” dedi. “Benim misafirim olmak kaydıyla” Anlaşmıştık. Birlikte arkadaşının evine gittik. Genç öğretmen, eline aldığı kitaplarla bütün sorularını bir bir cevaplayarak yarım asırlık davamı ve fikirlerimi yıkmıştı. Sabah ezanına kadar devam ettik Benim dünyam değişmişti. Yıllardır iftiharla taşıdığım fikirler, ancak birkaç saat dayanabilmişsi. Önümde yepyeni ve nurlu ufuklar vardı artık.
“Namaza birlikte durduk. Bu, hayatımda kıldığını ilk namazdı Aman ya Rabbi’ 0 ne büyük haz, o ne büyük lezzetti! Namaz boyunca sessiz sedasız ağlamıştım .Elini kalbime uzatarak kir ve küfür namına ne varsa hepsini söküp almıştı. Bizlere, artık yıktıklarımızı yapabilme çabası ve endişesi düşmüştü.
Bir komünist liderin itirafları“
Tarihin birinde, Yugoslav Devlet Başkanı Mareşal Tito’nun şeref misafiri olarak Belgrat’ta bulunuyorduk. 83 yıllık ömrü nün, yetmiş yılını Yugoslav komünizmi uğruna fedakarca harcamış olan başka bir komünist liderin, çok hasta olduğunu söylediler.
0 insanın ismini, bayraklaşan mücadelesini, davası uğruna inanılmaz fedakarlıklarını daha önce biliyorduk ve çok büyük hayranlığımız vardı.
Hemen evine, ziyaretine koştuk. Yanımda, başka ülkelerden gelmiş komünist talebe teşkilatı başkanlarından birkaç kişi daha vardı. Yattığı odaya girince bütün duvarların, komünizme yaptığı başarılarından dolayı, almış olduğu başarı-şeref belgeleri ve madalyalarla dolu olduğunu gördük. Dünyanın on onbeş komünist lider kadrosu içinde sayabileceğimiz bu adam, yatağına yapışmış, bitkin bir halde mu yordu. Bizler böylesi bir vasıftaki komünistle karşılaşmanın heyecanı içindeydik. Yatağından zorla doğruldu. Etrafında, pervaneler gibi hizmetçiler dönüyordu. Çehresine sanki yılların çilesi çizgi çizgi kazınmıştı... Milyonlara hitap eden o dil ve çene çökmüş, eller ve bacaklar tam bir kemik halini almıştı. Bizler çok iyi İngilizce bildiğimiz için onunla rahatça konuşabiliyorduk.
“Bu büyük Marksistle bir ara göz göze geldik Gözleri yaşla dolmuş, dudakları titriyordu. Yüzünde öylesine acı ifadeler şekilleniyordu ki, sanki ölmenin ve bu dünyadan ayrılmanın sancısı içinde ağır bir ıztırap çekmekteydi. Bunu hissedince teselli vermek için dedim:
“Ustam, sizin hayatınız harf harf komünizmin altın sayfalarına yazıldı. Sizi takdir etmeyen, alkışlamayan hiçbir yoldaş gösterilemez. Hepimiz de sizin hayranınızız. Bir n gibi, saygı ve takdir görüyorsunuz.
Ölüm neden sizi bu kadar korkutuyor? Gerçi maddeten aramızdan ayrılabilirsiniz, ama yaptığınız unutulmaz hizmetinizle yaşayacaksınız.
“Ölüm kelimesini duyunca, sanki depreme tutulmuş gibi titrediğini gördüm. Bir an yüzü gerildi, bakışları sertleşti ve nefesinin temposu korku ve telaşla hızlandı. Ağlamaklı ifadelerle söylediği şu cümleler, h kulaklarımda çınlar:
“Yoldaş,’ dedi, ‘Ben ölüyorum artık... Ölümün ne derece korkunç bir şey olduğunu size anlatamam. Anlatsam bile sıhhatli ve genç olan sizler, bu yaşta bunu anlayamazsınız. Düşünün, ölmek, yok olmak... Toprağa karışmak ve dönmemek üzere gidiş... İşte bu çıldırtıyor beni... Dostlarımızdan, sevdiklerimizden, ünvan ve makamlardan ayılmak... Dünyanın güzelliklerini bir daha görememek... Ne korkunç bir şey anlamıyor musunuz? “Ölmeden önce her dakika, her saniye ölüyorum. Ölüm öyle sine dehşetli bir hayalet ki, zehir saçmaya devam ediyor. “
Yoldaşlarım, sizlere açık bir kalple itirafta bulunmak istiyorum: Ben öldükten sonra, toprak olacaksam, diriliş, ceza veya mükafat yoksa, benim yaptığım mücadelenin değeri nedir? Söyleyin bana? Vay, yoldaşlarımın kalbine gömülecekmişim veya unutulmayacakmışım veya alkışlanacakmışım neye yarar?’ “Ben mahvolduktan sonra, beni alkışlayanların takdir sesleri, kabirde vücudumu parçalayan yılan ve çiyanları insafa getirir mi? Söyleyin, bu gidiş nereye? Bunun izahım Marka, Engels, Lenin yapamıyor. “İtiraf etmek zorundayım, “Ben Allah’a, Peygambere ve ahirete inanıyorum artık. Dinsizlik bir çare değil. Düşünün, şu kainatın bir Yaratıcısı, şu muhteşem sistemin bir kanun koyucusu olmalıdır... Bence ölüm de son olmamalıdır...
