PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : İncil'de İsa'nın bütün yaptıkları yazılı mıdır?

insan_olmak
04-05-2010, 16:28
İncil'de İsa'nın bütün yaptıkları yazılı mıdır?

Kutsal Kitap çoğu zaman söylediğim gibi kendi içinde sıkça çelişkiye düşmektedir.Bazı küçük ayrıntılar dışında hiçte gözden kaçmayacak büyük hatalar da vardır.

Bunlardan biri olan ''İncil'de İsa'nın bütün yaptıkları yazılı mıdır?'' konusunda değineceğim.

İlk olarak yazılıdır diyen ayeti göz önüne alalım.

Luka'ya göre herşey yazılıdır

Ey Teofilos,
İlk kitabımda İsa'nın yapıp öğretmeye başladığı her şeyi, seçmiş olduğu elçilere Kutsal Ruh aracılığıyla buyruklar verip yukarı alındığı güne dek olanları yazmıştım.(elçilerin işleri:1-2)

görüldüğü gibi Luka ilk kitabında(Luka incili) İsa'nın yaptığı ve öğretiği herşeyi yazdığını söylemektedir.Hristiyan kaynaklarına göre Luka bir doktordur ve bazı tarihçiler tarafındanda önemli bir tarihçi olarak kabul edilir.Luka'nın yazdıkları diğer incillere göre daha fazla inceleme taşımaktadır.Bundan olacak ki luka bulduğu kaynaklardan,dinledği tanıklardan yola çıkarak İsa'nın yaptığı herşeyi yazdığını söylemiştir.Neden yazdığı konusunda farklı görüşler belirtilebilir ne olursa olsun sonuç olarak Luka isa'nın yaptığı öğrettiği herşeyi yazdığını idda etmektedir.

Şimdi'de bunun mümkün olamayacağını savunan yuhanna'ya bakalım

Yuhanna'ya göre herşey yazılı değildir

25İsa'nın yaptığı daha başka çok şey vardır. Bunlar tek tek yazılsaydı, sanırım yazılan kitaplar dünyaya sığmazdı.(yuhanna 21:25)

Yuhanna yazdıklarının isa'nın yaptıklarını tam olarak karşılamadığını söylemektedir.
Aksine biraz abartı yoluyla isa'nın yaptığı herşeyin yazılamayacağını yazılırsa kitapların dünya'ya sığmayacağını söylemiştir.

oysa Luka yaptığı ve öğrettiği herşeyi yazdığını söylemiştir.

burda bariz bir çelişki vardır.Yuhanna İsa'nın yaptığı herşeyin yazılmasının mümkün olmadığını söylerken Luka herşeyi yazdığını söylemektedir.

Kuşkusuz uzun yıllar sonra zar zor karmaşık bir şekilde adeta bir çorba gibi olan kanon'un hazırlayanları bunları görmemiştir.Buda aslında kanon'un nasıl ordna burdan toplama olduğuna bir örnektir.

Sonuç olarak luka herşeyi yazdığını söylerken yuhanna bunun mümkün olamayacağını söylemiştir.

saygılarımla

Natan
04-05-2010, 17:38
Bu konuyu açtığınız için teşekür ederim .

Benzer bir noktayı ben de görüyorum. Mesela Josh Mc Dowell'in bilindik kitabı Mesih İsanın Tanrılığı kitabında da İsanın herşeyi bildiği dolayısıyla Tanrının yetkisine sahip olduğu son tahlilde Tanrı olduğu iddası var. Ama sonraki sayfalarda aslında herşeyi bilmediği üzerinde durup "Ama o da insandı bir yerde " denmekte.

Buyrun burdan yakın ;

İsa Her şeyi bilir !

"Şimdi senin her şeyi bildiğini anlıyoruz. Kimsenin sana soru sormasına gerek yok. Tanrı'dan geldiğine bunun için iman ediyoruz." -Yuhn. 16:30

"Rab, sen her şeyi bilirsin .." Yhn.21:17

"Tanrı'nın sırrını, yani bilginin ve bilgeliğin tüm hazinelerinin saklı olduğu Mesih'i tanısınlar." -Kol.2:2-3

İsa herşeyi bilmez !

"O günü ve o saati, ne gökteki melekler, ne de Oğul bilir; Baba'dan başka kimse bilmez." - Mark.13:32 ayı ayet Mt.24:36 da da var.

Dolayısıyla bazı ayetlere göre İsa herşeyi bilirken bazı ayetler İsanın herşeyi bilmediğini söyler. İsa herşeyi bilir mi , bilmez mi ??

insan_olmak
04-05-2010, 17:43
rica ederim.

İsa'nın herşeyi bilip bilmemeside çelişkili bir durumdur bunu belirttiğin için teşekkürler.

aslında bunu ayrı bir konu olarak yayınlasan daha güzel olabilir böylece teolojik bilgi

dikkatten kaçmaz.

saygılarımla.

Natan
04-05-2010, 19:35
Birlikte bu konuda birşeyer hazırlıyabiliriz. Özelden devam edelim :)

YOLCULUKLAR
07-05-2010, 09:42
İsa herşeyi bilir mi , bilmez mi ??

Sende mi Birütüs :D

Bir de ne takılıyor kafama biliyor musun?

Farzımisal haklısın ve biz bir aldatmacının içindeyiz...

Ama bu sıradan bir aldatmaca değil.

Ciddi ciddi çok çok ve usta bir aldatmacadır.

Binlerce yıldır insanlar bu aldatmacıyı yediler.

Milyarlarca insan bu aldatmaca uğruna hayatını feda etti.

Yani büyük bir aldatmaca. Profesyonelce hazırlanmış bir aldatmaca.

Peki bu kadar güzel kurgulanmış bir aldatmacada herkesin görebileceği kadar küçük ve bariz hatalar yapılabilir mi?

Yapılabilir, sonuçta insanoğlu salaktır. Hemde tirilyonlarcası salaktır tarzı bir açıklama getireceksen saygım sonsuz olacaktır :)

_______

Konu dışına çıkıyorum diye kimse özelden mesaj atmasın bana. Konuyu yerli yerine yazmama rağmen günlerdir tenezzül edip kimse cevap yazmadı.

Siteye girişte büyük sorun yaşıyorum.

2 gün hiç bağlanamadım.

Ama bağlanamadığım zamanlar proxy ile giriş yaptığımda site açılıyor. Malum proxy olduğundan dolayıda üye girişi yapamıyorum.

Neden bende bu sorun var?

Biri yazsın şunu cevabını :)

insan_olmak
07-05-2010, 12:02
Sende mi Birütüs :D

Bir de ne takılıyor kafama biliyor musun?

Farzımisal haklısın ve biz bir aldatmacının içindeyiz...

Ama bu sıradan bir aldatmaca değil.

Ciddi ciddi çok çok ve usta bir aldatmacadır.

Binlerce yıldır insanlar bu aldatmacıyı yediler.

Milyarlarca insan bu aldatmaca uğruna hayatını feda etti.

Yani büyük bir aldatmaca. Profesyonelce hazırlanmış bir aldatmaca.

Peki bu kadar güzel kurgulanmış bir aldatmacada herkesin görebileceği kadar küçük ve bariz hatalar yapılabilir mi?

Yapılabilir, sonuçta insanoğlu salaktır. Hemde tirilyonlarcası salaktır tarzı bir açıklama getireceksen saygım sonsuz olacaktır

evet genelde bu çok yapılan bir savunma mekanizması

''bu kadar çok insan boşu boşuna mı inanıyo olur mu öyle şey''vb..

aynı durum müslümanlık içinde geçerlidir yada hinduizm için

o zaman müslüman olun hindu inançını benimseyin?

İşin açıkçası böyle mantık olmaz.İnsanlar salak değil uyuşturulmuş bugün hristiyanım diyen inanların çok büyük kısmı tevrattan haberleri yok.İnançlı insanlar imanlarını eleştirmek değil tazelemek ister.Onlar eleştirileri okuyayım sonra inancımı anlayayım demez.Bu birçok dinde böyledir o yüzden malesef bu mantığınız işlememektedir.

kısacası aldatma son derece basit sadece insan psikolojisini çok iyi kullanıyor.

bence siz bu kadar insan boşa inanmaz heralde mantığını bir kenara koyup

isa'nın çarpıklıklarını düşünün derim çünkü konumuz isa'nın ve incilin kendi içindeki çelişkileridir ama isterseniz bu kadar insan boşunamı inanıyor diye bir başlık açın orda konuşalım

saygılar.

nihilist
07-05-2010, 13:37
sayın yolculuklar
size ; tanrı katında değerli olduğuna inanılan öyle şaklabanlar gösterebilirim ki, bir çok insanın onlara olan saygısı ve inancını gördüğünüzde küçük dilinizi yutarsınız ve elinizde sadece olsa olsa bu insanlar salaktır demekten başka bir seçenek kalmaz.
aslında o isimleri ben burda dile getirmeyeyimde site kişilik hakları ile ilgili hukuksal sorun yaşamasın.
siz tahmin edin o isimleri.
din adına konuşup duruyorlar bu ülkede ve başka ülkelerde.
allahın yeryüzündeki gölgesi gibi muamele görüyorlar.
medyatik maymunlara benziyorlar.
ama inanırları açısından ise tanrının yeryüzüne uzanan eli, kopmayan ipi gibi algılanıyorlar.
her yaptıklarında binbir keramet, dokunuşunda şifa, nefesinde kurtuluş aranan insanlardan bahsediyorum.
her biri kendi çapında birer küçük isa mesih gibiler.
onlara baktığınızda ne düşünüyorsunuz.
ne hissediyorsunuz.
ben şizofreninin toplumsal biçimini görüyorum.
siz ne görüyorsunuz sevgili yolculuklar.

Natan
07-05-2010, 18:39
"Büyük bir aldatmaca var. Ben de katılayım" mı diyorsunuz yoksa" gerçek dışıysa neden pek çok insan inanıyo peki ?" mi diyorsunuz ?

Birbiriyle çelişkili o kadar çok din /inanış var ki ! Bunlardan habersiz değilsin. İyi biliyorsun hem de.

