PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Veda Yazısı

05-08-2006, 10:00
Sevgili arkadaşlar,
Gitme zamanı geldi. Neden? İki neden söyleyeceğim...

1.
Benim bu sitedeki amacım "din", "evrim" veya bilimsel bir konuda chat yapmak değil. Eğer bu site "dinlerden özgürlüğü" savunanların sitesi ise ve ben de dinlerden özgürlüğü savunuyorsam bir ortak paydamız var ve bu payda etrafında yürüyebiliriz düşüncesiyle burada bulunuyorum.

Eğer burada din konusunda bir kaç kelime söylüyorsak bunun tek amacı Selim50 abimizin çok iyi tarif ettiği gibi insanların "din hapishanesinden" çıkmasına yardımcı olmaktır. Sorogren örneğin, bana göre hapiste bir tutukludur. Hatta ve hatta hücre cezası alıp hücresine tıkılmış, risale-i nur ile sürekli çin işkencesi altında yaşayan bir tutukludur. Bir tutsak ile uğraşırken bir de başlık kapatma sevdasına yakalanmış yönetici müsveddesi çıktı karşımıza...

Uzun bir süredir "yöneticilik" vasfı ile çalışıyorum. Yöneticilik konusunda oldukça deneyimli olduğumu söyleyebilirim. Bir yöneticinin aşağıdaki fıkrayı bilmesinde fayda olduğu düşüncesindeyim:

Vücudun organları kendilerine bir yönetici seçecekmiş. Beyin en akıllınız benim, yöneticiniz ben olmalıyım demiş. Kalp ben size kan pompalıyorum ben olmazsam hepiniz ölürsünüz, ben yönetici olmalıyım demiş. xxxxxxxxxx artık tüm yöneticiler de xxxtür. (Küfürler tarafımdan silinmiştir. Cem)

İş dünyası bu olayın farkına varmış ve göt yöneticilerin verimsiz olduklarını anlamışlar ki, yöneticiliğe alternatif olarak "koçluk" kavramını geliştirmiş. Nedir koçluk? Koçluk en basit anlamıyla şudur:

Benim amacım belli, adamı özgürlüğüne kavuşturmak. Ben işimi yaparken kendimi izleyemiyorum ama sen izleyebiliyorsun. Benim eksik yaptığım veya yapamayıp başarısız olduğum bir nokta veya işimi daha iyi yapabileceğim bir yol görmüşsen beni bundan haberdar et ki daha başarılı daha verimli olabileyim.

Daha iyi bir tanım için internetten yararlanabilirsiniz :)

Müsadenizle, bu fıkradan sonra artık, yöneticilik yerine "koçluk" terimini kullanayım :)

2.
(Burada yazdıklarım, kesinlikle kişisel değildir ve Psikokemoterapi ile hiç mi hiç ilgili değildir. Açıkça söylemek gerekirse, Psikokemoterapi'nin yazılarını da pek takip etmiyordum... daha önemli vakalar varken gerek de duymadım :) )

"Dinlerden özgürlüğün" koşulu "dinlerden özgürlüktür". Çok basit gibi gözükse bile zor bir iştir ve özen göstermek gerekir. Eğer bu sözünüzde/savınızda samimi iseniz, "dinlerden özgürlük" tarafınızı belirler ve o yönde ilerlersiniz. Taraf iseniz taraflığınızın bilinci içinde olacaksınız ve yürüyüşünüzü ciddiye alacaksınız. Din bir inanç meselesi değil, bir özgürlük/tutsaklık meselesidir.

"...Dinlerden bağımsız olan bu sitede ilk olarak bir Bahai, yada bir dine bağlı olan kişi yönetici yapılıyor. Bu aslında bizleri saçma sapan şeylerle suçlayanlara da verilmiş bir cevaptır. İnsanı, bilimi, laik, demokratik, çağdaş değerleri ön planda tutan, adil, olgun ve düzeyli bir tutum alan herkesin sitede görev alabileceği anlamına gelir bu. " demiş.

