PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Türklere Bizans İmparatorluğu Tarihi Neden Öğretimez

theatre
15-03-2010, 12:42
Dünyanın en uzun ömürlü imparatorluğu..

376'dan 1453'e..

Asya,Avrupa ve Afrika kıtalarına yayılmış..

Heraklius ve Justinianus dönemlerindeki sınırları ile dünyanın en büyük imparatorluğu..

Başkenti..

Türkiye Cumhuriyeti'nin en büyük şehri ki hala sahip olduğu en önemli tarihi eserler Bizans eserleri..

İstanbul !

Ve fakat..

Türkiye Cumhuriyeti'nin vatandaşlarına Bizans İmparatorluğu öğretilmiyor..

Yanılıyor olabilirim..

Ama bildiğim kadarı ile Türk eğitim sisteminin hiç bir basamağında Bizans İmparatorluğu YOK.

Hititler mititler var..

Koftiden bilmem kim oğullarının kurduğu falan ve filan devletçiklerinin tarihi de var..

Ama tarihin gördüğü en büyük İmparatorluk üstelik başkenti İstanbul olan Bizans İmparatorluğu yok..

Tarihte "Benden başka yakışıklı tarih istemiyorum" diyenler mi Bizans İmparatorluğu'nun Tarihini yok sayıyor?

Yoksa ne?

güneşinzaptıyakın
15-03-2010, 12:59
.......

Yanılıyor olabilirim..

Ama bildiğim kadarı ile Türk eğitim sisteminin hiç bir basamağında Bizans İmparatorluğu YOK.

....................... Üniversiteye kadar olan aşamalarda öğretilmediği doğrudur fakat Üniversite'lerdeki sanat tarihi bölümünde kürsüsü vardır, aynı zamanda tarih bölümünde de öğretilmektedir, konu hakkında söz sahibi bir kaç Bizans tarihçimiz vardır, sanat tarihi konusunda hala yaşayan bir kaç söz sahibi bilim İnsanımız var. Tüm bu çalışmaların topluma ulaşmaması ise sorundur elbet, sorun milli eğitimde Osmanlı mirasının red edilmesi gibi aynı zamanda Bizans mirasınında red edilmesidir.

mhmd
15-03-2010, 13:14
"Hititler mititler "

:der:

O taraftan öyle yazınca bu taraftan da böyle okunmakta.

Tarihin içinde Roma imparatorluğunu arayanlar MİTİT leri görmezden mi gelir?

http://tr.wikipedia.org/wiki/Hititler

Okumakta fayda var tarihi, yansız ve dahi yargısız.

Yoksa biz yine yanlış mı anladık.

MİTİT derken TİTTİRET le mi karıştırdık?

theatre
15-03-2010, 13:30
"Hititler mititler "

:der:

O taraftan öyle yazınca bu taraftan da böyle okunmakta.

Tarihin içinde Roma imparatorluğunu arayanlar MİTİT leri görmezden mi gelir?

http://tr.wikipedia.org/wiki/Hititler

Okumakta fayda var tarihi, yansız ve dahi yargısız.

Yoksa biz yine yanlış mı anladık.

MİTİT derken TİTTİRET le mi karıştırdık?

Hititler Türkiye tarihinin en saygın uygarlıklarından biridir..

O yüzden Hititler (i) yazdım.

Mititler diğerleri..

Hepsini yazmaya üşendim..

Bir de her hangi birini unutabilirim diye..

Neyse..

Benim yanlışımla uğraşılacağına..

İfade etmeye çalıştığım çok büyük yanlışla ilgili görüş ifade edilse ???

Bir daha tekrar edeyim..

Türk eğitim sisteminde eğitimden geçen bütün Türklere Bizans İmparatorluğu Tarihi öğretilmemektedir..

Neden acaba?

güneşinzaptıyakın
15-03-2010, 13:32
,,,,,,,,,,,,,,,

Bir daha tekrar edeyim..

Türk eğitim sisteminde eğitimden geçen bütün Türklere Bizans İmparatorluğu Tarihi öğretilmemektedir..

Neden acaba?

Üniversiteye kadar olan aşamalarda öğretilmediği doğrudur fakat Üniversite'lerdeki sanat tarihi bölümünde kürsüsü vardır, aynı zamanda tarih bölümünde de öğretilmektedir, konu hakkında söz sahibi bir kaç Bizans tarihçimiz vardır, sanat tarihi konusunda hala yaşayan bir kaç söz sahibi bilim İnsanımız var. Tüm bu çalışmaların topluma ulaşmaması ise sorundur elbet, sorun milli eğitimde Osmanlı mirasının red edilmesi gibi aynı zamanda Bizans mirasınında red edilmesidir. Üniversitelerde gerçek anlamda bir Bizans tarihi ve sanatı öğretimi mevcuttur...