Aldatmacalar yüzünden bunca cinayetler işleniyor. Allah/tanrı/isa vs. için katliamlar yapılıyor. İyi bi davranış sergileyenler de cennet ve başka şeylerin hesabını tutuyor.

Siz hrıstıyanlığın hem aldatmaca olduğunu farkediyorsunuz hem de o kavramı savunmak için uğraşıyorsunuz.Güzel saygı çerçevesinde fikir üretmeye çalışmanız gerçekten süper. Ama savunduğunuz tanrı bu kadar bakın ne diyor malaki 2:3 te :

"hayvanların gübresini yüzünüze saçacağım." -Tanrı

"Erkeklik organları eşeğinkine, menileri aygırınkine benzeyen oynaşlarına gönül verdi "-Hez. 23:20

Natan
07-05-2010, 18:43
Yani Yolculuklar ,

tanrı "hayvanların gübresini yüzünüze saçacağım." diyor kullarına. Sözlerinin her zaman "pak" olduğunu idda eden tanrı bu.

Ayet yazmama gerek yok sanırım.

hem hrıstıyanlığı reddediyorsun hem de her fırsatta savunmaya kalkıyorsun. Bırak O konuşsun :) Varsa bırakın düşüncelerden çıkıp gerçekliğini göstererek dile gelsin. Kavramları ortaya koymayın Bırakın O kendisini ortaya koysun :)

YOLCULUKLAR
11-05-2010, 00:58
hem hrıstıyanlığı reddediyorsun hem de her fırsatta savunmaya kalkıyorsun.

Hımmm

Bak bu konu çok alengirli bir konu :)

Benim derdim, Hristiyanlıkla değil, Hristiyanlar ile.

Aslına bakarsan, hristiyanların kötü olması, hristiyanlığıda kötü yapar. Sonuçta ben elçisel bir kiliseye inanan bir kişiyim.

Sanırım ne demek istediğimi anlamışsındır?

Bir yaratıcıya inanıyorum. İsa'nın bu yolun başı olduğuna inanıyorum. İsa'dan sonra Hristiyanlar devreye giriyorlar ki işte burada ben güven sıkıntısı çekiyorum. Güven sıkıntısı çekmek ile belki yanılıyorum belki haklıyım. Bunu zaman gösterecek.

UlulElbab
11-05-2010, 02:09
Konu dışına çıkıyorum diye kimse özelden mesaj atmasın bana. Konuyu yerli yerine yazmama rağmen günlerdir tenezzül edip kimse cevap yazmadı.

Siteye girişte büyük sorun yaşıyorum.

2 gün hiç bağlanamadım.

Ama bağlanamadığım zamanlar proxy ile giriş yaptığımda site açılıyor. Malum proxy olduğundan dolayıda üye girişi yapamıyorum.

Neden bende bu sorun var?

Biri yazsın şunu cevabını :)

Selam değerli Yolculuklar,

Bir daha bağlanamazsanız aşağıdaki Linki deneyin isterseniz...Siteye bağlandığınızda Linki favorilerinize ekleyiniz.
Sevgi ile...

http://174.37.15.59/

Paolo
11-05-2010, 02:36
Sayın Natan amacınız nedi?Bir türlü anlamıyorum.Kaleyi bir yerden yıkıyorsunuz diğer taraftan yapıyorsunuz.Bu nasıl iştir?Kelamın mesajı İsa Mesihin kişiliği ve verdiği mesajdır.Bu dedikleriniz ancak teferruata girer!

insan_olmak
11-05-2010, 16:16
konuyu ben açtım ama bana cevap vermiyorsunuz:)

saygılar

Natan
11-05-2010, 16:45
Hımmm

Bak bu konu çok alengirli bir konu :)

Benim derdim, Hristiyanlıkla değil, Hristiyanlar ile.

Aslına bakarsan, hristiyanların kötü olması, hristiyanlığıda kötü yapar. Sonuçta ben elçisel bir kiliseye inanan bir kişiyim.

Sanırım ne demek istediğimi anlamışsındır?

Bir yaratıcıya inanıyorum. İsa'nın bu yolun başı olduğuna inanıyorum. İsa'dan sonra Hristiyanlar devreye giriyorlar ki işte burada ben güven sıkıntısı çekiyorum. Güven sıkıntısı çekmek ile belki yanılıyorum belki haklıyım. Bunu zaman gösterecek.

peki ylck dostum,

İsa mesih midir ? Yani yahudilerin beklediği mesih isa mıdır ? Mika 5. bölümün başında bildirilen kişi kimdir ?

YOLCULUKLAR
14-05-2010, 23:26
peki ylck dostum,

İsa mesih midir ? Yani yahudilerin beklediği mesih isa mıdır ? Mika 5. bölümün başında bildirilen kişi kimdir ?

İsa beklenen Mesih midir?

Evet, kesinlikle... Yani inancım bu yönde...

Bana Mika 5. bölümü sorma :)

Çünkü cevabını bilmiyorum.

Bu sorunun cevabını bilen de yok.

Ben biliyorum diyen ancak tahminlerini yazabilir.

Benim tahminime gelince...

Kutsal Kitap sürecini daha tamamlamadı. Yani hala gerçekleşmemiş bir çok peygamberlikler vardır ki bana göre bunlardan birisi de mika 5. bölümdür.

Tabi, Kutsal Kitap bir bütündür. Dolayısıyla İsrail hakkında henüz gerçekleşmemiş olan peygamberlikleri İncil'deki Romalılar bölümü (sevgi mesajları) ile bir bütün olarak okunmasında yarar görüyorum.

insan_olmak
14-05-2010, 23:32
sayın natan ve sayın yolculuklar yanlış anlamayın ama konumuz isa'nın tüm yaptıkların incil'de yazılımı değil mi onu tartışıyoruz.İsa'nın mesih olup olmamasını farklı bir başlıkta tartışırsak daha verimli olacağına inanıyorum çünkü konular karışıyor.

saygılar

Strahinja
15-05-2010, 12:09
İncil'de İsa'nın bütün yaptıkları yazılı mıdır?

Kutsal Kitap çoğu zaman söylediğim gibi kendi içinde sıkça çelişkiye düşmektedir.Bazı küçük ayrıntılar dışında hiçte gözden kaçmayacak büyük hatalar da vardır.

Bunlardan biri olan ''İncil'de İsa'nın bütün yaptıkları yazılı mıdır?'' konusunda değineceğim.

İlk olarak yazılıdır diyen ayeti göz önüne alalım.

Luka'ya göre herşey yazılıdır

Ey Teofilos,
İlk kitabımda İsa'nın yapıp öğretmeye başladığı her şeyi, seçmiş olduğu elçilere Kutsal Ruh aracılığıyla buyruklar verip yukarı alındığı güne dek olanları yazmıştım.(elçilerin işleri:1-2)

görüldüğü gibi Luka ilk kitabında(Luka incili) İsa'nın yaptığı ve öğretiği herşeyi yazdığını söylemektedir.Hristiyan kaynaklarına göre Luka bir doktordur ve bazı tarihçiler tarafındanda önemli bir tarihçi olarak kabul edilir.Luka'nın yazdıkları diğer incillere göre daha fazla inceleme taşımaktadır.Bundan olacak ki luka bulduğu kaynaklardan,dinledği tanıklardan yola çıkarak İsa'nın yaptığı herşeyi yazdığını söylemiştir.Neden yazdığı konusunda farklı görüşler belirtilebilir ne olursa olsun sonuç olarak Luka isa'nın yaptığı öğrettiği herşeyi yazdığını idda etmektedir.

Şimdi'de bunun mümkün olamayacağını savunan yuhanna'ya bakalım

Yuhanna'ya göre herşey yazılı değildir

25İsa'nın yaptığı daha başka çok şey vardır. Bunlar tek tek yazılsaydı, sanırım yazılan kitaplar dünyaya sığmazdı.(yuhanna 21:25)

Yuhanna yazdıklarının isa'nın yaptıklarını tam olarak karşılamadığını söylemektedir.
Aksine biraz abartı yoluyla isa'nın yaptığı herşeyin yazılamayacağını yazılırsa kitapların dünya'ya sığmayacağını söylemiştir.

oysa Luka yaptığı ve öğrettiği herşeyi yazdığını söylemiştir.

burda bariz bir çelişki vardır.Yuhanna İsa'nın yaptığı herşeyin yazılmasının mümkün olmadığını söylerken Luka herşeyi yazdığını söylemektedir.

Kuşkusuz uzun yıllar sonra zar zor karmaşık bir şekilde adeta bir çorba gibi olan kanon'un hazırlayanları bunları görmemiştir.Buda aslında kanon'un nasıl ordna burdan toplama olduğuna bir örnektir.

Sonuç olarak luka herşeyi yazdığını söylerken yuhanna bunun mümkün olamayacağını söylemiştir.

saygılarımla

Arada bir çelişki yoktur. Luka, Elçilerin İşleri kitabındaki ayette kendi kitabıyla ilgili olarak konuşmuştur; Yuhanna'nın kitabında Luka'da yazılanların çoğu yoktur! Yuhanna, "İsa'nın daha yaptığı pek çok şey vardı" derken aslında kendisi tarafından kaydedilmeyen olaylara atıfta bulunur ve bunu vurgulamak için de abartılı bir ifade kullanır.

Elçilerin İşleri kitabında Luka, ilk kitabında İsa'nın göğe yükselmesine kadar yaptığı her şeyi yazdığını belirtmiştir; ancak bu onun İKİNCİ bir kitap yazmasına ve İsa'nın göğe yükseliş sonrasında yaptıklarını (Pavlus'a görünmesi, vb) anlatmasına engel olmamıştır ki!

