Orijinalini görmek için tıklayınız : Camide kadın-erkek savaşı
ABD’nin başkenti Washington DC’de bulunan İslam Merkezi (Islamic Center of Washington), ibadete gelen bir grup kadınla cemaat arasında çıkan ayrımcılık tartışmasına sahne oldu. İbadetlerini cami içindeki ayrı bir odada yapmayı reddeden kadınlar, erkeklerle aynı alanda namaz kılmak isteyince olay çıktı.
Pazar günü erken saatlerde İslam Merkezi’ne gelen 6 kadın, camiye erkeklerin kullandığı ana kapıdan girdi. Ancak camiye daha önce gelen yaklaşık 20 erkek, duruma itiraz etti. Bunun üzerine cemaate namaz kıldıran imam, ibadeti yarıda keserek mikrofondan, “Bazı insanlar gelip namazımızı bölüyor, bu yüzden bekleyeceğiz” anonsu yaptı. Erkeklerin protestosu sürerken, birkaç dakika içinde olay yerine gelen polisler, kadınlara camiyi terk etmelerini, aksi takdirde tutuklanacaklarını söyledi. Camiden ayrılmak zorunda kalan kadınlar, tepkilerini polislerin bakışları altında sokakta namaz kılarak gösterdi.
http://i.milliyet.com.tr/HaberAnaResmi/2010/03/08/camide-kadin-erkek-savasi-542470.Jpeg
‘Kendi caminizi inşa edin!’
Olayın ardından konuşan ve adını vermek istemeyen imam, kadınların kanuna karşı geldiklerini söyledi. Protestoculara ateş püsküren cemaat ise, daha sert konuştu. Camiden öfkeyle ayrılan erkeklerden biri, yaşananları “iğrenç” olarak nitelendirirken, bir diğeriyse kadınlara, “Gidin kendi caminizi inşa edin!” diye bağırdı.
Uğradıkları muameleye isyan eden kadınlardan Amerikalı Fatima Thompson, “Ahşap bariyerler indirilmeli ve kadınların da erkeklerin arkasında namaza katılmasına izin verilmeli. Bizim ricamız budur. Cinsiyet ayrımcılığına karşıyız. Bu, hem hiç sağlıklı değil, hem de toplumumuzu yansıtmıyor” diye konuştu. ABD’de benzer protestolara katılan Müslüman feministlerden Asra Nomani ise, “Eğer bu ülkede bir siyahsanız, size gidip köşede oturmanızı söyleyemezler. Ama kadınsanız derler” diyerek tepkisini dile getirdi. Şubat ayında da 20 kadından oluşan bir grup, benzer bir girişimde bulunmuştu.
http://www.milliyet.com.tr/camide-kadin-erkek-savasi/dunya/haberdetay/09.03.2010/1208769/default.htm?ver=42
Namaza durulunca, dünyadan kopup Rabb'in huzur-u divanına durulur, derler. Galiba cogunun kadinlarla beraber kilindigi bir namazda beceremedigi ve düsüncelerinin otomatik olarak cinsellige takildigi sey bu olsa gerek. Üstelik Kuran'in hic bir ayetinde kadinlarin erkeklerle namaz kilmasi yasaklanmis degilken ve erkeklerle kadinlar Islam'in en kutsal mekani Kabe'yi hic bir haremlik selamlik uygulanmasi olmadan beraberce rahat bir sekilde tavaf edebilirken, islam din adamlarinin ayetleri yetersiz bularak hadis ve sair yöntemlerle böyle bir seye kudsiyet kazandirmalari ve bunu yaparken de sirk kosmanin lanetlenmis oldugunu bile bile Allah adina yaptiklarini söylemeleri de ilginctir. Islam'in Kabe'yi tavaf etme örneginde oldugu gibi din ve sehvet islerini tam olarak ayirabilmeleri , Islam ile humanizmi biraraya getirebilmesi daha uzun bir zaman alacaktir.
Bir müslüman olarak kadınlar ile erkeklerin ayrı namaz kılmalarından dolayı aklıma cinsellik gelmiyor, peki sizin aklınıza nasıl cinsellik geliyor?
Haber çok enteresan bir haber bence. Hiç bir erkek müslüman, hiç bir kadın müslümana burada namaz kılamazsın gidin kendi caminizi inşa edin diyemez, demez. Burada nasıl söylenilmiş?
Ayrıca şu cümle de çok enteresan.
"“Eğer bu ülkede bir siyahsanız, size gidip köşede oturmanızı söyleyemezler. Ama kadınsanız derler”
Bu ülkede denmiş, olayın ülke ile alakasımı var ki bu ülkede denmiş? Konu ile ilgili inceleyebileceğimiz yabancı bir link varmıdır acaba? Zira burada milliyet olayı saptırmış gibi geldi.
