Orijinalini görmek için tıklayınız : ugurmania'dan merhaba
ugurmania
08-09-2006, 01:59
Sodomo uyarın için teşekkürler daha yeniyim :D
Arkadaşlar hepinize selamlar. Siteyi keşfettiğimden beri bilgisayarımın başından kalkamadım. Burada yazdıklarınız tartışma ve bilgi paylaşımı açısından çok güzel. Kiminiz müslüman( ister mantığıyla ister körü körüne) kiminizse kendini bilimsel ( ister mantığıyla ister körü körüne) olarak tanımlıyor.
Bence bunlar zıt olgular değil. Benim fikrimi merak ediyorsanız: Ben bilime sonuna kadar inanıyorum. sizin yazdıklarınızı okudum. ben Allah'ın varlığına inanıyorum. Bence onun varlığını veya yokluğunu ispatlamaya kalkmayalım. Zaten başaramayız. Bir şeyin yokluğu nasıl ispatlanabilir ki.
İnsan iradesi sınırlıdır. Yani insan her soruya cevap veremez. hayatın başlangıcını düşünürsünüz. Bir şeyler bulunur ama peki onun olma sebebi nedir alın size yeni bir soru. Yani bilim sürekli sorar. aklı olan ve bilimsel düşünen herkes bunun bir sonu olmayacağını bilir. İşte bu aşamada inançlar devreye girer. İnanırsın veya inanmazsın. Ben inanıyorum. Ama kimse beni bilimle çeliştiremez. bilimle imanı karşılaştıranlar hiç de bilimsel hareket etmiyorlar. Öyle tanıdıklarım var ki sadece ona öyle öğrettiler diye karşı çıkıyor. Öyleleri de var ki herkes inanıyor diye inanıyor. Allah, insana çalıştığından başkası yoktur der. Elbetteki bilimi sonuna kadar öğreneceğiz. Ama bu imana ters düşmeye sebep değil ki. Eğer inanmıyorsanız dini ve kutsal kitabı o çerçeveden görürsünüz hep hata aramaya kalkarsınız ve belki de bulduğunuzu sanırsınız. Tam tersi de mümkün. Bana göre bilim insanları Allah'ı daha iyi anlayanlardır. Sonsuz büyüklükte bir evrende bir nokta kadar olan ve bana göre bu durumda aciz olan biz insanlar, nasıl olur da bir yaratıcının olduğuna inanmayalım. Ve bu mucizeleri gördükten sonra.
Bilim bir şeyin nasıl olduğunu açıklar ama nedenini açıklayamaz. burası çok önemli. hayat bir mucizedir ve hiç bir şey tesadüfi değildir. yüzyılımızın kuramı Kaos kuramı düzensizliğin bile bir düzeni olduğunu ileri sürer ve bir çok kanıt sunar.
Hiç bir şekilde bir yaratıcının olmadığını ispatlayamazsınız. Ama varlığına inanabilirsiniz Bilim bilim deyip onu yanlış anlamayalım. bilimsel düşünen arkadaşlarımın nasıl oluyor da metafiziği anlamadıklarını ben anlayamıyorum. Neyse herkes inancında özgürdür. Ama yeter ki kendi inancı olsun. Burada kibirli asalaklar gibi tartışmayalım. yapıcı olalım. Karşı tarafın düşüncelerine değer verin ve acaba o doğru olabilir mi diye mutlaka uzun uzun düşünün.
Uzun süren düşünmelerimden sonra karar verdim. Bunun aslında hiç bir şeyle ilgisi yok. Tek bir olay var. İnanırsın veya inanmazsın. Çok şükür. ben inanıyorum. Her ne kadar onu kötü anlayan veya işine öyle gelen, onu kullananlar olsa da. insanları ondan soğutsalar da. bu güzelliklere inanıyorum.
sodomo--
08-09-2006, 02:18
Sevgili Ugurmania, herşeyden önce hoşgeldin demek isterim.
