PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Benim İnancıma Göre Tanrı ve İnsan

Dark_Prince
24-08-2010, 21:28
Ben de Tanrı'nın ne olduğuyla ilgili düşüncelerimi yazmak istedim.
Var mı,yok mu?Yapısı ne olabilir?İnsanlarla ilgileniyor mu,herhangi bir insan aracılığıyla insanlara mesajlarını iletti mi?

Bu sorular hakkındaki düşüncelerimi sizlerle paylaşmak istiyorum.

Bir Tanrı Var mı?
Ben kesinlikle olduğunu düşünüyorum.Ve mutlaka var.Bu düşüncemin kesin olduğunu söylemem,yok diyenlerin düşüncelerini yoksayıp,körü körüne kendi inancımı filan savunmayı planladığımdan değil.Tanrı var, çünkü bizler varız,varlık var.Nereden geldiğimizi bir düşününce,bizim var olmamızı sağlayan bir kaynak olduğu sonucuna varıyorum.

Bir dindara nereden geldik diye sorarsanız,bizi tanrı yarattı cevabını alırsınız.Ve arkasından onu kim yarattı diye soran dinsiz birinin sesini duyabilirsiniz.
Cevap:O hep vardı şeklinde olur.
Evet dindarın bu cevabına katılıyorum.Var olmamızı sağlayan kaynak herneyse,O'nun başlangıcı olamaz,O başlangıçsız var olmak zorunda.Aksi takdirde O'nunda var olmasını sağlayan bir kaynak var demektir.Kısacası şu ki;başlangıcı olanın,oluşumunu sağlayacak elementleri içeren bir kaynak olmak zorundadır.

Bir de şöyle değerlendirelim:
Beni yaratan var,O'nu yaratan var,O'nun yaratıcısını yaratan var,O'nunda,O'nunda,O'nunda,O'nunda,O'nunda yaratıcısını yaratanlar var....

Bu yaratanlar topluluğu böyle uzar gider,başlangıcı olmayana gelene dek.Bu yaratanlar listesi gerçek kaynağa gelince durabilir ancak,O'ndan geriye gidemez.O kaynağın başlangıcı yoktur ve o bütün varlığın başlangıcıdır.Dinlerdeki Tanrı inancı bu yönüyle mantıklı:

Tanrı hep vardı,başlangıcı yok sonu da yok,bütün varlığı oluşturan O oldu.

Ateizm'de Tanrı
Anlam olarak Tanrı tanımazlık diye ifade edilse de,Tanrı'yı ateizm bile reddedemez!
Aslında etmiyorlarda zaten.Onların inancına göre(evrim)yüzeysel olarak değerlendirirsek, bütün bu varlık,toz bulutunun oluşturduğu büyük patlamadan sonra ve Tanrı'nın etkisi olmaksızın milyarlarca yıl içerisinde bu patlamayla meydana geldi.Bu durumda kaynak,evreni oluşturan bu bulut olduğundan otomatikmen bu Tanrı olmuş oluyor.Çünkü ateizme göre de onun başlangıcı ve sonu yok.Eğer onunda bir başlangıcı varsa,o başlangıç kaynak olmuş ve Tanrı konumunda olur.

Kısacası elimizde 2 inanış var,biri Tanrı'nın şuurlu olduğu,ikincisi ise Tanrı'nın şuursuz olduğu ve tamamen tesadüflerle varlığı oluşturduğu inançlarıdır.Bence artık Tanrı var mı,yok mu diye tartışmayı bırakıp,Tanrı şuurlu mu,değil mi sorularını tartışmalıyız.

Bence şuurlu.

Yapısı Ne Olablir?
Benim bu konu hakkında bir düşüncem var,ne kadar doğrudur bilemem.Benim düşünceme göre Tanrı:%100 saf,sonsuz,şekilsiz düşünce enerjisi!Evet Tanrı sonsuz bir enerji olmalı.Bunun düşünce enerjisi olduğunu,insana bakarak söyleyebiliyorum.
Şöyle bir baktığımızda:

1.Düşünce enerjidir.Görünmez olmasına rağmen fiziki maddelere de etki edebilir.
2.İnsanın düşünce gücü yeterli olduğunda ele,kola bile gerek olmaz,her işini düşünerek halledebilir.
3.Gözleri bağlı olduğu halde,sanki açık gibi etraflarını görebilen insanlar var.Dolayısıyla görmek için gözlere gerek yoktur,düşünce enerjimizle görebiliriz,aynı şey kulaklar ve diğer organlar için de geçerlidir.
4.Düşüncelerini yeterince güçlendirdiklerinde geleceği görebilen insanlar vardır.
5.İnsanları iyileştirme yeteneği kazanabilir insan düşünce enerjisini güçlendirdiğinde.
6.Uçabilen insanlar dahi vardır.