Son olarak, Luka İncili'nin başında yer alan giriş metni ile Elçilerin İşleri kitabının başındaki açıklamanın bir arada okunup yorumlanması gerekir; zira bunlar bağlantılıdır. Luka, aslında önce İncil mesajının BİRDEN FAZLA kişi tarafından yazıya geçirildiğini belirtip sonra da yazdığı kitabın kendine özgü olduğunu ima etmiştir.Sayın Teofilos,
Birçok kişi aramızda olup bitenlerin tarihçesini yazmaya girişmiştir. Nitekim başlangıçtan beri bu olayların görgü tanığı ve Tanrı sözünün hizmetkârı olanlar bunları bize iletmişlerdir. Ben de tüm bu olayları ta başından özenle araştırmış biri olarak bunları sana sırasıyla yazmayı uygun gördüm. Öyle ki, sana verilen bilgilerin doğruluğunu bilesin. (Luka 1:1-4)
Kısacası, Luka'nın kitabı Luka'ya özgüdür ve sözü edilen HER ŞEY kavramı Luka tarafından yazıya geçirilen her şeyi tanımlar.

insan_olmak
15-05-2010, 12:23
Arada bir çelişki yoktur. Luka, Elçilerin İşleri kitabındaki ayette kendi kitabıyla ilgili olarak konuşmuştur; Yuhanna'nın kitabında Luka'da yazılanların çoğu yoktur! Yuhanna, "İsa'nın daha yaptığı pek çok şey vardı" derken aslında kendisi tarafından kaydedilmeyen olaylara atıfta bulunur ve bunu vurgulamak için de abartılı bir ifade kullanır.

malesef mantık hatasına düşüyorsunuz luka şöyle demektedir:

açık ve net türkçemizle çok rahat anlayabiliriz(grekçe metinlerede bakabiliriz)

İsa'nın yapıp öğretiği herşeyi yazdım diyor.

Siz Luka'da yazılanların birçoğunun Yuhanna'da olmadığı söylüyorsunuz.Doğrudur peki şunu düşündünüz mü?
yuhanna'da yazılanların bazılarıda luka'da yoktur.Oysa luka isa'nın göğe yükselene kadar yaptığı herşeyi yazdığını idda etmekte.

Kısacası, Luka'nın kitabı Luka'ya özgüdür ve sözü edilen HER ŞEY kavramı Luka tarafından yazıya geçirilen her şeyi tanımlar.

açıkçası yazınızdaki bu mantığı anlayamadım.Luka İsa'nın yaptığı herşeyi yazdım diyor.İyide luka'nın kendi içinde herşeyi yazdığını söylemesi nasıl oluyor?ben anlayamadım açıklarsanız sevinirim.

saygılar

Strahinja
15-05-2010, 13:13
malesef mantık hatasına düşüyorsunuz luka şöyle demektedir:

açık ve net türkçemizle çok rahat anlayabiliriz(grekçe metinlerede bakabiliriz)

İsa'nın yapıp öğretiği herşeyi yazdım diyor.

Siz Luka'da yazılanların birçoğunun Yuhanna'da olmadığı söylüyorsunuz.Doğrudur peki şunu düşündünüz mü?
yuhanna'da yazılanların bazılarıda luka'da yoktur.Oysa luka isa'nın göğe yükselene kadar yaptığı herşeyi yazdığını idda etmekte.

İkidir mantık hatasına düştüğümü yazıyorsunuz; ancak mantık hatamın ne olduğunu belirtmiyorsunuz. Lütfen hatamı gösterin de onu tekrarlamayayım.

Her şeyi yazdığını iddia eden Luka'dır; bu sebeple Luka'nın yorumuyla Yuhanna'yı suçlamak nasıl bir mantıktır?

açıkçası yazınızdaki bu mantığı anlayamadım.Luka İsa'nın yaptığı herşeyi yazdım diyor.İyide luka'nın kendi içinde herşeyi yazdığını söylemesi nasıl oluyor?ben anlayamadım açıklarsanız sevinirim.

saygılar

Anlatayım: Luka, İncili'nin giriş bölümünde ÖNCE İncil'i sadece kendisinin kaleme almadığını belirtmiştir. Onun sözüne göre bazı kişiler, olup bitenlerin tarihçesini yazmaya girişmiştir. Luka da bu gruba dahildir. Ancak bu, Luka ile diğer kişilerin mesajlarının aynı içerikte ve biçimde olduğunu göstermez. Luka, İncil'i kaleme alırken olayları KENDİNE ÖZGÜ bir biçimde yazıya geçirdiğini söylemiştir. Bu sebeple HER ŞEY kavramı, İncil mesajındaki her şeye değil, Luka'nın kendine özgü anlatımına dayalı her şeye gönderme yapar. Luka'nın duyup yazmaya karar verdiği her şeye.

insan_olmak
15-05-2010, 13:29
luka'nın kendine özgü anlatımı var o yüzden İsa'nın yaptığı herşeyi yazdığını söylüyor.

ilginç luka'yı anlamak zor.
Her şeyi yazdığını iddia eden Luka'dır; bu sebeple Luka'nın yorumuyla Yuhanna'yı suçlamak nasıl bir mantıktır?

demek istediğimi yine anlamamışsınız.Luka herşeyi yazdığını söylüyorsa neden yuhanna'da yazılı olan İsa'nın yaptıklarını yazısında bulundurmuyor?
Eğer İsa hakkında herşeyi yazdığını söylüyorsa bunlarıda bünyesinde barındırması gerekir

saygılar

Strahinja
15-05-2010, 13:37
luka'nın kendine özgü anlatımı var o yüzden İsa'nın yaptığı herşeyi yazdığını söylüyor.

ilginç luka'yı anlamak zor.

Evet, anlamakta güçlük çekiyorsunuz. Ben böyle bir şey söylemedim. Luka'nın kendine özgü yazım tarzı, onun kullandığı HER ŞEY kavramının farklı anlaşılmasını sağlar dedim. Luka'nın yazmayı istediği HER ŞEY. Luka'nın kaleme aldığı her şey. Luka'nın kullandığı her şey kavramını onun kendine özgü yazım tarzıyla ilişkilendirmek gerekir. Luka'ya göre HER ŞEY, başkalarına göre değil.

demek istediğimi yine anlamamışsınız.Luka herşeyi yazdığını söylüyorsa neden yuhanna'da yazılı olan İsa'nın yaptıklarını yazısında bulundurmuyor?
Eğer İsa hakkında herşeyi yazdığını söylüyorsa bunlarıda bünyesinde barındırması gerekir

saygılar

Çünkü Luka, Yuhanna'dan farklı bir yazardır ve her şey kavramıyla aslında kendisinin değindiği ve yazıya geçirdiği her şeyi kastetmiştir.

insan_olmak
15-05-2010, 13:56
Luka'ya göre HER ŞEY, başkalarına göre değil.

luka:isa'nın yaptığı herşeyi yazdım
Yuhanna:Ama bak şu yaptığını yazmamışsın?
luka:Benim İsa'nın yaptığı herşey ile başkalarınınki farklı olabilir
yuhanna:???
....

Luka'nın kaleme aldığı her şey.
İsa'nın yaptığı herşeyi yazdımın Luka'nın kaleme aldığı herşey anlamına geldiğini söylüyorsunuz?(umarım doğru anlamışımdır)

o zaman herşey yerine Luka'nın yazmış odluğu herşey sözcüğünü koyunca ne oluyor bakalım

İlk kitabımda İsa'nın yapıp öğretmeye başladığı her şeyi, seçmiş olduğu elçilere Kutsal Ruh aracılığıyla buyruklar verip yukarı alındığı güne dek olanları yazmıştım

İlk kitabımda İsa'nın yapıp öğretmeye başladığı ve benim yazdığım herşeyi seçmiş olduğu elçilere Kutsal Ruh aracılığıyla buyruklar verip yukarı alındığı güne dek olanları yazmıştım

evet gerçekten mantıklı bir cümle oluyor.Luka zaten cümlede isa'nın yaptığı herşeyi yazdım diyor.Luka kendi yazdığı herşey dedikten sonra cümlenin sonunda tekrar yazdım diyecek hali yok.
bu bakış açısıyla luka şöyle diyor
''Benim yazdığım herşeyi yazdım''

saygılar

Strahinja
15-05-2010, 14:24
luka:isa'nın yaptığı herşeyi yazdım
Yuhanna:Ama bak şu yaptığını yazmamışsın?
luka:Benim İsa'nın yaptığı herşey ile başkalarınınki farklı olabilir
yuhanna:???
....

Kendinizi eğlendirme moduna geçtiğinize göre, sağlıklı düşünme yetinizi de askıya aldığınız görülmektedir.

İsa'nın yaptığı herşeyi yazdımın Luka'nın kaleme aldığı herşey anlamına geldiğini söylüyorsunuz?(umarım doğru anlamışımdır)

Evet. Bu, Luka'nın kayda aldığı her şeydir.

o zaman herşey yerine Luka'nın yazmış odluğu herşey sözcüğünü koyunca ne oluyor bakalım

Luka İncili'nin girişindeki açıklamaları göz ardı etmektesiniz. Halbuki İncil metninde yazılanlara bakmak zorunludur. Luka, Elçilerin İşleri kitabını yazarken daha önce de bir İncil yazdığını söylemiştir ve o İLK kitabına atıfta bulunmuştur.

Ayrıca sözcük yerleştirme eyleminiz saçma ve gereksizdir. Luka, Elçilerin İşleri isimli kitapta kendisine göre her şeyi yazdığını niye belirtsin ki? Theofilos denen kişiye atıfta bulunarak yazan sadece Luka'dır. Böyle bir ayrıştırmaya niye gerek duysun ki? Teofilos zaten Luka'nın yazdıklarını okumaktadır ve bu iki kitabı Luka'nın yazdığını bilmektedir!

