PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Kadınların daha dindar olduğu görüşüne katılıyormusunuz?

TurkceRap
24-09-2011, 14:30
Daha önce agnostik.org da kadınların daha fazla oruç tuttuğuna dair bir başlık hatırlıyorum, bugün de kadınların daha dindar oluşuna dair bazı okumalarım oldu, Tabî kadınlar da erkekler gibi farklı farklı kişiliklere sahip olmakla beraber indarlık kelimesinden ne anladığımız da önemli.

Peki sizlerin bu konuda görüşleri nelerdir?

Buna ek olarak gelenekçilik dediğimiz şey dolayısıyla salt erkek egemen bir kültürün hegamonyası olmayabilir mi?

aslında alt başlık olarak beraberinde bunu da tartışabiliriz...

yamans
24-09-2011, 14:36
Kadınlar radikal olmaya daha meyillidir.

turko
24-09-2011, 15:01
din , güçsüzlük ile ters orantılıdır sayın turkcerap şöyle ki güçlü insan yardım isteyeceği bir allah'a çok fazla gerek duymaz ama zayıf, yoksul , hasta sürekli allah der ; sığınacak başka limanı yoktur çünkü ...

karl marx din halk afyonudur derken belkide yoksul insanların kendini uyuşturmaları için başka seçenekleri olmadığından mütevellit dine sarıldıklarınıda vurgulamak istemiş olabilir .

nihayetinde kadınlar erkek egemen bir toplumda daha zayıf oldukları için dindar olmaları normaldır .

konuyla alakalı bir hocamdan bir örnek :

2 yıl kadar önce yanlış hatırlamıyorsam urfa'da kutlu doğum haftasında kadınlar bir araya gelmiş , 40 bin kadar kadın başlamışlar ağlamaya ilahiler eşliğinde ya muhammed diyerek ...

hocamın konuya yorumu : ya gülüm şimdi hayatlarında yaptıkları en fazla suç komşu kadının çamaşırlarının üstüne halı silkelemek olan bu kadınlar nasıl oluyorda böyle ağlıyor , bu ne cehalet bu nasıl bir inanç ...

TurkceRap
24-09-2011, 15:14
din , güçsüzlük ile ters orantılıdır sayın turkcerap şöyle ki güçlü insan yardım isteyeceği bir allah'a çok fazla gerek duymaz ama zayıf, yoksul , hasta sürekli allah der ; sığınacak başka limanı yoktur çünkü ...

karl marx din halk afyonudur derken belkide yoksul insanların kendini uyuşturmaları için başka seçenekleri olmadığından mütevellit dine sarıldıklarınıda vurgulamak istemiş olabilir .

nihayetinde kadınlar erkek egemen bir toplumda daha zayıf oldukları için dindar olmaları normaldır .

konuyla alakalı bir hocamdan bir örnek :

2 yıl kadar önce yanlış hatırlamıyorsam urfa'da kutlu doğum haftasında kadınlar bir araya gelmiş , 40 bin kadar kadın başlamışlar ağlamaya ilahiler eşliğinde ya muhammed diyerek ...

hocamın konuya yorumu : ya gülüm şimdi hayatlarında yaptıkları en fazla suç komşu kadının çamaşırlarının üstüne halı silkelemek olan bu kadınlar nasıl oluyorda böyle ağlıyor , bu ne cehalet bu nasıl bir inanç ...

Şimdi şöyle birşey söyliyim, Bunun üzerine yapılan değerlendirmelerde Kadınların erkeklere göre daha az risk almaya meyilli olduğu söylenmiş, tabi sadece gelişmemiş ya da gelişmekte olan ülke toplumlarında değil, Batı toplumuunda dahi diğer toplumlara oranla kadınla-erkek arasındaki dindarlık eğilimi farkı azalsa da orada da böyle birşey olduğuna dair istatistikler var.

biz tabuları yıkıyoruz ama bazen bunun yerine yenilerini koyuyoruz, bazı konularda o kadar ezbere söylemler geliştirmişiz ki, bunun aksini söyleyene hücum ediyoruz.

turko
24-09-2011, 15:18
bilmiyorum benim yorumum o yönde birden fazla sebebi olabilir tabi ama bence riskte bir güç işidir , 100 ps gücünde ki bir araçla 500 pslik bir araşların sahipleri güçleri oranında risk alırlar sonuçta değil mi ; ayrıca dikkat et kendi düşünceni savunmayana karşı hücum etmenin kötülüğünün düşüncesi sende bir tabu oluşturmasın , tabular her yerde olabilir ...

saygılar

jadi
24-09-2011, 15:38
Aslinda islam dini kadinlari cok fazla asagiladigi halde kadinlar daha dindar oluyorlar. Kurandaki ifadelere bakacak olursak kadinlar sadece allahin erkeklere bahsettigi nimetlerden biri. O zaman kadinlarin dindar olmalarinin mantigi ne? Hemde bu cagda?

