Orijinalini görmek için tıklayınız : Ecevit, Kıbrıs Barış Harekatını istemiyordu
İnci Göndaş'ın röportajı
Yıllardır İngiliz Arşivleri’ndeki belgeleri tarayan tarihçi Doç. Dr. Mustafa Sıtkı Bilgin, 2006’da açılan 1974 senesine ait belgeleri inceledi ve Kıbrıs Barış Harekatı’na ilişkin bugüne kadar hiç dile getirilmeyen bilgilere belgeleriyle ulaştı
Doktora çalışması için girdiği İngiliz Ulusal Arşivi’nde tam 10 yıl boyunca çalışan Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Sıtkı Bilgin, Kıbrıs Barış Harekatı ve sonrasında yaşananlara ilişkin çok ilginç ve bugüne kadar hiç anlatılmayan konuları içeren belgelere ulaştı. “Büyük Güçler, Türkiye ve Kıbrıs Meselesi (1967-1975)” başlıklı TÜBİTAK projesi için 2005 ve 2006 yıllarında altı ay İngiliz Arşivleri’ni tarayan Bilgin, bu önemli belgeleri ilk kez star Pazar’a açıkladı...
Devamı... (http://turktime.com/haber/Tarihci-Bilgin-den-Ilginc-Iddia-Kibris-Baris-Harekatinin-Mimari-Ecevit-Degil-Erbakan-di/85452)
kuranyeter
21-02-2010, 17:00
merhaba,
Yani netice itibari ile türkiye ada da işgalci konumundamı değilmi?
ecevit yada erbakan yada bir başkası insanlara ait olan bir yeri sebesiz olarak almak hangi ahlaka dayanır, işgalciliğin sebebi kökte bir barbarlık duygusunun olmasındanmı kaynaklanıyor?
merhaba,
Yani netice itibari ile türkiye ada da işgalci konumundamı değilmi?
ecevit yada erbakan yada bir başkası insanlara ait olan bir yeri sebesiz olarak almak hangi ahlaka dayanır, işgalciliğin sebebi kökte bir barbarlık duygusunun olmasındanmı kaynaklanıyor?
Türkiye adada işgalci değil. Garantisi altındaki insanları korumada.
Bunun barbarlıkla alakasını nasıl kuruyorsun anlamadım.
kuranyeter
21-02-2010, 22:27
Türkiye adada işgalci değil. Garantisi altındaki insanları korumada.
Bunun barbarlıkla alakasını nasıl kuruyorsun anlamadım.
merhaba,
yani diyorsunuzki aynı şeyi ermenilerde yapabilir,onlarda zamanında türkiyede bulunan vatandaşlarını koruma altına alabilirlerdi buna hakları var,yada pkk nın aynı şeyi yapma hakkı var.acaba bu bir çelişki değilmi?
evet ya sevgili kim....
ırağa girip oradaki türkmenleri koruyalım..
yunanistana girip oradaki batı trakya türkerini koruyalım..
bulgaristana girip oradaki bulgarları koruyalım (onlarda köken olarak türkmüş)
irana girip oradaki azerileri koryalım..
almanyaya girip oradaki türkleri de koruyalım...
merhaba,
yani diyorsunuzki aynı şeyi ermenilerde yapabilir,onlarda zamanında türkiyede bulunan vatandaşlarını koruma altına alabilirlerdi buna hakları var,yada pkk nın aynı şeyi yapma hakkı var.acaba bu bir çelişki değilmi?
Eksik bilgin var. Önce bilgilen sonra gel konuşalım.
evet ya sevgili kim....
ırağa girip oradaki türkmenleri koruyalım..
yunanistana girip oradaki batı trakya türkerini koruyalım..
bulgaristana girip oradaki bulgarları koruyalım (onlarda köken olarak türkmüş)
irana girip oradaki azerileri koryalım..
almanyaya girip oradaki türkleri de koruyalım...
Uyar hocam sana yakıştıramadım bu bilmemezliği. Türkiyenin İngiltere ve Yunanistanla beraber Kıbrıstaki toplumlara garantör
olduğunu bilmiyorsun yani. Eoka adada yaşayan vede Türkiyenin koruycu şemşiyesi altında olan Türk toplumunu bitirene kadar yerinde
oturcaktı hee.
Üstelikte Kıbrısta kurulmuş olan anayasal düzen
Rumların enosis idealleri için rafa kaldırılmışken. Türkiye adanın
Yunanistana bağlanmasını seyretçekti değilmi.
