Orijinalini görmek için tıklayınız : 3 Tanri yada Tanrinin tanimi
Hristiyanliktaki 3 tanri yada tanrinin 3 farkli bolumden olusmasi biraz anlamsiz gibi gorunuyor.(bana gore)
Hristiyanliktaki Tanri tanimi nasildir?
Cevaplariniz icin simdiden tesekkurler.
firatb84
01-02-2005, 16:19
Merhaba sevgili "yeni"...
Daha önceki yazdıklarımdan da alıntılar yaparak konuyu mümkün olduğu kadar kısa bir şekilde açıklamaya çalışacağım...bu konu ne yazık ki hristiyan teolojisiyle ilgisi olmayanlar için kısa bir tanımla açıklanacak kadar yüzeysel ve basit bir konu değil...
Dikkatle ve atlamadan okumanızı tavsiye ederim...
Tevrat''a ve İncil''e göre Tanrı tektir...Bu açıkça dile getiririlir...
Hristiyanlar bir Tanrı''ya inanır 3 DEĞİL! Ayrıca hristiyanlara göre Tanrı parçalara bölünemez yani "Tanrı 3 kısımdan/parçadan oluşmuştur" şeklinde bir tanım da doğru değildir...
Üçlü birlik kendini Baba-oğul ve Kutsal Ruh şeklinde açıklayan tek Tanrı''nın özüdür...
http://www.bible.ca/trinity/trinity-godhood.gif
Şekilde gördüğünüz gibi yalnızca bir Tanrı var....
Hristiyanlara göre tanrılığın içinde birbiriyle aynı olmayan ama tanrı dan da farklı olmayan üç bilinç merkezi vardır:
baba-oğul-Kutsal ruhu şu şekillerde düşünebiliriz...
Baba=Tanrı''nın ÖZÜ=YHWH
Oğul=Tanrı''nın SÖZÜ=YHWH
Kutsal Ruh=Tanrı''nın ETKİNLİĞİ=YHWH
Görüldüğü gibi üç unsurda AYNI, ismi YHWH olan Tanrı''ya ait...
İşte buradaki OĞUL Tanrı''nın ezeli sözüdür...BU SÖZ TARİHTE BİR ZAMANDA BİR İNSAN BEDENİNE YÜKLENMİŞTİR..Bu insan İsa Mesih''tir yani bir bakıma o YAŞAYAN SÖZ,yaşayan KELAM''dır..Hristiyanlar bu nedenle İsa Mesih''e "Tanrı" der..Çünkü Tanrı''nın sözü Tanrı''dır ve İsa Mesih''te Tanrı''nın "sözü"dür...
Diikat edilmesi gereken nokta Tanrı olan İsa Mesih''in bedeni değil doğasıdır..İsa Mesih %100 insan ve %100 Tanrı''dır..
Bu derin teolojiyi şimdi açıklamayacağım çünkü uzun ve İncil/Tevrat''tan onlarca ayet ile anlatmak gerekiyor..
başka bir örnek verelim...
Baba=Bir lamba bir yıldız ya da bir ışık kaynağı olarak düşünürsek;
Oğul=Bu lambanın IŞIĞI....
Kutsal Ruh=Bu lambanın ISISI...
ya da
öz itibarıyla Tanrı salt enerji sayılırsa(örneğin elektrik)
1)baba enerjideki güç olarak,
2)oğul görülen ışık olarak,
3)kutsal ruh ise yayılan ısı olarak örneklenebilir
Mesela bir yumutayı düşünün Yumurta bir tane ama sarıdan beyazdan ve yumurtanın kabuğundan oluşuyor ama yumurta hala TEK..(tabi bu örnekler mükemmel değil sadece mantığı kavramak açısından)
Hristiyanlara göre üçlü birlik(teslis) inancı İsa Mesih in önemle vurguladığı bir gerçektir.iznik konsilinde kabul edilmemiştir.zira bu öğreti incil de vurgulanır incil in yazımı ise Ms100 yılına kadar tamamlanmıştır iznik konsili ise ms325 yılında yapılmıştır. iznik konsilinde zaten var olan öğreti "resmileştirilmiştir"
teslis in açıklaması kutsal kitap ayetlerini iyice inceleyerek yapılır yoksa kutsal kitap ta "kutsal kitap" kelimesi olmadığı gibi "teslis" kelimesi de yoktur açıklaması şu şekildedir. isa "baba" ile aynı kişi değildir fakat aynı özdendir,isa bedensel olarak insandır fakat Tanrı doğasına sahiptir çünkü Tanrı ile aynı özdendir fakat yine de baba en üstün olandır bunun için baba ya dua eder...(aslında incil isa nın yani "söz"ün insan bedenine yüklendiğini insan da olduğu için kendini "baba" dan hatta "melekler" den küçük gördüğünü kendisini küçülttüğünü açıklar)fakat üzerinde durulması gereken nokta mesih İsa ile Tanrı aynıdır..mesih İsa, Tanrı nın bir "kelimesi"dir(kelam) bu anlamda isa mesih yaşayan vahiydir.bu "yaşayan vahyin" "insan olup aramızda yaşadığına" ve "bilinçli" olduğuna inanılır.İsa mesih %100 Tanrı olmasının yanında %100 insandır
"Flp 2:7-8 Ama YÜCELİĞİNDEN SOYUNARAK kul özünü aldı ve insan benzeyişinde doğdu. İnsan biçimine bürünmüş olarak ölüme, çarmıh üzerinde ölüme bile boyun eğip kendini ALÇALTTI"
üçlü birlik öğretisi bazı tanrıbilimcilerin veya konseylerin icadı değildir eski inançlardan da alınmamıştır tektir
Tanrı birdir fakat aynı enerjinin üç dönüşümü olduğu gibi(güç ışık ve ısı) tanrı da da birbirinin dönüşümü olan üç benlik vardır
üçü AYNI tanrı, üçü de aynı öze sahip fakat değişikKONUMDALAR.baba oğul ve kutsal ruh,üç değişik varlık değiller üçü de aynı ve tek varlıktır aynı CEVHERDİR
isa bedene bürünen kelamdır
Tanrı nın kendi zatı yani kişiliğinin özü veya kendi karakteri vardır tanrı nın karakteri önce kendi düşüncesinde sonra da sözlerinde yansıyor
sözler düşüncede oluşuyor...denilebilir ki sözler düşüncede doğuyor düşüncenin "sonucu" veya "oğlu"dur.bu açıdan düşünce de sözleri meydana getiren "kaynak" olarak sözlerin "babası" olur.
düşünce ve sözler yerine "baba" ve "oğul" sözcükleri geçebilir."baba" tanrı nın özü,"oğul" ise tanrı nın özünde oluşan söz anlamına gelir
buna göre kutsal ruh da Tanrı nın "etkinliği"dir ,tıpkı bir su pınarında kaynak,su ve akıntı olduğu gibi..
dolayısıyla tanrı nın
1)özündeki düşünceye "baba",
2)bu düşüncenin ifadesine "oğul",
3)bu ikisinin etkinliğine "kutsal ruh" denir
tıpkı insan,düşünceleri,ifadeleri ve hareketleriyle var olduğu gibi...düşünceleri içinde gizli kalıyor kendi bilincinin özüdür...insanın kendisi ve düşüncelerinin aynı şey olması gibi. insanın ifadeleri ondan çıkıyor,kişi ve ifadeleri hem birbirinden ayrılıyor hem de farklı şeyler değildir...
başka bir örnek, eksik de olsa, "güneş" tir.mesela insanlar "çok sıcak bize güneş geliyor" dediklerinde gelen dünyadan 1000 kat daha büyük olan kütle değil onun "ışığı" dır.aslında ikisi de aynı şeydir.
zamanın "geçmiş,şimdiki,gelecek" olması maddenin "katı sıvı gaz" olması....gibi örnekler olayın mantığını anlamamızda bize yardım eder. "ruh bilimi" ve alt dallarıyla ilgilenen bazı bilim adamları aslında insanın da bir "üç ayrı bileşen"den oluştuğunu söylemektedir.Şu ayet bize konu hakkında fikir verebilir:
"Rom 1:20 Dünyanın yaratılışından beri, TANRI''NIN GÖRÜNMEYEN NİTELİKLERİ, yani sonsuz gücü ve Tanrılığı, O''nun YAPTIKLARIYLA anlaşılarak açıkça görülüyor. Bu nedenle özürleri yoktur. "
Tanrı Kutsal Kitap ta defalarca söylendiği gibi "tek"tir.
Tanrılıktaki 3 bilinç merkezinden üçü de bilinçlidir... bu nedenle Tanrılıkta üç ayrı benlik var denebilir...
İsa Mesih te iki ayrı yapı ve tek bir benlik vardır...
İsa Tanrı haline gelen bir insan değildir TANRILIĞINI KAYBETMEDEN İNSAN HALİNE GELEN TANRI DIR buna "HİPOSTATİK BİRLEŞME" denir. Bu birleşme iki tabiatın karışması değil iki tabiatın birer bütün halinde aynı benliği paylaşarak birleşmesidir
İsa Mesih teki benliği incelersek...
Üçlü birlik teki birliğe benzemez..
Üçlü birlikte bir tek Tanrısal cevherde üç benlik mevcut olmasına karşın İsa Mesih te iki cevherde bir tek benlik vardır..
Mesih in yapısı iki ayrı olgu olan ışık ve ampulde tek elektrik akması gibidir
BABA OĞUL DİYALOĞU İKİ AYRI VARLIK ARASINDA DEĞİL AYNI VARLIĞIN İKİ BENLİĞİ ARASINDA GEÇMEKTEDİR
BU ANLAYIŞ İSA MESİH TEN YÜZYILLAR ÖNCE YAZILMIŞ TEVRATTA DA BULUNUR..
TANRI TANRI YI MEZHEDİYOR(Mez 45:6-7)
Şimdilik bu kadar yeterli sanıyorum...
Saygılarımla;
Merhaba oaznf
Yanlis anlasilmasin ama ben bu uclu birlik olayini anlayamadim.Hz Isa''ya verilen ozellik diger peygamberlere verilmismidir?Mesela Hz Musa ayni ozelliklere sahipmidir?Yada Hz Davut aynisimidir?
