PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Tolstoy müslüman olarak mi öldü?

Xander85
27-01-2006, 23:11
Pek çok kişi Tolstoyun müslüman olduğunu muhakkak biliyordur. Ama bilmeyenler için yazmak istedim.
Tolstoy senelerce hristiyanlığı sorgulamış ve bir türlü inanamamış.Bakın kendisi bugün ki hristiyanları nasıl anlatmakta:
Çölde dolaşmaktasınızdır ve birden bir canavar görürsünüz, hemen yakınlardaki bir kuyuya atlarsınız.Kuyudan tam düşerken bir dala tutunursunuz ve kurtulursunuz.Sonra yavaşça kuyunun dibine inmeyi düşünürsünüz ama kuyunun içinde bir başka canavar sizi beklemektedir. Ve dal da çadırtamaktadır.Yani elinde sonunda düşecek ve öleceksinizdir. Sonra tutunduğunuz dalda biraz bal olduğunu görürsünüz. Ve umutsuzca balı yalamaya başlarsınız.
Hristiyanlar şu anda balı yalıyorlar ve dal kırılınca ne yapacakları bilinmez.
Tolstoy hristiyanlığın masallarından bıkmışken bir hadis kitabıyla karşılaşıyor ve İslamı seçiyor.Sonra İslamla ilgili bir kitap yayınlıyor ama o zamanın Sovyet Rusyası dini akımları kendisi için sakıncalı bulduğundan kitabın yayınlanmasını engelliyor.
Eğer kitap o zaman basılmış olsaydı şimdi Rusların çoğunluğu belki de müslüman olacaklardı ama kısmet bugüneymiş.

28-01-2006, 00:13
Nedir şimdi bu yazının amacı?

"Tolstoy müslüman olmuş hristiyanlar da o kitabı okusaymış müslüman olurlarmış":))))))

Herhalde Tolstoy'un insanın ağzını açık bırakan iğrençlikteki hadislerden pek haberi yok...Zaten kitabında güzel olan birkaç hadisin de kaynağı belirtilmemiş..(Kaynağı bilinmiyor deniyor kitabında)

Tolstoy müslüman oldu diye islamın doğruluk derecesi mi artıyor? Ya da islam ülkesinden ünlü biri hristiyan olsa hristiyanlığın doğruluk derecesi mi artacak? Bırakalım bu çocukça argümanları...

Rusya'da son yıllarda kitleler halinde müslümanlar hristiyan oluyor...

Son yıllarda 2 milyon etnik müslüman hristiyan olurken müslüman olan hristiyanların sayısı sadece 2500...:)

Demekki Tolstoy'un kitabı pek işe yaramamış Rusya'da :D

İşte interfax'ın güncel haberi:

http://www.interfax-religion.com/?act=news&div=513

El Anzhar üniversitesinde(dünyadaki en ünlü islam üniversitesidir) hristiyan olan ve adını değiştiren(sadece bir tanesi..Prof. Mustafa adını Mark Gabriel olarak değiştirdi)islam ilahiyat profesörleri islam tarihçileri...vs var Şimdi acaba onlar hristiyanlığa geçince hristiyanlığın doğruluk derecesi mi arttı? ya da yüzlerce imam hristiyan olurken?

Bu yazdıklarımın detayları için:

http://forum.catholic.com/showthread.php?t=61734&highlight=Mullahs+enter

tarafsız istatistiklerden ve çeşitli kaynaklardan görüşleceği kadarıyla dünyada müslüman iken hristiyan olanların sayısı, hristiyan iken müslüman olanların sayısından 2 kat kadar fazla!!! çeşitli dünyaca ünlü ansiklopedilerden görülebilir..

Müslüman sayısı ise "conversion"(din değiştirme) yoluyla değil islam ülkelerindeki doğum oranları ve çeşitli ülkelere göç nedeniyle artıyor...

En hızlı yayılan din ise ne hristiyanlık ne de müslümanlık! Dünyada en hızlı yayılan dinler Buddhizm gibi uzakdoğu dinleri!!!

Sonuçta "islam dünyaya hakim oluyor" "bütün dümnyaya yakında şeriat hakim olacak" tipi müslo iddiaları gerçek dışıdır

Xander85
28-01-2006, 00:25
Onun müslüman olması tabiki İslamın doğruluğunu belirtmez-zaten buna ihtiyacı yoktur İslamın- ve ben islam yayılmakta da demedim.
Ayrıca Tolstoy yaşadığı dönemde çok popülerdi ve kitap yayınlansaydı eğer dinsizliğin benimsetilmeye çalışıldığı Sovyetlerde müslümanlık akımı yaşanabilirdi.
Ayrıca İslam Hristiyanıktan çok daha doğrudur ve peygamberi dini bağlamaz.
Budizm tabiki hızla yayılıyor bunu herkes kabul eder.Sanatçılara bakarsak:
Tarkan-Karma
Sertab Erener-Turuncu
Serdar Ortaç-Çakra
Ama bir dine inananların fazlalığı onun doğruluğunu etkilemez. Yarın tüm dünyaya satanizm hakim olursa doğru mu olacak?

kalkandelen
29-01-2006, 08:13
tolstoy musluman falan olmamistir..merakli olalim arastiralim..yeterince zirva dolu olan jak kusto,edison gibi orneklerden sonra sahtekarlar tolstoyada el atti ya..ne diyeyimki baska..kiniyorum

http://www.pandora.com.tr/urun.asp?id=130339

29-01-2006, 17:58
Tolstoy un müslüman olmasını hafife almayalım lütfen.
O mucizevi bir insandı. Yazdığı kitaplar da ak sakallı dedeler tarafından kulağına üflenmiştir.

Ayrıca tolstoy un geğirdiği de duyulmamıştır.

pante
29-01-2006, 18:24
Lütfen biraz saygı...
Biz onun ve benzer direnişçi aydın yazarların büyük eserleriyle büyüdük..
"Harb ve Sulh"
"Diriliş"
"Anna Karenina"
gibi eserlerini büyük hazla okuduk ve unutmadık..