Ve son olarak sayın ALKA, olaya cinselliği katmanızın ne kadar yanlış olduğunu bizzat vermiş olduğunuz tavaf örneği bile göstermektedir.
İslam'da bazı şeylerine uyayım, bazılarına ise uymayım yoktur. Eğer kalpten yürekten inanıyorsanız tabi...
Saygılarımla
milomanara
09-03-2010, 23:33
Müslüman kadının kendisine sorması gereken soru:"Ne saçmalıyorum ben yahu?"
Kadınlığından habersiz, zavallı zombiler topluluğudur Müslüman kadınlar. Cümlesine acil şifalar diliyorum.
Konu ile ilgili inceleyebileceğimiz yabancı bir link varmıdır acaba? Zira burada milliyet olayı saptırmış gibi geldi.
Pakistan The Siasat Daily Gazetesi
"In US, Muslim women challenge mosque gender separation"
http://www.siasat.com/english/news/us-muslim-women-challenge-mosque-gender-separation
News Yahoo
In US, Muslim women challenge mosque separation
http://news.yahoo.com/s/afp/20100308/ts_alt_afp/religionislamwomenrightsus
American University Radio Wamu
Muslim Women Protest Policies At Islamic Center Of Washington
http://wamu.org/news/10/02/22.php#32474
One India News
US: Muslim women fight gender bias in mosque
http://news.oneindia.in/2010/03/08/us-muslim-mosque-fight-gender-bias-in-mosque.html
Ve son olarak sayın ALKA, olaya cinselliği katmanızın ne kadar yanlış olduğunu bizzat vermiş olduğunuz tavaf örneği bile göstermektedir.
Kadinlarin erkeklerle birlikte camide namaz kilmasinin önünde cinsel nedenlerden baska herhangi bir neden var midir sayin EnvyMe? Bilmiyorsak siz aciklayinniz, kadinlarin erkeklerle birlikte namaz kilmalarinda cinsel sakincalardan baska nasil bir mahsur veya gerekce olabilir? Kadinlarla birlikte namaz kilinmasinda Islam dünyasina ne gibi bir zarar var?
Hem de Islam'in en kutsal mekani olan Kabe gibi bir yerde kadinlarla beraber tavaf edebilen bir müslümanin Kabe'de konsantresini bozulmuyorsa ve gözü kadinlara takilmadan ibadetine odaklanabiliyorsa neden camide de yapamasin diye insan düsünmez mi? Bu hanimlar erkeklerle ic ice namaz kilmak da istemiyorlar, arka saflarda kilmak istiyorlar. İslam'da konu kadin olunca her sey böyle degil midir? Önde erkekler, arkada kadinlar? Islam dinini yasayan bir erkek, kadinlardan daima kacmasi gerektigini bildigi icin Allah'in evinde ne isi var bu seytanlarin diye düsünebilir ve istemeyebilir. Normaldir, iste Islam ancak böyle bir kafa yapisinda yer edebilir.
Bu da VOX TV'de haber videosu
http://www.youtube.com/watch?v=dp76FcuqOak&feature=player_embedded
Bu da ayni camiden kadinlarin erkekler bölümünde erkeklerin arkasinda yine de namaz kilarken cekilmis görüntülerin bir videosu. Bu olay esnasinda polis cagrilmistir.
"On February 20, 2010, a small group of Muslim women prayed in the mens section of the Islamic Center of Washington. Asra Nomani reported from inside the mosque. Mosque officials asked the women to go to the section designated for women, and ultimately called the police when the women refused".
http://www.youtube.com/watch?v=ejtqZxPvUxY&feature=player_embedded
Kadinlarin erkeklerle birlikte camide namaz kilmasinin önünde cinsel nedenlerden baska herhangi bir neden var midir sayin EnvyMe? Bilmiyorsak siz aciklayinniz, kadinlarin erkeklerle birlikte namaz kilmalarinda cinsel sakincalardan baska nasil bir mahsur veya gerekce olabilir? Kadinlarla birlikte namaz kilinmasinda Islam dünyasina ne gibi bir zarar var?
Hem de Islam'in en kutsal mekani olan Kabe gibi bir yerde kadinlarla beraber tavaf edebilen bir müslümanin Kabe'de konsantresini bozulmuyorsa ve gözü kadinlara takilmadan ibadetine odaklanabiliyorsa neden camide de yapamasin diye insan düsünmez mi? Bu hanimlar erkeklerle ic ice namaz kilmak da istemiyorlar, arka saflarda kilmak istiyorlar. İslam'da konu kadin olunca her sey böyle degil midir? Önde erkekler, arkada kadinlar? Islam dinini yasayan bir erkek, kadinlardan daima kacmasi gerektigini bildigi icin Allah'in evinde ne isi var bu seytanlarin diye düsünebilir ve istemeyebilir. Normaldir, iste Islam ancak böyle bir kafa yapisinda yer edebilir.