Sargon kim sizi ne ile suçluyor bilemiyorum ama biri sizi birşeyle suçluyor diye suçlamanın yanlış olmadığını göstermek için böyle bir çabaya girmenin nedeni ne?

Burası "dinlere hoşgörü" sitesi olsa idi, yukarıda söylediklerine katılırdım ama burası, dinlere karşı özgürlüğünü ilan etmiş ve gerçekleri söylemek adına hayatını ortaya koyabilmiş bir insanın adının verildiği ve "dinlerden özgürlük" savında olan bir sitedir ve bu sitede dini anlayışta birinin "koçluk" yapması komiktir.

Mesele koçluk yapmak ise, liop, panteidar ve sodomo başta olmak üzere pek çok arkadaşımızın koçluk yapabilecek tecrübe ve anlayışa sahip olduğunu düşünüyorum.

Veda etme zamanı geldi,...
Marks "değişmeyen tek şey değişimin kendisidir" demiş ama inanıyorum ki, elinde yeterince veri olsaydı sanırım değişimin kendisi bile değişiyor derdi . Örneğin, internet sayesinde insan arzu ettiği bilgiye kolaylıkla ve anında ulaşabiliyor. bu olanakların insana yaptığı katkı elbette o oranda fazla oluyor ve bu da değişimin niteliğini hızını vs değiştiriyor.

Bu site sayesinde, çok değerli insanlarla karşılaştım. Sizlerin yaşam ve felsefe pınarından beslendiğimi düşünüyorum. Tekamül ve inkişafımda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Beni aydınlattınız. Umarım bana harcadığınız emekler boşa gitmez ben de başkalarına bu aydınlığı yansıtabilirim.

Bu sitede yazdıklarımı inanarak ve hissederek yazdım. Bu duygusallık içinde bazı arkadaşları kırmış olabilir, şahsen tanımadığım insanlara 40 yıllık dostummuş gibi teklifsiz davranmış, en can alıcı cümleleri içimden geldiğince ve tüm çarpıcılığı ve abartmalarıyla söylemiş olabilirim.

Hiç kimseyi rencide etmek, hiçkimseyi kırmak amacında değildim ve arkadaşlardan bu yönde intibaa oluştuğu uyarısı aldığım zaman da bu kişilerden özür diledim. Özür dilerken de tüm samimiyetimle diledim. Bu samimiyetimin bir ifadesi olarak, bu arkadaşlardan tekrar tüm kalbimle özür diliyorum.

Lütfen zaman zaman yaptığım sert çıkışları, sert tavırları size kişiliğinize karşı yapılmış larak değerlendirmeyin. Çoğu zaman karşımdakini kışkırtarak düşünce kalıbının dışarısına çıkmasını sağlama amacındaydım.

İnsanız; evrimimizin çok erken aşamalarındayız ve elbette insan olmanın tüm gerekliliklerini yerine getiremediğimiz gibi, kişisel zaafiyetler de sergiliyoruz.

Tüm bunlar için herkesten tekrar tüm samimiyetimle özür diliyorum...

jayjay
05-08-2006, 10:43
Eline sağlık mamuli abim çok güzel yazmışsın...

Keşke kalsaydın. Ama gider ayak bazı yerlere iyi mesajlar vermişsin.

Mutluluklar...

sargon
05-08-2006, 10:51
Sevgili Mamuli,

yazını görünce şok oldum doğrusu. Seni yıllardır tanıyorum, bu kadar radikal olduğunu bilmiyordum doğrusu. Bence acele bir karar veriyorsun. Hatalarımız da olabilir, ancak hataları görür görmez, tavır alıp uzaklaşma lütfen. Pir Sultan'ın dediği gibi

Şu ellerin taşı hiç bana değmez
Dostun bir tek gülü yaralar beni

Ayrılma nedeni olarak getirdiğin iki konuya değineyim. Haklı olduğun yanlar olabilir, eğer yanlışımız var ve bunu anlayamayacak kadar biö davranıyorsak elbette herkesin bırakıp gitme hakkı vardır. Ama bence önce bunu bir test et.

