PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Fikir almak istedim....

Bir Türk
08-01-2005, 00:36
Burada bulunan kişiler, sizin bazı yazılarınızı okudum...
Ve şöyle bir takım sorularım olacak:
Niye illa islam hakkında konuşuyorsunuz ?
başka dinler de var

Ayrıca Türkler''in gerçek dini olan Gök Tanrı dini hakkında neler düşünüyorsunuz ?

bu benim buradaki ilk mesajım ve islamiyete inanan Türklerin doğru yola geçmeleri gerktiğini düşünüyürum yani gerçek dinimize...(biliyorum bazılarınız çok kızacak ama doğru olan bu...).

...Ve evet Irkçıyım....

08-01-2005, 00:48
TAMAM BABA SEN GEC, KIMSE SANA GOK DININE GECME DEDIMI, BILIYORSUN HERKES INANCINDA SERBEST, ARTIK GOK DININEMI INANIRSIN, YER DININEMI INANIRSIN ORASINI BILMEM

AMA ANLAMADIGIM SU, ISLAMIN NEYINI BEGENMEDINDE BUNDAN 1000 YIL ONCE TERK ETTIGIN DINE GERI DONMEK ISTERSIN, BUNUN SEBEBI SIRF ISLAM ARAPLARA INMIS OLMASI ISE, YANI DINI ARAMA SEBEBIN SIRF IRKI SEBEBLER ISE TAVSIYEM SU OLUR SANAKI, BOSUNA DIN MIN SECME KENDINE, ALLAH KAVRAMINA IRKCI BIR TARZDAN YAKLASTIGIN SURECE ISTER YER DINI ILE ISTER GOK DINI ILE YAKLAS ISTER ISLAMLA YAKLAS SEN ANCAK BIR HICE YAKLASIRSIN, BU YUZDEN HADI ISLAMI BIRAKALIM BIZ 1000 SENE ONCEKI DINIMIZE DONELIM DEMENIN BIR ANLAMI YOK.

BU ARADA ESKI BIR IRKCI OLARAK SANA TAVSIYELERIM OLACAK, BILIYORMUSUN O YERE GOGE SIGDIRAMADIGIMIZ IRKIMIZI AMERKA DENEN O KOCA DUNYADA INSANLAR BILMIYOR BILE, BILMEMKI DEMEK ISTEDIGIMI ANLATABILDIMMI

YADA SOYLE SOYLEYEYIM, SEN OYLE BIR IRKIN EVLADISINKI 3 KITADA YAYILMIS 600 YIL HUKUM SURMUSSUN VEDE ORALARA DILINI KULTURUNU TASIYACAGINA ONLARIN DILINI VEDE KULTURUNU KENDINE TASIMISSIN. BAK INGILIZLERE HER NEREYE GIRMISLERSE ORADAKILERE KENDI DILLERINI OGRETMISLERDE BUGUN DUNYA DILI YAPMISLAR DILLERINI, OYSA BIZ TAM BIR SAFLIK ORNEGI GOSTERMISIZ, O YUZDEN COKDA FAZLA SARILMA MILLETINE, MALESEF OKADARDA AKILLI DEGILIZ

HA BIZ AKLIMIZLA DEGIL, YAKIP YIKMAKLA, IYI SAVASMAKLA MESHURUZ DERSENDE, SEN BILIRSIN OVUN DERIM SANA, AMA BILSENKI SENIN GIBI SAVASCI KAVIMLERIDE AKILLAR YONETIYOR GENE.

BEN SANA DERIMKI, TURKLUGUNLE GENE OVUN, HEPIMIZ OVUNUYORUZ, AMA HAK DIN ORTADA DURUP DURURKEN SIRF IRKCILIK OLSUN DIYE DIN DEGISTIRILMEZ.

SAYGILAR DOSTUM, BIRANDA ESKI ANILARIM CANLANDI NEDENSE, AMA DAHA GENCSIN BELLI, ZAMANLA INSAN GERCEKLERI DEGISIK YERLERDE GORDUKCE DAHA IYI ANLIYOR

explorer
08-01-2005, 00:49
Eğer bir kişi illede manevi olrak birşeye inanmak istiyorsa bence bu kesinlikle Göktürk inancı olmalıdır.