Tanri''ya baba denmesinin mantigi nedir?
Tekrar gorusmek uzere.
hakantimaios
19-05-2009, 18:28
Sevgili Ozanf arkadaşım açıklamalar için teşekkürler. Sana senin kurduğun cümleler üzerinden bir kaç soru soracağım. Ve bu yazıda söylediklerinin, diğer açıklamalarındaki söylediklerinle çeliştiğini nedenleriyle belirtmeye çalışacağım.
1."Hristiyanlara göre üçlü birlik(teslis-trinity) inancı, İsa Mesih in önemle vurguladığı bir gerçektir.iznik konsilinde kabul edilmemiştir." diye bir cümle var yukarıdaki yazında.Evet İsa size göre İsa Mesih bir takım hristiyan mezhepler tarafından teslis inancında önemli bir yer kaplar bunda hemfikiriz. Ama dediğine göre Teslis inancı İznik konsilinde kabul edilmemiştir. Bende senin dediklerine (http://www.turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=266) dayanarak diyorum ki hayır arkadaşım İznik konsilinde bu fikirler tamamiyle kabul edildi. Yukarıda ki linkde senin yazdığın yazıya göre
"İznik konsilinde başlıca konu İsa''dan ve havarilerden çok sonra yaşamış Arius''un ortodoks olmayan görüşlerini görüşmektir...İKİ KARŞIT GRUP DA AYNI METİNLERİ KULLANIYORDU...Konsilden sonra Arius''un savunucuları bile ikna olmuş ve Arius''un haksız olduğu sonucuna varmışlardır.."
Bu ortodoks olmayan görüşlerinin ne olduğunu öğrenmemiz için, bahsettiğin Arius isimli kişiliği inceleyelim istersen. Hıristiyanlık (http://tr.wikipedia.org/wiki/H%C4%B1ristiyanl%C4%B1k)'ta bir mezhep kurucusu. 270 (http://tr.wikipedia.org/wiki/270) yılında doğdu, 336 (http://tr.wikipedia.org/wiki/336) yılında öldürüldü. Teslis (http://tr.wikipedia.org/w/index.php?title=Teslis&action=edit&redlink=1)'e (Trinity) inanmadığı için, 312’de öldürülen Antakya piskoposu Lucian’ın talebesi olan Aryüs Libyalıdır. Hakiki Hıristiyanlıktan ayrıldığını düşünerek kiliseye karşı gelmesi ile meşhurdur. Kaynak için http://tr.wikipedia.org/wiki/Arius .
Yani Aryanizm diye adlandırdığımız bu Hristiyan dini akımının savunduğu şey "İsa başlangıcı olmayan, sonsuz ve her şeye gücü yeten gerçek tanrı değildir." fikri idi. Arius bunu Kutsal Kitaptan kaynaklarla bir teori haline getiriyor ve ortaya sunuyor. Sonra yine senin dediğin gibi toplanan konsil karar veriyor bu ve bunun gibi fikirleri ortaya atanları sapıklıkla ve dinsizlikle suçluyor, aforoz etme ve öldürülme ile cezanlandırıyor. Burdanda diğer savunucuların neden bu fikri benimsediklerini anlamaktayız ;)
2."Üçlü birlik öğretisi bazı tanrıbilimcilerin veya konseylerin icadı değildir eski inançlardan da alınmamıştır tektir " diye başlayan cümleni Eski medeniyetler,mitoloji ve dinler tarihini fazla bilmemene veya taraflı olarak bilmene bağlıyorum.
Eflatun(platon) Üçlü Birliği Pisagor ve onun öğrencisi olan Time'nin fikirlerinden yola çıkarak şu şekilde açıklar. "Üç esas ilah-tanrı vardır.Bu ilahlardan birincisi babadır. En yüce yaratıcıdır ve diğer 2 ilahın da babasıdır. Birinci uknum'dur. İkincisi, asıl görünür olan tanrıdır ve görünmez olan 1. babanın baş veziridir. Kelime (logos) ve idrâk demektir. Üçüncüsü ise kâinat âlemidir."
Şimdi bu konuda tarih ve felsefe sadece bundan mı bahseder, cevabım hayır. Platon, Time'den, Time ise hocası Pisagordan etkilenmiştir. Pisagor ise Mısır'da kaldığı zaman içerisinde incelediği Eski Mısır inançlarından etkilenerek bu fikri sunmuştur. Eski Mısır'da ki Teslis inancına göre Osiris-Horus ve İsis üçlemesi meşhurdu. Bunlar kimden etkilenmiş peki tabiki Babillilerden, neredenmi biliyorum. Çünkü tarih bize söylüyor ki Eski Mısırlılar Mısıra Babilden gelmişlerdir. Babilliler ise Sin-Şamaş-İştar'ı üçlü birlik olarak görürlerdi. Hintliler Brahman-Şiva-Krishna derler, Yunanlılar Luna-Diana-Hekate derler, Sümerler Anu-Enlil-Ea olarak kabul etmişler. Yani sevgili kardeşim derler de derlerrr. İddia etmiyorum önüne her zaman bilimsel olarak kanıtta koyacağıma inanıyorum. Amacım kimseyi veya herhangi biri inancı karalamak değil, sadece tarihin bize sunduğu gerçeklerin bilinmesini sağlamaktır.Saygılarımla
Bizim inancımızda TANRI tektir.Fakat üç sıfatı,ismi vardır.Baba,Oğul ve Kutsal Ruh.Olmazsa olmazdır kutsal üçlü birlik.Baba=Kaynak,Oğul=İsa Mesih ve Kutsal Ruh ise Rabbin ruhudur.Rab kendisi üç isimde ve sıfatla açıklamıştır.
Akhenaton
20-05-2009, 00:05
İsa tanrımı oluyor bu durumda.
evrensel-insan
20-05-2009, 00:12
Saygideger Akhenaton;
Bu durumda isa; tanri uclu birliginin, bir parcasi oluyor.
Saygilarimla;
evrensel-insan
milomanara
20-05-2009, 00:29
Bunu religious filmindeki çakma isa(aktör) çok güzel anlatmıştı: "tanrını su gibidir, nasıl suyun katı, sıvı, gaz hali varsa onunda öyledir."
Tabi nereye dönersen dön sırtın arkada :)
Evet Tanrıdır.Baba'nın Özünden geldiği için Tanrılık doğası vardır.
hakantimaios
20-05-2009, 22:53
Paolo arkadaşım yukarıdaki yorumlarda Ozanf arkadaş(tahminime göre Hristiyan inancına sahip)
"Tevrat''a ve İncil''e göre Tanrı tektir...Bu açıkça dile getiririlir...
Hristiyanlar bir Tanrı''ya inanır 3 DEĞİL! Ayrıca hristiyanlara göre Tanrı parçalara bölünemez yani "Tanrı 3 kısımdan/parçadan oluşmuştur" şeklinde bir tanım da doğru değildir..." diyor. Ama bunu ışık,enerji ve ısı olarak üç farklı şekilde ele alıyor. Eğer tanrı tek ise bunu neden farklı sıfatlarla dağıtma gereği duysun ki?
Sen ise yorumunda
"Evet Tanrıdır.Baba'nın Özünden geldiği için Tanrılık doğası vardır." diyorsun.
Hani tanrı eşitliğe önem verirdi.Yarattığı kullarından herhangi birisini seçsin ve onu kutsiyeti ile yüceltsin. Neden İsa'nın bedenini kullanma gereği duysun ki? Tanrı kendini bu kadar mı basit ifade ediyor, ya da edemiyor? Neden sende veya bende tanrının özü yok biz ondan gelmiyoruz? Tanrı İsa'ya torpilmi yapıyor yoksa ? Şimdiden teşekkürler.
Evet Tanrıdır.Baba'nın Özünden geldiği için Tanrılık doğası vardır.
isa aleyhisselam tanrının AVATAR modellemesidir dememiz doğru olurmu
sayın Paolo kardeş
İsa Mesih yaratılan değildir.Yaratandır.Başlangıçtan beri vardı ve hepte öyle olucak.Bizi kurtarmak için beden aldı.Biz özünden gelmiyoruz ama Onun benzeyişinden yaratıldık.One isa aleyhisselam,hz.isa'ya inanmıyoruz.MESİH İSA'ya inanıyoruz.Evet Avatar diyebiliriz.
isa aleyhisselam,hz.isa'ya inanmıyoruz.MESİH İSA'ya inanıyoruz.
Bu kısmı anlayamadım sevgili paolo. Hz. isa'ya inanmıyoruz derken müslümanların isa tarifini mi kastettin? Bu arada isa hep vardı diyorsun ben bundan binlerce yıllardır dünyadaydı diye mi anlamalıyım? The from earth diye bir film vardı bilmiyorum izledin mi orda da benzer ibareler geçiyordu o nedenle sordum. Gerçi o dini eleştiren bir filmdi ama neyse :)
hakantimaios
21-05-2009, 09:07
Sevgili Paolo sorularıma cevap vermediğin ve beni aydınlatamadığın için teşekkürler.
Hristiyanlar İsa'nın, Yahudilerin asırlardır bekledikleri, Yahudi dini metinlerinde anlatılan Mesih olduğuna inanırlar.Hristiyanlar Mesih'in daha çok ruhani bir kurtarıcı olduğuna ve insan ırkını kurtarmaya geldiğine inanırlar. Bahsi geçen krallığın ise manevi bir krallık olduğuna inanırlar.Bu anlatım doğru mu?
9-Rab’bin bir meleği onlara göründü ve Rab’bin görkemi çevrelerini aydınlattı. Büyük bir korkuya kapıldılar. 10-11 Melek onlara, “Korkmayın!” dedi. “Size, bütün halkı çok sevindirecek bir haber müjdeliyorum: Bugün size, Davut’un kentinde bir Kurtarıcı doğdu. Bu, Rab olan Mesih’tir“(Luka-2)
Bahsettiğiniz Tanrı'nın sözlerini ve müjdelerini insanlara ileten bir melek olduğuna göre, tanrı neden bir bedene girip ordan konuşma veya özünü yansıtma ihtiyacı duysun? Bunun mantıklı bir anlamı var mı? Yoksa bu tür şeyler dogmatiktir ,bu tarz sorular inancınıza göre ters mi düşüyor? Saygılarımla.