Ben, benim aklıma cinsellik gelmiyor dedim. Nedenlerini bilecek kadar bilgili değilim. Nedenlerini bilecek kadar bilgili değil isem, haddimi bilir, cinselliği işin içine katmam. Bunu demek istedim. Farkındaysanız kendi adınıza değil müslümanlar adına ki bunlara benide katabiliyoruz, konuşuyorsunuz. Önce yargı sonra infaz...
Camilerde zaten kadınlar için ayrı yerler vardır. Gidin Eyüp Sultan'a, görün eğer uygulamayı görmek istiyorsanız.
İşte yukarıda söylediğim gibi, hiç bir müslümanın bir kadın mümine ne işi var burada demeye hakkı yoktur. Ama siz hakkı varmış gibi söyleyip ardından infazınızı yapıp, normaldir işte İslam ancak böyle bir kafa yapısında yer edebilir diyorsunuz.
Asıl enteresanı ise, bu kadar hor gördüğünüz bir kafa yapısına olan ilginiz. Bu kafa yapısına sahip isek size söyleyeceğim başka sözüm yok. Buyrun kendinizle paylaşın düşüncelerinizi.
Saygılarımla
İşte yukarıda söylediğim gibi, hiç bir müslümanın bir kadın mümine ne işi var burada demeye hakkı yoktur. Ama siz hakkı varmış gibi söyleyip ardından infazınızı yapıp, normaldir işte İslam ancak böyle bir kafa yapısında yer edebilir diyorsunuz.
Sizin düsünceniz nedir bunu hala söylemediniz. Benim namaz kildigim dönemlerde camilerde kadinlar icin digerlerini göremeyecek ve baskalari tarafindan da bakilamayacak bir sekilde kapali özel bölümler vardi. Yani kadinlar erkeklerin arkasinda dahi olsa ayni bölümde saf tutamiyorlardi. Bu bölümler camilerde kaldirildi da benim mi haberim olmadi? Sizin fikriniz nedir? Mesela size göre kadinlar ile erkekler ayni bölümde namaz kilmali ve kadinlar arka saflarda yer alabilmeli mi? Siz camiye namaza gitmiyor musunuz? Sizin gittiginiz camilerde durum nasil? Inandiginiz Islam'in camilerde kadin ile erkegin neden beraber namaz kilmadigini neden ögrenip arastirmiyorsunuz? Nasil olur da ait oldugunuz dinin gereklerini ve gerekcelerini bilmezsiniz?
Bakiniz konunun ana fikri "kadinlar camide erkek cemaatin arkasinda namaz kilabilir mi, kilamaz mi?". Camide haremlik-selamlik uygulamasi ne Kuran'da ne de sünnette -benim bildigim ve okudugum kadariyla- yoktur. Siz vardir diyorsaniz o zaman kaynaginizi ortaya koyarsiniz ben de bu yazismadan istifade etmis olurum. Yoksa namaz esnasinda olasi ve akla gelebilecek "fantezilerle" konuya bakmaya kalkarsak, cami cemaatini "kadini bir tel saci dahi gözükmezsizin tesettürlü haliyle bile görünce tahrik olan ve ibadetini sakatlayan" kisiler oldugunu zanneder ve onlara iftira etmis oluruz.
Soruma bir cevap düsünün. Kadin-erkek icice Kabe'yi tavaf ediyorsa neden beraber namaz kilamıyor? Eger amac ibadete motivasyon ise Hac ibadet degil mi? Eger sorun degilse neden namazda sorundur?
Sizin düsünceniz nedir bunu hala söylemediniz. Benim namaz kildigim dönemlerde camilerde kadinlar icin digerlerini göremeyecek ve baskalari tarafindan da bakilamayacak bir sekilde kapali özel bölümler vardi. Yani kadinlar erkeklerin arkasinda dahi olsa ayni bölümde saf tutamiyorlardi. Bu bölümler camilerde kaldirildi da benim mi haberim olmadi? Sizin fikriniz nedir? Mesela size göre kadinlar ile erkekler ayni bölümde namaz kilmali ve kadinlar arka saflarda yer alabilmeli mi? Siz camiye namaza gitmiyor musunuz? Sizin gittiginiz camilerde durum nasil? Inandiginiz Islam'in camilerde kadin ile erkegin neden beraber namaz kilmadigini neden ögrenip arastirmiyorsunuz? Nasil olur da ait oldugunuz dinin gereklerini ve gerekcelerini bilmezsiniz?
İslam'da bazı şeylerine uyayım, bazılarına ise uymayım yoktur. Eğer kalpten yürekten inanıyorsanız tabi...
Nedenlerini bilecek kadar bilgili değilim. Nedenlerini bilecek kadar bilgili değil isem, haddimi bilir, cinselliği işin içine katmam. Bunu demek istedim. Farkındaysanız kendi adınıza değil müslümanlar adına ki bunlara benide katabiliyoruz, konuşuyorsunuz. Önce yargı sonra infaz...