İlk kitabımda İsa'nın yapıp öğretmeye başladığı her şeyi, seçmiş olduğu elçilere Kutsal Ruh aracılığıyla buyruklar verip yukarı alındığı güne dek olanları yazmıştım

İlk kitabımda İsa'nın yapıp öğretmeye başladığı ve benim yazdığım herşeyi seçmiş olduğu elçilere Kutsal Ruh aracılığıyla buyruklar verip yukarı alındığı güne dek olanları yazmıştım

evet gerçekten mantıklı bir cümle oluyor.Luka zaten cümlede isa'nın yaptığı herşeyi yazdım diyor.Luka kendi yazdığı herşey dedikten sonra cümlenin sonunda tekrar yazdım diyecek hali yok.
bu bakış açısıyla luka şöyle diyor
''Benim yazdığım herşeyi yazdım''

saygılar

Gereksiz bir ifade eklemek suretiyle metinle oyun oynadığınız için cümle mantıksızlaşmıştır. Teofilos zaten Elçilerin İşleri kitabının Luka tarafından yazıldığını bilmektedir. Kitabın Luka'ya ait olduğunu bilmektedir. Bu sebeple "yazdığım" sözcüğünün "her şey" ibaresine eklenmesi gereksizdir. Böyle bir ekleme yapılmanın gerekli olduğunu söyleyen sizsiniz; ardından da bu eklemenin saçma olduğunu kanıtlamaya çalışan ve kendinizle çelişen de sizsiniz.

insan_olmak
15-05-2010, 14:34
sayın Strahinja luka isa'nın yaptığı herşeyi yazdım diyor.
siz bu herşey sözcüğünün Luka'nın yazdığı herşey anlamına geldiği söylüyorsunuz.
kişi zaten bir olayı bir durumu yazdığını söylüyorsa o yazdığı durumun yada olgunun tekrar kendine ait olduğunu söyleme gereği duymaz ki!

luka kendi yazdığı herşeyi yazmıştır gibi bir anlam çıkar sizin mantığınıza göre oysa luka böyle demiyor isa'nın yaptılarını yazdım da demiyor.İsa'nın yaptığı herşeyi yazdım diyor.
açık ve net anlamamak için diretmeye devam edebilirsiniz.Sanırım bu konuda da söyleyeceklerim bu kadar

saygılar

Natan
15-05-2010, 19:00
siz bu herşey sözcüğünün Luka'nın yazdığı herşey anlamına geldiği söylüyorsunuz.
kişi zaten bir olayı bir durumu yazdığını söylüyorsa o yazdığı durumun yada olgunun tekrar kendine ait olduğunu söyleme gereği duymaz ki!

luka kendi yazdığı herşeyi yazmıştır gibi bir anlam çıkar sizin mantığınıza göre oysa luka böyle demiyor isa'nın yaptılarını yazdım da demiyor.İsa'nın yaptığı herşeyi yazdım diyor.
açık ve net anlamamak için diretmeye devam edebilirsiniz.Sanırım bu konuda da söyleyeceklerim bu kadar

saygılar

Syn İnsan olmak, merak etmeyin siz açıkça yazmışsınız fakat elbetteki yukarıdaki hristiyan kahramanı inanmayacak ,diretecektir. Zaten kabul etse İncil'in hatalı bir kitap olduğunu da kabul etmek zorunda kalırdı.

Hiç yorum yapmaya bile gerek yok ;

Ey Teofilos,

Bu kadar açıkken diretmeniz sadece sizin olayı kabullenemeyişinizin göstergesidir.

O yüzden boşuna yazıp da parmaklarınızı yormayın efendim. Sizin iman olayınız bizi ilgilendirmemekte.

Strahinja
15-05-2010, 19:16

Luka, aynı olayları veya aynı durumları AYNI şekilde yazdığını belirtmemiştir. İncil'in yazıya geçirilmesi konusunda verdiği bilgiler, Müjde'nin iletilmesinde İncil yazarlarına özgü anlatımdan tarzından farklılıklar olabileceğini ima etmiştir. Luka hiçbir zaman "İncil'i sadece ben yazıya geçirdim ve her şeyi yazdım" dememiştir. Luka'nın ve diğer İncil yazarlarının yazım tarzı farklıdır, odaklandıkları konular farklıdır, kronolojiler farklılık gösterir, detaylar farklıdır.

Elçilerin İşleri kitabında aynı zamanda şöyle demiştir Luka:İlk kitabımda İsa'nın yapıp öğretmeye başladığı her şeyi, seçmiş olduğu elçilere Kutsal Ruh aracılığıyla buyruklar verip yukarı alındığı güne dek olanları yazmıştım. İsa, ölüm acısını çektikten sonra birçok inandırıcı kanıtlarla elçilere dirilmiş olduğunu gösterdi. Kırk gün süreyle onlara görünerek Tanrı'nın Egemenliğine dair konuştu. (Elçilerin İşleri 1-3)
Luka, İsa'nın göğe alınışına kadar 40 gün geçtiğini ve bu aşamada İsa'nın öğrencileriyle konuştuğunu yazmıştır. Luka İncili'ndeki anlatım ise İsa'nın SANKİ dirildiği günün akşamında göğe yükseldiği izlenimini vermektedir. Luka, 40 gün boyunca yaşananlardan tek tek bahsetmemiştir, sadece bunları özetlemiş ve tarihsel bir kompresöre tabi tutup birleştirmiştir. Bu da neyi gösterir? HER ŞEY sözcüğünün harfiyen yorumlanmasının imkansızlığını ve bunda Luka'nın kendine özgü yazım tarzının etkisini.

saygılar

İncili yazıya geçiriken hangi olaylardan ve nasıl bahsedeceğine karar veren kim? Luka! Dediğiniz gibi Luka gerçekten HER ŞEYİ yazsaydı, diğer İncillere ne gerek vardı? Bu İncillerden bahsetmesine ne gerek vardı? Luka'nın amacı "her şeyi yazdım, diğer İncillere gerek yoktur" diyebilmek değildir.

Strahinja
15-05-2010, 19:22
Syn İnsan olmak, merak etmeyin siz açıkça yazmışsınız fakat elbetteki yukarıdaki hristiyan kahramanı inanmayacak ,diretecektir. Zaten kabul etse İncil'in hatalı bir kitap olduğunu da kabul etmek zorunda kalırdı.

Sayın Natan,

Bana yönelik eleştirilerinizi "başkalarına" yazdığınız mesajların içine bu şekilde gizleyip kaçamak davranmak etik değildir. Tartışma kurallarından önce görgü kurallarıyla ilgili bir foruma gidip üye olmanızı öneriyorum.

Bu çocuksu oyunlardan vazgeçin. Biraz olgunluk ve cesaret ;)

Natan
16-05-2010, 17:53
syn strahinja,

Nickinizi ilk ve son defa yazıyorum.Bilgi birikimi olmayanın fikri de olmaz.

Ayet şu ;

Ey Teofilos,
sizin verdiğiniz cevap bu ;

İncil'in yazıya geçirilmesi konusunda verdiği bilgiler, Müjde'nin iletilmesinde İncil yazarlarına özgü anlatımdan tarzından farklılıklar olabileceğini ima etmiştir .

:)

Luka hiçbir zaman "İncil'i sadece ben yazıya geçirdim ve her şeyi yazdım" dememiştir. Luka'nın ve diğer İncil yazarlarının yazım tarzı farklıdır, odaklandıkları konular farklıdır, kronolojiler farklılık gösterir, detaylar farklıdır

Neden farklı bir cümle kuruyorsunuz. Ayetten uzaklaşmıyor musunuz ?Yorumlarınız ayetle ilşkili değildir.

"İsa'nın yapıp öğretmeye başladığı her şeyi,
yukarı alındığı güne dek olanları "

Yorumsuz . Herşey ortadadır. :) Halbuki herşey Lukada yazılmamıştır. Bu ayet bu şekilde havada kalmaktadır.

Markostan ;

Yakup ve Yuhannaya Boanerces adı verilmişti.(3:17)

Ferisiler ellerini dirseklerine dek yıkardı.(7:2-4)

İsa genç yöneticiyi sevmişti.(10:20)

Genç bir adam keten giysisini bırakıp kaçtı (14:51,52)

İsa çocukları kucakladı.(10:16)

Kanaması olan kadın tüm varını harcamıştı.(5:26)

Herodias Vaftizci Yahyaya kin besliyordu Ve Herodes Yahyadan korkar onu esirgerdi.(6:19,20)

Ayrıca İsanın kullanığı örneklerden biri ve yaptığı mucizelerden ikisi sadece Markos kitabında bulunur. (4:26-29;7:32-37;8:22-26)

Bunlar Sadece Markos kitabında vardır. Lukada yoktur. Herşey yazılmamıştır. Eğer kendi yorumunuzu katıp ayeti değiştirmeyi böylece daha mantıklı kılmaya çabalarsanız siz herşekleri bilerek gizleyen laf kalabalığıyla hareket eden bağnaz birisinizdir.

Luka, İsa'nın göğe alınışına kadar 40 gün geçtiğini ve bu aşamada İsa'nın öğrencileriyle konuştuğunu yazmıştır. Luka İncili'ndeki anlatım ise İsa'nın SANKİ dirildiği günün akşamında göğe yükseldiği izlenimini vermektedir. Luka, 40 gün boyunca yaşananlardan tek tek bahsetmemiştir, sadece bunları özetlemiş ve tarihsel bir kompresöre tabi tutup birleştirmiştir. Bu da neyi gösterir? HER ŞEY sözcüğünün harfiyen yorumlanmasının imkansızlığını ve bunda Luka'nın kendine özgü yazım tarzının etkisini.

Biri atış serbest mi dedi :) N ealakası var . Ki 40 günle alakalı bir şey yok tartışmamızda. Burdan birşeyler mi medet umuyorsunuz. Ne diyor verdiğiniz ayette ?

Yani bu da gösterir ki şu sözleriniz tamamen anlamsızdır

;Luka, 40 gün boyunca yaşananlardan tek tek bahsetmemiştir, sadece bunları özetlemiş ve tarihsel bir kompresöre tabi tutup birleştirmiştir. Bu da neyi gösterir? HER ŞEY sözcüğünün harfiyen yorumlanmasının imkansızlığını ve bunda Luka'nın kendine özgü yazım tarzının etkisini.

Strahinja
16-05-2010, 22:53
Biri atış serbest mi dedi :) N ealakası var . Ki 40 günle alakalı bir şey yok tartışmamızda. Burdan birşeyler mi medet umuyorsunuz. Ne diyor verdiğiniz ayette ?