Bu liste uzar gider.Bu olaylar gösteriyorki,düşünce enerjilerini geliştirebilen insanlar,insanüstü yetenekleri kazanabiliyorlar,tıpkı Tanrı gibi.Düşünce enerjisini Tanrı'yla ilişkilendirirsek:

1.Düzenlice yaratabilmek için,bir bilince sahibi olması gerekir,ki bu düşüncenin ta kendisidir,düşünce demek bilinç demektir.
2.Sonsuz olabilmesi için,şekilsiz olması gerekir.
3.Yaratmak için sonsuz gücünün olması gerekir,ki düşünce enerjidir,enerji güç demektir.
4.Şekli olmadığı için,gözleride olamaz.Görebilmesi için en uygunu düşünce enerjisidir.Üstte de dediğim gibi,gözleri olmadan düşünce enerjileriyle gören insanlar bunun canlı kanıtlarıdır.
5.Böyle sonsuz bir varlığın herşyden haberdar olması kaçınılmaz,geleceği mutlaka bilir.Yine geleceği görebilmesi için en uygunu düşünce enerjisidir ve düşünce güçleriyle geleceği görebilen insanlar bize bu görüşü kanıtlar.

Ben bunlardan yola çıkarak Tanrı'nın yapısının sonsuz düşünce enerjisi olduğu inancına daldım.Eğer Tanrı bilinçliyse,kesinlikle Tanrı'nın yapısı benim düşüncem gibi olabilir.

Ve İnsan
İnsan aslında Tanrı'dır.Tanrı insanı kendi enerjisiyle yaratmıştır,yani dinlerin savunduğu''Tanrı'nın insanı kendi Ruh'undan yaratması'' masalını destekliyorum.İnsan Tanrı'dır çünkü,düşünebilir,düşünce enerjisiyle olağanüstü olabilir.İnsan geleceği görebilmek dahil birçok şeyi yapabilir.Düşünce enerjisni tam kapasitede kullanabilse,tam olarak Tanrı olabilir.Bence öyle bir güce ulaşırki,tek hareketiyle kainatı yokedebilir.

İnsanın Ruh'u Var mı?
Ruh denilen şey benim inancıma göre düşünce enerjisidir,bilimsel metodlarla kanıtlanılabilir.Tabi biraz daha zamana ihtiyacı var bilim dünyasının.Düşüncenin enerji olması,insanın çift bedenli olduğu düşüncesini kuvvetlendiriyor bende.Bir düşününsene;insan fiziki bedeniyle yaptığı herşeyi,düşünce enerjisiyle de yapabiliyor.O halde fiziki bedene ihtiyacı var mı?Fiziki beden olmasa bu dünyada olamaz,veya reenkarnecilerin inancına göre Ruh'u dünyada bilinçsiz bir şekilde gezer.

Şöyle düşünürsek herşey ortaya çıkıyor:

Bir insanın öldüğünü,ve düşünce enerjisinin fiziki bedeninden çıkıp,diriykenki bilincinde dünyada olduğunu düşünelim.Çünkü hepiniz bilirsinizki,enerjiler yok olmazlar.Buna göre de insan öldüğünde,fizik bedeni yok olsa dahi,düşünce enerjisi asla yok olmaz.Zaten insan bilinci de o enerjidedir.Ve sonuç; bu düşünceye göre insan öldüğünde fizik bedeni yok olur ama enerji yok olmadığından,enerji olarak hayatını sürdürür.Dinler buna Ruh demişlerdir.

Tüm bunlar insanın çift bedenli olduğunun kanıtıdır.Çünkü insanın düşüncesi enerjidir, öldüğünde fizik bedeninden ayrışır,enerjiler yok olmazlar,bu da insan öldükten sonra yaşayacak demektir.

