PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Mormonluk / Mormonizm

ahmetsln
03-03-2011, 20:51
Mormonluk veya Mormonizm, Joseph Smith, Jr. tarafından 1830'da başlatılan erken Latter Day Saint hareketi (LDS) ve Brigham Young'dan başlamış modern mezheplerin dinsel, geleneksel ve kültürel unsurları içermektedir. Özellikle, Mormonluk, İsa Mesih'in Son Zaman Azizler Kilisesi (The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints) ve Mormon tutuculuğu ile ilgilidir. Bu terim, genellikle, Joseph'in eşi Emma Smith tarafından kurulan "tekrardan düzenlenmiş İsa Mesih'in Son Zaman Azizler Kilisesi" (Reorganized Church of Jesus Christ of Latter Day Saints, bugünkü İsa'nın Topluluğu / Community of Christ) gibi Son Zaman Azizler hareketi'nin diğer şubelerini kastetmemektedir. Mormonluk terimi dini inanç dini metinlerinden Mormon Kitabı 'ndan türetilmiştir. Kitabın adına dayanarak kurucusu Joseph Smith Jr.'nun erken takipçilerine Mormon denilmiş ve onların inancı Mormonluk olarak adlandırılmıştır. Bu terim eskiden küçültücü düşünülmüştür, fakat artık öyle algılanmamaktadır.

Tek tanrılı dinin son temsilcilerinden.

detaylı bilgi için :
http://www.lds.org/
http://www.mormonum.org/

flipper
04-03-2011, 18:19
1833 de Tanrının aracısız vahiy gönderdiğini söylüyorlar. Demek bire bir Tanrıyla konuşan topluluk var, bir vahiylikte olsa.

ahmetsln
04-03-2011, 18:32
1833 de Tanrının aracısız vahiy gönderdiğini söylüyorlar. Demek bire bir Tanrıyla konuşan topluluk var, bir vahiylikte olsa.

şu büyük üç tanrılı din bununla beraber 4 din yapıyor.çünkü kutsal kitabı incile çok benziyor.

ayrıca hz. muhammed öldükten sonra bile kendine vahiy geldiğini iddia eden bir çok kabile şefi vardı.

AvniSinanoglu
06-03-2011, 01:29
Mormonlukta akla gelen ilk sey poligami. Hic baska bir hiristiyan mezhebinde bulunmiyan sey.

kenos
06-03-2011, 15:38
Artık poligami yok LDS kilisesinde. Sanırım 1900'e gelinmeden kaldırıldı. Ama kiliseden ayrılan farklı gruplar var. Mesela Community of Christ - RLDS. Onlarda poligami sürüyor sanırım.

Natan
06-03-2011, 17:34
Artık poligami yok LDS kilisesinde. Sanırım 1900'e gelinmeden kaldırıldı. Ama kiliseden ayrılan farklı gruplar var. Mesela Community of Christ - RLDS. Onlarda poligami sürüyor sanırım.

Vermiş olduğunuz ayrıntı doğrudur. Mormon kilisesinde görevli bir arkadaşım vardı.Zamanında bu kiliseyle temasa geçmiş bu konuda bilgi almıştım.

Hatırlatmanız için teşekkür ederim.

Saygılarımla

Neva
18-11-2011, 12:21
Bir miktar tehlikeli olduklari da soylenmekte.. Elinizi verdiginizde kolunuzu alamama cinsinden..

sargon
18-11-2011, 12:39
Mormon kitabini okuyorum. 100 sayfa kadar okudum ve cok sıkıldım acıkcası. Lehi'nin oglu Nefi'nin bitmek tükenmek bilmeyen peygamberliklerinde hicbir bilgelik eseri yok, baslardaki eglenceli öyküler de bitti. Tevrat'ta Isaya'nin peygamberlikleri gibi, zaten sürekli Isaya 6 ile Isaya 8 ile vb. karsilastirin deyip duruyorlar, siz RAB'bin dediklerini yapmadiginiz icin cezalandirilacaksiniz, ülkeniz mahvolacak, bitecek, diger uluslarin eliyle cezalandirilacaksiniz, onlar size kirbac olacak, tekrar RAB'ba döndügünüzde ödüllendirileceksiniz seklindeki peygamberlikler sayfalarca sürüyor.

