Orijinalini görmek için tıklayınız : zaman yaratılmışmıdır?
Dostlar geçen sohbet odasınad tartıştık biraz ama ben tam olarak aydınlanamadım. Tanrı zamanı yaratmadan önce ne yapıyordu? Zaman sonsuz olduğuna göre acaba ezelide değilmidir? Yani zamandan kastım var olan o an... Yoksa zaman mı tanrıyı yarattı? diye bir soruda çıkıyor karşımıza saygılarıma dostça kalın
Kulhaci abim,
sitemize hoşgeldin.
Aydınlanmak istiyosan,yannış yeregeldin.. 8O
Elentrikçi dukkanı 50 mötede,sol kolda.. :roll:
Şöleceme 150votluk bi ampul aldın mı aydınnanırsın,her yer
pürnur olur. :mrgreen:
Abim,bizim işimiz arada gırgıl yapmak,sakın darılmak yok ha..
Arada maksat muabbeet olsun diyene takılıyoz işte.
VarToL abim benim yazdıklarıma çok gülüyomuş.bu lafda bana seviç veriyo.
Abim bu zaman mekan dukkan işlerinin sitemizdeki( 2. sanayi sitesi-kobi kısmı) ustası *-
eski adıynan KÜrşAT --yeni adıyna mCİn abi.
Ona takıl, bu konuda zabaa kadar bi muabbet bi muabbet..baktın ezan okunuyo*-
annamazsın vaktın geçtiine..bi bakarsın takmış seni koluna doorucama
Camiye zabah namzına.
Valla ciddiyim*-bu konuların ustası mCiN abim.
Bu konuları seviyosan*-*ona takıl hayatını yaşa..
Daldan dala daldan dala uçurur seni,
tam mutlu oldum derken,yenibir soru ile yıkar dünyanı... :mrgreen:
Herkeşe hayırlı akşamnar..(nar sevmezseniz,incirde olabilir.. :roll: )
cm ....l
Farabi'ye göre zaman ezeliymiş...
(http://zamanmetinleri.blogspot.com/2006_02_01_zamanmetinleri_archive.html)
FARABİ'DE (870-950) ZAMAN ANLAYIŞI
Farabi Aristoteles'teki gibi ilkeleri madde ve suret (form-şekil) ve bu ilkelere bağlı olarak incelenen problemler olarak da zaman ve mekân kavramlarının olduğunu belirtir. Zamanı, hareketle ilgili olarak ortaya çıkan kavramlardan biri olarak8 nitelendirilen Farabi zaman hakkında şu belirlemeleri yapar "…zamanın kesitine 'an' denir. Zaman bakımından hareketin bir başlangıç ve sonu bulunması imkansızdır. Öyleyse bu şekilde hareket eden ve onu hareket ettiren birinin bulunması gerekir. Hareket ettirenin kendisi de hareket ediyor da bir hareket ettirene ihtiyacı var demektir; çünkü hareket eden hareket ettirensiz düşünülemez ve hiçbir şey kendiliğinden hareket edemez şu halde sonsuz hareket mümkün değildir ve bu hareket zincirinin, kendisi hareket etmeyen bir hareket ettiricisinde son bulması gerekir. Aksi halde bu durum, iki sonsuz hareket eden ve ettirenin bulunduğu düşüncesine götürür ki, bu da imkansız bir şeydir. Kendisi hareket etmeyen hareket ettiricinin bir olması, uzanımlı ve cisim olmaması, bölünmemesi ve kendisinde hiçbir şekilde çokluk bulunması gerekir..."
Farabi; devrî (döngüsel) hareketin dışında hiçbir hareketi bitişik olarak kabul etmez. Bu durumda devrî harekete bağlı olan zaman da ezelî olacaktır
Alemi sonlu, Tanrı'ya ezeli ve sonsuz olarak nitelendiren Farabi'nin kullandığı tanımlar R. Hammond'un da belirttiği üzere St. Thomas Aguinas tarafından aynen tekrarlanmıştır.
sodomo--
03-08-2006, 03:22
Cemal senin foruma giremiyorum kardeşim her seferinde "bu foruma böyle bir cevap gelmemiş" diye ilgisiz bir yazı çıkıyor. Şu forumunun son 2-3 sayfasını alıp yeni bir başlığa taşısan ne güzel olur.
Bu başlığı açan arkadaşın kursatotcu olduğunu tahmin ediyorum. Zennedersem sürekli "nick" değiştirip ha babam siteye yeni giriş yapma modasına o da uymuş.
