Orijinalini görmek için tıklayınız : Allahın merhametliğinin sınırı, öfkesinin varlığı
quixsoul
10-01-2005, 20:46
MÜMİNUN SURESİ
102. Artık kimin tartıları ağır gelirse onlar kurtulmuş olacaklardır.
103. Tartıları hafif gelenler ise kendilerini kayba uğratanlar, sürekli cehennemde kalanlar olacaklardır.
104. Ateş, yüzlerini yalar. Ve onlar da içinde sırıtıp kalacaklar.
105. "Ayetlerim size okunmadı mı?" Ve siz onları yalanlamıyor muydunuz?"
106. Derler ki: "Rabbimiz, bahtsızlığımız bize baskın çıktı. Sapıp gitmiş bir topluluk olduk biz."
107. "Rabbimiz, çıkar bizi oradan. Eğer bir daha aynısını yaparsak, gerçekten zalimler olacağız."
108. Buyurur: "Yıkılıp gidin oraya, konuşmayın benimle!"
Allahın sonsuz merhameti nereye kadar öfkesinin azgın sulara eriştiği yere kadarmı ? Yoksa hala sonsuzmu..
Cahillik kokan 108. ayet Kurandaki karakter uyuşmazsızlığından biri.Her yazarın en büyük sorunu , başlangıçta bir raya oturttuğu karakterlerini kitabın ilerleyen sayfalarında elinde olmadan o raydan çıkartmasıdır.
Kusursuzluk ve mükemmelik mantık sıfatlarıyla donatılmış bir varlığın yorumsuz ve tersleyici bir emir buyurması bence çok ilginç.
neden kendi kafanda yarattigin tanrinla kuranin tarif ettigi allah uyusmuyur diye kuranin allahini inkar ediyorda kendi kafanin yarattigi tanrinin yanlis olabilecegini dusunmuyorsun, bu nasil bir saplantidir
sen fark edemiyormusunki senin yarattigin tanrin senden parcalar barindirir, onun hisleri seninle aynidir, iyi vede kotu tanimi senin iyi vede kotu tanimindir, tipki yaratmayi senin bilmedigin gibi kafandaki tanrida bilmez, o halde nasil olurda kendi modelini kusursuz sayarda hakkinda zerre kadar bilgin olmadigi Allahi elestirisin
Sana kim dediki o tabirler hos degildir, sana kim dediki sana olan hosluklar gercekten hosturda bos degildir diye.
sanada bi cumleden ne anladigini soracagim cevaplarsan eger gercek bir akilla, senle tartisacagim, yok gevelersen olan budur zaten
ALLAH RIZASI GOZETILMEDEN YAPILAN BISEYIN ANLAMI YOKTUR
DAN NE ANLARSIN SEN.
SIZINTI
quixsoul
11-01-2005, 13:05
Bana göre öfkelenmek bir eksikliktir.Eğer sen bunu bir sıradan varlıkların ihtiyacı olarak görüyorsan o başka.Yaratıcı çok üstün bir varlık ise sinirlenmemelidir.
Kafamdaki tanrı her konuda üstün olan bir yaratıcı.Kuran ve incildeki gibi.Uydurma değil.Ama ben kendimden üstün bir varlıkda insanın özelliklerini arayamam.Kendi parçasına sinirlenen ve öfkelenmek benim için kesinlikle zeki ve bilinçli bir mantıkla alakası yok.
Ayetler ben bir insan eseriyim diye bağırıyor.Artık düşünüp ibret almıyormusunuz ? Daha nasıl bir insan kendini bu kadar belli eder.
Şimdi bir müslüman çıkıp şey der: ``Onun sinirlenmesi normal insan sinirlenmesi gibi değildir.``
En’am Sûresi,54
“Rabbiniz rahmet ve bağışlamayı kendine ilke edinmiştir.Böylece biriniz bilgisizlikten dolayı kötü bir fiil işler ve daha sonra tövbe edip dürüst ve erdemli bir hayat yaşamaya başlarsa(görecektir ki) O, çok bağışlayıcı, rahmet kaynağıdır” buyurmaktadır.
