Orijinalini görmek için tıklayınız : Bütün Kötülüklerin Kökeni - Richard Dawkins
kör_saatçi
11-07-2006, 20:06
Bütün Kötülüklerin Kökeni (The Root of All Evil)
Richard Dawkins
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/b/b2/Richard_Dawkins_%28screenshot%29.jpg/400px-Richard_Dawkins_%28screenshot%29.jpg
Evrim ve canlıların kökeni üzerine yaratılışçıların iddialarını sarsan Gen Bencildir (http://www.kitapstore.com/goster/kitap.asp?kitap=35062&SID=711165226514) ve Kör Saatçi (http://www.kitapstore.com/goster/kitap.asp?kitap=35211&SID=711165226514) gibi yapıtlarıyla tanınan Richard Dawkins, Channel 4 için özel olarak hazırlanan bu belgeselde bu kez tüm kötülüklerin kaynağı olarak gösterdiği din kurumunun ilk gününden günümüze gelinceye değin dünyanın ve insanlığın çehresini nasıl değiştirdiğine dair tespitlerde bulunuyor.
Hoşgörü ilkesiyle önplana çıkarılan ilahi dinlerin önde gelen mensuplarıyla konuşarak, aslında insanlık tarihi boyunca dinlerin tüm anlaşmazlıkların, kanlı savaşların, sonu gelmeyen kıyım ve yıkımın mutlak sebebi olduğunu gözler önüne seriyor.
Değinilen kimi konular: Hıristiyan misyonerlerin beyin yıkayan gösterileri sırasında Richard Dawkins'in, evrimin bir palavra olduğunu iddia eden Yerel Evanjelist Grubu'nun başkanına verdiği cevaplar, Hıristiyanların eşcinselleri nasıl "yok" saydıkları, din kurumunun en büyük kozu cehennem kavramının ortaya çıkışı, İncil'deki çelişkiler ve İncil'in ırkçı, acımasız ve bağışlamaz asıl yüzü, Müslümanların diğer dinlere bakışı vb.
Belgesel Tanrı Yanılsaması ve İnanç Virüsü olmak üzere iki bölümden oluşuyor. Google Video'dan ücretsiz olarak izlenebilir.
İngilizce, altyazısız.
Bölüm 1 - Tanrı Yanılsaması (The God Delusion)
http://video.google.com/videoplay?docid=6193866746249268230
Bölüm 2 - İnanç Virüsü (The Virus of Faith)
http://video.google.com/videoplay?docid=-8239331458224461127
acaba bu belgesellerde submission gibi türkçe alt yazıların eklenmesiyle sitenin arşivine konulabilir mi?
Bir şekilde türkçesini bulabilirmiyiz acaba :roll:
linkler çalışmıyor maddeoz söyledigini site olarak yaparsanız cidden cok büyük sevaba girersiniz :) şaka bi yana cem bu konyula ilgilenirsen sevinirim kendi adıma söylüyorum fakat bir çok kişi ister sanırım bunu.
saolasın körsaatçi...
Bu arada şu anda richard dawkins'in kör saatçi kitabını okuyorum, her müslümanın "harun yahya" sitelerinden gaz aldıktan sonra bir de o kitaba bakmasını öneriyorum:)
NedimYilmaz
18-11-2006, 20:59
Çok teşekkürler. Linkleri bir kenara bırakır isek Richard Dawkins'in söylediği her kelime kelimesi kelimesine doğrudur.
kör_saatçi
03-03-2007, 03:55
Elimde belgeselin iki CD'lik DVDRip'i var. En kısa sürede rapid'e koymaya çalışacağım.
kör_saatçi
10-03-2007, 00:29
Çeviri yardımı isteyen kodoman için düzeltme yaptım. (Mesajı neden silinmiş anlayamadım)
Büyük harfle yazılanlar benim eklemelerimdir:
{1}{1}25.000
{260}{589}Dünyada, *kutsalları *uğruna, *sizi, *beni *ve *|kendini *öldürmek *isteyen *katiller *var.
{590}{655}Siyaset *elbette *önemlidir...
{656}{798}Irak, *Filistin, *hatta *[SOSYAL DEĞERLERDEN MAHRUM BIRAKILAN BRADFORD.]