Her ikinizede bişey söylemiyorum. Okuyun öğrenin. Ben başka bi forumda
sizin gibi ülkesinden başka herkese dost olanlarla çok
tartışmıştım bu konuyu. Bu sırada bilmediğim birçok şeyide öğrenmiştim.
Öğrenmeniz dileklerimle.:pop2:
..................... Okuyun öğrenin. Ben başka bi forumda
tartışmıştım bu konuyu. ...................
ah be kim dostum...
türkün türkten başka dostu yok herhalde diyorlar sizin oralarda.....
bak şunu unutma türk olmayı sen seçmedin.müslüman olmayı da sen seçmedin... ya suyun diğer tarafında doğsaydın böyle mi düşünürdün...
yani dünya vatandaşı ol dünya...
kuranyeter
22-02-2010, 14:28
kim yazdı,
merhaba kim,
duygusal yaklaşımın seni ele veriyor,yani kendi ülkemiz ne kadar haksız olursa olsun diyorsunki benim ülkem olduğu için sevmek zorundayım,sevmek ayrı birşey ama haksızlığa karşı durmamak ayrı,senin yunanistan lı olduğunu düşünemiyorum eğer yunan olsaydın olaya çok daha farklı bakardın.
uyar yazdı,
doğru söze ne denirki,
saygılar
Dünya vatandaşı olunuz hakkınızı ABye ve ABDye devrediniz !
-Kim dostumuzun ifade ettiği gibi Türkiye, İngiltere ve Yunanistan Kıbrıs Cumhuriyetinin statüsünün garantörüdürler. Anayasasının korunabilmesi için şiddet kullanmak zorundaydı.
-bu bir tuzak idi.
-Makariosun 3. dünyacılığı USraile ters düşüyordu, darbe yaptırıldı.
-Kıbrıs orada ki bir bölüm halkın türk olması bir yana Akdenizdeki haklarını koruyabilmesi için vazgeçilmezdir. Kaybı durumunda sadece akdenizi değil önemli boyutta topraklarını kısa zamanda kaybeder. Bunu bilmeyenler öğrensin artık.
-Velev ki Kıbrısı Türkiye verse,
İsrail bu işe ne der ?
Ben Kıbrıs sorunu ile ilgili o dönemi yaşamış Kıbrıs Türklerinden duyduğum ile ve okuduğum kitaplar ile bu sitedeki en biligili kişilerden biri sayılırım sanırım.
Öncelikle olaya Kıbrıs Türkleri açısından ele alalım:
-Rumların başlatmış olduğu bir çete savaşı var.
-Türklerin kazanmış olduğu haklar hiçe sayılarak yapılan değişiklikler var.
-Rumların büyük çoğunluğu tarafından Türklere uygulanan baskılar var.
Rumlar açısından ele alayım birde:
-Adada 4/5 çoğunluğa sahipler.
-Diplomatik olarak yenilmişler.
-Çete savaşlarına başlamışlar.
-Yunanistan'a bağlanmak istiyorlar.
Bunlar sorunun başlangıcı sayılan bilgiler. Devamında gerçekleşen olaylara bakarsak:
-Türkler çete savaşlarına karşılık çete savaşları vermeye başlıyor.
-Rumları Yunanistan destekliyor.
-Türkleri Türkiye destekliyor.
-Rumlar sayıca üstünlüklerini kullanıyorlar.
-Türkiye diplomatik olarak kazandığı "Garantörlük Hakkını" kullanarak harekata başlıyor.
Harekat sonucunda olanlar:
-Adadaki Türkler kurtarılıyor.
-Ada anlaşma şartlarına dönderilemiyor.
-Türkiye askerini adada bırakarak "anlaşma şartlarınca birleşene kadar geçici KKTC" devleti kuruluyor.
-Kıbrıs Cumhuriye'ti de jure olarak devam ediyor ve havaalanları ile limanları uluslar arasına kapatıyor.
-KKTC tek devletin tanıdığı de facto bir devlet olarak hala yaşıyo.
Bugün ne olmalı:
-Türkiye yavaş yavaş adadan askerini çekmeli.
-Rum tarafı Türkleri azınlık olarak değil bir ortak olarak görerek masaya oturmalı.
-Türkiye eşitlik ısrarından vaz geçmeli.
-AB birleştirme konusunda daha içten davranmalı.
Türkiye'nin yanlışları nelerdi:
-Adaya girdiysen ya istediğini yapacaktın yada tıpış tıpış dönecektin. Şimdi bu kadar yarın şu kadar mantığı ile iş yapmayacaktın.
-40 yıldır diretiyosan ve çözülmüyosa önce sorunu kendinde araman gerek.
-Askerin hala adada işi ne? Eğer tekrar savaş çıkmasından korkuyosan adaya değil batıya yığınak yap.
Saygılarımla
Umurcan Görür
kuranyeter
25-02-2010, 12:32
teyyare yazdı,
Dünya vatandaşı olunuz hakkınızı ABye ve ABDye devrediniz !
merhaba,
Dünya vatandaşı olmak için AB ve ABD ye hakkımızı devretmeye gerek yok,zaten dünya vatandaşı olmadan bu hakları almışlar,belki dünya vatandaşı olursak bu haklarımızı geri alabiliriz,geri alabilmek için başka toplulukların haklarını vermek gerekli diye düşünüyorum,bu topluluklar büyük kitlelere sahip de olabilir küçük kitlelerede sahip olabilir sayısal çoğunluk olarak,örnek ateistlerin hakları,örnek alevilerin hakları vb vb diye çoğalabilir,türkkiye başkalarının hakkını yiyerek başka topraklarda yaşayan kendi halklarının hakkı için savaşlar yapıyorsa burda büyük bir çelişki var,aslında sitenin iç güvenliğine çok fazla güvenemediğim için çok fazla detaya inemiyoruz,buda güçün orantısız kullanılmasından kaynaklandığı için sıkıntı oluyor....
çözülmüyosa
-Hala anlamıyorsunuz. Türkiye açısından ''illa ki'' çözülmesi gereken bir durum yokdur.
-Çatışmaların kim tarafından başlatıldığının pek bir önemi yokdur, bu aşamadan sonra. Zaten bir Nato soğuk savaş stratejisi planı çerçevesinde KıbrısCumhuriyetine yer yokdu. Dolayısı ile Nato ülkesi TC den de örtülü savaş elemanlarının adaya gönderildiğini biliyoruz.
-Makarios İsraille diplomatik ilişkileri en alt seviyede tutmak isterken, türk tarafının baskısı ile İsrail büyükelçiliği açılmıştır.
-İsrail için hem bir vatan toprağı hemde büyük bir uçak gemisi misali önemi vardır.
ah be kim dostum...
türkün türkten başka dostu yok herhalde diyorlar sizin oralarda.....
bak şunu unutma türk olmayı sen seçmedin.müslüman olmayı da sen seçmedin... ya suyun diğer tarafında doğsaydın böyle mi düşünürdün...
Uyar hocam ben makara yapınca problem oluyor. Onuniçin yapamayacağım.
Kusura kalma.
Türk olmayı ben seçmedim. Seçemem. Kimse de seçemez.
Müslim olmayı ben seçtim.
Ha diyeceksinizki ailen müslimandı sende öyle oldun.
Şimdi kafir olamazmıyım. Olanlar gibi. Demekki benim seçimim.
Müsliman olmak. Neyse konuyla ilgili deyildi.
Ben suyun diğer tarafında doğmadım. Ama doğanlarda var benim gibi düşünüyor.:becky:
kim yazdı,
merhaba kim,
duygusal yaklaşımın seni ele veriyor,yani kendi ülkemiz ne kadar haksız olursa olsun diyorsunki benim ülkem olduğu için sevmek zorundayım,sevmek ayrı birşey ama haksızlığa karşı durmamak ayrı,senin yunanistan lı olduğunu düşünemiyorum eğer yunan olsaydın olaya çok daha farklı bakardın.
uyar yazdı,
doğru söze ne denirki,
saygılar
Haksızlıkla ne ilgisi var olayın. Adamlar darbe yapıp anayasal düzeni yıktılar.
yetmedi Türkleri kaçırtmak için öldürmeye başladılar.
Türkiye laf olsun diyemi garantör oldu. (Allah rahmet etsin. Fatin Rüştü Zorlunun büyük gayretleriynen.)
Garantörse garanti ettiğini yapacak. Dayıyacak namluyu Rumun kafasına.
Onların anladığından konuşacak.
Anlaşma yapılmış. Bir devlet kurulmuş. Rumlar bu devleti
yoketme çabasına girmişler.
Türkiye engel olmuş. Hooppp lan durun az biraz demiş.
Şindide tekrar olmaması için iki eşit toplum diyoruz.
Yerse. yemezse gargara iyi gelir.:madgrin::becky:
-Hala anlamıyorsunuz. Türkiye açısından ''illa ki'' çözülmesi gereken bir durum yokdur.