Diğer bir ayette de : ( Nisa Sûresi, 110)
“Kim kötülük yapar yahut kendisine (başka türlü) zulmeder de daha sonra affetmesi için Allah’a yalvarırsa Onun çok bağışlayıcı ve rahmet kaynağı olduğunu görecektir” müjdesini vermektedir.
meraba;
başka bir başlıkta da benzer bir konuya değinmiştik sanırım...
kuran-i kerim''in insanlara hitaben yazıldığını ve içerisinde insana dair duyguların, hislerin var olmasının kuranı anlayabilmemiz için şart oldugunu söylemiştim...
yazdıklarım her zaman oldugu gibi "bence" parantezindedir...
size sizin için kötü olacak bir sonu anlatırken, sizin anlayacağınız bir dil kullanılmalıdır...bunu sadece lisan olarak ele almayın...
bi bebek düşünün...
yapmamasını istediğiniz bir hareketi yaptığında onu uyarmak için karşızına alıp sakince "bak evladım sen bunu bunu yapıyorsun, aa aslında onu öyle yapmaman lazım...yoksa bi yerine bişey olur vs vs vs vs" diye anlatmaya kalksanız, yada yaptığının yanlış olduğuna dair önüne bir kitap koysanız, size boş boş bakan 2 gözden başka bir tepki göremezsiniz...
onun yerine kaşlarınızı çatıp, işaret parmağınızı yukarı aşağı sallayarak hııııııı yapsanız mesaj yerine ulaşacaktır...
kuranı kerimde yapılan da buna benzer..
Rabbim bize iyiyi ve kötüyü bizim anlayacağımız dilde anlatmaktadır..
bu durumda işin içine nefrette girmektedir, sevgide, hüzünde, mutlulukta, acıda...
ayrıca mükemmel olan sinirlenmemelidir savınızın mantığını alabilir miyim?
evet biz Allah''ın(c.c.) mükemmeler üstü kusursuz bir varlık olduguna inanıyoruz ama azan ve inkar eden kullarına nötür kalacağına dair bir iddiamız yok..
nasıl olmalıdır mükemmel tanrı?
nötür mü?
sinirden, kızgınlıktan, affetmekten bağımsız mı?
o zaman ben neden varım ve neden onu tüm yaratıklar içinde sadece ben tartışabiliyorum??
var olmamın ve diğer varlıklardan farklı yaratılmamın sebebi nedir?
belkide sizin tanrıya dair mükemmellik anlayışınız ile benim mükemmellik anlayışım farklıdır...
o ayetin yanlis tercubesi kesinlikle Arapcasi iyi olmayan ve gordugum kadari ile islamla pekte alakasi olmayan(Allah bilir tabi,sen affet yarabbi) Yasar Nuri Ozturk tur herhalde.tam emin degilim ama..
sanirim surenin 108.ayeti asagidaki gibii olacakti.
Der ki: "Onun içine sinin ve benimle söylesmeyin." (108)
Yaratıcı sinirlenmez, gülmez, ağlamaz. Onda insansı vasıflar göremezsiniz. O düşündüğünüz hiçbir şey gibi değildir. Ondan insansı vasıflar gördüğünüz zaman büyü bozulur. Bundan dolayıdır ki ilahiyatçılar onu insanla karıştırmayın der yıllardır.
ngcoskun
12-01-2005, 17:48
birde şey vardır.asker uyumaz, asker üşemez, asker yorulmaz, asker korkmaz, asker , asker ........ :lol: :lol:
kusura bakma nothing birden aklıma geldi
quixsoul
12-01-2005, 19:56
kul verdiğin örnek ve açıklamalarla "Allahın insanlarla diyalog kurabilmesi için insanların anlayacağı dile ve insanlara has duygulara başvurmuştur" demeye çalışmışsın.
Ancak durum çok farklı.Dil konusunda tamam ama duygu konusunda bu dialog önemsiz ve düğüm noktası değil.Insanlar bu kadar aptal değil.Yani orda sinirlenmeyip "Siz cehennemi hakettiniz" demesi bile cümledeki yada ayetdeki anlam demetini bozmaz.Her yaakda Allahın insanlara öfkelenmesimi gerekiyor.Bir şeyin yasak olduğunu söylemek yada tepkisini olumsuz cevaplarla bildirmek yetersizmi .
Öfkelenme bir tepkidir.Insan elinde olmadan duygusunu dışarı vurarak kendini rahatlatmak ister.Eğer rahatlayamaz ise karşısındaki insana saldırır.Güçsüz ve aciz olan insanın hep başvurduğu yöntemdir.Ancak Söz konusu ayetde ben yaratıcının öfkelenme sebebini inandırıcı bulmadığım gibi öfkelenmeyide yaratıcıyla bağdaştıramıyorum.
Ayrıca yaratıcı zaten geçmişide geleceğide bilmekte.Insanların böyle yapacağınıda tahmin etmekde.Durum böyle iken bir kaç insana bağırıp çağırmasında yatan gerçek ne ?
Sinirlenme ve öfkelenme konusu diğer duygulardan ayrı olarak insanın engelleyemediği bir duygudur.Her insan öfkelendiğinde istediği kararları alamaz.İnsan kendini kaybeder.Islam sadece kötü olan somut yasakları ortaya koysada öfkelenmekde içki gibi insanı ve karşısındakini zor durumda bırakır.Kısa sürsede öfkeden deliye dönmüş bir insan her an her şeyi yapabilir.