Örnek: Sanat_tarihi_Bizans_bölümü (http://edebiyat.ege.edu.tr/bolumler/sanattarihi/index.htm)

İst._edü_sanat_tarihi_bizans_ana_bilim_dalı (http://www.istanbul.edu.tr/edebiyat/anabilim_dallari/bizans_sanati_anabilimdali.htm)

Bogaziçi_Üni._Bizans_tarihi (http://www.tanitim.boun.edu.tr/akademik/fakulte_yuksekokullar/fef/tarih.html)

theatre
15-03-2010, 13:43
Üniversitelerde gerçek anlamda bir Bizans tarihi ve sanatı öğretimi mevcuttur...

Sevgili GUNEŞİNZAPTIYAKIN,

Üniversitelerde de öğretilmezse artık..

Sorun şu..

Tarih bir kültür dersi ise..

Türk milli eğitimi de bütün Türk çocuklarına,gençlerine tarih öğretiyorsa..

Örneğin neden ?

Bir ilk okul,orta okul,lise öğrencisine..

Hititler,Mi ıııı ıııhhh.. yani diğerleri..

Ve..

Yılarca Osmanlı Tarihi..

Hatta üniversite de herkese İnkılap Tarihi..

Ve diğerleri öğretilirken Bizans İmparatorluğu tarihi bir sır gibi saklanır?

Neden acaba ???

Mentor
16-03-2010, 02:04
Hristiyanlık bir din olmanın dışında kuvvetli bir kültürdür. Bizans İmparatorluğunun dini de Hristiyanlıktı. Şu anki Avrupa' nın, Amerika' nın genel dini inanışı da büyük çoğunlukla Hristiyanlıktır. Bunu not edelim.

Kısaca ilkokul evresinde şu an Avusturya' da, Almanya' da, Belçika' da neden Osmanlı tarihi anlatılmıyorsa Bizans İmparatorluğu tarihi de Türkiye' de o yüzden anlatılmıyor diyebiliriz. Bu coğrafik bir seçim değil ideolojiktir der ve geçeriz ama bu yetersizdir. Biraz daha irdelemek lazım.

Hiçbir devlet farklı bir devletin baskın tarihini kendi tarihinden fazla anlatmak istemez. En yukarıdaki notumuzu okuyalım, Hristiyanlık bir din olmanın dışında kuvvetli bir kültürdür. Bizans İmparatorluğunun dini de Hristiyanlıktı. Şu anki Avrupa' nın, Amerika' nın genel dini inanışı da Hristiyanlık.

Devletin korumacılık mekanizmaları devrede diyebilir miyiz? Birilerinin tarihini hiç varolmamış gibi algılatmaya çalışmak, korumacılık olabilir mi? Yani küçük çocukların beyinlerini elin Hristiyan Bizanslısının tarihiyle doldurmanın anlamı ne? Belkide Bizans tarihini adam akıllı bilen yok? Fakat onlarca yabancı kitap mevcut zaman içerisinde ilkokul çocuklarına uygunlaştırılmış yüzlerce kitap Türkçe' ye çevirilebilirdi. Bu düşünce sağlam gelmedi.

Yoksa devletin içsel kültür emperyalizminden koruma mekanizmaları mı devrede? Peki öyleyse neden yoğun Arap emperyalizmi yerine Hristiyan emperyalizminden koruyor?

Belkide Hititlerin tarih kitaplarından başka dünya üzerinde bir etkileri kalmadığından, belki resmi dinimizin İslam olmasından, belki bağışıklık sistemimizin gavur Hristiyan milletlere karşı duyarlı olmasından. Belki hepsi birden.

saygıyla.

Sangre
16-03-2010, 04:31
Yaw ben de hep merak ederdim aslında.. Neden küçücük çocuklarımıza ilk okulda Batı tarzı ahlaki değerleri, klasik batı müziğini ve hatta Mezhepleri arasındaki kültür farklarını vs. anlatmıyoruz da, kendi ahlaki değerlerimizi, kültür birikimimizi çocuklarımıza aşılıyoruz.. Neden Romanın ayrılmasından önce, bu imparatorluğun antik yunan bilgi birikimini miras aldığını vs. anlatmıyoruz da, Osmanlı dönemindeki tanzimat dönemlerini, serveti fünun döneminden felan bahsediyoruz.. Kendi kültürlerinin nasıl aşamalardan geçtiği ve bugünkü konumuna nasıl geldiği bizim çocuklarımızın neyine yahu.. Harbiden bu milli! eğitim bakanlığının ortaya çıkardığı müfredatı felan bir yenilemek lazım.. Bu nedir böyle kardeşim, çocuklarımızın kafasını boş işlerle dolduruyorlar yaw.

theatre
16-03-2010, 04:57
Yaw ben de hep merak ederdim aslında.. Neden küçücük çocuklarımıza ilk okulda Batı tarzı ahlaki değerleri, klasik batı müziğini ve hatta Mezhepleri arasındaki kültür farklarını vs. anlatmıyoruz da, kendi ahlaki değerlerimizi, kültür birikimimizi çocuklarımıza aşılıyoruz.. Neden Romanın ayrılmasından önce, bu imparatorluğun antik yunan bilgi birikimini miras aldığını vs. anlatmıyoruz da, Osmanlı dönemindeki tanzimat dönemlerini, serveti fünun döneminden felan bahsediyoruz.. Kendi kültürlerinin nasıl aşamalardan geçtiği ve bugünkü konumuna nasıl geldiği bizim çocuklarımızın neyine yahu.. Harbiden bu milli! eğitim bakanlığının ortaya çıkardığı müfredatı felan bir yenilemek lazım.. Bu nedir böyle kardeşim, çocuklarımızın kafasını boş işlerle dolduruyorlar yaw.

