Orijinalini görmek için tıklayınız : Zebur okuyan var mı?
Olimpiyat
12-09-2011, 13:35
Arkadaşlar, Zebur okuyan var mı?
Yahudilerin ve hristiyanların Zebur dan parçalar okuduğunu biliyorum ama tam metin olarak zeburu bulamadım.
Daha önce Zebur okuyan ya da okuyanları tanıyan var mı? Dahası, bir kitap olarak bulmak mümkün mü?
Olimpiyat
12-09-2011, 13:37
Aslında başlığı diğer dinler kısmında açsa idim daha uygun olurdu sanırım.
zebur;
eski ahidin mezmurlar bölümü değil mi..
kitabı mukaddes diye aratıp,
mezmurlar bölümüne bakarsan sanırım olur.
Olimpiyat
12-09-2011, 13:55
Bunu bilmiyordum, araştırdım ve şöyle bir şey buldum.Sanırım buna tabi bir millet yok.
http://www.hristiyan.net/mezmurlar/
Aslında başlığı diğer dinler kısmında açsa idim daha uygun olurdu sanırım.
Başlık diğer dinler bölümüne taşındı.
Sevgili Olimpiyat, Zebur denilen şey, zaten Tevrat'ın içinde bulunan Mezmurlar adını verdiğimiz bölümdür. Eğer Tevrat, yani eski Ahit'i okumuşsanız Mezmurlar bölümünü de okumuşsunuz demektir. Zebur ya da Mezmurlar İngilizce ve Almanca'daki İncil'in Psalm denilen bölümü olur.
Ancak Zebur, aynı şekilde Tanah'ın Ketuvim kısmında bulunan Teilim (תהלים) bölümüne Türkçe'de verilen isim de olur. Hıristiyanların Pslam dedikleri ve Tevrat'ta Mezmurlar olarak okuduğumuz bölüm, Tanah'ta ise biraz farklı yorumlanmıştır. Arada biraz fark vardır. Tanah Türkçe'ye çevrilmiş midir bilmiyorum. Eğer Tanah nedir diye soruyor ve Tanah kitabı hakkında bilgi arıyorsanız Wikipedia sayfasına bir göz atılabilir kanımca..Tanah da Tevrat ve Zebur'un (Mezmurların) , yani her ikisinin birleşimi veya tümü oluyor. Bu kitap da Eski Ahit ya da Tevrat olarak bildiğimiz kitaba çok benzese de sanırım Musevilerce bazı bölümleri biraz farklı yorumlanmış olabilir. Tanah yapı itibarıyla Tevrat'a çok benzer, sıralamada pek farklı değildir.
http://tr.wikipedia.org/wiki/Tanah
Tanah'ın Bölümleri
Tanah, Musevilikte şu üç ana kısma ayrılır:
1. Tora (תורה) (Tevrât): Şeriat, Yasa veya Pentateuk olarak da bilinir. Beş kitaptan meydan gelir: Tekvin (Bereşit, Yaratılış), Çıkış (Şemot, Mısır'dan Çıkış), Levililer (Vayikra), Sayılar (Bamidbar), Tesniye (Devarim, Yasa'nın Tekrarı).
2. Neviim (נביאים)(Peygamberler): İlk ve son peygamberler denilir. 21 kitaptan meydana gelir. İlk Peygamberler; Yeşu, Hakimler, 1. Samuel, 2. Samuel, 1. Krallar, 2. Krallar. Son Peygamberler; Yeşaya, Yeremya, Hezekiel, Hoşea, Yoel, Amos, Obadya (Ovadya), Yunus, Mika, Nahum, Habakkuk, Tsefanya (Sefanya), Hagay, Zekeriya, Malaki.
3. Ketuvim (כתובים) (Yazılar): Bilgesel, tarihsel ve şiirsel bölümler. 13 kitaptan meydana gelir. Mezmurlar (Zebur), Süleyman’ın Özdeyişleri, Eyüp, Ezgiler Ezgisi, Rut, Yeremya’nın Mersiyeleri (Ağıtlar), Vaiz, Ester, Daniel, Ezra (Üzeyir), Nehemya, 1. Tarihler, 2. Tarihler.
Olimpiyat
12-09-2011, 13:59
Tevratı okuduğum halde farketmemişim. Yani zeburuda ayrı bir kitap sanıyordum
Kuran,incil ve tevrat gibi..