{784}{897}Fakat, *medeniyetimizin *değerlerine *karşı|meydan *okuduklarının *farkına *varmalıyız
{902}{1029}Fili *odada *unutmamalıyız...|Ve *filin *adıda; *Din
{1089}{1168}İntihar *bombacıları, *kendilerini *tanrıları|uğruna *öldürüyor
{1100}{1259}Cennetin *ordusuna *katılmanın *hızlı *yolu...
{1315}{1357}Bu *sadece *İslam'ın *problemi *değil
{1100}{1539}Bu *programda, *problemin *hristiyanlık *ve|yahudi'liği *de *kapsadığını *göstereceğim
{1100}{1631}Düşünmenin *olmadığı *inanç *süreci
{1707}{1862}Ben *bir *bilimciyim, *ve *bilimle *din|arasında *çelişki *olduğuna *inanıyorum
{1100}{1955}Tanrıya *inanmak *için *kanıtlanabilir|bir *neden *yok
{1100}{2120}[VE BANA GÖRE İLAHİ YARATICI FİKRİ KAİNATIN OLAĞANÜSTÜ GERÇEKLİĞİNİ KÜÇÜMSEMEKTİR.]
{2180}{2350}21. *Yüzyıl, *irrasyonel *militarist *inançların *|yükselmesine *neden *oldu
{2414}{2554}Radikal *dincilik, *dünyayı *acılarla *|ve *sonu *gelmeyen *çatışmalara *tanıştırdı
{2566}{2670}Biz, *gayri-müslimlerin *Hz. *Muhammed'in *topraklarından|çıkmasını *ve *küfürün *sona *ermesini *istiyoruz
{2613}{2753}Amerika'nın *da *radikalleri *mevcut...
{2613}{2890}Bir *sonraki *jenerasyonun *en *önemli|problemi, *avrupanın *islamlaşması *olacak
{2613}{3002}Kutsal *terörün *gölgesinde|yaşadığımız *İngiltere'de *bile...
{2613}{3116}...hükümetimiz DİNİ ELEŞTİRME
{3156}{3269}[ÖZGÜRLÜĞÜMÜZÜ ENGELLEMEK İSTİYOR.]
{2613}{3368}Fakat *niçin *bilimciler *saygı|temelinde *bir *yol *izlemeli?
{2613}{3503}[SORGULUYAN İNSANLAR İÇİN ZAMAN, "YETER" DEME ZAMANIDIR.]
{2613}{3700}[DİNSEL İNANÇ BAĞIMSIZ DÜŞÜNCEYİ ENGELLEYİCİ HALE GELDİĞİNDE BU PARÇALAYICI VE TEHLİKELİDİR.]
{3709}{3842}{Y:i}Tüm *Kötülüklerin *Kökeni?
{3978}{4107}{Y:i}Tanrı *Yanılgısı
{4143}{4232}Ne *kadar *hoş *gözüküyor, *değil *mi?|Sevecen *ve *zararsız...
{2613}{4421}Ancak, *bu *gençlerin *patlamaya *hazır|bombaya *dönüşümünün *başlangıcı
{4527}{4736}Eğer *Ortaçağ *ayinleri, *mumlar, *tütsüler, *müzikler|ve *ölü *dillerin *telafuzunu *deneyimlemek *istiyorsanız...
{4745}{4822}Bunun *en *iyi *yolu *katolik *olmaktır
Tekrar yardım gerekirse ben burdayım. Ayrıca tüm altyazıyı çevirince bana ulaşırsan memnun olurum.
