Orijinalini görmek için tıklayınız : Zaman Kavramı
Zaman kavramının goreceli olması bir yana, ayların, yılların ve gunlerin degişebilecegi acaba hiç sorgulandı mı?
Yapılan arastırmalarda Dunyanın kendi cevresindeki donus hızı giderek yavaslamaktadır. *Cok eskiden, milyonlarca yıl once, bir gun suresi 18 veya daha az iken şimdi 24 saattir ve bu giderek uzamaktadır. *Bunun nedenine de deginelim. *Ay'ın Dunya uzerindeki cekim kuvvetini hepimiz biliyoruz ve bu cekim kuvvetinden de fazlasıyla etkilenen yapılar sıvı yapılardır, dolayısıyle buyuk su kutleleri, okyanuslar, denizler,... bundan etkilenir ve gelgitler meydana gelir. *Bu buyuk su kutleleriyle kara kutle arasında surekli bir surtunme yasanmaktadır. Elbette Muhammed birçok seyin farkındaydı, ya duydukları ya da bir sekilde ogrendikleriyle ama bunu farkedebilmesi o devirlerde cok zordu ve nitekim buna dair hiçbir soylem de yoktur. Her neyse, gunler uzadıkca gunluk, aylık ve yıllık hesaplamalar degisecektir. *Veda Hutbesinde de denildigi gibi zaman yaratılan ilk gunku gibi degil aksine surekli degişmektedir. *Gun suresi uzadıkca bir ay suresi 30 gun degil degil 25, 24, seklinde giderek azalacaktır veya baska uygulamalar konacaktır ve buna baglı olarak da belli bir zaman gore uygulanan ibadetler de bu reformlardan ister istemez etkileneceklerdir. *
Saygılarımla...
belli bir zaman gore uygulanan ibadetler de bu reformlardan ister istemez etkileneceklerdir. *
demişsiniz...
kutuplara yakın bölgelerdeki ibadetler nasıl ayarlanıyor? ak iplik kara iplikten ayrılınca mealindeki ayet herhalde kutup bölgeleri için geçerli bir ayet değil değil mi?
Evrensel olduğu kabul edilen Kur'an içtihat edilmedikçe bazı bölgelerde uygulama alanı bulamıyor nedense... :( Allah yarattığı dünyanın kutuplarında 6 ay gündüz 6 ay gece olduğunu bildiğine göre kur'an'da niçin bundan bahsedilmiyor? Bu sorumu sizin yanıtlamanızı beklemiyorum çünkü bunun cevabını ancak Kur'anı yazan zat bilebilir.
Degisen zamanlarda 30 gun boyunca oruc tutmak nasıl olur acaba? Mesela oyleki 30 gun bir yıla bile denk dusebilecektir, tabi insanoglu hala hayatta kalırsa....
Kutsal denen aylar, ay kavramı hala gecerli olabilecek mi?
Kur'an'da kutupların bahsedilmemesi dogal, cunku bunu Muhammed de bilmiyordu. Kendi cok cok ozel hayatına ilişkin ayetler barındıran bir kitapta bunlara da ısık tutlabilirdi...
Saygılarımla...
Degisen zamanlarda 30 gun boyunca oruc tutmak nasıl olur acaba? Mesela oyleki 30 gun bir yıla bile denk dusebilecektir, tabi insanoglu hala hayatta kalırsa....
Kutsal denen aylar, ay kavramı hala gecerli olabilecek mi?
Kur'an'da kutupların bahsedilmemesi dogal, cunku bunu Muhammed de bilmiyordu. Kendi cok cok ozel hayatına ilişkin ayetler barındıran bir kitapta bunlara da ısık tutlabilirdi...
Saygılarımla...