Gerçek inancı ortaya çıkınca niye böyle alçaltmaya çalışıyoruz..
Yarın da;
Gorki'yi , London'ı , Hemingway'i mi hafife alacağız..

İnançlarına ve ideolojilerine göre büyük insanları küçültmeye kalkışmayalım!!
Onları küçültemezsiniz..Siz küçülürsünüz!!

29-01-2006, 18:36
Panteidar saygısızlık nerede?

Bence gerçek saygısızlık Tolstoy'un edebiyattaki başarılarına eserlerine olan hayranlığımızı saygımızı kullanıp, bu konularla hiç ilgisi olmayan bir yönüyle din tüccarlığı yapmaya çalışmaktır.

Onun edebi yönünün dışındaki yönlerini buraya getirip önüme koyan kişi ile dalga geçerim geçmeye de devam edeceğim.

pante
29-01-2006, 18:53
Mamuli haklısın ama bu dediğinin içine Atatürk'de giriyor..
Onun üzerinden de din ya da ateizm tüccarlığı yapılıyor..

29-01-2006, 19:02
Hüseyin link için teşekkürler...

Tolstoy'un müslüman olduğu iddiasının tipik müslüman sahtekarlığı ve yalanı olduğunu anlamalıydım....Malum "x müslüman olmuş" iddiası pek tutuluyor mollalarca ve bu zihniyetteki insanlarca...

29-01-2006, 19:08
Sevgili Panteidar,

Atatürk'le Tolstoy'u karşılaştırdın ya helal olsun sana.

Atatürk Türkiye'nin siyasal ve sosyal hayatında bir taraftır.
Elbette onun siyasi görüşleri, sosyal hayata olan tavrı beni/seni/bizi ilgilendirir.

Panteidar,
Eğer politikacı değilsen veya politikaya atılmamışsan malum partinin kapısından içeri girmen allahın sana "yürü ya kulum" demesi için yeterlidir herhalde.

pante
29-01-2006, 19:45
Sevgili Mamuli;
Çok benzerlik var aslında..
İkisinin de gerçek inançları tam olarak bilinemediği halde ikisine de sahip çıkılmaya çalışılıyor..
Tolstoy soylu bir hristiyan aileden geliyor.Hristiyan olarak da biliniyor..Çünkü inancını deklare edecek şekilde bir sözü duyulmamış..
Ama kitaplarındaki yazılarından , Tanrı inancına sahip , dinlere mesafeli olan , Muhammediliği ise diğer dinlere göre bir adım ileride görüyor..

Atatürk de aynı..Müslüman bir aileden geliyor.Müslüman olarak biliniyor..
Çünkü kendi inancını deklare edecek şekilde bir sözü duyulmamış..
Ama kitaplarındaki yazılarından , Tanrı inancına sahip , dinlere mesafeli olan ,Muhammediliği ise diğer dinlere göre bir adım ileride görüyor..

Gördün mü benzerliği..İkisi de bize benziyor! :o

29-01-2006, 21:50
Birisi insan gürühından ulus yaratmış. Askerlerine savaşmayı değil ölmeyi emretmiş, hilafeti, saltanatı kaldırmış, cumhuriyeti kurmuş, tanzimattan buyana yapılmaya çalışılan batılılaşmayı reformlarla ayakları üzerine oturtmuş;

diğeri kitap yazmış.
:) :)

Tabi canım çok benziyorlar. Hık demiş birbirlerinin burnundan düşmüşler

Senin benzetmenle;
Muhammed de allaha inanıyır sen de. Öyleyse muhammed sana benziyor. Zaten ben senden peygamber elektriği alıyorumdum çoktandır da demeye firsat olmamıştı.

Hey allahım gösterdiğin şu mucizeye bak. Lafı nereden nereye getirttin de bunu bana dedirttin.

pante
29-01-2006, 22:16
Mamuli kardeş;
Ne yazık ki ben çobanlık yapmadım!!
Dolayısıyla benden peygamber olmaz!!
Ayrıca ben yeni ve farklı bir söylemde bulunmuyorum..
Sokrat'dan Eflatun'dan başlayıp İsa ve Muhammed'den ilham alarak Farabi ve İbni Sina ile devam eden , aralarında Hallac-Mansur'un , Ahmet Yesevi'nin , Muhyiddin-i Arabi'nin , Mevlana'nın ,Hacı Bektaş'ın , Yunus'un , Bruno'nun , Spinoza'nın ve White Head'in görüşleri doğrultusunda konuşuyoruz acizane..

Ve söylenmemiş daha çok sözümüz var...

31-01-2006, 02:44
çobanlık yapıver ne olucak.

Ben ise panteidar, öbür dünyadan çok bu dünyayı anlamak ile uğraştım.
Anladıklarım bunlar.

pante
31-01-2006, 03:05
Mamuli ;
Doğrusu da o zaten..
Kimsenin öbür dünyayı düşünmesi ya da hesap içinde olması gerekmiyor..
Belki frenlenemiyen kötü karakter ya da maddi azgınlıklar içinde olanı ,
öbür dünya korkusuyla biraz olsun sindirmeye yarar.

Ama normal bir insan , cennet hesaplarıyla , kendisine çeki düzen veriyorsa o hesap şaşar..

kaytaz
01-02-2006, 17:05
Ne Tolstoy müslümanmıymış dalga mı geçiyorsunuz ? Arkadaşlar hiç öyle bişey yok sakın inanmayın

pante
01-02-2006, 18:11
Bir tanrıya , bir yaratıcıya inanıyordu..
Dolayısıyla zaten müslümandı..
Tanrı inancı açıklamaları açıktır..
Hristiyanlık ve müslümanlık üzerine görüşleri de açıktır..
Bu inanç zaten müslüman olması için yeterlidir..

pante
07-02-2006, 23:33
Arkadaşlar ;
Tolstoy'un kitabını indirip okumak için aşağıdaki linki tıklayabilirsiniz..

http://rapidshare.de/files/5314014/Hz._Muhammed_-_Tolstoy.pdf.html

"Free" ye basıp , 20 sn. dolunca 3 harfli güvenlik kelimesini girip tıklayın.Ücretsiz indirebilirsiniz..