ziggurat
10-03-2007, 02:38
Richard Dawkins``in Gen Bencildir ve Kör Saatci adli iki kitabini okudum.Her ikiside mükemmel.Özellikle Kör Saatci yi okurken Budistlerin Nirvanaya ulasmalari gibi duygular yasadim.Arkadaslar ben Müslümanken hep korku ile yasardim.Dinlerden özgür olunca yasam siir tadinda yasaniyor.Ama cahil insan dinden kopmasin.Bu kolay bir sey degil.Cahil insanin özünü Tanrisi olusturuyor.Yetkin insanin özünü ise VICDANI.Yani ben kitap okurken beni rahatsiz eden sinegi öldüremiyorsam ona kiyamiyorsam,cehennem korkusundan veya Tanri korkusundan degil,yasayan canlilara saygim ve sevgimden.Din kitaplari okudugum yillarda hayvanlarida insanlarida tanimiyordum.Darwin ile canlilari tanidim.Bilgi arkasindan sevgi ve saygiyi getirdi.Bugün Türkiyede Ayetullah Fethullahlar,Harun Yahya(Adnan Oktar) lar,Necmettin Erbakanlar ve bilimum tarikatci ve yobaz takimi Türk gencligini uyutarak adeta vatan hainligi yapiyorlar.Cumhuriyet Savcilari bunlardan hesap sormali.Bize kara cahil bir genclik degil,Arap in yalellisi ile uyutulan cocuklar degil ,cagdas ,bilimsel düsünen genclik gerekli.Türk insaninin kurtulusu Atatürkün su sözlerinde gizlidir:Hayatta en hakiki mürsid ilimdir fendir.Ilim disinda mursit aramak gafletdir, cehalettir, dalalettir."Sevgi ile kalin.Kör Saatciyi okumayi unutmayin.Kitap yayincilari keske Richard Dawkins in The *God *Delusion unu Türk insani icin ,cevirisini yayinlasalar.Feryal Halatci nin Türkcesinin tadinda.
kör_saatçi
10-03-2007, 03:29
Ne yazık ki bu kitaplar basılmıyor. Devlet artık yeni basımlarını dahi yapmıyor.
MEB, Kör Saatçi gibi kitapları kaynak olarak göstereceğine, Yaratılış Atlası gibi kepazeliklerin okullara sokulmasına göz yumuyor.
Bu ne yaman bir çelişkidir?
Aydınlık Atatürk Türkiye'si diye çığırtkanlık yaptığımız bir zamanda, böyle bir cehalete insanlar nasıl sessiz kalabiliyorlar anlamıyorum.
Ama yeşil paranın arkasındaki Oktarcılar işlerini çok iyi yapıyorlar.
Artık her 10 kişiden 9'u evrimin çürütülmüş bir teori olduğunu düşünüyorsa bu ülkede...
Her yer onların palavra siteleri, palavra kitapları, palavra filmleriyle doluyken bunun olması haydi haydi normal.
Bilginin kaynağı google'a bile "evrim" yazdığınızda karşınıza ilk çıkan bu tür palavra evrim siteleridir.
Bu yüzden bizler bir şekilde kendimiz çaba harcamalıyız. Şu anda bir arkadaşımız bu filmi türkçeye çeviriyormuş. Umarım kısa sürede tamamlayabilir.
Ben de benzer konudaki filmleri çeviriyorum. Belki raflarda o kitapları bulamazlar, ama bu şekilde aydınlık fikirlere internet yoluyla daha kolay ulaşabilirler diye düşünüyorum.
Bende *Kör Saatçi' yi yeni aldım. Kitapstore de çok kolay ulaşıp ısmarladım. Bu tür kitaplara ulaşmak o kadar da zor değil. Sanırım eksik olan reklam. Siz bunu bu sitede hakkıyla yapıyorsunuz bence. İyide oluyor.
ben tarafsız bir insan olarak şunu merak ediyorum neden sadece müslüman dinine bağlı olanlar için "yobaz, gerici" deniyor da bir hırıstiyan bir musevi için aynı şey söylenmiyor. birçok müslüman tanıdım ama söylendiği gibi ne gerici ne de yobazlar...
* *yukarıda ziggurat arkadaşımız "kitap okurken beni rahtsız eden bir sineği öldürmüyorsam cehennem ya da Allah korkusundan değil yaşayan canlılara saygım ve sevgimdendir" diyor sizce islama inanan biri sırf bu korkuyla mı yaşıyor? onlarda vijdan yok mu?
Açıkçası ben sadece islam dininin değil dinlerin hiçbirinin yaratıcı tarafından indiğine inanmıyorum. Ama tabii ki ben çoğunluğu müslüman bir ülkede yaşadığım için, müslüman bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldiğim için ve buna bağlı olarakta nüfus kağıdımda müslüman yazdığı için ben müslüman değilim diyorum. Eğer nüfus kağıdımda hristiyan yazmış olsaydı ben hristiyan değilim diyecektim. Ama zaten ben hristiyan olarak doğmamışım çevremdekiler hristiyan veya musevi değil. Dolayısiyle benim kalkıp "ben hristiyan değilim" demem çok anlamsız olur. Ama genel olarak bakarsak ben dinlerin hepsine karşıyım.
*Gerici ve yobaz müslüman tanımadım demişsiniz. Olabilir ben çok tanıdım.
*Ziggurat arkadaşımızında demek istediği sanırım şuydu:( gerçi kendiside cevap verecektir ama) İnsanları yanlış birşey yapmaktan alıkoyacak şey cehennem korkusu olmamalı, insanların vijdanları olmalı. Çok ta haklı bence. Çünkü islam tarihine bakarsanız kandan başka bir şey bulamazsınız. Cehennem korkusuda insanları yanlıştan döndürmemiş demek ki. Bunu anlamak için günümüze bakmak bile yeterli. Günümüzde inanan kişilerin cinayet işlemelerini inançları engellemiyor. Hrant Dinki öldüren çocukta müslüman değilmiydi. Onun inancı engellemedi cinayet işlemesini ama biraz vijdanı olsaydı belkide o hiç tanımadığı insana acıyarak onu öldürmeyecekti.
inançlı inançsız bütün milletlerin tarihine bakarsak kanı görebiliriz. Hrant Dink olayında da bilmediğimiz çok şey vardır eminim neden yolda yürüyen ahmet, mehmet değilde, o farklı bir konu. emin olmalısınız birçok şeyi inançlar engelliyor engellemiyor denilirse yalan olur. tabiki her yerde iyi ve kötü var inançlı ve inançsız insanların olduğu gibi. ben hiçbir zaman insanları inançları için yargılamadım sakın size karşı bir önyargıyla yaklaştığımı sanmayın. insanlar kendi seçimlerini kendileri yaparlar bu seçim ya iyidir yada kötü. herkesin seçimi kendine göre iyi veya kötüdür. önemli olan gerçek iyiyi seçebilmek. bunları "siz yanlış yoldasınız" olarak algılamazsınız umarım bunu söylemek haddime düşmez hepiniz aklıbaşında insanlarsınız.
Jejem,
Bütün milletlerin tarihinde kan vardır doğru. Peki bu kanı durduramayan hatta savaşa teşvik eden bir din yaratıcının dini olabilir mi. O zaman şuna inanmak zorunda kalırız. Bir yaratıcı var. Bu dünyadaki insanlar dahil herşeyi o yarattı. Ama bu insanların birbirlerini öldürmelerine, birbirlerine işkence yapmalarına seyirci olan bir yaratıcı. Dünyada bir elçi seçti ve ona insanların okuyup anlamaları için bir kitap gönderdi. Ama kitapta şunu dedi. Ey insanlar benim yolum doğru yoldur. Başka doğru yol yoktur. Benim dinimden başka dinde olanlar kafirdir. Kafir olanlar cezalandırılmalıdır. Diğer inançlara hiç yaşam alanı bırakmayan, hoşgörüden nasibini hiç almamış bir din yollayarak dünyaya, insanları birbirlerine düşürdü. Halbuki herşeyi ve herkesi yaradan olarak herkesi kucaklayan bir kitap gönderemezmiydi. Sonuçta onun kafir dediklerini de o yaratmamışmıydı. Halbuki onlara aleni olarak kuranda savaş açıyor. Ona inanmayanları lanetliyor, yakıyor, aşağılıyor ..vs. Sadede gelecek olursam gönderdiği din insanlığa barış yerine savaş, kan, gözyaşı getirmiştir. Sadece islamiyet için söylemiyorum bunu. Bugün hak kabul edilen tüm dinler için geçerli bu. Hatta bu iş öyle bir hal alıyor ki hak kabul edilmeyen dinler daha barışçıl daha hümanist dinler olarak karşımıza çıkıyor. Örneğin budizm. Tabii ki ben bu hak denilen dinlerin yaratıcı yada allah tarafından gönderildiklerine inanmıyorum. Bütün bu din olgularının altında herzaman, hem ekonomik yönden hemde siyasi yönden egemen olabilme çabası olduğuna inanıyorum. Bu sebepten büyük kitleleri etkisi altına alabilmek için zaten bu tür dinler özellikle de islamiyet barışçıl bir din olamazdı.