Orijinalini görmek için tıklayınız : Yeryuzunde Gunumuze Kadar, Etiksiz Bir Toplum Yasamismidir?
evrensel-insan
22-04-2010, 00:37
Saygideger arkadaslar;
Son zamanlarda ahlak, siyaset v.s. gibi konular, oldukca yogun tartisiliyor.
Ben soruyorum, insanoglu gunumuze kadar yeryuzunde toplumsal olarak, herhangibir donem; YONLEMDIRIMSIZ ve YAPTIRIMSIZ, Soyut "deger"siz, verisiz, tabusuz, sistemsiz, kuralsiz v.s.; kisaca etiksiz bir donem yasamis midir?
Bu soru 196000 yillik tarih icindir. Eger boyle bir toplum yasadiysa, bunun etiksiz oldugunu neye gore ve nasil ortaya koyariz.
Yani "toplumsal/birarada boyle yasanir" denilmeyen bir donemi var midir, insanoglunun?
Yada boyle bir donem ileride yasayabilirmi?, yasarsa nasil sartlarda yasar?
Ayrica yasamasida "gerekli midir?" Gerekli ise, ya da degilse neden?
Saygilarimla;
evrensel-insan
klucky35
22-04-2010, 18:49
İnsanlarda "Duygu" var olduğu sürece etiksiz yaşanabildiğini sanmıyorum. "Duygu" her türlü kavramdan üstündür bence.
"Duygu" insanoğlunda kaybolmayacağına göre ileride de "Etiksiz" yaşanacağını düşünmüyorum..
Sevgi ve saygılar
evrensel-insan
23-04-2010, 00:08
Saygideger klucky35;
Insanoglunun becerisi, yetisi ve soyut uretimi, ya da duygusalligi v.s. baskadir. Kendini bu kendi adina ortaya attiklarina teslim olmasi, duygusunun kendini kontrol etmesi ve yonlendirmesi baskadir.
Konu neyin neyi yonlendirecegi ve kontrol edecegidir. Eger insanoglu, kendi ortaya attigi soyutlarin bilincinde olur ve farkinda olarak, onlara teslim olmak yerine, onlari kendi turu yarari icin kullanip, paylasabilme ve kontrol edebilme, bilinc ve farkindaligina ererse; o zaman duygusunun kullanim ve paylasimi turu ve kendi adina bir toplumsal yonlendirim ve yaptirim gerektirmez.
Saygilarimla;
evrensel-insan
klucky35
23-04-2010, 09:55
Sevgili Evrensel - İnsan,
"Duygu" kavramını duygusallık anlamında kullanmamıştım. Duygularımız yaşamımıza yön verir. "Teslim olmak" korku duygusunun eseri olabilir.
Duygularımız neyi kontrol edeceğimizi belirler. Veya tam tersi neyin bizi kontrol edeceğini.
Örneğin, aşk, gurur, merak, mutluluk gibi duyguları ağır basan kişi "bizi teslim alan güce" empati yapsa , aslında bizi teslim alan bu gücün böyle şeyler yapamayacağını/yapamayacığını düşünebilir.
Tam tersi fanatiklik, hırs, nefret, şehvet böbürlenme, boşluk gibi duyguları yüksek olan kişi "bizi teslim alan güce " empati yapsa ona teslim olmakla kalmaz , Tapar.
Duygular geliştikçe ve çoğaldıkça insanlar kendi türü için yararlı olabilir. önemli olan duyguların kullanış biçimi diye düşünüyorum..
Sevgiler
evrensel-insan
23-04-2010, 10:12
Saygideger klucky35;
Psikolojinin yaraticisi insanogludur ve psikolojinin varliginin da tek sebebi, insanoglunun kendisini dusunce ve davranista ozu ve gorunusu, insan ve bireye henuz degistirememis olmasidir. Insanoglu, ne zaman insanlasir, o zaman ne psikolojiye ve de onun getirdigi tum sorunsal duygulara, ne de etige ihtiyac duyar. Cunku hem kendi birini, hem de turunu hic bir soyutla ayirmadan ve hic bir soyuta teslim olmadan, kontrol edebilecek ve algilayabilecek bilinc ve farkindaliga erisir.