Arap dilini ve kültürünü saf Türk halkı önünde kutsallaştıran ve bizi kalleş araplara köle yapan bu saçmalığa inanmaktan daha iyidir.

Ama genede tüm dinlere karşıyım. Önerim sadece inanma isteği olanlar için.

explorer
08-01-2005, 00:51
bu arada Sızıntı "1000 sene önceki dinimize dönelim" derken
islamın 1400 yıllık oldugunu unutmuş galiba...

08-01-2005, 00:54
ALL ISTE BIR KISIR BAKIS ACISI DAHA

EVET 1400 YIL ONCE INMIS OLABILIR AMAM HALA SICAK BI SEKILDE YASANMAKTA

GOK TANRI DININI YASAYAN VARMI, NEDEN UNUTULMUS, NE DERSIN.

ISTE BI GENIS BAKIM BI ANLAYABILSENIZ, BOYLE SACAMALAMAYIP SAZAN GIBI HERSEYE ATLAMAYACAKSINIZ AMA YOK ISTE NE YAPALIM.

SIZINTI

NOT: BURADAKI 1000 YIL, GOK TANRI INANISININ YASI DEGIL, BIZIM BU DINE GIRIS YASIMIZDIR, YOKSA GOK TANRI DINI DAHA ESKILERE DAYANIR, OKUDUKLARINI IYI ANLAMANI TEMENNI EDERIM

explorer
08-01-2005, 00:57
ALL ISTE BIR KISIR BAKIS ACISI DAHA

EVET 1400 YIL ONCE INMIS OLABILIR AMAM HALA SICAK BI SEKILDE YASANMAKTA

GOK TANRI DININI YASAYAN VARMI, NEDEN UNUTULMUS, NE DERSIN.

ISTE BI GENIS BAKIM BI ANLAYABILSENIZ, BOYLE SACAMALAMAYIP SAZAN GIBI HERSEYE ATLAMAYACAKSINIZ AMA YOK ISTE NE YAPALIM.

SIZINTI

NOT: BURADAKI 1000 YIL, GOK TANRI INANISININ YASI DEGIL, BIZIM BU DINE GIRIS YASIMIZDIR, YOKSA GOK TANRI DINI DAHA ESKILERE DAYANIR, OKUDUKLARINI IYI ANLAMANI TEMENNI EDERIM

evet sızıntı sıcacık islamı yaşayan ülkelerin Soğuk ve zavallı durumları ortada..

ayrıca yazında "1000 seneyi" çok uzun bir zaman dilimi olarak gösterdiğin için sana 1400 yıl kavramını örnek gösterdim. Yoksa Göktürk inancı hakkında bilgisiz değiliz.

bu arada, Yazılarında İnandırıcı olmak ve daha sesli konuşuyor havası vermek içinmi büyük harf kullanıyorsun ??

Saygılar

08-01-2005, 01:01
ORADAKI AMAC 1000 YIL ILE UZUN BIR ZAMANI ANLATMAK DEGIL IDI, SUNU DEMEK ISTEDIYDIM: 1000 YIL ONCE HAK DINI TANIYIP 1000 YILDIR O DINLE YOGRULDUKTAN SONRAMI TEKRAR GERI DONELIM, YANI BUNU NE ICIN YAPALIM

BILMEMKI BIRAZDAHA ACIKLAYICI OLDUMU

explorer
08-01-2005, 01:05
ORADAKI AMAC 1000 YIL ILE UZUN BIR ZAMANI ANLATMAK DEGIL IDI, SUNU DEMEK ISTEDIYDIM: 1000 YIL ONCE HAK DINI TANIYIP 1000 YILDIR O DINLE YOGRULDUKTAN SONRAMI TEKRAR GERI DONELIM, YANI BUNU NE ICIN YAPALIM

BILMEMKI BIRAZDAHA ACIKLAYICI OLDUMU

ok sızıntı seni anlıyorum ama bizlerin rahatsız oldugu kısım
böyle giderse 1 kaç asır sonra Türk kavramı bitecek ve bizde araplaşacagız , adamların kültürünü neredeyse tamamen aldık !!

seni düşündürmüyormu bu ????

Saygılar.

explorer
08-01-2005, 01:12
en çok rahatsızlık duyduğum ve Türklük hakkında beni düşündüren şeylerden bazıları şunlardır.

bahsettiğim ırkçılık değil. bu arapların ,kitap sayesinde bizi nasıl çaresizce çevreledikleri ve onlara muhtaç ve hayran ettiğinin bir yansımasıdır. Daha neler göreceğimizi düşünemiyorum...

- Her duruma "İnşallah ! Maşallah"
- Kendi bayramlarımızı(özellikle 29 ekim , 23 nisan , 19 mayıs , 30 ağustos ) tamamen unutup arapların bayramlarını daha çoşkulu geçirmek
- Kara çarşafla gezmek
- merhaba, iyi günler yerine "Selamu aleykum" demek
- 10 Kasım günü 1 dakka saygı duruşundan bile acizken, muhammed ile ilgili gecelerde sabahlara kadar beklemek...
- Ezan sesine milli marşımızdan daha fazla saygı göstermek.
- AY yıldız bayrak dururken , yeşil boyalı bezlere sarılmak.
- Anıt kabir ve Büyük Önder hiç ziyaret edilmemişken, Türbelere tapınmak.

???? neden Türküz ozaman ????

ismlc teşekür ederim listeme ekliyorum
1. takvimin arapça ile kaynıyorr..(nisan,haziran,temmuz,eylül vs.vs. diğerleride latince zaten!!)
2.selamun aleyküm e tercih ettiğin Merhaba arapça bir kelimedir)
3. sen millet derken bile arapça bir kelime kullanıyorsun.
4. "bezlere sarılmakta" kullandığın kelime bez arapçadır.
5.anıt kabir derken "kabir" arapça bir kelimedir.

08-01-2005, 01:12
KARDES
SEN KORKMA KIMSE DIN SEBEBI ILE MILLIYETINI YITIMEMISDIR SIMDIYE KADAR

BAKARMISIN HIRISTIYAN DUNYASINA, HERKES YAHUDIMI OLDU(ORJINALINDE HZ.ISA TEVRAT SERIATI ILE HUKMETMIS, KUTSAL KITAP TEVRATIDA ICERIR)

HA YOK EGER SEN MILLET OLARAK AYAKTA KALMAYI BECERMIYOR VEDE ASIMILE OLMAYA DAHA DUNDEN RAZI ISEN(KI BU BIZIM MILLETIN EN KOTU HUYUDUR, BISEYI DEGISTIRMEK YERINE KENDI DEGISIR)O ZAMAN BASKA ZATEN BU DEMEKTIRKI SEN DUNYADAN SILINMEYE HAZIR HALE GELMISSIN.

BAK TURKIYEYE SIMDIDE MILLET HIRISTIYAN OLUYOR, BAK AYDINLARIMIZA SIRF AVRUPAYA SIRIN GORUNMEK ICIN BIZ BIZANS COCUGUYUZ DIYOR VEDE KOSKOCA OSMANLIYI BIZANSIN DEVAMI OLARAK GOSTERIYORLAR

ISTE BEN O YUZDEN DEDIMKI, YILLARCA OVUNUDUGUM BU MILLET ZAYIF MEZIYETLER TASIYOR MALESEF.

HELE SUNA BI BAKARMISIN

TURK
OVUN
CALIS
GUVEN

HIC DUSUNDUNUZMU BUNU, OVUNMEK IKINCI MADDEDE GELIYOR VEDE SIRF TURK OLDUGUNUZ ICIN, IYIDE BEN OVUNDUKTEN SONRA DAHA NEDEN CALISAYIMKI, HABUKI ELIN OGLU ONCE CALISIYOR, SONRA URETIP ZENGIN OLUYOR, HALKINI MUTLU EDIYOR, SONRADA KOMSULARINA GALIP GELIYOR VEDE OVUNUYOR, YANI

TURK
CALIS
GUVEN
OVUN

OLMASI GEREKEN SIRALAMA NE HALE GELMIS

YAW NE DIYECEKTIM NEREYE GELDIM, NEYSE KAFAM KARISTI, SONRA TOPLARIM

KISACA IRKIMIZ MALESEF YETERINCE AKILLI DEGIL.

