PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Evrene Dair

15-01-2005, 04:54
"Dünya hakkında hiçbir şey bilemem. Bir şey bilebilsem bile anlayamam. Anlasam da anlatamam.”

Ünlü bilimci Bertrand Russel gökbilimi üzerine bir konferans vermekte, dünyanın güneş etrafındaki dönüşünü, güneşin galaksiler etrafındaki devinimini anlatmaktadır. Konuşması bittiğinde salonun en arkasında oturan ufak tefek yaşlı bir kadın ayağa kalkar ve ‘’Tüm söyledikleriniz saçma sapan şeyler. Aslında, dünya dev bir kaplumbağanın sırtında tepsi gibi durmakta’’ der. Russel gülümseyerek yanıtlar: ‘’Peki, ya kaplumbağa neyin üstünde duruyor?’’. ‘’Sen çok akıllısın delikanlı, çok akıllı’’ der yaşlı kadın, ‘’Ama ondan aşağısı hep kaplumbağa!’’.

Evren hakkındaki bu gibi benzetmelere çoğumuz alaycı bir tavırla yaklaşırız, ancak, evrene dair bilgimiz nedir? Daha ne kadar bilgiye sahip olabiliriz? Evrene dair bilebileceklerimiz hep sınırlı kalmaya mı mahkum, yoksa onu tek bir formülle izah edebilecekmiyiz? Bilinmeyenin hemen her zaman var olacağını kabul eden bilim, aynı zamanda nesnel dünyanın her zaman varolduğu ve tarafımızdan bilinebileceği temel düşüncesinden hareket eder. Bilim dünyası, tüm serüvenini bilinmeyenden bilinene, bilgisizlikten bilgiye geçiş olarak tanımlarken bizim için doğru olan tabir nedir? ‘’bilmiyoruz’’ mu, ‘’bilemeyiz’’ mi? İlmin bugün geldiği nokta itibariyle bilebildiğimiz şeyler bize mislince bilemeyeceklerimizi de beraberinde getirmiyor mu?‘’ İmam-ı Gazali nin ay ve güneş tutulmasini bugün bildigimiz şekliyle izah ettigi dönemde neredeyse tüm Avrupa’nin inandigi ‘’kaplumbagali’’ tanimlamalardan daha fazlasini bildigimizi iddia ederken dayanagimiz nedir?

15-01-2005, 04:59
Evren’e dair en eski tartışma, onun ‘’hâdis’’ mi yoksa ‘’kadim’’ mi olduğu üzerine yapılan tartışmadır. Bu, aynı zamanda, din ile felsefe ve bilimin karşı karşıya geldiği en uzun soluklu çatışmalardan biridir. Aslı İslam’da olmak üzere birçok dinde mevcut olan ‘’âlemin ezeli olmadığı’’ inancının aksine, filozofların ekseriyetinin, ‘’kadim evren’’ fikrini savunduklarını görüyoruz.. Bunun yanında Eflatun’un ‘’Bu âlem hem mevcut hem de hâdistir’’ dediği rivayet edilir. Daha sonraları Eflatun’un bu sözü tevil edilerek onun âlemin hudusu fikrine sahip olmadığı da ileri sürülmüştür. Calinus ise ömrünün son günlerinde, bu mesele üzerinde çokça durduğunu belirtir ve âlemin hâdis mi kadim mi olduğunu anlayamadığını söyler. Çok az sayıda filozof bu ve benzeri şekilde fikir beyan ederken, çoğu, âlemin kadim olduğu fikrindeydiler. Bunlar, vasıta olmadan kadim bir şeyden asla hâdis bir şeyin doğmasını kabul etmediklerinden âlemin sonradan yaratılmış olamayacağını savunmaktaydı. Bu mesele üzerinde en esaslı mücadeleyi İmam-ı Gazali Hz’leri vermiştir:

Felsefecilere göre Allah âlemin fâilidir, onlara göre fiil hadiselerden ibarettir. Alem ise kadimdir. Fiilin manası bir şeyi yokluktan yeniden vücuda getirmektir. Kadimle ise böyle bir şey düşünülemez. Zira mevcut olan şeyin yeniden icadı imkansızdır. O halde fiilin şartı hadis olmasıdır. Onlara göre âlem kadim olduğuna göre nasıl Allah’ın fiili olabilir? Allah onların dediklerinin hepsinden beridir.

Kaynak : internet

haci
15-01-2005, 05:12
Ahmet kardeş..
Evrenin bir başlangıcı vardır ama, o başlangıç sizin düşündüğünüz başlangıç değildir..
Selam
HACI

15-01-2005, 05:26
eeee....
bekliyorum anlat...
bizimkini biz biliyoruz...
siz sizinkini bilimsel temellere oturtarak anlatin....
bekliyorum...