Kitap kısa zaten.Çabuk okunuyor..Tavsiye ederim.
Rusça orijinali de eklenmiş..
Kitabın gerçek olduğuna inanıyorum..
Tolstoy'un mektuplarından "İslamı diğer dinlere göre daha kabul edilir" gördüğü açıkça anlaşılıyor..
Hristiyanlığı terkettiğini , Tanrı inancını kaybettiğini , daha sonra nasıl Tanrıya inandığını açıklıyor..
Müslüman olduğunu belirten bir ifadesi yok..
Daha önce de yazdığım gibi ;
Tolstoy , Tanrıya inanan , dinlere mesafeli ama müslümanlığa daha olumlu gözle bakan büyük bir yazar..
Müslümanların onun üzerinden "Tolstoy müslümanmış" diye propaganda yapması da saçma! Ateistlerin yalanlaması da..
Doğrusunu Tolstoy ve Tanrı bilir...

exclusive
08-02-2006, 02:45
İsteyen müslüman olur istemeyen olmaz herkesin kendi bileceği iş... Tolstoy müslüman olmuş olsa da önemli değil ancak müslüman olmayan birisi için müslümandır deniyorsa bu yalancılıktır.

Ünlüler için müslüman oldu diyorlar, kurandaki abuk subuk şeylere yalanlar ekleyip mucize bulduk diyorlar, evrim teorisinin asılsız olduğunu sonunda bilim adamları da kabul etti diyorlar, photoshop hileleri yapılmış resimleri islamın gerçekliğine dair deiller olarak yutturmaya çalışıyorlar... İslamı yüceltmek adına çok yalan söyleniyor. Bu yalanlara inanmaya dünden razı olan müslümanlar oldukça böyle yalanlar uyduran müslümanlar da bol miktarda olacaktır.

Gastropoda
13-05-2006, 09:20
Öncelikle herkese merhaba

Yaklasik iki haftadir forumlarda yazilan konulari ilgiyle takip ettikten sonra üye olmaya karar verdim ve elime yeni gecmis olan bir kitap hakkinda, herhangi bir bilgisi olan arkadas varsa bu konuda daha fazla bilgi sahibi olmak isterim....
Konu baslikta da belirtildigi gibi Tolstoyun müslümanligi ile ilgili.Sevdigim bir yazar oldugunu belirtmek isterim...
Kitabin basligi su: " Hz. Muhammed ( Ünlü rus yazarin Islam Peygamberi ile ilgili Kayip Risalesi ) ".Gizlenen kitap diye de biliniyor.

Konuyu biraz daha acmak icin Tolstoyun kendi agzindan ciktigi söylenen su cümleyi aktarmak istiyorum:
"Muhammed her zaman Evangelizm'in(Hiristiyanlarin) üstüne cikiyor.O, insani Allah saymiyor ve kendini de Allah ile bir tutmuyor.Müslümanlarin Allah'tan baska ilahi yoktur ve Muhammed onun peygamberidir.Burada hicbir muamma ve sir yoktur."

Evet Islam inanisina göre bu böyledir Tolstoy da böyle birsey söylemis olabilir. Ama bir de suna bakin lütfen:
"... Benim icin Muhammedicilik,Haça tapmaktan mukayese edilemeyecek kadar yüksekte duruyor.Eger insan, secme hakkina sahip olsaydi, akli basinda olan her Provoslav (Hiristiyan) ve her bir insan,süphe ve tereddüt etmeden Muhammediligi; tek Allah'i ve onun Peygamberini kabul ederdi..."

Ben sahsen Tolstoyun böyle bir düsüncede bulundugunu düsünmüyorum.Eger ki aksini savunacak veya bu konuda daha fazla bilgi sahibi olan bir arkadas varsa beni bu konuda aydinlatirsa sevinecegim.

Saygilarimla.

Not:Kitap henüz elime yeni gecti okumaya yeni basladim.Ilk dumurum daha ilk sayfalarda basladi.Kaptan Cousteau'nun Müslüman oldugu konusunda da kesin bir bilgi oldugu anlatiliyor hatta Fransiz 'Match' dergisinde bununla ilgili bir röportajinin oldugu iddiasi da var. Bildigim kadariyla bu konuda kesin olarak öyle birsey olmadigi hem kendisi hem de yakinlari tarafindan reddedilmisti.

spartacus
13-05-2006, 09:49
"Not:Kitap henüz elime yeni gecti okumaya yeni basladim.Ilk dumurum daha ilk sayfalarda basladi."

İnsanlar kıyaslarda bulunabilir. Aktardığınız yazıda, Tolstoy şahsen demiyor, kıyas yapıyor ve bir tarafı diğerine göre olumluyor. Tabi kıyas yaptığı kitleye(Hristiyan) göre bir durum var orada, şahsi bir tercih de bulunmamış.

Okuduğunuz bu kitabın adı ve yazarı hakkında bilgi verebilirmisiniz?

istavrit
13-05-2006, 11:38
islamcilarin kompleksidir bu.."bilmem kim musluman oldu"
bu bilmem kim ozellikle eski bir hiristiyan veya yabanci menseili ise deymeyin keyflerine..kasim kasim kasilirlar, matah bir seymis gibi...

tolstoy muslumanmis...muhammedi ovmus..bu hangi gercegi degistirir..hazretin bizden ne farki vardirki..siradan bir insandir o..yazar olarakta muhtesem olabilir...
yani tolstoy islamiyeti secmis olsa, islam dogru bir anlaminami gelecektir...turan dursun islamdan cikti..size gore inandigi zamanlar dogru adamdida terk edincemi yanlis adam oldu..turan dursun islamdan cikinca kac kisi islamdan cikmistir..

fethullah gulen yarin cikip *islam dini yanlis bir din..ben budist olmaya karar verdim dese, kimin ipinedir..uc bes zevzek gider budist olur o kadar..biz kisilerden daha cok burada islami tartisiyoruz, kisilere gore din belirlemek ve yargilamak abestle istigaldir..

tolstoy musluman olmus bir hiristiyan olabilir..dunyayi etkileyen kisiliklerin % 99'u hiristiyandir..hadi gidin hiristiyan olun..

bu tur yazilarla *havanda su dovulur..