-Çatışmaların kim tarafından başlatıldığının pek bir önemi yokdur, bu aşamadan sonra. Zaten bir Nato soğuk savaş stratejisi planı çerçevesinde KıbrısCumhuriyetine yer yokdu. Dolayısı ile Nato ülkesi TC den de örtülü savaş elemanlarının adaya gönderildiğini biliyoruz.
-Makarios İsraille diplomatik ilişkileri en alt seviyede tutmak isterken, türk tarafının baskısı ile İsrail büyükelçiliği açılmıştır.
-İsrail için hem bir vatan toprağı hemde büyük bir uçak gemisi misali önemi vardır.
Sayın tayyare
Türkiye için dediğiniz doğru olabilir ama burda yaşayan insanlar için bir çözüm kaçınılmaz bir şart. Ayrıca Türkiye için getiriden çok götürüsü olan bir ada Kıbrıs. Buraya harcayacağımız para ile stratejik olarak çok daha iyi şeyler yapılabilir.
Saygılarımla
Umurcan Görür
Kibrisli Türkler de Türk askeri varligindan rahatsiz ve bikmis durumda. Üstelik Türkiye'den sürekli adaya göc gelmesinden de hic hoslanmiyorlar.
Ecevit baska bir karar alacak durumda miydi süphe duyuorum. O an yapilmasi gereken bir harekati yapmis, lakin bundan sonrasi hic de iyi yürütülmedi. Türkiye'de bile hic bir askeri darbe bir kac yildan uzun sürmemistir, oysaki 40 yildan beri Türk askeri Kibris'ta yapisip kaldi. Cözüm üretmekte gevsek davranildi, üstelik diyaloglar Yunanistan ile eski düsmnaliklar ve zitliklar yüzünden gövde gösterisini andirir bir sekilde engellendi ve bilincli olarak inatlasildi. Sonuc Kibris icin hala milyonlarca paranin heda edildigi ve bir o kadar da mantiksiz bir sekilde yüksek askeri personelin konumladirilisi.
Kibris'ta yasayan Kibrisli Türk nüfusu su an 75bin. Türk askeri sayisi 43bin. Türkiye'den Kibris'a gelen göcemen Türk sayisi 175bin.
Sayın tayyare
Türkiye için dediğiniz doğru olabilir ama burda yaşayan insanlar için bir çözüm kaçınılmaz bir şart. Ayrıca Türkiye için getiriden çok götürüsü olan bir ada Kıbrıs. Buraya harcayacağımız para ile stratejik olarak çok daha iyi şeyler yapılabilir.
Saygılarımla
Umurcan Görür
Siz olaya harcadığımız para olarakmı bakıyorsunuz.
İngiltere kendinden binlerce km uzaktaki Falkland adalarını
ısrarla terketmezken.
biz neden Anamurun az ilersindeki adayı terkedeceğiz.
Üstelikte diğer burnumuzun içine girmiş adaların sıkıntısı burun
çibanı gibi dururken.
Ha çözüm ortada Dünya vatandaşı ol (Uyar-Kuranyeter) ver herbirşeyi kurtul.
merhaba,
Doğu Toprakları Kurtuluş Savaşı Öncesi Ermenilerinmiydi Yada Sana şöyle söyleyim Yakın Tarihte Ermenilerin Anadolu üzerinde topragı varmıydı.
Pkk Kimdir ?? pkk kimin Hakkını Kime Savunuyor. Arkasında Kimler var,
Sence Arkasında Devlet Gücü Yokmu ?? Bu Adamların hepsi Kürtmü ?
bir kere sen bunları bir araştır. Okuma alışkanlığın olsun.
Kürtlerin Hakkını Gelip Kimse Bize Savunamaz. Onlar Bizim Vatandaşımız.
Bu Bir.
2.si Hangi Hakkı savunacak ?
Bizim Kürtlere Karşı Hakkımız Var Kardeş
Adamlar elektriği Bedavaya kullanıyor Senin Haberin Varmı
Bu Elektrik Paraları Senin Benim Cebimden Çıkıyor
Senelerdir Bu böyle
Bizim Hakkımızı Kim Savunuyor.
2 Sene Diyarbakır kulp 4 sene de Merkez Olmak Üzere 6 sene diyarbakırda kaldım ben .
Kırmızı Işıkta Arabada Beklerken Sileceklere Yapışıp Abi Siliyim Abi siliyim, Para Vermeyince Küfür Eden Kim Kürt.
İzmirde Yaşlı Kadını Öldürüp Kadına Tecavüz Eden Kim Mardinli bir Kürt..
