PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Soru : Yahudiler Sebt Kutlamaya Neden akşam Başlıyorlardı?

Natan
26-01-2010, 16:38
Cevaplamak isteyen var mı ? Yada denemek isteyen ?

Natan
26-01-2010, 20:44
Fikrini belirtmek isteyen yok mu ?

ozgur_beyin
27-01-2010, 01:22
yahu natan sen bunu bize niye soruyorsun anlamadım.
biz dinsiz bir siteyiz .nerden bilelim sebt niye gece kutlanıyor. allah nasib ederse ,adadaki ruhban okulu açılırsa gider birine sorarız

YOLCULUKLAR
28-01-2010, 20:27
Cevaplamak isteyen var mı ? Yada denemek isteyen ?

Sevgili natan sen bu sorunun cevabını biliyor musun?

Benim aklımda bir şeyler vardı ama soruyu değişik bir üslupla sorulduğunu görünce bende bilgimden şüpe eder oldum :)

Neyse, ben bildiğimi söyliyeyim... Eğer hatam var ise düzeltirsin...

Şimdi biz "sabah" ile "akşam" arasını bir gün olarak kabul ediyoruz ve Yahudilerin "gün"ü akşamdan başlatmasını garipsiyoruz. Ama BİLDİĞİM KADARIYLA Yahudilere göre "gün" "sabah ile akşam" arası değil, "akşam ile sabah" arasındadır.

Yaratılış'ın birinci bölümüne baktığın zaman bir çok kez AKŞAM OLDU SABAH OLDU ve bir gün oluştu tarzında ifadelerle karşılaşırsın. İşte Yahudilerde bu ifadeleri baz alıyorlar ve bir "gün" ü akşamdan başlatıyorlar. Biz ise gün kavramımızı sabahtan başlatıyoruz.

Aslında bu gelenek sadece Yahudilere has bir şey değil. Gelenek Yahudi geleneğiyldi ama bu geleneği benimseyen Hristiyanlarda var.

Diğer mezheplerde iş nasıl gidiyor pek bilmiyorum ama örneğin Kadıköydeki Katolik Kilise Pazar ayinlerine cumartesi gecesinden başlardı. Cumartesi akşamları Türkçe ayin yaparlardı Pazar günü ise kendi dillerinde ayin yaparlardı.

birhristiyan
03-03-2010, 12:34
yahu natan sen bunu bize niye soruyorsun anlamadım.
biz dinsiz bir siteyiz .nerden bilelim sebt niye gece kutlanıyor. allah nasib ederse ,adadaki ruhban okulu açılırsa gider birine sorarız

Katılıyorum, ateist sitesine gelip, ateistlere bu soruyu soruyorsunuz, eğer amacınız ateist sitesinde hristiyanlık-yahudilik ile ilgili sohbet etmek ise anlayabilirim, ama gerçek anlamda amacınız öğrenmekse biraz yanlış bir yöntem olmuyor mu?

al bundy
03-03-2010, 13:36
Natan,

Cevabı İncil'de mi?

ALKA
03-03-2010, 20:45
Sadece Sabat degil yahudilerde tüm dini bayramlar Yaratilis 1:5'e göre aksam günesin batisiyla baslar. Sabat cuma aksami günes battiktan sonra baslayip cumartesi yine günes battinca sona erir.

5: Işığa "Gündüz", karanlığa "Gece" adını verdi. Akşam oldu, sabah oldu ve ilk gün oluştu

Bu anlamda sayin Yolculuklar'in anlatimi dogrudur.

Natan
05-03-2010, 17:35
YHVH toplumuna kefaret günüyle ilgili kanunu verirken şöyle dedi " Tam o günde hiç bir şey yapmayacaksınız;...Sizin tam rahat Sebt günü olacak..bir akşamdan obir akşama kadar ,Sebtinizi tutacaksınız." (Lev 23:28,32)
Bu emir bir günün ,akşam güneş battıktan sonra başladığının ve birsonraki gun batımında sona erdiğinin düşünüldüğünü gösteriyordu.Yahudiler için gün bir akşamdan diğer akşama kadar sürerdi.