13-05-2006, 13:42
Evet, isim yapmış biri, düşünen, üreten *bir beyin islamiyeti kabul edince (Bkz. Cat Stevens) balıklama atlanır üstüne. 'Ahan da Kaptan Kusto da müslüman oldu, ahanda Maykıl Ceksın da müslüman oldu' diye ki çoğu durumda tevatürdür aslı astarı yoktur. Ama dine inanan kafa tevatürle beslenmeye yatkındır. Tevatür okur, mucize okur, efsane kalkar...

Bunda islamiyetin bilimde, sanatta İSİM çıkaramamış olmasının -neden acaba- rolü olduğu kadar aslında hayranlıkla televizyondan seyrettikleri batılı bilim adamını, sanatçıyı KENDİLERİNDEN yapmak çabası da vardır. Maykıl gibi sahneye çıkıp şakır şakır kıvırtmak inancına aykırıdır ama Maykıl'ı da inkar edemez, modanın dışında kalamaz bir yandan. Kusto'nun araştırmalarını 'Vayy anasına rabbım neler yaratmış' diye seyrederken bir yandan o programı seyredebilmek için kazaya bıraktığı *akşam namazının rahatsızlığı vardır içinde. *Tutar 'Kaptan da müslüman olmuş, Maykıl da hidayete ermiş' der, *kafasının içindeki din kafesine bir şekilde yerleştirir kafiri, kafire hayranlığını RASYONALİZE eder böylece...aklına uydurur.

Eh işte biri de Tolstoy'u okumuş, belki de kaldığı yurtta gizli gizli yorgan altında okumuş, etkilenmiş, ama adamın adı Rus, hani şimdi açıktan elin komünistine övgü düzse olmayacak. Cımbızlamış koca kitaptan bir cümle, olmuş sana koca Tolstoy müslüman. Bundan sonra Tolstoy okurken 'Gizli müslümandı merhum' deyip kendini rahatlatacak.

Gastropoda
13-05-2006, 22:42
merhaba,

Kitabi ruscadan azericeye cevirmisler önce( Ceviri: Prof. Dr. Telman Hursidoglu Aliyev ve Vakif Tehmezoglu Halilov )
Azericeden türkceye ceviren ise Arif Arslan.
Kitap Karakutu yayinlarindan cikmis.

Ben hadi ya Tolstoy müslüman mi olmus hic beklemezdim,öyle sey olur mu gibi bir düsüncede bulunmadim arkadaslar.Tolstoyun kendi secimidir Islama baglanip baglanmamasi.Benim daha önceki yazimda da belirttigim gibi ,bu konuyu, daha detayli bilen birisi varsa ,bu konuda beni aydinlatirsa sevinirim türünde bir ricada bulunmam.
Yoksa Tolstoy veya Michael Jackson veya baska birisi müslüman olmus olmamis beni baglayan bir durum yok.

Kitaptan bir alinti:
"Tolstoy,Müslümanligi Komunizmin en üst seviyede temsil edildigi ve fikir olarak en kuvvetli oldugu bir zamanda dile getirmisti.O zaman böyle bir ise girismek icin belki de iskence ve idami göze almak gerekiyordu.Tolstoy iste bunu yapti.Sanatinin zirvesindeyken ve hicbir seye muhtac olmadigi bir dönemde bu ise girismisti ki,ona bir mazeret bulmak da mümkün degildi.Yani " Zayifti, siginmaya ihtiyaci vardi..." diyemezdi kimse."

Burada siginmaktan kasit inanmis olmasini mi yoksa sadece ben Islami bir arastirayim bakalim neler vardir gibi bir düsünce mi agir basiyor?

Ayrica Tolstoy'un bu kitabin Hindistanli alim Abdullah El-Sühreverdi tarafindan hazirlanan *"Hazret-i Muhammed'in Hadisleri" kitabindan derleyip sectigi hadislerden olustugu belirtilmis.

Cok enteresan bir not daha:
" Tolstoy'un yayimladigi sirada risalenin adi "Hz. Muhammed'in Kur'an'a Girmemis Hadisleri" idi.Bizce bu isim yanlisti.Cünkü Kur'an Allah kelamidir.Hadis ise Hz. Muhammed'in sözleridir.Dogrudur,Hz. Muhammed,secilmis bir kuldur ama yine de kuldur.Bu konuda biz de,Tolstoy'un risalesinin isminin"Hz. Muhammed" olarak sunulmasinin daha dogru oldugunu düsündük."

Yani bu yaziyi Tolstoy yazmis ama Hadis'in ne oldugundan haberi yok.

pante
13-05-2006, 22:53
Gastropoda kardeşim;
Tolstoy'un böyle bir kitabı olduğu kesin. Ancak böyle bir kitabının olması onun müslüman olduğunu göstermiyor. Kitabı ben de okudum. Orijinal adı senin de yazdığın gibi ""Hz. Muhammed'in Kur'an'a Girmemis Hadisleri". Bu Tolstoy'un hadis'in ne olduğunu bilmemesinden kaynaklanmıyor. Tolstoy Kur'an' Allah'tan, hadisleri peygamberden olarak görmüyor, böyle bir ayırım yapmıyor. Kur'an'a da hadislere de Muhammed'in eseri olarak bakıyor. Muhammed'in yazdıklarını aynı Hristiyanlıkta olduğu gibi "Tanrıdan esinlenme" olarak görüyor. Müslümanlığı Hristiyanlığa göre daha mantıklı buluyor. Ama İslam'ı seçmiş değil. Tanrı inancında ve dinlerden bağımsız bir yapısı var. Benzer özellikleri Spinoza'da, Goethe'de de görebiliriz.
Kaptan Cousteau ve Neil Amstrong'un müslümanlığı da doğru değil.