“Mazlumca gidenlerle, zalimce ölenlerin bir hesaplaşma yeri olmalıdır. Hakkını almadan, cezasını görmeden gidiyorlar. Böyle keşmekeş olamaz. Ben bunu vicdanen hissediyorum. Öyle ki, milyonlarca suçsuz insanlara yaptığımız eza ve zulümler, şu an da boğazıma düğümlenmiş bir vaziyette... Onların ahlarına kulak verecek bir merci olmalı... Yoksa insan teselliyi nereden bulacak? Bunların bir açıklaması olmalı... Marks bu mevzuda halt etmiş. Uyuşturmuş beynimizi ... Nedense ölüm kapıya dayanmadan bunu idrak edemiyoruz. Belki de göz kamaştırıcı makamlar buna engel oluyor. Ben bu inançtayım yoldaşlarım, sizler de ne derseniz deyin.’ “Bu hüzünlü satırlardan sonra, sizleri sevindirecek bir haber vermek istiyorum:
Ateist profesörün imana gelişi“
Ben hastanede yatarken, oğlunu ziyarete gelmiş olan ‘ateistler’ yani Allah’a inanmayanlar cemiyetinin idare kurul üyesi bir felsefe profesörü ile tanıştık. Kendisi California Üniversitesinde öğretim üyesi imiş. “Gayelerinin ne olduğunu Sormuştum; “Bütün dinler’ dedi, ‘insanlar üzerine kalın bir örtü örterek, dünya zevk ve lezzetlerine karşı ağır kurallar koyup, gençliğin tam lezzet ve keyif almasına mani oluyorlar. Bizler ise, insanların tam lezzet ve keyif almaları, korku duymadan kendilerini tatmin etmeleri için Allah’ın olmadığım telkin ediyoruz. “Amerika’daki bu cemiyetin Moskova ile koordineli çalıştığını biliyordum. Çünkü, Rusya, Amerika’ya komünizmi sokamadığı için, Amerikan gençliğini başıboşluğa itmek gayesiyle Allahsızlık fikrini destekliyor. Aslında bu cemi yet dolaylı bir Moskova teşkil “Felsefe Profesörünün bu izahına karşı, becerebildiğim kadarıyla anlattım. Beni fevkalade bir alaka ile dinledi. Tabii ki, bu iman hakikati, onun isyan ve inkar dolu akıl ve kalp kapılarını bir derece aralayınca, hayatı boyunca birikmiş olan inkar soruları da peş peşe sıralan maya başladı. Zamanın müsaitsizliği ve benim de takatsizliğime rağmen, Profesör, gerçekler karşısında çözülüyordu artık... Tekrar görüşmek ümidiyle ayrıldığımız zaman gözlerinin içi gülmekteydi.
‘Allah’a binlerce hamdolsun ki, kendisiyle ikinci kez buluştuğumuz zaman, epeyce uzayan sohbet sonunda, şehadet parmağı havaya kalkarak, gözyaşları arasında, adeta bütün küfür alemine haykırırcasına Müslümanlığını ilan etti. Gece yarısını geçerek ayrıldı ve namaz kılmayı öğrenmek için, sabah erkenden geleceğini söyledi. “İple çekmiştim sabahın olmasını... Gözlerim saatlerce onun kapıyı açıp içen girmesini bekledi. Ama ne yazık ki, vakit öğle olmasına rağmen o görünürlerde yoktu. Endişeyle, evini telefonla aradım.
“Karşımda titrek sesli bir yabancı vardı. “Profesör nerede, dedim.” “Siz Salih Bey misiniz, diye atıldı.” “Evet, dedim.” “Gece bir kalp krizinden öldü ve ölürken de sizi sayıklıyordu, dedi.” “Oğluymuş. Genç devam etti: “Ölmeden iki saat kadar önce bizleri topladı. Uzun uzun izahatlardan sonra bizim de Müslüman olmamızı istedi. Ben, an nem ve kız kardeşim babamın anlattıklarını uygun bularak Müslüman olmuştuk. Sabahleyin de namaz kılmayı öğrenmek için, birlikte yanınıza gelecektik.’
“Yığılakalmıştım. Ya Rabbi, Senin Azamet-i Kibriyan önünde başımı kaldırmamak üzere secdeye kapanmak istiyorum. Çünkü Sen bize, isyan ve küfürle dolu kapkara bir ömrü, bir saatte aydınlatabilen bir arkadaş nasip ettin. Bu ne büyük bir nimet Allah’ım! Bu ne tükenmez bir hazinedir! Zerratımız adedince kendimizi, Senin rızan yolunda feda etsek, yine şanına layık hamd etmiş olamayız.
- “Aziz kardeşini, bir takdis-i nimet tarzında ifade edeyim ki, bir ömür boyu sevdasıyla tel tel eriyen hasretli kavuşma gününü nasıl iple çekerse, Resulullah’a kavuşma anını iple çekiyorum. Bekliyorum, o anı... Azrail Aleyhisselamın kapımı açmasını bekliyorum. Ölümle aramda incecik bir perde kaldı. Kefenim ve sabunum baş ucumda duruyor. Cenab-ı Hak, son nefesimizde de imanlı olmak bahtiyarlığını nasip etsin.
“Dualarınızı bekliyorum.”
Serdar Turgut: Ben artık ateist değilim
Akşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Serdar Turgut, beyin kanaması geçirdikten sonra acılı bir süreç yaşadı. İyileşip işinin başına döndükten sonraki ilk röportaj bu.
New York kitabında ateist olduğunu yazmıştın.