1. Ezkamo'nun kitlediği başlığı biraz önce ben de okudum. Gerçekten de ordaki tartışma başlığı açan kişinin yazdıklarının dışında sorogren ile sodomo ve senin aranda gelişiyor ve güzel gidiyormuş. Ezkamo hata yapmış. Belki yazıların tümünü okuyamadı ve başlığı açana cevaplar verildiğini sandı. Belki başka bir hata yaptı. Sonuçta hepimiz insanız, hata yapabiliriz. Bir mesaj göndersen, başlığı geri açabilir yani.

Yöneticiler hata yapmaz diye birşey yok. Bizler de yeni yeni öğreniyoruz bu işleri. panteidar dostumuz yıllarca forum yöneticiliği yapmış daha önce, ama yönetecilik önerildiğinde kabul etmedi, çünkü zahmetli bir iş. Bir sürü forumu okuyacaksın. Sinirlerini geren yazılar ve kişilerle didişeceksin. Bir de son günlerde olduğu gibi, sorogren gibi bazı üyeler çıkıp yöneticilerle aralarında kişisel bir sorun varmış gibi gösterecek. Adam yıpratma politikası gibi klasik dernek dürnek politikacılığı yapacak.

Şunu sen çok iyi biliyorsun ki, yöneticilik yapmak sağlam sinir istiyor. İnsanın okumaya tahammül edemediği şeyler oluyor bazen. Kişisel olarak yıpranmalar oluyor. Bazı arkadaşlar yönetici değillerken son derece objektif davranırlarken, yöneticilik yapmaya başladıktan bir süre sonra kendilerine yapılan saldırılarla giderek moralleri bozuluyor ve hatalar da yapmaya başlıyorlar. Üstelik böyle bir sitede bunun ne kadar zor iş olduğunun farkındasındır.

2. Psiko'nun yönetici yapılması ve "Dinlerden Özgürlük Forumu"na üye olması konusu yönetimde uzun süredir tartışılıyor. Bu konuda açıklama yapacaktık aslında. Benim yazdığım kutlama mesajını yönetimin ortak bir açıklaması olarak alma. Kişisel bir kutlama mesajı. Kişisel bir mesaj olmasına karşın, psiko'nun yönetici yapılmasının nedeninin birilerine cevap vermek için yapıldığını söylemiyorum zaten. Bunu da içeriyor ama psiko asıl olarak tutumu ve olgun kişiliği ile sitedeki düzeni sağlayabilecek, gerekli yerlerde müdahalelerde bulunabilecek bir arkadaşımız olduğu için yönetici yapıldı. Yazıların birçoğunu takip ediyor ve en çok sitede olan arkadaşlardan biri. Bu açılardan çok uygundu. Yoksa özel olarak dine bağlı birini de yönetici yapalım diye yönetici yapılmadı. Böyle bir çabamız yok aslında. Benim böyle birşey yazmamı gerekçe olarak görme lütfen.

"Dinlerden Özgürlük" grubuna üyeliği konusunda ise özel bir durum vardı. Bunu yakında açıklayacağız. Yukarda yöneticilerle ilgili yaptığım açıklamalar burda da geçerli. Ancak henüz birşey söylemek için erken. Birkaç gün sabret, bunu da açıklayacağım.

Sitenin yapısı ile ilgili sorgulamaların bence oldukça önemli. Bu konu ayrı bir başlık altında tartışılmaya değer. "Dinlere hoşgörü" yerine "dinsel hoşgörü" demiş olsan ve "dinsel hoşgörü" mü, "dinlerden özgürlük" mü diye tartışsak bence oldukça zengin bir tartışma çıkar. Hatta bu konuyu yakında tartışmaya açmayı da düşünüyorum.

Sonuç olarak,

bildiğin gibi sitenin kalıplaşmış bir tutumu yok, son derece esnek şekilde bir sürü şeyi tartışıyoruz. Eğer tartışma kabul etmez, esnekliğe yer vermez, dediğim dedikçi bir site yönetimi olsaydı, hiç bir hatayı kabul etmeseydi, ben de çeker giderdim. Ama bence böyle değil, tersine daha bir sürü şeye yeni başlıyoruz. Yeni yeni bir yönetim anlayışı oluşturmaya çalışıyoruz. Bu sürece destek vermeni isterim.

