Orijinalini görmek için tıklayınız : allah olayların ne zaman olaacağını bilmez demeye meylettim
allah olayların ne zaman olaacağını bilmez demeye meylettim, konuşalım bunu (0layları bilirde zamanını bilmez demeye meylettim:
* *** soru: allah olayların hangi vakitte olacağını ezelde bilir mi? evet denirse, "ezel + şu kadar süre" şeklinde mi olayın ne vakit olacağını bilir? yani ezeliyetin başlangıç noktası olmadığına göre, "bu olay şu vakitte olacaktır" şeklinde bilmek nasıl açıklanabilir?
***dedi: Zulm Eder diyorsun Yukardaki Yazida Peygamberimizin Hadislerini ve Kur'an Ayetleri ni Yalanliyormusun?
cevap: peygamber bunu bilmiyordu. ayetlere gelince kullarını ayetlerle de saptırıyor.
dedi: ALLAH Merhametsizdir diyorsun gene yukardaki delilleri yalanliyormusun?
cevap: ne merhameti? onları o hale koyan kendisi zaten böyle merhamet mi olur? hem çocuğu açlıktan öldürecek, hem de merhamet edecek öle mi?
ve Öteki Tarafta Şefaat Meselesi ni de mi yalanliyorsun?
cevap: şefati yalanlamıyom. olabilir. müslüman bir peygamber varsa o şefaat edebilir.
dedi: ALLAH yaptıklarından pişman olmaz diyorsun ama kul gunah isledikten sonra uzuluyor ve pisman oluyor eger gunahı zorla isleten ALLAH ise Zorla Pisman edende odur
cevap: doğru, zorla pişman eden de O'dur.
dedi: oysaki Hak Teala yaptıklarından pisman olmaz oluyorsa Noksanlik ifade eder (Allah'in tenzih ederim)
cevap: ya kendi pişman olmuyo, sadece kulunda pişman olmayı yaratıyo.
dedi: Allah yalan Atar mi ya demisin haber olarak atar Hâsâ Sümme Hâsâ Bu Küfür degilde nedir? ben sana sorayim
cevap: allah kuran da imtihandan bahsediyor (mülk 2) halbuki ne yapacağımızı önceden biliyor. böle imtihan olmaz. imtihan demek yalandır. demek ki allah yalan olarak da haber veriyor. insanları bu ayetlerle saptırıyor. siz de diyonuz ki: bak imtihanmış! o halde hür irademiz olmalı..
*** Kitap: Metafizik * * * * * *yazar: Aristoteles
_Sh. 66: Ancak ortadan kalkabilir olmayan iki şey vardır: Değişme ve zaman. Zaman ne varlığa gelmiş olabilir, ne de varlıktan kesilebilir. Çünkü bu, zamanın var olmasından önce, bir zamanın olduğu veya zamanın ortadan kalkmasından sonra bir zamanın olacağı anlamına gelir.
_Sh. 497: Zaman ezeli – ebedidir. Çünkü önce ve sonra kavramları zamandan bağımsız olarak tasarlanamazlar. Zamanın dışında ne önce ne sonra vardır. Zaman hiçbir zaman başlamamıştır ve hiçbir zaman ortadan kalkamaz. Çünkü eğer başka türlü olsaydı, zamandan önce bir zamanın olduğunu ve zamandan sonra bir zamanın olacağını söylemek gerekirdi.
spartacus
26-09-2006, 19:57
Mcin, anlayana epey derin gidiyorsun ama, gördüğüm doğru tanımlardan yanlış sonuçlar çıkartman.
Birde sırf fikrini tebliğ edip gidiyorsun, sanki mycin gibisin :)
Aşırı bir içe kapanma belirtisi olarak, ne zamanki kendini ifade edebileceğin satır araları bulmaktasın, her yere yazıp yazıp gitmişsin. Oysa fikirlerin en temel dayanak noktası, onları ele alırken olduğu kadar, ifade ederkende, edilen yerde ve noktada tutarlı olabilmendir. Üstün körü her yere yazıp yazıp gitmek sanki bir iç kapanıklığın dışa vurması gibi. Oysa her yerde olan hiç bir yerdedir, burada olmayıda başarman gerekiyor. İlah konusunda bu şekilde ilerler isen, sonuçta onu kaybedeceğini görüyorum. Bana öyle olacak gibi geliyor :)
"O kadar düşündüm ki seni,
gerçekliğini yitirdin.
Robert Desnos"
Zaman konusunda ise, doğru ifade etmişsin, daha doğrusu aktarmışsın. Salt yanıt ve soru olarak değil, mantıkla içsele inmiş yorumlarında olursa tartışma şansımız doğar, eğer tartışma ve başka insanların fikrine kapalı bir biçimde salt tebliğ etme yönteminden vazgeçmez isen, satır aralarında kaybolup gitme riskini göze almışsın demektir.
Zaman geçiyor, doğayı kokla, insanlar ile kaynaş, her ne kadar salt şu fikirlerinle yaklaşmayacağın, zıtlarla değil, insanlarla ortak olan paylaşımdan yola çıkarak bir çoğulluk sağlaman gerekir. Güncel bir yığın konu var, salt kendin dünyandan değil, herkesin içinde olduğu dünya ve konularada ortak ol. Sadece isminle açılmış başlıklar değil, tartışılan binlerce konuda, imkanın ölçüsünde fikirlerini belirt. Bir çok sitede yazılarını okudum, word formatına aldığın kitabınıda!, forumlarda ise sana karşı gösterilen tavrı, salt bir oda ve bilgisayar başında olan yalnızlığını gördüm üzüldüm. Bir kez dene, tartışalım, konuşalım, hiç kimsenin ne benliğini ama nede bencilliğini öne çıkarmayacağı, ismi ile değil fikirleri ile varoldukları platformlarda olmaya çalış. Aksi taktirde satır aralarında ve sosyal yaşamda bir sen olarak kalacak ve kaybolup gideceksin.
Dedi: Ben sana sorayım: Hz. Muhammed iyi insan olduğu için mi peygamber yoksa peygamber olduğu için mi iyi insan?
Cevap: Ben iyi insan demiyorum. Kaderi inkar edici sözleri var. Mesela "sadaka belayı defeder" ve "akrabayı ziyaret ömrü uzatır"
halbuki ömür uzamaz ve bela engellenemez bunlar zaten Allah’ın ilminde bellidir.
dedi: ve o verdigin Tren ve gunes meselelerinde. Treni süren gelip dag basındaki adami sen söyledin bende kaza yaptim suclu sensin diye bilir mi? hayir. yada gunes gelip sen oraya yazdin diye ben tutuldum diye bilir mi gene hayir...
cevap: farkı şu: insan geleceği tahmin eder. kesin olarak bilemez. ama allah tahmin etmez, bilir! fark budur
Bir daha mcin in actigi forumlara girersem iki olsun !))))
iki kurusluk aklim vardi onuda alip goturuyo !
Yok ya bir dahi ile yada bir deli !))) ile karsikarsiyayiz ama dur bakim sonu ne olacak !)0
Ya mcin arkadaşım baya bir döktürmüşsün falan da tercümesi yokmu bunun? Hem soranla cevap veren aynı adammı? Ya da o adam kim senmisin? Bir de son olarak kafan güzelmi onu sormak istiyorum.
ozgur_beyin
28-09-2006, 13:42
mcin *ferasetine kurban olayım
spartacus
28-09-2006, 15:00
Mcin'in kullandığı yöntem dialog yöntemidir. Yani uç noktalardan sorulan sorular ve ona verilen yanıtlar şeklinde. Ben bu yöntemi çok severim bu arada :) Deli olma ihtimalim mi vardır yoksa deli anlatımlara meyilmi ediyorum bilemem :)
1994-1996 Yılları arasında 40-70 arası değişen kitleye toplamı 1(her yıl 6 ay, 2 yılda 12 ay) yıl olmak üzere Felsefe ve Toplumlar Tarihi üzerine seminerler vermiştim. Mcin'de ise, metafizik(fizik ötesi, yani fizik kuralları ile açıklanamaz ve onların dışında) felsefenin, yaratıcı konusunda en canlı ve tutarlı örneğini gördüm.
Harun Yahya'nın aldatmaca kitabını okuduğumuzda(Evrim Aldatmacası) son bölümde şunu ifade eder. Der ki, çoğunluk Allah'ı bir kez yarattı ve insanlarda kaderlerini kendileri belirler olarak bilir. Bu yanlış bir anlayıştır der aldatan H.Yahyanın aldatmaları kitabında(sayfa 110 da başlayan ve 114 den devam eden bölüm). Orada, Yaratanın sürekli yarattığı konusu egemendir. Çünkü aslı böyledir, yani yaratan sürekli yaratır, hiç durmadan yaratır, yaratmak zorundadır. Ve insanlar kaderlerini kendileri çizmezler, Allah önceden bildiği şeyleri yaratmak zorunda olduğu için, insan kendi iradesi ile değil ancak Allah yarattığı için fiiliyat gösterebilir. Bu konuda Kader ve yaratım konusunda, kutsal olan olmayan dini düşüncenin(felesefesini) burada en yansızını Mcin ifade etmektedir. Yani H.Yahya da bu temcit pilavını sanki ilk söyleme edası ile ifade ederken, o insanlığa binlerce kere sunulmuş bir temcit pilavıdır. H.Yahyaya göre mesala biz evrenin içinde değiliz, aksine evren bizim kafamızın içindedir(beyin), kafamızın içide bir algıdır ve böylelikle kafamızın içide yoktur, evrende, madde de, salt bir düşünsel(elektrik sinyali var, başka bir şey yok) alan olarak vardır ki, bu alanda yaratıcının varlık alanıdır. Yani kara bir, küçük miniminnacık, miksroskobik bile olamayan ışığa kapalı, bir nokta kadarız, yani aslında evrende bu kadar denebilir, tabiri caizse, insan 1 nokta kadardır(o kadarda değilde anlaşılsın diye), ne algılıyor ise aslında o yoktur, samanyolu bile yoktur o sadece algılamda vardır, sadece beynimizin içindedir samanyolu der. Yani varlık olarak bizde bir hiçiz!!! Yani her şey biz algıladığımız için değil, Allah tarafından algılatılan şeylerdir, rüya gördüğümüz gibi bir şeydir, ama o gördüklerimiz(algıladıklarımız) ise sürekli yaratılır, bizde varmış gibi sanırız:)..... Bu düşünce tarihin çeşitli evrelerinde hatra sayılır alanlar elde etmiştir. Neyse H.Yahyanın bu düşüncesi ve aldatmacası hakkında, izin dönüşü kitaplığımdan kitabı alıp sayfa ve içerik belirterek göstereceğim, ve düşünce ve eleştirilerimide etraflıca açıklayacağım. Mcin yaratıcı sürekli yaratmak zorundadır, insan kaderini kendisi belirleyemez, kötülük de Allah'tandır çünkü, bir iyiliğin oluşması için yaratılması zorunlu ise, kötülüğünde fiiliyat kazanması(oluşması) için yaratılmak zorundadır yönlü açıklamaları, inanca göre doğrudur. Zaten H.Yahyada toplumun çoğunluğu Allah ve kader konusunda yanlış bilmektedir demektedir. *(not: Bu anlayış felsefi olarak kutsal dinlerden daha evveldir, orada ise Allah yerine RUH faktörü vardır)
Ben biraz Mcin deki dialoglara 2 örnekte açıklık getireceğim. Bu açıklık o düşünceye göre olacaktır.
1. Allah'ın özgür iradesi yoktur.
Çünkü Allah olacakları olmazdan evvel bilirken, herhangi bir şeyin oluşması için Allah'ın yaratmasına(iradesine) ihtiyacı vardır der bu düşünce. Yani insan eylemde bulunamaz, bulanabilmesi için eylemin Allah tarafından yaratılması, dilenmesi, irade etmesi gerekir. Mesala insan bir şey yapmaya irade edemez, edebilmesi için Allah tarafından irade edilmesi ve ettirilmesi gerekir...
"76 - İNSAN SÛRESİ
76:30. Allah'ın dilemedikçe siz dileyemezsiniz. Şüphesiz Allah hakkıyla bilendir, hüküm ve hikmet sahibidir."
Kısaca her an her şey sürekli yaratılmaktadır. Sürekli yaratıldığına göre, sürekli yaratan da yaratmak zorundadır. Burada bir zorunluluk olduğu gibi, evvelce bildiği gibide yaratmak zorundadır. Mesala ben bu yazıları kendi başıma yazmıyorum, yazma fiilim yaratılmış bir şey olarak, Allah tarafından yaratılıyor. Çünkü yaratılmayan hiç bir şeyin fiiliyatı yada oluşması mümkün değildir. Bana bunları ise Allah yazdırıyor, o yazdırmamış olsa idi bende yazamazdım. Allah onu kabul etmediğimi dahi şuraya yazarken, bunu bildiği halde yaratmaktadır. Yani evvelce bildiği bir şeyi Allah değiştiremez, böylesi bir eylemde bulunur ise, Allah evvelce yanılmış olur ki, buda sonuçta Allah'ın yanılması anlamına gelir. Kısaca Allah güncel hiç bir değişiklik yapamaz çünkü evvelce ne olacağını bilmektedir, bildikleri dışında hareket edemez, özgür olmadığı gibi böylelikle görürüz ki özgür iradeside yoktur, evvelce bildiklerine mahkumdur.
2. Kader insan iradesi ile belirlenemez, İnsanın özgür iradesi yoktur.
Kader sadece Allah tarafından belirlenir ve kişi ancak Allah'ın iradesi, dilemesi, irade etmesi dahilinde bir iş yapabilir, fiiliyatta bulunabilir. Bu şartlarda insanın özgür iradesi olmadığı gibi kendi adına bir kaderde belirleyemez.
....
Ne yapalım düşünce ve inanç böyle...
MCİN daha güncel, daha derli toplu, doğru düzgün dialoglar kurarak, bizlerlede iletişimde olarak, her yere üstün körü yazıp geçmeden var isen kaybolup gitmemişsin demektir. Ama bak, başka konularda var, onlarada katılmak, fikirlerini belirtmek zorundasın, yoksa salt tebliğ ile hiç bir şey anlatamazsın!
dedi. *Ama bak, başka konularda var, onlarada katılmak, fikirlerini belirtmek zorundasın
cevap: inan ki o pek hatırıma gelmedi
ayrıca bir şey sölemek istiyorum: bence derin bilgi edinmek gayesiyle forumlardan fazlaca bir şey edinileceğine fazlaca inanmıyorum.
not: spartacus konunun başında sölediğim şeye yorum yapsana. yardıma ihriyacım var bu konuda
spartacus
28-09-2006, 21:44
Sevgili Mcin,
dedi: ayrıca bir şey sölemek istiyorum: bence derin bilgi edinmek gayesiyle forumlardan fazlaca bir şey edinileceğine fazlaca inanmıyorum.
Cevap: Forumlardan bilgi edinebilirsin, salt kendinle yaptığın dialoglardan daha çok bilgi taşır canlı tartışmalar. Forumlar ise, bilgi edinmiş kişilerin öyle yada böyle bir çok konuda fikirlerini ortaya koymasıdır, tazeleme yaparken, eksiklerini görmesidir, paylaşan diğer insanlardan ise bilgi edinmesidir. Forumlar bilginizi sunduğunuz yada sunanlar ile paylaştığınız ve hatta araştırmaya itildiğiniz alanlardır. Burada deneyeceğiz, sen yaz, göreceğiz.
Neden yazıların diyalog şeklinde, işte bilgi irdelenerek, tartışarak, muhasebe edilerek elde edilir.
Bir kitabı okurken bile, detay anlarına geldiğinizde bir belirteç korsunuz, işte o yeri, kendi bilginiz ile yoğurarak ve muhasebe ederek ele almaz iseniz, 3 gün sonra oradan aldığınız bilgi kaybolur, ezber olur gider.
Konu başlangıcına ise fikrimi söyleyeyim.
* *** soru: allah olayların hangi vakitte olacağını ezelde bilir mi? evet denirse, "ezel + şu kadar süre" şeklinde mi olayın ne vakit olacağını bilir? yani ezeliyetin başlangıç noktası olmadığına göre, "bu olay şu vakitte olacaktır" şeklinde bilmek nasıl açıklanabilir? (Mcin)
Açıklanamaz.Çünkü ezeliyet bir öncesizliktir, o halde zamanda ezelden beri vardır demeye zorlanırız, bu durumda başlangıcı olmayanın, şu zamanda şu diyebileceğimiz tarihide yoktur. Zaten gerçek de budur Mcin. *
Ezelden bilinebilir bir zamanın olması kadar onu bilenin şu tarihte şudur diyebildiği söylemi ise mantıksızdır, baz alınamaz. Doğrusu ezelden+geçecek zaman, iki türdeş olmayanın toplamı olacağı için, sonuca ulaşılması mümkün değildir, o yüzden ezelden şu olay şu tarihte olacaktır denilemez. Aynen ezelden beri dönen bir bilyanın, ne kadar zaman döndüğünü sormaya benzer, yada sonsuza(ebed) kadar dönecek bir bilyanın, ne kadar zaman döneceğini bulmaya benzer ki, bu konu ezel ve ebed ise mümkün değildir.
Birde benden sana.
Sordu: Allah yaşını bilir mi?
Cevap: Hayır bilemez çünkü onun bir başlangıcı olmadığı için yaşadığı bir süre dilimide yoktur.
Sordu:Nasıl olur? Allahın bilmediği bir şey olur mu?
Cevap:İşte olabiliyormuş.
spartaküs yani sende allah olayların ne *zaman olacağını bilmez mi *diyorsun. bana katılıyor musun?
spartacus
29-09-2006, 14:49
Sevgili Mcin, sana sorgulamalarının her ama her aşamasında katılıyorum. Katılmadığım yerler olursa, bunu belirtmekten ise çekinmem, zaman bulur yine arar bulur yazarım fikrimi. *Seninle ayrı düşündüğümüz ise bir sadece bir yer var orasıda çıkartılan sonuç, hepsi bu.