Muslumanlar Davut'a indirilen zebur diye ayri bir kitap oldugunu sanirlar ama aslinda boyle bir kitap yoktur. Muhammed'in aklinda kalan yarim yamalak bilgilerle salladigi sacmaliklardan biridir bu sadece. Zavalli muslumanlar "cunku o kitaplar degistirildi" diyerek bu sacmaligi kurtardik sanirlar. O derece salaklar yani
Zebur sanilan sey, eski ahit icerisinde bulunan mezmurlardir. Mezmur ise Yahudilerin ibadet amaciyla okuduklari ilahilerdir.
[QUOTE=jadi;411770 Zebur sanilan sey, eski ahit icerisinde bulunan mezmurlardir. Mezmur ise Yahudilerin ibadet amaciyla okuduklari ilahilerdir.[/QUOTE]
hiç okumadım ama evet bende öyle duymuştum. davudun yazmış olduğu ibadet kitabı ;)
Zebur sanilan sey, eski ahit icerisinde bulunan mezmurlardir. Mezmur ise Yahudilerin ibadet amaciyla okuduklari ilahilerdir.
Evet, bu doğru..Tevrat'taki Mezmurlar bölümü sadece dua ve ilahilerden oluşur. Yani Eski Ahit'in diğer bölümlerinde olduğu gibi ne peygamberlerin amellerini içerir ne de emirler yer alır. Bu bölümde sadece dua ve ilahiler olduğu için aslında Mezmuırlar (Zebur) bir şiir kitabıdır. Şiirsel olarak da yazılmıştır zaten..
Hatta Mezmur'daki bu şiir ve ilahileri kategorilere ayırmak da mümkündür: Tanrıya övgü ve tapınma ilahileri, ağıtlar ve yas duaları; Tanrı'dan yardım, korunma ve kurtuluş için dilenilen dualar; bağışlanmak için yapılan yalvarış duaları; Tanrı'nın kutsamasına karşı şükran ilahileri; düşmanın cezalandırılma*sı için dilekler gibi çeşitli dua ve şiirler bulunur...
Bu dualardan bazıları bir bireyin veya sadece tek bir kişinin derin dinsel duygularını ve hissiyatını yansıtırken, bazıları da genel olarak İsraillilerin yani Tanrı halkının duygu ve gereksinimlerini toptan dile getirir.
Mezmurlardaki bu şiirlerin diğer ve ilginç bir özelliği de, bazı ayetlerin sırasıyla İbrani alfabesinin harfleriyle başlamasıdır. Yani mesela Mezmurdaki 9+10,34, 37,111,112,119 ve 145. bölümlerde olduğu gibi burada her başlayan ayet alef, bet, gimel, dalet (a,b,c,d,) diye sırasına göre devam eder. Mezmurların Türkçe veya diğer dillerdeki çevirilerinde bu sıralama dolayısıyla görülmez.
Mezmurlardan bir örnek:
Mezmurlar 20
Sıkıntılı gününde RAB sana yanıt versin,
Yakup'un Tanrısı'nın adı seni korusun!
2 Yardım göndersin sana Kutsal Yer'den,
Siyon'dan destek versin.
3 Bütün tahıl sunularını anımsasın,
Yakmalık sunularını kabul etsin! Sela
4 Gönlünce versin sana,
Bütün tasarılarını gerçekleştirsin!
5 O zaman zaferini sevinç çığlıklarıyla kutlayacağız,
Tanrımız'ın adıyla sancaklarımızı dikeceğiz.
RAB senin bütün dileklerini yerine getirsin.
6 Şimdi anladım ki, RAB meshettiği kralı kurtarıyor,
Sağ elinin kurtarıcı gücüyle
Kutsal göklerinden ona yanıt veriyor.
7 Bazıları savaş arabalarına,
Bazıları atlarına güvenir,
Bizse Tanrımız RAB'be güveniriz.
8 Onlar çöküyor, düşüyorlar;
Bizse kalkıyor, dimdik duruyoruz.
9 Ya RAB, kralı kurtar!
Yanıt ver bize sana yakardığımız gün!
4 kutsal kitap diye bir program var, onda hepsi mevcut, kuran, kuranın farklı yazarlar tarafından meali, tevrat, zebur incil vs.
Zebur derken... Mezmurlar'da sadece dua değil, okkalı beddualar da bulunur. Hem de günümüz Evrensel İnsan Haklarına ve Humanizm anlayışına çok ters düşecek beddua şekilleri. Böyle bedduaların bir kutsal kitapta bulunması ve vahşetin kutsallaştırılması ise ayrıca düşündürücüdür. Bu da eski çağlarda var olan savaşcı ve barbar zihniyet yapısını ortaya koyuyor.
