Orijinalini görmek için tıklayınız : İnsanlar Tanrı'ya neden inanır ?
LagaLuga
01-03-2006, 14:41
Tanrı var ise ; Eveni , Melekleri , Cinleri ve insanları yaratmadan önce ne
yapıyordu ?
Tanrı varsa ise ; gecesi ve gündüzü varmıdır? Yermi içermi ?
Tanrı varsa ise ; Kendi kendine nasıl oluştu, onun hep varolduğu düşüncesi
saça değilmi ?
Yukarıdaki soruları Tanrı düşüncesinin mantık dışı oldugunu bir bakıma
kanıtlama amacıyla yazdım.
Bence , bunca insanların Tanrı'ya hala yakınlık duyması maddi ve manevi
sorunlardan kaynaklanıyor. Hele hele ülkemizde insanlar öylesine mutsuz
ki (bende dahil) hepimiz sığınacak bir dal arıyoruz. ve Tanrı'yı çoğumuz
sorgulamaya bile korkuyoruz , ve cesaret edip sorgulayabilsek bile inkar
etmeye cesaret edemiyoruz , çünkü inkar edersek başımıza kötü şeylerin
geleceğine inanıyoruz.
İnsanların , Din ve Tanrı'yı beyinlerinden tamamen silmeleri için , belli
bir bolluk ve rahatlık seviyesine ulaşmaları gerektiğne inanıyorum , lakin
fakir veya maddi durumu bozuk olanlarda dinsiz olabilir ama bu bir anda
olabilecek bir şeu değil bence, çünki demin de söylediğim gibi , insanlar
'' sığınacak bir yer arıyor '' ve son çare olarak huzuru din de ve dolağısıyla
Tanrı'da buluyorlar .. Peki bu konuda sizin görüşleriniz neler ? Sizce , insanların bu kadar Tanrı'ya sığınmalarının sebebi neler ?
Saygılarımla
aspartam
01-03-2006, 14:57
İnsanın tokken Allah'ı unutması nankörlüğünden olsa gerek.Halbuki açken, Allah'a ne sözler vermişti.Kendimden örnek vereyim;imkanlarımın daha kısıtlı olduğu birkaç sene öncesine kadar,imkanlarımın daha geniş olduğu şimdiki zamana göre daha takvalıydım.Daha bir samimiydim.Şimdi ise bakıyorumda sanki alışmışımda ondan dolayı yapıyormuşum gibi geliyor.Nankörüm ben nankörrr..
liopleurodon
01-03-2006, 15:19
Nankörlük filan değil.. Sürü psikolojisi.. O zaman yaşamak için kendinin sürüye daha çok muhtaç hissediyordun. O yüzden sürü olmayı güdüleyen içgüdülerin o zaman senin sürüdeki ahengi bozacak bir şeyler yapmanı zorlaştırıyordu eskiden. Şimdi ise onlara daha az muhtaç hissediyorsun kendini. Bu yüzden de artık sürünün ahengi senin için daha az anlam ifade ediyor. Burada davranışın yönü, sürüyü birarada tutan zamka bağlıdır. Milliyetçilik, futbol takımı, din vs. En büyük ama en zayıf tutkallardan biri dindir. Sürüye ihtiyaç kalmadıkça dine bağlılıkta doğal olarak zayıflar..
aspartam
01-03-2006, 16:06
Ben sürü mürü değilim haddini bilde konuş.
Ben aykırıyım,ben marjinalim,kimsenin hegomanyasına girmem.Ben yalnızca alemlerin Rabbi olan Allah'ın kuluyum.
İnsana bir zarar geldiği zaman, yan yatarak, oturarak veya ayakta durarak (o zararın giderilmesi için) bize dua eder; fakat biz ondan sıkıntısını kaldırınca, sanki kendisine dokunan bir sıkıntıdan ötürü bize dua etmemiş gibi geçip gider. İşte böylece haddi aşanlara yapmakta oldukları şeyler güzel gösterildi. (10/12)
Sizi karada ve denizde gezdiren O'dur. Hatta siz gemilerde bulunduğunuz, o gemiler de içindekileri tatlı bir rüzgârla alıp götürdükleri ve (yolcular) bu yüzden neşelendikleri zaman, o gemiye şiddetli bir fırtına gelip çatar, her yerden onlara dalgalar hücum eder ve onlar çepeçevre kuşatıldıklarını anlarlar da dini yalnız Allah'a halis kılarak: "Andolsun eğer bizi bundan kurtarırsan mutlaka şükredenlerden olacağız" diye Allah'a yalvarırlar. (10/22)
Fakat Allah onları kurtarınca bir de bakarsın ki onlar, yine haksız yere taşkınlık ediyorlar. Ey insanlar! Sizin taşkınlığınız ancak kendi aleyhinizedir; (bununla) sadece fâni dünya hayatının menfaatini elde edersiniz; sonunda dönüşünüz yine bizedir. O zaman yapmakta olduklarınızı size haber vereceğiz. (10/23)
liopleurodon
01-03-2006, 16:26
İster inan, ister inanma, kasımpaşa şu tarafta... Sen bir sürünün bireyisin. İnsanlar sürü halinde yaşar, avlanır, barınır. Tüm sürülerde olduğu gibi genellikle bir alfa birey bulunur. Birde bazı sürü menfaatlerini bazı bireysel menfaatin önünde tutma hali vs. vs. Ve bu gibi davranışların altında hep sürü psikolojisi yatar. Dinin asıl doğuş nedenlerinden biri de bu psikolojidir. Tanrı alfa bireydir, peygamber, rahip vs. ise onun elçisi vs. olarak alfa birey rolünü üslenir. Herkeste ona itaat eder.