Bunun en büyük kanıtlarından biri şüphesiz Astral Seyehat (http://tr.wikipedia.org/wiki/Astral_seyahat)tir.

Tanrı İnsanlarla İlgileniyor mu?
Cevap tabiki hayır.İlgilenseydi dünya çok daha güzel bir yer olurdu.Belki de merhameti yok,söylendiği kadar yüce olmadığı ise kesin.Hiçbir zaman din göndermedi.Sahtekarların masum insanları kandırabilmeleri,köşeyi dönebilmeleri için din masallarını uydurmalarına izin verdi.Eğer buna izin vermeseydi dünya bugün çok daha güzel bir halde olabilirdi.Daha gelişmiş,daha mutlu olabilirdi.Bu devri ise yaşanmaz kılan Tanrı hakkında hiç güzel söz söyleyemiycem,muhtemelen Hd Tvsinin karşısına geçmiş sevdiği filmleri izliyordur.yarattıkları hiç umrunda değil.

breymin
24-08-2010, 21:43
Dinlerden cooook üstün bir felsefe,böylece dualarin gücünüde tastikliyorsun.saygilar

Dark_Prince
24-08-2010, 21:52
evet dinlerden üstün,evet duanın gücü vardır ve bu güç telekineziye dayanır,tanrının kabulü söz konusu değildir.

evrensel-insan
24-08-2010, 21:52
Saygideger Dark Prince;

Size bir soru soracagim; Butun bu ne olarak ortaya konulanlari, ortaya koyan kimdir? Direk tanri kavramindan basliyalim. Tanrinin ne oldugunu, kim olarak ortaya koyan;

Tanrinin kendisidir.
Tanriyla ozdeslesen nesnedir (Kuran, Isa, evren, madde v.s.)
Epistemolojik gerceklik olarak, Insanoglu turu ve biridir.

Yukaridakilerden, hangisi/hangileri, ya da 4. bir sik?

Herturlu/herbiryaratici mi?
Ortaya konan ne nin kendisi mi?
Insanoglu turu ve biri mi?

Ya da 4. bir sik.

Saygilarimla;
evrensel-insan

Dark_Prince
24-08-2010, 22:35
tanrının ne olduğunu insan ortaya koyar.

inanca göre değişir,benim ortaya koyduğumla,başkasının ortaya koyduğu farklıdır.ama ne tür bir yaratıcı olursa olsun,başlangıcı olmayan ama varlığın başlangıcı olan olmalıdır.yani ondan öncesi olmayan en son kaynaktır.bu bir uzaylı dahi olsa.

saygılarımla...

evrensel-insan
24-08-2010, 23:00
Saygideger dark prince;

Konu ortaya koyumdaki dogruluk, icerik ve anlam farkliligi degil; temel olarak ortaya koyan kimin insanoglu turu ve biri olmasidir. Bu da zaten otomatikman, kim olarak tanrinin kendisini ortaya koydugu degil; insanoglu turu ve biri tarafindan ortaya kondugunun kanitidir.

Farkta, ortaya konana verilen anlam, icerik, algi, sartlar, yonlendirimler, iman, mutlaklik, kesinlik v.s. den dogar.

Tum bunlarda, tanri kavramini ortaya koyanin, insanoglu turu ve biri oldugunu kanitlar. Konu varligi, yoklugu, inancinin olumlulugu/olumsuzlugu degil; ortaya konmus herturlu ve herbir yaratici kavraminin ne oldugunun ve kim tarafindan ortaya kondugunun, algilanmasidir.

Tarisma konusu olan ise, tanrisal zihniyete ihtiyac duyup, ortaya konan bu kavram ile ilgili olumlu/olumsuz bir icerik, anlam, ifade verip, kavram ile bir bag ve iliski kurmaya ihtiyac duyup, duyulmamasidir. Yoksa, kavram olarak ortaya insanoglu turu ve biri tarafindan konmus tanrinin, var/yok; inan/inanma tartismasi, dusuncesi, ifadesi v.s. degil.