Sangre,

Mirasına sahip olduğumuz ve dünyanın gelmiş geçmiş en büyük imparatorluğunun bu topraklarda yaşayan insanlardan saklanmasına ben hiç bir mantıklı açıklama bulamadım..

Bir an için bu olayın benimle kültürümle inancımla hiç bir alakası olmayan başka bir ülkede olduğunu var sayıyorum.Yeryüzünde yaşadığı toprakların uygarlıklarını o topraklarda şu an yaşayan insanlara öğretmeyen bir ülke olacağını düşünemiyorum bile.Korkunç bir şey..

Üstelik ben "şunlar öğretilmesin şunlar öğretilsin" de demedim.Böyle bir mantığı hayal dahi edemem..

Ama bu olay 2010 yılında laik,demokratik vs bir hukuk devletinde yaşanıyor.

Ve bu ülkede 100 civarında new medrese pardon üniversite ve yüz bine yakın new allame pardon bilim adamı var ve sesleri çıkmıyor.

Kısa ve net yanıt verirsen savunduğun fikirlere ne kadar sahip çıktığın anlaşılacak.

Bu yapılan doğru mu?

Sangre
16-03-2010, 05:29
Bu yapılan doğru mu?

Doğru.

Çünkü ilkokullar, liseler vs. esasen 'öğretim kurumları' değil, 'eğitim kurumları'dır.

Çocuklar bu kurumlara 7 yaşında başlarlar ve 18 yaşına doğru mezun olurlar.. Yani çocuklara bu dersler aracılığıyla, gelecekte nasıl bir insan olması gerektiği hususunda bilgiler verilir.. Ve 'ideal' insan prototipi oluşturularak, çocuklar bu doğrultuda eğitilir.. Söylediğim gibi bu sürecin 'öğretim' ayağı, esasen 'eğitim' içindir.. Ve birincisi kadar önemli olmasa bile, ikinci olarak; Bu kurumlarda verilen 'öğretim' tamamen üniversiteye hazırlık amaçlıdır.. Osmanlı Devletinin hangi tarihte, kimi yendiğinin sıradan bir insan için önemi yoktur.. Eğer konu bununla sınırlı olsaydı, bunun yerine meslek liselerinde çok daha nitelikli eğitim ve öğretim verilmesi gerekirdi.. Ama nitelikli eğitim, bu meslek liselerindeki her hangi bir müfredatta değil, sıradan bir lise müfredatında, örneğin, 'Türev veya İntegral' hesaplamalarıyla ilgili konuyu nitelendirmek için kullanılır.

Bir örnek vermem gerekirse;

Benim liseye ilk başladığım yıllarda Matematik 2 diye bir ders yoktu.. Dolayısıyla Türev, İntegral, Karmaşık sayılar vb. konular işlenmiyordu.. Ama 3. sınıfa geldiğimde müfredat değişti ve bu konuların da öss de çıkacağı belirtildi.. Üniv.e başladığım yıl Matematik dersindeki hocamız, Mat 2 konularının öğrenciye öğretiminin kendi işleri olmadığını, bu müfredat değişikliğinin çok iyi olduğunu söylemişti.. Yani 'temel öğretimin', 'yüksek matematiğe hazırlık' amacıyla öğrenimin olacağı kurumlar, ilk okul ve lisedir.. Bu kurumların bunun dışında hiçbir işlevi yoktur.

Dolayısıyla, konumuza gelirsek.. Bizans İmp. neden lisede vs. detaylı bir şekilde öğretilmediği konusu önemsizdir.. Detaylı bir şekilde öğretilen tek konu, bize büyük bir miras bırakan Osmanlı İmp.'dur.. Bunun dışında şu anki kültür yapımıza belli oranlarda miras bırakmış devletlerin hepsiyle ilgili, üniv.lerde bölümler vardır.. Ve bu bölümlerde çok detaylı bir şekilde bu konular işlenmektedir..

Yani eğitim ve öğretimin Bizans'ın mirasını, birikimini saklamak, öğrencileri başka konulara sevk ederek onları uyuşturmak gibi bir amacı yoktur.. Paranoyaları gerçekmiş gibi algılamayıp, bu şekilde yorumlamayan herkesin de bunu biliyor olması gerekir.

theatre
16-03-2010, 05:40
Doğru.

