PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : LAik Mİyİz?

ngcoskun
25-01-2005, 15:04
gerçekten aklıma takıldı dün ne kadar laikiz.
laiklik ne demekti.laik bir cumhuriyet rejimi ne demekti?
bir bakalım laikliğin tanımına.
Laiklik:DİN ile DEVLET işlerinin birbirinden ayrılması.
evet laiklikle yönetilen bir çok ülke var.ve benim bildiğim -yanılıyorsam düzeltin- hiç birinde din - devlet alışverişi yok.
fakat bizde şöyle bir durum var.bizim devletimiz bir bütçe ayırmış ve bu bütçeden DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI faydalanıyor.
isminin tamamı şöyle. T.C. DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI.
şimdi dinle devlet nasıl ayrılmış oluyor nerde ayrılıyor.madem ayrı, devlet neden din işlerine karışıyor. Diyanet işleri olmasın demiyorum da neden T.C. oluyor.bunun neresi laik.???

n0thing
25-01-2005, 18:13
Okullarda din dersi veriliyor, hocalarda paralarını devletten alıyorlardu galiba. Senin dediğin diyanet işleri olayı da var.Yani laik değiliz.

explorer
25-01-2005, 18:23
inanmadıgımız birşey için vergi veriyoruz...

Türkiyede ordudan sonra en cok bütce diyanete ayrılmış durumda..

explorer
25-01-2005, 18:27
arkadaşlar aslında teknoloji ilerlediğinde
mesela diyanet için sadece muslumanlardan vergi alınsa
kişilerin" ID" leri üzerinden vergilendirme yapılsa yani

%99 musluman olan ülkede kağıt üzerinde
müslüman nufusu bence %5 lere iner..
inanan adam bile vergi vermeye yanaşmaz....

ngcoskun
25-01-2005, 18:43
%99 musluman olan ülkede kağıt üzerinde
müslüman nufusu bence %5 lere iner..
inanan adam bile vergi vermeye yanaşmaz.

evet belki ama şöyle de olabilir.
müslüman olmayan ya da allaha inanmayanların kınandığı ayıplandığı ve işlerinin hep yokuşa sürüldüğü bir ülkede pek fazla insan buna cesaret edemez diye düşünüyorum.
bir arkadaşım var.ateist olduğu halde bunu iş dünyasına yansıtmıyor -doğal olarak- ve bir müşterisinin gel beraber bir kurbana ortak olalım.ya da gel şu kurbana sende ortak ol gibi bir davranışına sırf bu yüzden hayır dememiş ve o kurbana ortak olmuştur.kendisi kendini çok iyi bildiği için bu konuda rahatsız olmamıştır.ben böyle yaptım diye düşüncelerim değişmemiştir ama yapmasaydım belki de o müşterimi kaybedecektim diye düşünmektedir.yaşamak için gerekli durumlarımız var.........
biraz acı ama gerçek durumlar........

Tolga
25-01-2005, 21:41
Tamam da laikliğin tam uygulanamadığı tek ülke türkiye değilki.Geçenlerde Ukraynanın yeni devlet başkanı da yemin töreninde anayasayla birlikte incile de el basarak yemin etti.Bence laiklik sadece Türkiyede değil bütün dünyada delinmekte.Laikliğin tam olarak anlaşılması için daha çoook zaman geçmesi gerek.

Russell
26-01-2005, 01:48
laik miyiz?
HAH! milli marşında ebediyen dinmeyecek ezan seslerinden ve hakka tapındığı için istiklali hakeden bir milleti olduğundan bahsedilen bir devletin laik olduğunu iddia etmek denize dalıpta ıslanmayacağını iddia etmek gibi birşey

Russel

26-01-2005, 03:21
Arkadaslar
nasil bir dünya istiyorsunuz. Biraz izah edermisiniz...
Lütfen istediginiz dünyayi tarif ederken tarih i de göz önünde bulundurun.
VEEEEE
Tarihin de dinsiz oldugundan yola cikin.... Yani Hic dinden etkilenmedigini düsünerek....
Gelin Hadi birlikte oynayalim...

Selamlar

ReS
26-01-2005, 16:32
oncelikle
Laiklik,din islerinin devlet islerine karismamasidemektir.Devlet islerinin din islerine karismamasi DEGiL.

hal boyle olunca,turkiyede de laiklik uygulamasi yerindedir.cunku hicbir din mensubu hoca devletin islerine karismiyor.
Hatta ulkemizde laiklik abartilmis bile,her turlu din unsurunda laiklik bahane edilerek yasaklamalar geliyor.
Daha ne istiyorsunuz,olan yine %99 musluman olan halka oluyor.size hava her yerde hos.her kiliga uyuyorsunuz,hatta denize atsak balik oluyorsunuz.yine de Laikmiyiz diyorsunuz,gozunuzu toprak doyursun yahu..

ayrica Russel e

laik miyiz?
HAH! milli marşında ebediyen dinmeyecek ezan seslerinden ve hakka tapındığı için istiklali hakeden bir milleti olduğundan bahsedilen bir devletin laik olduğunu iddia etmek denize dalıpta ıslanmayacağını iddia etmek gibi birşey

bu vatani zamaninda hakka tapanlar ve ezani icin sehit olanlar kurtardi.simdi hazir vatan uzerine kuruldunda,milli marsimi elestiriyorsun.
vatana verilen kurbanlar Allah,peygamber vatan millet ve bayrak sevdalilariydi sizin gibi,dinsizlik ve ozgurluk meraklisi degil.