Mezmurlar 137:9 gibi..
"Ne mutlu senin yavrularını tutup
Kayalarda parçalayacak insana!"
Zebur derken... Mezmurlar'da sadece dua değil, okkalı beddualar da bulunur. Hem de günümüz Evrensel İnsan Haklarına ve Humanizm anlayışına çok ters düşecek beddua şekilleri. Böyle bedduaların bir kutsal kitapta bulunması ve vahşetin kutsallaştırılması ise ayrıca düşündürücüdür. Bu da eski çağlarda var olan savaşcı ve barbar zihniyet yapısını ortaya koyuyor.
Mezmurlar 137:9 gibi..
"Ne mutlu senin yavrularını tutup
Kayalarda parçalayacak insana!"
Ama burada Babil imparatorlugundan bahsediyor. Mecaz var yani gercekten cocuklari kayalarda parcalamaktan bahsetmiyor, gelecek nesillerin Babil tutsakligina son vermesinden bahsetmisler
Ama burada Babil imparatorlugundan bahsediyor. Mecaz var yani gercekten cocuklari kayalarda parcalamaktan bahsetmiyor, gelecek nesillerin Babil tutsakligina son vermesinden bahsetmisler
"Babil'in yavruları" ifadesi açıkça çocukları kast ediyor, bunu mecazi anlamda kullanmış olsa da bu besbelli komşu düşmanların gözünü tehditle ve bir insanlık vahşetiyle korkutmak amacıyla kullanılmış bir ifade. Şayet çocukları kast etmek istemesem daha dikkatli bir ifade olan Babil'in gelecek nesillerini sözcüğünü kullanırdım. Hatta "Babil'in torunları" ifadesi de torunlar çok genç veya yetişkin insanlar da olabileceği için mecazi anlamda kullanmak için "yavrular" ifadesinden daha isabetli olurdu.
Bunun yanında bu ayetin İngilizcesinde de "çocuklar" ifadesi kullanılır:
" He will catch your children and hit them with a rock.
He will be very happy then!"
Mezmurun tamamini asagida veriyorum. Artik mecaz mi yapilmis yoksa gercekten cocuklari kayalara vurmaktan mi bahsedilmis herkez kendisi karar versin
1 Babil ırmakları kıyısında oturup Siyon'u andıkça ağladık;
2 Çevredeki kavaklara Lirlerimizi astık.
3 Çünkü orada bizi tutsak edenler bizden ezgiler, Bize zulmedenler bizden şenlik istiyor, "Siyon ezgilerinden birini okuyun bize!" diyorlardı.
4 Nasıl okuyabiliriz RAB'bin ezgisini El toprağında?
5 Ey Yeruşalim, seni unutursam, Sağ elim kurusun.
6 Seni anmaz, Yeruşalim'i en büyük sevincimden üstün tutmazsam, Dilim damağıma yapışsın!
7 Yeruşalim'in düştüğü gün, "Yıkın onu, yıkın temellerine kadar!" Diyen Edomlular'ın tavrını anımsa, ya RAB.
8 Ey sen, yıkılası Babil kızı, Bize yaptıklarını Sana ödetecek olana ne mutlu!
9 Ne mutlu senin yavrularını tutup Kayalarda parçalayacak insana!
http://incil.info/kitap/Mezmurlar/137
Bu arada mezmurlarda siklikla "Rab Kayamdir" ifadesi gecer. Burada kaya tanri anlaminda kullanailiyor yani. Tanrinin gucuyle Babil'i yenmekten bahsetmisler sadece. Cocuklari kayalara vurmak falan yok
Bu arada mezmurlarda siklikla "Rab Kayamdir" ifadesi gecer. Burada kaya tanri anlaminda kullanailiyor yani. Tanrinin gucuyle Babil'i yenmekten bahsetmisler sadece. Cocuklari kayalara vurmak falan yok
Eski Ahit'te hiçbir mecazi anlama yer vermeyecek şekilde, savaş ve saldırılarda küçük çocukların da İsrailliler yani bizzat Tanrı halkı tarafından katledildiği yazılmış ve belirtilmiş olduğu için Mezmurlardaki ifadeye pek mecazi anlam olasılığı veremiyorum. Dervişin fikri neyse zikri de oymuş..