Kısaca ben Allah yoktur diyorum, sen ise vardır ve bu özelliklere sahip ise böyle olması gerekmez mi diye irdeliyorsun. Kader ve sürekli yaratım konusunda ise SANA TAMAMEN KATILIYORUM. Ancak İslam ilk çıkış anlarında, metafizik yöntemli felsefe ile tam olarak bütünleşememiştir, O yüzden İslami inançda Kader senin tanımladığınla değil, 6 günde yaratılıp çayıra salınmış insan olarak bilinir, destanlara ve hurafelere meyil dahi fazlacadır ve bunun için kimseyi horgöremez yada suçlayamayız.
Sana söyleyeceğim şu, biraz dışarı çık, din dışında şeyleri paylaş insanlar ile, ailen ile sofraya otur, odana hapis kalma, kaçan göçen hiç bir şey yok, acele etme.
Benden iki tane daha sana.
Sordu:Kuyu dibinden gökyüzü ne kadar görünebilir?
Cevap:Kuyu ağzı kadar.
Sordu:O halde kuyu dibindekiler gökyüzünü o kadar iddia edebilirler mi?
Cevap:Kuyuda kaldıkları sürece gökyüzü onlar için kuyu ağzı kadar olacaktır.
.......
Sordu: Allah kendinin ne zamandan beri var olduğunu bilir mi?
Cevap: Bilemez, çünkü ezelden beri olduğu söylenen hiç bir şeyin ne zamandan beri var olduğuda bilinemez.
Sordu:Nasıl diyorsun bunları, bu mümkün mü?
Cevap:İşte mümkün oldu.
Cin gibisin mcin. Allah seni korusun.
Allah kimin ne mal olduğunu önceden biliyorsa neden doğrudan cehenneme atmıyor, dalga mı geçiyor bizimle...
dedi:Allah kimin ne mal olduğunu önceden biliyorsa neden doğrudan cehenneme atmıyor, dalga mı geçiyor bizimle...
cevap: allah zatı *gereği * zorunlu bir varlıktır(mucibun bizzat) yaptıklarını onu zorlayan olmaksızın yapmak zorundaydı. başkasını yapamazdı. bizi dünyaya göndereceği ilminde vardı ve O da böyle yaptı.
dedi:çünkü eğer bebakler öldüyse bu bir rahmettir,çünkü öyle kimseler var ki keşke bebekken ölsedimde şu hataları işlemeye fırsat bulamasaydım diye samimi isterler
cevap: o halde yetişkin olup kafir ölen kimse de şöle dese, yarabbi benim büyüyünce sana isyan edenlerden olacağımı zaten biliyordun. neden beni de küçük bir bebekken öldürmedin. böylece sana karşı kafirlik yapmazdım. bende senin kulun değil miyim?
acaba ne olur bir yanıtla
Bence doğrudan cennete göndersin, hatta şimdi. Göğsü yeni tomurcuklanmış kızlar hep ilgimi çekmiştir.
dedi:aslında kafirler ki küfür (örtmek)demektir,yani nimetlerin nimetiyetini güfzel görmeyerek çi,rkin sahipsiz başıboş görerek örtüyor
cevap: peki kafirde, kafirlik düşüncesini allah mı yaratmaktadır
hah tam yerini buldum.
*Nitzche yi okumuş o zamanda böyle muallakta kalmış öküz gibi olmuştum.abiler aloooo!!! sıyırdınızmı siz yav.zaten akılla boğaz boğaza gidiyoz bide siz uğraştırmayın bizi.bide sizle uğraşmıyalım.şurda efendi efendi allahı anlamaya çalışıyoz,bide sizi anlamak için kafa patlatmayalım.ayıp valla ya!! anlıyan var anlamıyan var azcık efendi olun yaw. mcin abi milletin başına iş açma be abi apaçık yazma böyle kuran ayetleri gibi anlamıyoz.gidip spartacüse sormak zorunda kalmayalım yani ne demek istedi diye.apaçık anlatma abi böyle herşeyi *anlaşılmıyo valla.
Dokunmayın Kürşat'ıma..
Zaten kovulmadığı İslami site kalmamış, burada rahat yazsın garibim.
Sor Kürşat sor! :)
ya pante *sen nerelerdeydin ya *başlıktaki ortaya koydukğum yazıyı yorumlarmısın. iki talebem okey verdi
hey pante yanıtını bekliyorum
Kürşat, yine senin bir başlığında ve irade ile ilgili bir konuda daha önce de görüşümü yazmıştım.
Allah'ın herşeyi ezelden bildiğine itiraz etmiş, insanın özgür iradeye sahip olduğunu yazmıştım. Bu özgür iradenin deterministik sebepler ve kişiyi etkileyen faktörler nedeniyle kısıtlandığını, cüz'i iradeye indirgendiğini belirtmiştim.
Dolayısıyla Allah nerede, ne zaman, ne olacağını, kimin ne yapacağını, fiilleri ezelden bilmez. İlmiyle gelecekte gelişmeleri bilebilir. İnsanın dna özellikleri, irsi özellikleri ve karakteristik yapısı sebebiyle çoğu davranışlarını ya da bir olay karşısındaki fiilini de bilebilir.
Örneğin;
Senin bana sorduğun soruya nasıl bir cevap vereceğimi bilebilir. Beni yakından tanıyanlar da biraz tahmin edebilirler.
Ama hiç kimse Allah da dahil benim yeni topiğimin konusunu bilemez.
İsteseydi bilebilir miydi?
Robotumsu özellikte yaratsaydı bilirdi tabi.
Robotların ne yapacağını insanın bilmesi gibi...
dedi:Senin bana sorduğun soruya nasıl bir cevap vereceğimi bilebilir. Beni yakından tanıyanlar da biraz tahmin edebilirler.
cevap: senin *nasıl yanıt vereceğini bilecek ama açacağın yeni konuyu bilmeyecek ölemi? buradaki bu ayrımı neye göre yaptın? ilim ile mi zan ilemi?
ilim ile dersen senin ne yanıt vereceğinde ilerde bir zamanda oluyor, açacaksan ne konu açacağında ilerde bir zamanda oluyor. birini biliyorsa diğerini neden bilmeyecek? sonuçta ikiside olay bunların. bu ayrımı neye göre yaptın?
dedi:küfür fikrini allah yaratmıştır
cevap: kul allahın kendisinde yarattığı küfür düşüncesini düşünmemeye kadir olablilir mi olamaz mı
*** “Zaman sonradan yaratıldı” diyenlere, soru: Zamanın yaratılması zaman alır mı? Zamanın yaratılması zaman içinde mi * oldu? Zamandan önce zamansızlık mı vardı? “Evet” dersen, “önce” kavramı da zaman kavramı değil mi?
Yandın pante hade buyur :)
“Beynimle ya da ruhumla düşünüyorum” diyenlere cevap: Nasıl düşündüğünü biliyor musun? Genelde “bilmiyorum” der. Derim ki: Bir fiili bilinçli bir şekilde yapmak için (bilgisayarı kullanmak gibi) onun nasıl yapıldığını bilmek gerekmez mi? “gerekir” der. Derim ki: Nasıl düşündüğünü bilmiyorsun da, nasıl hür bir iradeyle düşündüğünü iddia ediyorsun.
*** Allah’ın ilmi mi iradesini belirliyor, iradesi mi ilmini belirliyor? Bildiği için mi irade etti yoksa irade ettiği için mi bildi? İlmi mi iradesini gerektiriyor yoksa iradesi mi ilmini gerektiriyor?
*** Allah’ın iradesi kesin ve değişemez bir irade midir? “evet” der.
Peki, Allah isteseydi, yaptıklarından başkasını yapabilir miydi? “evet” der.
Hani Allah’ın iradesi değişemez bir iradeydi?
*** “Bir fenomende (görüngü) kararsızlığın var olduğunu ileri sürmek, bu fenomenin, kendisini belirleyecek bütün öteki fenomenlerden bağımsız olduğunu kabul etmek demektir.” (Bachelard)
*** Allah bildiği için mi diledi yoksa dilediği için mi bildi? Allah, dileyeceğinden dolayı mı bildi, yoksa bileceğinden dolayı mı diledi?
*** Allah neyi bileceğini mi dilemişti yoksa neyi dileyeceğini mi bilmişti? Olacağını bildiği şeyleri dilemek zorunda mıydı veya dilediği şeyleri bilmek zorunda mıydı? Olacağını bildiği şeyleri dilemeyebilir ya da dilediği şeyleri bilmeyebilir miydi?
dedi:Dolayısıyla Allah nerede, ne zaman, ne olacağını, kimin ne yapacağını, fiilleri ezelden bilmez.
yine dedi: Senin bana sorduğun soruya nasıl bir cevap vereceğimi bilebilir
cevap: bu çelişki değil mi
Guzel kardesim mcin,
* * * Dogrusu sual ve gine kendi buldugun cevaplardan ne demek nereye varmak istedigini cikaramiyorum. Eger kutsal kitaplatda tanitilan allahi ariyorsan boyle bulabilecegini zannetmiyorum. Iki sik var karsinda; ya tanriya guvenip daha fazla sorgulamiyacaksin, veya cikaracagin sonuc tanri yoktur olacak. kafani daha fazla yorma.
* *Dogmayi kabul edemiyorsun, tanri yok da diyemiyorsun. Aklini kullanarak bir sonuca varman gerekir artik.
allah bizi yaratmadan ne yapıcağımızı biliyordu,hangimizin cennete hangimizin cehenneme gideceğini de biliyordu(bilmiyorsa kuranın her şeyi bilen tanrısı değildir)öyleyse neden yaratıldık?
"Senin bana sorduğun soruya nasıl bir cevap vereceğimi bilebilir. Beni yakından tanıyanlar da biraz tahmin edebilirler.
İsteseydi bilebilir miydi?
Robotumsu özellikte yaratsaydı bilirdi tabi.
Robotların ne yapacağını insanın bilmesi gibi..."
Kürşatcığım;
Seni çok çok iyi tanıyan biri, bir olay karşısında nasıl davranacağını az çok bilir. Dolayısıyla Allah da bilir.
Ama senin 10 gün sonra ne yemek yiyeceğini kimse bilemez. Allah da bilemez.
Bu ikisi arasındaki fark şudur;
Birincisi senin karakteristik yapınla, geçmişteki benzer olaylardaki tavrınla ilgilidir. Dolayısıyla bilinmesinde bir güçlük yoktur.
İkincisi ise, gelecekle ilgili, ama çok farklı seçenekleri olan bir durumdur. Bilinmesi imkansızdır. Allah'ın bunu bilebilmesi için her insanı uzaktan kumanda ediyor olması gerekir. Ya da her fiilini önceden programlamış olması gerekir. Bu da çok saçma değil mi? Bu durumda insan iradesi sıfır oluyor. Nerede dünya sınavı öyleyse?
Ayrıca Allah kalkıp ta kimsenin tek tek yaptıklarıyla ilgilenmez. Basit olaylarla uğraşmak yerine sistem kurar. "Uğraşsa, ilgilense bilir miydi?" dersen bilebilmesi için, bizim için gelecek olanın Allah için geçmiş zaman olması gerekir. İnanıldığı gibi Allah için "ezelden ebede bir an" ise bu mümkün. Aksi durumda ilim-irade hikaye..
Kürşat sana bir soru:
Allah cehennemi kötü-zalim insanlar için mi yaratmıştır?
Yoksa cehennem için kötü-zalim insanlar mı yaratmıştır?
dedi:llah cehennemi kötü-zalim insanlar için mi yaratmıştır?
Yoksa cehennem için kötü-zalim insanlar mı yaratmıştır?
cevap: iradesi olmadığından ve gayesi olmadığından dolayı hiç birşeyi * * * * * * * * hiç birşey için yapmaz allah
sodomo--
02-10-2006, 01:07
Benim güzel arkadaşlarım ne kadar safsınız yahu. Adam sizi bi güzel işletiyor sizin ruhunuz bile duymuyor. Zannediyorsunuz ki, vatandaş bi şey diyor :) bakın ne dediğnden anlayın sizi çekmek istediği yeri...
dedi:küfür fikrini allah yaratmıştır
cevap: kul allahın kendisinde yarattığı küfür düşüncesini düşünmemeye kadir olablilir mi olamaz mı
Güzelim öyle "küfür" müfür yürümez bu işler. Felsefe yapacaksan küfürü müfürü unutacaksın ve eline bir felsefe kitabı alıp okuyacaksın. Sana Bergson'u tavsiye ediyorum bi güzel oku onu en azından okuduğun 3-5 Kuran ayeti ve hadis dışında da kitap okumuş olursun da belki yüzün gözün açlır.
ya soru çok açık ben allahın başlangıçsız oldunu savunuyom uzun süredir. başlangıcını 3 ay savundum (2005 aralık, 2006 mart arası). ama bu soruya yanıt veremedğim için böle oldu. millet bana güldü ama onlar sorunun ağırlığını göremedi.
ben allah başlangıçlı olamaz ön kabulünden hareketle teselsülü yani sonsuz olay zincirini kabul ettim. başka yol bulamadım. ama şunu unutmayınız ki kim ki allah başlangıçsızdır derse aleme (allahtan başka herşey) ezeli, (hep vardı) demiş olur. geçmişimizde sonsuz sayıda olay oldu demek zorunda kalır ve ona şu dehşet soru sorulur: yani sonsuz zaman geçilip bize mi gelindi? evet demek durumunda kalacak. bu sefer felç eden şu soru sorulur: sonsuz zaman geçilebilir mi? zaten geçilseydi ona sonsuz denmezdi.....
Kitap: İslam Düşüncesi Hakkında Araştırmalar * *Yazar: İbrahim Agah Çubukçu
_Sh 135: Suhreverdi zaman hakkında da fikir yürütmüştür: Zaman hareketin miktarıdır. Zamanın başlangıcı ve sonu yoktur. Çünkü zaman için başlangıç düşündüğümüz takdirde, bu başlangıçtan önce, içinde zaman olmayan bir zamanın varlığını kabul etmek gerekir. Bu düşünce ise çelişiktir. O halde zaman hem ezelidir, hem de ebedidir.
*** Allah hiçbir şeyi bir şey için yapmaz
*** “İnsanlar nankör, yalancı, iki yüzlü; tehlike karşısında korkak, kazanç karşısında çıkarcıdırlar.” (Macchiavelli)
*** arkadaşlar mühim bir soru sormak istiyorum: ben cebiriciyim ya, sizce ben kadere inanmıyor muyum?
cevabınızı bekliyorum? "herşey kaderledir" diyene mi kadere inanmıyorsun diyeceksiniz
soru: geçmiş geleceği belirler mi
not: bu dünyaya imtihan diyen kadere inanmamıştır. çünkü önceden sonucu bilinen şeye imtihan denmez
istavrit
05-10-2006, 18:29
sevgili kursat,
bir soruda benden size
allah ne yapmaya calisiyor?
allah kullarını ayetlerle de saptırmaktadır. örneğin imtihadan bahsediyor *(mülk 2) böylece millet kadere inanamıyor
dedi:Ayrıca hiçbirşey hiçten varolmaz.
cevap: o halde tanrı yoksa alem nası meydana geldi hiçten mi
sosyalist18
08-10-2006, 13:01
En basta hicligin oldugunu dusunduren nedir?
Hiclik,Hic birzaman varolmamistir.
o halde alemin yokluğu da imkansızdı öle mi
sosyalist18
08-10-2006, 13:29
oyle
Hem her şeyi biliyorsun, hem yaratıp hem imtihan yapıyorsun. Sonrada sınıfta kalanları cehenneme atıyorsun. O zaman cehenneme gidecek olanları neden yaratıyorsun. *M A N Y A K mısın ey tanrı.
Hem herşeyi biliyorsun, hem insanları yaratıp imtihan yapıyorsun, bazılarını sınıfta kaldı diye cehenneme atıyorsun. E be adam madem her şeyi biliyorsun cehenneme gidecekleri neden yaratıyorsun. M A N Y A K mısın sen.
agnostic_z
08-10-2006, 15:14
Hem herşeyi biliyorsun, hem insanları yaratıp imtihan yapıyorsun, bazılarını sınıfta kaldı diye cehenneme atıyorsun. E be adam madem her şeyi biliyorsun cehenneme gidecekleri neden yaratıyorsun. M A N Y A K mısın sen. Brawo sana walla yine ;)
allah yok ki bisey bilsin
düşüncen kendi kendinin mi nedenidir? hayır dersen "benim onun nedeni" dersen cevap ver: bişey düşünüpte ben neden bunu düşündüm dedin mi düşünmek istemediğin halde düşündüğün bir düşünce oldu mu evet dersen demek ki düşüncelerinin hakiki sebebi sen değilsin
allah olmalı öleyse
düşüncen kendi kendinin mi nedenidir? hayır dersen "benim onun nedeni" dersen cevap ver: bişey düşünüpte ben neden bunu düşündüm dedin mi düşünmek istemediğin halde düşündüğün bir düşünce oldu mu evet dersen demek ki düşüncelerinin hakiki sebebi sen değilsin
allah olmalı öleyse
ben bundan şöyle bir sonuç çıkardım. Karşı komşun çok iyi bir adam onunla iyi anlaşırız, birbirimize her konuda destek oluruz, fakat bazen karısını balkonda çamaşır sererken gördüğümde çok kötü şeyler düşünüyorum, ama aslında ben bu şeyleri düşünmek istemiyorum demek ki bu düşüncemin hakiki sebebi ben değilim, allah düşündü o halde benim yerime.
Hani bir fıkra var, gökten iki zar düşmüş 7-7 gelmiş gibi.
Heh heh he *:twisted:
sosyalist18
08-10-2006, 18:09
düşünmek istemediğin halde düşündüğün bir düşünce oldu mu evet dersen demek ki düşüncelerinin hakiki sebebi sen değilsinAlt beyin ust beyin mevzusu degilmi bu Mcin.Dusunmek istemedigimi sanmisimdir,veya kendimi kandirmisimdir dusunmek istemedim diye.Aslinda dusunmeyi istedimki dusundum.yoksa neden dusuneyim.
sevgili mcin kabul et ozaman sen aslında yoksun..Allah ne istiyosa o oluyo ya zaten ..
*dedin ki: "allah bu dünyada insanın eğilim gösterdiği şeyi yaratmayı istemiştir"
cevap:peki kul bunu isteremeden önce mi allah bunu istemişti. yani ezeldemi bunları istedi
ya önceden biliyo ya kulunun ne yapcanı. böle imtihan olur mu? mantıken olmaz. ama ayet böle. milletde böle ayeti görünce. "ya demek ki imtihan, o halde hür irademiz var ki imtihan oluyoruz"deyip kadere inanamaz oluyor.
böylelikle mülk suresi ikinci ayetle allah kullarının büyük bölümünü saptırmış oluyor.
spartacus
11-10-2006, 09:48
dedin ki;düşüncen kendi kendinin mi nedenidir? hayır dersen "benim onun nedeni" dersen cevap ver: bişey düşünüpte ben neden bunu düşündüm dedin mi düşünmek istemediğin halde düşündüğün bir düşünce oldu mu evet dersen demek ki düşüncelerinin hakiki sebebi sen değilsin
allah olmalı öleyse.
Dedim ki; peki Allah'ın düşünmek isteyipde düşünmediği şey varmıdır? Evet dersen demek ki düşüncelerinin hakiki sebebi o değildir. Hayır der isen, şeytanla neden tartışmıştır? Değil dersen, o'nun düşünmesinin hakiki sebebi kimdir?
Soru:Bir sorguya olmalı diye yola çıkabilirmisiniz? İlla olmalı dediğinizde sorgulayabilir yada düşünebilirmisiniz. O halde, demek ki Allah olmalı deriseniz, bu yanlı bir yaklaşım olurdu, aynen Allah olmamalı diye yola çıkmak gibi. Sorgu yol açmaktır, hazır bir yolu yürümek değil değil mi?
Cevap:Evet, yarın yağmur yağmalı der ve yarın yağmur yağacağına böylelikle inanırsak, kendimizi yanıltmış oluruz, çünkü yarın yağmur yağmayabilir ve bizim düşüncemiz baştan önyargıları kesin yargıya dönüştürdüğü için, sorgu yolları kapalıdır.
şeytanla tartışma meselesine gelince, hakiki bir tartışma değildi. şeytanda şeytanın dediği düşünceleri yarattı ve kuranda anlatılan "allah dedi" şeklindeki düşünceleri ise * *
ses olarak yarattı. şeytan bunları duydu. duymasını da allah yarattı
spartacus
11-10-2006, 18:51
dedi;allah düşünmez. bilir
dedim;
Enfal
1.Sana savaş-ganimetlerini sorarlar. De ki: "Ganimetler Allah'ın ve Resûlündür. Buna göre, eğer mü'min iseniz Allah'tan korkup-sakının, aranızı düzeltin ve Allah'a ve Resûlü’ne itaat edin."
7.Hani Allah, iki topluluktan birinin muhakkak sizin olacağını vadetmişti; siz de güçsüz olanın sizin olmasını istiyordunuz. Oysa Allah, sözleriyle hakkın ve inkar edenlerin arkasını kesmek (kökünü kurutmak) istiyordu.
18. İşte size böyle…Gerçekten Allah, kafirlerin hileli-düzenlerini boşa çıkarıcıdır.
53.Nedeni şu: Bir kavim, kendinde olanı değiştirinceye kadar Allah, ona nimet olarak bağışladığını değiştirici değildir. Allah şüphesiz işitendir, bilendir.
65.Ey Peygamber, mü'minleri savaşa karşı hazırlayıp-teşvik et. Eğer içinizde sabreden yirmi (kişi) bulunursa, iki yüz (kişiyi) mağlub edebilirler. Ve eğer içinizden yüz (sabırlı kişi) bulunursa, kafirlerden binini yener. Çünkü onlar (gerçeği) kavramayan bir topluluktur.
66.Şimdi, Allah sizden (yükünüzü) hafifletti ve sizde bir za'f olduğunu bildi. Sizden yüz sabırlı (kişi) bulunursa, (onların) iki yüzünü bozguna uğratır; eğer sizden bin (kişi) olursa, Allah'ın izniyle (onların) iki binini yener. Allah, sabredenlerle beraberdir.
(mesala neden Allah'ın izni ile 65 olmuyorda, ikinci durum 66 oluşuyor?)
Rad
39- Allah, dilediğini ortadan kaldırır ve bırakır. Kitabın anası O'nun katındadır.
Nahl
101- Biz bir ayeti, bir (başka) ayetin yeriyle değiştirdiğimiz zaman, -Allah neyi indirdiğini daha iyi bilir.- “Sen yalnızca iftira edicisin' dediler. Hayır, onların çoğu bilmezler.
Daha fazla Uzatmayayım, fiiliyat var, bilmek fiili durum oluşturmaz. İstemek, yapmak, etmek, yakmak, yıkmak, işitmak, görmek, bilmek bunlar ise bilmek değil, fiili durum teşkilidir, duruma tabidir.
Sordum; Allah düşünmez bilir diyorsun, neyi biliyor peki? O'na bildiren ne, hiçlikten bilgi doğmaz ise, evveli ne? Hayır evveli yoktur dersen, o halde bu sebebsizliğin mantığıda yoktur. Hayır mantığı vardır dersen, evrenin niye sebebi, bir sebebsiz O olsun.
Mcin dedinki
böylelikle mülk suresi ikinci ayetle allah kullarının büyük bölümünü saptırmış oluyor.
evet haklısın, sapıtan aslında ALLAH. kulun bir günahı yok....
dedi:evrenin niye sebebi, bir sebebsiz O olsun.
cevap: açık konuşacam. sizce(ateistlerce) alem ezeli değil mi yani madde. evet dersen bunun mantığını bana açıklarmısın.
ben sudur nazariyesiyle açıkladım ya siz
Vardan yok olmaz yokdan var olmaz değilmi, bu kadar basit... varsa yok olmamıştırki var olsun zaten vardı hep var olcak... Kısaca Varlık süreklilik arz eder. Varsa hep vardır, yoksa hep yoktur. Anlatabildim mi.
Nasılki tanrı zaten vardı diyebiliyorsanız bizde aynı şeyi madde için söyleme hakkı elde edebiliriz. Siz Tanrı ezelden beri vardı diyorsanız bizde madde ezelden beri vardır diyebiliriz. Neden araya bir Taşeron koyarsınız anlaşılmış değil. Tanrı kendi kendini var edebiliyorsa bu her şey için neden geçerli olmasın.
Şöyle bir topiğim vardı
P>Q
Q>R ise
P>Q
Öyleyse
Evreni Tanrı varetmiştir
Tanrı kendi kendine var olmuştur
öyleyse
Evren kendi kendine var olmuştur.
dedi:vardan yok olmaz yokdan var olmaz değilmi, bu kadar basit..
cevap: olan düşüncen yok olmuyor mu ve sende olmayan bir düşünce sonradan sen de var olmuyor mu
Sevgili Mcin
Düşünce madde değildir, düşünce beynin bir fonksiyonudur.
Yani elektro-kimyasal olaydır. Sapla samanı karıştırdığına göre senin daha ÇOOOOOKKKKK *ekmek yemen lazım.
Kürşat doğru yazmış, o sapla samanı birbirine karıştırmaz.
Sorusunun doğru yanıtı ise, düşüncenin yoktan varolması ve yokolması değil, düşünceyi bir çeşit enerji olarak varsayarsak, enerjinin dönüşümüdür.
Kürşat;
Büyüklük ve küçüklüğün sonu var mıdır sence?
Örneğin "büyüklük sonsuzdur" diyebilir miyiz?
Eğer öyleyse;
Allah'ın büyüklüğünün bir ölçüsü var mıdır?
Yoksa sonsuz mudur?
Sonsuz ise bu büyüklük evreni de içine alır mı?
Evren sonsuz değilse ve sınırları varsa, evren ötesi yokluk ise;
Allah, varlığı da yokluğu da kapsar diyebilir miyiz?
öncelikle teşekkür ederim.
Kürşat;
Büyüklük ve küçüklüğün sonu var mıdır sence?
cevap: kçüklüğünvarsadabüyüklüklr neyi kasdettin
Örneğin "büyüklük sonsuzdur" diyebilir miyiz?
cevap: alemi kasdediyorsan sonsuzdur derim
Eğer öyleyse;
Allah'ın büyüklüğünün bir ölçüsü var mıdır?
cevap: vardır
Yoksa sonsuz mudur?
cevap: sonsuz değildir alemin içinde bir yerdedir alemden( allahtan başka herşey) hacim olarak küçüktür
Sonsuz ise bu büyüklük evreni de içine alır mı?
Evren sonsuz değilse ve sınırları varsa, evren ötesi yokluk ise;
Allah, varlığı da yokluğu da kapsar diyebilir miyiz?
cevap verildi bunlarda dolaylıda olsa.
bana soruluyo. bu nasıl cüret nasıl laf bunlar
cevap: yanıtım olmamaktansa yanıtımın olmasına çok çalışıyorum. boşluk beni mahvediyor sıkıştığım yerde açıkça belirtiyorum ta ki biri beni aydınlata..
en zor soru başlığında olduğu gibi
elektro-kimyasal olaydır
ne demek, elektrik olayların kimyasal, kimyasal olayların elektrik enerjisine dönüşmesidir. bunun vardan yol olmak yoktan var olmakla alakası yoktur. Vardan var olmaktır sonuçta. Yani ben doğru söylüyorum. (ne megaloyum ama dimi)
yemekten kalkınca elhamdülillah (allaha şükrolsun) diyormusun diyorsan bunu demekle neyi kasdediyorsun? allahın sana bu yemeği yedirdiği değil mi
*dedi:zira belkide çok geç kalmış olabilirsin...
Allah sana hidayet versin.
cevap: bu zamana dek vermemiş miydi? vermemişti dersen. ona hidayet vermediği halde, hidayette olmasını mı emretmişti? bu nasıl olacak peki, kaldıramayacağı yükü yüklemiş olmadı mı? bu zulüm değil mi
*eflatunda bişe yok. o ahlakçı daha çok. metafiziği kuran aristodur sonra gelişti metafizik. bir çok filozof cebircidir: spinoza, melabrance daha çok işte. sokrat falan var bunlar hep ahlakçı. diyalektikçi yani tartışma sanatını iyi bilirler. bunlardan çok şey öğrendim bu konuda. yani nasıl tartışılacağını. hasım nasıl çıkmaza sokulur gibi. niçe falan var ya. bu metafizikçi değildir. ahlakçıdır. dekart var ya o hür iradeyi savunur. ve açıkça der ki düşüncemizi allah yaratmaz. siz determinizmi inceleyin. burda bununla ilgibi bir başlık açmıştım.
geçmişimizde sonsuz zamanmı yaşandı
sonsuz zaman geçilebilirmi
küRŞAt abim,*-
zaman nası geçer*?
zamanın geçmesi nedemek?*
zaman geçmeyebilirmi?*
cml.krdşn
spartacus
27-10-2006, 09:57
[quote:d8b85dce25="mcin"]geçmişimizde sonsuz zamanmı yaşandı
sonsuz zaman geçilebilirmi[/quote:d8b85dce25]
Zamanın içinden geçilmez Mcin, ancak insanlar kendilerine bir takvim yaparlar, sadece belirteç olarak kullanılır. Standart rutin bir işleyişi olur:)
Zaman tanımında bir hata var, şöyleki; senin ifade ettiğin zaman anlayışına göre, akıp giden bir zaman var ve bu zaman maddeden bağımsız işliyor. Bu yanlış, böyle bir zaman yok
Dünyada 1 yıl, bir zaman tanımlar ama, onun ölçütü, Dünya ve Güneş arasındaki(2 madde arasındaki) ilişkidir. Jüpiterde ise görürüzki durum dahada farklı, gece ile gündüz, yılların gün sayısı vs Dünyadaki ile aynı değildir, çünkü Jüpiterin güneş etrafındaki turu dünyadakinden daha farklıdır. Maddenin içsel yada dışsal etkilere maruz kalmasıda onun içsel(nicel) değişimlerini ve niteliksel(nitel) değişimlerini etkiler, hızlandırır yada yavaşlatır. Kısık bir alevde ısıtılan su ile güçlü bir alevde ısıtılan su aynı sürede gaz olmaz, iç ve dış tepkimeler ve maddenin verdiği tepki ve bunlara bağlı olan değişim olaylara yol açar. Nemli bir ortamdaki demir ile kuru bir ortamdaki demir açısından zaman farklı işler!(pasşlanma) Bu maddenin maddelerle(enerji-madde) olan ilişkisi gibi, hatta maddenin hızı dahi zamanı değiştirir, çünkü zamanı olumlayan olayların oluşum, değişim ve dönüşümü etkilenir. Doğal olarak maddenin hareketi ve diğer madde-enerji ilişkisi zaman dediğimiz soyut kavrama etkir, onu belirler. Dünya ile güneş ilişkisi(kütle çekimi) gibi.
Olay:Değişim etkisi ile sonuç demektir, zamanın içinden olaylar akmaz, tersine önce olay gelir, süreğen olan, akıp giden denebilecek olan şey ise değişimdir, ilişkilerdir ve zaman gibi [b]soyut sonuçlara, somut değişimlere yol açar. O yüzden Allah olayların ne zaman olacağını bilmez, olaylarda "zamanın" içinden akıp gitmez. Madde sonsuzdur ve maddedeki değişimde süreğendir, bu anlamda olaylarda(değişim) sonsuzdur ve bu olaylardan hareketle zamanda sonsuzdur. Olaylar zaman değil, zaman olaylara bağlı işler, olaylarda maddeye bağlı işler, bu kadar basit.
Zamanda ölçüt neyi alırsanız, ölçütünüz ve zaman kavramınız o olur. Ayva çiçek açana kadar, ceviz yaprak dökene kadar, Ay dünya etrafında bir tur atana kadar, mcin bu yazıya cevap verene kadar....
zamanı allah yarattı diyenlere soru: yani yaratılan zamandan önce zamanın geçmediği bir zaman mı vardı
spartacus
28-10-2006, 11:07
dedikya mcin, zaman yaratılan bir şey değil. O elma, armut gibi bir şey değil, soyut bir şeydir, zaman yarılamaz, zaten maddenin varlığı, ilişkisi değişimleridir zaman :)
zaman=değişim(sonuç).
değişen=madde
ilişki=maddeler ile maddeler
Değişimin olduğu her şeyde zaman vardır, ister maddi ama isterse guraba bir düşünce ile ilahi şeylerde ama isterse düşüncede olsun, zaman zaten hareketin ve bağlı değişimlerin bir sonucudur sadece.
Madde her zaman vardı, çünkü zaman yok edilemiyor :) Zamanda maddenin hareket ve ilişkileri ile ortaya çıkan değişimin kendisi-ifadesi ise, demek ki zaman her zaman vardı.
Hayır ben uhreviyattan ele alacam diyorsan, ismi bile konmuş bu uhreviyattaki kahramanların, yerlerin, hayalde bile olsa onlar var ise; onların hareketleri=zaman demektir.
Her Kadir gecesinde, Göğün 7. Katından 1. Katına inerek insanların dualarını alan bir Yaratıcı düşünebiliyormusun, bak O'da hareket ediyor :) Hem 7. Kattan 1. Kata inmeye gerek neki, sesler 7.kata ulşamıyor mu, duyamıyor mu?
Yerler ve gökler olmazdan önce= işte sana bir zaman deyimi. Örnek;
HÛD SÛRESİ
(7) O, hanginizin amelinin daha güzel olacağı konusunda sizi imtihan için, henüz Arş'ı su üstünde iken gökleri ve yeri altı gün içinde (altı evrede) yaratandır. Böyle iken "Ölümden sonra şüphesiz diriltileceksiniz" desen, inkarcılar "Mutlaka bu apaçık bir büyüdür" derler.
El Cevap: Zaman yaratılamaz, yaratılsa zaman olmaz, zamanda şeylerin(madde, ilah, ruh vs) hareketi ise?, o halde Allah'ı kim yarattı? Oda sonra zamanı yaratsın. üzel ama dipsiz bir kurgu, ve sen kurgunun en dip yerine ulaşmışsın, burdan öte köy yok.
Evet mcin sana yeni bir soru.
Dedim ki; Allah'ın ezelden beri var olduğu, öncesi ve sonrasının olmadığı söyleniyor, peki öncesi ve sonrası olmayan zamanı nasıl yaratabiliyor? O'nu kim yarattı?
dedi:Allah'ın ezelden beri var olduğu, öncesi ve sonrasının olmadığı söyleniyor, peki öncesi ve sonrası olmayan zamanı nasıl yaratabiliyor? O'nu kim yarattı?
cevap: zamanı yaratmadı ki, zamandan kaçılamaz zaman varsayılan birşe,
ama sen bana yardım etmedin. pante izah etsin sana: geçmişimizde sonsuz bir süremi geçti buna yanıt ver bi
dedi:Bu öyle bir imtihan ki sorular da, cevaplar da bellidir. Kabirde ne sorulacak, ahirette ne sorulacak hepsi bellidir.
cevap: böyle imtihan hiç gördün mü
"zamanı allah yarattı diyenlere soru: yani yaratılan zamandan önce zamanın geçmediği bir zaman mı vardı"
"Herşeyi yaratan Allah'tır" inancı içerisine haliyle "zaman"da girer.
Allah'a inanın ya da inanmayın, İLK olanın ya da ezelden gelen İLK'in adını Allah farzedelim.
Herşey bu İLK'ten türemiş, oluşmuştur. Zaman soyut olmakla birlikte İLK olanla beraber vardır.
İLK olan ezelden geliyorsa zaman da ezelidir. İLK olan 15 milyar yıl önce oluşmuşsa zaman da 15 milyardan beri vardır.
Çünkü zaman hareketle başlar. Hiçliğin zamanı yoktur. Varlığın oluşundan ya da oluşumundan itibaren zaman işler. Ancak zamanı ölçebilmek için bir ölçüte ve ölçüt için de bir değişmez kıyas'a ihtiyaç vardır. Örneğin bir salınım hareketi gibi, bir gidip- gelme, bir dönme hareketi gibi.
Dolayısıyla ölçütün oluşturulamadığı dönemler, örneğin büyük patlama gerçekse eğer, bunun öncesi ölçülemiyecek bir zaman sürecidir. O zamanı ancak Allah bilir. :)
dedi:örneğin büyük patlama gerçekse eğer, bunun öncesi ölçülemiyecek bir zaman sürecidir.
cevap: sen bari yanıt ver bana, peki bu varsayılan patlama öncesindeki zaman, sonlu mu yoksa sonsuz muydu söle bi
dedi:Ben ezelden beri Ateist yasadim, Ateist yasarim;
Hangi cilgin beni degistirecek? sasarim!