26-01-2005, 17:54
Laiklik tanımında sanırım bir karışıklık var.Bence öncelikle tanımlar üzerinde ortak bir payda sağlanırsa tartışma daha doğru bir zemin üzerinde yapılabilir.Ben laikliği din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması,dinin devlet işlerine ,devletinde din işlerine karışmaması olarak anlıyorum.Devlet tüm dinlere eşit mesafede durur.Batıdada durum bunun böyle anlaşıldığını gösteriyor.Ama değişik ülkelerde farklı uygulamalara rastlasak bile temelde devletler kendi işlerine dinin karışmasına izin vermezler.Bu durumda devletimiz biraz din işlerinin içinde gibidir.Şehitler meselesine gelince,Bu ülkede şehit olanlar dindar olduğu gibi,Laikliği getiren yüzü bilim ve medeniyete dönük insanlarda olmuştur.Esasen konuyu bu zeminde tartışmak bizi bir yerede götürmez.Bir insan hem dindar,hem medeni,hem bilimsel bilgilere açık olabilir.Ama bunu yapabilmesi için laik biri olması gerekir diye düşünüyorum.Aksi halde şeriatı kendine şiar edinen bir insanın her türlü dünya görüşüne açık olacağına inanmam.Şeriatla idare edilen bir ülkede Ramazan ayında lokantada oturup yemek yiyebilirmisiniz?Bunu ancak Türkiye''de ve çok az yerinde yapabilirsiniz.Anlayacağınız daha alacağımız çok yol var.

ngcoskun
26-01-2005, 18:11
res
Laiklik,din islerinin devlet islerine karismamasidemektir.Devlet islerinin din islerine karismamasi DEGiL.

kelime oyunlarıyla bir yere varamazsınız.sizler hep zaten anlamak istediğiniz gibi anladığınız için kuranı da istediğiniz yere işte böyle çekiyorsunuz.bu zihniyetle dininize bu kadar meziyetler yüklüyorsunuz.dininizi sizler yüceltiyorsunuz aslında fazlasını anlamaya çalışarak.istediğiniz yere çekebildiğiniz kuran değil ama laiklik.o başka bir şey ve yazılı bir tarihi var.hem de değiştirilmemiş.
laiklik:din ile devlet işlerinin birbirinden ayrılması demektir.bunun başka bir açıklaması yoktur.kuranda da bu yazmaz .aramayın boşuna

n0thing
26-01-2005, 18:56
Laiklik dinle devletin kesin çizgiyle ayrılması demektir.Devlet hiçbir dine prim vermez ama dinlere düşmanca da tutum sergilemez. Her dini kendi inananlarının vicdanına bırakır.

26-01-2005, 19:03
Konu Diyanet Isleri Baskanligindan acilmisti.Diyanetin olmadigini dusunelim ve din islerini devletin disinda bir tarikatin yonettigini dusunelim.Ortaya cikacak manzarayi hayal bile etmek istemiyorum.
Yada herkes kendi cemaatini olustursun. :x

Bence Diyanet dusunuldugu kadarda kotu degil.Hatta Turkiyenin olusturdugu bu kurum bir cok laik ulkeye ornek olmalidir.

ngcoskun
26-01-2005, 19:11
diyanetin olmadığını düşünemeyiz Yeni arkadaşım. T.C Diyanet İşleri Başkanlığının olmadığını düşünebiliriz.
zaten diyanet ya da onun yaptığı işi yapacak başka bir kurum olmazsa olmaz ülkemizde.
ülkemiz müslüman doluyken bir baş olmalı.hemde güçlü bir baş.eğer bu baş güçlü olmazsa tarikatlar alır başını gider.
biri der sakız oruç bozmaz biri der parfüm oruç bozar biri der kadınlar camiye gidemez biri der gider ve bu örnekler çoğaltılabilir.ve sonunda islam dini kendi içinde bölünmeye başlayan bir din olur çıkar.
çünkü müslümanlar buna alışıktır.müslümanların başında biri olmazsa iş çığrından çıkar.hepsi kayışı koparır.

ReS
27-01-2005, 15:32
arkadaslar sizin bahsettiginiz sistem laik degil
komunist sistemdir.

Fransa yonetimi de laiktir fakat sanirim papazlar paralarini devletten aliyorlar.

n0thing
27-01-2005, 17:22
Eğer komünizm olsaydı sadece dinle devlet işleri tamamen ayrılsın demezdik. Hem komünist toplum günümüz kapitalizminden daha iyi.Fırsat eşitliği sunuyor.