Günleri bu şekilde hesap edenler sadece Yahudiler değil , Atinalılar, Numidyalılar ve Fenikeliler de gün hesabını aynı şekilde yaparlardı.Diğer yandan Babilliler güneşin doğuşunu her yeni günün doğuşu olarak kabul ederken ,Mısırlılar ve Romalılar bugün olduğu gibi günün bir gece yarısından diğer gece yarısına kadar sürdüğüne inanırdı.

UlulElbab
06-03-2010, 04:39
iyide :) Birgün hiçbirşey yapmamanın mantığı nedir?
evrende durağanlık yoktur..sürekli hareket vardır.

YOLCULUKLAR
07-03-2010, 17:14
Ama Tevrat'a göre dünyanın oluşumu 6 gün sürmüştür, 7. günde ise Tanrı dinlenmiştir ve hiç bir iş yapmamıştır.

UlulElbab
07-03-2010, 17:36
Ama Tevrat'a göre dünyanın oluşumu 6 gün sürmüştür, 7. günde ise Tanrı dinlenmiştir ve hiç bir iş yapmamıştır.

Sevgili dostum yolculuklar,

Yorulan bir Tanrı fikri bana hiç sıcak gelmiyor...
İster istemez onun başka bir açıklaması vardır diye düşünüyor insan..

Tanrının Dinlenmeye neden ihtiyacı olsun ki?
İhtiyaclar insanlar içindir...Bir zaafdır..Zaafları olan bir varlık mükemmel olabilir mi?
Mükemmel olmayan Tanrı olabilir mi?
Tanrının zaafları..ortakları olamaz.
Varsa eğer...O Tanrı olamaz.
Sevgi ile...

YOLCULUKLAR
07-03-2010, 20:18
Sevgili dostum yolculuklar,

Yorulan bir Tanrı fikri bana hiç sıcak gelmiyor...
İster istemez onun başka bir açıklaması vardır diye düşünüyor insan..

Tanrının Dinlenmeye neden ihtiyacı olsun ki?
İhtiyaclar insanlar içindir...Bir zaafdır..Zaafları olan bir varlık mükemmel olabilir mi?
Mükemmel olmayan Tanrı olabilir mi?
Tanrının zaafları..ortakları olamaz.
Varsa eğer...O Tanrı olamaz.
Sevgi ile...

Bunun başka hiç bir açıklaması yok :)

Ama,

Yahudiler ve Hristiyanlar "yorulmak" kelimesini sizin benim anladığım gibi değil, simgesel olarak kullanıldığını ve Tanrı'nın insan olmadığından dolayı hiç bir zaman da dinlenmeyeceğini söylerler.

Oluşum 6 gündür. Hepsi bu :)

7. gün ne olacak? Hiç bir şey olmayacak.

Aslında o kadar karmaşık ve detaylı bir konu ki...

Eski Antlaşma, insanları işaret ederek "Siz ilahsınız" der.

İsa Mesih'in durumu da ortadır. Kilise onu Tanrı - İnsan olarak tanımlar.

Bu ve buna benzer temalar baz alındığında aslında Tanrı'da insani özelliklerin olması da garipsenmemelidir.

nihilist
10-03-2010, 17:11

ne yani laktik asit sorunu tanrıda da mı var.
bunu mu söylemeye çalışıyorsunuz.
ya bu inanç denen şeyin ne kadar trajı komik olduğunu bi görebilseniz be kardeşler.
bi bırakabilseniz bu insanlığın çocukluk dönemi masallarını da şöyle hayatı adam gibi yaşayabilmenin nasıl olacağını konuşabilsek.
bunun için daha kaç bin yıl geçmesi gerekiyor.

YOLCULUKLAR
12-03-2010, 01:27
ne yani laktik asit sorunu tanrıda da mı var.
bunu mu söylemeye çalışıyorsunuz.
ya bu inanç denen şeyin ne kadar trajı komik olduğunu bi görebilseniz be kardeşler.
bi bırakabilseniz bu insanlığın çocukluk dönemi masallarını da şöyle hayatı adam gibi yaşayabilmenin nasıl olacağını konuşabilsek.
bunun için daha kaç bin yıl geçmesi gerekiyor.