Çünkü ilkokullar, liseler vs. esasen 'öğretim kurumları' değil, 'eğitim kurumları'dır.

Paranoyaları gerçekmiş gibi algılamayıp, bu şekilde yorumlamayan herkesin de bunu biliyor olması gerekir.

OK..

Ancak düşüncelerinize katılmıyorum.

Ratiönalism
16-03-2010, 22:56
Birde Bizans tarihi eklenirse bizim tarih derslerimize vay halimize :D
Beyne yazık olur.Eklenmesin böyle iyi :)

cosmic_eye
20-03-2010, 00:07
Bizansın istanbulda ki hipodromu bu günki sultan ahmet civar dikilitaşın olduğu bölge; bırakın hipodromu temelinden bir taş dahi kalmamış. Ne zaman kimler yok etti bilmiyorum yalnız osmanlı zamanında yıkıldı. Ortasındaki dikilitaş duruyor kalın geldi heralde onu sökemediler, tarihi eserlerine değer vermediğiniz bir uygarlığı liselerde geniş biçimde okutmanızda şaşırtıcı olur 'onlar bizans yenilmiş bir medeniyet afiyetlede yağmaladık kültüründen bize ne canım' (mantığı her zaman hakim)

yafes_
21-03-2010, 07:10
...... o senin eleştirdiğin ataların insani değerlere önem veren, sanata ve sanatçıya değer veren bir nesildi. sen atana saygı gösterme bir de çık burda tarihi eserlere değer vermekten bahset. ....... tarihi değerleri tarih içinde değerlendirmeyi bir türlü beceremiyorsunuz. ondan sonra burda ahkam kesiyorsunuz. sizin nasıl bir mantığınız var ki kendi tarihini bilmeden ilkokuldaki çocuğa batı tarzını, batı tarihini bizansı anlatmayı savunuyorsunuz. arkadaşın hititler ve diğerleri diye bahsettiği tarih acaba ne kadar anlatılan bir tarih? bunun muhakemesini yapmaktan bile acizsiniz ya. elbetteki insan kendi tarihini, kendini ilgilendiren tarihi öğrenmelidir önce. sonra merakına göre gitsin hangi tarihi öğrenmek istiyorsa öğrennsin. sizin mantığınızla boş olan osmanlı tarihinden neyini fazla gördünüz de bizans diye yırtınıyosunuz? osamanlıyı öğrenince ne oluyo manasına getirmişsiniz bizansı öğrenince nolcak?

seyhlerli
22-03-2010, 16:07
Örnegin Prof. Dr. Oktay Aslanapa

cosmic_eye
22-03-2010, 19:11
osmanlı tarihi rezilliklerle dolu
bir gece dedikodu çıktığı için yüz küsür cariyenin boğazın karanlık sularına atılması,
fatih in 2 yaşındaki kardeşini boğdurtması
viyanaya kadar balkanları ateşe kana boğmaları, cariye adı altında kadınları altlarına almaları, 40 gün 40 gece süren eğlenceler... sonra ne oldu sanayi devrimi! sonra ne oldu? Osmanlı batıya uyum sağlayamadı ganimetler haraçlar kesildi osmanlı viyana önlerinde patladı ve arkasıda geldi. Daha sonrada yüzbinlerce osmanlı evladı padişahın haremini yeniden diriltmek için 7 cephede can verdi kolunu bacağını gözünü verdi
allahu ekber dağlarında 100 bin kişi donarken padişah sarayda şömine başında kebab yapıyordu
diğer rezillikleri arada sen bul...

Makrow
23-03-2010, 00:51
:)
Zamanında Bizansın bekci kopegi oldugumuzu bilmek hos olmadıgından olabılır..

abbc
15-04-2010, 22:33
Yunanistan oldukça uzun bir süre Osmanlı egemenliğinde kalmasına rağmen Osmanlı tarihi öğretilmez. Zira Yunanlıların ulusal tarihinin bir parçası değildir Osmanlı. Aynı şekilde Türkiye'de de Bizans tarihinin öğretilmemesi normaldir, zira Bizans tarihi Türk tarihinin bir parçası değildir. Toprak temelli değil de millet temelli düşünürseniz ne demek istediğimi anlarsınız.

Leaff
19-05-2010, 12:01
Yani yorumlara söyleyecek söz bulamıyorum. Tarih bilgisi olanda yazmış, olmayan da yazmış. Bakın Osmanlı (İmparatorluk değil) Hanedanlığı konusunu bir kenara koyuyorum. Seversiniz yada sevmezsiniz, hatalı işleri vardır yada yoktur. 700 senelik bir hanedanlıkdan bahsediyoruz neticede. Şurda 90 senelik Türkiye Cumhuriyetinin bile tonla hatası olmuştur ki; zaten bu yüzden halen gizli sömürge kıvamında, batı ve uzak batıya bağımlı halde yaşıyoruz... Neyse bu konular uzun mevzu geçiyorum ve asıl konuya geliyorum.