Gastropoda
13-05-2006, 23:14
Panteidar,
Kisaca tesekkür ederim.

Kitabi okuduguna göre Bayan Porohova diye bahsedilen sahsin -artik ortaligi karistirmak icin mi yoksa gercekten Tolstoy'un ona yazdigi söylenen mektuplara dayanarak mi bilmiyorum- "Tolstoy'un, ömrünün son zamanlarinda Islam'i kabul ettigini ve bir Müslüman gibi topraga verilmeyi vasiyet ettigini Sovyet medyasinda dile getirmistir", diye bir aciklamasi var.
Ek olarak Tolstoy'un Islam kurallarina göre defnedildigi ve mezarinin üstünde Haç olmadigi acik bir delil olarak gösterilmek istiyor.
Haç olmamasinin acik bir sekilde Müslüman olmasi arasinda bir bag kuramadim.Kitap celiskilerle dolu.Daha dogrusu subjektif yazilmis izlenimi birakti bende.
Saygilarimla...

pante
13-05-2006, 23:30
Tespitin doğru Gastropoda. Yayınevinin ve çevirmenin yorumlarında yanlı bir tutum çok abartılı olmasa da var. Bununla hem kitaba olan ilgiyi arttırmayı düşünüyor olabilirler, hem de İslam'a rağbet olduğu, seçkin insanların müslümanlığı seçtiği şeklinde bir mesaj vermeyi amaçlamış olabilirler. Kitapta öyle bir hava verilmemiş olsa, çeviri ve duyurunun önemi azalmış olurdu bir anlamda.

Gastropoda
13-05-2006, 23:38
Kitap hakkinda birkac yorum buldum...
Her zaman ki gibi her telden insan var yorumlayan..

http://kitap.antoloji.com/kitap.asp?kitap=40976

Gastropoda
14-05-2006, 00:08
Asagidaki yazida cevirmenin verdigi yanitlarda Tolstoy'un kesin olarak müslüman oldugu anlatiliyor acik acik...Hatta Hac yolunda öldügü haberi bile var... Baska bir yerde okudugum gibi Marx ve Leninin de Müslüman olmasi yakindir...Herhalde bunun icin calismalar büyük bir hizla sürüyordur...Kolay gelsin ne diyeyim...Yazi biraz uzun ama sIkIlmayacaginizi umuyorum... Anarsist ve Komunistleri icten vurmak bu olsa gerek...

Azerbaycan'da doktora yapıyordum. Bir Şubat gecesi, kitabı Azerice'ye tercüme eden Profesör Telman Hurşidoğlu Aliyev ve Vakıf Tehmezoğlu Halilov ile sohbet ediyorduk. Vakıf Bey'in evindeydik. Bana "Tolstoy'un Müslüman olduğunu biliyor muydun?" diye sordular. "Yo, bilmiyordum?" dedim. Onlara "Tolstoy'un Müslüman olduğunu nereden biliyorsunuz, nasıl öğrendiniz?" gibi sorular sordum; bana Tolstoy'un, Peygamberimizin hadislerini derlediği bu kitapçığı gösterdiler. Artı, Bayan Yelena Vekilova'ya yazdığı mektuplardan bahsettiler. Ben de, mektupları okumadan buna inanmanın zor olduğunu söyledim. Benim yerimde kim olsa aynı şekilde düşünürdü...

Tolstoy müslümandı

Lev Nikolayeviç Tolstoy'un derlediği hadis-i şeriflerin, yazdığı mektuplarının yer aldığı küçük bir kitabı düzenlediniz, aslı Rusça olan kitabı Azerice'den Türkçe'ye çevirdiniz. Nasıl başladı bu macera?

Azerbaycan'da doktora yapıyordum. Bir Şubat gecesi, kitabı Azerice'ye tercüme eden Profesör Telman Hurşidoğlu Aliyev ve Vakıf Tehmezoğlu Halilov ile sohbet ediyorduk. Vakıf Bey'in evindeydik. Bana "Tolstoy'un Müslüman olduğunu biliyor muydun?" diye sordular. "Yo, bilmiyordum?" dedim.

Sonra?

Onlara "Tolstoy'un Müslüman olduğunu nereden biliyorsunuz, nasıl öğrendiniz?" gibi sorular sordum; bana Tolstoy'un, Peygamberimizin hadislerini derlediği bu kitapçığı gösterdiler. Artı, Bayan Yelena Vekilova'ya yazdığı mektuplardan bahsettiler. Ben de, mektupları okumadan buna inanmanın zor olduğunu söyledim. Benim yerimde kim olsa aynı şekilde düşünürdü.

Vekilova'ya yazılan mektupları gördünüz ve hazırladığınız kitapta da yayınladınız. Peki ne diyorsunuz, Tolstoy Müslüman mı?

Tolstoy Müslümandır. Sofya Andreyevna adında bir kadınla aralarında, 1909 yılının 13 Mart'ında şöyle bir konuşma geçiyor. Tolstoy diyor ki "Bir anneden mektup aldım [Yelena Vekilova]. Yazıyor ki: 'Çocuklarımın babası Müslümandır, bense Hıristiyanım. İki oğlum var [Boris ve Qleb], biri öğrenci, diğeri subay. Her ikisi de İslam dinine geçmek istiyor.'" Bunun üzerine Bayan Andreyevna "Belki de oğulları çok eşli olabilmek için Müslümanlığa geçmek istiyorlardır" diyerek alay ediyor.

Tolstoy nasıl karşılık veriyor?

Tolstoy sinirleniyor: "Ne var yani?! Bizde çok eşliler yok mu sanki?! Muhammed her konuda Hıristiyanlardan üstün. O, insanı Tanrı saymıyor, kendini Tanrıyla bir tutmuyor. Müslümanların Allah'tan başka ilahı yok ve Muhammed onun peygamberi. Tam da olması gerektiği gibi."
Bayan Andreyevna şaşırmış olmalı?