Saygilarimla;
evrensel-insan

breymin
25-08-2010, 01:14
Sayin dark prince yazdiklarinla muhammedin peygamberliyinide tastiklemis oluyorsun,devamini müslüman arkadaslar tartissin benim gözler okumakdan bunaldi,ama yazdiklarindan müslüman arkadaslar destek alabilir.saygilar

Yılmaz34
27-08-2010, 02:37
Bir Tanrı var bunu hissetmek o kadarda zor değil

Dark_Prince
27-08-2010, 23:27
Saygideger dark prince;

Konu ortaya koyumdaki dogruluk, icerik ve anlam farkliligi degil; temel olarak ortaya koyan kimin insanoglu turu ve biri olmasidir. Bu da zaten otomatikman, kim olarak tanrinin kendisini ortaya koydugu degil; insanoglu turu ve biri tarafindan ortaya kondugunun kanitidir.

Farkta, ortaya konana verilen anlam, icerik, algi, sartlar, yonlendirimler, iman, mutlaklik, kesinlik v.s. den dogar.

Tum bunlarda, tanri kavramini ortaya koyanin, insanoglu turu ve biri oldugunu kanitlar. Konu varligi, yoklugu, inancinin olumlulugu/olumsuzlugu degil; ortaya konmus herturlu ve herbir yaratici kavraminin ne oldugunun ve kim tarafindan ortaya kondugunun, algilanmasidir.

Tarisma konusu olan ise, tanrisal zihniyete ihtiyac duyup, ortaya konan bu kavram ile ilgili olumlu/olumsuz bir icerik, anlam, ifade verip, kavram ile bir bag ve iliski kurmaya ihtiyac duyup, duyulmamasidir. Yoksa, kavram olarak ortaya insanoglu turu ve biri tarafindan konmus tanrinin, var/yok; inan/inanma tartismasi, dusuncesi, ifadesi v.s. degil.

Saygilarimla;
evrensel-insan

sevgili dostum
haklısın tabiki,tanrıyı insan ortaya koyar.ve bence mutlaka bir tanrı vardır.ateistler buna bilinçsiz derler.

ilişki kurmaya çalışmak ise tamamen boş iştir.yarattıkları tanrının oyuncaklarıdır ve işkence çektirir.bu merhametsizliğe rağmen tanrıyla sevgi bağı kurmak çok saçmadır.tanrısal zihniyete kesinlikle ihtiyaç yoktur ama tanrının bilinmesi gerekir.yani bence görmemek yerine varlığını kabul etmeli ama onunla bağ kurmaktan kaçınmalıdır insan.bağ yöntemlerinin hepsi uydurmadır zaten.kısacası,adımlarını izle ama asla takip etme gibi birşey.

Sayin dark prince yazdiklarinla muhammedin peygamberliyinide tastiklemis oluyorsun,devamini müslüman arkadaslar tartissin benim gözler okumakdan bunaldi,ama yazdiklarindan müslüman arkadaslar destek alabilir.saygilar

hayır asla,yazdıklarımı anlamamışsın.ben muhammedden nefret ederim.evet ama onların destekleyip,desteklememeleri umrumda değil.bir deist olarak,tanrıyı kabul ediyorum ve inancım böyle.dinlerle alakalı değil.

Dark_Prince
27-08-2010, 23:30
Bir Tanrı var bunu hissetmek o kadarda zor değil

hisle alakalı değilki,bu varlığın kaynağı olmak zorunda.ve bu kaynağa tanrı deniliyor.

ExEgoist
28-08-2010, 23:35
Sayın Dark,

Tesbitleriniz yerinde birçok konuda size katılıyorum.Ancak bazı farklar var...
Tanrılarında bir Tanrısı olabileceği hiç aklınıza geldi mi?
İşte O gerçektende oldukca Yüce...ve asla insanı kendi haline bırakmamıştır...
İnsan sürekli takip altındadır...ve her düşünce ve davranışı kaydediliyor...
Bu yazdıklarımı,insanın kendisini Fazla Önemsemesi Vehminden ayırmak gerekir.

Büyük bir tablo düşününüz,her bu tabloya 30 cm mesafesen bakarsanız Bütünü göremezsiniz.Ancak gördüğünüz alanda ki desenleri,fırça darbelerini görürsünüz ve yinede bir sanat ederi olduğunu FARK edersiniz.
Tek yapmanız gereken bir kaç adım geri gitmek...
İşte o zaman ne muhteşem bir tablo ile karşı karşıya olduğunuzu görecek ve hayran olacaksınız.
Rabbimiz Sanatın kaynağıdır.