Bu kafa yapısına sahip isek size söyleyeceğim başka sözüm yok. Buyrun kendinizle paylaşın düşüncelerinizi.
Bunlar daha önceki mesajlarımdan alıntılar. İçlerinde sorduklarınızın cevabı vardır.
Bakiniz konunun ana fikri "kadinlar camide erkek cemaatin arkasinda namaz kilabilir mi, kilamaz mi?".
Camide haremlik-selamlik uygulamasi ne Kuran'da ne de sünnette -benim bildigim ve okudugum kadariyla- yoktur. Siz vardir diyorsaniz o zaman kaynaginizi ortaya koyarsiniz ben de bu yazismadan istifade etmis olurum. Yoksa namaz esnasinda olasi ve akla gelebilecek "fantezilerle" konuya bakmaya kalkarsak, cami cemaatini "kadini bir tel saci dahi gözükmezsizin tesettürlü haliyle bile görünce tahrik olan ve ibadetini sakatlayan" kisiler oldugunu zanneder ve onlara iftira etmis oluruz.
Namaza durulunca, dünyadan kopup Rabb'in huzur-u divanına durulur, derler. Galiba cogunun kadinlarla beraber kilindigi bir namazda beceremedigi ve düsüncelerinin otomatik olarak cinsellige takildigi sey bu olsa gerek.
İftirayı zaten etmiş oluyorsunuz kanımca. Bu yüzden, örnek olması için nedenini bilmiyorsam haddimi bilir işin içine cinselliği katmam demiştim.
Soruma bir cevap düsünün. Kadin-erkek icice Kabe'yi tavaf ediyorsa neden beraber namaz kilamıyor? Eger amac ibadete motivasyon ise Hac ibadet degil mi? Eger sorun degilse neden namazda sorundur?
http://www.sorularlaislamiyet.com/subpage.php?s=article&aid=2794
Saygılarımla
“Kadınların en hayırlı mescitleri, evleridir” Feyzü’l-Kadîr, 3: 491 Hadis no: 4087
“Kadınların en hayırlı mescitleri, evleridir” Feyzü’l-Kadîr, 3: 491 Hadis no: 4087
Sayın ALKA,
Verdiğim linkten işinize geleni almayın. Verdiğim linkteki yazıda verilen ilk hadisi koyun buraya. Sonrasında neler olmuş, anlatılmış.
Benim oturduğum evin yakınındaki camiye annem sürekli gider namazını kılar. Arkadaşlarıda var, sürekli onlarda gider. Hiç kimsede camiden tek kelime etmez. Burada ki yani bu haberdeki asıl amaç zaten fitne çıkarmaktır. Bu yüzden ilk yazdığım mesaja bakarsanız, bu ülkede diye başlayan bir cümleye dikkat çekmiştim. Ama siz hiç buna değinmediniz. Orada ilk mesajınızda koyduğunuz resimde 4 tane kadın var. En sağdakinin örtünme şekli diğerlerine göre farklı. Şimdi ben o resimi görünce bile oradaki insanların samimi olmadığını söyleyebilirim. Çünkü öyle kapanan birisi erkeklerin arasında namaz kılacağım diye ortaya çıkmaz. O yüzden beyhude İslam'a iftira atmayın diyorum size. Konu ile ilgili bilginiz yok ise bilene sorun ama sadece sorun yorumunu yapıp infaz etmeyin.
Samimi olan bir insanın, ister müslüman olsun ister ateist arayıpta bulamayacağı cevap yoktur. Maksat cevap aramak değilse zaten sözlerin hiç bir anlamı yok.
Saygılar
Muhammed peygamberi zamaninda haremlik-selamlik uygulamasi var miydi sayin envyme? Yoksa bu uygulamanin dine sonradan sokulmus bir biat oldugunu mu düsünüyorsunuz? Muhammed peygamberi zamaninda haremlik selamlik uygulanmasinin oldugunu gösteren hadislere örnek verir misiniz?
Kadın imam olasa cemaat k.çına bakar :)
TurkceRap
12-03-2010, 22:25
Kimse kusura bakmasın, insanları yargılamak adetim değildir, fakat bana üzüm yemek değil de, bağcıyı dövmek için çıkarılmış bir olay gibi geliyor.
Bir dini kabul ettiysen, onun bütün hükümlerini, rituellerini, örfünü de kabuletmişsin demektir, ha yok kabul etmediysen, zaten seni bağlayan birşey de yoktur.
Yahudilikte esasen kadın Haham var mı? (Özellikle 17. yüzyıla kadar), Hristiyanlarda kadın papa var mı? yok,Kadın papa vakası denen olayın ise nasıl trajikbir sonla bittiği ise sanırım birçoğumuzun malumudur.
bir dini eleştirebilirsin, hatta gelişim sürecine dair deliller de getirebilirsin, hatt hakaret dahi etsen seni bağlar, ama hem bi dine inanıp, hem de sonra yok şöyle değil de böyle olsun dersen, otur bi Kuran da sen yaz o zaman.