Sanırım. Sonra, Bayan Andreyevna "Pekala, hangisi daha iyidir, Hıristiyanlık mı, Müslümanlık mı?" diye sorunca, Tolstoy şu cevabı veriyor: "Benim nazarımda çok net bir biçimde Müslümanlık daha iyidir, daha üstündür."

Vay canına?

Şimdi siz söyleyin, Tolstoy Müslüman mı, değil mi?

Allah bilir. Bayan Andreyevna ile Tolstoy arasında, 1909'da geçmiş bu konuşma, hangi kaynaktan alıntı?

6 yıl boyunca Tolstoy'un özel doktorluğunu yapmış Slovak asıllı Duşan Petroviç Makovitski'nin kitabından. Makovitski, dostları Tolstoy'u ziyaret ettikleri sıralarda konuşulanları not etmiş. Ve 1904-1910 Yıllarında Tolstoy'un Yanında adlı hacimli bir kitap hazırlamış. Bu kitap, 1979'da Moskova'da yayınlanmış. Dört cilt. Bahsettiğimiz konuşma, III. ciltte geçiyor.

Doktor Makovitski…

Tolstoy'un kimseye eyvallahı yoktu. Defalarca aforoz edilmişti. Okullardan kaçmış ya da atılmıştı. Hukuk fakültesinden, tıp fakültesinden atılmış… Fakat dünyanın en büyük yazarlarından biri. İslamiyet'i övmesi, Hz. Muhammed'e sevgi beslemesi, hususi bir anlam taşıyor olmalı. Bir Hıristiyan ya da ateistin Hz. Muhammed'den saygı ve sevgiyle bahsettiğine rastladınız mı hiç? Niye sevsin?

Gerçekten çok enteresan.

1909'da, İktisat dergisinin Fatih Murtazın adlı yazarı, Tolstoy'a din hakkında 5 soru gönderiyor. Tolstoy da bu soruları cevaplıyor. 9 Ocak 1910'da, cevaplar ulaşıyor, Fatih Murtazın'a. Derginin 11. sayısında yayınlanıyor. Tolstoy cevaplarla birlikte, bir de Her Gün İçin Bir Hadis adlı, kendisinin hazırladığı bir seçme hadisler risalesi gönderiyor. Bu risalede yer verdiği metinde Tolstoy "Bu ilahi ezgiler, hangi dinden olursa olsun, herkes için gerekli" diyor.

Yani bir bakıma, Tolstoy, İslam'ı tebliğ ediyor?

Ayrıca, dergide yer alan cevaplarından birinde de, Arapça bilmediği için, İslam'ı Rus Müslümanlardan, sufilerden öğrendiğini ifade ediyor. Almanya'dan bir okur, bana Tolstoy'un, müzede yer alan ve kendi yorumlarının da bulunduğu bir hadis derlemesi olduğunu haber verdi. Kitap, bizim yayınladığımızdan daha hacimliymiş. Her Güne Bir Hadis kitabı olması muhtemel yani.

Sözünü ettiğiniz sufiler kimlermiş acaba?

Profesör Sibgatullina'ya göre, Tolstoy'u İslam hakkında bilgilendirenler, Nakşibendiler. Bahauddin Vaisov adlı bir şeyhe bağlılar. Şeyh, Tolstoy'un devlete ve kurumsal yapılara ilişkin sorgulayıcı tavrına da katkıda bulunmuş olabilir. Tolstoy'un inzivaya çekilmesinde, Şeyhin ve sufilerin etkisi olduğu söyleniyor. Bu hiç de akla aykırı değil. 13-19 Nisan günlerinde Profesör Sibgatullina, bir konferans için İzmir'e gelecek, isteyen gidip kendisiyle de görüşebilir.

Kanıtlarınız bunlar mı?

İnanın bana, yüzlercesi var. Tolstoy, İktisat dergisine verdiği cevaplardan birinde, Muhammed Abduh, Cemaleddin Efgani, Reşid Rıza gibi dönemin Müslüman fikir adamlarıyla temas kurduğunu da kaydediyor. Nitekim, Tolstoy Hindistan'a gidip Abdullah El-Sühreverdi ile buluşuyor. Sühreverdi de ona bir Hadis kitabı hediye ediyor. Tolstoy da bugün bizim Türkçe'ye çevirdiğimiz hadis-i şerif derlemesini o kitaptan yapıyor.

Tolstoy'un Müslümanlarla ilk karşılaşması…

Kazan Üniversitesi'nde okuduğu yıllarda, 1844-1848 yılları, Kadiri ve Nakşibendi gruplarıyla görüşüyor Tolstoy. Onlarla içli dışlı oluyor. Hattâ sarık ve cüppe de giyiyor. O zaman henüz çok çok genç. 18-20 yaşlarında.

Hazırladığınız kitaba itiraz edenler de oldu. "Tolstoy Müslüman değildir" diyenler… Hattâ bu konuda bir kitap da yazıldı?..

Tolstoy'un Cevabı adlı kitap, bizim kitabımıza karşı olarak yazılmış fakat, Tolstoy'un Müslümanlığını daha net bir biçimde ortaya çıkarıyor. Bu arkadaş, bizim internette rastladığımız fakat yayınlamakta tereddüt ettiğimiz mektupları da yayınlamış. O mektupta Tolstoy "Lütfen beni bir Müslüman olarak kabul edin, çok yoruldum, artık huzura kavuşmak istiyorum" diyor. Tolstoy'un, çağdaşı olan Abdullah El-Sühreverdi'nin kardeşine yazdığı ve kendi cebinde bulunan mektubu da yayınlamışlar. O mektupta da Tolstoy İslamiyet'i övüyor.

Tolstoy'un derlediği hadislerin orijinal adı, "Muhammed'in, Kur'an'a Girmemiş Sözleri", bu başlık, bir Müslüman tarafından yazılacak bir ibareye benzemiyor pek?