"Türklere Bizans İmparatorluğu Tarihi Neden Öğretilmez_?" demiş arkadaş.

Birincisi çok az da olsa Osmanlı Hanedanlığı komşusu olmasından ötürü ve savaşlarla, anlaşmalarla gelen ilişkilerden dolayı bahsedilir. Okul kitaplarında da az çok yer alır.

Arkadaş asıl sorulması gereken soruyu atlamış bence. Bırak Bizansı onu bunu bede şunu soruyorum "Neden İslam öncesi Türk tarihi okullarımızda yeteri kadar öğretilmez ve öğretilenler de sadece birer mitolojiymişcesine öğretilir_?" Banane Bizans dan, Banane Yunan dan... Bize kendi tarihimiz bile öğretilmiyorki... Hangi üniversiteye gitsen tarih diye sana yunan tarihi okutuyorlar. Artık ilköğretim kitaplarına bile girdi yunan tarihi. Dünyada her tarihi bulgu, her tarihi yazıt, her tarihi halk gelip gidip yunanlılara bağlanıyor. Hatta ne bulgunun ne oduğu anlaşılıyor, ne yazı çözümlenebiliniyor, nede halk ın sosyal yapısı, inancı ve etniği belirlenebiliniyor ama deniyorki "bu olsa olsa yunandır".. "Batıdaysa yunan, doğudaysa çin.. " Kimse bunu sorgulamıyorda "bizans dan neden bahsetmiyoruz okullarımzda öğretmiyoruz" diyorsunuz..

Hadi onlarıda geçtim "Burada kaç kişi aslında bizans diye bir imparatorluk olmadığını biliyor_?" Ne zamandan beri doğu roma bizans oldu_? Bizans adı tamamen uydurmacadan ibaret bir addır. İmparatorluğun adı doğu roma imparatorluğudur ve hiç bir zamanda bizans olmamıştır.

Bunun yanında Yenikapı'da yapılan arkeolojik kazıda 8 500 yıllık mezar bulundu. Neolitik ( Cilalı Taş Devri) dönemine ait iskeleti inceleyen arkeologlar, tek görüşte birleştiler:

"Yunanlıların, 'İstanbul'u Yunanlılar kurdu' tezi tamamen bitti."

Yani istanbul ne yunanın nede doğu romanındır. İstanbıul o adı sanı belli olmayan dedikleri milletindir. Şunuda hatırlatmamda fayda var. Batılı ve uzak batılı tarihçiler dünya da bir millet için "kim oldukları belli değil, isimlerini bilmiyoruz, soyu tükenmiş millet, yazısını anlayamadık" derlerse o millet emin olun Türk milletidir.. Örnek Etrüskler... Bu arada Romayı kuranlarında Etrüskler olduğunu yazmama gerek yok sanırım. Yani Romalı kim, Yunan kim, Türk kim_? Bunlar üzerine bilgi sahibi olmak lazım öncelikle. Okullarımızda tarih diye bizlere hikaye öğretiyorlar...

Sonuç : Neyse çok şey var anlatacak ama, bu konuya bir katkı olması açısından ve konu başlığında yazan yazının asıl düşünülecek şey olmadığı, düşünülmesi gereken en önemli şeyin kendi tarihimizin bile bize öğretilmediği konusu olduğunu vurgulamak istedim..

onurmusa
30-05-2010, 15:29
theatre'nin sorusu doğru ve gayet yerinde arkadaşlar. Biz bu konuyu üniversitede Türkiye'nin iki büyük Bizantinistinden biri olan hocamızla da çok tartışırdık. Bırakın ilk ve ortaöğretimi, Bizans tarihi üniversitelerin tarih bölümlerinin büyük çoğunluğunda dahi öğretilmiyor. Çünkü bizde Bizans "kötü"dür, "tukaka"dır. Biz hala tarihi karakterlere, tarihi kurumlara nesnel bir gözle bakmayı beceremiyoruz. Görüyorsunuz işte birçok arkadaşımız meseleye faşizan bakmış. Konuyu hemen "Türk tarihi öğretilmiyor ki bize ne elin Yunan'ından Bizans'ından" noktasına getirmiş. Ya arkadaşlar bilimsel bir konu tartışırken konuyu hemen takım tutmaya getirmesek? Türk tarihi doğru dürüst öğretiliyor mu onu ayrıca uzun uzun tartışırız. Ama şu da bir gerçek ki bu toprakların gördüğü en büyük uygarlıklardan biri Bizans'tır. Osmanlı, en önemli kurumlarının bir kısmını Bizans'tan almıştır. Osmanlı'nın büyümesinin en önemli sebeplerinden biri Bizans'tır. Ayrıca o takım tutar gibi savunulan Fatih Sultan var ya, "Ben Roma kayseriyim" demiştir. Kendisini Roma'nın varisi olarak görmüştür. Roma İmparatorluğu dünya tarihinin gördüğü en uzun ömürlü imparatorluktur ve Roma'nın en uzun yaşayan kolu Bizans'tır.(Bizans yok Doğu Roma var laflarına aldanmayın, o iş öyle değil, bir okuyun. Gazete haberlerine hemen inanmayın) Yaşayan en büyük tarihçilerimizden İlber Ortaylı da "Bizans, ikinci Roma; Osmanlı ise üçüncü Roma'dır" demektedir. Özetle Bizans'la tamamlanan Roma kültür uygarlığı öyle küçümsenerek tartışılacak, "elin yunanı" diyerek kavranabilecek bir mesele değildir. Kaldı ki Bizans Yunan filan değildir. O da bizim Cengiz Han'ı sahiplenmeye çalışmamız gibi Yunanlıların son dönemlerinde etkin oldukları Bizans'ı sahiplenmeye çalışmasından başka bişey değildir.