Yani bu da gösterir ki şu sözleriniz tamamen anlamsızdır

;

Burada atış yapan siz olduğunuza göre, atışın serbest olup olmaması sizi ilgilendirmektedir.

Benim diğer üyeye yazdığım mesajları okuduğunuz halde anlamadığınız anlaşılıyor.

Elçilerin İşleri kitabında Luka, İsa'nın göğe yükselmesine kadar geçen sürede olan her şeyi yazdığını söylemiştir; ancak 40 gün boyunca gerçekleşen görünmeler esnasında İsa'nın yaptığı her şeyi tek tek anlatmamıştır. Bu 40 günde yaşananları özetlemiştir. Bu da Luka'nın yazım tarzıyla bağlantılıdır ve onun HER ŞEY sözcüğünü harfiyen yorumlamadığını kanıtlamaktadır.

Bu gerçek de sizin hoşunuza gitmediği için onu göz ardı etmektesiniz.

Natan
17-05-2010, 12:30
Burada atış yapan siz olduğunuza göre, atışın serbest olup olmaması sizi ilgilendirmektedir.

Benim diğer üyeye yazdığım mesajları okuduğunuz halde anlamadığınız anlaşılıyor.

Elçilerin İşleri kitabında Luka, İsa'nın göğe yükselmesine kadar geçen sürede olan her şeyi yazdığını söylemiştir;

ancak 40 gün boyunca gerçekleşen görünmeler esnasında İsa'nın yaptığı her şeyi tek tek anlatmamıştır. Bu 40 günde yaşananları özetlemiştir. Bu da Luka'nın yazım tarzıyla bağlantılıdır ve onun HER ŞEY sözcüğünü harfiyen yorumlamadığını kanıtlamaktadır.

Bu gerçek de sizin hoşunuza gitmediği için onu göz ardı etmektesiniz.

"Kanıtlamaktadır " diyorsunuz, bir kanıt göstermiyorsunuz. 40 gün süre zarfında İsanın tek tek hareketleri yazmamış olabilir ,Bu o zaman zarfıyla ilgilidir. Yazmaması daha FECİ BİR DURUMdur. Çünkü herşeyi yazdığını söyleyen Luka İsanın çocukluğuna dair hiç bir şey yazmamıştır. ( bir olay dışında ). "Her şey" sözcüğü harfi anlamda değilse ne anlamındadır ? Özet mi? Ama öyle söylenmiyor. O halde bunu neye göre söylüyorsunuz ? Kafanıza göre açıklama yapmaktasınız.

Mecaz anlamda mı kullanmıştır ? Siz Mecaz anlamlı bir sözcüğün temel anlamından ayrıldığını ,arada dünya kadar fark olduğunu biliyor musunuz ?

Bir sözcüğün gerçek anlamından bütünüyle uzaklaşarak kazandığı yeni anlama mecaz anlam denir .

Yan anlam mı ?Yan anlam,kısaca ,gerçek anlamdan kopmamak şartıyla temel anlamdan uzaklaşıp yeni bir anlam kazanmasıdır.

Deyim anlam mı var ? terim anlam mı ? argo anlam mı ? somut yada soyut anlam mı ? Cevabınız yok mu ? heee, tamam bulduk ,sembolik anlam. :)Zaten en çok sığındığınız şey. Bence siz gerçekleri görmemek için diretiyorsunuz.

Hangi ayeti verdiniz ?

"İlk kitabımda İsa'nın yapıp öğretmeye başladığı her şeyi, seçmiş olduğu elçilere Kutsal Ruh aracılığıyla buyruklar verip yukarı alındığı güne dek olanları yazmıştım. ."

Çocuklu kayboldu İsa'nın değil mi ?

İsa, ölüm acısını çektikten sonra birçok inandırıcı kanıtlarla elçilere dirilmiş olduğunu gösterdi. Kırk gün süreyle onlara görünerek Tanrı'nın Egemenliğine dair konuştu.

Bakın o 40 gunluk sürede İsa'nın ne halt yediği yazılmıyor. Öyle bir geliyor görünüor gidiyor. Neler yaptığı yazılı mıdır ? Değildir.Nerden bileceğiz bunları ? KAYBOLMUŞTUR ! Yani İsa'nın çocukluğuna dair bir bilgi yoktur ve bu konuda hiç bir şey BİLMEMEKTESİNİZ!!!

40 günlük sürede yaptıklarını yazmaması Luka'nın "yapıp ,öğrettiği herşeyi yazdım" demesindeki çelişkiyi ortadan KALDIRMAZ!

Bu da Luka'nın yazım tarzıyla bağlantılıdır ve onun HER ŞEY sözcüğünü harfiyen yorumlamadığını kanıtlamaktadır.

Yani kısaca "adam herşeyi yazdım ince ayrıntısına kadar araştırdım ,sözümü harfiyen anlamayın, pek çok şeyi de yazmadım " demektir. Ne kadar anlamsız ve boş bir cümle. Siz bu BOŞ CÜMLELERLE karşımıza gelmektesiniz.Uslubundan kaynaklanıyor muş. Hadi ya ! :) Uslup dedin iş çözüldü .

TANRI YHVH YALAN SÖYLER Mİ ?

Zaten bu yalana sizi iten şey de TANRINIZdır!bAKIN AYET NE DİYOR ;

"Tanrı, yalana kanmaları için onların üzerine yanıltıcı bir güç gönderiyor."- II.Tar. 2:11

İşte RAB bütün bu peygamberlerin ağzına aldatıcı bir ruh koydu. Çünkü sana kötülük etmeye karar verdi." -1 KRL.22:23

Dolayısıyla Tanrınız yalan söylediğine göre sizin Onu savunmanız da anlamsız. Sizin cümleleriniz GÜVENİLMEZ dir.

Strahinja
17-05-2010, 14:29
"Kanıtlamaktadır " diyorsunuz, bir kanıt göstermiyorsunuz. 40 gün süre zarfında İsanın tek tek hareketleri yazmamış olabilir ,Bu o zaman zarfıyla ilgilidir.

Bu, Luka'nın HER ŞEY sözcüğüyle neyi ifade ettiğini anlattığı için kanıttır ve sizin iddianızı çürütmektedir.

Yazmaması daha FECİ BİR DURUMdur. Çünkü herşeyi yazdığını söyleyen Luka İsanın çocukluğuna dair hiç bir şey yazmamıştır. ( bir olay dışında ). "Her şey" sözcüğü harfi anlamda değilse ne anlamındadır ? Özet mi? Ama öyle söylenmiyor. O halde bunu neye göre söylüyorsunuz ? Kafanıza göre açıklama yapmaktasınız.

Burada İncil konusundaki bilgisizliğinizi kanıtlamış oldunuz. Luka, İsa'nın doğum ve çocukluk döneminden bahseden iki İncil yazarından biridir. Luka İncili 1.ve 2. bölümü okursanız, ne kadar hatalı ve önyargılı davrandığınızı görebilirsiniz.

Luka'nın kullandığı HER ŞEY kavramı, onun yazıya geçirmeye karar verdiği her şeye gönderme yapar. Zira İncil sadece Luka tarafından yazıya geçirilmemiştir.

Mecaz anlamda mı kullanmıştır ? Siz Mecaz anlamlı bir sözcüğün temel anlamından ayrıldığını ,arada dünya kadar fark olduğunu biliyor musunuz ?

Bir sözcüğün gerçek anlamından bütünüyle uzaklaşarak kazandığı yeni anlama mecaz anlam denir .

Yan anlam mı ?Yan anlam,kısaca ,gerçek anlamdan kopmamak şartıyla temel anlamdan uzaklaşıp yeni bir anlam kazanmasıdır.

Deyim anlam mı var ? terim anlam mı ? argo anlam mı ? somut yada soyut anlam mı ? Cevabınız yok mu ? heee, tamam bulduk ,sembolik anlam. :)Zaten en çok sığındığınız şey. Bence siz gerçekleri görmemek için diretiyorsunuz.

Ben Luka'nın her şey sözcüklerini HARFİYEN kullanmadığını söylemiştim. HARFİYEN ne demektir, önce onu bir öğrenin.

Hangi ayeti verdiniz ?

"İlk kitabımda İsa'nın yapıp öğretmeye başladığı her şeyi, seçmiş olduğu elçilere Kutsal Ruh aracılığıyla buyruklar verip yukarı alındığı güne dek olanları yazmıştım. ."

Çocuklu kayboldu İsa'nın değil mi ?

Luka bu ayette ilk kitabında olayların anlatımına HANGİ NOKTADAN başladığını söylememiştir! Anlatımın başlangıç değil bitiş noktasına değindiği için argümanınız gümlemiştir!

İsa, ölüm acısını çektikten sonra birçok inandırıcı kanıtlarla elçilere dirilmiş olduğunu gösterdi. Kırk gün süreyle onlara görünerek Tanrı'nın Egemenliğine dair konuştu.

Bakın o 40 gunluk sürede İsa'nın ne halt yediği yazılmıyor. Öyle bir geliyor görünüor gidiyor. Neler yaptığı yazılı mıdır ? Değildir.Nerden bileceğiz bunları ? KAYBOLMUŞTUR !

Kaybolmuş filan değildir. Benim argümanımı bana karşı kullanmaya çalıştığınızın farkında mısınız? Luka İncili 24. bölümde İsa'nın dirilişinden sonra öğrencileriyle konuşması ve göğe yükselmesi tarihsel olarak sıkıştırılmış ve bir arada verilmiştir. Bu Luka'ya özgü bir yazım tarzıdır. Luka, 40 gün boyunca yaşanan gelişmelerin raporunu sunmamış ve bunlardan tek tek bahsetmemiştir. Organize bir anlatımla pek çok olayı bir arada anlatmıştır. Bu da neyi gösterir? Luka'nın HER ŞEY kavramını harfiyen kullanmadığını!

Yani İsa'nın çocukluğuna dair bir bilgi yoktur ve bu konuda hiç bir şey BİLMEMEKTESİNİZ!!!