Kukremis sel gibiyim, dinleri cigner gecerim.
Yok ederim Allahi, dinleri ciddiye almaz giderim.
cevap: o halde sorumu yanıtla, ateizme göre zaman ezelidir, cevap ver: sonsuz geçmişten bugune gelinebilir mi
Zaman sonsuzdan gelir sonsuza gider fakat akışkanlık hızı beynin bir fonksiyonudur, örnek; eroin içildiğinde zaman bir türlü akıp gitmez oysa alkol alındığında zaman hızla akar gider. Başka bir örnek; tuttuğunuz takım malüp ise son 5-6 dakika hemen geçer gider, galip ise o son 5-6 dedika geçmek bilmez. Kısaca zamanın hızını beyin fonksiyonları belirler.
Eğer beyin çalışmıyorsa yani henüz canlı yok ise veya baygın yada ölü ise zaman durmuştur.
dedi:zaman herzaman nasıl varmış ?
açıklama yapmalısın
cevap: eğer zaman yoktu da sonradan varlığa geldi dersen, zamanın olmadığı başka bir zaman kabul etmen lazım ki bu da yine zaman kavramını kabul etmek demektir.
o bakımdan zamandan asla kaçılamaz.
dedi:her şeyin sonu olduğu gibi zamanında sonu olacak gibi düşünseniz sorunu aşarsınız
cevap: zamanın sonu olamaz, zira sonunun olması için başka bir başlangıçtan söz etmek gerekir. ve o başlangıç da zamanda başlamalıdır.
d: eskimeyen bi yerde zaman da yoktur
c: eskimeyen ne vardır. allah içinde zaman geçer. "geçmez" diyen asla delil veremez.
Yahu zaman hiç sonlu olurmu, saatin pili biterse yenisini takarsın, saat çalışmaya devam eder böylece zamanda geçmeye devam eder. bu kadar basit.
"dedi:örneğin büyük patlama gerçekse eğer, bunun öncesi ölçülemiyecek bir zaman sürecidir.
cevap: sen bari yanıt ver bana, peki bu varsayılan patlama öncesindeki zaman, sonlu mu yoksa sonsuz muydu söle bi"
İLK olan ezelden ise sonsuz, sonradan oluşma ise sonludur.
Ezelden ise, sonsuzsa sonsuzdan sonlu bir zamana gelinir mi? Sonsuzdan bugüne nasıl varıyoruz? diye soracak olursan;
Dönemimiz de sonsuz zamanın bir parçasıdır.
Yok olmaz dersen "büyük patlama ile sonsuzluğu delip geçmiştir o zaman " derim :)
d:"büyük patlama ile sonsuzluğu delip geçmiştir o zaman " derim Smile
c: sonsuzluk geçilir mi delinir mi, bu soru seni meşgul etmiyormu
selam herkese.
Anlatabilirsen iyi. *
1.. zamanin hic olmadigi olamazmi ?
2.. tek bir an olamazmi ? hata bu an dedigim seyinde olmadigini dusun.
3.. herseyin tek bir an icinde olmadigi nasil belli olur ?
NOT Bu an dedigimi sadece kisa ama hic bitmiyen zaman olarak degilde sadece var olmak olarak dusunun. yani ne basladi ne biter sabit..
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bu arada su buyukluluk ve kucukluluk konusu da ilginc. bir madde nekadar kuculebilir ?
*** geçmiş *geleceği değişmez biçimde belirler mi
*** gençken hatta çocukken en dehşet verici cehennem resimleri gösterildiğinde bile kılım dahi kıpırdamazdı. o günlerde de bu günlerde de bana hiçliğin kendisi kadar başka hiçbir şey daha korkutucu gelmemiştir (Miguel de Unamo)
*** aklını kullanmak uğrunda gözüpek ol (Horatius)
*** neden varolan var da varolmayan yok?
d:yani ne basladi ne biter sabit..
c: o yok demek olmaz mı
mATdeci abim*-sende varsan bende varım artıkın bu konuda.
nOT:berberinin ismine öm den yazarmısın bana*?bende ona gitcem yakınsa.
çok güzelsitil yapıyo senin belber.. :lol:
kONuya geçelim...
*** zaman matdi dir...yanim matde olduu zamanzamnadan bassed,lir.*-
-*-* Allah matde olmadıı için onuniçin zaman yoktur.*
0**Yaniyakine zaman ezeli deildir.zaman yaratılmıştır.--*0*0
-*-*-*İş bitrilipde-defter dürülünce zaman kalmayacaktır*---*
0*0*0
Ezeli ve ebedi diye annadıımız ALLAHdır.Matde olmadıı ,çi,n*
ona dakka -sahat-saniye-ay-yıl*günolmas.**issanda buna annayamas.
Annayamadıı için*-kedi kuyruu ile oynar gimi*-* zaman nedir ne deildir? diye
bi öle söler- bi böle söler.
Zaman yaratılmışlar için vardır.
Yaratan için zaman olmas.Zamanıda o yaratmıştır*
annaşılmadı ise-doçet yollayıp bida annattırabilirim.. 8O
Zamanlarüstüpırof cEmELE
d:Allahın varlığına dair bir delilin var mı? Varsa nedir?
c: determinizm'den hareket ediyorum. daha önce söledim sen kabul etmedin. ateizmde determinizm vardır yani hür irade savunulamaz çünkü olaylar daha önceki olaylarla nedenlenmiştir. dolayısıyla belirlenmiştir. sonuç olarak buna inanabilir misiniz? bin yıl önce birinin soldan değilde sağdan gitmesi senin davranışlarını etkiledi bu düşünceye göre. ben buna inanamam. o halde determinizme inanmayan biri tek çare olarak allahı kabul etmek zorunda kalır. başka seçenek yok. olayları tanrının önceden bilmesinin zorunlu kıldığına inanmak durumunda kalır bu kez. bana dersen ki "determinizme inanmayan bir ateistim ben" sen şunu savunmuş olmaktasın: "alemde nedensiz şeyler de olur" bunu mu savunacan
ben arkama baktım..
oda arkasındakına baktı..
oda arkasındakına..
herkeş soruyo..
"lan atevis senmisin?"
Cinmi abicim bu soru kimeydin??*
bana deildin..çünküm ben atevis filece deilim..PanTEdar abide deil.
lan olum bu sorukimeydin..*?
haa soruya ben üstüme alırsam...:roll:
o halde determinizme inanmayan biri tek çare olarak allahı kabul etmek zorunda kalır. başka seçenek yok. olayları tanrının önceden bilmesinin zorunlu kıldığına inanmak durumunda kalır bu kez. bana dersen ki "determinizme inanmayan bir ateistim ben" sen şunu savunmuş olmaktasın: "alemde nedensiz şeyler de olur" bunu mu savunacan *
deterzim gene matdi olaylar içindir.o onun nedenidir-obiri obirinin..
Hanı gavurlar okey taşlarına millon tane diziyı dikine..birine vuruyon 3 sahat sona taa dipteki yıkılıyo..o gidiyo bi mumu yakıyo..mum ipi kopattıyo..ip kopuyo kova düşüyo..falaca filece..
bunnar bayram oyunu..Allahın işi okey taşı dizmek deil.
lmc.
"sonsuzluk geçilir mi delinir mi, bu soru seni meşgul etmiyormu"
"Sonsuzluk"'la "hep var olma" nın anlamlarını karıştırmamak gerek.
Ezeli olmak, hep var olmakla eşanlamlı olarak kullanılıyor.
Ama sonsuzluk kimi zaman ölçülemiyecek derecedeki büyüklükler için de kullanılıyor.
Ya da büyüklüğü bilinemeyen, tespit edilemiyenler için de "sonsuz büyüklükte" denebiliyor.
Şimdi biz şunları bilemiyoruz. Evren ezeli midir? Bir başlangıcı var mıdır?
Son durumda bilim 14,5-15 milyar yıl öncesi büyük patlama ile evrenin oluşmaya başladığını teori olarak sunuyor.
Doğru olduğunu farzedersek, bu durumda evrenin başlangıcı sonsuz değil sonlu bir zamandır.
Ancak büyük patlama öncesi zaman belirsizdir ve sonsuzdur.
Ezelden büyük patlamaya gelemezsin matematiksel olarak ama bugünden geriye sayısal olarak gidebilirsin. Nereye kadar? Büyük patlamaya kadar..
İşte büyük patlamanın sonsuzluğu nasıl delip de bizim bugün var olmamızın izahı.
"bir madde nekadar kuculebilir ?"
Matematiksel olarak sonsuza kadar. Yani küçüklüğünün sonu bulunamıyabilir.
Sıfır büyüklük son noktadır. 1'den 0'a limit sonsuza kadar gider. Ya da 0'dan 1'e limit sonsuzdur.
Yani 0,9999999999999999999999999999999999999999999..... .... kesinlikle 1'e ulaşamaz. Biz hesaplarda bunu *yaklaşık 1 kabul ederiz.
Büyüklük de aynı şekildedir.
d:Ezelden büyük patlamaya gelemezsin
c: nasıl gelindi madem bing bang varsa izah et
Gelinmiş ki bugün varız. Gelinmiş ama bunu matematiksel olarak zaman birimiyle ifade edemeyiz. Yani soyutunda soyutu. Sonuçta sonsuz zamanın(?) bir parçasıyız. Bu da işlemeye devam ediyor.
Aksi durumda varlığımızın gerçek olmadığı sonucuna varılır. Bu da Platon'un, Hegel'in idealist düşüncesinin doğruluğu anlamına gelir. Yani herşey hayali, görüntüden ibaret. Madde diye birşey gerçekte yok..
Bugün varsak eğer, bir geçmişimiz de var demektir. Bu geçmişe zaman dersek, yani evrenin oluşumundan bugüne kadar olan zaman, bu belirli bir ölçü ifade eder. Sonsuz değildir.
Evrenin oluşumundan öncesi ise belirsiz bir zamandır. Ya da zamansızlıktır. Yani zaman evrenle başlamıştır. Evren öncesi zaman yoktur. Yaratılmışsa, zaman evrenle birlikte yaratılmıştır.
Kürşat, peki ezelden bugüne gelinemezse, senin deyiminle sonsuzluktan sonlu zamana ulaşılamazsa, bugünkü varlığımızı nasıl izah edersin?
dedi:Kürşat, peki ezelden bugüne gelinemezse, senin deyiminle sonsuzluktan sonlu zamana ulaşılamazsa, bugünkü varlığımızı nasıl izah edersin?
cevap: ya işte onu açıklayamıyom zaten arayıştayım bir yıldır. kimse yanıtı veremediği gibi yanından bile geçemedi . ricam şu ki bunun üzerinde düşünün.
bu gerçek problem ya. bütün mantık kurallarını kullandığım halde çözümün çok gerisindeyim yanına bile sokulamadım sizden yardım bekliyorum işte
d: yardımcı olmak için matematikteki limit teoremini düşünelim.
iki sayı arasında sonsuz sayıda başka say vardır. sıfır olmayan hiçbir sayıyı ikiye bölersek sıfır olmaz. açıklayalım,
diyelimki ankara istanbul arası 1000 km olsun.zamana bağımlı bir şekilde önce bu yolun yarısını gidersek, sonra geri kalan yolun yarısını gideriz, sonrada geri kalan yolun yarısını gideriz. iki sayı arasında sonsuz sayıda başka sayı olduğuna göre ve hiçbir sayının yarısı sıfır olamayacağına göre asla yolu tamamlayıp ankara'ya varamamız gerekiyor . Ama gerçekte öyle değil.
Senin anlattığın konular bu örneğe benziyor. geçmişte sonsuz olay oldu ise , sonsuz olay bitmez dolayısı ile başlangıç yoktur falan diyorsun, benzer şeyler söylüyorsun.
Bu iddialarının bilimsel desteği yok. Farazi üzerine konuşuyorsun dostum,
c: hey dart heyecanlandım şimdi ilk kez biri bu konuda cevap veriyo nası yani daha aç, ama çözüm istiyom ben, bu soru kesinlikle saçma değil.
pante bu yoruma ne diyon
d:sonsuz sayıda nokta varsa asla noktalar bitmeyeceği için 1 metrelik bir mesafeyi bile asla bitiremememiz gerekiyor.
c: ya neden sonsuz sayı nokta olsun ki. demekki bir metre tükerilebildiğine göre o sonlu sayıda.
zenon açmazını mı diyon sen ben onu kabul etmiyom. yarısı sonra yarısı muhabbeti yani. açıkça ölçülebilen mesafeler sonlu noktadan oluşur diyom aksi halde bir milim de bir kilometre de sonsuz noktadan oluşur demek durumunda kalırız ve iki adet sonsuz noktadan oluştuğunu söylediğimiz şey ler biri diğerinden büyük olmaması gerekirdi. ama büyük, demek ki bir kilometde bir milimetre de sonsuz noktadan oluşan şeyler değil. sonlu noktadan oluşuyo demek olur.
halbuki benim sorum hacimsel özellik değildi. zamansal ölçüydü. ikisi bu noktada kıyas edilemez ki...
İki mesafenin arası sonsuz noktalardan oluşur ama sen bu sonsuzluğu aşabilirsin. Çünkü nokta nokta gitmiyorsun ki.
İstanbul-Ankara arasını da Zenon açılımı ile, yani her seferinde yolun yarısını giderek katedmiyorsun.
Yol = Hız x zaman formülüne göre katediyorsun.
Uzay-zaman da - sonsuzdan + sonsuza doğru yol alıyor ve biz de bu yolun üzerinde bir yerde yer alıyoruz.
tmehmet_kk
29-10-2006, 21:11
selamlar
bu saçma soruların fikir babası kürşat otçudur.pek çok forumlarda bu tür sorularla insanların fikrini bulandırmaya çalıştı. daha sonra foyası meydana çıktı.meğer bu kürşat otçu insanların fikirlerini bulandırmak için para alıyormuş yani bu işi para için yapıyormuş. iş ortaya çıkınca piyasadan kayboldu amcam.
"bu kürşat otçu insanların fikirlerini bulandırmak için para alıyormuş yani bu işi para için yapıyormuş. iş ortaya çıkınca piyasadan kayboldu amcam."
Sen de buna inanıyor ve buraya bunu yazabiliyorsun öyle mi?
Mehmet kardeşim kendini küçültüyorsun böyle basitliklerle.
Para kazanmak bu kadar basit mi?
Senin hakkında bu tür bir iftira yazsalar hoşuna gider mi?
Ayıptır ya! Bir de gıybete inanırsınız, tersini yaparsınız..
En çirkin hakaretlerden birini yaptın Kürşat'a. Özür dilemen ve yazını silmen gerekiyor.
d:1 metre içinde sonsuz sayıda sayı vardır. buna şüphe yoktur.çünkü virgülden sonra sonsuza kadar rakam yazabilirsin asla bitmez.
c: bana sürekli bu örnek verilmekte ancak burada şunu gözden kaçırıyorsunuz: rakamla zaman bir olmaz sen diyosun ki sonsuz nokta var delilişn ise sayıların geriye ve ileriye sonsuzca gitmesi veya bir sayının matematikde sonsuza dek bölünme olayı.
ama burada şu var dikkat edersen bunlar varsayım, yani gerçekliği yok siz diyonuz: sayı sonsuz, neden? karşı taraf bir sayı dese, siz bir fazlasını diceniz. çünkü sayıların bu özelliği var. aslında sayı yok, sayı düşüncesi var. sizin sonsuz dediğiniz sayılar şu an yok. siz söylediğiniz de düşünce boyutunda var. ama zaman olayı bunla kıyaslanamaz. zaman varlıktan düşmez. ben bir gerçekten bahsediyom.
zaman ezeli mi sonradan mı? size göre de(ateism) ezeli. yani geçmişimizde sonsuz zaman kavramı var ve bundan kaçılamıyor ben diyorum ki: geçmişimizde sonsuz bir süre mi geçti? hayır diyemezsiniz. ateist olarak. o halde bana sonsuz zamanın nasıl geçip bugüne gelindiğini söle. ateistler bingbanga inanamaz. inanan ateismi zaten bilmiyo. size göe başlangıç değil başlangıçsızlık olmalıdır.
tmehmet_kk
29-10-2006, 21:43
selamlar
sevgili pante kürşat bir fot,rumda tel.no. vermişti.bu numardan arandı ve bu durum kendisine soruldu lakin hayır yok böyle birşry demedi.yani benim özür dilememi gerektirecek bir durum yok.böyle bir şey yoksa çıkar açıklama yapar yada inkar eder bunlar uydurmadır derdi.
Kürşatında bu konuda bir açıklaması vardır elbet..
tmehmet_kk
29-10-2006, 22:16
bilemiyorum fakat ortadan kaybolduğu bir gerçek.insanın aklına haklıysan neden kaçıyorsun diye sormak geliyor.
biri bişe yaptı böle benle msn konuşması gibi millete dedi böle dedi diye. milletde inandı bende bu yazılar yazılıyodu bişe demedim önce bakalım nolcak diye sonra o şahsın yalanını ispatladıydım. ama laf bikerem yayıldı.
o şahıs aslında benle micte konuştu inandı cebre sonra kabul etmek istemedi. çok zorlandı. ama örendiği çok önemliydi o da bunu biliyodu sonra böle yaptı
iktibas forumda var. www.forum.iktibas.info
duyurularbölünde kursatotcunun *ihracı *başlığındaydı galiba gösterdim yalanını
bu forumdamı ortadan kayboldum
evet diyosan kursatotcu diye uzun süre buraya giremedim acaba sitemi bozuk dedim öle gitti sonra yeni nik alim dedim öle girdim 4 - 5 ay geçti aradan işte
tmehmet_kk
29-10-2006, 23:10
sen kürşat olamazsın gibime geliyor telefonda hık mık etmiştin doğrumu dediklerinde *hayır demedin laf canbazlığı yapmıştın yanılıyormuyum.
Biri çıkmış, Kürşat'la msn'de yaptığı konuşmayı aktarmış. Doğru mu aktarmış yalan mı belli değil. Çünkü delil sayılmaz. Kürşat da bunu kabul etmemiş zaten.
Üstelik kim parayla böyle bir iş yapar da bunu msn'de anlatır. Olacak iş mi?
anladığım kadarıyla Kürşat kendisiyle gayrıciddi konuşan birinin "Sen ne ile geçiniyor, nasıl para kazanıyorsun?" sorusuna o da şaka ile " Bu işten kazanıyorum, yazdıkça para alıyorum" demiş.