Sonucta ve genelde, ornek verdigin ve benzeri tum soyut duygularda bir somutta, yani insanoglunda vucut bulur.
Saygilarimla;
evrensel-insan
nihilist
20-05-2010, 11:09
etik, toplumsal olmanın getirdiği bir olgudur.
insanoğlu dışındaki daha az zeki türlerde de etik var.
eğer toplumsal olarak bir arada yaşıyorlarsa; ortak ve onaylanmış kurallar oluşturuyorlar.
insan tür olarak varoluşunun bir aşamasında oturup da ortaya bir etik koymuş değil.
insan öncesi ataları da toplumsal olarak yaşıyordu ve bir etiği paylaşıyordu.
elbette insan düşüce ve yaşama biçiminin değişim ve dönüşümüyle birlikte bu etikte gelişti detaylandı.
evrensel-insan
20-05-2010, 21:40
Saygideger anarchist;
ortak ve onaylanmış kurallar oluşturuyorlar.-Anarchist-
Eger toplumun her bir bireyi, evrensel/insansal bilinc duzeyine ulasmissa, zaten onay ve ortaklik, uygulanandir, kurala gerek yoktur. Cunku kural, ortaya koyan, ve uzerine ortaya konan acisindan insanoglu ayrimciliginin temelidir.
Sen neye ve kime gore ayirarak; ayni insanoglu turunun, bir kismina kural koyma hakki taniyorsun?, ortada kural varsa; demekki o kurali ortaya koyacak kadar "gelismis" ve uzerine kural konacak kadar "geri kalmis" bir insanoglu turu ayrimciligindan bahsediyorsun demektir. Yani cesitli kural duzeyleriyle, ve ideolojik inancsal izmlesmis, sistem ve isleyisiyle bugunku insanoglu yasam ve iliskisi.
Saygilarimla;
evrensel-insan
Ben soruyorum, insanoglu gunumuze kadar yeryuzunde toplumsal olarak, herhangibir donem; YONLEMDIRIMSIZ ve YAPTIRIMSIZ, Soyut "deger"siz, verisiz, tabusuz, sistemsiz, kuralsiz v.s.; kisaca etiksiz bir donem yasamis midir?
Degil Homo sapiens sapiens, bu sekilde yasayan herhangi gelismis bir hayvan türü var midir? :)
Yani hayvanlar bile bu sekilde yasayabiliyor mu?
evrensel-insan
21-05-2010, 08:08
Saygideger ALKA;
Degil Homo sapiens sapiens, bu sekilde yasayan herhangi gelismis bir hayvan türü var midir?
Insanoglu dusunce ve davranista insanlasamamis sosyal ve soyut ureten bir hayvan cesididir. Insanoglu bunu henuz basaramamisken, herhangibir hayvan turunun basarmasini dusunmek, pek mantikli olmasa gerek.
Yani hayvanlar bile bu sekilde yasayabiliyor mu?
Hayvanlarin, bilinen bir soyut uretimi olmadigindan, kendi turu aralarindaki sosyal yasamlarinin bes duyularina ve icgudulerine dayandigini soyleyebiliriz.
En azindan, insanoglu gibi, kendi turu arasinda soyut mucadelesi vermiyorlar.
Saygilarimla;
evrensel-insan
İnsan ne zaman kanunları kendi oluşturduğunu farkedip ;kendisel köleleliğinin bağlarını çözecek ..Kanunlar bizlere hükmetmesin ; biz kanunların sahibi olalım ..Kanun insana ne gerek !.
evrensel-insan
03-06-2010, 23:07
Saygideger Natan;
Kanunlar bizlere hükmetmesin ; biz kanunların sahibi olalım ..Kanun insana ne gerek !.-Natan-
Iste dusunce ve davranista, sistemleniste, duzen kurmada, soyut kullaniminda, soyutlamanin somut/soyutunda v.s. ki fark ta, insanoglu ile insan farki.
Saygilarimla;
evrensel-insan