PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Bizden adam olmaz' üzerine.

saroz
10-05-2010, 12:06
Boğaz'da trafik sıkıştı. Taksi şoförü, Matriks gözlüklerini taktı ve tahlilini "koydu": "Üç beş şerefsiz, çift sıra park ediyor, o yüzden oluyor bu. Şeytan diyo..., çık döv üçünü beşini... Yer misin, yemez misin!"
Taksici, tahlilini derinleştiriyor:
"Bu neden oluyor biliyor musun kardeş? Çok karışığız biz. Kürt'ü var, şuyu var buyu var...... Ondan oluyor bu."

Tam "Etnik ayrımcılık mı?" derken şoför orada kalmıyor, devam ediyor:

"Türkler acayip millet abla. Bak şimdi adamın gideceği yer şurası mı? Gelir, tam önüne park eder. İleride müsait yere park etmez mesela. Niye? Yürümeyi sevmiyor şerefsiz!"
Tam olarak bu paragrafı, sosyoloji bölümü öğrencilerine final sınavı sorusu olarak vermeliler: "Paragrafı, bütün okuduklarınız ışığında yorumlayınız" gibisinden... Zira bu paragrafı çözen büyük oranda Türkiye'nin şu andaki ruh halini, memleketteki toplumsal ilişkilerin gizini çözer.

Bu "taksici paragrafı" zinhar etnik ayrımcılık ile ya da ötekine karşı geliştirilen nefretle açıklanamaz. Bu, olsa olsa "kendine karşı nefretle" açıklanabilir. Kendine karşı nefret! Türkiye'nin kendine bakarkenki kırık, çürük algısı...

Alatlı ile kahvaltı
Şehirde, söz ve yazıyla kurulan görünmez, derin bağlar vardır. Çünkü havaya savrulmuş her söz, eğer niyeti iyiyse, adresini bulur. Bizimkisi de bulmuş olmalı ki Yazar Alev Alatlı ile kahvaltıya davet edildik. En çok "Dolma dolduramayan kadınların yaptığı politikadan illallah geldi! Bu ne selahiyet yahu?!" lafına güldüm. En çok "İslamiyeti çok iyi bileceksin. Bu ülkeyi, din meselesini çözmeden anlayamazsın" cümlesi üzerine sustum ve düşündüm. En çok "'Siftah senden olsun' diyen bir ülke kapitalist olmaz" cümlesine hak vermek, tutunmak istedim. Ama beş saatlik kahvaltıda, durup uzun uzun "hımm"ladığım yer şu cümleydi:

"Gırgır'a da kızdım biraz. Oğuz Aral'a da söylemiştim vaktiyle. Onlar öğrettiler bu kırık bakışı. Bu ülkeye, kendi kendilerine kırık dökük bakmayı öğrettiler biraz. 'Maganda' dediler. Yahu kardeşim sen bu karayağız adamdan ne yapmasını bekliyordun?! Ağda yapmasını mı?!"

Şu, güzel bir soru olabilirdi:

Acaba önce insanlar mı "kırıldı"? Yoksa önce çürüyen, onlara bakma biçimi miydi? Bu bakış mı insanları giderek çürüttü? Söz sahibi, cümle sahibi insanlar memlekete ilişkin bu kadar çürük şeyler söylemeseydi, hatta giderek insanların birbirine çürük bakmasını öğretmeseydi, bu denli büyür müydü "Bizden adam olmaz arkadaş!" cümlesi?
Yakın bir zamanda "Artık mahalle kavgaları bile öldürmek üzere başlıyor" diye yazmıştım. Büyük şehirlerden yayılan "gündelik şiddet" dalgasını besleyen bir duygu zemini olmalı mutlaka. Taksi şoförünün "dövme arzusunu" besleyen, giderek meşrulaştıran bir "bilgi". Bu bilgi işte, bu ülkenin kendi kendinden niye bu kadar nefret ettiğinde gizli. Bir İngiliz, İngilizlerden bu kadar nefret ediyor mu acaba? Bir Bulgar, Bulgarlardan?
Daha da önemlisi hepimizin diline yerleşen "Türkler böyle işte!" cümlesini kurarken hangi milliyete, milliyeti de boş verin, hangi halka dahil olarak konuşuyoruz?
Sizce de bu durum "Zenon'un paradoksu"na benzemiyor mu?
"Türklerin sözüne güven olmaz. Bunu söyleyen de bir Türk'tür" derseniz eğer... "Bizden adam olmaz" diyen de "biz"e dahil değil midir? Türkiye içindeki her "ben", bu "adam olmayacak biz"den nasıl ayırır kendini? Bu, iyi bir beyin jimnastiği değil mi peki?