Bununla birisini yargılamak doğru değil. İşte iddia ve diyalog;
http://www.forum.iktibas.info/thread.php?threadid=2797&boardid=34&page=5
ya ne telefonu kimle konuştum ben
tmehmet_kk
29-10-2006, 23:34
evet diyosan kursatotcu diye uzun süre buraya giremedim acaba sitemi bozuk dedim öle gitti sonra yeni nik alim dedim öle girdim 4 - 5 ay geçti aradan işte
selam
bu bana pek inandırıcı gelmedi seni herkes kürşat ismanle tanıyor beni kaç kere kovdular saniyesinde geri geldim sen 3-5 ay giremedin hayret.şimdide tamamen farlı kürşat otçu nicinle hiçbir çağrışım yapmayan bir nicle girdin.neden kürşat otçu adını tekrar kulllanmadın merak ettim
çok da önemli değil benim için esasen sen yok böyle birşey diyorsan yoktur.konu da kapanmıştır benim açımdan alındıysan özür dilerim.sadece ortalıkta böyle bir şey var demek istedim.
y a *olur öle normaldir. bunlar aslında bana puan çünkü adam ilmen yanıt veremiceni anladı bu yolu kolay gördü bu başarının kendisidir yani
yaw abim..kim inanır o iktibasta yazılan iftiraya...
bunnar koplo..Kürşat abi salakmı?...o kadan annatcak annatcak..
ben para alıyomda yazıyom bunnarı decek..annatcak annatcak sona
*yaw allaşkına yazma bunnarı-yoksam ben mafolurum*?..
Bu yazıyı yazan salak adamını almış karşısına *senaroyu vermiş eline..yazdırmış..yazdırmış.." *boku kÜrşat abiye atmaya tezgaı kurmuşlar..
Neden de?
Çünküm Kürşat abi abi onnara aır gelmiş..
Devamlı ona *kafir*asalım-keselim-gebertelim-demişler..
yanı onu -fikirlen susuturamamışlar..koplo yapmışlar..
Yaw bu kÜrşatyaw..boşuna micin adını almamış.
Böle tezgaa otururmu nu kadan cin adam?
Kürşat abim..sendevam et cinniklerine abim..
biz sana çok seviyoz..devam abim..
krdşn.cml
ateistler bingbanga inanamaz. inanan ateismi zaten bilmiyo. size göe başlangıç değil başlangıçsızlık olmalıdır.
-------------
* * * * *inaçların ismini tartışmaktan ziyade neye inanmadıgımızı bilmek daha önemli bence.
* * * * *Zaman büyük patlama ile başlıyorsa eger bunun öncesini tartışmanın bir anlamı yok.Demek ki zamanın bir başlangıcı var.Başlangıcı olanın bir sonu da olması gerekir.
* * * * * Evrendeki zamanın sonlu olup olmayacagı maddenin miktarı ile orantılı.Şayet madde miktarı kritik oranın üzerindeyse evren genişlemeye devam eder zaman da yolculuguna devam eder.
* * * * * Dünya ve dünyadaki için zaman beş milyar sene sonra bitmek zorunda.Güneşin ömrüyle orantılı çünkü.
* * * * * Zaman izafi bir kavram.Kendi kendine bir anlamı yok.Bir hareket içermesi gerekiyor.Madde ile baglamlı.Kendi kendine hiç bir şey degil.Dördüncü boyut.Dördüncü boyutun olabilmesi için diger üç boyutun da olabilmesi lazım.
* * * * * Zamanı tek başına ele alırsanız tartışmanın içinden çıkabilmenin imkanı yok diye düşünüyorum.Ama dördüncü boyut oldugunu düşünürseniz ancak tanımlayabiliyorsunuz.Benim düşünceme göre diger üç boyutu kesinlikle gözardı etmemek gerekiyor.
* * * * * *
* * * * * * saygılarımla
kursat kardes sen kimsin. gercekten seni merak ettim buraya bi resmini yapistir gorelim bi.
yavv sen baya bi unlusunde ha google da (kursatotcu) yazinca baya eserlerin var.
kim?
spartacus
30-10-2006, 10:47
[quote:2f768d63c6="mcin"]cevap: zamanı yaratmadı ki, zamandan kaçılamaz zaman varsayılan birşe,
ama sen bana yardım etmedin. pante izah etsin sana: geçmişimizde sonsuz bir süremi geçti buna yanıt ver bi[/quote:2f768d63c6]
Forum iyice karışmış Mcin. Daldan dala uçuyoruz sanki. Birini bir çözelim sonrasına geliriz. Acele etme, konuyu küllemeyelim, zamanın tanımını doğru yapmadan, ona bağlı başka bir soruna geçemeyiz. Sorulara cevap vermeden başka sorulara geçme.
Zaman nedir? Bul bakalım bir cevap. Zamanı maddeden bağımsız düşünüyor sonrada bizden evvel sonsuz zaman mı geçti diyorsun. Dam üstünde saksağan. Zamanı maddeler dışında düşünmek, ona maddeden bağımsız bir bünye biçmek, masal yazmaktan başka bir şey değildir. Şşş, kardeş senin adın ne, benim adım zaman. Neye benziyorsun zaman kardeş?!!
Geçmişimizde sonsuz bir hareket geçti. Bu maddenin hareketidir, dolayısı ile açığa sonsuz bir değişim, dönüşümler, olaylar(senin tabir) ve zaman çıktı. Önce olaylar gelir, zaman ondan sonradır, ok!!!
Miladi ve Hicri takvim arasındaki farkı ne belirliyor, 2 tane maddenin ilişkisi, ne bunlar, Dünya-Güneş, Ay-Dünya ilişkisi.
Zamanı ne belirler, maddelerin hareketi ve birbiri ile olan ilişkisi belirler, dedim, yine diyorum, zaman görecelidir ve maddelerin-ki enerjide buna dahil- arasındaki ve kendi iç değişimlerine göre değişir.
Örnek vermiştim es geçtin, demire örnek verdik ve dedim ki, demir açısından zaman eşit işlemez, nemli bir ortamdaki demir ile, kuru bir ortamdaki demir açığa farklı bir zaman çıkartır. İşte bu anlamda, zaman, maddelerin hareketi ve en önemlisi biribirisi ile olan ilişkisi, hızı, sürtünme, yapı taşını koruma-bozma vs, daha bir yığın ilişki ile görecelilik kazanır. Zaman madde yasalarından bağımsız ele alınamaz. Önce zaman değil, madde gelir, zaman da , maddelerin değişimi, birbirileri ile olan ilişkisinin bir sonucudur. Madde ise her zaman vardı, çünkü yok edilemez, yoktanda var edilemez. İstediğin kadar uğraş yok etmeye, bin bir hale girer yinede madde yok olmaz, hal arası değişimlere uğrar, ister pozitif isterse negatif yönden. Big Bang deyip duruyorsunuz, oysa bilmediğiniz çok şey var o kadar var ki, mantığınızı dahi çalıştıramıyorsunuz. Big Bang kesin değildir sallantılı bir teoridir, ama en önemlisi bu teroride dahi madde yoktu denmez, çünkü big-bang bir madde sürecidir. Mesala tek bir açıdan ele alınmaz, kapalı, açık, düz evren teorileri vardır.
Kaldı ki, kutsal yaradılış efsaneleri, evvel masallara dayanır, başka forumlarda kısa halde bile gösterdik, sümer ve sonrası ilişkiyi ifade ettik. Sonuçta ne diyor, önce su vardı ve 6 Günde... Big-Bang da ise maddenin şu hallere gelmesi bile evreler dahi yüzbinlerce yıllar ile ifade ediliyor. Mesala Dünya 4,5 Milyar yaşında denir, oysa evren 15 milyar yaşında denir, nerede bu 6 gün ve patlama yoktan nasıl oluşsun? Patlama dahi, maddeler arasındaki ilişki ile alakalı bir sonuçtur, big-banga sizler yanlış bakıyorsunuz, big-bang, bir şeylerin sonucu iken başka şeylerin başlangıcıdır, sonuç olduğunu görmüyor, sadece başlangıç sanıyorsunuz. O yüzden ben Sizlerin Big-Bangına, Bing Pang diyorum, arada fark çok, kabul edilmeyen ise sizin kesin sandığınız Bing Pang! ınız.
Geçmişimizde evet, sonsuz bir zaman geçti, çünkü sonsuz bir ilişki vardı. Geçen zamanın içinde maddeler değil, madde ilişkilerine bağlı zamandır? Sonsuz madde ilişkileridir. Açığa ise böylelikle soyut kavramımız zaman çıktı. Maddelerdeki değişim somut, oradan açığa çıkan somut olaylardır ve somut olayların arasındaki farkda açığada soyut olarak zaman çıkar. Ve zaman madde ilişkilerine dayalı ve bağlı olduğu için görecelilik arzeder.
Özgür irade meselesine ise, şu zaman olayını çözmeden geçmeyelim, buyur zaman nedir bir izah et bakalım. Geçmişi geçmiş yapan, süreğen olan değişimlerdir başka bir şey değildir! İnsanlar ise yaşamlarında iradelerinden bağımsız bir yığın ilişkiye girerler, bu onların diğer canlı ve maddeler ile olan ilişkisidir hepsi bu. Ve doğru soru şu? Neye göre özgür irade? Nesnel mi öznel mi bu soru? Bu konuyada sonra gelelim, önce şu guraba zaman tanımını bir düzeltmen gerekiyor.
Burdan öte köy yok, kurgunun en dibine ulaştın demiştim, ya artık mantığını kullanmayacaksın, atmasyonlara gideceksin yada tanımları doğru kavrayıp, kurgunun dibinden nesnele döneceksin, seçim senin, ve sakın bu kurgular ile başkalarınıda yargılamaya kalkma, yanlış sonuçlara varırsın, çok şeyi yanlış zanneder olursun. Yazdıklarımı okumadan da bana ne soru sor nede cevap ver olur mu?
Big bang islam teorisi değil Ateizm teorisidir, ama sevgili inanan kardeşler bilimi islamla bağdaştıracaklarya, hemen uydururlar kurana... Uyuyorsa tabi uymuyor. Daha öncede sordum cevap yok, kuranda nerde evren genişliyor diye yazıyor, söyleyin bakalım...
d:Zaman büyük patlama ile başlıyorsa eger bunun öncesini tartışmanın bir anlamı yok.Demek ki zamanın bir başlangıcı var.
c: eğe başlamadan bahdedeceksek öncelik kavramından da bahsetmen gerekir. çünk önce olmazsa başlamakta olmaz. halbuki önce ifadesi de zaman kavramıdır *dolayısıyla zaman başlangıçlıdır demek yanlış olur.
d:Geçmişimizde evet, sonsuz bir zaman geçti
c: sonsuzluk geçilir mi geçilirse ona neden sonlu denmiyor da sonsuz deniyor
ya ben anlamayom resimyapıştırmaktan ben böle incelikleri bilmem
Evren big bang ile ortaya çıkmıştır ama öncesinde ne vardı... Evren vardı genişleyen evrenin genişlemesi durur ve tekrar kendi üstüne kapanır, toplu iğne başından daha küçük bir noktada kaybolur aynı anda büyük bir patlama ile tekrar ortaya çıkar bu sürekli böyledir, evren büzülür genişler büzülür genişler, sonsuzdan beri böyledir sonsuza kadar da böyle olacak. (Bir teori)
kara delik diye bişe yok. kara bişe nasıl görünecekte delik olduğu bilinecek.
bunlar hikaye stephen hawking'i okudum "zamanın kısa tarihi" adı çok iddialı ama içeriği böle değildi ve kara deliklerin varlığına delil getiremediğini gördüm. varsayımlarla konuşuyordu. böle olmaz. bunu bir hakikatmış gibi insanlara sölüyolar
spartacus
31-10-2006, 18:10
mcin bu şekilde sana yazmak farz değil, ama senin okuman sana farz.
[quote:84b6df254b="mcin"]d:Zaman büyük patlama ile başlıyorsa eger bunun öncesini tartışmanın bir anlamı yok.Demek ki zamanın bir başlangıcı var.[/quote:84b6df254b]
Yanlış!!!!!!
Big Bang denen şey bir başlangıç değil öncelikle bir sonuçtur, bak yazdım yukarıda, oku dedim. Zamanın başlangıcı olarak görülen Big Bang değil, Bing Pang. Bing Pang ise bir masal, bizide ilgilendirmiyor.
Big Bang bir sonuçtur, demek ki başlangıç olması daha sonra.
Zaman ise maddelerin değişimidir, biribiri ile ilişkisidir, hepsi bu. Zaman diye bir şahıs yok, yaşamıyor öyle birisi Elmaya karpuz diyorsun, zamanıda böyle tanımlıyor ha bire binbir gece masalları yazıyorsun yada fazlasıyla masal okuyorsun, bak olmuyor. Doğru sorulardan yanlış sonuçlar çıkartıyorsun.
Kara delikler ise ışık dalgaları ile görüntüleniyor. Etrafındaki gözlemlenen ışık ile, ok.
Kafanı kaldır kurgu okumayı biraz bırak, masal ile gerçek arasında dağlar kadar fark var.
Evren nasıl ortaya çıkmış olursa olsun, evreni Allah yaratmamıştır. Çünkü Allahı ortaya çıkaran *şartlar Evreni *daha kolay ortaya çıkarır.
*** Allah yaşlanıyo. ama sonsuz geçmişten bugüne nasıl geldi?
** Zaman *evrenle yaşıttır.
** Evrenin yaşı sonsuz değildir.
** Allah, evrenle somutlaşmıştır ve zamandan münezzehliği sona ermiştir.
** Evren olmasaydı Allah'da olmazdı. ( Varlığının anlamı olmaz, varlığı bilinmez, yok'dan farksız olurdu.) Buradan yola çıkarak Allah=Evren'dir. Ama aynı zamanda evrene aşkındır.
** Dolayısıyla Allah'ın yaşı evrenin yaşına eşittir.
Sonuç olarak Allah'ın sonsuz geçmişi yok sayılır. Zaman soyut bir kavramdır ama somutla varolur. Somut zaman da evrenin oluşumuyla başlamıştır.
Ayrıca ne diyor Kur'an'da;
"Allah katında 1 gün, sizin hesabınızla 1000 yıl gibidir."
Bu durumda Allah pek de yaşlı sayılmaz. Hele hele hadisler de doğruysa, Evren yaklaşık 7000 yaşındadır. Bu durumda Allah'ın yaşı 7 gündür.
Bu arada 7 rakamının neden kutsal olduğunu da açıklamış olduk.:)
ALLAH kendini yok edebilirmi?
Bu kendi istei ilemi olur*?
Yoksam Allaın kaderindemi bu olabilir*? ...8O ***
*0*-00-*0*0*0
bu miCİN abiyi okuya okuya hepimis sapıtacaız.walla... :lol:
şu sorduumsorularınhiçbi manası varmı*?
....alla *allaaa.... :roll:
lmc....(sen aklıma mukuat ol yarappim... :wink:)
ya bak zaman geçiyosa allah içinde geçmelidir. ama geçmişten bugüne zaman sonsuzluğu nasıl aşıp bize bugüne geldi? "hayır sonsuzluğu aşmadı" dersen, zamanın başlangıcını savunman lazım ki rezil olursun bunu savununca. çünkü başlangıcı savunman için "başka bir şeyden sonra" demen lazım. yani muhakkak "sonra" demen lazım ki, "sonra" denince önceyi de kabul etcen. halbuki "önce" kavramı da zaman terimidir.
ama delil getirmiyon. bu budur diyon o kadar. mekansız bişeyin varolduna dair delilin var mı? ne ayette ne de hadiste böle bişe yok. zamandan ve mekandan münezzeh olma durumu yani. aksine allahın mekanlı ve zamanın allah içinde geçtine dair açıklamalar mevcuttur. bu ifadeler sonradan uyduruldu.
d: Allah nerdedir?
c: bilmiyorum ama mutlaka biyerde ama şuda sorulabilir allah hareket eder mi
Müslüman kardeşlere soralım Allah nerdedir?
Sonsuzluğun öncesi, sonrası olmaz..
Ama zamanın öncesi olur.
"Zamanın kısa tarihi" evrenin oluşumuyla başlar.
Ondan öncesi "Zaman ötesi"dir.
Mekan olarak ta "Fizik ötesi".
Allah'ın mekanı evrenin her zerresi olmakla birlikte aynı zamanda fizik ötesidir.
Yav arkadaşlar felsefe yapmayın. Sorulara bilimsel cevap verin. Zaman insanın doğumuyla başlar ölümüyle biter. Kısaca zaman beynin bir fonksiyonudur.
Evet müslüman kardeşler Allah nerdedir ?
Geçmişimizde sonlumu yoksa sonsuz mu zaman geçti? sonlu dersen zamanın başlangıcını savunmuş olmadın mı? sonsuz dersen sonsuz zaman geçer mi?
*dedi:Sonsuz da olabilir sonlu da. Bugün bilim BigBang teorisini kabul etmeye eğilimli. Ben pek kabul edemiyorum ama, bugün için en geçerli teori bu.
Bu durumda, başlangıçtan bu güne kadar sonlu bir süre geçti.
Ama sonsuz bir süre de olabilir. (BigBang teorisi doğru değilse).
Şimdiden geleceğe doğru nasıl sonsuz zaman olduğunu kabul edebiliyorsak, geçmişe doğru da sonsuz zaman olduğunu kabul edebiliriz.
Nasıl tamsayılarda -sonsuz ve +sonsuz var, ve 0,1,2,3... gibi sayılarda varsa bizim de zaman içinda durumumuz aynı.
Kimse -sonsuz'dan 0 a kadar sonsuz sayı var, o zaman 0 yok demiyor.
cevap: ya bak önce sonlu dedine bakarak ilerleyelim okeymi?
*sonlu dersen zamanın başlangıcını savunmuş olmadın mı onu söle
valla kaza oldu gözümün bi kaç milim altına demir vurdu dikiş atıldı ama ben dedim ki bu kaderdi bu olay olacaktı. ne keşke dedim ne de niye böle oldu. bu kadere inanan insanın diğerlerinden farkıdır
Kürşat geçmiş olsun.
Bir de şükretseydin bari.
Öyle ya! Birkaç milim yukarı gelse daha kötü neticelenebilirdi.