Aynen dediğin gibi özne.Müslümanların isasına inanmıyoruz.Hakantimaios cevabı verdim.Bizi kurtarmak için beden aldı.Yani günahlarımızdan kurtulmamız için.Kutsal Kitapta sorunun cevabı var.Açıp okuyabilirsiniz.
hakantimaios
22-05-2009, 11:42
Hakantimaios cevabı verdim.Bizi kurtarmak için beden aldı.Yani günahlarımızdan kurtulmamız için.Kutsal Kitapta sorunun cevabı var.Açıp okuyabilirsiniz.
Sevgili Paolo,
Bir tanrı düşünün ki, bizlere dünya da yapmanız ve yapmamanız gereken kuralları açıklasın dolaylı yollardanda anlatsın.Sonra bizleri bir sadakat ve inanç sınavından geçirsin,ödül olarak cenneti ceza olarakta cennetin krallığında bir yer tahsis etsin. Ama aynı tanrı yine bu sınava girenleri yapacakları hatalardan (günahlardan) kurtulmaları için bir öğrenci(İsa) sıfatına bürünsün. Bunun anlamı veya mantığı nedir? Hem teste tabi tut, hemde onları geçirmek için onlara eşdeğer bir yapıya bürün. O zaman neden test ediyor,herkesi geçirmekse amacı bunu bu testi yapmadan da geçirebilir?
Hakantimaios Kutsal Kitapta sorunun cevabı var.Açıp okuyabilirsiniz.
Arkadaşım ben okumadığım bir İncil-Müjde üzerine yorum yapamam,yaparsam kendimi ve dolayısıyla da sizleri kandırmış olurum. Önyargılı olmak bana göre insanı herzaman hataya haksızlığa ve sizin inancınıza göre de günaha götürür. İncille ilk tanışmam 1998 yılında oldu. İkinci tanışmam ise 2000 yılında özel baskı yapılmıştı. Ben devamlı duyduğum işittiğim bir dini inancı okumak anlamak uğruna,okuduğum İncil yüzünden ailesiyle karşı karşıya gelmiş ve bu uğurda ailesi ile yollarını ayırma noktasına kadar ilerlemiş basit bir kişiyim. İncil bana genel kültür ve davranışsal yaklaşım açısından çok şey kazandırdı. Bize içinde bulunduğumuz toplumun ve eğitim sisteminin anlattığı İncil mavalı ile okuduğum İncil arasında dağlar kadar fark vardı diyebilirim. Ben okuduğum her kitabı tarafsız-objektif bir açıyla okumaya çalıştığım için okuduğum İncile de bu tarzda yaklaştım. Bana göre mantıklı gelmeyen, ama bana bunun mantığını izah edebilecek insanlarla görüşmeye çalıştım. Karşımdaki kişiler dogmatik değer yargılarıyla anlatım içine girdi. Kendi açısından kesin doğru budur şeklinde hükümler belirtilmesi, her dini temsilci veya o dini yaymaya çalışan misyoner için doğal bir yaklaşım olabilir ama benim için öyle değil. Bu mantıkla gidilirse her din kendine göre doğru-dürüst, kendine göre gerçek ve kendine göre son din. O zaman her dine girmemiz gerekir. Saygılarımla
Kutsal Kitabı okumadığını söylemişsiniz.Eğer okusaydınız anlardınız.Niçin geldiğini.RAB insanı günahtan kurtarmak istedi.Sevdiği için onun cezalandırılmasına göz yummadı.Onun için cezayı kendisi halletti.İnsanları kurtarmak için.Mesih İsa Tanrı dünyayı o kadar çok sevdi ki biricik oğlunu verid öyle ki Ona iman edenlerin hiçbiri mahvolmasın ama hepsi sonsuz yaşama kavuşsun demiştir.
hakantimaios
22-05-2009, 15:53
Kutsal Kitabı okumadığını söylemişsiniz.Eğer okusaydınız anlardınız.
Sevgili Paolo arkadaşım,galiba sana yazmakla hata etmişim kusura bakma. Çünkü yazdıklarımı okumuş olsaydın İncil-Mesaj'ı okumuş olduğumu anlardın. "İncil bana genel kültür ve davranışsal yaklaşım açısından çok şey kazandırdı. "şeklindeki cümlemi okuduysanız ve bundanda okumadığımı çıkardıysanız bundan sonra yazdığınız yazılar üzerine yorum yapmayacağım. İnsan okumadığı bir şeyden nasıl etkilenebilir ki? Nasıl örnek alır,nasıl genel kültür edinebilir ki? Okuduğunu anlamakta zorlanan veya anlamayan bir kişiyi kendime muhatap alamam. Zaten sorduğum soruların cevabını veremediğinize göre muhattap almama da bir neden kalmıyor. Sağlıkla kalın.Saygılarımla.
Kendisini okumamışsınız yani.İçeriğini anlatan kitabını okumuşsun.Siz bilirsiniz.
hakantimaios
22-05-2009, 21:35
Kendisini okumamışsınız yani.İçeriğini anlatan kitabını okumuşsun.Siz bilirsiniz.
Sevgili Paolo arkadaşım ya siz hristiyan değilsiniz ya da anlamakta zorluk çekiyorsunuz. Elimde üç adet incil var. Ve bunları da tek tek satır satır notlar alarak okudum. Bu incillerin biri tam yani içinde eski ahitte yer alıyor. Diğerleri ise 2000 yılı özel baskısı kırmızı cilt ve küçük cep incili. Ve bunları anlayarak tarafız bir şekilde okudum. Ama anladığım kadarıyla siz laf ebeliği ederek sorulan soruları es geçmeye çalışıyorsunuz.Bunun iki sebebi vardır ya konu üzerinde hakim değilsiniz bizleri aydınlatmak yerine burada boş boş yazıyorsunuz, ya da burda ki misyonunuz farklı.Saygılarımla.
Merak etmeyin hamdolsun Rab Mesih imanlısıyım.İncil-mesaj dediğinizde kelamı anlatan kitapları okuduğunuz sandım.Sanırım yanlış anlamışım.Sorulara es geçtiğimde yok.Dediğin kişiler ateist vs arkadaşlardır ben değil.Sorularımın hiçbirine cevap veremediler.Ve halada veremiyorlar!Misyonum Rabbin Müjdesini duyurmaktır!Rab bütün ulusları öğrencilerim olarak yetiştirin.Uluslara Müjdeyi duyurun demiştir!
Nazzam-Cubbai
23-05-2009, 00:53
slm
ücünede baba dene bilir mi ??
bir siralama varmi
Baba,Oğul ve Kutsal Ruh zaten birdir.Üç sıfat.Ama aynı isimde.
Nazzam-Cubbai
23-05-2009, 02:04
Baba,Oğul ve Kutsal Ruh zaten birdir.Üç sıfat.Ama aynı isimde.
ben mesela adim Ali , cocuken ali delikanli ikende Ali
yasli ikende Ali ,
madem ayni kisi bu tanri niye kiyafet deyistirince isminide deyistiriyor
ve niye kendi kendine konusuyor ve kendi kendine emir veriyor
ben mesela kendime Ali kalk kendini feda et camrihda(intihar) demiyorum
karekteri oturmamismi acaba bu tanrinin
Felsefeci 87
23-05-2009, 02:14
Üçlü birlik konusu her ne kadar çelişkili gözükse de objektif bir bakış açısından bakıldığı zaman, mantıklı bir açıklama yapılabilir..
Güneş örneğinden yola çıkalım;
Güneş'in bizzat ana kaynağı, yani kendisi vardır..
Güneş'in dünyayı aydınlattığı ışığı vardır..
Güneş'in ayrıca bir ısısı vardır..
Bu durumda;
Güneş'in ana kaynağı=BABA
Güneş'in ışığı=OĞUL
Güneş'in ısısı=KUTSAL RUH
Görüldüğü gibi bunların hepsi tek bir Güneş'e tekabül eder.. Anlaşıldığı üzere;3 tane güneş yoktur.. 3 tane Tanrı olmayacağı gibi :) (Gerçi biri bile yok ya neyse)
saygılarımla..
Sıfatları aslında.O isimleri.Nasıl ki insanların özellikleri olursa.Rabbinde bazı sıfatları olur.Kendi kendine konuşmuyor.
Nazzam-Cubbai
23-05-2009, 02:29
hepsine baba dene bilir veya günes ,
ama tevrat ve Kuran bunu yasakliyor , Tek bir Tanri var diyor
Tanrinin yansimasi yok da dene bilir
Kurana inanmıyoruz.Kurandaki tanrı kavramı uzak zaten.Bizim inancımızdakine uymuyor.Eski Ahittede Kutsal Üçlü Birlik var merak etmeyin.Bizde tersini demedik zaten.Elbette tek tanrı var.
Nazzam-Cubbai
23-05-2009, 02:50
simdi Tanridan baska biri "ben Tanriyim derse" benim ve Yahudiler icin seytandir bu kisi
Tevratan Ayetler getire bilirim
Bizde tersini idda etmiyoruz.Mesih İsa kanıtlamıştır.Kaldı ki Eski Ahittede var Tanrılığı ile ilgili ayetler.Yeni Ahiti okudunuz mu?
Nazzam-Cubbai
23-05-2009, 03:03
mesela mexico olmali biri kendinin Isa oldugunu söylüyor armageddon savasina hazir olun diyor ,
seytanin ordulari yenilcek mis bunlar tabiiki Müslümanlarmis
yahudilerin de sonu gelmis hepsi ona inanacakmis gibi bir seyler sayikliyor ,
inanmaslarsa toparlayin yakin buyuruyor
Paolo Tanrin geldi senin inanman gerek beklediyin kisi geldi
muzice lerde yapiyormus
Koyunlar Çobanını tanır.Merak etme Rabbim,Tanrım,Kurtarıcım gelince Onu tanıyacağım.Bahsettiğin kişi sahtekardır sadece.Rab'de söylüyor zaten sahte mesihler ve peygamberler çıkacağınıda.