BUNDAN BOYLE AKILLI OLMAK DILEGI ILE.

SIZINTI

Bir Türk
08-01-2005, 01:39
Türk ulusu zayıf bir halk değildir. Biz sabırlı ve güçlü bir milletiz, bu bahsettiğin zayıflıkları gösterenler Türk değil devşirme kişilerin şaheseridir.
Burada biz Türklerin tek yanlışı kandırılmaya karşı koymayıp bu hainlere oy vermesindedir.

Şunu belirtmeden edemiyeceğim, Gök Tanrı inancı bir çok kişinin Şamanistlik diye bildiği felsefenin inancıdır (yörelere göre değişir)

Binlerce yıldır Türk dinine inanan Türkler şu içinde bulunduğumuz 1,5 bincik yıldır (tabi bir kısmı) müslümanlığa inanmıştır (hatta lider konumundaydık, taki arapların, kürtlerin yani Türklerin kendi kölelerinin arkadan bıçaklamasına kadar)...

Şu anda Asya''da Gök Tanrı dinine inan Türkleri (şamanist) ne olarak sayıyorsun ? (hani unutulmuştu ?)

son olarak da şunu belirtmeliyim, bir din bir milletin benliğini öyle bir değiştirir ki aklın almaz. örnek olarak eski mısırlıları ve mezopotamya bölgesindeki yaşamış ve şu an yok olmuş halkları verebilirim. Ümmetçilik anlayışı da cabası.

islmc
08-01-2005, 03:23
Kendini bir türk sanan kardeş..
Bence sen türk felan değilsin.Hatta saf türk veya saf ırk varmı tartışılır.Aslında anlatmak istediğim şu ; bizler herzaman çok uluslu devletler kurmuşuz ve her millet birbiriyle yaşamış birbiriyle evlenmiş birbirine ayırımcılık yapmamış ben türküm diye idda eden kişinin soy ağacını araştırsanız mutlaka bir kürt veya arap,rum,gürcü vs.vs çıkar. bunu kim inkar ederse bence yalan söylüyordur (kendini türk sananlar için konuşuyorum) nerede türkler anadoludamı? veya orta asyadamı? orta asya kaçkez işgal edildi bilen varmı? kaçkez moğol ve çin akınına uğradı biliyormusun? bunları bilmeden ben türküm demek sadece dilde kalır.Ben insanın insan olduğu kanaatindeyim, fiziki yapısından dolayı kimisi uzun güçlü olur kimiside kısa çaviktir buna bakarak türküm diyorsan sen bilirsin! ben türkler artık saf ırk değildir diyorum ve ırkçılığa karşıyım...

explorer
08-01-2005, 04:01
Türklüğümüz hakkında yaptığım yorumları ciddiye alacak değiliz.

Sana tek cevabım var :

"Ne mutlu Türküm Diyene !"

bu söz yapacagın tüm yorumlara En sağlam kaynaktan net cevaptır....

explorer
08-01-2005, 04:06
Kendini bir türk sanan kardeş..
Bence sen türk felan değilsin.Hatta saf türk veya saf ırk varmı tartışılır.Aslında anlatmak istediğim şu ; bizler herzaman çok uluslu devletler kurmuşuz ve her millet birbiriyle yaşamış birbiriyle evlenmiş birbirine ayırımcılık yapmamış ben türküm diye idda eden kişinin soy ağacını araştırsanız mutlaka bir kürt veya arap,rum,gürcü vs.vs çıkar. bunu kim inkar ederse bence yalan söylüyordur (kendini türk sananlar için konuşuyorum) nerede türkler anadoludamı? veya orta asyadamı? orta asya kaçkez işgal edildi bilen varmı? kaçkez moğol ve çin akınına uğradı biliyormusun? bunları bilmeden ben türküm demek sadece dilde kalır.Ben insanın insan olduğu kanaatindeyim, fiziki yapısından dolayı kimisi uzun güçlü olur kimiside kısa çaviktir buna bakarak türküm diyorsan sen bilirsin! ben türkler artık saf ırk değildir diyorum ve ırkçılığa karşıyım...

islmc nin msjında 9 kere Türk sözcüğünü küçük harfle yazılmış

umarım kasıtlı değildir.
en azından değer verilmesini beklerim
Saygılar.