Ama herhalde dersin ki " Gelmezdi, çünkü Allah ezelde bu kazayı böyle programlamıştı" öyle mi?
Ya Kürşat, Allah ezelde kalkıpta senin geçireceğin bu kazayı programlamakla mı uğraşacak?
Hiç aklın kesiyor mu?
Sırf Kur'an'dan böyle bir yorum çıkarıyorsun diye böyle inanacak mısın?
İnsanı özgür iradesiyle bırakması daha mantıklı değil mi?
ya yok abi. ne özgürlüğü hem böle rahatlık oluyo psiklojikmen. olcaktı diyom rahatlıyom
spartacus
06-11-2006, 10:30
Mcin geçmiş olsun, daha dikkatli olman lazım, suda giden kibrit çöpü olmamak lazım.
Madde yok ise zaman yok.
Madde -> Zaman
Enerji ise
Enerji -> Zaman
Hiç birisi yok ise, yokluktan varlık doğmaz. Yani hiç bir şey yoktan var olamaz. Zaman da. Var olanda yok olmaz, edilemez. Yok edilemeyen her şey zaman kavramını ortaya çıkartır, zamanda yoktan var olmayan maddelerden ortaya çıkan soyuttur. Yoktan var olmuyor ise, o halde zamanın yokluğu maddenin yokluğu demektir, maddenin(hiçbirşeyin) yokluğu ise hiç bir zaman madde olmayacak demektir, ama öylemi?
Allah nerededir?
Bu sorunun doğru cevabı, Vampir nerede ise O'da oradadır. Yada Fenikelilerin ilahı EL(Ellah) nerede ise(Gökte Olduğu bilinir, Hani sonraları Şi'ra(Sirus) Yıldızının efendisi, Rabbi) :).. Araplarda İL, Göklerin İlahı masalın baş kahramanı. İlah olarakda, El-İlah, El-Elah, Eloah, Ellah, Allah fizik ötesi olarak benzeri Kont Drakula.. Kullanım yerleri el-il.
Cebrael, Mikael, Azrael, Samuel, İsrael, Hezekiel, Daniel, Jakopel(Yakup)......
Once gecmis olsun sevgili mcin.
* Kafani bozmak istemezdim ama soylemeden duramiyacagim. Basina gelen bu kaza, ilerlemis ulkelerde, gozlerine safety gozlugu takarak korunulabiliyor. Bu ulkelerde emniyete verilen onemle, allahin yazdigi kader bozuluyor mu dersin? Yoksa,insan kendi kaderini medeniyetle yeni bastan mi ciziyor dersin.
* Zelzele felaketinden, turkiye, iran, gibi ulkelerde onbinlerce insan olurken, amerika ve japonyada, cok az zaiyat vermeleri allahin isi mi dersin.
Bana kalirsa sen gine meylettigine devam et, safsataya bos ver.
d: olaylar ezelden belirlendiği şekilde doğa kanunlarına göre mi meydana geliyor yoksa her olay -ezelden tasarlamış olduğu gibi- allah tarafından tek tek yerine mi getiriliyor.
c: doğa kanunu falan yok. ve tasarlamadı zira ezeli ilimle beraber tasarlama uyuşmaz. çönkü tasarlama zaman alır. yani sonradan olmayı gerektirir. ama olaylar ezeli olarak belli ise ne tasarlanacak ki?
d: asla olaylar başka türlü olamazdı ezeli ilimde değişme olmaz. allah olayları başka türlü meydana getiremezdi.
Ezeli ilmin ortaya çıktığı ezel zamanda allah daha sonra olacak olayları başka türlü tasarlayamaz mıydı?
c: tasarlayamaz
d: Tasarlayamaz dersen, allah eline tutuşturulmuş senaryoyu harfi harfine yerine getiren bir yönetmen durumunda değil midir? O halde eseri -senaryoyu- yazan kim?
c: dedim ya allah zatı gereği mecburdur. yani bilmesi dolayısıyla mecbur bu bakımdan bu eksiklik olmaz
d: allah şeytanın kendisidir derken...
şeytan kaderinde ne varsa onu yapıyor. Öyle ise şeytanlık dediğimiz herşey kaderde allah tarafından yazıldı ve tüm bu şeytanlığın "fikir babası" allah değil mi?
c: fikir değil sadece ve sadece bilme.
mcinabim,bellisen buolaylara çok araştırmışın*ama vallamada acıcık karıştırmışın.
Yanı bi hoşsun be abim.. :roll:
Yanı ALLAHı bişeytana benzetmediin kalmıştı *-bide senaro yönetmenine.
Tabiyat kanunu filece kaldırdın.
Allah milim mi,lim artıkın*yamur tanesinin bile nereye düşcene karar verdi. 8O .taa ewelide..
yamur taneside yüzmilar yılönce yazıldıı gimi geldi dün benim başıma düştü...
**saroşda kafasına kuş cısınca boşuna Allaa küfretmiyo..(töbe yareppim..töbe)
demek adam AllaHın onun kaderien kuş cısmasını yazdıını bilip *:lol: ona *bozuk atoyımuş..
Cinmi abim..wallama bi hoş adamsın yeminnen.(yazdıklarıma darılma ama.)
ALLAhı bu kadan kaderci*bu kadan mecburcu yapma abim.
Yaşamanın manası hiçkalmas o zaman.
halbukine yaşamak bi elence deil.
ne kul için ne yaratn. için.senin sölediklerine bakılırsa Allah dalga geçmek için issanı yaratmış.
yada dediin gimi gatdar-kötü bi yaratıcıymış..ben yazdıklarına hiç katılmıyom.
cml
KARANLIK *GECELERDE *SERHAT *:
slm
nbr
okan:
i
*
*kelebek konuşmaya katıldı.
*
okan:
kelebek ordamısın
evet
sen kımsın
okan:
kürşat
sımdı
tanıdım
okan:
ölemi
okan:
kimim
*
*albatros konuşmaya katıldı.
*
nedııyon
okan:
allah
okan:
ezelden bugüne nası geldi
ben ne
biliyım
okan:
ordamısın albat
*
* KARANLIK *GECELERDE *SERHAT * konuşmadan ayrıldı.
*
albatros:
burdayım
okan:
soruya nadiyon
albatros:
sen ne diyon
okan:
sana sordum
albatros:
kafa yormak lazım
albatros:
bişey diyemem şimdi
okan:
ya acab abişeyleri gözden mikaçırıyoz
albatros:
öyle olmalı
albatros:
ama bunu bulacakta sensin tine
albatros:
yine
albatros:
benden önce
okan:
neden
albatros:
sen iyisin
okan:
ama burda tıkanıverdim
albatros:
doğrudur
okan:
ya
okan:
bütündurumları düşünüyom
okan:
ama en ufak bi çıkış yolubulamıyom
okan:
geçen bunu
okan:
chaTTE
okan:
ASORİMDEDİMBİ TANE CEVAP VERENÇIKMADI
okan:
zaman meselesine
albatros:
orda boş konuşuyolar zaten
albatros:
ilmi konuşmazlar
okan:
öle
albatros:
kpss ye girmişmiydin sen
okan:
sence bu konu üstünd e düşünmeye devam etmelimiyim
okan:
yok
okan:
grmedim
albatros:
hee
albatros:
tercih yapılıyoda ondan sordum
albatros:
tercih yapmıştım şimdi
okan:
yok
albatros:
neyse
albatros:
ya sonsuz diyoz da
okan:
neye
albatros:
bu sonsuzu mu algılayamıyoz yani idrak mı edemiyoruz acaba
okan:
olabilir ya
albatros:
sonsuz...
albatros:
bişey nasıl bitmez..
okan:
ya
albatros:
garip ya
okan:
sonu yok y aondan
okan:
bitmez diyoz
okan:
yanlışmu
albatros:
öyle öyle de
albatros:
düşün hep gidiyo
okan:
e
albatros:
hiç bitmiyo
okan:
aç
albatros:
ne biliim,garip işte ya
okan:
anlayom
okan:
ya
okan:
ama mantıken
okan:
ezeli *zaman denirse hiçbirşeyin meydana gelmemesi gerekmiyomu
okan:
olay yani
albatros:
yoo
albatros:
olay olmadan zaten zaman olmuyo
okan:
yka
albatros:
olay yoksa zamanda yok
okan:
şimdi düşüneliöm
okan:
eğer *geçmişte sonsuz zaman sözkonusu ise
okan:
mantıken
okan:
h içbir yeni olayın meydana gelmemesi * gerekir
okan:
çünkü
okan:
varsayılan bir olaydan sonr a oluşması gerekir demi
albatros:
hiçbir olay başlayamaz,yani varlığa gelemez yani...öyle mi.
okan:
ya
okan:
bak maddeye ezeli desek bile
okan:
yani anlayamacağımıız şekilde
okan:
sonuç olarak
okan:
olaydan bahsediyorum yeni
okan:
olaylar
okan:
düşünelim
okan:
ezeli madd e olsa
okan:
bile
okan:
yen i bir olay muhakkak bunlardan zaman olarak sonran gelmesi gerekmiyormu
okan:
ordamısın
albatros:
evet
okan:
ok
okan:
devam et
okan:
nediyon
okan:
ezel
albatros:
ama ilk olay başlamış bulunuyo
okan:
devam et sen
okan:
ya
okan:
ikinci olay diyelim öleyse
okan:
bu birinciden sonra olmucakmı
albatros:
iki olay arasındaki zaman sonsuz değil ama
okan:
bak anladın nereye getircemi
okan:
bu birinciden sonra olmucakmı
albatros:
e tabi
okan:
bi *düşünüm
okan:
ya sen bu iki olay arasında sonlusüre mi var diyosun
albatros:
sonlu olmazsa ikinci olay varlığa gelemez ki,mecburen sonlu dcez
albatros:
dicez
okan:
ok
okan:
am a
okan:
bu sefer şunu demek zorunda kalıyon ya
okan:
sonsuz sayıda olay oldu
albatros:
eee
okan:
ya
albatros:
oldu bitti mi yani
okan:
gine başamı döndük
albatros:
bunumu diyon
albatros:
sonsuz olay bitermi
okan:
ya
okan:
acaba biter mi
albatros:
sonsuz olay zincirinin sonuna mı gelmiş olduk...bunu mu diyon
okan:
ya bu iş sonlu ve sonsuzsun karışımı bişe olabilirmi
okan:
çün kü bütün mantık kuraları sonuçsuz kalıyo
albatros:
sonlu-sonsuz karışımı..
okan:
he
albatros:
pek anlaşılır birşey değil bu
albatros:
ne demek
okan:
am a üstünde düşünelim
okan:
ya şimdi
okan:
ortada gerçekler var
okan:
birincisi
okan:
zaman
okan:
başlangıcı nı kabul etmek sence *neden mantıksızdır
okan:
zamanın yani
albatros:
zamandan öncesi var denmesi lazım
albatros:
öncesi demek te zaman kavramı zaten
okan:
ya neden öncesi demek icapetsin peki
albatros:
başlangıç diyon ya
okan:
e
albatros:
öncesi var demek
okan:
öncesi olmayan başlangıç olmazmı
albatros:
zamanın başlangıcı denirse,öncesi de olmalı
albatros:
olmaz
okan:
bend eböle diyom
okan:
biri ci gerçek bu
okan:
am a
okan:
bu kabul edilirse
okan:
sonsuz olay oldu demek durumunda kalmıyozmu
okan:
yada bunu demeyebilirmiyiz
albatros:
olay olmadan zaman olmaz diyemeyiz dimi..
albatros:
yani olay yoksa zamanda yoktur,öyle değilmi
okan:
anlayamadım
okan:
ya
okan:
valla *
okan:
zaman ezeli olup olay sonradan denirse
okan:
yin e *problem
albatros:
çünkü zaman bir ölçüt....neyin ölçütü;olayın yani hareketin...
okan:
ya
okan:
öle diyoalr ama
okan:
öle olmadığından bi haraket edelim
albatros:
öyle düşünüp hareket edersek,sonsuz olay olmamış olabilir geçmişte
okan:
ölemi
okan:
aç
albatros:
olaysız zamanı kabul ettik ya
okan:
e
albatros:
sonlu sayıda olay da oılmuş olabilir
okan:
anladım
okan:
ama
okan:
şu problem hala var
okan:
madem sonlu * *sayıda olay ooldu
okan:
o * * * halde *sonlu süre öncesinde olaylar başladı demek demi
albatros:
tabii ki
okan:
am a bu sonlu sürenin öncesindeki
okan:
olaysız geçen zaman
okan:
sonlumuydu yoks a sonsuzmuydu diye sorulur
albatros:
sonsuzmu
albatros:
bu feci soru işte..
okan:
sonlu denirse
okan:
soru yine tekrar edilir
okan:
yani
okan:
sonluysa
albatros:
sonu gelirmi
okan:
onun ön cesinde
okan:
ne var
okan:
bişe yok denirse
okan:
madem bişe yokda
okan:
niye *başladığı anda başladıda daha önce başlamadı
okan:
denit
okan:
r
okan:
ya
okan:
karıştırdımmı * *ne
albatros:
zaten sonsuz zaman kabul ediliyo ya
albatros:
sonlu diyemezde bu durumda
okan:
ha
albatros:
ama sonsuz denirse de
okan:
doğru
albatros:
sonsuz zaman geçilipte sonlu olan olaylar zinciri başlayabilir mi..
albatros:
diye şok sorusu geliyor akla
okan:
evet ya
okan:
nolcak
okan:
ya
okan:
bu sonsuz luk anlayışında bi problem var o halde
okan:
aksi halde
okan:
olayların başlamasını izah edemiyoz
okan:
bingabanga ne diyon
albatros:
o da aynı ya
okan:
öle
albatros:
zaman örneği gibi işte
okan:
soruyom
okan:
bunların izahını öğrenmek için hayatını verirmiydin
okan:
ama tam izah
albatros:
hayatın sırrı bu zaten
albatros:
vermez miydim
okan:
öle valla
okan:
ya
okan:
verir miydin
albatros:
gerçeği öğreniceksem,hiç düşünmeme dahi gerek yok ya
albatros:
bu sorulmaz dahi
okan:
vay be
okan:
hemen vercen yani
okan:
ölemi
albatros:
şu an
albatros:
tak...
okan:
vay be
okan:
böle olmasa nası ilerlicektin ki
okan:
söle
okan:
haksızmıyım
albatros:
böyle olduğu için sorguluyoz ya zaten
okan:
nası yani
albatros:
sonu gelmeyen bi merak
okan:
evet ya
okan:
dehşet bişe dimi merak
albatros:
feci ya
okan:
bi bilinmezlik
okan:
insan acizlini *hissediyo valla
albatros:
öğrendikçe daha fazla bilmediğin şey olduğunu anlıyon
albatros:
bilmediklerin artıyor yani
okan:
ya
okan:
ama
okan:
bu konu valla beni delirtti *ilk zamanlar
okan:
amasonra bi rahatlama oldu
albatros:
niye
albatros:
niye rahatlama oldu
okan:
ya
okan:
baktım cevvabı bulanyok
okan:
demekki bu acayip bişe dedim
kelebek:
hey
kelebek:
kimler varmış burda
okan:
ha
albatros:
daha çok kamçılar bu zaten
albatros:
cevap bulan yoksa cevabı yok mu demek ki..
kelebek:
.
kelebek:
ben geldim
kelebek:
albat
kelebek:
kursat
kelebek:
nasılsınız
albatros:
goşgeldin
kelebek:
saol
albatros:
hoşgeldin
kelebek:
h.b
okan:
valla
okan:
konuşuyoz
okan:
zamanıü
kelebek:
zamanı mı
okan:
he
okan:
çıldırcaz
kelebek:
zaman çok garip bişey ya
kelebek:
çözemedim
albatros:
sende zamana ezeli diyomuydun kelebek
kelebek:
yok
kelebek:
ezeli demiyom
okan:
ııııııııııııııııı
okan:
nediyuo bu
kelebek:
ama biyandan da ezeli olması muhtemel
albatros:
niye böyle diyon
albatros:
zaman başladı mı yani
kelebek:
çünki hareket varsa zaman da var
kelebek:
hareket yoksa zaman yok
albatros:
zaman başladımı yani
kelebek:
olabilir
albatros:
başlamadan önce ne var peki?
kelebek:
o
albatros:
"önce" diyorum..
okan:
izliyom
kelebek:
allah
kelebek:
ondan daha önce bişey olabilir mi?
albatros:
önce demek zaman kavramı değil mi
kelebek:
önceyi tanımı olmadığı için diyorsun
kelebek:
aslında önce yok
albatros:
zaman yokken varlığa getirmek için allah beklemiş midir?
okan:
bravı
kelebek:
kurşatın sorusu
kelebek:
zaten biliyorum bu soruyu
albatros:
yanlış mı soru
kelebek:
sende şunu cevapla o halde
kelebek:
olaylar ?
okan:
ya burda gerçeği arıyoz
kelebek:
bend3e
okan:
hepsine bakacaz
kelebek:
bende arıyom
albatros:
doğru
kelebek:
bak albat eğer zaman başlamamış ve ezeli olsaydı
okan:
kims ebulamadı
albatros:
saldırıya geçiyon gibi kelebek
kelebek:
sen var olmazdın
kelebek:
hayır saldırı değil
albatros:
soruyoz sadece
kelebek:
anlıyalım meseleyi diye
albatros:
kendimize de
kelebek:
tamam diyelim ki zaman ezeli
kelebek:
o zaman bizim sıramız nasıl gelecek
albatros:
kürşat ta bunu soruyo
okan:
ben bi
okan:
soru sorcam yeni
okan:
kele
kelebek:
evet işte mesele bu
okan:
şaşırcan valla
kelebek:
zamana ezeli dersek burda kalırız
okan:
soruyom
kelebek:
bu soru çürütüyo
okan:
hazırmısın
kelebek:
anladınmı abat
albatros:
dur bakalım bi..