Nazzam-Cubbai
23-05-2009, 03:14
Paolo sen bu ayrimi nasil yapcan
kimin Tanri kimin deyil , seytan maske takipta gelir , yani seytan kendisi icin ben tanriyim deyip insanlari ceheneme sürükler
seytan düsen yildiz diye yazar tevrata
isa da sabah yildizi diye yazar yeni ahite
seytan tanrilik idasinda bulunur
yeseya 14/14 Bulutların üstüne çikacak,
Kendimi(seytan) Yüceler Yücesi'yle(Tanri) eşit kılacağı. (seytan diyorki ben tanriya esti olacam,)
Isada tanrilik idasinda bulunur
1.Yaratıcı (Yuhanna 1:1-3; Kol. 1:15-17).
2.Yaratılmadı (Yuhanna 1:1-3; Kol. 1:15-17).
Tomas O'na (Isaya), «Rabbim ve Tanrım!» diye cevap verdi.Yuhanna 20:28
Bedendeki Tanrı (Yuhanna 1:1,14; 8:58 with Çıkış. 3:14; Kol. 2:9; Phil. 2:5-8; İbr. 1:
Rom 9:5 (Isa)övülecek Tanrı'dır. Amin.
1Yu 5:20(Isa) Kendisi gerçek Tanrı ve sonsuz yaşamdır.
Yuhanna 6:55-56 Çünkü bedenim gerçek yiyecek, kanım gerçek içecektir. Bedenimi yiyip kanımı içen bende yaşar, ben de onda.
anlata bildimi sevgili Paolo
Çünkü Onu tanırım.Oda beni tanır ve bilir.İsa Mesih zaten Tanrıdır.İddadanda ötedir dedikleri Onun.Zaten Rab uyarıyor sahte peygamberlere,mesihlere ve öğretilere karşı.Kelamda ayrıntılı şekilde bilgi verir Rab.
Nazzam-Cubbai
23-05-2009, 03:32
sen armageddon na inaniyormusun
düsmece armageddon kiyamet telahligi armageddon-fanatikleri diyorum ben.
niye kim kurdu israel , filistin-philister, ägüpten-misir, jordanien-ürdün, asüriyen-süriye.
Tanri-isa mi kurdu bu devletleri yoksa franca ve ingilislermi batili devletler kurdular
incili haritayi niye kurdular sence burdaki halklar Arab .
yoksa düsmece bir kiyametmi haziliyorlar
Armagedona inanırım.Çünkü kelamda geçer.Vahiy'de.Normalde İsrailliler daha eski araplardan.Araplar onlardan sonra geldi.İncilin kendisi Mesih İsa zaten.
Nazzam-Cubbai
23-05-2009, 16:11
Armagedona inanırım.Çünkü kelamda geçer.Vahiy'de.Normalde İsrailliler daha eski araplardan.Araplar onlardan sonra geldi.İncilin kendisi Mesih İsa zaten.
Isackogulari Beni Isarael , Isamaelogulari Arablar Atalari ise Ibrahimdir
ikiside semi dilerini konusur ,
Paolo düsmece armageddona da ben inanirim ,
bu ilk armageddon deyil unutma
ilk hacli seferleride armageddondu kilisese göre 1000 yili
Allah "kara ölümle" haclilarin durdurdu aurupanin %50 öldü,
bakalim armageddon-delileri 2000 yilinda negibi seytanliklar yapacak
------------
Isa Allahin Kelami ama Allahin bir parcasi deyil
------------
tekrar
yeni ahiteki isa maskeli seytan , ikiside tanrilik idasinda bulunuyor .
Şeytan varsa senin gibilerdir.Hemde en alasında.Önce insanların inançlarına saygı duymasını öğren.Terbiyeli konuşmasını öğreneceksin.Yoksa bildirirler sana!Mesih İsa Allahın ta kendisi.Bilmiyorsan konuşmaaaa.
Nazzam-Cubbai
23-05-2009, 22:08
sen yeni ahiti iyi okumusun
saga sola saldirmaya basladin
nitzsche de aynisini yapiyor Isayi tevratla yargiliyor.
valla bana saygi duyana saygi duyarim
Sorduğun soruya bak hele.Elbette okuyorum.Saldıranda sensin.Ne o şeytanmış vs.Terbiyeli ol!Nitzcshe'nin deli olduğunu herkes biliyor))))))
Nazzam-Cubbai
24-05-2009, 01:22
ben fikrimi aciklarim
nitzsche delli sence ama hic bir hiristiyan onun hiristiyanlik reddiyesine cevab veremedi
istiyorsan dene cevap vermeye
hazirmisin???????
milomanara
24-05-2009, 01:29
Sayın paolo,
Siz ciddi ciddi, Dünya'nın on bin yıldan genç ve canlıların hiç evrilmeden yaratıldığına inanıyor musunuz? Eğer öyleyse, yüzlerce fosili, genetik benzerlikleri, radyoaktif tarihlemeyi ve bunun gibi, aklın mantığın gösterdiği sayısız kanıtı, sadece çocukluktan şartlandığınız için, mantığınıza ters düşse bile içinizden atamadığınız inançla nasıl açıklayabiliyorsunuz? Ben samimi olarak anlayamıyorum. Hayır ben inanıyorum, ama kanıtlarıda reddetmiyorum diyenlere eyvallah, lakin, bilimsel kanıtı reddedebilecek kendini beğenmişliği aklım mantığım almıyor.
Tam tersi bütün din adamları nitzche delisinin tüm iddalarına yanıt verdi.Normal bir imanlı bile cevap verir.O kadar saçma iddaları,sözleri var ki.Deli olduğunuda kanıtlar.
Milonamanara evreni Rab yaratmıştır.Hiç kendi kendine ev olur mu?Yada otomobil?Bilim Tanrı ile düşüncelerde pek etkili olamaz.Rab'bi anlamak için en iyi çözü kelamı okumaktır.
Tam tersi bütün din adamları nitzche delisinin tüm iddalarına yanıt verdi.Normal bir imanlı bile cevap verir.O kadar saçma iddaları,sözleri var ki.Deli olduğunuda kanıtlar.
Deliler,akıllıları deli olarak anıyorlar.Gerçekten buna gülünür işte :D..
Milonamanara evreni Rab yaratmıştır.Hiç kendi kendine ev olur mu?Yada otomobil?Bilim Tanrı ile düşüncelerde pek etkili olamaz.Rab'bi anlamak için en iyi çözü kelamı okumaktır.
Ev ,araba örnekleriyle iş çözüldü.Verdiğin muazzam ötesi örneklerden şaşkına dönmüş durumdayım.Sağol Paolo kardeş..Hemen iman edeceğim...Getirin bi leğen su vaftiz edilmek istiyorum.Haç çıkarın bişeyler yapın bana hemen.:D.Rab falan kutsasın acil..
Ahmaklarda kendilerini akıllı sanıyor ve ahkaksızlarda kendilerini ahkalkı,terbiyeli sanıyorlar buna gülmek çok hafif kalır.Rab boşuna demiyor ahmağın yolu kendi gözünde doğrudur diye)))))))Şöyle placebo yola gel.Neymiş Tanrı varmış dimi?
Nazzam-Cubbai
24-05-2009, 02:05
Nitzschenin "der antichrist" kitabinda
- deccal(antichrist) Isa dir diyor, benim yukarda yazdigim gibi
ve bunu tevrat ve yeni ahiteki aytelerle ispatliyor .
- hirstiyanlik ve kilise (tanri öldü ,Gott ist tot)
yani hiristiyanlar Tanriyi öldürdü , hayalen öldürdüler , camrihda Tanriyi intihar edirdiler
-----------
Seytan
Kendimi(seytan) Yüceler Yücesi'yle(Tanri) eşit kılacağı. (seytan diyorki ben tanriya esti olacam,)
İmzanı atmış oldun.Deccalin kendisi olduğu kesin.Onu tanısaydı bilseydi ne kadar yüce biri olduğunu anlardı.Şapşal işte.Nice'nin deli olduğunu.Rab ölür mü haşa?Ne kadar cahil olduğu ortaya çıkıyor)))))))))Orda insanlığı öldü.Başka bir saçmalığı ise sözde İseviler öldürmüş)))))))İnsan efendisini niye öldürsünki?Hiç kafa yokmuş bu adamda.Romalı askerler öldürdü.Onlarda putperestlerdi.Deliden ne beklenir ki)))))))))
Nazzam-Cubbai
24-05-2009, 02:24
...Bulutların üstüne çıkacak, kendimi Yüceler Yücesi`yle eşit kılacağım ”dedi. Ancak ölüler diyarına, ölüm çukurunun dibine indirilmiş bulunuyorsun. (İşaya 14 /12)
Isa ben Tanriyim dedi , ve camrihda öldü(sonra dirildi filan bunlar uydurma)
Jeseya bunu önceden bildirmis
Körler için uydurma.Kör olmayanlar için değil!Evet öldü.Niye?Bizi kurtarmak için.Cahil olduğun burdan belli.Yeşeya peygamber şeytandan bahsetmiş!Yeşeya kimin peygamberi?Mesih İsanın!İşçisini efendisine karşı karalamaya kaldırttırıyor.Önce Mesih İsanın hayatını oku.Sözlerini oku.Sonra gel konuş.Ok?Aptal aptal konuşma!
Nazzam-Cubbai
24-05-2009, 02:58
evet bizi kurtarmak icin
adem elma yedi tanri isa oldu ve kendini feda ( intihar) eti
ve her pazar kilisede tanrinin eti yenir ve kani icilir
ne güzel bir credo amentü, tam cahiler icin
-
bunlara insanlari inandirmak icin
ruhsal yoksul
hasta
ve günahkar olmak lazim
olmayanlari da yapin
milomanara
24-05-2009, 03:10
Yahu bırak kelamı :) ben onu sormuyorum. Başlangıç'a sen tanrı diyorsun, ben bilmiyorum diyorum. Orda sorun yok. Şu Dünya'nın yaşı ve canlılık başladıktan sonra, canlıların değişmesini diyorum. Fosil falan, onlar işte?