Kimse ilkokul 2'de Bizans öğretilsin demiyor zaten. Ama örneğin ortaöğretimin son basamağında(lise 4 mesela) ya da en azından yükseköğretim sıralarında öğretilsin deniyor. Ben alanında uzman bir Bizantinist'ten iki dönem Bizans tarihi dersi aldım ve bu, benim tarihe bakışımda büyük değişiklikler meydana getirdi. Anadolu'daki pek çok üniversitedeyse burdaki bazı arkadaşlarımda da görülen "faşizan düşünce" nedeniyle Bizans öğretilmiyor. Gerek duyulmuyor. Öğretilmeye değmez gözüyle bakılıyor.

Bizans da bu toprakların değeridir, Hitit de, Osmanlı da... Birini tutup diğerlerine cephe almak, bilimde olmaz, futbolda olur...

Leaff
31-05-2010, 13:20
onurmusa bey bir ton yazı yazdım ama sitenin azizliğine uğradım.. Bunun yanında Fatih'in o sözünün daha bir anlam kazanmasını istiyorsanız Adile AYDA ve Kazım MİRŞAN ın kitaplarını okumalısınız. Yani Etrüsklerin kim olduğunu kanıtları ile öğrenmelisiniz ki; o zaman bu sözün; "Osmanlının yapısına abes kaçsa da" Türk milliyetcisi vasfı sergileyen ve tarih konusunda mükemmel bir bilgisi olan Fatih'in söylemesindeki nedeni de bulmuş olursunuz. Madalyonun ters yönüne bakıyorsunuz. Konu Osmanlının 2. Roma olması değil. Romanın Türk olması konusudur... Bize okuyun demişsiniz ama bence sizde bunları okuyun...

onurmusa
31-05-2010, 21:00
sevgili Leaff;

Kazım Mirşan'ın kitaplarını okursanız olacağı bu=) Kazım Mirşan Mısır hiyerogliflerine bile Türkçe diyor sağ olsun. Dünyanın neresinde tablet bulunsa Türkçe diyen bir insandır kendileri. Kitaplarında Fransa, Norveç, Portekiz, Japonya ve Güney Amerika'nın köklerini Türklere dayandırıyor.

Tarihçi değildir ama tarihimize katkıları elbette olmuştur. Ulus devlet kurma, bir ulus bilinci yaratma çabalarımız sırasında üzerinde durduğumuz Türk tarih tezini geliştirenlerdendir kendisi. Yine de Mirşan'ın tezleri genel olarak bilim dünyasında kabul görmemektedir. Değerli bir araştırmacıdır. Ama tarih bilimi alanında bir bilim adamı değildir. Araştırmaları insanı heyecanlandırır ama bilimsel değeri bulunmamaktadır. Onun yöntemleriyle bütün dünyayı Türk yapmak işten bile değildir. Nitekim dediğim gibi kendisine göre eski Yunan, eski Roma, eski Mısır hepsi Türk'tür.

Adile Ayda da -yine bir tarihçi olmamakla birlikte- değerli bir araştırmacı ve eleştirmendi. Ancak...

Bu iki araştırmacının da tüm iyi niyetlerine rağmen Etrüsklerin Türklüğü konusunda bilimsel hiçbir argümanları yoktur.(Madem bu konuya ilgilisiniz, size Talat Tekin'in 1987 tarihli "Etrüskler Etrüsk idiler" adlı makalesini öneririm. Mirşan ve Ayda'nın tezlerini tek tek çürütmüştür ne yazık ki.

Evet Etrüsklerin mezar tipleri Lidyalıları çağrıştırdığı için Anadolu'dan göç etmeleri muhtemeldir. Efsaneleri benzeştiği için Kafkas kökenli olmaları da muhtemeldir. Ancak Türklüklerine dair bulunan bilimsel hiçbir kanıt yoktur. Bakın yabancılar kabul etmiyor filan demiyorum. Türk bilim adamları da dahil hiçbir tarihçi bu iddiaları bilimsel bulmuyor, bulamıyor çünkü kanıt yok sadece iddia var. Türklerin anayurduyla ilgili hiçbir bağlantıları kurulamamış. Bırakın Orta Asya'yı Anadolulu olmaları bile sadece "ihtimal" ki Anadolulu olmaları onları hiçbir şekilde Türk yapmaz. Ayrıca Roma'dan hemen önce İtalya'da egemen olmaları, Roma uygarlığını Etrüsklerin var ettiğini de hiçbir şekilde doğrulamaz. Etrüsklerin erken Roma dönemine katkıları da henüz tam anlamıyla ispatlanabilmiş bir şey değildir.