kelebek:
sor kursat
okan:
allah ezelimi
kelebek:
ezeli
okan:
ezeliil
okan:
ezelilik zaman kavramımı
kelebek:
değil
okan:
ne demek ezelilik
kelebek:
başladığı bi an yok hep var
okan:
hep var demek zamanla ilgili değilmi
kelebek:
değil
kelebek:
hep ve var kelimeleri zamanla bağdaşmaz
okan:
hep var demek sonradan değil öncedende vardı demek olmuyomu
kelebek:
öncesi *i
kelebek:
yok ki
okan:
sonrasımı var
okan:
önceyle sonranın ne farkı var
kelebek:
sonrası da yok çünki öncesi olmassa son gelmez
kelebek:
fark bu
okan:
ya
kelebek:
öncesi olmadığı için sonu gelmiyo
okan:
ben direk *soruyu sorim
okan:
iş uzuyo
kelebek:
sor
okan:
allah ezeeeeliyse
kelebek:
ee
okan:
ezelden bugüne nası geldi
okan:
yani sonsuzluğu nası aştı
okan:
nası albat dehşet demi
okan:
söel
okan:
söle
kelebek:
sonsuzluğu aşmasına gerek yok ki
okan:
albat
okan:
söle nası
kelebek:
başı olmadımı otomatikman sonsuz olur
okan:
bak afallıcak şimdi
albatros:
allahı zamana kayıtlı,aciz bırakmış oldun..
kelebek:
neden
kelebek:
ben m i?
okan:
ya
albatros:
kürşata diyom
okan:
kelebek sorumu anladınmı
kelebek:
hee
kelebek:
evet
kelebek:
bak albat ne dedi
okan:
bütün zamanlarda allah varlıkta değilmiydi
okan:
ona sor a döncem
kelebek:
zamanlarda değil o
okan:
ooooooooooooooooooooo
kelebek:
zaman *en varlıktaydı
okan:
zamanda değildde
okan:
nası ezeli diyon
kelebek:
zaman yooook
okan:
zamanda yaşamıyomu
okan:
bu soru önemli
kelebek:
bütün zamanlar diye bişey yok
kelebek:
ezeli dedin mi zaman olmaz
albatros:
birazdan gelicem ben..
okan:
ok
okan:
ya
okan:
hangi zaman yoktur ki allah o zamanda hayatta olmasın
kelebek:
bu ne ?
kelebek:
ayet mi
okan:
yo
okan:
ben dedim
okan:
cevep ver
kelebek:
allah'ın hayatını zamana bağlamış oluyosun
okan:
yka
okan:
ya
kelebek:
allah aciz değil ki
okan:
bişe dicem sana
kelebek:
zamana aciz değil
okan:
i * *dinle ana
okan:
ama
kelebek:
söle
okan:
allahın zamanda olması neden imkansızdır
okan:
bu konuda ayet veya hadismi var
kelebek:
çünki o zamana ihtiyacı yok zamanın ona ihtiyacı var
okan:
bu cevepmı
okan:
ya
kelebek:
bilmiyorum
okan:
bak
okan:
bu konuda ya ni zamandan ve mekandan münnezzeh olma olayı olayı var ya
okan:
ne bir ayet ne de hadis vardır
okan:
aksine
kelebek:
bak şimdi allah zamanda olsa zamana göre var olsa zamanı aşamaz dolayısı ile sonrayı bilemez
kelebek:
zamana hapis değildir
okan:
alahın mekanda olduğu * yine onun için zamanın geçtine dair * *ayet *ve hadisler vardır
okan:
bunlar sonradan uyduruldu
okan:
kelamcılar tarafından
kelebek:
ben uydurmuyorum
kelebek:
bi yere bakarakda yazmıyorum
okan:
ya
kelebek:
şu ana kadar ki bilgileimle
okan:
senin bilgi dediğin kelamcıların dediği
kelebek:
yahu
kelebek:
bırak sen onu bunu
kelebek:
beni dinlemiyormusun
okan:
onlar allahın cisim olmadına delilgetiremiyo
okan:
söle
kelebek:
allah zamana göre madem
kelebek:
geleceği nasıl biliyor
okan:
ya
okan:
bilmesi neden *imkansız olsun
kelebek:
zaman geçmeden bilemez ki
okan:
ilahtır bilir deriz
okan:
ya
okan:
kuranda
kelebek:
bak zamana göre dedin mi aynı bizim gibi olur
okan:
gelecekten bahsediyo
kelebek:
bişeyi bilmesi için beklemesi gerekir
kelebek:
değil mi ?
okan:
yo
okan:
ne alakası var
kelebek:
neden
okan:
geleceği
okan:
bilmek olay olmadan bilmektir
okan:
bu kadar
kelebek:
nerden biliyo
kelebek:
?
okan:
ya o ilahdır dersin bu yeterli bi r cevaptır
kelebek:
değil bence
okan:
bilemeyeceğimiz vecihle
kelebek:
o zaman hiç bi konuyu düşünmeyelim
okan:
bilir deriz olur biter
okan:
ya
kelebek:
dimi
kelebek:
boşuna yoruyoz kendimizi
okan:
kuran bunun delili
okan:
gelecekten haber veriyo
okan:
ve
okan:
biz
okan:
allahın önceden bilmesine aklen delil getiremeyiz
okan:
ama
albatros:
bak aklıma ne geldi
okan:
allahın zamanda olmadını söleyenler asla delili veremez
okan:
bunubil
albatros:
kürşat bitir *söyliim
okan:
o0k
okan:
söle
albatros:
bak şimdi,elime bi taş aldım
albatros:
dur kelebek
kelebek:
zamanda olduğunu söylüyorsun ama sende veremiyorsun ki
kelebek:
ok
okan:
veriyom ya
albatros:
elime bi taş aldım
albatros:
durun
kelebek:
evet
albatros:
1 metreden yere kıraktım
kelebek:
e
albatros:
yere düşer dimi
kelebek:
evet
albatros:
önce yolun yarısını geçer 50 cm.
kelebek:
evt
albatros:
sonra kalan yolun yarısı 25 cm
kelebek:
evt
albatros:
sonra kalan yolun yarısı 12.5 cm.
albatros:
böyle düşer durur....ama teorimize göre kalan yolun her zaman yarısını geçer ama hiçbir zaman yere düşemez
okan:
no
okan:
ya
albatros:
doğru değil mi buraya kadar
okan:
o
kelebek:
senin dediğin sonsuzluk
okan:
sonsuz sayıda
kelebek:
tam tersindende yapabilirsin
okan:
atomu kabul eden görüşe göredir
albatros:
teoriyi çürütmek için praitğe vurmamız gerekir
okan:
zenon açmazı diye bilinir
okan:
ama
okan:
kıyasınyanlış
albatros:
ama bizim,zaman,madde ezeliliği konusunu teoriden pratiğe geçiremiyoruz..
kelebek:
aslında
okan:
çünkü atoma sonlu * diyebilirsin peki ama zamana nası sonludicen
okan:
başlangıçlı dicen
kelebek:
albat senin dediğine ben birşey buldum
albatros:
sonsuz diyoz
kelebek:
söliyim mi
albatros:
söle
kelebek:
bak bu da yeni dank etti kafama
kelebek:
şimdi teoriye göre sürekli yarısı onun yarısı onun yarısı
kelebek:
dimi
albatros:
evet
kelebek:
sonsuz değil bu
kelebek:
bak şöyle düşün
albatros:
ama sonuda gelmiyo
kelebek:
micro ölcekte zaman farklı
kelebek:
şimdi o taş düşüyo ya micro ölçekte o taş sen mesafeyi böldükçe hızı artıyor
albatros:
artsın
kelebek:
hatta öyle bi artıyorki sonsuza yakın belkide sonsuz
albatros:
yine mesafenin yarısını katediyo ya
kelebek:
anladın mı
kelebek:
evet ediyoda yere düşme olayını diyom ben
kelebek:
kursat beni dinliyon mu
okan:
he
kelebek:
zaman ezeli değil
okan:
sonradanmı
kelebek:
albat sen ne diyon bu konuda
albatros:
ezeli diyom
okan:
sonradanmı
kelebek:
ya o zaman allah zamana göre mi var
okan:
cevap ver
kelebek:
dur
kelebek:
albat sen söle
albatros:
kürşata cevap ver sen
kelebek:
allah zamana bağlı olur mu hiç
okan:
bağlı diyen kim
kelebek:
kurşatla konuştuk
kelebek:
bide senle konuşalım
albatros:
olsun
okan:
bağlı lafı seni aldatmasın
kelebek:
kürşat zamana göre var diyosun
kelebek:
dorumu
okan:
zaman canlı değildir
okan:
dolayısıyla zamanda varolmak acizlik olmaz
okan:
ama zamandan kaçılamaz
okan:
ben hep bunu gördüm
kelebek:
peki olacak olaylar dolayısıyla sonradan olması gerek *dimi
okan:
hayır
kelebek:
nasıl
okan:
bak mantıken açıklarız ama
okan:
nasıllığını söleeyemeyiz
kelebek:
ne demek bu ya
okan:
şu
okan:
madde yani
okan:
olaylar
okan:
ezeli yaniş
kelebek:
ee
okan:
zamanda başlangıcı yok
okan:
ama bu ifadeyid e aklımız a sığıştırıp nasıllığını anlatamıyoruz
kelebek:
bak şimdi *mad.de ezeli zaman ezeli allah ezeli dedin
okan:
evet
kelebek:
ama hala o soruya cevap bulamıyorsun
okan:
şimdi buldıum
kelebek:
o soruya cevap bulursan tamam
kelebek:
ee
okan:
i bak
kelebek:
söle
okan:
sen diyon ya
okan:
ezeli madde nası bugüne sonsuz zamanı aşıp geldi diyon ya
okan:
sonsuz zaman aşılmaz diyon ya
kelebek:
evet mesela sen nasıl oldun
okan:
bend ebun akarşılık diyom ki
okan:
ezeli kabul ettiğin allah nası bu *zamana geldi çünkü senc ede allah şu an varlıkta demi
okan:
soruya karşı soru yani
kelebek:
olmaz
okan:
neden
kelebek:
o zaman yine çözememiş oluruz
okan:
olsun
kelebek:
ve bu sır olarak kalır
okan:
ya
okan:
sen
okan:
soruam ne diyon onu de
okan:
soruma
kelebek:
o zaman zaman ve mad.deye ezeli demek için dedil olmaz
okan:
ya
okan:
ezelden bugün e allah geldimi gelmedimi
okan:
ne t söle
okan:
gelmedi dersen
okan:
geçmişte mi bekliyo
okan:
nası albat
okan:
söle
okan:
i mi
kelebek:
ezelden bu güne derken bi zaman biçmiş oluyorsun sence allah için bu gün var mı ?
okan:
yokmu
kelebek:
bugün yarın dün var mı?
kelebek:
yok
okan:
tabi
okan:
ya
okan:
bak
okan:
sen allaha canlı diyonmu
*
Şu anda bir Titreşim gönderdiniz!
*
Şu anda bir Titreşim gönderdiniz!
*
okan:
ordamısınm
d:Mcin,
100 metreyi koşan bir atleti ele alalım.
Bu atletin geçtiği her nokta bir olay olsun.
100 metre içinde sonsuz sayıda nokta var.
Atlet 100 metreyi koşup bitirdiğinde sonsuz noktayı geçmiş ve sonsuz sayıda olayı gerçekleştirmiş olur.
Sence bu örnekten yola çıkarak "sonsuz sayıda olay gerçekleşebilir" sonucuna varabilir miyiz?
c: varamayız çünkü sonsuz sayıda nokta olması bir iddiadır ama bu iddia şöyle bir delille çürütülür. buna göte 200 metrede de sonsuz sayıda nokta var dersin bu anlayışla sen. ama 200 metre 100 metreden büyüktür değil mi? o halde sonuç şu oluyo: sonsuz sayıda noktadan oluştuğunu iddia ettiğin 100 metreden daha büyük bir mekan var bu da 200 metre. ancak sana göre ikisi de sonsuz sayıda noktadan oluşuyo yani iki adet sonsuz sayıda nokta kümesi var. ama biri diğerinden daha büyük. soruyom: sonlu miktarda mı yoksa sonsuz miktarda mı daha büyük? sonlu miktar dicen. bende dicem ki sonsuz sayıda noktadan oluştuğunu iddia ettiğin 100 metreden, sonlu miktarda büyük olan şey de sonludur. çünkü (sonlu + sonlu = sonlu) o bakımdan hem 100 metre hem de 200 metre ikisi de sonsuz sayıda noktadan oluşmaz. bu örnek yanlış olur. zaman örneğine kıyas oluşturmaz. bide iki tane sonsuz kavramı ele alındığında yani 100 metre ve 200 metredeki nokta sayıları. şu oluyo iki sonsuz kavramı biri diğerinden büyük olmamalıdır. ama 200 mette açık ki daha büyüktür.
Geçmişimizde sonlumu yoksa sonsuz mu zaman geçti? sonlu dersen zamanın başlangıcını savunmuş olmadın mı? sonsuz dersen sonsuz zaman geçer mi?
Zamanın başlangıcı var mı yok mu. Yoksa zaman *bu ana sonsuzluğu aşıp nasıl geldi? varsa öncesi olmaksızın başlangıç nasıl olur? halbuki öncelik de zaman kavramıdır.
Zamanın başlangıcı var mı yok mu. Yoksa zaman *bu ana sonsuzluğu aşıp nasıl geldi? varsa öncesi olmaksızın başlangıç nasıl olur? halbuki öncelik de zaman kavramıdır.
spartacus
09-11-2006, 10:10
Mcin
Madde yada enerji ne dersen, her zaman vardı, her zaman var olduğu için zamanda böylelikle her zaman var, var olmaya devam edecek(madde-enerji yok edilemediğine göre)..
Anlaşıldı sen zamanı çarpık tanımlayıp sorular üretmekte ısrarlısın. Zaman maddi bir olgudur yani maddelerin hareketi ve değişiminden ortaya çıkan soyuttur zaman, *belki 50 kere izah ettim, madem anlamayacaksın, senin zaman kavramına yeni bir boyut getireyim, aşağıdaki alıntıda sadece zaman yerine Allah yazıyorum, gerisi senin sözlerin birde böyle sor.
Zaman = Allah
"Allah'ın başlangıcı var mı? Yoksa Allah bu ana sonsuzluğu aşıp nasıl geldi? Varsa öncesi olmaksızın başlangıç nasıl olur? Halbuki öncelikde Allah kavramıdır.- Mcin"
ya kimse bulamadı yanıtını. ama sizi de(ateistler) ilgilendiren bir soru bu. size göre madde dolayısıyla zaman ezelidir yani başlangıçsızdır. yani geçmişte sonsuz zamanı kabul ediyonuz. ama sonsuzluk geçip de bugüne nası gelindi? bu soru dehşet bişi. kimse yanıtını veremedi. ama alemi allah yoktan yarattı diyenlerde çok zor durumda kalıyo. şöle ki: allahyaratmak için bekledi mi? diye soracaz evet dicek. (evet demezse o halde alem de allah gibi ezeli demiş olmadın mı dicez). sonlu miktar mı yoksa sonsuz miktar mı bekledi? diye sorcaz. sonlu derse yine allahın yoktan var olduğunu sölemiş olcak(neden böle oldunu defalarca anlattım) sonsuz zaman bekledi derse, sonsuz zaman beklemeyle nası geçebilir? şeklinde dehşet soruyu sorcaz.
ya işte hep dehşet oluyo
y asence maddeler yani olaylar geçmişte sonzuz sayıdamıydı
Mcin arkadaşım,
Böyle uzun copy-pasteye izin vermiyoruz. İkincisi böyle özel görüşmeleri foruma yansıtmayalım. Bir daha olmasın. Ezkamo.
sodomo--
12-11-2006, 01:53
Evet işte bu yukarıdaki chat metni bu arkadaşın halet-i ruhiyesi hakkında herkese bilgi verecektir umarım.
sodomo--
12-11-2006, 02:53
Spartacus, eğer bu mıcırı muhattap alır ve onu adam yerine koyup ha babam bu forumu güncellemeye devam edersen sana karşı boykot uygulayacağım bilgin olsun
ya kimse bulamadı yanıtını. ama sizi de(ateistler) ilgilendiren bir soru bu. size göre madde dolayısıyla zaman ezelidir yani başlangıçsızdır. yani geçmişte sonsuz zamanı kabul ediyonuz.
---------------
* * * * * *sayın mcin
* * * * * *bu tartışmada ne yapmaya çalıştıgınızı idrak etmekte zorlanıyorum.Önce düşündüm ki ben felsefeden anlamam ama sonra yukarıdaki satırları okuyunca iki kelime de ben edeyim dedim.
* * * * * * Ateistlerin içindeki bir kişi olan ben zamanın ezeli oldugunu kabul etmiyorum.Ama maddenin ya da enerjinin ezeli oldugunu kabul ediyorum.Einstein in denklemi bunu açıklıyor.E=M*C^2 .Başlangıçta da bu denklem mevcuttu.Yanlız denklemin sag tarafı da enerji idi.Yani madde sonsuz yogunlukta bir enerji halindeydi.Saf enerji.İstersen buna Allah de benim için sorun degil,yeterki ona akaitler yükleme.
* * * * * *Bugün bilinen dört kuvvet yani kütle çekim ,elektro manyetik ,zayıf ve kuvvetli nükleer kuvvetler tek bir kuvvet halinde idiler ya da bunlar yoktular.Kuvvetlerin olmadıgı bir yerde hareket de olmadıgı için zaman da yoktu.Zaman kuvvetler ile birlikte ortaya çıktı.Büyük patlama ile ışık sabiti hzla yol almaya başladı ve enerji maddeye dönüşmeye başladı.Bildigimiz üç boyutlu uzaya zaman da dördüncü boyut olarak dahil oldu.Hareketin başlaması ile zamanın da bir anlamı oldu.
* * * * * *Zaman büyük patlama ile ortaya çıktıgına göre önce ve sonrasını aramanın anlamsız oldugunu siz de kabul ediyorsunuz.Maddenin ezeli oldugu dogrudur enerji olarak ama zamanın ezeli olarak var oldugu yanlıştır.Zaman hareketle beraber dördüncü boyut olarak ortaya çıktı.Ve ancak bir gözlemciye göre anlamlı oldu.
ama sonsuzluk geçip de bugüne nası gelindi?
* * * * * * o halde sonsuz geçilen bir zaman yok ortada.Geçilen zaman takribi 15 milyar senedir.Bunu ölçebilmek için de bir gözlemcinin olması gerekir.Bir gözlemci yoksa şayet zamanın da hiç bir önemi yoktur.Hareket olması gerekiyor ve bu hareketin gözlenebilir olması ve gözlenebilmesi gerekiyor.Tabii ki bu ölçüm bize göredir.Dünya üzerinde şu anda yaşayan insanogluna göredir.Dünya zamansal ölçeginde bir anlam ifade eder.