Halbuki bastaki iddia ne kadar büyüktü. Lehi, Yerusalem'den kacmazlarsa öldürüleceklerini görüm olarak görüyor. Ogullarini alip cöle kaciyor. Ancak önlerinde iki tane sorun vardir. Birincisi ailelerinin soykütüklerine ait olan yazilar Yerusalem'de Laman adinda birinde kalmistir. Bu yazilarda ayni zamanda Adem'den bu yana cok önemli peygamberlikler de yazilidir. Bu yazilarin alinmasi gerekir. Bu sorunu cözmek icin Lehi, ogullari Laman, Lemuel ve Nefi'yi Yerusalem'e gönderir. Laman ile Lemuel'in inanclari zayiftir, sik sik sorun yaratirlar. Nefi ise peygamber adayidir. Neyse, abileri levhalari almayi beceremez, Nefi ise gider, Rab'bin israri ile Laman'i öldürür ve levhalari alir. Bu arada Laman'in hizmetcisi Zoram'i da yanina alir ve babasinin yanina giderler. Lehi, eline gecen levhalardan ögrenir ki, soyu Yusuf'a dayanmaktadir. Soyun bir yere dayanmasi bilidigi gibi cok önemlidir. Joseph Smith'in soyu Lehi'ye, Lehi'nin soyu da Yusuf'a dayanmaktadir.

Bundan sonra ikinci sorun ortaya cikar. Lehi'nin bütün cocuklari erkektir, eger evlenmezlerse soylari kuruyacaktir. Bu yüzden tekrar Yerusalem'e döner ve Ismail ile kizlarini yanlarini alirlar. Lehi'nin ogullari Ismail'in kizlari ile evlenir ve soyu kurtarirlar. Sonra RAB, Nefi'den bir gemi yapmasini ister, o da yapar. Icine yeteri kadar yiyecek, tohum falan koyup, cölden ayrilirlar. Yola cikarlar, birkac firtina ve yine abilerin isyankar davranislarindan sonra vaadedilen topraklara gelirler. Yolculugun kac gün sürdügü belli degil ama sadece "günler" kullaniliyor, "aylar" degil. Burasi Amerika kitasidir. Yil M.O. 600'dir ve böylece Kristof Kolomb'dan önce (1492) Amerika kitasi bir Yahudi toplulugu tarafindan kesfedilmis olur.

Nefi'nin abileri Laman ve Lemuel inanclari zayif ve sorunlu kisiler oldugu icin RAB onlarin tenini yanik hale getirir. Nefi'nin soyu ise beyaz ve güzeldir. Oyku bundan sonra birden peygamberliklere döner. Nefi ve oglu Yakup, kendilerinden binlerce kilometre uzaktaki Israil'de olup bitenler hakkinda peygamberlik yapmaya baslarlar. Ilk 100 sayfada olup biten bu. Halbuki yepyeni bir kitaya gitmissin. Insan biraz orayi anlatir. Boyuna Israil hakkinda peygamberlik.

rastaman
05-02-2012, 22:36
Mormon aday Mitt Romney görünüşe göre Cumhuriyetçilerin,belkide ABD'nin yeni lideri olacak.Önümüzdeki günler Mormonları daha sık konuşacağız.
Demokratlar Müslüman kökenlere sahip siyahi bir liderle,Cumhuriyetçilerse toplum tarafından hep dışlanagelmiş Mormonlarla klasik WASP sınırlarını zorluyor.

Demokratların Bushla zedelenen ABD imajını onarmak için siyahi bir yarı-Müslümanı getirmelerini anlamlı ve akıllıca bir adım olarak görüyorum,ama Cumhuriyetçilerin Mormon aday koymalarındaki mantığı anlayamıyorum doğrusu.

ALKA
08-02-2012, 09:08
Demokratların Bushla zedelenen ABD imajını onarmak için siyahi bir yarı-Müslümanı getirmelerini anlamlı ve akıllıca bir adım olarak görüyorum,ama Cumhuriyetçilerin Mormon aday koymalarındaki mantığı anlayamıyorum doğrusu.
Çünkü Mormonlar her ne kadar Protestanlar ve Katolikler tarafından dışlansalar da aslında Amerkan Tarihinde önemli bir yere sahiptirler.

Nasıl bizde Alevi Türkmenleri bir yandan Anadolu'nun gerçek Türkleri veya Türklüğün saf ve orijinal hali olmaları gibi pozitif bir imaja sahipse ve yine de dışlanılıyorlarsa Mormonlar da Amerika'da ilk defa Orta Batı'ya yerleşerek Rocky Mountains ve çevresinin yerleşime açılmasına ve kultive edilmesine öncelik yapan ve pioneer olarak kıtanın batısına doğru insan göçlerine ön ayak olan bir halk olarak tanınırlar.