Hadi bunların hepsini geçiyorum. Farz edelim ki Mirşan ve Ayda haklı. Farz edelim ki Etrüskler Anadolulu hatta Asyalı hatta Türk. (yine de Roma Türk'tür diyemezsiniz. Ne ırk, ne kültür, ne hukuk, ne gelenek olarak çağdaşı Türklerle ilgileri yok. ama yine de) Diyelim ki Etrüskler Türk. Hatta bilimsel olarak ispatlanamadı ama diyelim ki Roma'nın temellerini de Etrüskler attı. Hepsini anladım da sizin şu cümleleri bi türlü çözemedim.

Yani Etrüsklerin kim olduğunu kanıtları ile öğrenmelisiniz ki; o zaman bu sözün; "Osmanlının yapısına abes kaçsa da" Türk milliyetcisi vasfı sergileyen ve tarih konusunda mükemmel bir bilgisi olan Fatih'in söylemesindeki nedeni de bulmuş olursunuz.

Nasıl yaaa? Ben yanlış mı anlıyorum? Fatih, Roma'nın köklerini Etrüsklerin attığını biliyordu(1400'lerde!) ve Etrüsklerin Türk olduğunu bildiği için de(1400'lerde) "Ben Roma kayseriyim" diyordu öyle mi?

Ya Etrüsklerin Türk olma ihtimali 20. yüzyılın son çeyreğinde ortaya çıktı. Kazım Mirşan'ın bile Etrüsklerle ilgili kitabı, daha şurda 1998'de çıktı. Adile Ayda'nın Etrüskleri Türk ilan ettiği kitabı 1992'de piyasaya çıktı. Ki Etrüsklerin Roma ile ilişkisi daha ortaya bile çıkmadı. Hepsi bir iddia ve bu iddiaların şurda toplasanız 20 yıllık geçmişi bile yok.

Fatih bunları bilerek "Ben Roma kayseriyim" dedi diyorsanız söyleyecek hiçbir sözüm yok. Ama yok artık, öyle bir şey söylemiyorsunuzdur herhalde? Değil mi? İnanmak istemiyorum açıkçası.

Bir de şu sözünüzü çözemedim?

Bakın Osmanlı (İmparatorluk değil) Hanedanlığı konusunu bir kenara koyuyorum.

Osmanlı, bir imparatorluk değil mi diyorsunuz? Ben mi yanlış anlıyorum?

General
06-07-2010, 05:02
Dünyanın en uzun ömürlü imparatorluğu..

376'dan 1453'e..

Asya,Avrupa ve Afrika kıtalarına yayılmış..

Heraklius ve Justinianus dönemlerindeki sınırları ile dünyanın en büyük imparatorluğu..

Başkenti..

Türkiye Cumhuriyeti'nin en büyük şehri ki hala sahip olduğu en önemli tarihi eserler Bizans eserleri..

İstanbul !

Ve fakat..

Yanılıyor olabilirim..

Hititler mititler var..

Koftiden bilmem kim oğullarının kurduğu falan ve filan devletçiklerinin tarihi de var..

Ama tarihin gördüğü en büyük İmparatorluk üstelik başkenti İstanbul olan Bizans İmparatorluğu yok..

Tarihte "Benden başka yakışıklı tarih istemiyorum" diyenler mi Bizans İmparatorluğu'nun Tarihini yok sayıyor?

Yoksa ne?

Sayın Theatre

Hititler Filan ögretiliyor Demişsiniz,Aynı Derecede Roma İmparatorlugundan Bahsediliyor zaten

Avrupada Niye Türk Tarihi Uzunnn uzunnn Anlatılmıyor
600 sene kalmışız Orlarda Çok Sayıda Camiler Tekkeler Medreseler Var.
Onlarda Bizim Tarihimizi Anlatsınlar.
Ülke Olarak avrupalıların Kolpalığını Yapmaya Gerek Yok...