Zaten bu yüzden diyorum ki; en az 20 yazı göndermemiş birine başlık açma hakkı verilmemeli. Adeta oyun alanına döndü forum. İsteyen istediği gibi at koşturuyor.
Mamuli kardeşim, zaman konuunda Bergson'u okumanı tavsiye ederim bu konuda Farabi bir şey sunmaz. Eğer daha fazla bir şeyler öğrenmek istersen bana sorabilirsin sana yardım ederim merak etme :)
Merhaba sodomo..
Cemal'in ve diğer çok sayfalı topiklere girmenin kendimce geliştirdiğim yöntemini sizinle paylaşmak istiyorum.
Topik'in ait olduğu üst başlığa tıklayın, mesela 'Serbest forum' orada ilgili topik'i bulduğunuzda sondan bir önceki sayfayı açın.
Muhtemelen arada mesaj silimi olduğu için sayfa atlıyor ancak son sayfada yazı olmadığı için görüntüleyemiyor.
Umarım faydalı olur...
Bu başlığı ben açtım dediğinin de kim olduğunu ve ne olduğunu bilmiyorum.Sadece kafama takılan bir konuydu dostlarla paylaşmak istedim. Sn SODOMO BEY VEYA HANIM kimin başlık açacağına ve açmayacağına ait bir kural varmı bilmiyorum ben yeniyim daha bir ay falan oldu bu siteye geleli. Ben *Yeni nick falan alıp ha bire siteye girmem benim nickim kuvvaci yani kuvayi milliyeden yana bu tüm sitelerde böyledir.ha aynı nickten iki tane olursa kuvvacibir kuvvaci iki diye bir değişiklik olabilir. Yanlış anlama seninle Polemige de girmek istemiyorum. ama üslubunu eleştiriyorum. saygılarımla dostça kal
sodomo--
03-08-2006, 17:23
İyi o zaman girme. Öyle üç satır yazıp başlık açma milleti de meşgul etme. Önünde internet var bir tık yaparak dünyaya ulaşıyorsun, aç oku öğren de yazdığın yazılarda biraz "bilgi" ve fikir" olsun.
Başlık "soru sormak" için açılmaz bunu da öğren...
Sevgili Sodomo,
Havalar sıcak, sağlığına dikkat et lütfen.
Aydınlanmak için güneşin altında fazla durmuşsun.
Sevgili sodomo
Bergson demişsin bana ukalalık yapmışın. Benim de sana ukalalık yapma hakkım doğdu... Ukalalık yapma hakkımı saklı tutuyorum...
Sevgili Sodomo,
Eskiden Texas Tommiks gibi resimli haftalık macera kitapları vardı. Çoğunu takip ederdim. İçlereinden birinin adı "kaptan swing" di. Hani şu Kanada'da olan. Ontario Kurtları vs...Orada lakabi "gamlı baykuş" olan bir yerli vardı. Bazen tünemiş gibi bir yerde oturur kımıldamadan dururdu. Senin bu zen filozoflarını o gamli baykuşa benzetiyorum :)
Sevgili Sodomo,
Hayatını öyle gamlı baykuş gibi tüneyerek geçirenlerin peşinden gidersen ne Farabi'nin ne de Thales in benim için anlamını anlayamazsın. Biraz düşün, belki bulursun.
Ukalalık yapma hakkımı kullanmıyorum, kullanmayacağım. Bunun 2 sebebi var:
1. Sabrımın sınırlarını geliştirmek
2. Seviyemi düşürmemek
sodomo--
03-08-2006, 18:34
Mamuliciğim, ne demek istiyorsun anlamış değilim.
Farabi, Razi, İbni Haldun vb. İslam filozoflarına fazla takılma bir şey çıkmaz onlardan. Neden mi ? Çünkü onlar döner dolaşır işi Allah'a bağlarlar. Yani özgür bir iklimde yaşamadıkları için vakvakları ürkütecek şeyler söylemekten kaçınmak zorunda kalmışlardır. Durum bu olunca ortada olan şeylerin "felsefe" ile ilgisi kalmaz.
Farabi; devrî (döngüsel) hareketin dışında hiçbir hareketi bitişik olarak kabul etmez. Bu durumda devrî harekete bağlı olan zaman da ezelî olacaktır.
Alemi sonlu, Tanrı'ya ezeli ve sonsuz olarak nitelendiren Farabi'nin kullandığı tanımlar................
İşte anlatmak istediğim yukarıdaki durumun aynısı.