Evet. Ateistim zannediyordum. Şu anda böyle oldum. Bunun nedeni de hastalığımdır. Çünkü çok korktum. Bir anda bir baktım, ne yürüyebiliyorum, ne kolumu kullanabiliyorum. Dehşet verici bir şey. Sonra aştık onları; ama bayağı güç bir süreçten geçtik. Dinin, dua etmenin bana çok yararı oldu. Tekrar düşündüm olayları. İçimde güç alacağım yerler aradım. Ve duanın gücünü keşfettim. Allah’tan yardım istedim. Şimdi her şeyi istiyorum O’ndan. Gazete yaparken de, adımımı atarken de. Kurban kestim hayatımda ilk kez. (Ağlıyor) Ve benim Salim Taşçı abim vardır Ankara’da. Kendisi hem dindar, hem Atatürkçü bir insandır. Dini çok güzel yaşar. O bana bir dua yazdı. Okuyorum ben. Kurban keserken de okudum. Şu anda sol elimde zayıflık var. Normale dönüş zaman istiyor. Biraz sabretmeyi bilmek gerekiyor.
daha fazla bilgi ve kaynak (http://www.zaman.com.tr/?bl=roportaj&alt=&trh=20050102&hn=127551)
Modern bilim materyalist felsefenin pek çok dayanağını sarstı. İlk kez Belçikalı bir rahip ve fizikçi olan Lemaitre 1920'lerde çıkıp dedi ki, hayır, evrenin bir başlangıcı vardır. Başlangıç, yaratılış anlamına geliyor elbette. O zaman Lemaitre ile alay ettiler, dindar olduğu gibi böyle garip fikirleri var dediler. Ama çok kısa bir süre sonra Big Bang teorisi ile birlikte, tam da Lemaitre'in dediği şey kanıtlanmış oldu. Big Bang maddenin ve zamanın yokluktan ortaya çıktığını gösteriyor ki, bu materyalizme büyük bir darbe. 20. yüzyılın en önemli ateist kuramcılarından olan İngiliz Felsefeci Anthony Flew 90'lı yıllarda "Big Bang karşısında ateizmi savunmanın çok zor olduğunu kabul etmeliyim" demişti. Geçen yıl da artık ateizmden vazgeçtiğini, evrende bir Dizayn olduğunu kabul ettiğini açıkladı. Flew'un ateizmden dönmesi, sembolik değeri açısından Yekta Güngör Özden Bey'in Kemalizm'den dönmesi gibi bir şey.
Antony Flew, tanrının varolabileceği fikrini dile getirmiştir. Dinlerin doğruluğu hakkında en ufak bir görüş bile bildirmemiştir. Yani ateizmden, deizme doğru bir geçiş seziliyor A. Flew'de. Müslümanların veya hırsitiyanların sevinmesini gerektirecek bir durum yok. Olsa olsa deistlerin sevinmesi anlamlı olur. Sitemiz zaten ateist ve agnostiklerle birlikte deistlerin de mekanıdır. Esas olarak dinlere karşıyız.
CEM EFENDİ ADAM İSLAMİYETİ YERMİŞ HRİSTİYANLIĞI YÜCELTMİŞ MEVZUMUZ BU DEĞİL Kİ 90 SENEDE ANCAK ALLAH'IN VARLIĞINI TESBİT EDEBİLMİŞ KOCA BİR İMANSIZ.BELKİ Bİ 90 SENE DAHA YAŞASA O ZAMANDA ANCAK İSLAMİYETİN HAK DİN OLDUĞUNU ÇÖZECEK.BİZİM SEVİNMEMİZ LAZIM DEMENDEN HİÇ BİR ŞEY ANLAYAMADIM SİZ TEMELDE DİNLERE KARŞISINIZDA ALLAHIN VARLIĞINI KABULMÜ EDİYORSUNUZ.GALİBA NE DEDİĞİNİ SENDE BİLMİYORSUN DÜŞÜNMEDENMİ YAZDIN NE.DAHA DÜNE KADAR SİZLERE ÇOK KONULARDA REFERANS OLAN BU ADAM BU GÜN..VURUN ABALIYA BUNAK YAŞLANINCA SAPITTI ZAVALLI YOK ZATEN BELLİYDİ SON ZAMANLARDA ÇİŞİNİ BİLE ALTINA KAÇIRIYORDU...PİS HERİF YUUUUUUUUUH SANA ANTHONY.OLDU.CANIMIZ TURŞULU İSTİYO GALİBA.
Antony Flew'in 90 yıl daha yaşasa müslüman olacağı tamamen senin hezeyanındır. Bu güne kaç bilim adamı hıristiyanlıktan islama geçmiştir ki? Hangi ünlü var? Ünlü olanları da bırakın kaç profesör hıristiyanlıktan islama geçmiş?
Varsa yoksa Cat Stevens, namı diğer Yusuf İslam. Ancak bilimadamı değil şarkıcıdır kendisi ve müslümanların yegane iftarıdır. Şarkıcılık için ise yüksek bir eğitim gerekmiyor, daha ziyade yeteneksel bir şey. Zaten Cat Stevens kuranı okuyarak veya muhammedin hayatından etkilenerek müslüman olmuyor, dediğine göre bir dün tesadüfen duyduğu islami müzikten etkileniyor.
