PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : ALLAHI SINIRLAMAK MÜMKÜN DEĞİLDİR

Russell
24-01-2005, 04:29
Allah sonsuz bir varlıksa, ne bu dünyada, ne ahirette Allah''la insan arasında hiçbir ilişki olamaz; dolayısıyla Allah düşüncesi insanın kafasına hiçbir zaman girmeyecektir. İnsanın bu hayatta olduğundan daha aydın olacağı diğer bir hayatta (ahiret hayatında) bile, Allah''ın sonsuzluğu, Allah düşüncesiyle insanın sınırlı zekası arasına öyle bir uzaklık koyar ki, insan, ahirette de dünyada olduğundan fazla Allah''a akıl erdiremeyecektir. Bundan, açıkça şu sonuç çıkar: Allah düşüncesi ahirette de insan için bu dünyada olduğundan daha anlaşılır bir şey olmayacaktır. Bundan şu da çıkar: Melekler, Archange''lar1, Seraphin''ler2 gibi üstün zekalar dahi Allah hakkında, bu dünyada hiçbir fikri olmayan insandan daha çok fikre sahip olamazlar.

1 Büyük melekler: Cebrail, Azrail gibi.
2 Melaikei mükerremenin israfiliyyun denilen sınıfı.

Kaynak:Jean Meslier-Sağduyu

24-01-2005, 09:25
Konuyu anlasilmasi acisindan biraz daha acarsan sevinirim.

Russell
25-01-2005, 04:01
YETERİNCE AÇIK.
BUNDAN DAHA FAZLA AÇIK OLAMAZ.

25-01-2005, 15:29
O zaman ben konuyu anladigim kadariyla aciklayim.
Bunu yazan her kimse biraz yazmis olmak icin yazmis.
Allah ile insan arasindaki iliski Allah''in sonsuz olmasindan dolayi olusamaz.Yani sonsuzluk iliskiyi bozuyor.

"Hic bir sey yoktan varolmaz,vardan yok olmaz" dusuncesine gore hareket edelim.Madde vardir,yoktan varolmamistir ve yok olmayacaktir.Yani madde sonsuzdur.

Bu durumda biz maddeyi anlamayacakmiyiz?Madde ile iliskimiz olmayacakmi?Biz madde degilmiyiz?Sanirim bu yazdiklarimda yeterince acik.

Russell
26-01-2005, 01:52
O zaman ben konuyu anladigim kadariyla aciklayim.
Bunu yazan her kimse biraz yazmis olmak icin yazmis.
Allah ile insan arasindaki iliski Allah''in sonsuz olmasindan dolayi olusamaz.Yani sonsuzluk iliskiyi bozuyor.

evet bir bakıma böyle demek istediği şey sınırsız bir tanrının sınırlı bir akıl dolayısıyla sınırlı bir canlı olan insan tarafından algılanması mümkün değildir.

"Hic bir sey yoktan varolmaz,vardan yok olmaz" dusuncesine gore hareket edelim.Madde vardir,yoktan varolmamistir ve yok olmayacaktir.Yani madde sonsuzdur.

Bu durumda biz maddeyi anlamayacakmiyiz?Madde ile iliskimiz olmayacakmi?Biz madde degilmiyiz?Sanirim bu yazdiklarimda yeterince acik.

Kendin durumu açıklamışsın zaten madde sonsuzdur ve maddeyi algılayabiliyoruz çünkü bizde maddeyiz ama biz allah değiliz fark bu.Ki buna rağmen kendi özümüz olan maddeyi bile sonsuz boyutta algılayamıyorken allahı nasıl algılayacağız?

26-01-2005, 02:13
Jean Meslier kardesimiz Allah''i anlamamizi sonsuzluk nedenine bagliyor.Yani sonsuz olan seyler insan tarafindan algilanamaz diyor.Allah "Allah" oldugu icin degil "sonsuz" oldugu icin algilanamaz diyor.Bu durumda maddede sonsuz oldugu icin algilanamaz.
Bu benim mantigim degil Jean Meslier kardesimizin mantigidir.Yada mantiksizligidir.

Russell
26-01-2005, 03:50
Dediğinden hiç bir şey anlamadım.