Saygılarımla

General

Leaff
24-07-2010, 15:00
Sayın onurmusa, Atatürk "bu topraklar en az 7bin yıllık Türk beşiğidir" derken bu bilgiyi nerden almıştı? E o zamanda Adile AYDA yada Kazım MİRŞAN yoktu? Demekki illaki ortaya net kanıtlar ve belgeler konmadanda, bazı insanlar bazı bilgileri mantıkları ve bilgileri ile okuduklarını harmanlayıp "tespitlerde" hemde "doğru tespitlerde" bulunabiliyorlar.. Aynen Fatihîn de yaptığı gibi..

onurmusa
26-07-2010, 04:08
Sayın Leaff;

Mustafa Kemal bir ulus bilinci yaratmaya çalışıyordu. Kurduğu ulus-devlet için bu bilinç ön koşuldu çünkü. O nedenle Mustafa Kemal'in Türk tarih çalışmaları kapsamında Anadolu medeniyetlerini araştırma talimatını vermesi gayet doğaldır. Ayrıca kendisi bu konuda hiçbir zaman kesin bir kanıya varmamıştır, araştırma talimatı vermekle yetinmiştir.

Tarih bir bilimdir ve "ortaya net kanıtlar ve belgeler konmadan" tarih olmaz, efsane olur, safsata olur, mitoloji olur. Öyle bilgileri mantıkla kullanmak okuduklarını harmanlamakla bilim olmaz, olsa olsa felsefe olur. Bilimde her zaman somut veriler ve bulgular esastır. "Düşündüm düşündüm karar verdim Etrüskler Türk'tür" diyemezsiniz yani.

Ayrıca ısrar ediyorsunuz ama ben hala inanmak istemiyorum. Fatih'in "Roma'nın Türk olduğunu iddia ettiğini" mi söylüyorsunuz? Roma Türk değil. Roma'nın yarımadadaki öncülleri olan Etrüskler de Türk değil. Dahası Anadolulu bile değiller, henüz bu yönde hiçbir somut bilgi-belge yok. Siz 1400'lerdeki bilgi birikimini ne zannediyorsunuz anlamadım. Fatih'i herkesi Türk zanneden bir Türk milliyetçisi filan mı zannediyorsunuz?

izmirli67
29-08-2010, 00:52
bizans imparatorluğu tarihte doğu roma diye geçiyor belki bu şekilde anlatılıyordur gözünüzden kaçmış olabilir yada diğer taraftan bakarsak mesela roma imp. tarihide anlatılmıyor yada ingilterenin tarihi yada bir çok devletin tarihi. ama diceksin ki anadolu da yaşayan devletleri gösteriyorlar. hititler lidyalılar falan. tarih derslerinde gördüğümüz kadarla anadoluda yaşayan devletlerin yönetim biçimini ve yaptıkları sanatları, icatları fln anlatılıyor, lidyalılar parayı buldu, hititliler yönetim biçimiyle gelişmeler göstermiş (kadınlar bile yönetiyormuş o zamanlar devleti) demek istediğim bizans imparatorluğunun anlatılcak bi gelişmesi olmamasından dolayı anlatılmıyor olabilir yada roma konusu varsa romayı anlatırlarken doğu roma olarak anlatılıyor olabilir.

Bi yandanda zulüm gösteren devletleri tarih derslerinde anlattırmıyorlar. mesela ingiltere (sömürgeci devlet) roma (dünyaya yayılıp işkence çektirenler) ispanya( köleliği çıkaranlar) gibisinden.

Ki anadolu da yaşamış olan tüm devletleride anlatmıyorlar. Örneğin Truva filminde geçenler çanakkale tarafında oldu ama bunlarda anlatılmıyor;)

kaanuni
06-12-2010, 12:14
Bizans da öğretilsin tabi ama bence Babil, Antik Yunan, Ermeni Krallığı vs.. de öğretilmeli. Anadolu, Trakya ve yakın çevresinin tarihi basitçe ilk öğretimde anlatılmalı. Lise'de yakın tarihe yoğunlaşmak daha faydalı. Bu tanzimat'tan başlar, Atatürk'ün ölmesiyle de bitmez. Darbelerin de anlatılması lazım tarih dersinde.

Gen araştırmalarının gösterdiği Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Orta Asyadan gelen genetiğinin en fazla %30 olduğu. Ancak %10 daha gerçekçi bir rakkam (çoğu araştırma bunu gösteriyor). Dolayısıyla çocuklara Orta Asyadan geliyorsunuz denildiği zaman yalan söylemiş oluyoruz. Orta Asya uygarlıkları anlatılmasın demiyorum, ancak okullarda fazla üstünde duruluyor. Böyle olunca birilerinin hakları yenmiş oluyor.

Mesela ben. Ben 1/4 Kürt'üm. Ben Kürtlerin tarihi hakkında da ilk okulda birşeyler öğrenmiş olmak isterdim. Benim annem ve babam da benim gibi vergisini paşa paşa veriyordu. Bizim eğitim hakkimız yenilmiştir. Bana orta asyadan geldiğim öğretilmiştir. Halbuki alakası yok. Ben biraz orta doğulu, biraz karadenizliyim. Ancak ilk okul 5. sınıfa kadar atalarımın çin'e akım yaptığını zannediyordum.

Yani, Türkiye Cumhuriyeti bana yalan söyledi. Bir gün belki çocuklarım olur. Umarım onlara daha düzgün şeyler öğretilir.