Gelelim tanrı inancına. Ben deist olmamama rağmen deistlere sempatiyle bakarım onların görüşleriyle ilgili farklılığımı önemsemem. Hiç bir şeye karışmayan, kutsal kitapsız, peygambersiz, cennet ve cehennemi olmayan deist tanrı inancıyla ilgili problemim yok. İnsanlığa zararı olan dinlerdir, saf tanrı inancı değildir. Tanrının varlığı ile islamın doğruluğu farklı konulardır. Bunu birbirine karıştırmayalım.
islami kabul etmek ve müslümanligi benimsemek farkli biçimlerde görülmüstür ... kimi duydugu müzüigin etkisinde kalmistir kimi kurani kerimi duyarak kimi bir karincadan yola çikarak allahin varligini bulmustur ... her profesör allaha inanacak diye bir kural yok bunlar insanlar için bir ders niteliginde ama üniversite veya yüksek okul bitirmekle bu isler çözülmüyor ... allah kimin kalbine hidayet verirse o insan allaha inanir ... profesör olsan ilim adami olsan allahi bulamadikdan sonra bu ilmin ona ne faydasi var ... çok ünlü bilim adamlari henüz daha günes sistemin içinde bocalayip duruyorlar sonsuz uzayin derinliklerine ne zaman inilecek ? bu zeka ve ilimle hiçbirzaman ... daha marsa insan gidemedi ... bu düzeni kainati yaratan allahin gücünü halen anlayamayan insana sasarim ...
CEM EFENDİ;BENİM 90 YIL DAHA YAŞASA MÜSLÜMAN OLUR LAFIM MECAZENDİR. ONUN AKLININ VE BASİRETİNİN KAPALILIĞINA ATIFTIR.YUSUF İSLAMIN İSLAM İLE ŞEREFLENİPTE HİÇBİR BİLİM ADAMI VS. PROF.'UN İSLAMDAN NASİBİ OLMADIĞINI SÖYLEMEN İSE SENİN CEHALETİNDİR.AKIL GÖZÜNDEN ZİYADE GÖNÜL GÖZÜ DENEN BİŞEY VARDIR.AKILLILIK DEMEK AHMAKLIKTAN SOYUTLANMIŞ DEMEK DEĞİLDİR.SENİN BU BAHSETTİKLERİMİ ANLAYABİLMEN İÇİN SANA GEREKEN KALP GÖZÜNDEN BAHS EDİYORUM.EĞER O KÖR İSE MAALESEF SANA BENDE VE BAŞKASINDA DERMAN YOKTUR.DERDİNLE YAŞA VE ÖL.
... allah kimin kalbine hidayet verirse o insan allaha inanir ...
Burkay,
Yukarıdaki sözün kaynağı senin de bildiğin gibi Kuran'dır. Bilindiği gibi islamın ilk on yılında topu topu 80-100 İslam inanırı çıkmış idi. Bu nedenle Muhammed alaylara maruz kalıyordu. Üstelik kendisine babalık etmiş olan öz amcası Ebu Talibi müslüman yapamamıştı. Bir diğer amcası Ebu Leheb'i de müslüman yapmak şöyle dursun Ebu Leheb muhammedin düşmanı kesilmişti. Etraftan Muhammede "sen nasıl peygambersin ki amcalarını bile kendine inandırtamadın" gibi eleştiriler gelince Muhammed, müslüman olmanın kişinin iradesine bağlı olmadığı yolundaki yukarıdaki ayeti yazdırtmıştır. Amacı gelen eleştirileri savmak, acizliğini örtmekti.
Efendim kimi islam müziği duyduğu için müslüman olurmuş da kimi şu nedenlerle olurmuş
islami kabul etmek ve müslümanligi benimsemek farkli biçimlerde görülmüstür ... kimi duydugu müzüigin etkisinde kalmistir kimi kurani kerimi duyarak
Böyle görülmüştür ama böyle görülmesi normal midir? Kuranı okuyarak inanması normal ve anlaşılır bir şey. Ama müziği? Yani bir müziği duydun ve hoşuna gitti diye o müziğin ait olduğu dine kendini teslim etmek akıl karı mıdır? Ola ki hindu müziği hoşuna gitseydi hinduizme mi inanacak idin?
profesör olsan ilim adami olsan allahi bulamadikdan sonra bu ilmin ona ne faydasi var
Yani bu mantığa göre örneğin bir hastalığın tedavi yöntemini bulan ama allaha inanmayan bir profesör, miyonlarca hastanın ızdırap duymasını engellemesine rağmen sokata avare dolanan ama allaha inanan bir müslümandan daha değersiz ya da daha kötü bir durumda.
çok ünlü bilim adamlari henüz daha günes sistemin içinde bocalayip duruyorlar sonsuz uzayin derinliklerine ne zaman inilecek ? bu zeka ve ilimle hiçbirzaman
Burkaycım, astronomi bilimiyle ne kadar içli dışlısın? Senin kıçında pireler uçuşurken NASA'nın astronomları Mars'a insanlu uçuşun detaylarını planlıyorlar. daha 1970 li yıllarda mars'a insansız uzay aracı indirmeyi başardılar. Astronomi bilimini küçümseyecek bilgi seviyesinde olduğunu sanmıyorum.
bu zeka ve ilimle hiçbirzaman ...
Bilim ve uygarlık düşmanlığının da böylesine pes.... hasta olduğunda o bilimin antibiyotikleriyle, ağrın olduğunda gene onun ağrı kesicileriyle teskin olup, gene o bilimin icat ettiği şu bilgisayar ve internet sayesinde bunları yazıyorsun. Hİç olmazsa nankörlük yapma.
bravo sana çok açiklayici konustun neden se isine gelmeyen bazi yazilarima cevap vermiyorsun neyse buna da bir seyler cevapliyalim sana ...1. peygamberimiz ile ilgili yazi yalan öyle birsey yok kendini okadar sartlandirmissinki yalan yazilara sonunda hangisi dogru hangisi yalan bilmiyorsun ... ilk on yilinda müslümanlarin sayisini iyice arastir sonra bilgiçlik tasla ...-------------------------------------------------------------------------------2. Yani bir müziği duydun ve hoşuna gitti diye o müziğin ait olduğu dine kendini teslim etmek akıl karı mıdır? Ola ki hindu müziği hoşuna gitseydi hinduizme mi inanacak idin?