Bu biraz ezen-ezilen iliskisiyle alakali olabilir. Toplumda ezilen bireyler daha dindar olma egilimdeler. Mesela fakirler daha dindardir. Ama ezilen dedigimiz kisi kim? Fakir-ezilen sinifina dahil bir erkek evde karisini daha cok eziyor olabilir. Ayni sekilde o ezilen kadinin, gelinini veya kumasini daha zok eziliyor olmasi muhtemel. Bu boyle zincirleme bir bicimde devam ediyor. Ezilen ve magdur edilen sahislar haklarini hicbir sekilde arayamiyorlar. Psikolojik destek oldugu icin dini inanca siginiyorlar. Cunku bu dunyada maruz kaldiklari haksizliklarin hesabinin ote dunyada sorulacak olma dusuncesi onlari rahatlatiyor. Bu sekilde tutunma gucu buluyorlar.

Sonuc olarak cok ezilen ama hicbir sekilde hakkini arayamayan siniflarin dindarlasmasi dogaldir. Ayrica bizim eziliyor diye tanimladigimiz gruplar, kendi hakimiyet alanlari icerisinde son derece despot birer sahis olabiliyorlar.

TurkceRap
24-09-2011, 16:11
bilmiyorum benim yorumum o yönde birden fazla sebebi olabilir tabi ama bence riskte bir güç işidir , 100 ps gücünde ki bir araçla 500 pslik bir araşların sahipleri güçleri oranında risk alırlar sonuçta değil mi ; ayrıca dikkat et kendi düşünceni savunmayana karşı hücum etmenin kötülüğünün düşüncesi sende bir tabu oluşturmasın , tabular her yerde olabilir ...

saygılar

Ben zaten Eski tabuların yerine yenilerini koymamak lazım dedim,Bu sözümde senin yanlış bulduğun kısım neresi???

TurkceRap
24-09-2011, 16:17
Aslinda islam dini kadinlari cok fazla asagiladigi halde kadinlar daha dindar oluyorlar. Kurandaki ifadelere bakacak olursak kadinlar sadece allahin erkeklere bahsettigi nimetlerden biri. O zaman kadinlarin dindar olmalarinin mantigi ne? Hemde bu cagda?

Bu biraz ezen-ezilen iliskisiyle alakali olabilir. Toplumda ezilen bireyler daha dindar olma egilimdeler. Mesela fakirler daha dindardir. Ama ezilen dedigimiz kisi kim? Fakir-ezilen sinifina dahil bir erkek evde karisini daha cok eziyor olabilir. Ayni sekilde o ezilen kadinin, gelinini veya kumasini daha zok eziliyor olmasi muhtemel. Bu boyle zincirleme bir bicimde devam ediyor. Ezilen ve magdur edilen sahislar haklarini hicbir sekilde arayamiyorlar. Psikolojik destek oldugu icin dini inanca siginiyorlar. Cunku bu dunyada maruz kaldiklari haksizliklarin hesabinin ote dunyada sorulacak olma dusuncesi onlari rahatlatiyor. Bu sekilde tutunma gucu buluyorlar.

Sonuc olarak cok ezilen ama hicbir sekilde hakkini arayamayan siniflarin dindarlasmasi dogaldir. Ayrica bizim eziliyor diye tanimladigimiz gruplar, kendi hakimiyet alanlari icerisinde son derece despot birer sahis olabiliyorlar.

Dindarlığın refah düzeyi ile de alakalı olabileceği doğrudur, fakat yukarıda da bahsettiğim üzere Batı toplumlarında da diğer toplumlardaki kadar olmasa da erkek ve kadınlar arasında dindar olma açısından bir miktar fark var.

jadi
24-09-2011, 16:21
Ben zaten Eski tabuların yerine yenilerini koymamak lazım dedim,Bu sözümde senin yanlış bulduğun kısım neresi???