Mükemmellik gücün her şeye yetişi, zirvenin en tepesinde bulunmaktır.Elimizden bir şey gelmediğinde tepkimizi göstermek için öfkeleniriz ve rahatlarız.Mükemmelliğin öfkeye karşı gelememesi kesinlikle mükemmeliğe gölge düşürür.
Pişman olduğunuz anıları deşerseniz çoğunda öfkeli olduğunuzu seçebilirsiniz."öfkeyle yatan zararla kalkar"
SERMED-I_MAHDUT
12-01-2005, 21:44
guıxsoul,
Söylemlerinizde biz böyle yaparız,insan şöyle yapar,her insan böyle yapar gibi ifadeler dikkate şayan.zira ALLAH ile insanı kıyaslıyorsunuz bunu yaparken de insani özelliklerle TANRI''yı açıklamaya anlamaya çalışıyorsunuz.Diyeceğim odur ki böyle bir mantıkla siz nasıl EN MÜKEMMEL İLAH''I tarif edebilirsiniz?Elinizde kaç tane (haşa) İLAH şablonu var(putları kastetmiyorum)?Ya da kafanızda tasavvur ettiğiniz İLAH''ı belirlerken kıstasınız nedir?Aklın bu konuda ki yetersizliği gün gibi aşikarken kendi düşünceleriniz veya hayal sınırlarınız veya beklentileriniz veya duygularınız ile bir İLAH oluşmayacağını, oluşsa bile bunun nasıl çarpık bir inanç olduğunu bilmenizi isterim.
Ayrıca ALLAH''ın Kuran''da duygu üzerine örgülenmiş ayetlerini (HAŞA)yanlış(vücudumdaki zerreler adedince HAŞA) buluyorsunuz.öyleyse sizin İLAH anlayışınızda bu tür özellikler yok.Bu nasıl olur bana açıklarmısınız?Mükemmellikten dem vuruyorsunuz.Mükemmel bir İLAH''ın nasıl olacağı hakkında (Kuran ile kıyaslamadan) birşeyler söylermisiniz?Sizin istediğiniz veya umduğunuz İLAH''ın özellikleri nelerdir???
Merhaba Quicksoul,
Kuran’da Allah’ın cezalandırması konusu bence yanlış anlaşılmakta. Ceza kelimesi Arapça bir kelimedir. Anlamı karşılığını vermektir. Cezalandırmak kelimesinin Türkçe’deki karşılığı biraz farklı bu açıdan.
Allah inkar edenlerin yaptıklarının karşılığını verecektir. Onarla bir haksızlık yapılmayacak, yada kızgınlıkla hak ettiklerinden daha fazla bir karşılıkla karşılamayacaklardır.
Cezalandırmak kelimesi Arapça’da sadece inkar edenlere karşı da kullanılmaz. Örneğin Allah iman edenleri cennetle cezalandırılacağı da ayette söylenir. Yani cezalandırma kelimesinin karşılığı “hak ettiğini vermek” tir.
Belki bu kelimenin anlamını yeteri kadar bilmemek, yada meallerdeki bazı abartılı ifadelerden dolayı okuyanlar ayette söylenenden farklı bir anlam çıkartabilirler.
Yoksa Allah’ın bir insan gibi kızması ve bu kızgınlıkla insanlara hak ettiklerinin dışında bir karşılık vermesi söz konusu değildir.
Selamlar.
quixsoul
14-01-2005, 11:04
Yaratıcıyı farklı yaratıcı tanımlarıyla karşılaştırmadan çok insanlar ile karşılaştırıyorum.Bu mantık çok basit zayıf olan ile güç lü olanı karşılaştırmak gibi.Sadece bir insan ile basit tek hücreli canlıları ele alıp insan hakkında bir kaç yorum yapmak çokda yanlış olmaz.Normal bir yetişkin bireyin çorba içerken ellerini pratik olarak kullanması yada uçmayı başarabilecek kadar zekasını geliştirmesi bir köpeğe yada bir ineğe göre mükkemmel denilecek kadar gelişmiştir.
Mükemmellikde dereceli bir görüştür.Tanrıya göre mükkemmel nedir bilemem.Ama ben insanın mükkemmelliğini engelleyen unsurların yaradılış gereği yaratılan zaafları olarak düşünürüm.Sex ve sapkınlık konusunda kendini kontrol edememek,paraya ve mülke tamah etmek,öfkesine yenik düşmek,düşünmeden konuşmak,Sorumlulukdan kaçmak,İhanet etmek,sözünde durmamak,yalan söylemek,başkalarının mallarını kendi çıkarlarında kullanmak,doymak bilmemek vs.. Bunlarıda mükemmel bir insan ile bir tutamam.