Selam ile...

not:selam=barış...gerçek islam Barışcı olamaktır.
g,n,n yaşanan islam SAHTEdir.

Dark_Prince
29-08-2010, 13:11
evet zaten daha gerisi olmayana tanrı diyorum,bütün varlığın kaynağına.
hayır ben bu kayıt düşüncesine katılmıyorum.

tanrı sanatın kaynağıdır,ama eksikdir bu sanatı.

Msrtc
05-02-2011, 23:41
Tanrı İnsanlarla İlgileniyor mu?
Cevap tabiki hayır.İlgilenseydi dünya çok daha güzel bir yer olurdu.Belki de merhameti yok,söylendiği kadar yüce olmadığı ise kesin.Hiçbir zaman din göndermedi.Sahtekarların masum insanları kandırabilmeleri,köşeyi dönebilmeleri için din masallarını uydurmalarına izin verdi.Eğer buna izin vermeseydi dünya bugün çok daha güzel bir halde olabilirdi.Daha gelişmiş,daha mutlu olabilirdi.Bu devri ise yaşanmaz kılan Tanrı hakkında hiç güzel söz söyleyemiycem,muhtemelen Hd Tvsinin karşısına geçmiş sevdiği filmleri izliyordur.yarattıkları hiç umrunda değil.

belki şuanda tasarım aşamasındayız ve test ediliyoruz.tanrının ol demesiyle olmadı ve uğraşması gerekiyor :)

yalnizs
02-08-2011, 21:38
sayın dark price şöyle bir okudum da benim tanrım sizin tanrınızla aynı :)

bu kadar benzerlik olmaz, içimdekilere %100 tercüman olmuşsunuz, demek ki insanlar araştırıp düşünerek benzer çıkarımlara ulaşabiliyor. tek fark ben hala acabalardan biri ile mücadele ediyorum. bu sonsuz enerji acaba bilinçli mi yoksa bilinçsiz olabilir mi?

sizin ruh ile açıkladığınız şeye ben bilinç diyorum.

Anti
15-08-2011, 00:19
1.Düşünce enerjidir.Görünmez olmasına rağmen fiziki maddelere de etki edebilir.
2.İnsanın düşünce gücü yeterli olduğunda ele,kola bile gerek olmaz,her işini düşünerek halledebilir.
3.Gözleri bağlı olduğu halde,sanki açık gibi etraflarını görebilen insanlar var.Dolayısıyla görmek için gözlere gerek yoktur,düşünce enerjimizle görebiliriz,aynı şey kulaklar ve diğer organlar için de geçerlidir.
4.Düşüncelerini yeterince güçlendirdiklerinde geleceği görebilen insanlar vardır.
5.İnsanları iyileştirme yeteneği kazanabilir insan düşünce enerjisini güçlendirdiğinde.
6.Uçabilen insanlar dahi vardır.1- Düşünce gücü ile fiziki maddelere etki, güç kullanmadan namümkündür. Bu dediğiniz, düşünce gücü ile kaşığı yamulttuğunu iddia eden illüzyonistlerin söylemi gibi olmuş.
2- Düşünce gücünün yetkinliği, uygulamaya geçirilmesi aşamasında diğer duyulardan faydalanmak zorundadır. Bir yazar düşünelim, düşünce gücü ile hayal gücünü birleştirdi ve tamamen kurgudan oluşan romanını yazmaya karar verdi. Burada ki süreç, tümsel yapıdadır ve herbir duyu birbirini destekler.
3- Gözleri bağlı olduğu halde etrafını görmek gibi bir durum söz konusu olamaz. İnsan burada hayalgücünden ve bunun oluşturduğu imgelemeden faydalanır. Kör biri nasıl ki bunlardan yararlanamayacaksa, insan da evvelinde oluşturduğu görüntüleri, hareket alanında ki sesler ile birleştirip zihninde canlandıracaktır.
4- Fal ve büyü, bilinmezlik ile zıt değerlerdedir. Bir kahve falı bakımında bile, insan tanıdığı kişinin özelliklerine göre yorum gücü katar. Bu biraz daha göreceli bir kavram, astroloji ve burçların genel karakteristik özelliklerine inanmıyorum, her insanın ayrı bir opsiyonu vardır. Gelecekten haber vermek, din gibi bir sömürü unsuru olarak aleni bir biçimde önümüzde durmaktadır.
5- Buna katılabilirim. Psikoloji, yani ruhbilim zaten bunun üzerine inşa edilmiştir. İnsan, düşüncelerine hakim olabilir, onlara yön verebilirse, kendini olumsuzluklardan sıyırabilir, başaramazsa, düşüncelerinin ve bunun tezahürü olarak isteme ulaşmanın hırsında kendine zarar verebilir.
6- Evet, vardır. Sabri bey gibi "havada durdum, şahitlerim var." deyip Şakşuka'nın önünde takla falan atarlar...