Tolstoy'un, İslam'ı derinlemesine bilmemesi muhtemeldir ve tabiidir. O, sanırım, Kur'an'ın Cebrail tarafından indirilmesinden sonra, Peygamberimizin onları kendi kelimeleriyle kayda geçirdiğini sanıyordu. Bir Rus Edebiyatçının, İslam ilahiyatı metodolojisini bilmemesi mümkün yani. Kaldı ki, metnin, düşmanca bir duyguyla kaleme alınmadığı çok belli. Bir başka ihtimal de şu: Elimizdeki metnin çeviri olmasından kaynaklanan bir anlam kayması da söz konusu olabilir. Belki de Tolstoy, Hadislerin, Kur'an'ı açıklayıcı niteliğini hesaba katarak derlemesine bu adı vermişti.

Tolstoy hacc yolunda öldü

Tolstoy bir Müslüman olarak mı öldü yani?..

Tolstoy, 20 Kasım 1910 sabahı, Astapovo'daki ıssız bir tren istasyonunda vefat etti. Benim de kabul ettiğim görüşe göre, İstanbul'a, buradan da Mekke'ye gidecek, Hacc vazifesini yerine getirecekti. Ömrü vefa etmedi, maalesef.

Ne?!

Yeni ihtida etmiş Rus bir Müslüman'dan, Tolstoy'un Bulgaristan, Sofya'ya gitmediğini, İstanbul'a, Eyüp Sultan'a gelip, buradan Hicaz'a gitmek üzere yola çıktığını öne süren bir mektup aldım. Bu arkadaş, Tolstoy'un yaşam öyküsünün çok saptırıldığını belirtiyordu. Araştırmalarıma göre, Tolstoy'un pek de iyi geçinemediği, ilk yıllardan itibaren kavgalar ettiği eşinin bu saptırmalarda payı büyük. Düşünelim, Tolstoy niye Bulgaristan'a gitsin? Orada ne bulacaktı? Hiç.

Bilemiyorum, belki de?..

Tataristanlı Türkolog Prof. Dr. Elfine Sibgatullina, Tolstoy'un İstanbul'da yaşayan bazı alimlerle yazıştığını belirtiyor. Ve bu mektupların örneklerinin Tataristan'da bulunduğunu belirtiyor. Ben, Bayan Sibgatullina ile bağlantı kurdum ve bana Tolstoy'un İstanbullu Müslüman alimlere yazdıklarının birer özetini iletti. Tolstoy, İstanbul'daki alimlere şöyle diyor: "Sizleri çok takdir ediyorum. Sizlerle tanışmak, konuşmak, dertleşmek isterim. Ayrıca bu yazışmalardan büyük bir memnuniyet ve gurur duyuyorum.

sargon
14-05-2006, 01:01
Aslında çok da kötü birşey değil gibi. Niye diye soracaksınız. Böylece bir sürü şeriatçı falan oturup Tolstoy'un romanlarını okur belki. İnsanların Anna Karanina'yı, Savaş ve Barış'ı okuması iyi bir şey olurdu. Ben bundan sonra Gustave Flaubert, Dostoyovski, Balzac, Emile Zola, Turgenyev, Hermann Hesse'in de sırayla müslüman yapılmasını öneriyorum.

Aklıma Zülfü Livaneli'nin eski kasetleri geldi. Bilmiyorum hiç gördünüz mü? 12 Eylül'den önce Livaneli'nin kasetleri yasaktı (emin değilim ama yasal kaseti sanırım yoktu) ve korsan kasetleri vardı çok sayıda. 12 Eylül'den epey sonra ilk kaseti çıktığı zaman dergilerde Zülfü'nün resmini de gördük. Beraberinde 12 Eylül öncesinde çıkan korsan kasetlerdeki resimleri de vardı. Upuzun bıyıklar, yağız bir Anadolu delikanlısı yada beyaz alevi tarzı yukarıya kıvrılmış bıyıklı bir tip. Her biri birbirinden farklı onlarca Zülfü.

Konserlerini seyredince epey hayal kırıklığına uğrayan olmuştu. Ne yağız ne bıyıklı, gözlüğünü kaldırıp duran üniversiteli havasında, salon adamı bir Zülfü. :D

Kont
17-02-2007, 02:21
Şu meşhur Gizlenen kitap:Hz Muhammed'de Tolstoy diyor ki:

"Bana itici gelen,inanç öğretilerinin açıklanmasında bana hep yakın gelen,gerçeklere bir çok yararsız ve mantıksız şeyler karıştırmaları meselesi değildi;bu insanların yaşamlarının da aynı benimki gibi olması beni itiyordu.Onlarla benim aramdaki tek fark,inanç öğretilerinin gösterdiği ilkelere yaşamlarının hiç de uymuyor olmasıydı.Çok net görüyordum ki,onlar da yanılıyorlardı ve onlar da tıpkı benim gibi tek bir yaşamanlamına sahiptiler:Ömür elverdiği sürece yaşamak ve elinin ulaştığı herşeyi almak."

Kitabın başka bir yerinde:

"İnanç,bugün ya da eski devirlerde olsun hep dış baskılarla ayakta tutulmaya çalışılmıştır ve insanlar ona sonsuz bir güven duyarak,yaşamlarında inanca bütünüyle yer verememişlerdir.İnanç, bugün artık bilimlerin ve inanç esaslarıyla ters düşen hayat deneyimlerinin etkisi altında erimektedir ve erimiştir."

Kitabının sonunda bu ve buna benzer mükemmel analizlerinden sonra garip bir şekilde Tanrı'ya ulaşıyor.Tabii bu Tanrı, dinlerin Tanrısı değil deist düşünce diyebiliriz.

beelzbb
17-02-2007, 08:38
Arkadaşlar ;
Tolstoy'un kitabını indirip okumak için aşağıdaki linki tıklayabilirsiniz..

http://rapidshare.de/files/5314014/Hz._Muhammed_-_Tolstoy.pdf.html

"Free" ye basıp , 20 sn. dolunca 3 harfli güvenlik kelimesini girip tıklayın.Ücretsiz indirebilirsiniz..