Ben sürü değilim demek abes ve saçma bir laftır. Zaten birey tek başına sürü olmaz. Sürü bireylerden oluşan topluluğa denir. Yani bir müslümandan beklenecek fikir yoksunu bir itiraz olmuş..
needlezz
02-03-2006, 02:54
Bence de dine inanmada maddi ve manevi ihtiyaçlar büyük rol oynuyor. Bu dünyada adaleti bulamayan insan, intikam duygularını bastırmak için ilahi bir adalete ihtiyaç duyuyor. Ama öyle bir ilahi adalet yok.
Cavbella
02-03-2006, 02:58
Kafasına göre takılıyordu.Ne yapacakki başka can sıkıntısından :D
İsmi gayrı ciddi,ama üslubu gayet saygılı ve sevgili olan Laga Luga kardeşim ;
(Tanrı var ise ; Evreni , Melekleri , Cinleri ve insanları yaratmadan önce ne yapıyordu ?
Tanrı varsa ise ; gecesi ve gündüzü varmıdır? Yermi içermi ?
Tanrı varsa ise ; Kendi kendine nasıl oluştu, onun hep varolduğu düşüncesi saçma değil mi?)
gibi,belli aykırılık dönemlerinde birçoğumuzun sorduğu soruları kendine ve çevrene soruyorsun..
Bu konu ,bir gayya kuyusudur..
Bu kuyuyu ne ateistler doldurur zahiri bilimsellikle..
Ne dindarlar doldurur.. ne Musa ile,ne İsa ile ve ne de İslam ile..
Bu bir iddia ispatındaki inatlaşmalarla götürülecek bir konu değil..
Bu kesinlikle bilimsel bir konu olmadığı gibi,dini hurafelerle de
açıklanacak bir konu değil..
İstersen bu işe biraz da ,varolan güzelliklerdeki estetiğe,mükemmelliğe ve şaşmazlığa bakarak , duygusal olarak yaklaş.
Aklın bulamadığını, bazen duygular bulur..
Biraz Yunus..biraz Mevlana oku fırsat buldukça..
Bakış açında farklılıklar olabilir...olmayabilir de..
Ama okudukça , sevgilerini anlayabilirsen..bazı güzellikleri yakalayabilirsin.
Al bir tane Yunus'la başla istersen..
Bakalım bir şeyler verebilecek mi koca Türkmen sana..
Bu bir acaip haldir bu hale kimse ermez
Alimle davi kılar, Veli değme göz görmez
İlm ile hikmet ile, kimse ermez bu sırra
Bu bir acaib sırdır, ilme kitaba sığmaz
Alem ilmi okuyan, dört mezhep sırrın duyan
Aciz kaldı bu yolda, bu aşka el uramaz
Yunus canını terk et, bildiklerini terk et
Fena olmayan suret, şahına vasıl olmaz
Unuttum din diyanet, kaldı benden
Bu ne mezheptir, dinden içeri
Dinin terk edenin küfürdür işi
Bu ne küfürdür imandan içeri
Geçer iken Yunus şeş oldu dosta
Ki kaldı kapıda andan içeri
Yunus bu cezbe sözlerin cahillere söylemegil
Bilmezmisin cahillerin nice geçer zamanesi
Ey sözlerin aslın bilen, gel de bu söz kandan gelir
Söz aslını anlamayan, sanır bu söz benden gelir
Söz karadan aktan değil, yazıp okumaktan değil
Bu yürüyen halktan değil, halık avazından gelir
Sevgilerimle..
liopleurodon
02-03-2006, 10:58
Aklın bulamadığını, bazen duygular bulur..
Amannn.. Akıl bulamazsa, duygular bulduğunu sanır. Tarihin bize öğrettiği en önemli husus, duyguların her zaman yanılmaya meyilli olduğudur. Duyguları "bilimle", bilimin iştigal sahasına karıştırmak doğru diye bir ton yanlışın öğrenilmesi ile sonuçlanır, başka bir şey olmaz..
yenidendogus
28-03-2006, 00:35
Ben zaman zaman bilim kurgu spekülasyonları yaparım. Örneğin zeki tasarımcı spekülasyonları mesela. Çok eğlenceli oluyor zaman zaman yapmak gerek.
Örneğin;
Bizi yaratan akıllı tasarımcı, *bir gelişmiş uygarlığın son bireyi. Bu canlı, üstün fiziksel özelliklere sahip ve çok ileri bir uygarlığın üyesi. Dünyaya geliyor ve yaşamı başlatacak deneyler yapıyor. Sonra,....
Napacak ki. O bir canlı dedik ya. O da onu oluşturan koşullara bağımlı. Çekip gidiyor ya da yarattıklarını göremeden ölüyor. Sonsuza kadar da bilemeyecek. Ne oldu şimdi?
twilight20
28-03-2006, 01:58
arkadaşlar,en zor anımızda bi kere allaha yalvardığımız zaman,bence onun varlığını anlarız,ben merak ediyorum çok zor,.çaresiz bi zamanda ne yapıyosunuz?yani ben düşünüyorum,eğer allaha inanmasam en zor anımda kimden yardım isterim,bakın bende fanatik dinciliğe,türbana,çarşafa karşıyım,ama tüm bu hurafe saçmalılarını bi kenara bırakıp,önyargıyı bi kenara atıp,başınızı secdeye koyup bi allaha dua etseniz o zmn inanıcaksınızki zor anınızda yanınızda olan allah,aslında her zmn yanınızda..