Tanrı zaten İsa Mesihtir.Cahil!Bak çok sevdiğin yeşeya peygamber nasıl açıklamış.Mesihin Tanrılığını!
Onun adı Harika Öğütçü, Güçlü Tanrı,
Ebedi Baba, Esenlik Önderi olacak.
Yeşeya 9
Gördün mü cahil?Yeşeya Peygamberde açıklıyor Onun Tanrılığını.Hangi peygamber günahları affedebilir?Kendi gücünü,yetkisini kullanabilir?Hangi peygambere tapılır?Hiç kafa yok mu?Anlaşılan yok!Ateizm,Deizm,Agnostizm,Panteizm vs tamda aptallar için))))))))Senin gibilerin hasta olduğu belli.Hemde ruh hastası.En alasından))))))Orda Rab'bi anmak ve beraber olduğumuzun işaret olarak rabbin sofrası yapılıyor.Rab istediği için.Milomanara canlıların değişmesini bilim açıklar.Rabbin etkiside var.
Tanrı zaten İsa Mesihtir.Cahil!Bak çok sevdiğin yeşeya peygamber nasıl açıklamış.Mesihin Tanrılığını!
Onun adı Harika Öğütçü, Güçlü Tanrı,
Ebedi Baba, Esenlik Önderi olacak.
Yeşeya 9
Gördün mü cahil?Yeşeya Peygamberde açıklıyor Onun Tanrılığını.Hangi peygamber günahları affedebilir?Kendi gücünü,yetkisini kullanabilir?Hangi peygambere tapılır?Hiç kafa yok mu?Anlaşılan yok!Ateizm,Deizm,Agnostizm,Panteizm vs tamda aptallar için))))))))Senin gibilerin hasta olduğu belli.Hemde ruh hastası.En alasından))))))Orda Rab'bi anmak ve beraber olduğumuzun işaret olarak rabbin sofrası yapılıyor.Rab istediği için.Milomanara canlıların değişmesini bilim açıklar.Rabbin etkiside var.
Paolo sitede yeniyim nelere tahammül ediliyor bilmiyorum. Ama insanlık gereği - bilmem senin dininde neler beklenir insandan - hakaret etmeden konuşabilmeni dilerim. Burada bizim gibi birkaç iflah olmaz inançsızla mücadele için kendinden ödün vermemelisin.
Felsefeci 87
24-05-2009, 09:49
Arkadaş sözde hristiyanlıktan bahsediyor.. Burda müjdecilik yapmaya çalışıyor.. Ama gel gelelim sitedeki arkadaşlara ''cahil'' ibaresini kullanıyor.. Hadi biz ateist dinsiz insanlarız:) Ama senin incil'e göre farklı bir yaratık (2.korintliler 5:17) olman gerekmiyor mu? Sana burda çelişkilerden, çeviri hatalarından bahsediliyor. Bunları kabul etmeyebilirsin. Ama daha bir alçakgönüllülük ve daha sabırlı bir şekilde bizlere yanıt verebilirsin. Benim hristiyan arkadaşlarım inan senin gibi değil.. Onlar inandığı gibi yaşamaya gayret gösteriyorlar..Kimseye saldırmıyorlar, hakaret etmiyorlar. Eleştirilere ise; büyük bir sabırla karşılık veriyorlar.. Fakat sana baktığım zaman, İsa Mesih'i savunurken burdaki insanlara adeta saldırıyorsun.. İnandığın incil'de böyle birşey yok.. Eğer inancını savunuyorsan, saldırarak değil büyük bir nezaket ve hoşgörüyle bunu yapmalısın.
sevgilerimle.
Felsefeci 87
24-05-2009, 10:15
Ev ,araba örnekleriyle iş çözüldü.Verdiğin muazzam ötesi örneklerden şaşkına dönmüş durumdayım.Sağol Paolo kardeş..Hemen iman edeceğim...Getirin bi leğen su vaftiz edilmek istiyorum.Haç çıkarın bişeyler yapın bana hemen.:D.Rab falan kutsasın acil..
Sevgili placebo. Paolo'nun vermiş olduğu muazzam örnekler karşısında bende şaşkınım :becky: Yeniden iman edeceğim :) :p Vaftiz olacağın günü bana belirt. Seninle beraber vaftiz olmak istiyorum.:p. Şaka bir yana 2 ay öncesine kadar bende vaftiz olmayı düşünüyordum :) Ama bu gerçekler ağır basınca, ''vaftizi de yerin dibine batsın'' dedim. Şimdi soruyorlar; ''Ne zaman vaftiz olacaksın?'' diye.. Bende: ''Artık olmayacağım, vazgeçtim'' diyorum..
milomanara
24-05-2009, 11:22
Milomanara canlıların değişmesini bilim açıklar.Rabbin etkiside var.
ee? Hangisi? incile göre Dünya 6000 yaşında, bilime göre 4,5 milyar yıl? Bilim canlılar basitten(tek hücreden) karmaşığa değişti diyor, isa mesih insanı ben yarattım diyor(Mark 10:6). Hangisi?
Brknea ateist olduğu için savunuyorsunuz.Hiçte adil değilsiniz.Felsefeci bakta gör kim hakaret ediyormuş!Kendini bilmez cahil diyor.Mesih İsaya şeytan diyor.Milomanara İncil tabiki daha güvenilir.Doğru Mesih İsa insanları yarattı.Yuhanna 1'de anlatılıyor bakabilirsin.
Felsefeci 87
24-05-2009, 12:38
Başlangıçta söz vardı ayetinden bahsediyorsun sanırım paolo.. Ben kendi adıma konuşmak zorundayım.. Yukarda yazdıklarım, aynen geçerlidir sevgili paolo..
Evet felsefeci tam dediğin ayet.Normalde hakaret etmemeye çalışıyorum.Ama nazzamın dünkü yazılar çok kızdırdı beni.Kusura bakmayın.
milomanara
24-05-2009, 16:28
Evet felsefeci tam dediğin ayet.Normalde hakaret etmemeye çalışıyorum.Ama nazzamın dünkü yazılar çok kızdırdı beni.Kusura bakmayın.
Ama oluyo mu sayın paolo? "Bir yanağınıza vurana öbür yanağınızı da çevirin. Abanızı alandan mintanınızı da esirgemeyin."(luk 6:29)
Hiç iyi temsil etmiyorsunuz inancınızı...
Nazzam-Cubbai
24-05-2009, 21:33
Arkadaş sözde hristiyanlıktan bahsediyor.. Burda müjdecilik yapmaya çalışıyor.. Ama gel gelelim sitedeki arkadaşlara ''cahil'' ibaresini kullanıyor.. Hadi biz ateist dinsiz insanlarız:) Ama senin incil'e göre farklı bir yaratık (2.korintliler 5:17) olman gerekmiyor mu? Sana burda çelişkilerden, çeviri hatalarından bahsediliyor. Bunları kabul etmeyebilirsin. Ama daha bir alçakgönüllülük ve daha sabırlı bir şekilde bizlere yanıt verebilirsin. Benim hristiyan arkadaşlarım inan senin gibi değil.. Onlar inandığı gibi yaşamaya gayret gösteriyorlar..Kimseye saldırmıyorlar, hakaret etmiyorlar. Eleştirilere ise; büyük bir sabırla karşılık veriyorlar.. Fakat sana baktığım zaman, İsa Mesih'i savunurken burdaki insanlara adeta saldırıyorsun.. İnandığın incil'de böyle birşey yok.. Eğer inancını savunuyorsan, saldırarak değil büyük bir nezaket ve hoşgörüyle bunu yapmalısın.
sevgilerimle.
paolo tam tamina yeni ahiti uyguluyor elinde olsa beni yakacak
http://de.wikipedia.org/wiki/Inquisition
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/91/Templars_on_Stake.jpg
Nazzam-Cubbai
24-05-2009, 21:42
Ama oluyo mu sayın paolo? "Bir yanağınıza vurana öbür yanağınızı da çevirin. Abanızı alandan mintanınızı da esirgemeyin."(luk 6:29)
Hiç iyi temsil etmiyorsunuz inancınızı...
bunlar benzetme , sopayi görünce ve lafda sevgi ayaklari
dünya tarihindeki uygulamada tam baska yönde
paolo cok iyi temsil ediyor yeni ahiti
barvo paolo , armageddon-EDİT
Yuhanna 15/6
Bir kimse bende kalmazsa, çubuk gibi dışarı atılır ve kurur. Böylelerini toplar, ateşe atıp yakarlar. (Isa ya inanmayan kuru tahtadir toparlayin yakin)
http://czechmatediary.com/wp-content/uploads/2009/03/spiezer_chronik_jan_hus_14851-278x300.jpg
bu ya Yahudidir ,ya Müslüman veya Atesit
-----------------------------
Ibrani 12/29 Çünkü Tanrımız yakıp tüketen bir ateştir. (Tanrimiz Ates)
matt 3:11 O sizi Kutsal Ruh'la ve ateşle vaftiz edecek
ates tanrisi isa atesle vaftis yapiyor , ammmennn
Nazzam-Cubbai
24-05-2009, 21:54
bu benim fikrim deyil inandigim bir mesele
nisa 51
Şu kendilerine kitaptan (ehli kitap) bir nasib verilmiş olanları görmüyor musun! Onlar puta ve şeytana inanıyorlar. Ve Allah'ı tanımayanlara, "Bunlar, müminlerden daha doğru yoldadır." diyorlar.
maide 77
De ki: "Ey İncil'in takipçileri! İnançlarınız[ın içerdiği hakikat]in sınırları[nı] ihlal etmeyin; ve daha önce kendileri sapmış olup bir çoğunu da saptırmış olan ve doğru yoldan hâlâ sapmakta devam eden bir topluluğun mesnedsiz görüşlerine uymayın."
Tevrat ve Kurandaki seytanin tarifi , yeni ahiteki tanri-isa ile ayni
ikiside kendilerini tanri zanediyorlar :crazy: ,
Felsefeci 87
24-05-2009, 23:15
Bir kimse bende kalmazsa, çubuk gibi dışarı atılır ve kurur. Böylelerini toplar, ateşe atıp yakarlar.
Şimdi doğru ve gerçekçi konuşmak gerekiyor.. :) O ayette gidin şunu bunu yakın demiyor.. Hristiyanlığa göre; bir insan İsa Mesih'e inanmayıp onun yolunda olmayıp onda kalmazsa ruhsal olarak kurur, hayatından zevk alamaz ve sonsuz yaşama kavuşamaz.. Ayet bunu belirtiyor..
Nazzam-Cubbai
24-05-2009, 23:35
Bir kimse bende kalmazsa, çubuk gibi dışarı atılır ve kurur. Böylelerini toplar, ateşe atıp yakarlar.
Şimdi doğru ve gerçekçi konuşmak gerekiyor.. :) O ayette gidin şunu bunu yakın demiyor.. Hristiyanlığa göre; bir insan İsa Mesih'e inanmayıp onun yolunda olmayıp onda kalmazsa ruhsal olarak kurur, hayatından zevk alamaz ve sonsuz yaşama kavuşamaz.. Ayet bunu belirtiyor..
tarih bogu niye yaktilar insanlari , simdide bombalarla yakiyorlar , bu ayte dayanarak yaktilar .
bunun gibi baska ayetlerde var yeni ahite .
birazda biri gelip derki bu kiyamet ayeti filan buda dogru deyil ,
onunda cevabi var
Felsefeci 87
24-05-2009, 23:41
Hayır hayır.. Bu ayete göre kimseyi yakmadılar.. Tamam eleştirilerimiz olacaktır.. Ama bu eleştirilerimiz yerinde olmalıdır.. Yanlış olan şeyler eleştirilir.. O ayete inanmıyorum. Ama orda dediğim yorum belirtilmektedir.. İsa mesela; Ben asmayım siz de çubuklarsınız demiştir.. Burda bir bağlılıktan bahsedilmektedir.. Onun devamındaki vermiş olduğunuz yerde ise; bu bağlılıktan ayrılan, Sonsuz yaşama sahip olamaz ve yargılanır demek istenilmiştir. Ama sizin dediğiniz gibi; ''Onu bunu yakın'' dememişlerdir.. Teolojiyi bilmesem, bu dediğinize katılırdım. Yapılan eleştirilerin doğru yerlerde kullanılması gerektiğine inanıyorum.
saygılarımla..
Milomanara her insan hata yapabilir.EDİT temsil ediyorsun nazzam.Ben sen miyim Rabbe iman edenleri öldüreymi?İlk resimde zulüm gören imanlıları temsil ediyor.Ateist mantığı işte)EDİT.Orda Rabbin gücünüün ne kadar büyük olduğunu anlatılmış.Hamdolsun mesih imanlısıyım.Sende kendini napolyon sanan EDİT sanırım)EDİT
.Orda Rabbin gücünüün ne kadar büyük olduğunu anlatılmış
Paolo
merak ediyorum, şu Rab dedigin kendini çarmıhtan, işkenceden, ölümden koryamayan zavallı şahıs mı.
Yahu kendine hayrı olamamış, sana nasıl hayrı olacak.
Kendi canını kurtarmaktan aciz biri Rab olabilir mi.
saygılarımla
İstese kimse Onu çarmıha geremezdi.Niye kurtarmamış?Bizi sevdiği için.Niye mahvetmemiş sevgi tanrısı olduğu için ve bizi kurtarmak için.EDİT.Millete bilgiçlik taslarlar.Ama birşey bilmediğin ortada.Kelamı okuda sonra konuş.Orda anlatılıyor niye çarmıha gerildiğini!
Orda anlatılıyor niye çarmıha gerildiğini!
Paolo
ne diyeyim sana
Çarmıha gerilebilecek kadar aciz bir tanrı.
Rab mesih akıl fikir versin sana.
Acil şifa diliyorum.
saygılarımla
Rab sana akıl,şifa versin.Birde iman!Acizliğinden değil bizi kurtarmak için.Algılanmanda sorun var sanırım.Sözde İseviliği biliyorum diye millete hava yaparsın.Görüyoruz ne kadar bildiğini.Kelamı oku teoloji eğitimini al sonra gel konuş.
milomanara
25-05-2009, 00:42
Tanrım, Tanrım, beni neden terk ettin? Niçin bana yardım etmekten, Haykırışıma kulak vermekten uzak duruyorsun?(Mezmurlar 22:1)
Valla bana biraz kuyruğu titretiyor gibi geldi.
Bir de niye kendisi tanrı olduğu halde(hani suyun 3 haliydi ya), başka bir tanrı varmış gibi, tanrım tanrım diye sesleniyor?
Göklerdeki Babamız, Adın kutsal kılınsın. Egemenliğin gelsin. Gökte olduğu gibi, yeryüzünde de Senin istediğin olsun. Bugün bize gündelik ekmeğimizi ver. Bize karşı suç işleyenleri bağışladığımız gibi, Sen de bizim suçlarımızı bağışla. Ayartılmamıza izin verme. Bizi kötü olandan kurtar. .
.Çünkü egemenlik, güç ve yücelik Sonsuzlara dek senindir..
Paolo tüzüğümüzü düzenli olarak ihlal etmekte lütfen onuda bağışla.Amin.
Not : Bu ileti bir süre sonra kendeini imha edecektir..
Davut peygamber 22'inci bölümü zor anlarından yazmıştır.Prozac bence bu duayı asıl ihtiyacı olanlara edin.Onlar kendilerini biliyorlar.
Mesih İsa peygamberliği tamamlamak için öyle diyor.Mesihin özelliklerinden biride bu.Peygamberlikleri tamamlar.
milomanara
25-05-2009, 00:59
Davut peygamber 22'inci bölümü zor anlarından yazmıştır.Prozac bence bu duayı asıl ihtiyacı olanlara edin.Onlar kendilerini biliyorlar.
Afedersiniz sayın paolo dalmışım, yanlış ayet, aşağıdaki olacaktı, aynı sorular.
"Saat üçe doğru İsa yüksek sesle, "Eli, Eli, lema şevaktani?" yani, "Tanrım, Tanrım, beni neden terk ettin?" diye bağırdı."(Matta 27:46)
Alttakide asıl sorunuzun cevabıydı.
Mesih İsa peygamberliği tamamlamak için öyle diyor.Mesihin özelliklerinden biride bu.Peygamberlikleri tamamlar.
milomanara
25-05-2009, 01:15
isa bizlerin günahları için acı çekti ve öldü, değil mi sayın paolo? Her ne kadar son anda terk edildiğini düşünse de, bunu bilnçli yaptı yani. Şimdi aşağıda ki birinci ayet, kimsenin başkasının suçu için sorumlu tutulmayacağını söylüyor bu da isanın insanların günahları için ölmesi ile çelişiyor. İkincisi ise tam tersi, komple suç işleyenin sülalesini suçluyor, yani buna göre de isa insanlar için ölse bile, sonraki kuşaklar hala suçlu. Ben çıkamadım bu işin içinden.
"Ölecek olan günah işleyen kişidir. Oğul babasının suçundan sorumlu tutulamaz, baba da oğlunun suçundan sorumlu tutulamaz. Doğru kişi doğruluğunun, kötü kişi kötülüğünün karşılığını alacaktır."(Hezekiel 18:20)
"Putların önünde eğilmeyecek, onlara tapmayacaksın. Çünkü ben, Tanrın RAB, kıskanç bir Tanrı'yım. Benden nefret edenin babasının işlediği suçun hesabını çocuklarından, üçüncü, dördüncü kuşaklardan sorarım."(Misirdan Cikis 20:5)
Rab burda kişisel günahlardan bahsediyor.Asli günahtan değil.Kuşaklar meselesine gelince imansızların soylarıda önceki nesilleri gibi imansızlık yaparsa Rab hesabını sorucağını söyler.
milomanara
25-05-2009, 01:42
pek açıklayıcı değilsiniz ama ona da tamam sayın paolo, peki isa çarmıha gerildiği gün öğlen 12'de neredeydi?
/32 "İsrail'in Kralı Mesih şimdi çarmıhtan insin de görüp iman edelim." İsa'yla birlikte çarmıha gerilenler de O'na hakaret ettiler. /33 Öğleyin on ikiden üçe kadar bütün ülkenin üzerine karanlık çöktü.(Markos 15:32-33)
/14 Fısıh Bayramı'na Hazırlık Günü'ydü. Saat on iki sularıydı. Pilatus Yahudiler'e, "İşte, sizin Kralınız!" dedi. /15 Onlar, "Yok et O'nu! Yok et, çarmıha ger!" diye bağrıştılar. Pilatus, "Kralınızı mı çarmıha gereyim?" diye sordu. Başkâhinler, "Sezar'dan başka kralımız yok!" karşılığını verdiler. /16 Bunun üzerine Pilatus İsa'yı, çarmıha gerilmek üzere onlara teslim etti. /17 Askerler İsa'yı alıp götürdüler. İsa çarmıhını kendisi taşıyıp Kafatası İbranice'de Golgota denilen yere çıktı. /18 Orada O'nu ve iki kişiyi daha çarmıha gerdiler. Biri bir yanda, öbürü öteki yanda, İsa ise ortadaydı.(Yuhanna 19:14-18)
Sevgili placebo. Paolo'nun vermiş olduğu muazzam örnekler karşısında bende şaşkınım :becky: Yeniden iman edeceğim :) :p Vaftiz olacağın günü bana belirt. Seninle beraber vaftiz olmak istiyorum.:p. Şaka bir yana 2 ay öncesine kadar bende vaftiz olmayı düşünüyordum :) Ama bu gerçekler ağır basınca, ''vaftizi de yerin dibine batsın'' dedim. Şimdi soruyorlar; ''Ne zaman vaftiz olacaksın?'' diye.. Bende: ''Artık olmayacağım, vazgeçtim'' diyorum..
Sevgili Felsefeci,seni vaftiz etmeye çalışanlara "artık olmayacağım"dediğine göre,siteye ilk girdiğinde içinde bulunduğun sorunlarını çözmüş olmalısın.Doğru mu anladım?..Eğer öyleyse vakit kaybetmeden çabuk hareket etmen iyi olmuş,sevindim..
Sevgiler
Nazzam-Cubbai
25-05-2009, 01:48
Hayır hayır.. Bu ayete göre kimseyi yakmadılar.. Tamam eleştirilerimiz olacaktır.. Ama bu eleştirilerimiz yerinde olmalıdır.. Yanlış olan şeyler eleştirilir.. O ayete inanmıyorum. Ama orda dediğim yorum belirtilmektedir.. İsa mesela; Ben asmayım siz de çubuklarsınız demiştir.. Burda bir bağlılıktan bahsedilmektedir.. Onun devamındaki vermiş olduğunuz yerde ise; bu bağlılıktan ayrılan, Sonsuz yaşama sahip olamaz ve yargılanır demek istenilmiştir. Ama sizin dediğiniz gibi; ''Onu bunu yakın'' dememişlerdir.. Teolojiyi bilmesem, bu dediğinize katılırdım. Yapılan eleştirilerin doğru yerlerde kullanılması gerektiğine inanıyorum.
saygılarımla..
Engizisyon
Felsefeci , anladigim kadariylan teologi okumusunuz o.k.
sizin yorumunuz bugün kabül görüyor ola bilir am orta cagda bu gibi ayetlere dayanarak
insanlari yakiyorlardi alman wikide bu ayetler yaziyor ve baskalari
Neues Testament (yeni ahit)
Das Neue Testament beinhaltet eine Reihe biblischer Urteilssätze, die von der Kirche für den Umgang mit Häretikern ausgelegt werden konnten:
Die Exkommunikation (http://www.turandursun.com/wiki/Exkommunikation) eines Glaubensabweichlers war gleichbedeutend mit dessen Übergabe an den Satan (http://www.turandursun.com/wiki/Satan): „Im Namen Jesu, unseres Herrn, wollen wir uns versammeln, ihr und mein Geist, und zusammen mit der Kraft Jesu, unseres Herrn, diesen Menschen dem Satan übergeben zum Verderben seines Fleisches, damit sein Geist am Tag des Herrn gerettet wird“ (1 Kor (http://www.turandursun.com/wiki/1._Brief_des_Paulus_an_die_Korinther) 5,5 LUT (http://www.bibleserver.com/go.php?lang=de&bible=LUT&ref=1+Kor5%2C5)). Entsprechend konnte auch der Satz des Apostels (http://www.turandursun.com/wiki/Apostel) Paulus (http://www.turandursun.com/wiki/Paulus_von_Tarsus) verstanden werden, der jene „die am Glauben Schiffbruch erlitten […] dem Satan übergeben habe, damit sie in Zucht genommen werden und nicht mehr lästern“ (1 Tim (http://www.turandursun.com/wiki/1._Brief_des_Paulus_an_Timotheus) 1,20 LUT (http://www.bibleserver.com/go.php?lang=de&bible=LUT&ref=1+Tim1%2C20)). Weniger der Straf- sondern der Isolationsgedanke spiegelt sich in Paulus’ Ansicht, wenn er meint: „Einen ketzerischen Menschen meide, wenn er einmal und noch einmal ermahnt ist“ (Tit (http://www.turandursun.com/wiki/Brief_des_Paulus_an_Titus) 3,10 LUT (http://www.bibleserver.com/go.php?lang=de&bible=LUT&ref=Tit3%2C10)).
Jesus (http://www.turandursun.com/wiki/Jesus_von_Nazaret) sagt im Johannesevangelium (http://www.turandursun.com/wiki/Evangelium_nach_Johannes) den Abgefallenen im Gleichnis: „Wer nicht in mir bleibt, der wird weggeworfen wie eine Rebe und verdorrt und man sammelt sie und wirft sie ins Feuer und sie müssen brennen“ (Joh (http://www.turandursun.com/wiki/Evangelium_nach_Johannes)[B] 15,6 LUT (http://www.bibleserver.com/go.php?lang=de&bible=LUT&ref=Joh15%2C6)). Buchstäblich umgesetzt kann diese Aussage in der Anwendung des Verbrennens (http://www.turandursun.com/wiki/Feuertod) als Todesurteil gegen hartnäckige Häretiker gesehen werden. An anderer Stelle fordert Jesus einen Knecht zu einer Zwangsmaßnahme auf: „Geh hinaus auf die Landstraßen und an die Zäune und nötige sie hereinzukommen, dass mein Haus voll werde“(Lk (http://www.turandursun.com/wiki/Evangelium_nach_Lukas) 14,23 LUT (http://www.bibleserver.com/go.php?lang=de&bible=LUT&ref=Lk14%2C23)).
http://de.wikipedia.org/wiki/Inquisition
http://tr.wikipedia.org/wiki/Engizisyon
Zaman ölçüsü vardır.Normalde 12'de çarmıha gerilmiştir İsa Mesih.Zaman hesaplaması var kelamda.Bunla ilgili bilgiyi kitabı mukaddes şirketinde bulabilirsiniz.
Yeni Ahitte enginizyonda yoktur!Ok?
milomanara
25-05-2009, 02:04
Zaman ölçüsü vardır.Normalde 12'de çarmıha gerilmiştir İsa Mesih.Zaman hesaplaması var kelamda.Bunla ilgili bilgiyi kitabı mukaddes şirketinde bulabilirsiniz.
Evet çünkü birinden biri yanlış olmalı değil mi? Neyse bakarız. Peki sayın paolo, isa sizce cehennemlik midir? Çünkü kardeşlerine "ahmak" diyen cehennemlikmiş, isa'da demiş malesef;
Ama ben size diyorum ki, kardeşine öfkelenen herkes yargılanacaktır. Kim kardeşine aşağılayıcı bir söz söylerse, Yüksek Kurul'da yargılanacaktır. Kim kardeşine ahmak derse, cehennem ateşini hak edecektir.(Matta 5:22)
Ahmaklar, körler! Hangisi daha önemli, altın mı, altını kutsal kılan tapınak mı?(Matta 23:17)
Nazzam-Cubbai
25-05-2009, 02:08
sana göre yoktur , am baskasi icin vardir o.k.
mesela armageddon-fanatikleri icin
ha sende armageddoncu deyilmiydin???????
Kelamda yanlış yoktur.İçerikleri farklıdır.İsa Mesih çarmıha gerildiği sırada golgotadaydı.İsa Mesih niye cehenemlik olsun?O zaten Tanrıdır.Cehennemi yaratanda.Şunu anlayın İsa Mesih Rabdir.Herşeyin sahibi kendini yok etmez.Nazzam sana gelince senin gibi keçiler için vardır.Kendi kafana göre birşeyler uyduruyorsun işte.Laf olsun torba dolsun diye!Ama karalamak ya.Çamur at izi kalsın hesabı.
milomanara
25-05-2009, 02:21
Hmm, peki sayın paolo, siz baba, oğul, kutsal ruh birdir demiştiniz. 3 sıfat bir isim demiştiniz, ama ayet öyle demiyor, baba daha üstünmüş? Nasıl oluyor bu?
Ben ve Baba biriz.(Yuhanna 10:30)
Size, 'Gidiyorum, ama yanınıza döneceğim' dediğimi işittiniz. Beni sevseydiniz, Baba'ya gideceğim için sevinirdiniz. Çünkü Baba benden üstündür.(Yuhanna 14:28)
Nazzam-Cubbai
25-05-2009, 02:26
cennet siz hiristiyanlar varsa ceheneme giderim daha iyi 2000 yildan beri dünyanin anasini aglatiniz
cennete fitne fesat yapmadan duramsiniz , ordada enginizyona devam,
2000 yilda 600 milyon insanin kanina girdiniz ,
--------------
sen isa ya tanri de tanri camriha gerildi de her pazar tanrinin kanini ic etini ye birde cenneti hayal et
ya sizler edit edit edit misiniz
Evt öyle dedim.Oğul ve Kutsal Ruh Baba'nın özünden geldiği için yada oluştuğu için Tanrılık doğası vardır.Mesih İsa orda Oğul olarak öyle demiştir.
Bir başka nedeni ise alçakgönüllülüğünden dolayıda öyle demiştir.
Anasını senin gibi dangozlar ağlattı.Senin gibilerde şeytanlık ve sataşmadan rahat duramazlar)))))))))))
Nazzam-Cubbai
25-05-2009, 02:35
cok alcakgönülü , komedi mi bu ya
-------------------
gecen haberlerde biri cok alcakgönülü idi kendini tanri diye tanitiyordu
ve intihar-feda etmek istedi simdi timarhanede,
demeki alcakgönülüler tanrilik iddasinda bulunuyor
Paolo,
Ne kadar kibar ve bilgilisin. Üslubun da harika. Bir gün tanrıya inanırsam eğer senin müridin olmak isterim; çok etkileyici ve ikna edicisin.
A.
milomanara
25-05-2009, 11:04
Sayın paolo,
Alçak gönüllü diyorsunuz, ama bir çok durumda isa'nın bir dediği bir dediğini tutmuyor, güvenilirliğinden şüphe duymamak mümkün değil, bakın bir örnek daha:
Eğer kendim için ben tanıklık edersem, tanıklığım geçerli olmaz.(Yuhanna 5:31)
Kendim için tanıklık eden bir ben varım, bir de beni gönderen Baba benim için tanıklık ediyor.(Yuhanna 8:18)
Mesih İsa birincisinde kendim isteğim için tanıkık edersen bir anlamı olmaz demektedir.İkincisinde ise Baba Allahın kendisine tanıklık ettiğini söyler.
milomanara
25-05-2009, 16:45
Sayın paolo,
Bir durum değerlendirmesi yapalım:
Soru: Evrenin yaşı ve canlılığın değişimi
Cevap1:Milonamanara evreni Rab yaratmıştır.Hiç kendi kendine ev olur mu?Yada otomobil?Bilim Tanrı ile düşüncelerde pek etkili olamaz.Rab'bi anlamak için en iyi çözü kelamı okumaktır.
Cevap2:Milomanara canlıların değişmesini bilim açıklar.Rabbin etkiside var.