Hz.Aişe'den nakil bir hadis geldi aklıma yazdıklarınızı okuyunca, hadis kütübü sitte'den:
'senin Rabbin de hep senin şeyinin keyfi peşinde"
nasıl sapıttığımı merak eden arkadaşlar, *Şu kütübü sitteyi bir okuyun Allah aşkına. Size yıllardır okutulan, öğretilen Peygamber'e uyacak mı okuduklarınız bir bakın lütfen. Daha neler neler var. Ulema utanmamış onları hadis diye koymaya, pekçok da uğraşmışlar bilirsiniz ayıklayana kadar, her hadis için kaç rekat namaz+gusul abdesti, dağ başlarında ravi aramalar v.s. BU MUDUR YANİ?
sorogren
05-06-2006, 14:32
önce makam ve mevkisini bildir hadisin.sonra okur anlamaya bakarız.
şimdi nerede bulabilirim bu hadisi abicim bi söylermisin.
sn.sor öğren,
makamını mevkisini bilemiyorum, kütübü sittede arama yapmak, aradığını bulmak gerçekten çok zor.
Ama bu hadis bir ayetten sonra gelmiştir. Ayet'i tam olarak hatırlayamıyorum şimdi hani Peygamber'e mealen 'artık sana izin verilmiştir, istediğini geri bırak istediğini öne al' ayeti var ya. Hanımlarının sırasına daha önce riayet edip onları sırayla ziyaret ederken artık sıranın önemli olmadığını istediği hanımıyla yatmasına müsade eden ayet... işte o ayet gelince Hz.Aişenin yanındaymış ve hz.Aişe o cümleyi sarf etmiş.
Sizin Lemalarla, hadislerle birlikte meal içeren Kur'an'ınıza herhalde girmemiştir bu hadis.
siz kütübü sitteye girip kadın, zina, recm diye bir bakın bakalım önünüze neler çıkacak. kadınların erkekler üzerindeki hakları, erkeklerin kadınlar üzerindeki haklarına göz atmayı da unutmayın girmişken. Çifte standart nasıl olurmuş size fikir verecektir.
hemen sol tarafta, "hadis arşivi" diye bir link var, orayı deneyebilirsiniz başlangıç olarak.
sorogren
05-06-2006, 14:53
neutrino,teşekkürler.ben daha çok iddia sahibinin iddiasının kaynağına inmekistemiştim.dediğin yerde de *sözkonusu hadisi ben bulamadım.başka yerde de bulamadım.ama eksik bakmış olabilirim.iddia eden söylesin.
pante,
dedin,"makamını mevkisini bilemiyorum, kütübü sittede arama yapmak, aradığını bulmak gerçekten çok zor.
Ama bu hadis bir ayetten sonra gelmiştir. Ayet'i tam olarak hatırlayamıyorum "
hiç bilimsel değil.hadis diye birşey söyle sonra da bunları söyle.sana yakıştıramadım.
sorogren
05-06-2006, 14:57
demişsin,"Sizin Lemalarla, hadislerle birlikte meal içeren Kur'an'ınıza herhalde girmemiştir bu hadis.
siz kütübü sitteye girip kadın, zina, recm diye bir bakın bakalım önünüze neler çıkacak. kadınların erkekler üzerindeki hakları, erkeklerin kadınlar üzerindeki haklarına göz atmayı da unutmayın girmişken. Çifte standart nasıl olurmuş size fikir verecektir."
konu bumuydu.daldan dala atlaya atlaya evrimcileri haklı çıkaracan bu gidişle.
dur bi nefeslen.bu ne bombardıman.daha birini okumadan yeni iddia.
ispatla iddianı.
sn. sor öğren, ayeti siz bilirsiniz diye öyle dedim. Bilimsel olmayan nesi var bunun. Hem siz gerçekten bilimsellik mi arıyorsunuz.
O halde hadislerden uzak durun, aradığınız orada yok zira.
bu ayeti her müslüman bilir diye düşünmüştüm, o yüzden ayetle ilgili ip ucu olacak mahiyette meal vermiştim size.