Sen yeni tabular derken neyi kastettin? O kismi ben pek anlamadim.

turko ise kadinlarin yaradilis itibariyle erkeklerden daha gucsuz ve alt seviyede olduklarini ve o yuzden dindar olduklarini dusunuyor sanirim. Kadinlarin zayif kabul edilmesi sadece dindarlarda karsilasilan bir durum degildir zaten. Toplumsal bir olgudur bu

TurkceRap
24-09-2011, 16:47

turko ise kadinlarin yaradilis itibariyle erkeklerden daha gucsuz ve alt seviyede olduklarini ve o yuzden dindar olduklarini dusunuyor sanirim. Kadinlarin zayif kabul edilmesi sadece dindarlarda karsilasilan bir durum degildir zaten. Toplumsal bir olgudur bu

Senin söylediğine yakın birşey kastetmiştim aslında, ek olarak gelenekçiliğin sadece eril birşey olmadığını, ama konuyu ezber retoriklerle siyah-beyaz haline getirdiğimizi söyledim, Yani doğrudan Türko'nun iletisine yönelik birşey değildi.

istatistik
24-09-2011, 16:50
Erkek egemen toplumda gündelik hayatın dışına itilen kadınlarda dine yönelme eğiliminin daha fazla olduğunu gözlemleyebiliriz. Bunu eve kapatılan kadınların alternatif uğraşlara yönelmeleri şeklinde de yorumlayabiliriz. Çalışan kadınlara baktığımız zaman da çıkarımımın daha da desteklendiği görülür. Buna ek olarak, toplumdaki muhafazakarlaşmanın arttığını göz önünde bulundurursak hem kadınlarda hem de erkeklerde dine yönelmenin artması sürpriz olmayacaktır.

TurkceRap
24-09-2011, 16:58
Erkek egemen toplumda gündelik hayatın dışına itilen kadınlarda dine yönelme eğiliminin daha fazla olduğunu gözlemleyebiliriz. Bunu eve kapatılan kadınların alternatif uğraşlara yönelmeleri şeklinde de yorumlayabiliriz. Çalışan kadınlara baktığımız zaman da çıkarımımın daha da desteklendiği görülür. Buna ek olarak, toplumdaki muhafazakarlaşmanın arttığını göz önünde bulundurursak hem kadınlarda hem de erkeklerde dine yönelmenin artması sürpriz olmayacaktır.

toplumun muhafazakarlaşması konusunun göreceli olduğunu düşünmekle beraber, konunun ana fikri şu, Kadınların erkeklere göre daha dindar olduğu fikrine katılıyormusunuz?

Vandenys
24-09-2011, 17:16
dindar değiller, dindar görünmek zorunda bırakılmışlar.

istatistik
24-09-2011, 17:53
toplumun muhafazakarlaşması konusunun göreceli olduğunu düşünmekle beraber, konunun ana fikri şu, Kadınların erkeklere göre daha dindar olduğu fikrine katılıyormusunuz?

Vandeys'in de dediği gibi koşullar gereği dindarlığa sürüklenmişler.

turko
24-09-2011, 19:13

sayın cadi ben toplumdan kaynaklı bir zayıflık olduğunu düşünüyorum amazonlarda kadınların daha zayıf olduğunu düşünmek garip olur , cinsiyet ayrımcılığı tarzım değil ...

turkcerap demek istedigim tabuları yıkarken herşeye karşı gelip farklı bir tabuda biz yaratmayalım , ateizmi din ilan etmek gibi .

TUBA
25-09-2011, 13:52
kadınların daha dindar olmasının tek sebebi gene dindir, bahsedilen islamiyetdir. kuranda kadınlara yönelik düşünceler bellidir ve bu bakış açısı ile yetiştirilen bir kız çocuğu bu bilgilerin doğruluğundan şüphe duymayacaktır. ben en yakın örneğini yaşadığım için biliyorum. benim düğünüm olduğunda eski eşimin annesi beni ertesi gün bir odaya çekip "bizde erkek daime haklıdır erkek ne derse o olur" demişti. bu bakış açısına sebep olan belliki kurandan başkası değil. ve bu zihniyete sahip kadın kaderine boyun büküp yanlış olan bu zihniyeti doğruymuş gibi yaşar. bence olay budur.