08-01-2005, 04:52
"Ne mutlu Türküm Diyene !"

Bence ne mutlu Türküm diyebilene.

Bu ne irkcilik böyle????

08-01-2005, 09:07
Türk ulusu zayıf bir halk değildir. Biz sabırlı ve güçlü bir milletiz, bu bahsettiğin zayıflıkları gösterenler Türk değil devşirme kişilerin şaheseridir.
Burada biz Türklerin tek yanlışı kandırılmaya karşı koymayıp bu hainlere oy vermesindedir.

Şunu belirtmeden edemiyeceğim, Gök Tanrı inancı bir çok kişinin Şamanistlik diye bildiği felsefenin inancıdır (yörelere göre değişir)

Binlerce yıldır Türk dinine inanan Türkler şu içinde bulunduğumuz 1,5 bincik yıldır (tabi bir kısmı) müslümanlığa inanmıştır (hatta lider konumundaydık, taki arapların, kürtlerin yani Türklerin kendi kölelerinin arkadan bıçaklamasına kadar)...

Şu anda Asya''da Gök Tanrı dinine inan Türkleri (şamanist) ne olarak sayıyorsun ? (hani unutulmuştu ?)

son olarak da şunu belirtmeliyim, bir din bir milletin benliğini öyle bir değiştirir ki aklın almaz. örnek olarak eski mısırlıları ve mezopotamya bölgesindeki yaşamış ve şu an yok olmuş halkları verebilirim. Ümmetçilik anlayışı da cabası.

Sana verilecek en guzel cevap:
DEFOL!

ngcoskun
08-01-2005, 10:48
ben birtek şu konuda aşama kaydetsek bile çok sevineceğim.ama kafalarımıza yer etmemiş ki nasıl değişsin.
ezan okunurken eğer yatılıyorsa toparlanılır, müzik varsa kapatılır yani ezana saygıda kusur edilmez.hatta eğer o müziği dinleyen bir başkasıysa bile ona müdahale edilip müziği kapat denir.istersen kapatma bak neler oluyor.ama gel gelelim şu bizim milletimizin ulusal marşı her pazartesi ve cuma okullarda okunurken buna saygılı olmasını okul öğrencileri bile beceremez.ben nerede bu marşı duysam olduğum yerde marşımız bitene kadar hazırolda beklerim eskiden buna katılan insanları tek tük görürdüm ama artık ne mümkün.bir vurdum duymazlıktır gidiyor.neden?.burasının Türkiye olduğunu unutacak kadar mı arabız yoksa ne??
Expoler sana katılıyorum ve
NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE

islmc
08-01-2005, 16:37
Explorer
sen benim yazım hatalarımı bulmayı bırakta sorularıma cevap ver istersen sen Türkmüsün?(sizler çok alıngan olduğunuz için "T" harfini büyük yazdım) soy ağacını araştırdınmı hiç? ben sana sadece "ne bu şiddet bu celal " diyorum. sizlerin benim gözümde birer naziden farkınız yok!!! sorularıma cevap veremeyeceğini biliyorum çünki sende ne olduğunu biliyorsun, kendini kandırma... Yazık!!! Benim ırkım yokk ben sadece ve sadece İNSANım

islmc
08-01-2005, 20:13
Explorer en çok rahatsızlık duyduğum ve Türklük hakkında beni düşündüren şeyler

- Her duruma "İnşallah ! Maşallah"
- Kendi bayramlarımızı(özellikle 29 ekim , 23 nisan , 19 mayıs , 30 ağustos ) tamamen unutup arapların bayramlarını daha çoşkulu geçirmek
- Kara çarşafla gezmek
- Merhaba, iyi günler yerine "Selamu aleykum" demek
- 10 Kasım günü 1 dakka saygı duruşundan bile acizken, muhammed ile ilgili gecelerde sabahlara kadar beklemek...
- Ezan sesine milli marşımızdan daha fazla saygı göstermek.
- AY yıldız bayrak dururken , yeşil boyalı bezlere sarılmak.
- Anıt kabir dururken , Türbelere koşmak.