Daha önce de sordum ama şimdi iyice şüpheye düştüğüm ve sizden yanıt alamadığım için bir daha sorayım. Siz hiç sindire sindire Kur'an meali okudunuz mu?
cevabınız evet ise o ayeti de bilirsiniz.
hadisi şimdi bulamayacağım, ama neredeyse aynen benim yazdığım gibiydi. Ben hadis uydurmacısı değilim, o işi yapan yapmış zaten, bana hacet yok.
sn. sor öğren,
o hadisi ararken, sorduğunuz başka bir hadisi buldum. belki de korku sormuştu bunu, sizi karıştırıyorum henüz.
Fasil : MEV`İZELER BÖLÜMÜ
Konu : Mev`izeler Hakkında
Ravi : İbnu Ömer
Hadis : Resulullah (sav) (bir bayram namazında kadınlar tarafına geçerek): "Ey kadınlar cemaati! (Allah yolunda) sadakada bulunun, istiğfarı çok yapın. Zira ben siz kadınların cehennemde çoğunluğu teşkil ettiğini gördüm" buyurdular. Dinleyenlerden cesaretli bir kadın: "Niye cehennemliklerin çoğunu kadınlar teşkil ediyor, neyimiz var?" diye sordu. Aleyhissalatu vesselam: "Ağzınızdan kötü söz çıkıyor ve kocalarınıza karşı nankörlük ediyorsunuz. Aklı ve dini eksik olanlar arasında akıl sahibi erkeklere galebe çalan sizden başkasını görmedim!" dedi. O kadın tekrar: "Ey Allah`ın Resulü! Aklı ve dini eksik ne demek?" diye sorunca Aleyhissalatu vesselam açıkladı: "Aklı noksan tabiri, iki kadının şahitliğinin bir erkeğin şahitliğine denk olmasını ifade eder. Dinlerinin eksik olması tabiri de onların (hayız dönemlerinde) günlerce namaz kılmamalarını, Ramazan ayında oruç tutmamalarını ifade eder."
HadisNo : 5374
sorogren
05-06-2006, 15:24
ben eskiden beri dedim alim ve müfessir ve de muhaddis değilim hafızam daiyi değil.
önceki konuyu kapatınca yeni konuya bakarız.dediğim gibi benim atalarım fazla daldan dala atlayamazlardı bazılarının ki gibi(sen ve seninkiler hariç yanlış anlama) dolayısıyla orada takıldım ben .
Sonuc olarak yıl,ay ,gun kavramları degisecek ve bu zamanlara baglı olan her sey de oyle.
bi eylemi belirlemek için konulan nitelik.bi eylemi sıralamak için koyulan sayılar. anıyı taze tutabilmek için gerekli olan sıralı sayı ve adlar bütünü
her şeyi bilen muhammed kutupları neden bilemiyor anlamadım? herşeye bi kulp uyduran biri o dediginiz ayrıntıları bile her ince noktasına kadar açıklayan birinin kutupları bilmemesi bana anlamsız geliyor?...
emreduman
01-09-2006, 21:14
hud 114
Gündüzün iki tarafında ve gecenin gündüze yakın saatlerinde namaz kıl! Çünkü iyilikler, kötülükleri giderir. Bu, algılaması olanlara bir öğüttür.
isra 78
Güneşin kaymasından, gecenin kararmasına kadar namazı güzel kıl; bir de kıraatıyle seçkin olan sabah namazını; çünkü sabah Kur'an'ı gerçekten şahitlidir.
arkadaşlar finlandiya gibi güneşin batmadığı yerlerde de hava kararmaktadır yanlız zifiri karanlık yaşanmamaktadır yani oradada gece ve gündüz var.insanlar hayatlarını buna göre düzenliyorlar.kuranda bu durumlar için yukardaki ayetler göz önüne alınırsa sorun kalmayacaktır. kutuplar ise hayat sınırının üstündeki bölgelerdedir oralarda insan yaşayamaz ancak araştırmacılar gidebilir ve onlarda seferi sayılırlar.
(güneşin kayması bazı meallerde güneşin batmasına yakın vakit ve güneşin öğle vaktinden çıkması olarak aktarılmış yani güneşin batması demek deil)