Organize dinlere inanmayan biri olarak ben bunların hiçbirini onaylıyor değilim, Bana göre TANRI'Nın Mabedi insanın Kalbi, Gönlü, Aklıdır, e Kadınla erkeğin birlikte düşünmesine dair bi mani de olmadığına göre benim açımdan da ayrı gayrı yoktur.
Fakat dinler ortada hükümleri de ortadadır, İslamda ayrı saflarda fakat aynı yerin içinde Kadınlarla erkeklerin namaz kılabileceğini biliyorum, 3 semavi dinin 3'ünde de birtakım uygulamalar vardır ve siz de bunları kabulediyorsanız, uymak durmundasınızdır.
Tekrar ediym ki mensubu olmadığım bir dinle ilgili tez anti tez çatışmasına girmek gerekmesin, ben bu uygulamaların hiçbirine taraf değilim, fakat orda olanları da çok inandırıcı bulduğumu söyleyemeyeceğim (Kesin yargıda bulunmamakla beraber).
"Bir dini kabul ettiysen, onun bütün hükümlerini, rituellerini, örfünü de kabuletmişsin demektir"
Konunun koptuğu yer de zaten burda. islam alemi nüfusunun ne kadarı seçmeli olarak dinlerini belirleyerek hükümlerini kabul etmişlerdir? zorunlululuktan başka bir sorun göremiyorum. eğer inanırlarına seçme hakkı tanımış olan kuralları olmuş olsaydı kadınların da bu şekilde bir çıkışı gerçekleşmezdi.
"Bir dini kabul ettiysen, onun bütün hükümlerini, rituellerini, örfünü de kabuletmişsin demektir"
Konunun koptuğu yer de zaten burda. islam alemi nüfusunun ne kadarı seçmeli olarak dinlerini belirleyerek hükümlerini kabul etmişlerdir? zorunlululuktan başka bir sorun göremiyorum. eğer inanırlarına seçme hakkı tanımış olan kuralları olmuş olsaydı kadınların da bu şekilde bir çıkışı gerçekleşmezdi.
Seçme hakkı?
Neye göre, kime göre seçme hakkı sevgili pervane?
Milyarlarca insan, yarısının kadın olduğunu düşünsek, bu kadar kadına göre seçme hakkı mı?
Seçim başta yapılır, o da imandır. Sonrasında gerçekleşen herşey imana bağlıdır. Allah zaten herşeyi insanlara hakkı ile vermiş ve kimin gerçekten iman ettiğini de bilendir. Zorunluluktan namaz kılan, zorunluluktan iman eden olmaz, olursa onun ki iman olmaz.
Saygılarımla
Seçme hakkı?
Neye göre, kime göre seçme hakkı sevgili pervane?
Milyarlarca insan, yarısının kadın olduğunu düşünsek, bu kadar kadına göre seçme hakkı mı?
Seçim başta yapılır, o da imandır. Sonrasında gerçekleşen herşey imana bağlıdır. Allah zaten herşeyi insanlara hakkı ile vermiş ve kimin gerçekten iman ettiğini de bilendir. Zorunluluktan namaz kılan, zorunluluktan iman eden olmaz, olursa onun ki iman olmaz.
Saygılarımla
"Seçim başta yapılır, o da imandır."
Seçim yapılmıyor dayatılıyor, doğmadan kimliklerimiz adımız hazır, üstelik bu kader değil insan yazması.
"Sonrasında gerçekleşen herşey imana bağlıdır."
Sonrasında gerçekleşen herşey sadece ve sadece "Çıkar sahiplerinin toplumu nasıl yöneteceği" doğrultusundaki kararlarına bağlıdır.
"Allah zaten herşeyi insanlara hakkı ile vermiş ve kimin gerçekten iman ettiğini de bilendir."
Bu cümle ucu hiçbiryere bağlanamayan ve çelişkilerle dolu, muallak bir övme ile hakkaniyete bağlı bir sistem dayatmasını betimliyor. kelime kelime analiz edelim:
---"Allah zaten herşeyi insanlara hakkı ile vermiş"--
Kesin olmayan bir hükmü, elimizde ispat edemeyeceğimiz noktalara dayandırarak, hak dağıtımında bulunmuşsunuz.
Ekonomi çevrelerinin ve çıkar kitlesinin kriterlerini ve uzun dönem kar arttırımı planlarını da işin içine katmışınız. Paritelerle hatta ve hatta faiz miktarlarıyla bütün bu dengeleri ayarladığınıda söylüyorsunuz. O zaman; allah faizi ve haksız kazançları "insanlara hakkı ile vermiş" cümlesi ile birleştirdiğimizde " allah faiz ve günah olan kazançları kendi alleri ile vermiştir" hükmüne varıyoruz.
Bu konuda ise ---"Allah zaten herşeyi insanlara hakkı ile vermiş"-- cümlesi; kadınların pek de iyi şeyler hak etmediği fikiri, tekrar olarak bilinç altına pompalanmış oluyor.
Allah neden bir yarattığını diğerine üstün tutsun?
"Sadece güçlü olduğu için" cevap bu kadar basit çünkü;
Kadın fizyolojik açıdan zayıftır,
Yüreği yumuşaktır,
Şiddet ilk baş vurduğu fikrini kabul ettirme yöntemi değildir,
V.b. bu şekilde onlarca iyi tasvir cümlesi yaratılabilir.
Buna oranla erkek ise:
Fizyolojik açıdan güçlü,
Yüreği acımasız,
Fikrini kabul ettiremezse "Şiddet" e başvuran bir yapıya sahiptir.
Şimdi kadın ve erkeği bu bakış açısında ele alalım;
Kadın erkeğin "Oyuncağı" dır.
Kadın erkeğin "Malı" dır.
Kadın erkeğin "Kölesi" dir.
Bunlarıda çoğaltabiliriz.
Şimdi Ataerkil bir toplumun yönettiği ve kuralları erkeklerin koyup uyguladığı bir oluşumda "Allah herşeyi hakkıyla vermiştir" demek sizce ne derece rasyoneldir?
--"ve kimin gerçekten iman ettiğini de bilendir."--
Bu cümle bir önceki ile, sadece felsefi olarak bağı bulunan bir cümle. Sadece aynı ideye hizmet ediyorlar fakat arasında..tıpkı "...ve durgun akardı don ırmağı- ...ve kuzeydeydi güneş" gibi bir cümle. Kullanıldığı yere göre galiba şöyle bir anlam kazanıyor;
"Kendisini ezen herşeye karşı teslimiyet içinde olmaya davet ediyorum."
Son cümle ise;
" Zorunluluktan namaz kılan, zorunluluktan iman eden olmaz, olursa onun ki iman olmaz."
Bu dediğini, kılıçla adalet kurmaya çalışan feodalizm paraleli, teokrat bir yapının şablonuyla üstüste getirdiğimde ortaya zaten hoş olmayan bir tablo çıkıyor ama daha önemlisi ,ise şu:
"Zorunluluktan yapılan" derken "isterse , sıkıysa yapmasınlar" gibi sübliminal bir mesaj da içeriyor haksızmıyım.
Bize dayatılan ve zorla mensubu edilen bir dinde yada inanışta yada fikirde, Türkiye de doğup, tc kimliğinde "islam" ibaresi yazan herkes bu kapsama giriyor.
Bilmem farkettinizmi...
Kimse kusura bakmasın, insanları yargılamak adetim değildir, fakat bana üzüm yemek değil de, bağcıyı dövmek için çıkarılmış bir olay gibi geliyor.
Bir dini kabul ettiysen, onun bütün hükümlerini, rituellerini, örfünü de kabuletmişsin demektir, ha yok kabul etmediysen, zaten seni bağlayan birşey de yoktur.
bir dini eleştirebilirsin, hatta gelişim sürecine dair deliller de getirebilirsin, hatt hakaret dahi etsen seni bağlar, ama hem bi dine inanıp, hem de sonra yok şöyle değil de böyle olsun dersen, otur bi Kuran da sen yaz o zaman.
.
Ya da daha önce olmayan bir seyi sonradan dine sokarsin...Haremlik Selamlik uygulamasi gibi...
Feminist müslüman kadinlar camilerde kadinlarin ayri bölümde karantiya alinir gibi ayrilmasini ve camilerde kadinlar icin böyle tahtadan duvarlar örülmüs olmasini dine sonradan sokulan bir bidat olarak gördüklerinden erkeklerle ayni bölümde ama arka saflarda namaz kilmayi ve asil bunun dine uygun oldugunu söylüyorlar. Ama dine sonradan böyle bir sey sokanlar erkekleri ve kadinlari cinsiyetlerine göre özel bölümler yaparak ayiriyorlar.
Bu anlamda feministlerin camideki eylemin konusu "erkeklerin arkasinda namaz kilabilecek kadinlar" oluyor. Bu kadinlar kendileri icin özel kapali bömelerin camilerde insa edilmis oldugunu kadina yapilan ayrimcilik olarak görüyor ve bunun dine aykiri oldugunu söylüyorlar. Bu ayrimciligi da söküp atmak istiyorlar. Cami imami ise kadinlari erkelerin arkasinda saf alarak namaz kildilar ve kendileri icin yapilmis karantina odalarina girmedikleri icin polis bile cagiriyor.
Tekrar ediyorum peygamber döneminde yani asri saadette kadinlar icin camilerde özel kapali bölmeler ve buna dair haremlik selamlik uygulmasi yoktu, kadinlar erkeklerin arkasinda saf alip nazam kilabiliyorlardi. Bir cok hadis bunu ispatlamakta.