Ece Temelkuran

http://photos-g.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/hs559.snc3/30582_10150185728270296_339336520295_12230090_2304 553_s.jpg (http://www.facebook.com/photo.php?pid=12230090&id=339336520295) Bizden adam olmaz' üzerine: Kendinden nefret eden ülke (http://www.facebook.com/album.php?aid=426542&id=339336520295)

Bizden adam olmaz, bu ülkede hiçbirşey düzelmez, koyun gibiyiz kardeşim vs. ifadeleri oldum olası beni rahatsız etmiştir.
Sorun koyulduğunda çözüm yanına eklenmiyorsa, hep kahır edip bugün ve gelecek daha da beter bir karanlığa terkediliyorsa, umut yoksa yani göğsüme bir ağrı çörekleniyor, yaşam enerjim tükeniyor mutsuz oluyorum.

Ece Temelkuran bu konuda güzel şeyler yazmış, paylaşmak istedim.

Umut her zaman sizinle olsun :)

Ovidius
10-05-2010, 12:59
Sevgili saroz güzel bir paylaşım sağolasın.

Muzaffer İzgü ve Aziz Nesin bu olaylara sıksık değinmişlerdir.

Aziz Nesin in tam hatırlayamadığım bir hikayesi var küfürle ilgili.
Memleketinden bir arkadaşının oğlu hapisten çıkıp yanına gelir.Delikanlı kendisine LAN diyen birini fena halde dövüp yaralamıştır.
Fakat söhbet sırasında delikanlıyla konuşan kişi sürekli delikanlıya ve babasına habire küfür ederek konuşur ve sonunda hadi ''o dümbük şerefsiz babanada selam söyle'' diyerek yolcu eder.

Biz de küfür ve hakaret aynı zamanda sevgi ve hayranlık anlamınada gelir.
Mesela hani Almanya ya giden türklerin kurnazlıkları anlatılır.Aslında bu kurnazlıklar(örn:Psikolojik bozukluğu olduğunu idda edip erken yaşta emekli olup Türkiye ye yerleşmek vb.)düpedüz sahtekarlıktır fakat biz bununla kendimizi överiz.

Küfür olayında mesela iyi bir futbolcu nasıl sevilir;
Vay ş...siz vay
Vay eşşoleşşek vay
Vay p....enk vay nasılda çalım attı,nasılda vurdu topa.

Uzatıp dağıtmayayım.
Sonuç olarak biz kendimize ''BİZ ADAM OLMAYIZ'' derken kendimizi övme amaçlı diyoruz.

evrensel-insan
10-05-2010, 14:18
Saygideger arkadaslar;

Bir sey hakkinda bir fikir belirtirken, toplumsal bir genelleme yapmak, her birimizin dustugu yanilgidir. "Bizden adam olmaz" in, "Yahudiler/almanlar,Turkler v.s. boylerdir/soyledir" icerikli soyleminden hic bir farki yoktur. Benim algimda, bu tip soylemler TOPLUMSAL IRKCILIKTIR/AYRIMCILIKTIR.

Gerci, sadece kendi disinda hep karsisindaki hakkinda fikir belirtmeye alistirilmis bir zihniyet ve mentaliteden, farkli bir sey beklemek te abes ve mantiksal olmazdi.

Bence herkes, once kendi kendini kendi adina elestirmeyi, yani ozelestiri yapmayi ogrenebilse ve bir konuda "bir suclu/kabahatli/ v.s." arayacagini, bu "suc/kabahati" kendinde arasa, hem kendi kendini sorgulamis olur, hem de insanlasma ve evrensellesme yolunda bir adim atmis olur.

Eger boyle bir soylem soylenecekse, bunu her soyluyenin once "ben adam olmam" deyip, neden adam olamadigindan rahatsizlik duyup, bunun baskalarina verdigi zararin farkina varip, bilincli olarak "beni adam yapmayan etkenler nelerdir?" sorusunu kendisine yonelterek, bizi degil; kendi benini sorgulamasi gerekir.

Iste her bir ben; kendi kendinden rahatsiz olur, baskalarina zarar verdiginin farkina varir ve kendi kendini sorgular ve gelistirirse, iste ozaman "adamlik" adam olmayanin, kendinden baslar.

Buradaki "Adam olmak" soylemi, benim algimda "dusunce ve davranista insan olmak" tir.

Oyuzden "adam olmaya" her bir once kendinden baslamalidir ve neden "adam olamadiginin" rahatsizligini ve verdigi zarari alglayarak, kendi kendini adam olmak yolunda sorgulamalidir. Baskalarinin adamligi, kisinin once kendi adamligindan baslar.

Saygilarimla;
evrensel-insan

Ovidius
10-05-2010, 15:44
Yani sayın evrensel insan

Ahmet in Mehmet hakkında söyledikleri
Mehmet ten çok Ahmet hakkında bilgi verir mi diyorsunuz.
(söz:yabancı alıntı)

Toplumsal genelleme asla yapılamaz mı?
Birde bu yazıdaki tepki kime ve neye?Sanki birine kızıp yazmışınız.
Yazıyı tam anlayamadım.

evrensel-insan
10-05-2010, 17:34
Saygideger canip atay;

Toplumsal genelleme asla yapılamaz mı?

