Orijinalini görmek için tıklayınız : Sorular Gelsin
KIRZİNCRLERNİOSMANLI
09-07-2011, 15:54
Büyük uğraşlarım sonunda tarihçi M. Armağan ile görüşme ayarlıyabildim. Çarşamba günü İstanbulda birlikte olacağım. Soruların varsa ya şimdi sorun yada sonsuza dek susun :)
Sunu sormani reca ediyorum.
Kendisi Cumhuriyet sonrasi yapilanlari cok guzel ortaya cikartiyor, objektif olarak yasananlari anlatmaya calisiyor. Ama neden aynisini Osmanli icin yapamiyor? Onda da kemalistlerde olan kendi sahiplendigi tarihi kusursuz lanse etme problemi var. O zaman birbirlerinden farkli olduklarina nasil inanacagiz?
Ikincisi, yakin tarihi bu kadar iyi arastirmis bir kisi olarak, Ermeni katliami gibi bir gercegi nasil inkar edebiliyor, bunu nasil icine sindiriyor? Dersimlilere gosterdigi hassasiyeti, hristiyanlara gostermeme sebebi ne? Abdulhamid'in hamidiye katliamlari hakkinda ne dusunuyor mesela?
Genel tavrini inceledigimde, eger Ataturk muslumanlara dini rituelleri hususunda baski yapmamis dini butun bir adam olsaydi, onunla hicbir problem yasamayacaklardi, yaptigi kotulukleri hasir alti edeceklerdi gibime geliyor. Hatta belkide Ataturk'en en buyuk hayrani onlar olabilirdi. Bugun %99.8'i musluman bir ulkeysek bunu tamamen Ataturk'e, Inonu'ye ve Tsk'ya borcluyuz. Ataturk asiri Turkcu oldugu icin Arap kulturunu istemedi ve yok etmeye calisti, islami degil.
Eger bu sorulari iletirsen cok memnun olurum
Ben de ermeni ve dersim soykırımı hakkında değerlendirme yapmasını rica edecektim. Aslında sayın Jadi'nin bu konuda yaklaşımını biraz olsun benimsiyorum.
Ben de ermeni ve dersim soykırımı hakkında değerlendirme yapmasını rica edecektim. Aslında sayın Jadi'nin bu konuda yaklaşımını biraz olsun benimsiyorum.
Mustafa Armagan Ermeni soykirimini kabul etmiyor, benzer gerekceler gosteriyordur buyuk ihtimalle o kadarini bilmiyorum.
Hatta cemaatci dindarlarin cogu, sirf dini butun olmasindan oturu Enver'i kahraman olarak gorur. Enver kim? Turk irkciliginin Heinrich Himmler'i degil mi bu adam? Ya Abdulhamid'in yaptiklari?
Ataturk muhafzakar biri olsaydi ve muslumanlarin ibadet sekillerini degistirmeye calismasaydi yere goge sigdiramayacaklar bence. Oyle bir intiba birakiyorlar benim uzerimde en azindan
KIRZİNCRLERNİOSMANLI
24-07-2011, 20:23
Sunu sormani reca ediyorum.
Kendisi Cumhuriyet sonrasi yapilanlari cok guzel ortaya cikartiyor, objektif olarak yasananlari anlatmaya calisiyor. Ama neden aynisini Osmanli icin yapamiyor? Onda da kemalistlerde olan kendi sahiplendigi tarihi kusursuz lanse etme problemi var. O zaman birbirlerinden farkli olduklarina nasil inanacagiz?
Ikincisi, yakin tarihi bu kadar iyi arastirmis bir kisi olarak, Ermeni katliami gibi bir gercegi nasil inkar edebiliyor, bunu nasil icine sindiriyor? Dersimlilere gosterdigi hassasiyeti, hristiyanlara gostermeme sebebi ne? Abdulhamid'in hamidiye katliamlari hakkinda ne dusunuyor mesela?
Genel tavrini inceledigimde, eger Ataturk muslumanlara dini rituelleri hususunda baski yapmamis dini butun bir adam olsaydi, onunla hicbir problem yasamayacaklardi, yaptigi kotulukleri hasir alti edeceklerdi gibime geliyor. Hatta belkide Ataturk'en en buyuk hayrani onlar olabilirdi. Bugun %99.8'i musluman bir ulkeysek bunu tamamen Ataturk'e, Inonu'ye ve Tsk'ya borcluyuz. Ataturk asiri Turkcu oldugu icin Arap kulturunu istemedi ve yok etmeye calisti, islami degil.
Eger bu sorulari iletirsen cok memnun olurum
Sorun şu sevgili jadi,
Bunu neden çarşamba günü sormadın :)
Aslında oda benim dikkatimi çekti. Ermeni olayları ile ilgili bir kitabı yok. Bu konuda demek istediği (anladığım kadarı ile) şu meşhur öldürüşme faslı. Yani karşılıklı öldürüşme. Çok karmaşık bir konu. Bence orada hata erkeklerle birlikte kadınların ve çocuklarında sürgün edilmesiydi. Bundan ileri bir hata göremiyorum. Soykırım değil ama karşılılklı öldürüşme veya kara leke, talihsiz olay gibi sıfatlar alabilir.