TurkceRap
25-09-2011, 14:35
sayın cadi ben toplumdan kaynaklı bir zayıflık olduğunu düşünüyorum amazonlarda kadınların daha zayıf olduğunu düşünmek garip olur , cinsiyet ayrımcılığı tarzım değil ...

turkcerap demek istedigim tabuları yıkarken herşeye karşı gelip farklı bir tabuda biz yaratmayalım , ateizmi din ilan etmek gibi .

Böyle birşey söylemedim zaten...

TurkceRap
25-09-2011, 14:44
konu Genellikle Türkiye toplum yapısındaki kadın ekseninde alınmış, fakat, Tüm dünya için bu konuda neler düşünüyorsunuz.

Yani size göre bu konu sadece Türkiyeye ya da Müslüman toplumlara has bir konumudur, diğer toplumlarda nasıl olduğunu düşünüyorsunuz vs...

AlbatrosS
25-09-2011, 21:11
Bu mevzuda elde somut istatistiki çalışmalar olmadığı için(en azından benim bildiğim) bir şey söylemek güç. Ancak dinler doğaları gereği erkek egemen olgulardır. En azından tarihsel süreçlerde gelinen nokta bu. Bu durumda şöyle düşünebiliriz: Din, içerik olarak metafizik bir soyutlamadır; ancak gündelik yaşamda otoriter bir ilişki biçimidir. Tüm otoriter ilişki türlerinde olduğu gibi dinler de en başta ''iktidar'' olanın ihtiyacı olan düşünce kalıplarırıdır. Şu haliyle kadınların daha dindar olduklarını söylemek güç; zira, iktidara ihtiyaç duyan kadınlardan çok erkeklerdir yahut erkek egemen akıl. Öznel fikrime gelince: Gerek dünyada gerekse Türkiye'de kadınlar erkeklerden daha fazla ''muhafazakar'' dindar olamaz; zira, dünyayı kadınlar yönetmez. İktidarlar erildir ve bu geneli kapsar.

spartacus
25-09-2011, 22:14
Dinin doğasıda önemli burada, insanlar ezildikçe, çaresizleştikçe medet duygusu artar. Bu halde kaynak dindarlık mı? İmdat duygusu mu? karar vermek de gerekir.

istatistik
25-09-2011, 22:25
Bu mevzuda elde somut istatistiki çalışmalar olmadığı için(en azından benim bildiğim) bir şey söylemek güç. Ancak ...

Haklısınız. Elde istatistiki bir çalışmanın olmaması bir yargıya varmayı zorlaştırıyor. Ancak burada sorun yine dindarlığın kendisi. Çünkü bunun derecesini ölçecek herhangi bir sistem yok.

Pek çok yurt dışı çalışmada bunu "Pazarları Kiliseye Gider misiniz?" şeklinde dahil etmeye çalışırlar. Bu onlar için bile yetersizken müslüman ülkelerde tamamen işlevsiz oluyor. Çünkü islam dinine göre kadınlar cuma namazına gidemyor(kıyas açısından). Bu da sağlıklı veri toplanamamasına neden oluyor.

Kadınların cuma namazına gidememesi cinsiyet ayrımının farklı bir ayağını oluşturuyor. Yani sayın Tuba'nın da dediği gibi kadınları dindar yapan yine islamın kadına bakışı. Hayattan dışlanıp eve kapatılıyor. Modern çağdaki yaşam tarzının da neredeysa tamamı kadına yasak sayılıyor. Kadına da dine yönelmekten başka çıkar yol bırakmıyor. Çünkü islam hükümleri ile kadınları korkutuyor.

AhbAp
25-09-2011, 22:26
Sadece kişisel gözlemime dayanarak konuşuyorum ve bu nedenle de ağırlıklı olarak Türkiye sınırlarından bahsedebilirim. Kadınlar, erkeklerden daha dindar!

Çünkü kadının başka şansı ya da meşgalesi yok!

Ekonomik özgürlüğü yok, evinde hizmetçi, seks kölesi! Çoğunun hayatı, yan komşu ile ilişkileri boyutunda!

En çok umuda ihtiyacı olan o! Bu hayattan en çok nefret eden, başka bir aleme en çok gereksinen o! Fakat inandığı din, onu zerre sallamıyor, farkında değil. Ama ihtiyacı olan yalan, ona söylemlerle yeterince sağlanıyor, orası başka!