Yani oradan senin gibi bir materyaliste ekmek çıkmaz.
Ayrıca ben sana "ukalalık" yapmadım ki. Espri o espri Mamuliciğim.
deli_cevat
03-08-2006, 19:31
peeeh yaratılmış felan yok bence kardeş bi şey yaratılmış koca evrende o da tanrılar
sodomo dost kusura bakma seviyene çıkamıyorum dostça kal
Sevgili sodomo,
islam filozoflarına takılmaklığımız onlardan "felsefe öğrenmek" feyz almak değil. Neden mi?
Düşünce maddidir sodomo. Sahip olduğun bilgiler düşünceni de belirler.
Örneğin; Farabi su dolu bir kaba,bir tası ters olarak batırınca suyun tasın içini ıslatmadığını görmuş ve hava cisimdir sonucuna ulaşmış.
Ama suya ters olarak batırılmış bir şişenin içindeki hava boşaltıldığında suyun neden yukarı hareket ettiğini açıklayamamış. Neden? Çünkü yerçekimi kanunu bilmiyormuş...
Peki, bu adamların önemi nereden geliyor. Şuradan geliyor sodomo... Bu sitede islam adına konuşanlar aslında genelde "gazzali" makamından şakırlar ve sanki islamın başka bir yoruma sahip filozofu yokmuş da tüm islam filozofları aynı dili konuşuyormuş gibi "gazzali" yorumunu evrensel islam yorumu olarak önümüze sürüyorlar.
Farabi'nin akılcılığı, günümüz islam yorumunu dahi aşan materyalist yaklaşımları içerisinde çok büyük dersler barındırıyor sodomo.
Farabi'nin (Farabi Materyalist midir?) başlığı olayı daha net ifade ediyor.
Ibni Haldun demişsin beni mest etmişsin... :D
İbni Haldun'un (Ibn Khaldun) "mukaddime" (Fransızca kaynaklar için:Mouqaddima, ingilizce kaynaklar için:Muqadimmah) adlı bir eseri var.
Hala daha basılır bu eser :) Okuyan mest oluyor. (Daha okuma fırsatım olmadı. Türkçeye çevrilmiş ama islamcıların çevirisiyle asla okumam)
Bir okuyan (http://abdusalaam.blogspot.com/2006/02/ibn-khaldun-on-human-evolution.html) kısa bir alıntı yapmış Ibn-i Haldun'dan. (Çevirmek çok zor. Sabretmek ondan daha zor. Zaafiyet gösterip bu satırları çevirme işine girişiyorum. Hatalarım için özürlerimi kabul buyurunuz)
İbn Haldun diyor ki,
bu dünya, içerisinde yaratılmış herşey ile, belirli bir sıraya ve sağlam bir yapıya sahiptir. Sebepler ile sebep olunan şeyler arasında bağlantı noktaları, yaratımın bazı parçalarıyla diğerleri arasında kombinasyonlar ve bazı var olan şeylerin diğerlerine trandsfromasyonunu olağanüstü ve sonsuz bir şekilde sergilemektedir.
Öyle ise kişi yaratımın dünyasına bakmalıdır. O minerallerden başladı,, hünerli ve aşamalı bir şekilde bitkilere ve hayvanlara doğru ilerledi. Minerallerin son aşaması ile bitkilerin ilk aşaması, otlar ve tohumsuz bitkiler gibi, birbirleriyle bağlantılıdır. Bitkilerin son aşaması, palmiyeler ve sarmaşıklar, sadece dokunma gücü olan slayangoz ve deniz kabukluları gibi, hayvanların ilk aşaması ile bağlantılıdır. Burada "bağlantı" kelimesi, yaratılmış canlılar arasındaki son aşamasındaki bir grubun, yeni bir grubun ilk aşamasına geçmeye tam hazır olduğu anlamına gelmektedir.
Daha sonra hayvanlar dünyası gelişiyor, türleri çoğalıyor, ve yaratımın aşamalı süreciyle sonuçta düşünme ve yansıtma (dernlemesine düşünme) yeteneği olan insana ulaşıyor. Insanın yüksek seviyesine, *zekanın ve algının bulunduğu ama gerçek yansıtma ve düşücenin bulunmadığı maymun dünyasından ulaşılmıştır. Gözlemlerimizin gösterdiği kadarıyla bu böyledir (sayfa 74-75)
Son söz:
Penceresi cam cama
selam söyle bergson amcana
Ibni Haldun okumadıysa
sakın çıkmasın karşıma