Köye yeni adet getiren bu kadinlar degildir, köyün en eski ve en saglam adeti "haremlik selamlik" uygulamasini oldugunu söylemek "kandirmaca bir zirva" oldugu gercektir. Bu bakis acisina göre camiilerdeki suan uygulanan haremlik-selamlik uygulamasina "zirva" denilebilir. Konunun zemini sudur. "Peygamber Muhammed kadinlari mescitte farkli bir bölmede namaz kildirmamis, hemen erkek cemaatin arkasinda, ayni bölümde namaz kildirmistir". Kadinlari toplumdan "dislayan" yapinin temelini sizin peygamberiniz atmamis oluyor. Onun toplumunda kadın erkek "iç içedir"...
Buyrun asagida buna dair hadis örnekleri...
“Kadınları Allah’ın koymuş olduğu yere, arkaya / arka safa koyunuz.” (Muhammed b. Yusuf ez-Zeylaî, Nasbu’r-Râye li Ahâdîsi’l-Hidâye, 2. Baskı, el-Meclisü’l-İlmî, cilt: 2 sayfa: 36) (Bu hadis sahih hadis kitaplarinda yer almamaktadir)
“Erkeklerin saflarının en hayırlısı ilk saf, en kötüsü ise son saftır. Kadınların saflarının en hayırlısı son saf, en kötüsü ise ilk saftır.” (Müslîm, Salât 132, (440); Ebu Dâvud, Salât 98; Tirmizî, Salât 166; Nesâî, İmâmet 32)
Hz. Meymüne (radıyallâhu anhâ) anlatıyor: "Resülullah (aleyhissalâtu vesselâm) ben hayızlı halde tam hizasında dururken, namaz kılardı. Secde ettiği vakit bazan elbisesi bana değerdi. Humra üzerinde namaz kılardı."
Buhârî, Salât 21, 19, 107, Hayz 29; Müslim, Mesacid, 273, (513); Ebü Dâvud, Salât 91, (656); Nesâî Mesâcid 44, (2, 57).
Hz. Enes (radıyallâhu anh)'in anlattığına göre, büyükannesi Müleyke (radıyallâhu anhâ) hazırladığı bir yemeğe Resülullah (aleyhissalâtu vesselâm)'ı davet etti. (Efendimiz şeref vererek) yemekten yediler. Sonra:
"Kalkın size namaz kıldırayım!" buyurdular. Enes (radıyallâhu anh) der ki:
"Ben uzun müddettir kullanılmaktan kararmış olan hasırımızı getirdim, üzerine su çiledim. Aleyhissalâtu vesselâm üzerinde namaza durdu. Ben ve yetim, arkasında saf yaptık, yaşlı (annem) de bizim arkamızda durdu. Resülullah (aleyhissalâtu vesselâm) bize iki rek'at (nafile namaz) kıdırıp, sonra ayrıldı."
Buhârî, Salât 20, Ezân 78, 161, 164, Teheccüd 25; Müslim, Mesâcid 266-268, (658-660); Muvatta, Kasru's-Salât 31, (1, 153); Ebü Dâvud, Salât 71, (612, 658); Tirmizi, Salât 173, (234); Nesâî, Mesâcid 43, (2, 56, 57); İmâmet 19, (2, 85-86).
Cemaat değişik insanlardan olunca imamın arkasında önce erkekler, sonra erkek çocuklar, sonra kadınlar saf bağlarlar. Bu sırayı erkeklerle erkek çocukların gözetmesi sünnettir. Erkeklerle kadınların bu sırayı gözetmesi ise farzdır."
Ömer Nasuhi Bilmen, Büyük İslam İlmihali, sayfa 154, madde 187.
Seçim yapılmıyor dayatılıyor, doğmadan kimliklerimiz adımız hazır, üstelik bu kader değil insan yazması.
Bu söylediğiniz klasik bir sözdür. Size dayatılda mı müslümanlıktan çıktınız? Bana ne dayatılıyor şu an ki ben hala 30 yaşında bir birey olarak müslümanım. Konu kimliklerde din ibaresinin olması değil, herşeyi yerinde tartışmasını bilmeniz lazım, eğer bilseydiniz şahsımın kimliklerdeki din ibaresi kaldırılmalı dediğimi görürdünüz.
Sonrasında gerçekleşen herşey sadece ve sadece "Çıkar sahiplerinin toplumu nasıl yöneteceği" doğrultusundaki kararlarına bağlıdır.
İnsanoğlunun olduğu bir yerde her zaman çıkar vardır. Bunun önüne geçemezsiniz. Amacınız kurunun yanında yaşıda yakmak ise çıkar sahiplerinin toplumu nasıl yöneteceği diyerek bizleride buna sokarsınız. Halbuki böyle birşey yok.