Selam ve saygi ile

Russell
15-01-2005, 13:25
neymiş şu gazalinin bugün bildiğimiz açıklamaları söyle bakalım.

Russell
15-01-2005, 13:27
ayrıca benim nick''im Bertrand Russel dan gelmektedir söyleyim.

15-01-2005, 13:37
ayrıca benim nick''im Bertrand Russel dan gelmektedir söyleyim.

sevgili russel adini aldigin adamin kitaplarini okumuyormusun. Okursan O alintiyi da görürsün.
sevgiler

Russell
15-01-2005, 14:40
okuyorum tabi ama benim sorum gazali ile ilgiliydi russelle ilgisi yok!

haci
15-01-2005, 16:05
Evrenin doğası ve nasıl ortaya çıktığı düşünerek bulunamaz. Ancak bazı gözlemler değerlendirilerek bulunabilir. Size de öyle yapmanızı tavsiye ediyorum..
Onlara ilerde yeri gelince değinebilirim.

Selamlar

HACI

15-01-2005, 16:50
bazı gözlemler değerlendirilerek
peki bu arada düsünmeyi devreden cikartiyormusun, sevgili haci..

haci
15-01-2005, 19:03
Salt düşünme ile hemen hiç bir şey başarılmaz.. Düşünce başlangıçtır.
Gözlemler üzerinde düşünerek çok şeyler başarılır. Bütün yapacağınız gözlemlediğiniz fizik yasalarının nelere kadir olduğunu düşünmenizdir. Bazı gözlem ve gerçekleri dikkate almadan düşünmek düş görmektir. İmajinasyondur... Bu şekilde oluşturulacak bilim ise kurgu bilimidir. Onların daha ilkel türleri ise dindir.. İnançtır.. Fantazidir.
Düşüncelerinizi sağlam somut temeller üzerine oturtmadan sağlıklı ve güvenilir sonuçlara ulaşamazsınız, Ahmet Bey kardeşim....

Selamlar

HACI

16-01-2005, 01:09
Maddeye esir olmak herhalde buymus.
Ah bir etrafinizda ki o kavonozu kirabilseniz.

Ben o maddeye tapma zamanimi iki yil önce gecirdim haci. Senin o fantazi inanc din dedigin kavramlara ihtiyacin var. Onlar olmasa etrafini bilme gücü olmayan bitki gibi canli olurdun...

selamlar

explorer
16-01-2005, 01:33
ahmet.
sen ateizm den allaha döndüm diyorsun..

sanırım duygusal dünyan seni bu yola doğru sürüklemiş , ve özellikle bazı konulara cvp vermekte zorlanmışsın ve seçeneksiz kalmışsın.

sence cevapsızlık ve seçeneksizlik kanıt olabilirmi ???

16-01-2005, 02:02
explorer kardes

Öyle guygusal bir dönem gecirmedim. Nasilsa sizler bir ayet den dolayi yada aile deki telkin den dolayi, ne bileyim herneyden se....Ateist olabiliyorsaniz. Bende inanmaya basladim.. Evet sectigim bir yol bu ama fazla da secenegim yoktu. iki uclu catal Birisi a öbürüde a. Ben Allahi sectim. Inanczizligin geldigi noktaya baktim. Sizler nasil müslümanlari elestiriyorsaniz su an, bende Ateizmi okudun, Darvini anlamaya calistim. Yaninda bir yigin Evrim ile ilgili kitaplari okudum. Cogu Ateist yazarlar.
Soyumu sopumu bilmiyordum onlari ögrendim, Inancsizlik neler getirmis bana ve insanliga onlara baktim.
Kisacasi Kuran i defalarca degil Hala okuyorum saymiyorum kac defa oldu. Okuyorum. Anliyorum. Sanki bana yazilmis... Sanki bana hitap ediyor.
Size hitap etmiyorsa okumayin.
Kaldirin atin bir tarafa. Insanlik icin mücadele kurana islama saldirmakla olmaz ki...
Benim 20 yillik bir sol gecmisim de var. o konu, isteyene recete de verebilirim.

Sevgi ve cok saygi ile...

16-01-2005, 03:05
o zaman gazali yi oku...

Russell
16-01-2005, 17:14
oldu canım istersen bide bu konuda kitap yazayım.

hayret bişey yaa!!!!!!!!! :x

16-01-2005, 19:11
sen bilirsin
:lol: