PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Evrimcilere bir soru?


humayun
11-10-2006, 03:37
Aklıma takıldı bir misal vereceğim ve bu misaldeki olasılıkları ve istatistikleri sizden istiyorum.
Diyelim ki Kadıköy gibi büyük bir alanı cam fanus ile kapatalım.Fakat bu fanus içinde tüm canlıların yaşama olanakları sağlayan faktörleride ekleyelim.Dışarıdan hiç bir müdahele olmayacak şekilde milyonlarca yıl gözlemleyebilsek acaba bu fanusun içinde bir insan meydana gelmesinin olasılığı bilimsel olarak nedir?İsterseniz bu süreci hızlandırmak için denize bütün deniz canlılarını atabilirsiniz.Yani biraz akıl yürütelim.Bilimsel veriler ile bu dev fanus labaratuarda ne gibi gelişmeler olur.Buna bilimin elbette bir cevabı vardır herald.Öyle değil mi?Sevgi ile...

liopleurodon
11-10-2006, 09:03
Acayip bir soru. Ama şunu söyleyeyim basitçe. Fanus içindeki koşullar değişmeyeceği için, oradaki canlılar da değişmez. Yani, evrim filan göremezsin. Ancak fanusta bir takım ayıklamalar yaparsan, bir şekilde, o zaman evrimi görebilirsin. Dünyada çeşitliliği sağlayan sürekli değişip duran doğal koşullardır. Ama doğal olarak bu milyonlarca yıl sürer, insan ise bunu bir kaç yüz yıl gibi çabucak yapar, bu da canlıların adapte olamayacağı bir hızdır.

İnsanın ortaya çıkması için, önce elinde insanın atalarının olması lazım ki, bunların hiç biri bugün yaşamıyor. Şempanze ile insanın ortak atası olan canlı, yaklaşık 14 Milyon yıl kadar önce yaşamış. İnsansıların gelişimi 6 Milyon yıl önce başlıyor. Eğer elimizde 6 *milyon yıl önce yaşayan bu türden örnekler olsaydı bunu yapabilr miydik? Gene zor. Çünkü, o 6 milyon yıllık sürecteki her mutasyonel adımın tekrar ortaya çıkma hali ile, çevrenin değişmesi hali çakışmayacaktır. Hatta öyle olabilir ki, karşımıza çıkacak varyasyon ve doğa koşulları uçan maymunlar ortaya çıkmasına sebep olabilir. Yada balinalar gibi denize dönen canlılara.. Genetik bağlamda insana gidecek yol binlerce yoldan biridir. Ama avantaj sağlayıp gidilebilecek daha pek çok yol vardır. Aynı seleksiyon ve varyasyon ortamının oluşması pek mümkün değildir. Başka bir varyasyon ve seleksiyon ortamı da, insan yerine başka bir tür oluşturacaktır.

spartacus
11-10-2006, 10:07
liopleurodon Hocam, izninizle;
Sevgili Humayun;
Uslama(akıl yürütme) yapmışsın, o halde başka bir uslama ile cevap verebiliriz değil mi?

Bir domatesi küp bir biçimde yetiştirsek, yani büyürken küp içerisinde büyüse, domatesde küp olacağına göre, biz bunu milyon yıl yapsak, sonra küpü çıkartsak ilk domates küpik mi olur, dairesel mi?

Yapay ve anlık değişimler mutasyonlara yol açıyor, milyon yıllar ile ifade ettiğin ise, bir süreci konuşlandırıyor, yani birden bire değil, ağır ağır. Örnek vermek gerekirse;
Çernobil kazasından sonra, bir sürü sakat canlı dünyaya geldi, bunun milyonlarca yılda ve yavaş yavaş olduğunu düşündüğümüzde canlılar birden karşılayamayacakları bir etki ile karşılaşmayacaklar ve süreçle oluşan dezavantajlarını, avantaja dönüştüreceklerdi, bu etki-tepki prensibi dahilindedir.
Bir başka örnek vermek gerekirse, yaptığınız bir bina, zamanla rüzgar, hava, su şartlarında aşınıma uğrarken, bir anlık sel, fırtına, hava değişiminde, çökmekte, yada erimektedir. Böylesi bir durumda, anlık bir etki halinde canlıların metobolizması karşılama oranında tepki verebiliyorsa ayakta kalabilir, veremiyorsa felaket olur, değişim anlık değil, sürece yayılmış ise, etkide süreç dahilinde işler ve tepki dezavantaj durumunu avantaja dönüştürme durumunda cevap verir, tepki veremeyen felakete uğrar, verebilen ise değişime.
Sondan başlayacak Olasılık diye bir şey yoktur, *olasılıklar, eşittirden sonra değil, denklemin en başından başlar. Domates örneğini düşün, küpü hesaba katmadan olasılıkda bulunamazsınız.

kerkenez
11-10-2006, 15:00
Bilimin buna hiçbir cevabı olamaz. Çünkü, bahsettiğin koruyucu faunusda sonuçta, belli nicel değişimler sürecinden geçecektir ve faunus olma özelliğini kaybedebilecektir. Nitel bir dönüşüm geçirecektir. Bilim hareketsiz madde olmadığını söyler; değişimin mutlak olduğunu söyler.
Daha da önemlisi, "Burdan insan çıkar mı?" sorusunu soruyorsun. Bunu sorarken canlıların evrimi sürecinde ele alınan ve evrende bulunan tüm değişkenleri hesaba katmıyorsun. Sadece faunusun içindeki unsurlar ve değişkenler var. Örneğin bu faunusa göktaşı çarpabilir mi? Yada ultraviyole ışınlara ne kadar açık.
Ne yazık ki, Bilim, senin sorun karşısında aciz kalır!!
Sanırım inanan birisin ve evrim teorisine inanalarla "Biz maymundan gelmedik ki ama inanan varsa onlar maymundan gelmiş olabilir. HAHAHA:)))" diyerek onlarla dalga geçiliyor ya... bu durumu biliyorsundur.
Peki ben şu sorunun cevabını gerçekten merak ediyorum: Bizlerle dalga geçip bizleri üzüntüden kahreden sizler ensest ilşkiye karşı mısınız? Bakın ben gülmüyorum. Çünkü bu komedi değil, aksine din açısından bir trajedi gibi geliyor bana.