Dark_Prince
16-08-2011, 14:27
sayın dark price şöyle bir okudum da benim tanrım sizin tanrınızla aynı :)

tek fark ben hala acabalardan biri ile mücadele ediyorum. bu sonsuz enerji acaba bilinçli mi yoksa bilinçsiz olabilir mi?

Aslında o da fark değil dostum,aynen bende bilinçli mi yoksa bilinçsiz mi olduğuna karar veremedim henüz,tabi bilinçsiz olmasını dilerim.Bence Tanrı var mı yok mu tartışmalarından ziyade tanrı bilinçli mi değil mi tartışmalarına yönelmeliyiz,çünkü madde de olsa ruh da olsa bir ezeli varlık olmak zorunda.

Dark_Prince
16-08-2011, 14:38
1- Düşünce gücü ile fiziki maddelere etki, güç kullanmadan namümkündür. Bu dediğiniz, düşünce gücü ile kaşığı yamulttuğunu iddia eden illüzyonistlerin söylemi gibi olmuş.
2- Düşünce gücünün yetkinliği, uygulamaya geçirilmesi aşamasında diğer duyulardan faydalanmak zorundadır. Bir yazar düşünelim, düşünce gücü ile hayal gücünü birleştirdi ve tamamen kurgudan oluşan romanını yazmaya karar verdi. Burada ki süreç, tümsel yapıdadır ve herbir duyu birbirini destekler.
3- Gözleri bağlı olduğu halde etrafını görmek gibi bir durum söz konusu olamaz. İnsan burada hayalgücünden ve bunun oluşturduğu imgelemeden faydalanır. Kör biri nasıl ki bunlardan yararlanamayacaksa, insan da evvelinde oluşturduğu görüntüleri, hareket alanında ki sesler ile birleştirip zihninde canlandıracaktır.
4- Fal ve büyü, bilinmezlik ile zıt değerlerdedir. Bir kahve falı bakımında bile, insan tanıdığı kişinin özelliklerine göre yorum gücü katar. Bu biraz daha göreceli bir kavram, astroloji ve burçların genel karakteristik özelliklerine inanmıyorum, her insanın ayrı bir opsiyonu vardır. Gelecekten haber vermek, din gibi bir sömürü unsuru olarak aleni bir biçimde önümüzde durmaktadır.
5- Buna katılabilirim. Psikoloji, yani ruhbilim zaten bunun üzerine inşa edilmiştir. İnsan, düşüncelerine hakim olabilir, onlara yön verebilirse, kendini olumsuzluklardan sıyırabilir, başaramazsa, düşüncelerinin ve bunun tezahürü olarak isteme ulaşmanın hırsında kendine zarar verebilir.
6- Evet, vardır. Sabri bey gibi "havada durdum, şahitlerim var." deyip Şakşuka'nın önünde takla falan atarlar...

Sevgili Dostum;

1.Namümkün değildir aksine çok basittir.
2.Buna katılıyorum dostum,düşünce enerjisi beyin ile birlikte var değil mi,beyin ölünce enerjisi de kayboluyor?Ama enerji yok olamıyor bildiğim kadarıyla bu durumda şuursuzca evrende mi geziyor?
3.Görebilen insanlar vardır ben inanıyorum,imkansız diye birşey yoktur,insanlar geleceği bile görüyor.
4.Kesinlikle en büyük sömürü biçimlerinden biridir,sadece geleceği görmek de değil Parapsikolojinin kendisi öyledir.O yüzden kimsenin inanmasını istemem fakat ben inanıyorum.
5.Aynen.
6.Sabri ayrı konudur dostum,Sabri gibiler çoğunluktadır ama gerçekleri olduğuna da inanıyorum.