Kesin olmayan bir hükmü, elimizde ispat edemeyeceğimiz noktalara dayandırarak, hak dağıtımında bulunmuşsunuz.
Ekonomi çevrelerinin ve çıkar kitlesinin kriterlerini ve uzun dönem kar arttırımı planlarını da işin içine katmışınız. Paritelerle hatta ve hatta faiz miktarlarıyla bütün bu dengeleri ayarladığınıda söylüyorsunuz. O zaman; allah faizi ve haksız kazançları "insanlara hakkı ile vermiş" cümlesi ile birleştirdiğimizde " allah faiz ve günah olan kazançları kendi alleri ile vermiştir" hükmüne varıyoruz.
Nerede faiz miktarlarını söylemişim. Benim söylediğim şudur. Allah herkesin rızkına kefildir. Herşeyi hakkı ile verendir ve vermiştir. Şimdi tabi burada, Allah benim rızkıma kefil o zaman versin demek ile olmaz. Çalışırsan kazanırsın, emeğin heba olmaz, rızkını alırsındır buradaki olay.
Allah neden bir yarattığını diğerine üstün tutsun?
"Sadece güçlü olduğu için" cevap bu kadar basit çünkü;
Kadın fizyolojik açıdan zayıftır,
Yüreği yumuşaktır,
Şiddet ilk baş vurduğu fikrini kabul ettirme yöntemi değildir,
V.b. bu şekilde onlarca iyi tasvir cümlesi yaratılabilir.
Buna oranla erkek ise:
Fizyolojik açıdan güçlü,
Yüreği acımasız,
Fikrini kabul ettiremezse "Şiddet" e başvuran bir yapıya sahiptir.
Şimdi kadın ve erkeği bu bakış açısında ele alalım;
Kadın erkeğin "Oyuncağı" dır.
Kadın erkeğin "Malı" dır.
Kadın erkeğin "Kölesi" dir.
Bunlarıda çoğaltabiliriz.
Şimdi Ataerkil bir toplumun yönettiği ve kuralları erkeklerin koyup uyguladığı bir oluşumda "Allah herşeyi hakkıyla vermiştir" demek sizce ne derece rasyoneldir?
Üstünlük mü? Neye göre üstünlük? Kime göre üstünlük?
Bir erkek kendini üstün görüp kadını güçsüz görüyorsa eğer evet dediğiniz gibi üstündür. Ama kendisine göre üstündür. Kadın erkeğin oyuncağı, malı, kölesi değildir. Bu siz ve sizin gibilerin İslam'a dayatmaya çalıştığı bir lekedir. Bunda ki çabalarınız beyhude. Varsa elinizde bununla ilgili tartışacağınız bilgiler, buyrun açın bir başlık tartışalım. Hiç bir müslüman kadını oyuncağı olarak görmez, malı olarak görüp evlenmez. Severek ve karşısındakinin de rızası ile evlenir. Evlilik üzerine bu kadar kuralı, şartı olan bir din, bir kadını nasıl hor görebilir? Madem hep erkek üstün, madem hep erkek tarafı tutuluyor niye bu kadar şartlar, kurallar, usüller koyulmuş İslam'da? İslam şunu demesini bilmiyor muydu? "Kayıtsız şartsız her konuda erkek haklıdır ve o ne derse o olur."
Hep derim, erkek için kadın haklarını konuşmak neden ise çok kolaydır. Ama iş kendisine gelince kaçacak delik arar...
Pazar sabahı Eyüp Sultan'a sabah namazına gitmiştim. Cami avlusu bile tıklım tıklım doluydu. Önde erkekler, arkada kadınlar namaz kıldı. Arada ne bir duvar, ne bir perde, ne bir bina vardı.
Son sözüm size sayın ALKA, bir gün sabah namazına Eyüp Sultan'a gidin bir görün, resimlerini çekin, gelin buraya koyun tartışalım.
Saygılar
yaa turkiyedeki her sitede ne yazıkki dine inanmayan arkadaşlarla inanan arkadaşların kavgası hep hadisler üzerine sürüyor.neden kuran üzerinden değilde hadisler üzerinden tartışılıyor nedeni belli sanırım hadisler insanların sözü olduğu için çelişki barındırdıkları için sanırım ben bir bayanım ve istediğim camiye gider ordada namazımı kılarım hiç kimsede benim ibadet özgürlüğümü elimden alamaz bu kadar basittir.erkekler ile bayanların yanyana kılmamasının nedeni zaten namazın ilk kuralından kaynaklanıyor namazdan dikkatini dağıtacak her ortamdan uzak durman lazım bu erkek için bayansa yada bayan için erkekse ayrı kılacaklar yada televizyonun sesi cok acıksa bunun gibi huşu ortamını sağlayacaklar yok bunu yapmaya durumları yoksa mecburiyetler kuralları kaldırıyor dinimizde zaten