Kitap kısa zaten.Çabuk okunuyor..Tavsiye ederim.
Rusça orijinali de eklenmiş..
Kitabın gerçek olduğuna inanıyorum..
Tolstoy'un mektuplarından "İslamı diğer dinlere göre daha kabul edilir" gördüğü açıkça anlaşılıyor..
Hristiyanlığı terkettiğini , Tanrı inancını kaybettiğini , daha sonra nasıl Tanrıya inandığını açıklıyor..
Müslüman olduğunu belirten bir ifadesi yok..
Daha önce de yazdığım gibi ;
Tolstoy , Tanrıya inanan , dinlere mesafeli ama müslümanlığa daha olumlu gözle bakan büyük bir yazar..
Müslümanların onun üzerinden "Tolstoy müslümanmış" diye propaganda yapması da saçma! Ateistlerin yalanlaması da..
Doğrusunu Tolstoy ve Tanrı bilir...

Bence son söz bu olmalı.

tewderi
17-02-2007, 10:20
İslamı bulduktan sonra adam kafayı yiyor ve evden kaçıyor :D

Yaw her müslüman böyle olsa ortalık deli kaynardı

simonuniti
17-02-2007, 10:37
Birilerinin musluman veya puta tapan olmasi bizi ne kadar ilgilendirir.
Gecenlerde de zeki oldugu iddia edilen bir kadinin kuran cok sevdigi
haberi verilmisti,sitede.Bir bilimadaminin tanri hakkindaki gorusleri
bizim bir seylere inanmamizda ne kadar olcuttur ki.bunlar tuzaklar
az dusunduren safsatalar.Bugune kadar adamin urettiklerine itibar
etmeyenler neden tanriyla ilgili bir gorus belirttiginde adami goklere
cikarttilar.oyuna gelmeyin...ey ahali

K.C.
17-02-2007, 11:56
Kitabının orijinal adı "Muhammed'in Kur'an'a girmemiş sözleri (hadisleri)"
Kur'an'ın Muhammed'in sözleri olduğunu sanan/inanan/bilen biri olduğu anlaşılıyor.

spartacus
17-02-2007, 12:19
Nedense toplumların, insanların açlık ve sefalet şiideti ile Tanrılara olan gereksinim ve dinlerin toplumlar üzerindeki yönetim şiddetide o derece doğru orantılı : )

İşte Tolstoy dönemi Rusya en iyi örnektir ve aydın sorumluluğu toplumun dinlerin çarkından kurtulmasını sağlama çabası olmalıdır, toplumu kırmadan onların dışına itilip, onlara hitap edemeyecek düzeyde sivrilmeden anlatabilmek.

Tolstoy'yun bazı kitap adları bile ne demek istediğini anlatır.

Diriliş -> Gençlik ->Ayaklanış -> Tanrı Bizim İçimizdedir.

Dinlere göre.
Dirilmek Tanrısaldır ve bir toplum dirilemez.
Ayaklanmak günahtır, isyana girer ve Tanrının eşitsiz ve dengesiz, bir yande bir eli yağda, öbürü balda muhteşem saraylarda yaşayanlar diğer tarafta çocuklarının ölümlerine dahi acılar içinde seyirci kalan ve dinsel cenderelere alınmış acılı, sefil toplum vardır.
Tanrı bizim içimizdedir... Şimdi ne demiş Tolstoy, iyi düşünün...

H.Yahya modası sahte ve kelimelerle-kaynakjlarla oynayan çevirilerin okunmasındansa, Orjinalden ve sağlam kaynaklardan yapılan çevirilerin okunması taraftarıyım, bir edebiyat yazarının, bir aydının eserinin dahi varlığı, birileri için bayrakçılığa, edebiyat ve kültür ölümüne, bu tür eserleri, resmen başka amaçları için kullanıma çeviren, değer vermeyen değersiz yaklaşımla olacaksa üstü kalsın...

larra
17-02-2007, 12:49
Sevgili Xander85

yazmissin ki : "Tolstoy *hristiyanlığın *masallarından *bıkmışken *bir *hadis *kitabıyla *karşılaşıyor *ve *İslamı *seçiyor. Sonra *İslamla *ilgili *bir *kitap *yayınlıyor *ama *o *zamanın *Sovyet *Rusyası *dini *akımları *kendisi *için *sakıncalı *bulduğundan *kitabın *yayınlanmasını *engelliyor. *"

Lutfen yazdiklarinizi bir kontrolden gecirelim. L.N. Tolstoy 1828 de dogmustur ve 1910 da da vefat etmistir. Hatirlatayim Sovyetler o donemde yoktu. Bir zahmet tarih okuyalim. 1913 ve 1917 tarihleri cok onemlidir sovyetlerin kurulmasi icin. SSCB nin kurulmasi ise cook daha sonra olmustur.
Yani kisacasi atmayalim!

Sevgili Gastropoda

Azerbaycanda yaptigin Tolstoy uzerine arastirmani cok begendim. Ona kalsa Azerbaycandakiler herseye bir arastirma yapioyor. Her kesi Azeri cikarmak da pesindeler. Biraz kassalar Tolstoyu da musluman da degil Azeri bile yaparlar.))lutfen yani..
Ve yazmissin ki :" Kitaptan *bir *alinti:
"Tolstoy,Müslümanligi *Komunizmin *en *üst *seviyede *temsil *edildigi *ve *fikir *olarak *en *kuvvetli *oldugu *bir *zamanda *dile *getirmisti."

Guldurmeyin insanlari ya! Komedi forumu degil burasi. Tolstoy nere "Komunizmin en seviyede temsil edildigi zaman" nere. Eger ki bunlara inandiysan, kitabin yazari kadar tarih bilgisinde piyadesindir.

Lutfen yazi yazmadan bir iki kitap okuyalim. Ya da en azindan bir internet surf yapin...Rahatlarsiniz))
Saygilarla..