Batı ülkelerinde kadınların o kadar dindar olduklarını sanmıyorum (biliyorum diyemiyorum). Dindarlığa en çok ihtiyaç duyanlar, en çok ezilenler. Aslında bu noktada bu işin kadını-erkeği yok ama genelleme yapmak ihtiyacı doğuyorsa, İslam ülkelerinde kadınlar daha dindar gibi. Bu kadar aşağılanmaya katlanmanın başka ne gibi bir açıklaması olabilir, hızlıca düşününce kestiremiyorum açıkçası.

TUBA
25-09-2011, 22:41
Fakat inandığı din, onu zerre sallamıyor, farkında değil.

cümlenin sonunda da yazdığın gibi farkında değil, çünkü kadınlarla ilgili kuran ayetlerini doğru kabul ederek yaşıyor. o kadınlar için itaatkar olmak bir meziyet hatta ve hatta cennete gitmek için en önemli belge. herşey cennete gidebilmek için. o tip kadınlardan şu sözleri sık duymuşuzdur; kocamdır yapar, severde döverde, bunun yanında kocasının eve başka kadın getirmesine ses çıkarmaz vs. çünkü bilir ki sesi çıkarsa itaatkar olamaz dolayısıyla cenneti hak edemz. malesef üzücü tablo bu. beni en çok kurandan/ islamiyetten soğutan maddeler.
batı ülkeleri dinleri gereği eşit sayılıyor zaten, eşitliği elmanın yarısı benzetmesiyle pekiştirir incil. herşeyden daha çok eşine sevgi ve saygı duyman gerektiğini savunur. bunun içindir ki batılı ülkelerde kadın en az erkek kadar söz sahibidir. üstelik gelinen bu dönemde kadınların ekonomik özgürlüğünün de olması eklenince kadının sözü bir nebze daha fazla geçiyor diyebiliriz. şöyle anlatayım, batılı bir kadınla evli olduğunuz düşünün ve yaptığınız bir hatada size kapıyı gösterip evden kovabilir. açıkcası işine gelmiyorsa defol der :)

istatistik
25-09-2011, 23:26
batı ülkeleri dinleri gereği eşit sayılıyor zaten, eşitliği elmanın yarısı benzetmesiyle pekiştirir incil. herşeyden daha çok eşine sevgi ve saygı duyman gerektiğini savunur...

Aslında incilde de kadını yok sayan ayetler fazlasıyla mevcuttur. Bir kaç örnek:

Timothy 2:12

I do not permit a woman to teach or to have authority over a man; she must be silent.

Corşnthians 14:34

women should remain silent in the churches. They are not allowed to speak, but must be in submission, as the Law says.

And a man will choose...any wickedness, but the wickedness of a woman...Sin began with a woman and thanks to her we all must die" Ecclesiasticus, 25:18, 19 & 33.

açıkçası incil'e pek hakim değilim ama kadına değer verilmediği konusunda bazı yazılar okumuştum.

TUBA
25-09-2011, 23:31
Aslında incilde de kadını yok sayan ayetler fazlasıyla mevcuttur. Bir kaç örnek:

açıkçası incil'e pek hakim değilim ama kadına değer verilmediği konusunda bazı yazılar okumuştum.

doğrudur sevgili istatistik, sonuç olarak bende incili 1 defa okudum ama yurtdışında kaldığım süre içinde edindiğim bilgilere göre yazdım.

siparisci
26-09-2011, 13:48
Hiç biri çokeşliliği, dövülmeyi, erkeklerden aciz görünmeyi vesayre istemez ama kuranda bunların olmadığını düşünür. Eğer kuranda görürse şer odaklarının mealleri olduğunu savunur.

Yani şöyle diyebiliriz. Kadınlar daha cahil kaldıkları için daha dindar olmaya mecbur edilmişlerdir. Ama umuyorum ki bir gün herkes o kitabı okuyacak.

TUBA
26-09-2011, 16:01
Ama umuyorum ki bir gün herkes o kitabı okuyacak.

merak etme bugün değilse bile elbet birgün kitap kendisini yok edecek.

TurkceRap
26-09-2011, 18:22
İncilde de Kadının erkeğe itaat etmesi gerektiğine benzer 1şey okuduğumu hatırlıyorum.

Hristiyanlık öğretisi İslamdan farklı olarak poligamiyi yasaklamış, Bir de kadın-erkek ilişkilerinde Tarafların birbirini görmesine hoşgörülü yaklaşıyor, tabi incile ve hristiyanlığa daha fazla hakim olan arkadaşlar farklı eklemeler de yapabilir.