Toplumsal genellleme yapmanin mantigini ve bu genellemeyi yapanin amacini algilama olarak aciklayabilir misin?

Birde bu yazıdaki tepki kime ve neye?Sanki birine kızıp yazmışınız.

Toplumsal genelleme, yapan her kim olursa olsun, ona.

Yazıyı tam anlayamadım.

Neresini anlamadin?, Tum denilen, biz degil; ben kokenli ozelestiri ve herkesin kendi adamligini (insanligini), kendisinin sorgulamasi, baskalarini degerlendirmek yerine, her benin once kendini degerlendirmesi, baskalarini "suclama/yerme/elestirme" v.s. yerine, her benin once kendini "suclamasi/yermesi/elestirmesi" Biz degil, benin degerlendirilmesi ve her benin kendi eliyle.

Saygilarimla;
evrensel-insan

Ovidius
11-05-2010, 12:18
Sayın Evrensel insan;

Mesela Aziz Nesin bir genelleme yapıp''Türk milletinin %60 'ı aptal demişti.

Böyle bir genellemeyi yapamaz mı?
Mesela ben Kayserililerin geneli cimridir diyemezmiyim?
Dersem kendini bilmezlik mi olur?

evrensel-insan
13-05-2010, 21:18
Saygideger canip atay;

Böyle bir genellemeyi yapamaz mı?

Genellemeyi neye gore yapabilirsin?, hangi soyut degerin, verinin, tabunun "dogrusu" genelin "butununu " ortaya koyabilir?, metafizigin ideolojik inancsallarimi, yoksa etigin inancsal ideolojileri mi?

Mesela ben Kayserililerin geneli cimridir diyemezmiyim?

Neden ve neye dayanarak boyle bir saptama yapabilirsin?

Dersem kendini bilmezlik mi olur?

Dersen, hem toplumsal ayrimcilik olur, hem de kisisel farklari goz ardi etmis olursun, hem de "kurunun yaninda yasi yakarsin" Ustelik boyle bironyargi, senin dusunce ve davranisina etkiler

Saygilarimla;
evrensel-insan

Cem
13-05-2010, 22:23
Bir zamanlar bir büyüğüm "Ağacın gövdesi sağlıklı olmazsa yapraklarını sağlıklı yapmaya güç yetmez" demişti.

İnsanların işsizlik, yoksulluk, etnik ve dinsel/mezhebsel, sınıfsal aşağılanma, kendini varedememe gibi köklü sorunları varken onların bu kökenden kaynaklanan semptomlarına bakıp "Biz adam olmayız" sonucuna varmalarındaki yanlış kurguyu gözlerinin önüne sermek gerekiyor.

Kaldırıma tüküren, poşetini arabadan fırlatan, trafikte sinir küpü olan vb. pek çok davranış bir "yaprak" bizim asıl ilgilenmemize gereken ise "ağacın gövdesi"dir.

Kişilerin sadece gözle algıladığı olgulardan yargılara ulaşmasındaki yüzeysellik yerine arka plan gözler önüne serildiğinde en az eğitimli insanların bile söylemlerini devam ettiremediğini, en azından duraladığını ve düşünmeye başladığını gözlemledim.

Kişilerin, toplumların gelişiminin önündeki engellerin kaldırılmasıyla gelişimin sağlanacağını ama bunu iniş-çıkışlı bir süreç olacağını örnekleri ile birlikte anlatınca etkili sonuç alınacağına inanıyorum.

evrensel-insan
13-05-2010, 22:31
Saygideger cem;

"Ağacın gövdesi -cem-

Sence buradaki "agac" insanoglu fiziksel gorunumu mu, yoksa, insanoglu gorunumunun ozu insanlik mi?, yine bu temelde, govde somut bir goruntu mu, yoksa soyut bir algi mi?

Kisaca insanoglunu insan yapan, somut verilerimi, yoksa soyut degerleri mi?

Saygilarimla;
evrensel-insan

Cem
13-05-2010, 22:33
ha bir de bir uyarı yapayım saroz. Yazının başından sonlarına kadar yazı senin yazınmış gibi algılanıyor. Sonunda anlıyoruz ki Ece Temelkuran'dan alıntı yapmışsın. Doğru mu algıladım?

Böyle durumlarda ya en başta belirtmen ya da alıntıları italik harfle yazmanı öneririm. Karmaşadan kurtulunabilir böylece. Ben genelde böyle alıntıları italik yapıp kendi yazılarımı düz yazıyla yazıyorum.

saroz
19-05-2010, 22:27
Yapma Sevgili Cem, kocaman resmi bile var Ece'nin. Ama yine de eleştirini dikkate alacağım.