Mormonlar baskılar yüzünden toplu göç yapmak zorunda kalmış ve binlerce km katlettikten sonra yaklaşık 70.000 kişiyle Salt Lake gölü alanına yerleşmişlerdir. Onlar bu kurak ve verimsiz toprakları İsrail'in çölleri yeşertmesine benzer şekilde tarıma açmış, kultive etmiş, hemen ardından yerli kızılderililerden başka insanların olmadığı bu koca bölgede okullar, tiyatrolar, sanat etkinlikleri oluşturarak bu bölgedeki maden alanlarını da ekonomiye açmıştır. Ayrıca Utah ve Salt Lake City'nin ülkenin tam ortasında olması nedeniyle Batı'ya giden ilk tren yolunun inşaasında da önemli bir rol oynamıştır.

Bu anlamda Mormonlar sembolik olarak Amerika'nın Doğusunu Batısıyla birleştirer ve Amerika'yı Amerika yapan topluluk olarak bilinir.

Bu yüzden Protestanlık veya Katolizm'den apayrı bir dini tarikat akımına ait olmalarına ve bu yüzden küçümsenmelerine rağmen Amerikan muhafazarkarlığını birleştiren öğedir. Bu yüzden Cumhuriyetçiler için bunun bir anlamı var.

ALKA
08-02-2012, 09:35
Mormon kitabini okuyorum. 100 sayfa kadar okudum ve cok sıkıldım acıkcası.
...

Ilk 100 sayfada olup biten bu. Halbuki yepyeni bir kitaya gitmissin. Insan biraz orayi anlatir. Boyuna Israil hakkinda peygamberlik.

Mormon kitabı başlangıçta çok ilginçtir. Ortalarına doğru monotonlaşmaya başlar. Son kısımları ise daha da fantastikleşmeye başlar. Son bölümlerde mesela İsa Mesih Kudüs'te ölüp diriltikten hemen sonra Amerika kıtasına gelir ve onları ziyaret eder. Daha doğrusu gelmez ama muhteşem bir şekilde gökten iner. Bu ara güneş tutulur ve yer yerinden oynar. İncil'i öğretir ve insanları vaftiz eder.

İnsan biraz orayı anlatır diye yakınmışsın, ama bu bölümlere ulaşmana çok az kalmış. Anlatıyor zaten..Ama bu anlatımlar her ne kadar fantastik olsa da Mormon kitabının doğruluğuan şüphe getiri. Mesel at gördük veya koyun, keçi gördük, onları evcilleştirdik falan derler. Bu hayvanlar daha önce yoktu. Kristof Kolomb'dan sonra kıtaya getirildiler. Yine bir pasajda fil gördük derler ama bu tarihte Amerika'daki fillerin soyu çoktan tükenmişti. Sonra arpa. buğday falan bulduk ve bunları ekerek çoğalttık derler ama buğday da Amerika'da bulunmaz anavatanı Orta Doğu'dur.

Başka bir konuya değineceğim Mormon kitabından başka Mormonların 2 tane başka kitapları daha vardır. Birisi (Pearl of Great Price) sözde Musa kitabı ile İbrahim peygambere verilen kitaptır. Yani bu kitap İbrahim ve Musa peygamber tarafından yazılmış olan scriptleri içerir. Matta incil'inin ve Enok kitabının Joseph Smith tarafından bir çevirisine de yer verir. Kısa bir kitaptır ama çok fantastiktir. Gelecekteki kehanetlere ve Tanrıya dair gizli bilgiler vardır. Örneğin Heavenly Vater'in (Tanrı baba) yaşadığı gezegenin ismi ve büyüklüğü ve Dünyaya olan uzaklığı anlatılır. Bilim kurgu gibi okunacak cinsten.

Diğer kitabı da (Doctrine and Covenants) modern zaman peygamberlerin (Josef Smith ile Bringham Young gibi) vahiyleri, öğütleri ve kehanetleridir. Bunlar can sıkıcı yazılardır ve monoton olduklarından okunmaya değmezler. Ayrıca Moemonlar günümüzde de Tanrıdan vahiyler geldiğine inandıklarından bu kitap her yeni peygamber (kilise başkanı) tarafından yeni gelen vahiyler de bu kitaba eklenir ve kitap daima güncel tutulur.

rastaman
09-02-2012, 00:38
Çünkü Mormonlar her ne kadar Protestanlar ve Katolikler tarafından dışlansalar da aslında Amerkan Tarihinde önemli bir yere sahiptirler.

Nasıl bizde Alevi Türkmenleri bir yandan Anadolu'nun gerçek Türkleri veya Türklüğün saf ve orijinal hali olmaları gibi pozitif bir imaja sahipse ve yine de dışlanılıyorlarsa Mormonlar da Amerika'da ilk defa Orta Batı'ya yerleşerek Rocky Mountains ve çevresinin yerleşime açılmasına ve kultive edilmesine öncelik yapan ve pioneer olarak kıtanın batısına doğru insan göçlerine ön ayak olan bir halk olarak tanınırlar.