Laktik asiti bilmiyorum :) Ama Kutsal Kitap dünyanın 6 günde tamamlandığını söylüyor.

Masal işine gelince... Kendi adıma konuşayayım... Tanrı kavramına inanmak İSTİYORUM. Çünkü Tanrı'yı söküp attığınız zaman birçok şey sıradanlaşıyor ve anlamını yitiriyor... Yaşıyoruz ve bunun mutlaka bir manası olmalı... Boşyere yaşamak, bir kaza sonucu dünyanın oluşması, bir kaza sonucu oluşan dünyaya bir kaza sonucu gelmemiz... Bu denli tesadüfçülü bana mantıklı gelmiyor.

nihilist
12-03-2010, 01:51
sayın yolculuklar
sizi anlamadığımı zannetmeyin sakın.
islam bölümünde tanrının insan tarafından yaratılışı üzerine bir başlık açmıştım bu gün.
sizin yazınız da sanki onun üstüne geldi.
sizin de yaptığınızı aynı bağlamda görüyorum.
tanrıyı yaratıyorsunuz.
önce bir tanrı olmalı diye karar veriyor ve bu karar gereği de o halde var diyorsunuz.
olduğuna dair ise ne yazık ki tek bir delil bile yok.
size şunu samimi olarak söyleyeyim dostum.
keşke bir tanrı olsaydı.
bunu kim istemez sanıyorsunuz ki.
kendi adıma ben isterdim.
ancak fantezilerimiz ve arzularımızla gerçekler birbirini tutmuyor.
gerçeği kabul etmek ile arzularımızın gerçek olduğuna kendimizi inandırmak arasında yapacağımız seçimde hepimiz özgürüz.

bu arada, evrende tesadüf yoktur,
koşullar ve onların belirlediği sonuçlar vardır.

Natan
12-03-2010, 20:48

Çok doğru ,evrende harcanan enerji kaybolmaz dönüşür.Bu sistem tek bir bütündür. Alt sistemler de farklı sistemlele ilşkili olarak varoluşta yerini alır yani sürekli dönüşür enerji.Biz öldüğümüzde de durum bu.yok olmaz, ,varolduğu ana sistemde erir.Dönüşür.Sistemin bu değişim ve dönüşümü doğasıdır varoluş dolayısıyla BİR vücuttur. hepsi birbiriyle .ilşkilidir.

nihilist
13-03-2010, 01:11
sayın natan
biz öldüğümüzde bizden ayrılıp evrene karışan enerjinin bizi temsil kaabiliyeti yoktur.
çünkü biz bilincimizden ibaretiz ve bilinç bir enerji türü değildir.bilinç bundan çok daha fazlasıdır.ancak enerji gibi sürekli kendini varedebilme kaabiliyeti yoktur.
o nedenle ölüm kendini duyumsayan bilinç için bir sondur.doğmadan önceki halinizi duyumsamaya çalışın.
asla duyumsayamazsınız.çünkü doğmadan önceye ait sizdenden hiç bir şey.
öldükten sonra ise olacak olan doğmadan önceki halinizden başka birşey değildir.
bunu kabullenmek bu kadar zor olmamalı ve sırf ölüm korkusu ve ölümü aşma dürtüsü ile tanrıyı yaratmamalısınız.

Natan
13-03-2010, 18:56
Ondan geldik,Ondayız ,Ona göneriz, aslında Onun içinde olmaktır bu. Bilinç farklındalıktır ancak öldüğümüzde yine Bu evrende olucaz, bu bilinçle değil enerji temelinde yok olmucaz onu demeye çalışıyorum.Elbette doğmadan önceki bilinç diye bir şey söz konusu olmaz.

nihilist
16-03-2010, 14:32
sayın natan
o derken evreni kastediyor olmalısınız.
bu durmda, sizin biraz mistik eyilimleri olan bir materyalist olduğunuzu kabul etmem gerekiyor sanırım.
enerji temelinde yok olmayacağımıza göre ancak bilinç düzeyinde yok olacağımız da aşikar olduğuna göre,
tanrı bu işin neresinde.
siz varsınız ben varım.
belki isa da var.
ama tanrı nerde.