Ermeniler buyuk katliam oncesinde hicbir olay cikarmis degillerdi. Sadece Osmanli balkanlarda kaybettigi topraklar yuzunden artik bu insanlari potansiyel risk olarak gormeye baslamisti. Onlar bizi oldurdu biz o yuzden surduk lafi sizin gibi EDİT kandirmak icin TC'nin soyledigi bir yalan
Mustafa bey Ittihatcilara o kadar karsi ise nasil bu katliami inkar edebiliyor? ITC zaten Osmanliyi bitirmek ve fasist bir ulus devlet kurmak amaciyla gorevlendirilmis bir orguttu, o zaman sozkonusu hristiyanlar oldugunda bu kaypaklik neden?
Siz dindar gecinenlerin cogu da kemalistlerden hic farkli degilsiniz iste. Sozde osmanli torunuyuz diye dolassanizda kemalist fasizm sizin de kaninizi zehirlemis vaziyette
Ermeniler buyuk katliam oncesinde hicbir olay cikarmis degillerdi. Sadece Osmanli balkanlarda kaybettigi topraklar yuzunden artik bu insanlari potansiyel risk olarak gormeye baslamisti. Onlar bizi oldurdu biz o yuzden surduk lafi sizin gibi EDİT kandirmak icin TC'nin soyledigi bir yalan
Mustafa bey Ittihatcilara o kadar karsi ise nasil bu katliami inkar edebiliyor? ITC zaten Osmanliyi bitirmek ve fasist bir ulus devlet kurmak amaciyla gorevlendirilmis bir orguttu, o zaman sozkonusu hristiyanlar oldugunda bu kaypaklik neden?
Siz dindar gecinenlerin cogu da kemalistlerden hic farkli degilsiniz iste. Sozde osmanli torunuyuz diye dolassanizda kemalist fasizm sizin de kaninizi zehirlemis vaziyette
1911 de ilk büyük ermeni katliamlarından biri yapılır. " camuz dellendi " vakası olarak bilinen bu ermeni katliamında, müslüman türkler sudan bi sebeple 25 bin ermeniyi katleder ve seyhan nehrine atar. adananın ortasından geçen seyhan nehri günlerce kan akar...
ittihat ve terakki fıkrası olaya müdahale ediyorum adı altında çıkagelir ve binlerce ermeni gencini toplayıp asar. burada asılan " kasap misak " adlı ermeni genci için yazılan bu çok acı ağıtı sizlerde dinleyin ; ve bu katliamı lanetleyiniz.
HAKKa yürüyen ermeni kardeşlerimizin yolları ışık olsun, devriye-i asaları son bulsun...
kasap misak ağıtı ; http://www.youtube.com/watch?v=0zwffvPDE3Q
KIRZİNCRLERNİOSMANLI
25-07-2011, 09:01
Hayır bunu ret etmenin bir mantığı yok.Bunun da görselleri var. Bak ben sana daha öncede söyledim bunlar asla kabul edilebilir değil ama bu soykırımda olamaz. yolda ölenlerin büyük bölümünün nedenleri ortada. "Öldürmek için yürüttüler" demek te yanlış çok daha kısa süreli bir öldürme tekniği olamaz mıydı sanki?
En başta şunu anlamayız. Bu kararlar yanlış algılanıyor. Bazı kararlar yanlıştır sarı kamış gibi. Peki sarı kamışa kimse kasten yapıldı diyebilir mi? Hayır. Ama olmuş. buda tıpkı sarıkamış gibi.
Hayır bunu ret etmenin bir mantığı yok.Bunun da görselleri var. Bak ben sana daha öncede söyledim bunlar asla kabul edilebilir değil ama bu soykırımda olamaz. yolda ölenlerin büyük bölümünün nedenleri ortada. "Öldürmek için yürüttüler" demek te yanlış çok daha kısa süreli bir öldürme tekniği olamaz mıydı sanki?
En başta şunu anlamayız. Bu kararlar yanlış algılanıyor. Bazı kararlar yanlıştır sarı kamış gibi. Peki sarı kamışa kimse kasten yapıldı diyebilir mi? Hayır. Ama olmuş. buda tıpkı sarıkamış gibi.
Ermeni cetelerinin sivil halka yonelik bazi saldirilari olmus ama bunlar 1914 olaylarindan sonra intikam amacli kurulan orgutlerdi. Bu tarih oncesinde Ermenilerin hicbir rahatsizlik cikardigi yoktu.
Zaten bence itc Osmanli hanedanini yikmak ve fasist bir cumhuriyet kurmakla gorevlendirilmis bir orguttu. Osmanli gibi bir ulkenin Ingiltere, Fransa gibi cok guclu donanmalara sahip ulkeleri karsisina alip savasa girmesi basit bir Alman hayranligiyla aciklanamaz. Sarikamis ne ki yani butun herseyin yaninda
O yuzden, senin tam olarak ne dusundugunu bilmiyorum ama kemalist rejime karsi cikip Ermeni soykirimini(aslinda butun hristiyanlar yok edildi) inkar edenler cok buyuk bir gaflet icerisinde