???? neden Türküz ozaman ????

burada insallah veya maşallah''ımı sen arapça sanıyorsun? kullandığın kelimelere bakarak sen türkten çok arapsın diyebilirim :lol:
Bak şimdi açıklayayım
yukarıda kullandığın çoğu kelime ya arapça ya farsça (senin türçe sandığın kelimeler)
1. takvimin arapça ile kaynıyorr..(nisan,haziran,temmuz,eylül vs.vs. diğerleride latince zaten!!)
2.selamun aleyküm e tercih ettiğin Merhaba arapça bir kelimedir)
3. sen millet derken bile arapça bir kelime kullanıyorsun.
4. "bezlere sarılmakta" kullandığın kelime bez arapçadır.
5.anıt kabir derken "kabir" arapça bir kelimedir

Özet: Sen konuşurken bile arapçadan yararlanıyorsun bu demek değildirki türkçe aciz bir dildir. ben sana şunu anlatmak istiyorum arapların da dilinde birçok türkçe kelime vardır bunun anlamı karşılıklı etkileşimdir çünki biz bu insanlarla yüzyıllardır beraber yaşıyorduk ,yaşıyoruz ve yaşamaya devam edeceğiz bak dostum sen etle tırnağı ayırmaya çalışıyorsun. bunları ayırdığın zaman bizide ayırırsın..
Boşversenize araplar zaten ettiğini buldu! Herkes bulacaktır!

Uztigin''e teşekkürler...

kul
10-01-2005, 14:34
öncelikle islamc rumuzlu arkadaşın son iki mesajında ki görüşlerine neredeyse tümüyle katıldığımı belirtmeliyim...

yani ;

1. önemli olan, türk arap yada herhangi başka bir ırktan olmak değil İNSAN olmak yada olabilmektir. bunun sebebi; ırkımızı bizim seçemeyişimizdir. kimse dünyaya ben Türk doğmak istiyorum diyerek Türk gelmemiştir. övünmemeli miyiz? tabi ki tarihimizle övüneceğiz. ama kendi etkimizin olmadığı bir sonucu yani Türk''lüğü baz alıp kendini diğer ırklardan üstün görmek, yada onları daha aşağı görmek olmaz. şahsen ben insanı ırkına yada milliyetine göre değil yaptıkları ile tartarım...Ata''nın ne mutlu türküm diyene sözünü de ırk olarak türk ırkı değil Türkiye''liyim olarak anlıyorum.

2. dil konusunda da arkadaşa katılıyorum. açıkçası lafı ağzımdan almış. merhabanın da arapça oldugunu yazacaktım örneğin. bunlar yüzyıllara varan etkileşimle türkçemize yerleşmiş kelimeler. fakat açıkçası ben artık "etkileşmek" istemiyorum. dilimizin şu an bize yettiğine inanıyorum. bazı zaruri teknik terimler harici kelimelerin dilimize sokulmaya çalışmasından korkunç rahatsızlık duyuyorum. "ex aşkım" lardan "show" lardan nefret ediyorum.

3. araplaşmaya gelince : ben türküm ve müslümanım. islamın geleneklerden soyutlanarak yaşanması gerektiğine inanıyorum. yani arap kavminin geleneklerinden etkilenip islami yaşayız tarzına eklediği ritüel yada şekilleri yaşamak istemiyorum ve yaşamıyorum da zaten. örneğin kara çarşaf örneği verilmiş. o tarz bir giyinme tarzı kuran da geçmez. kısıtlı bilgim ile diyorum ki tümüyle gelenekseldir. saygı duyuyorum ve giyeni asla ve asla eleştirmem. kişisel hak ve özgürlüklere girer. fakat kara çarşaf giyen bir hanımın bana veyahut yakınımdaki birine kara çarşafı kabul ettirmeye çalışmasına dur derim. kuranda yazan tesettür ayetleri bellidir. uygular yada uygulamazsınız. fakat kara çarşafı müslümanlığın bir gerekliliği olarak önüme sunarsanız bende size "neden?" diye sorar delil isterim...