Kusura bakmazsan ilk yazında seni uyarmak zorunda kalacağım çünkü maalesef hiç "satır boşlukları " bırakmamışsın yazında ve bu haliyle gözlerimiz için bir eziyet oluyor yazını okumak. Eğer bu yazını 3-4 ayrı paragrafa bölersen çok büyük bir iyilik yapmış olacaksın yazını okumak isteyenlere.
Anlayışın için şimdiden tşekkkür ederim.
sodomo--
08-09-2006, 06:45
Sağolasın Uğur, harika olmuş, bak şimdi rahat okunuyor.
Sevgili *ugurmania hoş geldin.
* *
* Neyse herkes inancında özgürdür. Ama yeter ki kendi inancı olsun. Lütfen inancınızı sorgulayın ve samimi olun. kibirli olmayın. Burada kibirli asalaklar gibi tartışmayalım. yapıcı olalım. hatalı olduğunuzda hatanızda ısrar etmeyin. Karşı tarafın düşüncelerine değer verin ve acaba o doğru olabilir mi diye mutlaka uzun uzun düşünün.
* inancınızı sorgulayın ve samimi olun demişsin burada zaten inancını sorgulamış ve samimi olarak düşüncelerini ortaya koymuş insanlar var.sanırım inancını sorgulaması ve samimi olması gereken sensin ama anladığım kadarıyla
Burada kanıt diye sunulanlar da öyle komik ki aslında
diyerek sorgulamak değil körü körüne itaadi seçmişsin.ortaya konulan senin komik dediğin bilen lerin bile kılıf takıp kulp takıp anlatmaya çalıştığı konular ve bakacağız sen nasıl *kulplar takıp,kılıflar hazırlıyacaksın tekrar hoş geldin.
liopleurodon
08-09-2006, 17:22
Bilim bir şeyin nasıl olduğunu açıklar ama nedenini açıklayamaz. burası çok önemli. Örneğin Firavun ölmeden son anda iman etti ama kabul olunmadı, denize gömüldü denir. Ve Kur'an da insanlara ibret olması için denizden yükseltileceği yazmaktadır. Bunu herkes bilir. Firavunun secdeye varmış cesedi denizden çıkarılmıştır ve *ingilterede müzede sergilenmektedir.
Herneyse, tıp okuyacam, tıbbı kazanacam diye OSS hazırlık kitaplarını kafayı çok fazla gömmüşsün. Sonuç, dünyadan bihaber kalmışsın. Başka bir şey yok sana konacak teşhis olarak..
Neyse, şu söylediğin doğru. Bilim, nasıllarla ilgilenir. İlk insan nasıl ortaya çıktı mesela. Bu sebepten tanrı ile bir işi olmaz. Fakat, tanrının dinleri de "nasıl" ile ilgilenir ve bir takım masallar anlatır. Ahanda Adem, Havva vs. diye mesela. Ama bilimin cevabını verdiği her nasıl sualinin dindeki karşılığıyla ters düşmesi sorun olur. Kimdi yanlış söyleyen? Din, yani tanrı mı? Yoksa, bilim mi?
İşte bu noktada, pek çok çevre çıkar, ahanda tanrının sözü doğrulandı diye yalan yanlış demeden atlar ortaya. Şu senin firavun hikayen gibi. Bugün, denizde veya deniz yakınlarından bulunmuş hiç bir firavun cesedi, mumyası vs. yoktur. Firavun mumyalarının hemen hemen tamamı, krallar vadisi gibi firavun mezarlarında bulunmuştur. Bu hikayeni iyi bildiğimiz için, sana bir referans verelim, oku ve incele..