-------------------------------------------------------------------------------------------------- cem kardes önce sunu bilmen gerekirki islamda ilahi denen müzik türü var orada allah kelamlari geçer belki duymamissin diye söylüyorum ! sonra ben örnek verdi hindu müzigini duyup ona inanan ilham alan kisiler vardir elbette ... bunda neden böyle bir gariplik görüyorsunki ? -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 3.Yani bu mantığa göre örneğin bir hastalığın tedavi yöntemini bulan ama allaha inanmayan bir profesör, miyonlarca hastanın ızdırap duymasını engellemesine rağmen sokata avare dolanan ama allaha inanan bir müslümandan daha değersiz ya da daha kötü bir durumda.
--------------------------------------------------------------------------------------------------- ebnim yazimi okuyup anlamis gibi davraniyorsun ama anlamadigin belli bak ben ne dedim : profesör olsan ilim adami olsan allahi bulamadikdan sonra bu ilmin ona ne faydasi var -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- milyonlarca insana faydasi dokunmus olsa bile allaha inanmayan bir ilim adaminin veya doctorun allah nezlinde hiç bir degeri yokdur ... dilenci olsun ama allah inanci olsun allah indinde daha makbul dür ben bunu anlattim sen se konuyu saptirma gayretinde .... --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 4. Burkaycım, astronomi bilimiyle ne kadar içli dışlısın? Senin kıçında pireler uçuşurken NASA'nın astronomları Mars'a insanlu uçuşun detaylarını planlıyorlar. daha 1970 li yıllarda mars'a insansız uzay aracı indirmeyi başardılar. Astronomi bilimini küçümseyecek bilgi seviyesinde olduğunu sanmıyorum.
-------------------------------------------------------------------------------------------------- benim kiçimda pireler uçusurken güzel bir deyim hosuma gitti ... bana insanlik tarihini zamanini söylermisin ? 6 milyar yil mi ? uzayin büyüklügünü ? daha 6 milyar yil içinde günes sisteminin disina çikamayan bilim adamlari nassa bir 6 milyar yil daha geçerse nekadar yol katederler ? belki kutup yildizina kadar gidebilirler matematigin kuvvetliyse bunu cevabini verirsin ... ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- son olarak ben bilimi ret etmiyorumki ilim yapan insanlarada herzaman saygim var ilaç da kullniyorum yeri geldimi .... benim sadece söyledigim allah inaci olmayan bir ilmi ben napayim ... ama sen bu yazdiklarimi bakalim anlayabilecekmisin ...
Zülfü Livaneli müziği dinleyerek solcu olanlar da var.Bunlar birşey ifade etmiyor.
Antony Flew gibi bir felsefe profesörüne yukarıdan bakıp sanki "biz anadan doğma müslümanız,o 81 yaşında tanrı inancına nail olabildi" küçümsemesiyle hareket edenlere yazık.
Keşke anadan doğma değil de Flew gibi hayatınızı bilime,araştırmaya vererek tanrı inancına ulaşabilseniz.
size göre o " iman etmeden ölseydi ebedi cehennemlikti,şimdi en azından ebedi olmaktan kurtardı" öyle mi?
Bu mantıkla inanca ulaşamadan ölen bilim adamları ebedi cehennemlik yani.Bu kadar basit mi?
yok güzelim böyle bir genelleme yok.kimin cennete veya cehenneme girip girmeyeceği daha hassas dengelere bağlıdır.bir insanın yaptığı en küçük bir iyilik veya kötülük her şeyi değiştirebilir.
Zülfü livaneli den sola yol çizmen de solcuları kızdırabilir.
Burkay arkadaşımın demek istediğini ben anladım.sende çok iyi anladın.biraz samımıyet lutfen.kelıme oyunlarına gerek yok.ha istersenız onuda çok ıyı oynarım.burkay arkadasımız bıraz duygusal yaklasmıs sadece.tabıkı ınanmayana yazdıkları mantıksız gelecektır.ama aynı sey benım için de geçerli.senın genel gecerlerın benı baglamaz.ve lutfen ateizm=bilim sacmalıgınıda bırakın.imanlı bir tek düşünürün veya araştırmacının varlığı iddianızın çökmesıne yeter
Süre 13/5
Eğer şaşıyorsan işte asıl şaşılacak şey, onların "biz toprak kesildikten sonra mı mutlâka yeniden yaratılacağız" demeleridir. Onlar o kimselerdir ki. Rablerini inkâr etmişlerdir ve boyunlarında demir zincirler bulunan da onlardır ve onlar ateş ehlidirler, onlar orada ebedî olarak kalacak kimselerdir.
Sizin dediğiniz gibi hassas dengeler,hassas teraziler gözükmüyor.
Üstelik bu ayetlerden daha bir yığın var.Sırf inanmadıkları için ebedi cehennemlik olan.
"İnanmadıkları için kötülük peşinde koşanlar" vb. denilse eyvallah.
İnananlar/inanmayanlar içinde iyiler de var kötülerde.
Bir beklentisi/korkusu olmadan iyilik peşinde koşan inanmayan makbuldür cennet beklentisi/cehennem korkusu sebebiyle iyilik peşinde koşandan.