Siz daha Luka İncili'nde İsa'nın doğum ve çocukluk döneminden bahsedildiğini bilmemektesiniz!

40 günlük sürede yaptıklarını yazmaması Luka'nın "yapıp ,öğrettiği herşeyi yazdım" demesindeki çelişkiyi ortadan KALDIRMAZ!

Straw man hatası! (Benim iddiamı çarpıtıp yorumluyorsunuz!) Luka, İsa'nın 40 gün esnasındaki görünmelerinden HİÇ bahsetmemiş değildir; sadece bu olaylardan TEK TEK bahsetmemiştir. Bunlar farklı kavramlardır.

Yani kısaca "adam herşeyi yazdım ince ayrıntısına kadar araştırdım ,sözümü harfiyen anlamayın, pek çok şeyi de yazmadım " demektir. Ne kadar anlamsız ve boş bir cümle. Siz bu BOŞ CÜMLELERLE karşımıza gelmektesiniz.Uslubundan kaynaklanıyor muş. Hadi ya ! :) Uslup dedin iş çözüldü .

Bu cümle anlamsızdır; zira sizin yorumunuzdan doğmuştur. Luka, Müjdenin sadece kendisi tarafından yazıldığını söylememiştir ki her şey ifadesini harfiyen kullanmış olsun.

TANRI YHVH YALAN SÖYLER Mİ ?

Zaten bu yalana sizi iten şey de TANRINIZdır!bAKIN AYET NE DİYOR ;

"Tanrı, yalana kanmaları için onların üzerine yanıltıcı bir güç gönderiyor."- II.Tar. 2:11

İşte RAB bütün bu peygamberlerin ağzına aldatıcı bir ruh koydu. Çünkü sana kötülük etmeye karar verdi." -1 KRL.22:23

Dolayısıyla Tanrınız yalan söylediğine göre sizin Onu savunmanız da anlamsız. Sizin cümleleriniz GÜVENİLMEZ dir.

Burada iki mantık hatası yapmışsınız. Akademik tartışma kurallarına ve mantıklı düşünmeye yabancı olduğunuzu kanıtladınız.

Red herring hatası ile konuyu saptırmaya çalışıyorsunuz.

Tanrı'nın güvenilmez olduğu iddianızdan hemen benim güvensiz olduğum çıkarımına ulaşmışsınız. Bu, olayı kişiselleştirmek ve kişinin argümanlarını değil de kendisini hedef almaktır. (Poisoning the well)

Bakalım daha ne kadar çok mantık hatası yapıp seviyeyi düşüreceksiniz.

Natan
17-05-2010, 14:39
Yazdılarınız gerçekten anlamsızdır.

Bu, Luka'nın HER ŞEY sözcüğüyle neyi ifade ettiğini anlattığı için kanıttır ve sizin iddianızı çürütmektedir

Hayır anlatmıyor. Ayeti çarpıtıyorsunuz. 40 gün sözüyle bir bağlantısı yoktur .İddanız BOŞtur.40 gün için herşeyi yazdığını belirtmemiş zaten. Herşeyi yazdığını idda eden Lukadır. 40 gün lük sürede bazı şeyleri yazmaması Lukanın bir çelişkisidir.

Luka, İsa'nın doğum ve çocukluk döneminden bahseden iki İncil yazarından biridir. Luka İncili 1.ve 2. bölümü okursanız, ne kadar hatalı ve önyargılı davrandığınızı görebilirsiniz.

Yahu çocuk gibi konuşuyosun. Lukada İsa'nın büyümesi, çevresiyle ilşkisi,sözleri, eylemleri mevcut mudur ?( Bir ayrıntı dışında.)İnsan böyle mi çarpıtır yahu ?

İnanınız ki cevap vermeyi gerektirecek CİDDİ bir şey yazmıyorsunuz.

"gümlemiştir,patlamıştır,iddalarınız çürütülmüştür" gibi anlamsız ,saçma sapan sözcükleriniz sizin egonuzu tatmin eder. Ciddi şeyler yazın biraz.

YuhannaSarov
17-05-2010, 15:29
Luka, "her şey" sözcüğüyle gayet de mecaz anlamlı konuşmuştur. Edebiyat.

Sevgiler.

Strahinja
17-05-2010, 15:38
Hayır anlatmıyor. Ayeti çarpıtıyorsunuz. 40 gün sözüyle bir bağlantısı yoktur .İddanız BOŞtur.40 gün için herşeyi yazdığını belirtmemiş zaten. Herşeyi yazdığını idda eden Lukadır. 40 gün lük sürede bazı şeyleri yazmaması Lukanın bir çelişkisidir.

40 gün süreyle elbette bağlantısı vardır. Luka, İsa'nın göğe alındığı güne kadar olanları yazdığını söylemiştir. Daha sonra da İsa'nın dirilişinden 40 gün sonra göğe yükseldiğini vurgulamıştır. Bu iki açıklamayı mantıken birleştirince 40 gün boyunca yaşananların DA yazılanlara dahil edildiği anlaşılır.

Yahu çocuk gibi konuşuyosun. Lukada İsa'nın büyümesi, çevresiyle ilşkisi,sözleri, eylemleri mevcut mudur ?( Bir ayrıntı dışında.)İnsan böyle mi çarpıtır yahu ?

Siz az önceki mesajınızda böyle demediniz, Sayın Natan. Luka'nın, İsa'nın çocukluğu hakkında hiçbir şey yazmadığını belirttiniz. Üstelik, iddianızın bu hali bile gerçeklerle bağdaşmaz. İncil yazarlarının hepsi İsa'nın söz ve eylemlerinin Vaftizci Yuhanna tarafından vaftiz edilmesiyle başladığını söyler. Luka, İsa'nın doğum ve çocukluk döneminde mucize yaptığını veya peygamberlik görevinde bulunup öğreti verdiğini söylemez zaten!

Bence siz önce İncil bilginizi geliştirin. Bilgisiz olup da HER ŞEY bildiğinizi iddia ediyorsunuz ve rastgele eleştiri getiriyorsunuz. Bu da bana masa örtüsünü pelerin misali sırtına bağlayıp elinde oyuncak tabanca tutunca süper kahramana dönüştüğünü sanan çocukları hatırlatıyor.

İnanınız ki cevap vermeyi gerektirecek CİDDİ bir şey yazmıyorsunuz.

"gümlemiştir,patlamıştır,iddalarınız çürütülmüştür" gibi anlamsız ,saçma sapan sözcükleriniz sizin egonuzu tatmin eder. Ciddi şeyler yazın biraz.

Burada kimin aynı sözleri tekrarlayıp durduğuna, kimin argümansız kalınca mantık hatalarına başvurduğuna okuyucular yorum yapsın.

Natan
17-05-2010, 17:04
Sizin argumanınız nedir efendim ?
Hangi inanca sahip olduğunuzu bile gizleme ihtiyacı hissediyorsunuz. Açıkça inancınızın arkasında duramıyorsunuz. Elinize "oyuncak tabanca" alıp burda havaya "sıkıyor"sunuz :)

Siz az önceki mesajınızda böyle demediniz, Sayın Natan. Luka'nın, İsa'nın çocukluğu hakkında hiçbir şey yazmadığını belirttiniz

Hadi ya ,öyle mi ? Ne demiştim : Yahu çocuk gibi konuşuyosun. Lukada İsa'nın büyümesi, çevresiyle ilşkisi,sözleri, eylemleri mevcut mudur ?( Bir ayrıntı dışında.)

Burada İsanın çocukluğuna dair ,eylemlerinin,öğretişlerinin yazılmadığını söyledim ve söylediğim gibi Luka bunları yazmamıştır. Diğerleri de. Parantezi açmaya gerek görmedim demekki sizin ANLAYABİLMENİZ İÇİN ayrıntılarıyla yazmam gerekiyormuş. Bilgisizliğinizi göstermiş oldunuz.

Luka ne diyor 1. bölümde ;

"Birçok kişi aramızda olup bitenlerin tarihçesini yazmaya girişmiştir. Nitekim başlangıçtan beri bu olayların görgü tanığı ve Tanrı sözünün hizmetkârı olanlar bunları bize iletmişlerdir. Ben de tüm bu olayları ta başından özenle araştırmış biri olarak bunları sana sırasıyla yazmayı uygun gördüm. "

Luka birinci bölüm 1-3 ayetleri bunlar. Sizin görmek istemediğiniz,görüpde ısrarla anlamamakta direttiğiniz ayetler.Daha ne konuşuyorsunuz ?!

Ayete göre olaylar ; başlangıçtan beri olayların görgü tanıkları tarafından araştırılıp Lukaya bildirilmiş ve Luka da özenle üzerinde durup SIRASIYLA yazmayı uygun görmüştür !

Olayları SIRASIYLA yazdığını idda ediyor bu ayette. Elçiler kitabında da Ona ilişkin herşeyi yazdığını söylüyor. Diyelim ki ABARTI YAPTI ve herşeyi yazmadı.

O halde yazmadıkları nerede ???? Ayrıca 40 gün boyunca İsanın yaptıkları ,söyledikleri şeyler nelerdir ???

Koybolmuş mudur ??? :)

Strahinja
17-05-2010, 22:33
Sizin argumanınız nedir efendim ?
Hangi inanca sahip olduğunuzu bile gizleme ihtiyacı hissediyorsunuz. Açıkça inancınızın arkasında duramıyorsunuz. Elinize "oyuncak tabanca" alıp burda havaya "sıkıyor"sunuz :)

Anladım ki sizin gibi, mantık hatalarına bağımlı yaşayan bir tartışmacıyı dikkate alıp yanıt yazmakla büyük bir hata yapmışım.

Hangi inanca sahip olduğumu söylemek zorunda değilim. Bir kimse inancını açıkça söylemiyorsa bu onun mutlaka bir şeyler gizlediği veya inancından korktuğu anlamına gelmez. Burada yine hızlı ve saçma bir çıkarımda bulunmuşsunuz. Üstelik bunu, tartışmayla bağlantılı olmadığı halde gündeme getirerek konuyu saptırmak için kullanıyorsunuz.