http://www.yenisafak.com.tr/arsiv/2005/KASIM/20/zaman.html
Dinlerde, maalesef buna kabil, mucize denebilecek en küçük bir şey yoktur. Üzgünüm. Ama bu benim sorunum değildir. Dileyenin kendini kul etmesi, boyunduruk takmayı kabul etmesi kendi sorunudur. Ama benim sorunum şudur. Din adına çıkıp, "Ahanda evrim teorisi saçmadır.. İnsan maymundan değil, Adem ile Havvadan gelmiştir" diye atlanmasıdır. Yani, dinin bilimin önünü kesme çabasıdır sorun olan. Bugün elimizdeki deliller, fosiller, DNA filan her neyse, insanın maymunlarla çook uzak geçmişte aynı atalara sahip olduğunu gösteriyor. Ama, bu adem ve havva hikayesi için, elimizde eskinin masalları olduğundna başka hiç bir şey yok. Ama buna rağmen, büyük bir cüretle, hala çıkıp ahanda evrim denen darwinist düşünce çürüdü vs. vs. diyebiliyorlar..
işte mesele bu. Sen, "gerçekler" demek olan bilimin mi, masaldan ötesi olmayan dinlerin mi yanındasın bunu bir seç önce. Masalla uyutulan çocuğun rüyasında kendini prenses olarak saraylarda görüyor olması, sabah olunca uyanıp, Eminönü tramvay alt geçidinde selpak satmaya gideceği gerçeğini değiştiremez. Aynı şekilde, bu din masalları ile uyuyup, aman allah verir cezasını, öbür dünyada yakar, bu dünyada çekiyoruz ama öbür dünyada çıtır çıtır huriler bekliyor vs. rüyaları görüyor olmanız, gerçeği değiştiremez. Elinizdeki tek şey bu hayat, ve bunu nasıl yaşayıp, sizden sonrakilere neler bıraktığınız önemli olan.. Para, pul... Geçin onları, arkanızda bıraktığınız para sadece bir hiçten ibarettir. Siz ölünce o para sizin olmaktan çıkar. Sizde, kuytu bir mezarın toprağı olur kalırsınız. Eğer hatıranız insanların arasında yaşamaya devam ediyorsa, hayatınız o zaman bir anlam kazanmış olur..
Ugurmania, sitemize hosgeldin.
* Sevgili liopleurodon'in yazisindan, onemli iki gercege dikkatini cekmek isterim.
*Bilim nasillarla, din masallarla gelisir.
* *Masallari dinlerken, nasillari da ihmal etmezsin umarim.
ugurmania
08-09-2006, 20:47
sevgili liopleurodon. Yorumunu inceledim. Öncelikle benimle ilgili çok çabuk bir kanıya varmışsın ve benim dünyadan bihaber olduğumu iddaa ediyorsun. Bunu pek doğru bulmadım.
-alıntı-
Ama bilimin cevabını verdiği her nasıl sualinin dindeki karşılığıyla ters düşmesi sorun olur. Kimdi yanlış söyleyen? Din, yani tanrı mı? Yoksa, bilim mi?
---
demişsin. Bu konuda ana felsefemiz farklı. Ben ters düştüğüne inanmıyorum. Ama merak etme en az sizler kadar bilime meraklıyım. Benim de cevabını bulamadığım çok, çok soru var. Araştırmasam bu siteyi de görmezdim.
Firavun ile ilgili verdiğin linki inceledim. ayrıca teşekkürler. Burada aklıma şu geldi. Dini istismar eden o kadar fazla insan var ki, dini yanlış anlamaya neden olabiliyor. belki de dinde bile yeri olmayan hikayelerin gerçek olmdığının anlaşılmasıyla, dini reddetmek fikrine varmanın doğru olduğuna inanmıyorum. nasıl ki evrim konusunda bir bilimadamının sahtekarlık yapması evrimin çürüdüğü anlamına gelmemeliyse.
evrimi neden bütün bilimadamları kabul etmiş gibi ahkam kesilir anlamam. Ayrıca hepsi bu böyle dese de bakalım o doğru mu? İnsan düşüncelerinin göreceli olduğunu, bilimin bile hep ilerlediğini, kendi yanlışlarını bulup bazen kendini çökertme pahasına da olsa bunları açığa çıkardığını biliyoruz. Hatalarımızı görüp değiştiriyoruz.