akson
11-10-2006, 15:23
Arkadaslar vaktiniz oldugunda bende kuf nasil olusur ve kuflenme asamasindan kurtlanma asamasina gecis suresinin bilimsel bir aciklamasini rica edecegim.Bu konu hakkinda bilgilere ulasamadim.Yardimci olursaniz sevinirim.Simdiden tesekkurler.

liopleurodon
11-10-2006, 16:03
Böyle bir aşama yoktur, senin sandığın gibi. Küf sporları, uygun ortam bulunca gelişirler. Peynir veya ekmek, uygun bir ortamdır. Bu sporlar her yerde bolca mevcuttur. Havada, mutfakta vs. bir yerlerde. Yıllarca öylece beklerler. Uygun besin maddesi, nem vs. oluşunca çatlayıp küfler gelişir.

Kurtlanma da, çeşitli böceklerin gelip yumurtalarını bırakmaları ve onların bazen saatler içinde çatlaması ile ortaya çıkar.

Pasteur, bunu keşfedip, canlıların sadece aynı türden canlılardan gelebileceğini gösterip modern biyolojinin temelini atmıştır. Eski görüş, mesela, peynirde küfün kendiliğinden oluştuğu yönündedir..

Oguzhan
21-10-2006, 23:18
Bu çöplerde kendiliğinde oluşan uçan ufak sinekciklerin evrimle bir alakası varmı acaba. Çöp bir süre sonra evrim geçirip minik sinekler mi oluşuyor ?

exclusive
22-10-2006, 00:36
Ben de şöyle bir soru sormak istiyorum:

Kocaman bi fanus düşünün ve bunun içinde kum, ya da çamur, ya da balçık gibi bir madde olsun, hatta siz ne isterseniz olsun, farketmez... Dışarıdan hiç müdahale olmadan milyarlarca yıl gözlemleyebilme şansımız olsa, ilahi bir gücün gerçekleştireceği bir mucize sonucu, balçıktan insan yaratılması olasılığı nedir?

Humayun, son bi soru daha sormak istiyorum. Olur da ileride bi gün, bu kadar karşı çıktığın evrim teorisi kanıtlanırsa, ağız değiştirip "zaten islama aykırı değildi" demeyeceğine emin misin?

ulyanov
22-10-2006, 03:20
SELAM ARKADAŞLAR...
Bende şunu sormak istiyorum belki humayun arkadaş yanıtlar.
Yaratıcı olan tanrı aşağıdakileri hangi sıraya göre yarattı
1-güneş (ışık)
2-toprak (dünya ve gezegenler)
3-su
4-hava
5-canlılar(insan,hayvan vb)
*
yoksa bunların hepsini aynı andamı var etti :D *:D
* * * *
*
*
ONUN KANUNLARI *YERYÜZÜNDEN YOK OLMADIĞI SÜRECE İNSANLIK KURTULUŞA EREMEZ

sosyalist18
22-10-2006, 10:25
Acayip bir soru. Ama şunu söyleyeyim basitçe. Fanus içindeki koşullar değişmeyeceği için, oradaki canlılar da değişmez. Yani, evrim filan göremezsin. Ancak fanusta bir takım ayıklamalar yaparsan, bir şekilde, o zaman evrimi görebilirsin. Dünyada çeşitliliği sağlayan sürekli değişip duran doğal koşullardır. Ama doğal olarak bu milyonlarca yıl sürer, insan ise bunu bir kaç yüz yıl gibi çabucak yapar, bu da canlıların adapte olamayacağı bir hızdır.

İnsanın ortaya çıkması için, önce elinde insanın atalarının olması lazım ki, bunların hiç biri bugün yaşamıyor. Şempanze ile insanın ortak atası olan canlı, yaklaşık 14 Milyon yıl kadar önce yaşamış. İnsansıların gelişimi 6 Milyon yıl önce başlıyor. Eğer elimizde 6 milyon yıl önce yaşayan bu türden örnekler olsaydı bunu yapabilr miydik? Gene zor. Çünkü, o 6 milyon yıllık sürecteki her mutasyonel adımın tekrar ortaya çıkma hali ile, çevrenin değişmesi hali çakışmayacaktır. Hatta öyle olabilir ki, karşımıza çıkacak varyasyon ve doğa koşulları uçan maymunlar ortaya çıkmasına sebep olabilir. Yada balinalar gibi denize dönen canlılara.. Genetik bağlamda insana gidecek yol binlerce yoldan biridir. Ama avantaj sağlayıp gidilebilecek daha pek çok yol vardır. Aynı seleksiyon ve varyasyon ortamının oluşması pek mümkün değildir. Başka bir varyasyon ve seleksiyon ortamı da, insan yerine başka bir tür oluşturacaktır.

bu konu hakkinda bende birkac sey soylemek istedim ama sayin liopleurodon o kadar guzel cevap vermiski...
sunu eklemek istiyorum;sadece kadikoy'e degil. milyonlarca yildiz oldugunu dusunursek ve bunlarin yorungelerindeki gezegenleri... Hepsinede bu fanustan koysak??