* * * * * * *Sizin savınızda egreti duran zamanı maddeyle eşleştirmenizdir.Zaman maddeden tamamen bagımsızdır ve ancak hareketin bir gözlemci tarafından ölçülebilmesi ile bir anlam kazanır.Bugün kozmik plan arka ışınımını ölçebildigimiz için zamanın başlangıcından söz edebiliyoruz.Bunu da saf yogunluktaki enerjinin kendisini madde ve ışık hızının karesi bileşenlerine ayırabilmesine borçluyuz.Ve bu maddenin hareketi tanımlayabilecek gözlemciler oluşturmasına borçluyuz.
* * * * * * *Toparlarsak medde enerji haliyle ezelidir,zaman ancak kuvvetlerin ve buna baglı hareketin oluşmasıyla ve onu gözlemleyecek varlıkların oluşmasıyla bir anlam kazanır.Zamanı ölçebilecek bir gözlemci yoksa zamanın da bir anlamı yoktur.
* * * * * * * Zamanın sonlu olup olmaması ise maddenin toplam çekim kuvvetinden kaçabilecek sınırın biraz üzerinde olup olmaması ile baglantılıdır.Güneş sistemi için zaman sonludur.Takriben beş milyar sene sonra güneşin yakıtının sönmesi ile zaman güneş sistemi için sona erecektir.Çünkü onun içerisinde o zamanı gözlemleyebilecek kimse olmayacaktır.Ama şayet insanoglu o *yaşar da kendisini güneş sistemi dışına atabilirse ölçüm yapabileceginden güneş sistemi dışında bir zamandan söz edebilecektir.
* * * * * * * * Bu aynı kara deligin içine düşebilecek bir gözlemci için geçerli olan bir durumdur.Olay ufkunun içine girdigi anda zaman da yok olur.Çünkü onun içinde onu gözlemleyebilecek bir gözlemcinin yaşama ve gözlem yapabilme şansı olamaz.
* * * * * * * * *Maddenin somut olması ile zamanın izafi olmasını göz ardı ettigimiz vakit cevap bulabilme şansımız da yok olur.
* * * * * * * * *
* * * * * * * * saygılarımla
dedi:Toparlarsak medde enerji haliyle ezelidir,
cevap. zamana başlangıcı var dedin. *halbuki ezelilik de zaman kavramıdır *sen ezeliliği kabul edince mecburen zamana ezeli demen gerekmiyomu
dedi:Toparlarsak medde enerji haliyle ezelidir,
cevap. zamana başlangıcı var dedin. halbuki ezelilik de zaman kavramıdır sen ezeliliği kabul edince mecburen zamana ezeli demen gerekmiyomu
* *ya zaman hep vardı diyon yani zaman ezeli diyon ama biz ezelde değiliz sonradanız. öleyse cevap ver: ezelilikten sonra ne demek?
ya zaman hep vardı diyon yani zaman ezeli diyon ama biz ezelde değiliz sonradanız. öleyse cevap ver: ezelilikten sonra ne demek?
--------------
* * * * şu gün için bir zamansal kavram kullanmam dogal.Çünkü ben bir gözlemciyim ve gözlem yapıyorum.Gözlemimi de zamandan yani dördüncü boyuttan bagımsız yapmam mümkün degil.
* * * * Ama maddenin saf enerji halinde oldugu dönemde gözlemcide yoktu gözlemlenecek hareket de yoktu,dolayısıyla zaman da yoktu.
* * * * Kelimelerle oynayacagımız yerde şayet maksadı anladıysak onları uygyn bir şekilde kullanarak amaç hasıl olabilir.
* * * * *Ezeliligi unutalım ve madde vardı diyelim.Bir gözlemci olarak bunu başka türlü ifade etme şansımız yok.Çünkü şu anda zaman vardır ve gerçektir.Ve bir gözlemcinin gözlemini zaman boyutunun haricinde yapma şansı yoktur.Ne yaparsam yapayım kavramlarım zamansal olmak zorundadır.Ama gözlemcinin olmadıgı bir yerde zaman da olmaz,kavramı da olmaz,ezeli de olmaz ebedi de olmaz.
* * * * * Evrende tek gerçeklik maddedir dersem uslup düzelir mi acaba.Öncesi yok sonrası yok ezeli yok ebedi yok.
* * * * *saygılarımla
y a ezeli madde var diyosan zamanda ezeli demek zorundasın başka yolun yok
madde demiyorum enerji diyorum,Madde henüz yok,işık da yok her ikisi yogunlaşmış olarak, enerji olarak var.
* * Varolan tek şey enerji.İstersen buna nur de seni rahatlatacaksa.Ama hareket yok,gözlemci yok dolayısıyla zaman da yok.Madde yok,maddenin boyutları da yok.Üç boyut olmadıgı için üç boyuta karşılık diger vektör olan zaman da yok.
* * saygılarımla
ya zaman zamandamı yoksa zamansızlıktamı geçer?(bişe anlamadım ama sorasım geldi)
sosyalist18
12-11-2006, 20:27
Madde yok,maddenin boyutları da yok.Üç boyut olmadıgı için üç boyuta karşılık diger vektör olan zaman da yok
cok guzel aciklama sayin dilaver.
Zaman maddenin hareketi sonu olmazmi ? Madde yoksa zamanda yoktur.
*** d:Kesin olan, BigBang olmuşsa, ki bunu bilim adamlarının ezici çoğunluğu kabul ediyor, ondan önce "zaman" sözünün hiç bir anlamı yok
c: ya bingbangı allaha inandını söleyenler savunuyo alemi yoktan yarattı demeye getiriyolar. ama allah alemden önce diyolar demek ki önceyi kabul edince zamannı da kabul etmiş oluyorlar. çünkü önce zaman kavramı olmadan düşünülemez. ateistler zaten bingbangı savunmuyo. onlar maddenin dolayısıyla zamanın ezeli oldunu savunuyo ancak ne var ki dün izlediğim bir belgeselde evrimi dolayısıyla ateizm görüşüyle dünyayı anlatıyo. ancak alemin başlangıcından yani bing bang dan sözediyo. yani bunlar neyi nasıl savundunu bilmiyo. ben de böle deyince ya ateizm nası olurda bing bengi savunmaz ki deniyo. ya mantıken madde ezeli, öncesiz başlangıçsız diyen ateizm nasıl olurda maddenin varlığının başlangıcını savunan bing bangı savunur??
yapmayın etmeyin
sodomo--
13-11-2006, 20:57
Bu topic ne zaman "cafe" bölümüne alınacak merak ediyorum....
dedi:Allah onun bıçak yapacağını elbette bilmektedir
cevap: allahın olayları önceden bildine inandığın anlaşılıyor. soru: allahın olacağını bildiği bir olayın olmaması imkansız mıdır? yoksa bu olay olmayadabilir mi? dersen ki: "hayır allahın ilmi yanlış çıkmaz dolayısıyla bu olayın meydana gelmesi zorunludur"
derim ki: o halde sen meydana gelmesi zorunlu olan eylemleri yaparken nasıl hür iraden olduğunu savunuyorsun?
kürşat demişti: "sonlu sürenin hem başının hem sonunun belli olması gerekir. sonuna alemin varlığa gelmesi derseniz başına ise ne diyeceksiniz?"
cevap verdi: Başıda Alemi yaratmaya karar verdiği andır.
soruyorum: peki bu an ezeli miydi sonradan mıydı
dedim:soDomo amcam ne zaman fıttıracak*? 8O
dedi:Az bekle.... eli kulaında..ya sabır tesbii bitince... :lol:
dedim :sorular çok tekrara tekrar olmadımı..
dedi : yoh yoh... :roll:
sordu:birader abim..zAman insan için demi..Allah için ne karıştırıon zamanı.Allah zamandan baridemi?*
diyecekki: .. ..
lmc.
yo allah zamandan münezzeh değildir onun için de zaman geçer. onun için zaman geçmese allaha ezeli denir miydi zira ezelilik zaman kavramıdır öncesiz demektir.
dedi * * * *: yo allah zamandan münezzeh değildir onun için de zaman geçer.
obiri dedi : kulana kendimi söledi bunu sana..
dedi * * * *: onun için zaman geçmese allaha ezeli denir miydi zira ezelilik zaman kavramıdır öncesiz demektir.
obiri dedi: abim sölenenlere bakarsan,bu durakta daa çook tren *beklersin...
kardeşin cml.
Bu ikili güzel kapışır. Kürşatotçu ve Köfteci Cemal. Yakıştı da üstelik.:)
Sodomo'nun gözüne pek batmadan ama.:)
Benim favorim Cemal.
dedi:Eğer Madde hep vardı diyorsak bu apaçık bir yalandır.
yine dedi:şimdi hiçbir madde nin bu durumda ilk madde olduğunu iddia edemeyiz
cevap: eğer alem yoktan yaratıldı dersen mecburen şunu demen gerekir : "ilk madde vardı"
dedi:Bu yaratıcı yoktan bişey var etme gücüne sahiptir.
cevap: bu yokluk durumu sonlu süre mi yoksa sonsuz süre mi sürdü
sosyalist18
26-11-2006, 22:38
*Madde ezelden beri vardi.
*Ama elbetteki simdiki madde ilk madde degil.Baslangic olmadigi icin ILK madde olamaz.
*Zaten madde duragan degil,dinamiktir.Bu dinamizmi zamani olusturuyor.Oyleyse Zamanda hep vardi!zamanin baslangicida olamaz.Baslangici yoksa sonuda olamaz.
cİNMi abimgene aynı yerde- mahappet yapıyo..sonunda *-ne Allah var ne peyganber*- dicek ama ..Kuranada inandıı için deyemiyo..
Walla -*Allah yar ve yardımcısı olsun..durumu biras zor...vEyam kendi raatda ..akıl karıştırmaa seviyo..
dedi:Eğer Madde hep vardı diyorsak bu apaçık bir yalandır.
yine dedi:şimdi hiçbir madde nin bu durumda ilk madde olduğunu iddia edemeyiz
cevap: eğer alem yoktan yaratıldı dersen mecburen şunu demen gerekir : "ilk madde vardı"
aldı sazı el,ne cEmAl:
çaldı: tıngırmıngır-tıngır mıngır.tıngıııIIIıııIIIııııIIır heyyyy.
dedi:Eyer matde hep vardı diyosak- diyosun.
* * * gene aynı yerde..... duruyosuuUUUuuuuUUUun..
* * * Matde *ezeli filece deiİİİiiiiİİİİiiiİİiLLLLLL..
* * * sen ezeli diyennere ne bakıyısuuuuUUUUuuuuuunnn
saz çalınıyo: tıngırmıngıır..tıngırmıngırrr.heEEeEeeey tıngıIIıııııIıııırr..
matde ezeli filece deildir.
Bu bi itdaadır.Cevap bulamadıın şeye -laf ossun torba dolsun-tipi bi cevaptır.Matde yaratıldısa*Kim Yarattı*?
Peki yaratanı kim yarattı..:o YaRatanı kim yarattı...biri yarattı.
Birini kim yarattı??* Obiri yarattı..Obirini kim yarattı..Bariki yarattı..
Barikini kim yarattı..Miki yarattı..
ALLAh veyama ne diyosan de-issan beyninin annıyacaı ve kibirinin kabul edebilcei bi şe deildir.
Bu iş çocuk oyuncaına döner.Kedi kuyruu ile oynaşma olur bu..
* * * * * * 00*0*0*0*0*
dedi:Bu yaratıcı yoktan bişey var etme gücüne sahiptir.
cevap: bu yokluk durumu sonlu süre mi yoksa sonsuz süre mi sürdü..
aldı sazı el,ne cEmAl:
çaldı: tıngırmıngır-tıngır mıngır.tıngıııIIIıııIIIııııIIır heyyyy.
dedi : *sonlu süre... .....mi sürdü*?
* * * * * sonsuz süre.. .. mi sürdü *?
abim..gene aynı nakaratı tıngırdıyosun...Plak takılıdı gene...
sonlu - sonsuz- zaman-mekan*-dukkan- sahat-dakka-gün ay yıl...
bunnar senilen var.sen var olduunda var..
bunnar senden önce yok...öncesinibilemessin atarsın..Atarkende..ya bilinsel atarsın..ya *taminim böle *der atarsın..
sen denize olta atmaa bak.
Yannız oltayı ileri atmak için geri sallarkene..
ulan arkadanda bi balık takılırmı acıbaa oltaya deyi düşünme..
Biz önümüsdeki denizden bişeler tutabiliriz.
o-deniz var..elinde ollta var..denizde balık var..
Tut balını..pişir ye abim..
cİnMi abim benim....canım cierim..bak ne sorcam şindik*?8O
matde hep vardı diyomusun?Bu apaçık bi yalandır.
İlk matde ile şindiki matde aynı diyosan-atıyosun.
Allah yoktan varetti diyosan*
Bu yokluk durumu sonlumu sürdü*sonsussmu?*
ne diyosun? * * :lol:
al sazıeline .tıgırdat abim..
sodomo--
27-11-2006, 13:19
Tamam ama sitede "felsefe" bölümü var neden oraya alınmaz bu ko....nun felsefe topiği onu anlamıyorum bir türlü
*** allah olmayacağını bildiği şeyin olmasına kadir midir
*** allah kulları için yaptığı şeylerden daha iyi olanı yapmaya kadir midir? evet derseniz bu cimrilik değil midir
”allahım beni doğru yoldan ayırma” diyor musun? evet dersen, seni allah mı doğru yoldan ayırıyor yani?
Serbest forumda, cafe ve felsefe bölümünde yer alması gereken başlıklar var. Geç kalınmış da olsa bu konuya el atılmalı ve demokratikliğin, kimseye ayrıcalık tanınmamasının gereği yapılmalı.
Bunu ikaz etmek bizlere düşmemeli. Yönetim bunu yaptığında, görevini yapıyor olacağından kimse ses çıkarmayacaktır. Ama yönetim dışından birisi, "şu başlık neden cafe'ye alınmıyor" diye yazdığında başlık sahibi farklı düşünebilir, alınıp kırılabilir.
ezelden(öncesizlik, başlangıçsızlık) sonrası olur mu? evet denirse, sonralık kavramı için ancak başlangıçtan bahsedildiğinde "ondan sonra" demek uygundur. dolayısıyla "ezelden sonra" ifadesi bana tuhaf gelmekte buna ne dersiniz.
allah alemin varlığının zaman olarak öncesinde miydi
Allah olacak olayları önceden bilir mi? bilirse, Allahın olacağını bildiği eylemin meydana gelmesi zorunlu mu değil mi? değil dersen, Allahın ilmi yanlışa döndü demiş olursun. zorunlu dersen, kul zorunlu olarak meydana gelecek eylemleri yaparken mi hür irade sahibidir?
Allaha söven kişi de, Allaha sövme düşüncesini yaratan Allah mıydı?
şer Allahtansa şerri Allah mı yaptırmış oluyor
spartacus
07-01-2011, 01:38
:)
Eğer sen mcin(K.) isen, hala büyümedin mi? kaç yıl geçti hala aynı soru.
Değilde eğer bu soruları internetde buldu isen, yeni bir mcin'imiz oluyor demektir.
Allah olacak olayları önceden bilir mi?
Ben bunun bir masal olduğunu varsayıyorum ve masal kahramanına K diyorum.
K olacak olayları önceden bilemez. Çünkü evvela K bir masal.
K olacağını bildiği eylemin meydana gelmesi zorunlu mu değil mi?
Burada ki determinist durum açısından K bir masal.
Diğerleri içinde masal...
Şimdi birde aynı K'mız bu tür sıfatlar yüklenmiş bir K olsun. Yani farzedelim;
K olacak olayları önceden bilir mi?
Farzettik verdik böyle bir yücelik.
Bilebilirse, sonrasında acze düşer. bu bir çıkmazdır. Çünkü insanlar tanrıyı yarattıktan sonra mükemmelleştirmek için o kadar çok şey yüklemişler ki, keskin sirke misali küp, müp kalmamış, bu günün tanrı uydurumları, tanrıları hapsetmiştir, adım bile atma şansları yok, çünkü bu masal kahramanına bir şey yapacağını düşündürsen, diğer taraftan başka bir özelliği engel oluyor...
K olacağını bildiği eylemin meydana gelmesi zorunlu mu değil mi?
K ya böyle bir özellik verdiğimize göre zorunlu.Çünkü önceden biliyordu, haliyle bildiği gerçekleşmek zorunda, kudreti kalmadı K'nın eridi bitti, boşa dua ediyorsunuz...
zorunlu dersen, kul zorunlu olarak meydana gelecek eylemleri yaparken mi hür irade sahibidir?
Dinde zorlama yoktur :) Hiç bir kul hür bir iradeye sahip olamaz. bunun için önce kul olmaktan çıkması gerekir. neyse öyle bir özellik yüklediğimize göre, hür bir iradeye sahip olamaz, o baştan üstü çizilmiş dramatik bir oyun figüranıdır.
K'ya söven kişi de, K'ya sövme düşüncesini yaratan K mıydı?K dilemedikçe siz dileyemezsiniz. K'ydı, kendisine sövdürttü. Hü-z-nü Mübarek bir tanrıyı mükemmelleştireyim derken, az özellik öz özellik yerine ne kadar yüceltme adına özellik var ne kadar uydurma sıfatlar var yüklersen böye bir çeliş ki yumağı çıkar ortaya...
Sonrada sağlıksız düşünen insanların, sağlık sorunları yaşamasında bire bir etki eder.
Son tahlilde görünen şu ki, tanrı insanların yarattığı bir masalda, çelişkiler yumağından oluşan bir tiplemedir.
Bu soruları defalarca bu ve benzer başlıkda soruldu? Böyle spam mesaj yazar gibi yazacaksan, hep aynı soruları soracaksan, sorma, zaten defalarca sordun.... Git elini yüzünü yıka, başka şeyler düşün... Takılma masallara ve böyle anlamsız başlıklara spam mesaj yazma, ilgisiz başlıklara yazdığın yazılarıda böyle bize taşıtmak zorunda bırakma, zahmet çıkarma! ...
bu konuların burada tartışılması biraz anlamsız değil mi...