PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Panik Atak

ngcoskun
12-01-2005, 10:42
merhaba
sizlerden bir konu hakkında yardım almak istiyorum.
Panik Atak hastalığını tanıyanlarınız var mı.?
ya da bu hastalığı olan bir tanıdığınız var mı?

Bildiklerinizi yazarsanız sevinirim.
saygılar

12-01-2005, 13:15
Merhaba ngcoskun,
Geçen yıl bir arkadaşım bu rahatsızlıktan yakınıyordu. Bildiğim kadarıyla depresyon durumunda gözlenen reaksiyonlardan biri. Kişilerin depresyon sırasında gösterdikleri tepkimeler farklı olabiliyor, kimileri tamamen kabuğuna çekilir ve sessizleşirken, kimilerinde panik atakda görülen bedensel sağlıkla ilgili yoğun kaygı ve panikler kendini gösteriyor.
Arkadaşımda, soluk alamama durumu, kalp çarpıntısı ve zaman zaman titreme, kalp krizi geçirdiğini sanma gibi belirtiler vardı.
Tedavisini psikiyatristler ve klinik psikologlar yapar. Ama kişi de yeterli irade ve çabayı gösterirse kendi başına da yenebilir diye düşünüyorum.
Anti-depresyon ilaçları verip depresyonu kestiklerinde yuklarıda sıraladığım semptomlarda gerilemeye başlıyor öğrendiğime göre.
Ancak ben nerdeyse her durumda ilaçlı tedaviyi uygulayan günümüz psikiyatrist ve klinik psikologlarını kolaya kaçmaya çalışanlar olarak görüyorum. Çünkü ilaç tedavisi, extrem zorlu durumlar hariç, psikoterapinin yetersiz geldiği durumlarda uygulanması gereken bir tedavi seçeneğidir. Ama psikoterapilerin çok uzun sürmesi, çok masraflı olması ve parasının karşılığını hemen alma eğiliminde olan günümüz insan profilinin de etkisi ayrıca dünyanın dev ilaç üreticilerinin ilaç yollu tedaviyi desteklemeleri nedeniyle psikoterapiler arka plana düşmektedir.
Psikiyatri ekolü olarak varoluşçu ekole yakın olmam ve I. Yalom hayranlığımın da bu bahsettiğim görüşlerimde yeri büyüktür.
Bence semptomatik değil, nedene yönelik tedavi birincildir. Panik atağın nedenini ele almaksızın, sadece belirtileri ilaç yoluyla bastırıp rahatlama sağlamak mümkün, hasta memnun olur ama aslında derindeki nedeni çözmemiştir.

ngcoskun
12-01-2005, 17:53
teşekkür ederim CEM
insanları iyileştireceğiz diye bir sürü ilaça boğup sadece uyku veren psikolojik ilaçlardan ve bunları veren insanlardan nefret ediyorum.
bazı durumlarda sadece ilaç değil beyin gücü de gereklidir.
başka fikir olan arkadaşlar varsa yazılarını bekliyorumm.

haci
12-01-2005, 18:19
Evet.. Cem temel olarak haklı. Panik atak bir belirtidir. Tek başına bir hastalık değildir. Çoğu kaşka psikiyatrik hastalıklara eşlik eder. Daha çok anksiyetelere eşlik eder ama, depresyonun da belirtilerinden biri ve hatta ilki olabilir.
Aslında her türlü akıl hastalığı organiktir. Ruh hastalığı yoktur. Bazı nörotransmiterlerin azlığı veya çokluğu akıl hastalıklarından sorumludur. Panik ataklar sırasında beyinde bazı kimyasal mediyatörler arasında denge bozulmaktadır. Bu dengenin bozulmasının nedeni başka bir psikiyatrik hastalıktır. Ender olarak hastada diğer bir psikiyatrik hastalık bulunmayabilir ve panik atak tek belirti ve hastalık olarak karşımıza çıkabilir. Bu durumda tedavisi nisbeten kolaydır.. Xanax denen ilaç (alprazolam), nedeni ne olursa olsun, panik ataklarını çok iyi kontrol altına alır.. Tabii hastada depresyon ve diğer akıl hastalıklarının bulunup bulunmadığı araştırılmalı ve kişi yakından izlenmelidir. Alprazolam alışkanlık yapan bir ilaçtır. Kullanırken dikkatli olmak gerekmektedir.

Selamlar

HACI

ngcoskun
12-01-2005, 18:29
teşekkür ederim HACI.