Saygı ve sevgilerimle

sargon

aldostu
05-08-2006, 11:36
Mamuli,

Bir duruş sergilemek çok önemli bir davranıştır.
Bu duruş içinde doğrular da olabilir, yanılmalar da.

Bu tarafı çok önemli değil.
Ama bir duruş sergilemek ve onun çizgileri içinde kalmak !
Sen düzgün bir insansın Mamuli.
Bilgisi olan, bunu savunan ve efendi olan insan.

Bir çok kereler belirtmiştim,ben ateist görüşte değilim ve tutmam da.
Ama düzgün insanları severim.

İyi ki bu siteye geldin Mamuli.
Burada izi olacak olan insanlardansın.

Yüreğim düzgün insanlara her zaman açık.

Sağlıklar ve mutluluklar dilerim sevgili Horoz.

Aldostu.

05-08-2006, 12:38
Sargon ne diyorsun,
:)
asıl sen beni şoke ettin.

"senin bu kadar radikal olduğunu bilmiyordum"
demişsin...

Nasıl yani? Kaç senedir tanışıyoruz, konuşuyoruz, birşeyleri paylaştık. Abi nasıl olur, zaman zaman karamsarlığa düşüp kahverengiye çaldığım olmuştur ama içim dışım her zaman kırmızıydı ve hala daha öyleyim.

Efkarlandım. "bizimkilere" uğrayayım bugun, kafa çekelim. Seni de anarız
:)

sodomo--
05-08-2006, 12:40
Sevgili Mamuli üzüyorsun beni. Hem veda etmen hem de bu veda yazın pek hoş değil yakıştıramadım sana. Doğrusu polemiğe girmekten zevk aldığım birisisin ama duruşun fazla sert ve bu yüzden çabuk kırılıyorsun.

Bence Ezkamo doğru yaptı o forumu kapatmakla hatta diyebilirim ki geç bile kaldı çünkü biz o forumda polemik yaparak bu tip bir başlığa prim vermiş olduk halbuki bu tip başlıklar açılır açılmaz sorgusuz sualsiz anında kapatılmalı ki burası kötü niyetli insanların eğlence parkı olmasın.

Sorogren için tutsak falan demişsin sana hiç katılmıyorum ve bence inançlar tutsak yapmaz insanı vede daha da güçlü kılmaz yalnızca biraz ayağını yerden keser o kadar ama "ideolojiler" için aynı şeyi söyleyemeyeceğim çünkü onlar insan zihnini tam anlamı ile "esir" eder.

Psiko için yorumların fazlasıyla siyah-beyaz mantık üzerine kurulmuş ve bence yaşamda renklerin de olduğunu öğrenmelisin. Ama ben diyorum ki "yaşam" en iyi öğretmendir zaten ve göreceksin bu tip düşüncelerin ileride sana fazlasıyla komik gelecek şimdi "militan" bir ruh hali içindesin farketmiyorsun.

Umuyorum çok yakında tekrar seni görürüz güzel kardeşim.
Unutma ki gönül ne kahve ister ne kahvehane, gönül muhabbet ister gerisi bahane...

05-08-2006, 12:44
Sevgili arkadaşlar,
Özür dilemem gereken insanlardan özür diledim. Bir de teşekkür etmem gerekenlere teşekkür edeyim ve aranızdan ayrılayım diyorum...

Herşeyden önce bir bütün olarak bu sitede yazılarıyla katkı yapan herkese teşekkür ederim.

Birebir konuştuğum herkese, bana cevap verdikleri, beni düşünmeye sevettikleri için teşekkür ediyorum.

Sağlıcakla kalın!

sargon
05-08-2006, 12:57
Ya mamuli, bahsettiğim radikallik politik birşey değildi. Benim de içim kırmızıdır, seni de biliyorum. Esneklikten bahsediyordum ben.