BİR KİMSENİN CENNET YAHUT CEHENNEM EHLİ OLMASININ TEK ŞARTI İMANDIR.İMANSIZ KİMSE İSTERSE DÜNYANIN EN FAİDELİ ADAMI OLSUN İNANÇLI KİMSE İSE İSTERSE ZALİMİN TEKİ OLSUN İMANLININ VARACAĞI YER CENNET İMANSIZINKİ İSE CEHENNEMDİR.AY'A ÇIKTIN MARSA ÇIKTIN VS.ONU YARATANI TANIMADIN ANLAMADI İSEN NE FAYDA. BAZI ARKADAŞLAR SORMUŞ MÜSLÜMAN BİLİM ADAMI VARSA YAZSIN DİYE...DÜNYACA ÜNLÜ MÜSLÜMAN ASTRONOM ULUĞBEY,MODERN HARİTACILIĞIN ÖNCÜSÜ PİRİ REİS,ATOM FİZKÇİSİ CABİR BİN HAYYAN,KANUNUL MES'UDİFİ'L-HEY'E VE'N-NÜCUM İSİMLİ DÜNYADA İLK ASTRONOMİ KİTAPLARINDAN BİRİNİN YAZARI BEYRUNİ.KOPERNİK VE GAİLEDEN AKLAŞIK 500 YIL ÖNCE DÜNYANIN DÖNDÜĞÜNÜ KİTABINDA AÇIKLAMIŞTIR,MEŞHUR ALİ KUŞÇU,İBRAHİM HAKKI ERZURUMİMARFETNAME YAZARI.DAHADA SAYABİLİRİM.BU GÜN AVRUPADA BİR ÇOK İCAD VE YENİ BULUŞ DİYE YUTTURULANLAR ASLEN MÜSLÜMANLARIN MİRASIDIR.FAKAT YEMİYENİN MALINI YERLER.ADAMLAR BİZİM KALDIRIP ATTIĞIMIZ KİTAPLARI EL ALTINDAN KENDİLERİNE MALZEME YAPIYORLAR.FAKAT SİZ SAPLANTILI KÖRLER BU BÜYÜK İNSANLARI GÖRMEZDEN GELİRSİNİZ.SİZ KURANIN 1400 YIL ÖNCE HABER VERMİŞ OLDUĞU KAİNAT İLE İLGİLİ BİLGİLERİ BİLE GÖRMEZDEN GELİYORSUNUZ.SİZİN CANINIZ EKŞİLİ İSTİYOR SİZ BİLE BİLE İMANSIZSINIZ.AMA PALAVRALARINIZLA ANCAK KENDİNİZ VEDE BİR KAÇ AHMAKI KANDIRABİLİRSİNİZ. KAİNATTA EN BÜYÜK ŞEY KAİNATI YARATANI BİLMEKTİR TANIMAKTIR.
Ebabiyl,
Forumlarımızda büyük harflerle yazmak yasaktır, bunu zaten üye kayıt sözleşmesinde kabul etiniz, lütfen bundan sonraki yazılarınızda bu sorunu düzeltiniz.
Ayrıca yazılanları düzgün okuyunuz. "Müslüman bilim adamı varsa yazınız" diye bir şey söyleyen olmadı. "Başka bir dinden İslama geçen bilim adamı var mı?" diye bir soruldu. Sanırım bu soru hoşunuza gitmemiş olacak ki 1000 yıl geriye gittiniz. Zaten o dönemde yaşıyorsunuz, orayı savunuyorsunuz. Boşuna irticacı demiyuorlar size.
Bilim düşmanı Burkay,
Demekki milyonlarca insana şifa veren antibiyotikleri icat eden bir bilim adamı tanrı-tanımaz ise bunun hiç bir önemi yok ama bir dilenci allaha inanıyorsa işte o büyük insandır.
Sen o dilenciyle saf tut Burkay, yerin onun yeri, oraya layıksın. Ben dinsiz bilim adamını tercih ederim. Hiç olmazsa insanlığa faydası oluyor, inanç farkı olmaksızın insanlığa sunulan faydalı işler ortaya çıkarıyorlar.
Sen bilim ve bilimadamı derken sadece günümüzü baz alarakmı konuşuyorsun.bilim adamının İslama sonrada girmiş yahut müslüman iken bilim adamı imiş olmasındaki ayrımcılığını anlayamadım.Yani müslüman bir bilim adamının icadını işe yaramaz olarakmı görmektesin,gerçi senin itikadın böyle emrediyor sana öyle görürsende yadırgamam.ikinci meselede bahs olunan konu ise imandır bilim adamı ol dilenci ol farketmez,dünyevi yargı ile konuşmuyoruz.mucite icadından dolayı teşekkür ederiz amma ahiret hali için dilenciyi fikren üstün görürüz.bilim adamı demek her işi ve görüşü doğru olan demekmi.Bahs ettiğim müslüman bilim adamları içinse hem dünyalarına hem ahiretlerine şahit olarak söz söyleriz.
"mucite icadından dolayı teşekkür ederiz amma ahiret hali için dilenciyi fikren üstün görürüz".
Diyelim ki çocuğun yakının vs. hasta. Antibiyotiği bulan bir ateiste mi gidersin, yoksa ahiret hali için fikren üstün gördüğün dilenciye gidip, yüce rabbinin yolundan giderek, iman içinde şefaatini diler, yavruna sağlık ve esenlik ihsan etmesini mi dilersin?
Ben kendime soruyorum ve diyorum ki; elbette antibiyotiği olana giderim.
Bak ne kadar rahatım. Ne yapacağımı biliyorum ve kafamda hiç soru yok; çünkü antibiyotiği yapan bana göre dilenci ile karşılaştırılmayacak kadar üstün bir adamdır ve be ona giderim.