Bilim tamamen olasılıklar üzerine kuruludur. Güneşin yarın doğacağı kesin midir? Bilimsel düşüneyim mi? Hayır. Bilim buna evet yarın güneş kesin doğacak dememelidir. Kendine ters düşmemelidir. Belki de henüz varlığı tespit edilemeyecek kadar uzakta bir cisim sonsuza yakın hızda bize doğru gelmektedir ve her şey bir anda karanlığa gömülecektir. Gayet bilimsel.
peki biz insanoğlu nasıl düşünürüz. bugüne kadar böyle olduysa bundan sonra da böyle olacaktır deriz. belki bir açık kapı da bırakırız. Yaşamak için bir bakıma doğru. Kötü olan buna o kadar alışırız ki o düşük ihtimal dediklerimizi unuturuz. sadece bu oyunun içinde kalmak, oyunun dışına çıkamamak en kötüsüdür. İnsan aslında pek de bir şey bilemez. gerçeği aramanın sonucunda bana göre büyük ihtimal varılacak yer gerçeğin bulunamayacağıdır.
Örneğin diyelim çok uzun yıllar önce kızılötesi ışınların varlığı tespit edilemiyor. E algılayamıyoruz da. peki soruyorum bu durum o zamanki insanların kızıl ötesi ışınların yok olduğuna inanmasına sebep olmalı mı?
Yani arkadaşlarım diyorum ki aslında evren ile ilgili ne kadar şey bilsek de hiç bir şey bilmiyoruz. O zaman ben buradan şuna ulaşıyorum. Her şey mümkün.
inanca geliyorum. tanrının olmadığını bana kimse ispatlayamaz. Ama ben var olduğuna inanabilirim. İnanıyorum da.
Bazen 1000 defa düşünüp 1 defa düşünen insandan daha mantıklı bir sonuca vardığına kanaat getirirsin. Ama 1001 kez düşünsen belki de 1 defa düşünenin vardığı sonuca varacaksındır. İşte Ateistler bana göre bu kısmı atlıyor. Kimisinin işine öyle geliyor. Orası burası açık, kültürsüz bir toplum yetişmesine yol açan düzensizliktense bana güzelliği emreden dine inanırım daha iyi. İnanmazsanız etrafınıza bakın. içi boş dünyalara bakın. eminim bana dini görünenlerin Yaptığı kötülüklerden söz edeceksiniz. ama bakalım onlar dini anlamış mı?
Fikirlerimi saygılı bir ortam sürdüğü müddetçe sizlerle paylaşmak isterim. Hepiniz sağlıcakla kalın...
ibrahim_z
08-09-2006, 22:09
''tanrının olmadığını bana kimse ispatlayamaz. Ama ben var olduğuna inanabilirim. İnanıyorum da''. demişsin
*tanrının olduğunuda kimse bana ispatlayamaz. sadece inanır ve inanmasının nedenlerini açıklar. bu nedenler genelde göreceledir. madem varlığını yada yokluğunu ispatlayamayız, bende inanmayabilirim inanmıyorumda.. bu gün dini inançlar dışında *varlığı yokluğu ispatlanmamış olan neye inanıyorsunuz.
* * * *dünyada herşey ihtiyaçtan doğmuştur. dinlerde buna dahil. sadece kendini iyi hisstermesi insanın o dine inanmasını gerktirmez.
* ''Örneğin diyelim çok uzun yıllar önce kızılötesi ışınların varlığı tespit edilemiyor. E algılayamıyoruz da. peki soruyorum bu durum o zamanki insanların kızıl ötesi ışınların yok olduğuna inanmasına sebep olmalı mı?'' *
* * * ben sana bugün hiçkimsenin varlığından habersiz olduğu bişeyden bahsetsem nasıl olduğunu neden olduğunu bilmesem. ama var olduğunu biliyorum. sende onun varolduğuna inan desem inanırmısın?
bu arada en başta söylemem gerekeni sonda söyleyim siteye hoşgeldin
Sevgili Uğurmania,
Sitemize hoş geldiniz.