Mormonlar baskılar yüzünden toplu göç yapmak zorunda kalmış ve binlerce km katlettikten sonra yaklaşık 70.000 kişiyle Salt Lake gölü alanına yerleşmişlerdir. Onlar bu kurak ve verimsiz toprakları İsrail'in çölleri yeşertmesine benzer şekilde tarıma açmış, kultive etmiş, hemen ardından yerli kızılderililerden başka insanların olmadığı bu koca bölgede okullar, tiyatrolar, sanat etkinlikleri oluşturarak bu bölgedeki maden alanlarını da ekonomiye açmıştır. Ayrıca Utah ve Salt Lake City'nin ülkenin tam ortasında olması nedeniyle Batı'ya giden ilk tren yolunun inşaasında da önemli bir rol oynamıştır.

Bu anlamda Mormonlar sembolik olarak Amerika'nın Doğusunu Batısıyla birleştirer ve Amerika'yı Amerika yapan topluluk olarak bilinir.

Bu yüzden Protestanlık veya Katolizm'den apayrı bir dini tarikat akımına ait olmalarına ve bu yüzden küçümsenmelerine rağmen Amerikan muhafazarkarlığını birleştiren öğedir. Bu yüzden Cumhuriyetçiler için bunun bir anlamı var.

Biraz karıştırdım,öyleymiş.Genelde insanlar ya saygıyla yaklaşıyor Mormonlara,yada dalga geçiyor.
Bir de sayıları ahminimden çok daha fazla çıktı,8 milyon Amerikalı Mormon varmış.
Amerikan toplumundaki Mormon algısını anlamak için mizahi ögelere baktım,ilginç şeyler var;

http://d1202.hizliresim.com/u/8/2k6cj.jpg
''Bir Mormon hangi diziyi seyretmeyi sever;How I met your mothers''
Poligami Mormonlara yönelik eleştirilerin başında geliyor mesela,bu ve birkaç yönleriyle Amishlere benziyorlar.Sanırım eskiden Mormon gruplarının bir kısmı yaşam tarzı olarak da Amishlere daha yakınmış,modernizmle barışmaları uzun sürmemiş ama.

http://d1202.hizliresim.com/u/8/2k6j3.jpg
''Mormonlar;aya bisikletle gidebilir ama mıknatısın nasıl çalıştığını bilmezler''

Heryerde Mormonlar ve mıknatıs hakkında espriler dönüyor bir de,aslında Mormon kilisesinin forumlarına gelen bazı trollerin espirileriyle çıkmış bu muhabbet,İnsane Clown Posse'nin bir şarkısıyla da sonradan bağlantılandırmışlar.

http://c1202.hizliresim.com/u/8/2k6nr.jpg

Bir başka mizah konusuysa Mormonların komşularına büyük önem vermeleri,çoğu zaman bunu abartmalarıymış.Aklıma direk Simpsonlardaki Flanders geldi.Dini gruplar bu tarz öğeleri propagandanın bir yolu olarak görüyor.Bizim yerli Mormonlarımız da Nurcular olsa gerek.

http://a1202.hizliresim.com/u/8/2k6sv.jpg

Ve tabi LDS Kilisesinin,yani ''cemaatin'' sınırsız olanakları.

http://c1202.hizliresim.com/u/8/2k6uv.jpg

Bu da protestan olduğu belli olan bir dinci protestocunun pankartı üzerinden bir geyik;''Zavallı Mormonlar,her zaman herkesin listesinin en sonunda.''

milomanara
09-02-2012, 00:55
Sam Harris: Mormonluk, bana göre göre nesnel olarak, sadece Hıristiyanlık'tan birazcık daha gerzekçe. :)

http://youtu.be/TApvveQk1wM

Natan
11-02-2012, 19:12
Mormonlar ...Protestanlık veya Katolizm'den apayrı bir dini tarikat akımına ait olmalarına .

Ben "tarikat" sözcüğüne takıldım biraz. Neden öyle bir tanımlamaya gittiniz? Genel teolojik görüşleri kabul etmemeleri yüzünden mi?

ALKA
13-02-2012, 06:12
Ben "tarikat" sözcüğüne takıldım biraz. Neden öyle bir tanımlamaya gittiniz? Genel teolojik görüşleri kabul etmemeleri yüzünden mi?
İngilizce'deki "sect" kelimesi anlamında kullandım (Latince secta ‚Parti‘, ‚Öğreti‘, ‚Ekol‘) anlamında. Sect kelimesinin İngilizce'deki tanımı şu: refer to any organization that breaks away from a larger one to follow a different set of rules and principles.

Belki Türkçe'deki tarikat sözcüğü anlamı tam veremiyor.