(Aslında sen de ateiste gidersin! Neden? neden? neden? Cevap vermeye korkarsın belki sevgili kardeşim ama ben senin yerine cevap vereyim: Çünkü sen de bir ateistsin)
Bak mamulican yazdıklarımı anlamaktamı zorlanıyorsun acaba halbuki amcaca konuşuyorum herkes anlasın diye. elbette ilaç kimde ise ona giderim.Biz yukarıda dilenci ve bilim adamının ahiret hallerini yargılıyoruz.BİLİME DEĞİL KÜFRE(İMANSIZLIĞA)Karşıyız.
cem efendi :Bilim düşmanı Burkay,
sen benim yazimi ya okumuyorsun yada aklin basmiyor ... ben nerde ilim düsmanligi yapiyorum ben sunu diyorum : ilim yapmis bir insan insanlara her nekadar faydasi olursa olsun allah inanci yoksa allah indinde bir allaha inanan dilenciden allah indinde manevi yönden daha düsükdür .... allah insanlarin dis görünüsüne bakmaz imanina ve takvasina bakar ... sen simdik benim yorumladiklarimi bir okursan bundan evvelde yazdigimi daha net anlarsin bilim düsmani burkay diyecegine bilme saygi duydugumu belirten cümlemi es geçmezdin ... ya okumadin yada gene kivirma metotlari uyguladin ...
Ebabiyl,
Ben sana çelişkiyi gösteriyorum. Sana gerçekten yardım eden adamı ateis t diye ikinci sınıf görüyorsun (ki islama göre -ben bıraktığımdan bu yana değişmediyse tabi- insanların duasını aldığı için Allah katında daha muteberdir), bir dilenciyi ahiret inancı için üstün görüyorsun. Çelişkiyi görebildin mi (Yok o anlama gelmez bu anlama gelir diyeceksin ama çelişki yerinde duruyor olacak.)
Bir de madem ruh daha önemlidir, neden hastalanınca madde ye sarılıyorsunuz. İnanmanın da hastaların moraline olumlu etkisi var. Neden inançla tedaviye değil de madde ile tedaviye gidiyorsunuz. Bu yönüyle gerçekten ateistsiniz.
mamuli bir söz vardır bilirmisin?........
Tedbirini al,takdiri Allah a bırak diye...
yahu biz inasan dışı varlıklarmıyız ki,dünya ile bağlantımızı koparalım,hasta oluyoruz..'Rabbim bana şifa ver 'diye dua ederiz..fakat ilaçlarımızıda kullanırız.....niçin sürekli çıkmazlarla uğraşıyorsunuz ,çok garip,düşünmekten ve tefekkür etmekten acizsiniz......biz maddeye sarılmıyoruz ki,,,Allah (c.c.) dünyada ki herşeyi insanlar ve diğer canlılar için yaratmıştı...sizin tek bildiğiniz madde...maddeyi kim yaratt acaba....bir düşünün......
Yazını gayet iyi okudum iyi de anladığımı sanıyorum Burkay. Bilim düşmanlığın, görüşlerinden oldukça açık anlaşılıyor. Senin illaki "ben bilim düşmanıyım" demen gerekmiyor. Zaten böyle bir iddiayı kimse açıkça itiraf etmez. Dolaylı yoldan gösterilir bu görüşler. Örneğin bilimin bu gün ulaştığı nokta küçümsenerek, astronomları haddi olmayarak güneş sistemi içinde kısılıp kalmakla itham ederek, sürekli bilimin elde ettiği kazanımları değil de henüz ulaşamadığı yerleri vurguluyarak belirtilir bilim düşmanlığı. Kimse açıkça "ben bilim düşmanıyım" demez, eğer denirse adama deli gözüyle bakarlar çünkü.
Dinler insana hayatın gerçeklerinden uzak sanal bir dünya sunarlar. Bu sanal dünyada mutluluk, huzur vaadederler. Bilim ise bu dünyayla, gerçeklerle uğraşır. Telefon icat edip binlerce kilometre uzaktaki dede ve torunun birbirinin sesini duyup mutlu olmasını sağlar. Uçak icat edip dağları, okyanuslar aştırır insanları birleştirir. Hasta yavruyu iyileşirip anaları mutlu eder. Bilim insan içindir. Somuttur, gözle görülür yararları vardır. Oysa din sanal alemlere dalıp kendimizi kandırmaktan ibarettir.
Mamulican!. Sen beni anlıyor fakat anlamazlıktan geliyorsun sanırım.Madde ve mana hususunda sana yeterince doyurucu açıklamayı yaptığıma inanıyorum.durmadan aynı şeyleri tekrarlamayı ise boş amelelik olarak görüyorum.Sana yukarıda yazdılalarımı insafla bir kere daha oku benim (haşa) ateist değil amma senin İslama yakın olduğunu göreceksin.sende bir ışık sezinliyorum umut ışığı.inşaALLAH yanılmam.saygılar.
tkastan_61
23-01-2006, 15:17
Konu başlığı zaten herşeyi açıklıyor,81 yaşında allahı tanıdı...
Alzheimer hastalığı da o yaşlarda başladığı için allahı tanıması doğal :D
ne oldu sizin savunduğunuz bilim adamı işte karşınızda
aaaaa tabi ya siz ondanda akıllısınız siz her şeyi görürsünüz , her şeyi en iyi siz bilirsiniz
di mi?
tkastan_61
23-01-2006, 15:34
OziloZ18-05-2005, 08:13 PM
1919 doğumlu İngiliz felsefeci Anthony Flew,66 yıl boyunca savunduğu ateizmden bir anda vazgeçti.Flew,yanılgısını terk ettiğini ve evrenin yaratılmış olduğunu kabul ettiğini açıkladı.İşte Flew'in eski ve yeni görüşleri:
Önce:yaşamın temelinde yaratıcı bir bilinç yoktur
Şimdi:Biyologların DNA araştırmaları,yaşam için gerekli düzenlemelerin neredeyse inanılmaz olan kompleksliğini ortaya koyarak,yaşamın bilinç bulunmuş olması gerektiğini gösterdi
Önce:Üreyebilen ilk hücreler evrimleşerek gelişmiş formlara bürünmüşlerdir.