Bu arada, sizle kafa çekmeyi özledim be. Ah, ah, neydi o günler. Hocam ben gelemiyorum, gelin bir yakın zamanda be. "Bizimkiler"e selamımı söyle, hepsini kucakayıp, öpüyorum.

05-08-2006, 13:12
Mamuli Arkadaş,
İki ciddi hata yapmışsın bana göre. Birincisi değerli Psikokemoterapi arkadaşımızın nasıl bir yöneticiliğe atandığını incelemeden yargıya varmışsın. Yani yeterli bilgi sahibi olmadan yargı sahibi olma yanılgısına düşmüşsün. Oysa dün akşamadan beri en yukarıdaki forum ana menüsünde "Kıdemler" linkine tıklasaydın yeni yönetici tasnifinin nasıl olduğunu görebilecektin:

http://www.turandursun.com/modules.php?name=Forums&file=ranks

Bu linki inceleyen herkes görecektir ki iki farklı Yönetici grubumuz var:

1. grup, Forum Yöneticisi grubudur ve şu an sadece Psikokemoterapi arkadaşımız bu gruptadır gördüğünüz gibi. Yakında başka arkadaşlarımızı da bu grupta görmek için teklif götürmeyi düşünüyorduk. Forum Yöneticisinin görevi Forum Kurallarını uygulamaktır. *Forumların daha etkin, daha düzenli geçmesi için çabalar. En başta da disiplini sağlamaya çalışır. Disiplin sağlamaya çalışmak için ise bir dine inanmak veya inanmamak değil, dürüst olup olmamak, objektif olup olmamak kıstastır. Bu nedenle Forum Yöneticiliği grubuna alacağımız kişler için dinsel inançta olup olmaması kıstasını aramadık.

2. grup, Site Yöneticisi grubudur. Sitenin ilkelerini, politikalarını bu grup belirlemektedir. Bu grupta yedi kişinin adını görüyorsunuz. Site Yöneticisi grubuna girmek için dinsel inançta olmamak şartı istiyoruz. Zaten dinli bir insanın din karşıtı bir sitenin politikalarını, ilkelerini belirleme hakkına sahip olması tuhaf olurdu. Tabi bununla birlikte uzun zamandır sitemizde aktif olarak bulunmak, iyice tanınmış ve güvenilir bulunmak. Bu işe zaman ayırabilmek kıstasları da söz konusu.

Mamuli arkadaşın yanılgısı yeni yönetim grupları tasnifinden haberdar olmaması ve maalesef bunun için bir çaba da sarfetmemesidir. Oysa forumlarda veya Özel Mesaj ile bana veya diğer bir yönetici arkadaşa bu yeni duruma ait kaygıları olduğunu bildirebilirdi. Yargıdan evvel iyice bilgi sahibi olmayı deneyebilirdi.

Mamuli arkadaş aynı Sargon gibi beni de şaşırttı. Dün akşam Yeni Forum Kuralları (http://www.turandursun.com/modules.php?name=Forums&file=rules)'nın duyurusunu yaptım. Kuralların ilk maddesinde şöyle yazmışız:

Yöneticilerden Herbirinin Yetkileri

Sitemizdeki her hangi bir yöneticinin kendi insiyatifi ile üyelerimizden birini uyarma, mesajını silme veya değiştirme, banlama ve üyelikten çıkarma yetkileri vardır. Eğer bir yöneticinin doğru karar verdiğini düşünmüyorsanız Bize Yazın. Yönetim, gerekirse toplu olarak değerlendirme yapacaktır.

Yani eğer bir yönetici arkadaşımızın doğru kararlar vermediğini düşünüyorsanız bildirin, genel değerlendirme yapalım demişiz. Oysa mamuli arkadaşın böyle bir derdi yok.

İkinci önemli hata ise fıkra niyetine anlatılan ama oldukça terbiye sınırlarının dışında, hatta hakaret sınırları içinde hitap edilmesidir. Bu üslubu şiddetle kınıyorum. Ve bu durum bizim Forum Yöneticiliği (Site Yöneticiliği değil) konusunda üslubu ve olgunluğu güzel olan kişiyi seçmemizdeki kararın ne kadar doğru olduğunu bir kez daha gösterdi bana.