Hadi ya ,öyle mi ? Ne demiştim : Yahu çocuk gibi konuşuyosun. Lukada İsa'nın büyümesi, çevresiyle ilşkisi,sözleri, eylemleri mevcut mudur ?( Bir ayrıntı dışında.)

Şimdi yine hafıza kaybına uğramışsınız. Bakın daha önceki mesajınızdaki iddianız neymiş:

Çünkü herşeyi yazdığını söyleyen Luka İsanın çocukluğuna dair hiç bir şey yazmamıştır. ( bir olay dışında ).

Oysa Luka, İsa'nın doğum ve çocukluk dönemi hakkında HİÇBİR ŞEY yazmamış değildir!

Burada İsanın çocukluğuna dair ,eylemlerinin,öğretişlerinin yazılmadığını söyledim ve söylediğim gibi Luka bunları yazmamıştır. Diğerleri de. Parantezi açmaya gerek görmedim demekki sizin ANLAYABİLMENİZ İÇİN ayrıntılarıyla yazmam gerekiyormuş. Bilgisizliğinizi göstermiş oldunuz.

Sayın Natan, dalga geçme modundan çıkın lütfen. Size İKİNCİ KEZ söyleyeyim: Hiçbir İncil yazarı, İsa'nın peygamberlik görevine başlayıncaya kadar mucizevi eylemlerde ve dinsel öğretide bulunduğunu iddia ETMEMİŞTİR!!! Tüm İncil yazarlarına göre, İsa'nın Müjde'yi duyurması ancak otuzlu yaşlarında ve Vaftizci Yuhanna tarafından vaftiz edilmesinden sonra başlamıştır. Bu kadar basit İncil gerçeklerini bilmediğiniz halde kör bir inatla yazmaya ve bilgisizliğinizi kanıtlamaya çalışıyorsunuz.

Luka ne diyor 1. bölümde ;

"Birçok kişi aramızda olup bitenlerin tarihçesini yazmaya girişmiştir. Nitekim başlangıçtan beri bu olayların görgü tanığı ve Tanrı sözünün hizmetkârı olanlar bunları bize iletmişlerdir. Ben de tüm bu olayları ta başından özenle araştırmış biri olarak bunları sana sırasıyla yazmayı uygun gördüm. "

Luka birinci bölüm 1-3 ayetleri bunlar. Sizin görmek istemediğiniz,görüpde ısrarla anlamamakta direttiğiniz ayetler.Daha ne konuşuyorsunuz ?!

Bu ayetlerde Luka'nın tek İncil yazarı olmadığı ve olayları kendine özgü bir tarz ile yazdığı belirtilmektedir.

Ayete göre olaylar ; başlangıçtan beri olayların görgü tanıkları tarafından araştırılıp Lukaya bildirilmiş ve Luka da özenle üzerinde durup SIRASIYLA yazmayı uygun görmüştür !

Olayları SIRASIYLA yazdığını idda ediyor bu ayette. Elçiler kitabında da Ona ilişkin herşeyi yazdığını söylüyor. Diyelim ki ABARTI YAPTI ve herşeyi yazmadı.

O halde yazmadıkları nerede ???? Ayrıca 40 gün boyunca İsanın yaptıkları ,söyledikleri şeyler nelerdir ???

Koybolmuş mudur ??? :)

Luka'nın olayları sırasıyla yazması ile HER ŞEY kavramını harfiyen yorumlaması arasında nasıl bir mantıksal bağ vardır? Siz neden bahsediyorsunuz?

İsa'nın 40 gün boyunca yapıp söylediklerini görmeniz için Luka 24. bölümü okumanız yeterli olacaktır.

"Luka'nın yazmadıkları nerede?" şeklinde bir soru tamamen saçmadır. Bir kimseye "yapmadığın şeyler nerde?" demeye benzer bu! Sayın Natan, bunlar söyledikleriniz, peki ya söylemedikleriniz nerede? Kayıp mı olmuşlar? :laugh:

Natan
17-05-2010, 22:57
Bağnaz yazınıza cevap vereyim ;

Anladım ki sizin gibi, mantık hatalarına bağımlı yaşayan bir tartışmacıyı dikkate alıp yanıt yazmakla büyük bir hata yapmışım.

Neden yazıyorsunuz o zaman ? Egonuzu tatmin etmek için mi :)
hata mı yaptınız ? ? yahu sizin akademik seviyeniz ne ,kimsiniz siz ?Ne uzmanızısız Aristo beyfendi .Ayetleri çarpıtmaktan savunmaktan başka ne yapıyorsunuz ?

Şimdi yine hafıza kaybına uğramışsınız. Bakın daha önceki mesajınızdaki iddianız neymiş:

Sanırım bu cümleyi kurarken hiç utanmadınız ,sıkılmadınız değil mi ?
Parantez de bir ayrıntıya işaret etmiştim. Sanırım GÖZ PROBLEMİNİZ var.
Benim dediğim İsanın çocuken ne öğrettiği,çevresiyle nasıl bir ilişkisi olduğu ,misyonu -vizyonu üzerine bir şey yazılmadığıdır. Dikkate değer birşey yazılmamıştır. Bunu açıkça yazdım ,hala karşıma aynı cümlelerle geliyorsunuz. Sizin yaşınız kaç ? Kiminle konuşuyorum ben :)

Sayın Natan, dalga geçme modundan çıkın lütfen. Size İKİNCİ KEZ söyleyeyim: Hiçbir İncil yazarı, İsa'nın peygamberlik görevine başlayıncaya kadar mucizevi eylemlerde ve dinsel öğretide bulunduğunu iddia ETMEMİŞTİR!!!

Farklı birşey demiyorum ben de. Zaten mantıksız cümlelr kuruyorsunuz ; söyler misiniz kim böyle bir idda da bulundu ?

Tüm İncil yazarlarına göre, İsa'nın Müjde'yi duyurması ancak otuzlu yaşlarında ve Vaftizci Yuhanna tarafından vaftiz edilmesinden sonra başlamıştır.

Neden otuzlu yaşlara kadar beklemiştir İsa ? Söyler misiniz ? Gerisi nerede ?

Bu kadar basit İncil gerçeklerini bilmediğiniz halde kör bir inatla yazmaya ve bilgisizliğinizi kanıtlamaya çalışıyorsunuz.

Bilgisizce ve cahilce yazdığınız bu cümleyi size iade ediyorum.

Luka'nın olayları sırasıyla yazması ile HER ŞEY kavramını harfiyen yorumlaması arasında nasıl bir mantıksal bağ vardır? Siz neden bahsediyorsunuz?

Bu kadar CAHİLsiniz işte :) :)
Konuya hakim olmadığınız gibi İncille ilişkin ahkam kesmeniz boşuna. Verdiğim ayet konuyla İLGİLİDİR. Siz bağlantı kuramıyorsanız cidi anlamda probleminiz var demektir. Hangi ayeti verseydim konuya ilişkin Yuh.3:16 yı mı ? Gerçi daha seversin De , konuyla bağlantısı olmaz.

Luka'nın yazmadıkları nerede?" şeklinde bir soru tamamen saçmadır. Bir kimseye "yapmadığın şeyler nerde?" demeye benzer bu! Sayın Natan, bunlar söyledikleriniz, peki ya söylemedikleriniz nerede? Kayıp mı olmuşlar?

Ciddiyetsiz tavırlarınızla çürütmeye ara mı verdiniz yoksa hala çürütüyor musunuz ?

İsanın söylediği pek çok şey kaybolmuştur ,yazılmamıştır bazı şeyler. 24. bölümde bir iki olay dışında yapıp öğrettiği önemli şeyler yoktur. Hayatına ilişkin pek bir bilgi yoktur. Madem ki sırasıyla yazıyor niye ÖZET geçiyor efendim ? Anlatsın işte. Luka tarihçi değil mi ?

Strahinja
18-05-2010, 10:01
Bağnaz yazınıza cevap vereyim.

Demek ki bağnaz sözcüğünün anlamını da bilmiyorsunuz. Öğrenmeniz gereken çok şey var, sayın Natan.

Neden yazıyorsunuz o zaman ? Egonuzu tatmin etmek için mi :)
hata mı yaptınız ? ? yahu sizin akademik seviyeniz ne ,kimsiniz siz ?Ne uzmanızısız Aristo beyfendi .Ayetleri çarpıtmaktan savunmaktan başka ne yapıyorsunuz ?

Yazmaya devam ediyorum;çünkü verdiğiniz cevaplar (tutarsız argümanlarla başlayıp hakarete dönüşen cevaplar!) akademik tartışma kavramına ne kadar yabancı olduğunuzu kanıtlıyor. Benim akademik seviyem sizi ilgilendirmez. Fazla merak iyi değildir, sayın Natan. Kendi işinize bakın.

Sanırım bu cümleyi kurarken hiç utanmadınız ,sıkılmadınız değil mi ?
Parantez de bir ayrıntıya işaret etmiştim. Sanırım GÖZ PROBLEMİNİZ var.

Haddinizi aşmayın sayın Natan! Terbiyesizliğe vurarak tartışma kazanılmaz.

Sizin cümlenizde İsa'nın çocukluk dönemine ait HİÇBİR şeyin yazılmadığı iddia edilmişti. Parantez içinde kullandığınız ifade, sizin ne kadar çelişkili düşündüğünüzü gösterir.

Benim dediğim İsanın çocuken ne öğrettiği,çevresiyle nasıl bir ilişkisi olduğu ,misyonu -vizyonu üzerine bir şey yazılmadığıdır. Dikkate değer birşey yazılmamıştır. Bunu açıkça yazdım ,hala karşıma aynı cümlelerle geliyorsunuz. Sizin yaşınız kaç ? Kiminle konuşuyorum ben :)

Aynı saçmalık devam ediyor. İsa'nın çocukken ne öğrettiği, İncil yazarlarının umrunda olmamıştır. İncil yazarlarına göre, İsa 30 yaşlarında iken İsrail'e açınlanmış ve misyonuna başlamıştır. Luka veya başka bir İncil yazarı, İsa'nın peygamberlik misyonunun doğar doğmaz başladığını savunmamıştır. Sanırım siz Kur'an'da yer alan anlatımları İncil'de var sandığınız için bu kadar büyük bir hata yapıyorsunuz.