Natan
16-03-2010, 19:23
Sadece bir hrıstıyan değilim Bazen felsefeye de başvuruyorum Ancak materyalizmi savunmak için yazmadım. Evren de varız bu doğru , Yine aynı evren tanrını bir izi , Onsuz bir şey değil. Bunu söylemeye çalıştım.

nihilist
17-03-2010, 11:41
evreni ispat edebiliyorsunuz değil mi.
onu görüyorsunuz dokunuyorsunuz.
ölçüyorsunuz.
ama evrenin tanrının bir izi olduğuna dair tek bir kanıt yok.
bu zihinsel bir spekülasyon sadece.
evrenin tanrının bir izi olduğunu söyleyen kişi bunu ispat ile yükümlüdür.

YOLCULUKLAR
17-03-2010, 16:45
evreni ispat edebiliyorsunuz değil mi.
onu görüyorsunuz dokunuyorsunuz.
ölçüyorsunuz.
ama evrenin tanrının bir izi olduğuna dair tek bir kanıt yok.
bu zihinsel bir spekülasyon sadece.
evrenin tanrının bir izi olduğunu söyleyen kişi bunu ispat ile yükümlüdür.

Sevgili anarchist gerçekten bilmediğimden dolayı soracam.

Diyelim ki haklısınız, dünyada Tanrı'nın bir izi yok. Yani dünya yaratılmadı. Peki o zaman nasıl oluştu bu dünya? Yani olayın başına döndüğünüzde cevaplayamadığımız sorular olmuyor mu? Mesela insan yaratılmadı diyoruz (Adem&Havva). Tek hücreye dayandırıyoruz kökeni ama peki o tek hücre nereden çıktı? O tek hücrenin oluşabilmesi için atmosfer nereden doğdu?

Bu mantıkla gidersek o zaman Tanrı nereden çıktı diyeceksiniz ki ben de bu soruya cevap veremeyecem :) O Tanrı'dır demekle yetinecem ve biliyorum ki bu da sizi tatmin etmeyecek.

Ama gerçekten bir şeyi merak ediyorum, size göre bu dünya nasıl oluştu? O tek hücre nereden çıktı?

nihilist
17-03-2010, 18:10
bu ne şimdi ya.
bu dünyanın nasıl varolduğu bir şekilde açıklanamıyorsa bu tanrı tarafından yaratıldığını mı ispat eder.
bu felsefeye ihanettir.
insan aklına gerçeğe ihanet.
bir yanılsamyı sürekli öne çıkarıp duruyorsunuz.
ben size peki tanrı nasıl oldu dediğimde siz bana o tanrıdır diyebileceksiniz ya.
ben de size o evrendir diyorum.
evreni ispat etmeme de gerek yok.
siz de onun bir parçasısınız.
ama tanrınız nerde.
sadece sizin zihninizdeki soyutlama olmaktan öte varlığına ilişkin bir tek iz var mı.
yok.
o halde şu yada bu zihinsel yanılsama ile tanrı yaratıp durmaktan vazgeçin artık.
dünyanın nasıl varolduğuna siz de cevap bulmak zorundasınız tıpkı benim gibi.
ama siz kolaycısınız tanrı diye bir yalanla sıyrılıp gidiyorsunuz.
çünkü kullanışlı bir yalan ve işinize geliyor.
üstelik sonsuza kadar cennetete varolacağınız tatlı masalı da cabası.
arzularını gerçek zannetmek bir çeşit şizofrenidir.
dünyanın nasıl varolduğunu bilmiyorum.
canlılar ise muhtemelen evrimle varoldular.
yada bir şekilde ne farkeder.
ama tanrının bunları yapıp ettiğinin tek delili bile yok.
tanrı üç beş tane şizofrenin beyninde var hepsi bu.