Şimdi:Artık,üreyebilen o ilk hücrenin naturalist evrime dayalı bir açıklamasını oluşturmayı düşünmeye başlamak bile aşırı derecede zor bir hal almıştır.
Önce:İlk canlı,cansız bir maddeden evrimleşmiştir.
Şimdi:İlk canlının maddeden evrimleştiği ve olağanüstü kompleks bir canlıya dönüştüğü iddiasının hiçbir geçerliliği olmadığına kesin bir şekilde kanaat getirdim.
Önce:Hayat kutsal kitapların söylediği gibi önceden belirlenmiş bir şekilde ortaya çıkmamıştır.
Şimdi:Bugünkü bilgiler ışığında,dürüst bir adamın yapabileceği tek yorum,hayatın mucize eseri olarak ortaya çıktığıdır.
Kaynak:Haftalık Dergisi
aspartam
23-01-2006, 15:57
Eee can boğaza gelince,insan ister istemez,Firavunvari bir imana eriyor.
aspartam
23-01-2006, 15:57
Eee can boğaza gelince,insan ister istemez,Firavunvari bir imana eriyor.
cosmo_man
15-02-2006, 16:19
Bir çok ateist arkadaş, Antony Flew’un ateizmin yanlış bir felsefe olduğunu vurgulayıp ateizmden vazgeçmesini çok önemsiz bir olaymış gibi yansıtıyor veya görmemezlikten geliyor;
Oysa, İngiltere'nin bu önde gelen felsefe profesörü, çok değil bir, iki yıl öncesine dek çağımızın en önemli ateist düşünürlerinden biri sayılıyordu. "Presumption of Atheism" (Ateizm Varsayımı) adlı ünlü yaklaşımıyla, "varlığına dair ikna edici kanıtlar görmedikçe, bir Tanrı'nın varlığına inanmaya gerek yoktur" diyordu. Katıldığı ateizm-teizm tartışmalarında da bunu savunuyordu.
Ama sonra Flew "ikna edici" kanıtlar görmeye başladı. 90'lı yıllardaki bir yorumunda "Big Bang kozmolojisi karşısında ateizmin savunmanın çok zor olduğunu itiraf etmeliyim" dediğinde, pek çok kişiyi şaşırtmıştı. 2004 yılında ise şöyle deyiverdi :
"Ateizmi gönüllü bir şekilde bırakıyorum... Evrenin bir İlk Neden ve Akıl tarafından yaratılmış olması gerek. Bir süper-Akıl'ı kabul etmenin, yaşamın kökeninin ve doğanın kompleksliğinin en iyi açıklaması olduğunu düşünüyorum."
Flew daha sonra kendisiyle yapılan bir röportajda, Akıllı Tasarım teorisyenlerinin yaklaşımını büyük ölçüde benimsediğini söyledi. Dahası, Tevrat'ta (ve Kuran'da) yer alan "Altı Günde Yaratılış" kavramına, İsrailli fizikçi Gerald Schroeder tarafından zamanın izafiyetinden yola çıkılarak getirilen yorumu da "çok etkileyici" bulduğunu belirtti.
Kısacası Flew'un ateizmden dönmesi tek kelimeyle "büyük olay"dı. Zaten o nedenle tüm dünyada geniş yankı buldu.
Flew "bilimsel kanıtlar beni ateizmin yanlış olduğuna ikna etti" diyor.
Ateist arkadaşlar, acaba eğer Flew ünlü bir teist olsaydı da ateizme dönseydi, aynı yorumu mu yapacaktı? Yoksa "adam gerçekleri gördü" mü diyeceklerdi?
İkinci olarak, Deizm, Tanrı'nın evreni ilk başta yarattığı, ancak daha sonra ona hiç bir müdahalede bulunmadığı görüşüdür. Teizm ise, Tanrı'nın evreni hem ilk başta yarattığı, hem de evrene müdahale ettiği, ona egemen olduğu görüşüdür. İslam, Hıristiyanlık ve Yahudilik, birer "teist" dindir.
"Flew olayı"nın çapını küçültmek için "teizme değil deizme döndü" diye ısrar ediyor, ama durum pek öyle değil. Internette Flew'un pozisyonunu tanımlamak için her iki terimin de kullandığına rastlayabilirsiniz. Ancak Flew'un "yaşamın kökeninin ve doğanın kompleksliğinin" açıklaması olarak "tasarım" argümanını makul görmesi, sadece evrenin başlangıcında değil, çok sonraları ortaya çıkan yaşamda da Yaratıcı'nın etkisini kabul ettiğini gösteriyor.
Yani Flew'un pozisyonunu ifade etmek için teizm kavramı daha uygun. Zaten Philosophia Christi dergisinin editörü Gary R. Habermas'ın Flew ile yaptığı detaylı röportajın başlığı da şöyle: "My Pilgrimage from Atheism to Theism: An Exclusive Interview with Former British Atheist Professor Antony Flew".
Evet, inandıkları felsefe yenilgi üzerine yenilgi yaşıyor; ama kendilerini bundan sıyırıp objektif kılabilirlerse, yenilmiş değil aksine kazanmış olacaklar...
http://infospace.abcnews.com/_1_2TTPUTT04V32D39__info.abcnws/search/web/Antony%2BFlew