PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Geçmişten Günümüze Yılan Kültü

Natan
06-03-2010, 20:16
Eski Mısırlılar ve Gritte yaşayan Minoslar yılana tapardı.Eski İsrailoğullarından bazıları da bakır bir yılana kurbanlar sunmuş tur.Aynı milletten olan başkaları da "sürüne canlıların "tasvirlerini yapmış,bunların önünde buhur yakmıştır. (Hez.8:10-12 ; 2.Kral.18:4 )

Yılanların tapınmada kullanılması çok çeşitli coğrafyalarda da ortaya çıkmıştır. Bu orta asya inançlarında da olup Yunan kültüründe de vardır..

http://img220.imageshack.us/img220/143/300pxmedusaberninimuseiu.jpg

Yılan kültü,Yunan mitolojisinde Medusa olarak karşımıza çıkmaktadır.

Eski Meksika uygarlıklarında da yılan tanrıların tapınılırdı.Örneğin Mayaların "en büyük tanrısı" Itzamnanın simgelerinden biri Yılandı.Quetzalcoatl, yani tüylü yılan ,Tolteklerin bilgi,kültür ve felsefe tanrısıydı.Aztekler de bu tanrıyı bilgi tanrısı olarak görür ve herşeyin yaratıcısı olarak algılarlardı.Zamanla tüylü yılana diğer tanrılardan daha çok önem verildi ve en büyük tanrı oldu.

http://img111.imageshack.us/img111/8356/1073w20mask20aztek20clay2tf.jpg

Tolteklerin Tüylü yılan tanrısı Quetzalcoatl 'ın bir tasviri .Bir çok kabartmalarda da mevcut ancak ben henuz bulamadım.

Orta Amerikada yaşayan halklar yüzyıllar boyunca tüylü yılana taptılar.Günümüzde meksikada yaşayan ,Koralar ve Huykollar hala bu tanrıya tapıyor.Bazı festival günlerinde üzerlerine tüyler takıp yılan hareketlerini yaparak dans ederler.Guatemala da bazıları da katolik azizlerle bu yılan ları özdeştiriyor aynı güçte olduklarını idda ediyorlar.

ELİNDE YILANLA TAPINANLAR

http://www.mailce.com/wp-content/uploads/2008-11-21_1135.jpg

ABD nin güneydoğusundaki bazı protestan kiliselerinin mensupları ellerine zehirli yıanlar alıyorlar.Bazıları yılanı omuzundan sarkıtırken bazıları ise eline birçok yılan alırlar.Ancak yılanı kaldırmak yada hareket ettirmek onu ürkütüp ,insanları ısırmasına neden olur. Bu yüzden pek çok kişi de bu ayinlerde zehirlenerek ölmüştür.

Bunu Markos 16:17,18 e dayandırmaktadırlar.Çünkü orada "elleriyle yıllanlar tutup kaldıracaklar" deniyor. Ancak bu ayet pek çok çeviride yer almaz, daha doğrusu pek çok orjinal elyazmalarında da görülmüyor .

Natan

Ovidius
06-03-2010, 21:13
Şahmaran es geçilmiş,tıp ın simgesi,hindu inançlarındaki yılan,şeytanın yılan kılığına girmesi,hititlerde, ve daha nice medeniyette yılanı farklı kılan nedir ben onu merak ediyorum.

Natan
07-03-2010, 00:07
Aslında aklımdakileri yazdım ben. Siz de paylaşıma devam edebilirsiniz:)

ALKA
07-03-2010, 01:21
Yilan Kültü cok eski Babil inanc ve mitolojilerine kadar dayanan eski bir semboliktir. Sanirim Gönül Tekin bir videosunda yilan kültünün nereden geldigini cok iyi ve detayli olarak anlatmisti. Tanri Tammuz'un yaz bitip yaratma gücü yok oldugunda ölmesi ve yer altina gitmesi, ilkbaharda canlanmasi ve Tanrica Inanna ile birlesmesi ile bolluk gelmesi ve canliligin yeniden olusmasi ritüellerinde yilan önemli bir sembole sahipti. Tammuz’un bu tür özellikleri yüzünden onun simgesi Ama’ Usum Galana denilen bir yilandi. Diger bir simgesi ise hurmaydi. Topragin altina inen Tammuz'un gücünü simgeleyen asagiya dogru salkan dallar ile yeraltindan geri cikisini temsil eden, topragin altindan cikip agacin gövdesine sarilan cift yilan, diger tüm kültürleri ve inanclari etkilemislerdir. Bugün bilindigi gibi bir dala sarilan cift yilan sembolü hala tibbin sembolü olarak kullanilmaktadir.

Eski Ahit'te de Tanri cölde isyan eden Israilogularini cezalandirmak icin yilanlar gönderir.