05-08-2006, 14:16
Sevgili Mamuli,

İlkeli ve düzeyli bir site oluşturma gayretimiz doğrultusunda çirkin mesajları silerek başlığı kilitledim. Aslında silmem gereken başlığı sizlere saygım gereği kilitlemek zorunda kaldım. Biz burda bir anlayış gereği hareket ediyoruz. Başlık kilitleme sevdamız yoktur. Ve ben yaptığımın doğru olduğuna inanıyorum.

Bizler insanız. Elbette yapıcı eleştirilere her zaman açığız. Ama siz işin kolayına kaçarak ağır ithamlarda bulunarak ayrılmayı tercih ettiniz. Kararınıza saygılıyız. Gönül isterdi ki aramızda kalarak bizi eleştirmenizdi.

Yönetici müsveddesi ithamınızı size iade ediyorum. Başka da bir şey demiyorum. Çünkü benim terbiye sınırım buna müsade etmez. Örnek olarak verdiğiniz fıkra da nasıl bir anlayışa sahip olduğunuzu göstermektedir. Bunun takdirini de müsadenle okuyanlar değerlendirsin.

Biz adımıza sadık kalarak hümanist bir anlayışı ilkeli ve düzeyli bir temelde sitemize oturtma kararlılığındayız. Çünkü biz şunu çok iyi biliyoruz ki Turan Dursun dinleri eleştirirken bir hareket noktası vardı. İnsan sevgisi ve insanın özgürlüğü. İşte bizim hareket noktamız da bu olacaktır. İnsana saygı ve sevgi sitemizde esastır. Farklı düşünce ve inançların saygı ve sevgi temelinde kardeşce yaşayabileceğini kanıtlamaktır. Bu doğrultuda demokrasi kültürünü ülkemize yerleştirmektir. Laik demokratik cumhuriyetimize sahip çıkmaktır. Bu anlayışın gereği olarak psiko arkadaşımızı yönetime aldık. Ve doğru yaptığımıza da inanıyorum.

Biz bunları yaparken elbette sıkıntılarla karşılaşacağımızı biliyoruz. Bize güvenen ve inanan arkadaşlarımızın desteğiyle bu sıkıntıları aşacağımızı düşünüyorum. Umarım düşünceniz ve anlayışınız temelinde kendinize bir site bulur değerli düşüncelerinizden insanları mahrum bırakmazsınız. Ama şunu da unutmayın ki kapımız her zaman size açıktır.

Size yaşamınızda başarılar diliyorum. Sevgilerimle...

vartor
08-08-2006, 07:56
Yazilarini takip edip zevkle okudugum uyelerden birisin Mamuli.
*Seninle fazla yazismadigimin sebebi, bircok konuda seninle hemfikir oldugumdandir.Bir baska baslik altinda, fikirlerime en yakin uyeler olarak, seni, Sargon ve Ezkamo'yu buldugumu yazmistim.
*Sargon ve Ezkamo sana bu kadar yakin iken, senin gosterdigin tepki, Senin de onlari kendine yakin gordugunden kaynaklandigini zannediyorum.
Insan sevdiginin sozlerine alinir; Bir baskasinin davranislarina aldirmazdin bile.
*Yillardir inandigini savundun, inanmadigini elestirdin, bu sanal ortamda kimse kimseyi bilmiyor, hepimiz hata yapiyor, kolaylikla ozur dileyebiliyoruz. Senin gibi degerli, bilgili bir ateist arkadasimi kaybetmek benim icin uzucu.
* Degerli fikirlerinden bircogumuzun faydalandigini dusunerek, kararini tekrar dusunup aramizda kalmani senden rica ediyorum.

MADDECİ
08-08-2006, 22:59
Arkadaslar sakin kizmayin ama sanki bu adamdan daha iyi; daha durust; daha akkilli ;herkesin sevdigi hic hatasi olmayan adam hayret!! mamuli kardes eger bunlar gercekyen doru ise kardes sen burdan gitme kal .