Bizim Hakkımızı Kim Savuncak Kardeşim.
Çok uzatmaya Gerek yok Pkk Arkasında Ermenistan Ve Bazı uluslararası güçler olan bir terör Örgütüdür.
Ve biz Bu adamlara O kadar Saygılıyız ki Adamları milletvekili yapıyoruz.
Mecliste Barındırıyoruz
Allah Affetsin Bizi.
biz Bu adamlara O kadar Saygılıyız ki Adamları milletvekili yapıyoruz. Mecliste Barındırıyoruz
yazık birde utanmadan general deyip askeri karıştırmışsın işin işine...
kardeşim senin ne kadar milletvekili olmaya hakkın varsa onların da o kadar var...
kin nefret üretmeyi bırak !!!! birlikte yaşamayı öğren... yazık sana
General Nicki Oynadıgım bir online Oyundan Ötürü asker karıştırmak filan Derken Çocuk çocuk konuşma.
Benim Askerime Kurşun sıkanları orda barındırcak kadar açıksınız Demek... Sizin Gibilerin Adının Ne konması Gerektiğini Halka Bırakıyorum.
benim kimle yaşayıp yaşamayacagıma Sen karışamazsın
Git kumda Oyna Sen. Sen Öyle Dersen ben böyle derim.
Selametle...
İşine Bak.
kardeşim senin ne kadar milletvekili olmaya hakkın varsa onların da o kadar var...
kin nefret üretmeyi bırak !!!! birlikte yaşamayı öğren... yazık sana
sayın uyar,
bu devletin askerine kurşun sıkanlarla mı birlikte yaşamayı öğreneceğiz,
terörist cenazesine gidenlerlemi birlikte yaşamayı öğreneceğiz,
vatanı bölmeye çalışanlarlamı birlikte yaşaayı öğreneceğiz,
emperyalist güçlerin,vaad lerine inananlarlamı birlikte yaşamayı öğreneceğiz,
bebek katilleriylemi birlikte yaşamayı öğreneceğiz
öğretmeni,doktor u,polisi,devlet memurlarını öldürenlerlemi birlikte yaşamayı öğreneceğiz,
terör örgütünün propagandasını yapanlarlamı birlikte yaşamayı öğreneceğiz,
onların derdi birlikte falan yaşamak değil,devlet içinde devlet kurmaktır.bunlarlamı birlikte yaşayacağız.
siz o kadar birlikte yaşamak istiyorsanız,çıkarsınız t.c. vatandaşlığından gidip kuzey ırakta yaşarsınız.onlarla birlikte.
siyasi alanda haklarını arayacaklarsa dağdaki üç beş çapulcu,soytarının propagandasını yapmazlar,ya seversin yada terkedersin
onlara verilen bütün hakları,kendileri sabote ediyor.oda yetmiyor askere kurşun sıkıyor.bunlara verilecek hak falan kalmadı artık.
saygılar.
sayın uyar,
bu devletin askerine kurşun sıkanlarla mı birlikte yaşamayı öğreneceğiz,
terörist cenazesine gidenlerlemi birlikte yaşamayı öğreneceğiz,
vatanı bölmeye çalışanlarlamı birlikte yaşaayı öğreneceğiz,
emperyalist güçlerin,vaad lerine inananlarlamı birlikte yaşamayı öğreneceğiz,
bebek katilleriylemi birlikte yaşamayı öğreneceğiz
öğretmeni,doktor u,polisi,devlet memurlarını öldürenlerlemi birlikte yaşamayı öğreneceğiz,
terör örgütünün propagandasını yapanlarlamı birlikte yaşamayı öğreneceğiz,
onların derdi birlikte falan yaşamak değil,devlet içinde devlet kurmaktır.bunlarlamı birlikte yaşayacağız.
siz o kadar birlikte yaşamak istiyorsanız,çıkarsınız t.c. vatandaşlığından gidip kuzey ırakta yaşarsınız.onlarla birlikte.
siyasi alanda haklarını arayacaklarsa dağdaki üç beş çapulcu,soytarının propagandasını yapmazlar,ya seversin yada terkedersin
onlara verilen bütün hakları,kendileri sabote ediyor.oda yetmiyor askere kurşun sıkıyor.bunlara verilecek hak falan kalmadı artık.
saygılar.
Sizin Gibi Kendini Yetiştirmiş Arkadaşların Halen Var Olduğunu Bilmek İnanın Beni Çok mutlu Ediyor.
Bravo
Saygılarımla General