Cölde Sayim (4. Moses);
5 Tanrı'dan ve Musa'dan yakınarak, "Çölde ölelim diye mi bizi Mısır'dan çıkardınız?" dediler, "Burada ne ekmek var, ne de su. Ayrıca bu iğrenç yiyecekten de tiksiniyoruz!"
6 Bunun üzerine RAB halkın arasına zehirli yılanlar gönderdi. Yılanlar ısırınca İsrailliler'den birçok kişi öldü.

Bu cezanin kaldirilmasi icin de Musa'ya yakaran Israilogullari icin Tanri Musa'ya tunctan bir yilan yapip dikmsini emreder. Bu dikili tunc yilana bakan ibraniler yilan zehirlenmelerinden kurtuluyorlardi.

7 Halk Musa'ya gelip, "RAB'den ve senden yakınmakla günah işledik. Yalvar da, RAB aramızdan yılanları kaldırsın" dedi. Bunun üzerine Musa halk için yalvardı.
8 RAB Musa'ya, "Bir yılan yap ve onu bir direğin üzerine koy. Isırılan herkes ona bakınca yaşayacaktır" dedi.
9 Böylece Musa tunç bir yılan yaparak direğin üzerine koydu. Yılan tarafından ısırılan kişiler tunç yılana bakınca yaşadı.

Hatta tunctan yapilmis bu dikili yilan heykelinin ismi Nehuştan olup bu yilan heykeli uzun bir müddet ibraniler tarafindan kutsal emanetlerden birisi olarak muhafaza edilmistir. Nasil bugün hristiyanlar icin dikili hac heykeline bakip bir "kurtulus" bekleniliyorsa Ibraniler de ayni sekilde bu dikili yilan heykeline bakarak bir kurtulus bekliyorlardi.

Kral Hizkiya döneminde kadar muhafaza edilen ve bir kutsallik tasiyan yilan heykeli
kült simgesi oldugu ve kendisine buhur ile tütsüler yakildigi icin -Kabe'deki putlarin kirilmasi olayina benzer sekilde -diger tüm dikili tas, put ve heykellerle beraber parcalanmistir.

2. Krallar 18
2 Hizkiya yirmi beş yaşında kral oldu ve Yeruşalim'de yirmi dokuz yıl krallık yaptı. Annesi Zekeriya'nın kızı Aviya'ydı.
3 Atası Davut gibi, o da RAB'bin gözünde doğru olanı yaptı.
Alışılagelen tapınma yerlerini kaldırdı, dikili taşları, Aşera putlarını parçaladı. Musa'nın yapmış olduğu Nehuştan adındaki tunç yılanı da parçaladı. Çünkü İsrailliler o güne kadar ona buhur yakıyorlardı.

Natan
09-03-2010, 14:18
Yılanlarda tedavi edici bir yön de olduğunu düşünen insanlar var.
Bu hem uzak doğu inanışlarında mevcut ,hem günümüzde hem de eski israiloğullarında da vardı.

ALKA
09-03-2010, 15:46
Bu hem uzak doğu inanışlarında mevcut ,hem günümüzde hem de eski israiloğullarında da vardı.
Sayin Natan'in bu düsüncesine ek olarak, caglar boyunca yilanlarin kabuk atip kendilerini yeniledikleri icin iyilestirici bir etkisi olduguna inanildigi gibi bu özellikleri yüzünden yilanlar ölümsüzlügün sembolu olarak da kullanilagelmislerdir.

YOLCULUKLAR
09-03-2010, 23:10
Yazacaklarım çok mu alakasız olacak bilmiyorum ama duyduğum bilgiyi aktarayım.

Bir gün veterinerle konuşuyordum, konu kedilerin tıslamasına gelmişti. Veteriner ise kedilerdeki tıslamanın yılanlardan miras aldığını söylemişti. Acayip şaşırmıştım, ne alaka yani yılan ve sevimli bir kedicik :) Benim şaşkınlığımı görünce veterinerde tüm hayvanlardaki tıslamanın yılanlardan geçtiğini söylemişti.

Mesela bu konuda bile yılanın diğer hayvanlar nazarında bir üstünlüğü var. En tipik özelliklerini diğer hayvanlara miras vermişler.

(Bu arada evrimci arkadaşlar cevaplarsa sevinirim bu tıslamanın miras alındığı işi gerçekten doğru mu?)

Natan bu hala bilimsel olarak geçerli değil mi? Çok çok eskiden (herhalde bir 10 yılı vardır) belgeselde izlemiştim. Adamlar yılanın kafasından tutuyorlardı, yılanın zehirini kavanoza koyuyorlardı ve o zehiri ilaç fabrikalarına götürüp ilaç yapıyorlardı (hafızam beni yanıltmıyorsa bu ilaç bir antiboyitikti).