Yazınızda bir şey dikkatimi çekti. Dindeki güzelliklerden bahs ediyorsunuz. Arkasından da dini anlamayanların kötülüklerinden söz ediyorsunuz. Yani şimdiye kadar bu insanlar dini anlayamadılar da bir siz mi anlayacaksınız. Yapmayın arkadaşım.Eğer güzellik arıyorsanız bir insan olarak kendinizde arayınız. Biz insanoğlu niye böyle garibiz. Niye kendimize güvenimiz yok. Bu güvensizliğin insana ne yararı olabilir ki...
Bir insanın güzel olabilmesi için sizce din mi gerekiyor. Din olmadan bir insan güzel olamaz mı? Aklımız ve mantığımız ne güne duruyor. Eğer o akıl ve mantığımızı iyi bir şekilde kullandığımızda göreceksiniz ki dine ihtiyacınız olmayacaktır. İşte biz ateistler de bunu yapıyoruz. Aramızdaki fark budur.
İnsan olarak kendi gücümüze inanıyoruz. Hareket noktamız insandır. İnsanın refahı ve mutluluğudur. Yaşanan olaylar kanıtlamıştır ki dinler insanlığın sorunlarını çözememiştir. Tam tersine insanlığın önünde hep bir engel olmuştur. İnsanlığa karşı bir sömürü aracı olarak kullanılmış ve gittiği her yere kan ve göz yaşı götürmüştür. Tüm bu gerçeklere rağmen halen bu dinlerin peşinden gitmeye çalışıyoruz.
Ben emekli bir öğretmenim. Size tavsiyem bir insan olarak kendinize inanınız. Eğer bir güzellik arıyorsanız o güzellik zaten sizde var. Kendi güzelliğinizi başka yerde aramanıza gerek yoktur. O güzelliğinizi keşfedip insanlığın yararına kullanınız. Bir tıp öğrencisisiniz. Konumunuz zaten bu güzelliğe elverişli. Sevgiyle kalınız...
ugurmania
08-09-2006, 22:34
Tanrının var olduğunu sana ispatlayabilirim demedim. Sadece inanırsın. Veya kendince ispatlarsın, inanırsın. Etrafına bakarsın inanırsın, yaşarsın, inanırsın. Ama iş başkalarına ispata gelince orada dur bakalım. istesem sen bana suyun 100 derecede kaynadığını bile ispatlayamazsın. Tam hatırlayamıyorum bir millet vardı sağlık niyetine idrarlarını içiyorlar ama siz onlara bunun yanlış olduğunu anlatamıyorsunuz çünkü sonuç kötü olursa "biz yanlış yapmışızdır" diyorlar. "yöntem doğru ama biz bir yerde hata yaptık". Ne diyebilirsin. Göreceli dünya, göreceli düşünceler. İnancım yüzünden beni yargılayamazlar.
---
ben sana bugün hiçkimsenin varlığından habersiz olduğu bişeyden bahsetsem nasıl olduğunu neden olduğunu bilmesem. ama var olduğunu biliyorum. sende onun varolduğuna inan desem inanırmısın?
---
demişsin. Sanırım beni yanlış anladın. ben o örneği verirken öyle her şeye inanalım manasında demedim. sadece düşünce tarzını eleştirdim. yani önyargılı olarak yokluğu kabulu eleştirdim.
diyorsun ki ben inanmıyorum. Zaten sorun yok ki senin dinin, özür diliyorum dinsizliğin sana, benim dinim bana.
Ben bunu dini konuda bilgisi olduğunu düşündüğüm birine sormuştum sordum ama tatmin edici bir yanıt alamadım. Dedi ki: inanmamakta serbestsin. Ama ben inanıyorum ve inanmamakta aslında serbest değilim. Yani inanmamak istiyorum diye değil bu dediğim. İnanmayan birine inanmamakta serbestsin demek ama onun kendi inancına göre cezalandırılacağını da bilmek. bu sorumu şimdilik soracak vakit bulamadım malum dersler felsefenin yanında hayat da devam ediyor. sorularıma son derece güzel cevaplar veren alimlerin olması beni sevindiriyor. Buradaki paylaşımlarla ufkumuz daha da genişleyecektir umarım. Her zaman açık bir kapı bırakın.