Zaten burada biz en son neyi tartışıyorduk? HER ŞEY sözcüğünün harfiyen mi yorunlanması gerektiğini. Konu buydu, argüman buydu; ama bir bakıyoruz Natan efendi hemen konuyu saptırmış ve İsa'nın doğum-çocukluk dönemine getirmiş.

Farklı birşey demiyorum ben de. Zaten mantıksız cümlelr kuruyorsunuz ; söyler misiniz kim böyle bir idda da bulundu ?

SİZ! Elçilerin İşleri kitabında Luka, İsa'nın yapıp öğretmeye başladığı şeyleri anlattığını yazmıştır, yani İsa'nın misyonuna ait söylem ve eylemleri! HER eylemi değil! Sizin saçma beklentinize göre, Luka şöyle yazmalıydı: "İsa bugün 3245. kez ağzını açtı. Anne dedi. Yatağından doğruldu......"

Neden otuzlu yaşlara kadar beklemiştir İsa ? Söyler misiniz ? Gerisi nerede ?

Bunun konuyla bağlantısı yok! Red herring hatasına ani bir dönüş yaptınız. Üstelik İncil yazarlarının bahsetmediği şeyleri yok sayamazsınız, bu çok büyük bir mantık hatasıdır.

Bilgisizce ve cahilce yazdığınız bu cümleyi size iade ediyorum.

Ana okulu günlerine dönüş!

Bu kadar CAHİLsiniz işte :) :)
Konuya hakim olmadığınız gibi İncille ilişkin ahkam kesmeniz boşuna. Verdiğim ayet konuyla İLGİLİDİR. Siz bağlantı kuramıyorsanız cidi anlamda probleminiz var demektir. Hangi ayeti verseydim konuya ilişkin Yuh.3:16 yı mı ? Gerçi daha seversin De , konuyla bağlantısı olmaz.

Verdiğiniz ayet konuyla ilgili değildir. Zaten savunduğunuz konu (İsa'nın doğum ve çocukluk dönemi bilgisi), Luka'nın kullandığı HER ŞEY kavramına dahil değildir.

Ciddiyetsiz tavırlarınızla çürütmeye ara mı verdiniz yoksa hala çürütüyor musunuz ?

Çürümüş kaynaktan gelen bilgilerin çürütülmesine gerek yoktur zaten.

İsanın söylediği pek çok şey kaybolmuştur ,yazılmamıştır bazı şeyler. 24. bölümde bir iki olay dışında yapıp öğrettiği önemli şeyler yoktur. Hayatına ilişkin pek bir bilgi yoktur. Madem ki sırasıyla yazıyor niye ÖZET geçiyor efendim ? Anlatsın işte. Luka tarihçi değil mi ?

Yapıp öğrettiği ÖNEMLİ şeyler mi? Kime göre önemli? Size mi? Luka, sizin beklentilerinizi ve önerilerinizi dikkate almamıştır. Kendi istediği şekilde yazmıştır ve tarihçi olması da bu gerçeği değiştirmez. Luka, tarihsel bir rapor veya biografi hazırladığını iddia etmemiştir. Bunun beklentisi içinde olan sizsiniz; dolayısıyla böyle bir şeyi bulamayınca hayal kırıklığı yaşayıp sağa sola saldıran da sizsiniz.

Üstelik bir kişinin konuları özetlerken veya birer örnekle açıklarken bile belirli bir düzen ve sıralama kullanmasının mümkün olduğunu bilmiyorsunuz herhalde! İçerik ile format arasındaki farkı bile bilmiyorsunuz, sayın alim Natan! Sizinle işimiz var anlaşılan.

Natan
18-05-2010, 12:42
Resmen polemik yapıyorsunuz.Başka bir şey değil. Anlamadığınızı ve anlamamakta ısrar ettiğinizi görünce bilgi vermekten ve bilgisizliğinizi yüzünüze vurmaktan vazgeçtim. Psikolojik sorunlarınız mı var sizin.Ayrıntıyı yazmaya gerek görmediğim için parantezde ufak bir yönlendirmeye işaret ettim Onu dahi anlamadınız. İsanın çocukluğuna dair ne(ler,;) yazılmıştır ? Çocukken kaybolması ,din bilginlerine kafa tutması ders vermesi dışında ? Bebekken kutsanmasını mı yazacaksınız. Bırakın bu işleri ! Buradan bile pirim yapmaya çalışıyorsunuz.Ben İsanın çocukluğunda kayda değer bir birşey yapmadığnı ,öğretiş ,çevreyle ilişkisi, konuşmaları eylemleri vs olmadığını yazdım. Sanki farklı bir şey diyormuşum gibi ,büyük harflerle "İncilde böyle bir şey yazılmamıştır" dediniz. Siz sözcük oyunlarına kaçıyorsunuz. Samimi DEĞİLSİNİZ. "hiç bir şey" sözcüğümü neden istediğiniz gibi kullanıyorsunuz. Ben eylemelrine ve öğretişlerine ilişkin hiç bir şeyden bahsediyorum. İsanın çocukluğuna dair ÇOK AZ bilgi vardır. Hatta dediğim gibi "kaybolması" ve Din bilginleriyle tartışması" olayı dışında çocukluğuna ilişkin bir bilginin OLMADIĞINI söyledim .

Bakın bu kadar açık ve net konuşuyorum . Bu cümleden sonra bu konuyu saptırmaya devam ederseniz muhattap almayacağım sizi çünkü polemik yapmak istemiyorum.

"Yazmaya devam ediyorum;çünkü " ile başlayan cümleniz çünkünüzü açıklamıyor. Laf kalabalığı yapıyorsunuz. Yada dini kurtarmak için güya din savunmasına soyunuyorsunuz.

Genelde 16-18 yaş aralığında (sizin için söylemiyorum ) olan arkadaşlar bu tür kahramanlığa soyunuyor.Herşey sözcüğü Lukanın ilk kitabında ilk cümleleriyle gayet güzel açıklanıyor. Daha bunu bile anlayacak düzeyde değilsiniz.

Paolo
18-05-2010, 12:45
:))))))))))Aklı sıra laf sokmuş natan:)Rabbin önemsiz olduğu için Mesih Efendimizin çocukluğu yazılmamıştır ok?Onu yapan sizsiniz.Günlerdir boş ve anlamsız yazılarla forumu işgal ediyorsunuz!

Natan
18-05-2010, 13:07
Efendinizin çocukluğu hiç önemli değildir. Yaşam öyküsü 30 yaşından sonra başlar değil mi ?

Horus gibi ,,,bakire İsis-Meri tarafından 25 Aralık da doğurulur. Doğumu doğudaki bir yıldız ile birliktedir. 3 Kral bu yıldızı takip etmiş, Horus u bulmuş ve süslemişlerdir dünyayı Seth in karanlığından kurtaracak olan bu yeni kurtarıcıyı.

Horus 12 yaşına geldiğinde bir öğretmendi. 30 una heldiğinde Anup tarafından kutsandı ve görevine başladı. Horus un birlikte yolculuk ettiği yanında bulunan 12 yardımcısı yani havarisi vardı. Hastaları iyileştirmek ve su üzerinde yürümek gibi mucizelere sahipti. Horus, gerçek, Işık tanrının (yani öncülü büyük Ra nın) oğlu, kutsal çoban olarak anıldı. Tanrının koyunu ve birçok başka ismi daha vardı. Typhon(yunan a mısırdan geçen tanrı, yani piton, yani yılan, yani Apopis Yunan da da Zeus u parçalar Osiris i birleştiren İsis ve Anubis yerine yunanda Zeus u Hermes ve Pan iyileştirir

Paolo
18-05-2010, 13:10
:))))))))))O zamanlar 30 yaşından itibaren adam sayılırdı kişi insanlar tarafından.Diğer iftiralarınızada cevap vericeğim uygun zamanda!Hepsi uydurma.Zaten cevapta verildi.Bırakın artık inadı.Gerçek kapıda.Açın kapıyı girsin Rablerin Rabbi Kralların kralı!

YuhannaSarov
18-05-2010, 14:41
Efendinizin çocukluğu hiç önemli değildir. Yaşam öyküsü 30 yaşından sonra başlar değil mi ?

Horus gibi ,,,bakire İsis-Meri tarafından 25 Aralık da doğurulur. Doğumu doğudaki bir yıldız ile birliktedir. 3 Kral bu yıldızı takip etmiş, Horus u bulmuş ve süslemişlerdir dünyayı Seth in karanlığından kurtaracak olan bu yeni kurtarıcıyı.

Horus 12 yaşına geldiğinde bir öğretmendi. 30 una heldiğinde Anup tarafından kutsandı ve görevine başladı. Horus un birlikte yolculuk ettiği yanında bulunan 12 yardımcısı yani havarisi vardı. Hastaları iyileştirmek ve su üzerinde yürümek gibi mucizelere sahipti. Horus, gerçek, Işık tanrının (yani öncülü büyük Ra nın) oğlu, kutsal çoban olarak anıldı. Tanrının koyunu ve birçok başka ismi daha vardı. Typhon(yunan a mısırdan geçen tanrı, yani piton, yani yılan, yani Apopis Yunan da da Zeus u parçalar Osiris i birleştiren İsis ve Anubis yerine yunanda Zeus u Hermes ve Pan iyileştirir

=D

Zeitgeist belgeselinde geçen her şeye inanacak mısınız? Horus hakkında ve mitolojiler hakkında araştırma yapmanızı içtenlikle öneririm.

Sevgiler.

Natan
18-05-2010, 19:23
Size şurada cevap verdim ;

http://www.turandursun.com/forumlar/showthread.php?p=306172#post306172 (http://www.turandursun.com/forumlar/showthread.php?p=306172#post306172)

Ayrıca önerdiğim siteye bakmanızı rica ediyorum.
Bilmeden araştırmadan konuşmayalım :)