inşallah, maşallah meselesi ise biraz farklı...
örneğin ben inşallahı çok kullanırım. manası yanlışım varsa düzeltin : Allah''ın izniyledir...niye bu tür ifadelerin türkçe çevirilerini kullanmıyoruz sorusunun cevabı namazda kuranı da türkçe okumamamızın sebebi ile ilintilidir. hiç bir dil başka bir dile tam manası ile tercüme edilemez. ingilizcesi kuvvetli bir arkadaş bana "gönül" kelimesinin ingilizcesini söyleyebilir mi? söyleyemez. anlatması gerekir. hemde uzun uzun anlatması...ki anlatsa dahi bir türkün gönül''den anladığını tam olarak ifade etmiş olmaz. işte arapça içinde aynı şey geçerlidir. benzer kelimeler benzer ifadeler o dilde de mevcuttur. üstelik çoğu zaman burda bir kelime değil bir sure en azından bir ayet söz konusudur. onun için özellikle kuran-ı kerimi tam olarak okudum demek, anlam kaymalarını ve kayıplarını önlemek için kanımca arapçasından okumak gerekir. tabi yine bizim üstümüze düşen öyle sadece arapçasını ezberleyip ne dediği hakkında hiç bir fikir sahibi olmadan okumak değil, okuduğumuz şeylerin tercümesini ve hatta tefsirlerini okuyup bilinçli olarak ibadetimizi yapmaktır.
inşallah, maşallah, estağfurullah kelimeleri pekala Türkçeleri ile de kullanılabilir...yani inşallah yerine Allah''ın izniyle demek yada estağfurullah yerine Allah affetsin demek belki daha güzeldir. ah birde şu dil alışkanlığımız ve üşengeçliğimiz olmasa....

aslında bu kelimeleri irdelerken tonlamaları da dikkate almak gerekir. yani bir estağfurullah''ı bizler değişik tonlamalarla bir çok yerde bir çok anlam ifade edecek şekilde kullanabiliyoruz. sanırım Türkçelerinin pek kullanılmamasının sebeplerinden biri bu.

bir de milliyetçilik(ırkçılık değil milliyetçilik) ile müslüman olmayı birbirinden ayrı iki kutup olarak gösterme çabalarını manasız buluyorum. bir insan Ata''ya da saygı duyabilir peygamberede...anıtkabiride ziyaret edebilir, türbeleride...10 kasım daki ritüellere de gönülden katılabilir, kadir gecesi sabahlayabilir de...bunu yapan onu yapamaz tarzı genellemeler insafsız ve gerçekçilikten uzak genellemelerdir. ve asıl bölünmemizi tahrik edenlerde bu genellemelerdir. bu tarz genellemeler bir sıra takip ediyor dikkat etmiyor musunuz? cumhuriyetin ilk yıllarında insanlarımızı laik-müslüman diye ayırdılar. kan aktı. sonra bir ara sağcı-solcu dediler. yine kan aktı. . sonra türk-kürt dediler. 30.000 şehit. şimdi yine laik-müslümana geldi sıra. ve daha sırada alevi-sunni olayı var...yapmayalım. hepimiz Türkiyeliyiz...onun ötesinde hepimiz İNSANIZ...

saygılarımla...

10-01-2005, 19:12
Merhaba Kul kardes.

Yazdiklarina tamamen katiliyorum.

Bir Turk nick''li insan disi varligin sitesine girip forumlarindaki inanclarini gorurseniz onlarin ne kadar asalik vahsiler olduklarini daha rahat anlarsiniz.Ben sitelerine girdim ve tiksindim.

explorer
10-01-2005, 19:24
1. önemli olan, türk arap yada herhangi başka bir ırktan olmak değil İNSAN olmak yada olabilmektir. bunun sebebi; ırkımızı bizim seçemeyişimizdir. kimse dünyaya ben Türk doğmak istiyorum diyerek Türk gelmemiştir. övünmemeli miyiz? .

sevgili kul,

kalınla çizdiğim cümleyi iyi oku..

1-öyleyse nedir bu müslümanlık, budistlik , hristiyanlık , şunluk bunluk.... ?

2-ayrıca hiç kimse ben yamyam , eskimo , budist , müsliman ...olarak doğmak istiyorumda demezdi dimi...

sence din hiç ayrım yapmıyormu ?????

ayrıca;
ismlc ,konuşmamda buldugun arapça kelimeler sayesinde aslında benim düşünceme paralel bir örnek verdin.....