Cevap3:Milomanara İncil tabiki daha güvenilir.Doğru Mesih İsa insanları yarattı.Yuhanna 1'de anlatılıyor bakabilirsin.
Samimiyetle, bu cevaplarınızdan siz bişey anlıyor musunuz?"bilim açıklar, rab yarattı, isa yarattı, incil daha güvenilir!!!"
Soru: İsa aciz mi? Neden son anda ağlayarak "Saat üçe doğru İsa yüksek sesle, "Eli, Eli, lema şevaktani?" yani, "Tanrım, Tanrım, beni neden terk ettin?" diye bağırdı."(Matta 27:46)
Cevap:Mesih İsa peygamberliği tamamlamak için öyle diyor.Mesihin özelliklerinden biride bu.Peygamberlikleri tamamlar.
Nasıl yani peygamberliğin bir fonksiyonuda acz mi?
Soru: Günahlar suçu işleyene mi aittir(Hezekiel 18:20)? Yoksa onun tüm sülalesine mi(Misirdan Cikis 20:5)?
Cevap:Rab burda kişisel günahlardan bahsediyor.Asli günahtan değil.Kuşaklar meselesine gelince imansızların soylarıda önceki nesilleri gibi imansızlık yaparsa Rab hesabını sorucağını söyler.
İki cümleniz birbiri ile çelişiyor, hem asli hemde nesil günahı mı var? Bütün almanlar soykırım nedeniyle yargılanmalı mı?
Soru:İsa çarmıha gerildiği gün 12'de neredeydi? Çarmıhtamıydı(Markos 15:32-33)? Yoksa pilatusun önünde sorgulanıyor muydu(Yuhanna 19:14-18?
Cevap:Zaman ölçüsü vardır.Normalde 12'de çarmıha gerilmiştir İsa Mesih.Zaman hesaplaması var kelamda.Bunla ilgili bilgiyi kitabı mukaddes şirketinde bulabilirsiniz.
Zaman ölçüsüde nedir:) Hem çarmıhta hem meydanda nasıl olunur? bilgi rica.
Soru: İsa cehennemle cezalandırdığı şuçu kendi işlediği için cehennemlik mi(Matta 5:22)/(Matta 23:17)?
Cevap:Kelamda yanlış yoktur.İçerikleri farklıdır.İsa Mesih çarmıha gerildiği sırada golgotadaydı.İsa Mesih niye cehenemlik olsun?O zaten Tanrıdır.Cehennemi yaratanda.Şunu anlayın İsa Mesih Rabdir.Herşeyin sahibi kendini yok etmez.
Peki neden milleti cehennemde yaktığı suçu kendi işliyor, böyle peygamber mi olur?
Soru: Dediğiniz gibi isa ve baba bir mi(Yuhanna 10:30)? Yoksa baba daha üstün mü(Yuhanna 14:28)?
Cevap1:Evt öyle dedim.Oğul ve Kutsal Ruh Baba'nın özünden geldiği için yada oluştuğu için Tanrılık doğası vardır.Mesih İsa orda Oğul olarak öyle demiştir.
Cevap2:Bir başka nedeni ise alçakgönüllülüğünden dolayıda öyle demiştir.
anladıysam anti-christ kovalasın! Bul karoyu al parayı, nerde bu tanrı? hangisi tanrı?
alçak gönüllü adam havarilerine ahmak der mi?
Soru: İsa güvenilir mi? Hem kendine tanıklık edemeyeceğini, geçerli olmayacağını söylüyor(Yuhanna 5:31)? Hem de kendisine tanıklık ediyor(Yuhanna 8:18).
Cevap:Mesih İsa birincisinde kendim isteğim için tanıkık edersen bir anlamı olmaz demektedir.İkincisinde ise Baba Allahın kendisine tanıklık ettiğini söyler.
yani? baba da kendisi zaten?
Sonuç: Dininiz konusunda naçizane kendi fikrim: pek bir şey bilmediğinizi düşünüyorum, sürekli kıvıran ordan oraya atlayan, zaman zaman kouyla uzaktan yakından alakası olmayan cevaplar veriyorsunuz. Çok ciddi olarak sizinde söylediklerinize inanmadığınızı, rabdan bir işaret bekler durumda, ikna edici işaret gelene kadar idare eder göründüğünüzü farkettim. Yoksa bu kadar saçmalığı sizinde yemediğinize eminim.
Mesih İsa haşa aciz olduğundan değil.O anki acılardan ötürü ağladı.Bedenen çok acı çekti.Peygamberdende üstündü.Asli günahla kişisel günah çok farklı.Elçi Yuhanna 12'ye doğru kastetmiştir.Suları derken.Sevdiği için cezayı üstüne aldı.Havarilerin anlayışsızlığa ve imansızlıklarına kızıyor.Kutsal Üçlü birlikte üç sıfat,isim ve kişilik vardır.Bende sizin hiçbir şey bilmediğiniz düşünüyorum.Mesih İsa nerde peygamber demiş kendisine?Sizde çok anlamsız konuşuyorsunuz.Hepsine inanıyorum dediklerime.İnanmasam Rabbe iman etmezdim.Savunmazdım.
Baba bir kimseyi bana çekmedikçe o kimse bana gelemez der Rab İsa Mesih.
Havarilerin anlayışsızlığa ve imansızlıklarına kızıyor.
Paolo,
Bu yazdığını ciddi mi yazdın, yoksa şaka mı?
A.
Havariler ilk dönemde bazı yerlerde eksik imanlı olduklarını gösterdiler.Örneğin fırtınayı dindirirken Onun herşeye gücü yetenin olduğunu tam anlayamamışlardı.Yada ölüp dirileceğini.İlk zamanlar tabi dediklerim.Kutsal Ruh gelince bambaşka insan oldular.
Nazzam-Cubbai
25-05-2009, 21:15
havariler hirzislik yaparlarmi
matt. 12/1
O sıralarda, bir Sept günü İsa ekinler arasından geçiyordu. Acıkmış olan öğrencileri başakları koparıp yemeye başladılar
judas nasil öldü , 2 versionu varda yeni ahite
-----------------------------------
burda yazanlar kimler icin
Petrus 2: 12
Ama anlamadıkları konularda sövüp sayan bu kişiler, içgüdüleriyle yaşayan, yakalanıp boğazlanmak üzere doğan, akıldan yoksun hayvanlar gibidir. Hayvanlar gibi onlar da yıkıma uğrayacaklar. (Isaya inanmayan hayvan gibidir yakalanip bogazlanmasi gerekir)
milomanara
25-05-2009, 21:32
Paolo,
Bu yazdığını ciddi mi yazdın, yoksa şaka mı?
A.
Kitabın tamamı şaka sayın azınlık,
"Yaptığım her işte sizlere, böyle emek vererek güçsüzlere yardım etmemiz ve Rab İsa'nın, 'Vermek, almaktan daha büyük mutluluktur' diyen sözünü unutmamamız gerektiğini gösterdim."(Elcilerin Isleri 20:35)
İşin garip tarafı, bunu söyleyen pavlus'un isayla hayattayken hiç görüşmemiş olması ve isanın 'Vermek, almaktan daha büyük mutluluktur' diye bir şey dediği ne yeni ahitte geçiyor ne de başka bir yerde. Denk getiren yapıştırmış lafları isaya itafen.
Orda hırsızlık yok.Onlar zaten Rabbin ekinler.Rab izin veriyor.Milomanara sana gelince şaka senin düşüncelerindir.Evet Rab böyle bir söz dememiş direk.Ama bu mesajı içeren sözleri vardır.Verin ki sizede verilsin.Karşılıksız aldınız karşılıksız verin vs.İlla bir şeye inanmak için görmeye gerek yok!
Aziz Petrus imansızların sonunu anlatıyor.Bir şekilde Rabbin dediği gibi iğrenç bir şekilde hayatlarına veda edecekler.Yoksa dediğin gibi yakalanıp boğazlanmak yok!
Havariler ilk zamanlarda imanları tam olgun seviyede değildi.Rab İsa Mesihin tam anlamıyla anlayamamışlardı.Fırtınayı dindirdiğinde şaşırmışlardı.Halbuki O Tanrıydı.Elbette herşeye gücü yeterdi.Tabi ilk zamanlarda.Kutsal Ruhu alınca güçlendiler.Ve yepyeni insanlar oldular.
Merhaba sevgili "yeni"...
Daha önceki yazdıklarımdan da alıntılar yaparak konuyu mümkün olduğu kadar kısa bir şekilde açıklamaya çalışacağım...bu konu ne yazık ki hristiyan teolojisiyle ilgisi olmayanlar için kısa bir tanımla açıklanacak kadar yüzeysel ve basit bir konu değil...
Dikkatle ve atlamadan okumanızı tavsiye ederim...
Tevrat''a ve İncil''e göre Tanrı tektir...Bu açıkça dile getiririlir...
Hristiyanlar bir Tanrı''ya inanır 3 DEĞİL! Ayrıca hristiyanlara göre Tanrı parçalara bölünemez yani "Tanrı 3 kısımdan/parçadan oluşmuştur" şeklinde bir tanım da doğru değildir...
Üçlü birlik kendini Baba-oğul ve Kutsal Ruh şeklinde açıklayan tek Tanrı''nın özüdür...
http://www.bible.ca/trinity/trinity-godhood.gif
Şekilde gördüğünüz gibi yalnızca bir Tanrı var....
Hristiyanlara göre tanrılığın içinde birbiriyle aynı olmayan ama tanrı dan da farklı olmayan üç bilinç merkezi vardır:
baba-oğul-Kutsal ruhu şu şekillerde düşünebiliriz...
Baba=Tanrı''nın ÖZÜ=YHWH
Oğul=Tanrı''nın SÖZÜ=YHWH
Kutsal Ruh=Tanrı''nın ETKİNLİĞİ=YHWH
Görüldüğü gibi üç unsurda AYNI, ismi YHWH olan Tanrı''ya ait...
İşte buradaki OĞUL Tanrı''nın ezeli sözüdür...BU SÖZ TARİHTE BİR ZAMANDA BİR İNSAN BEDENİNE YÜKLENMİŞTİR..Bu insan İsa Mesih''tir yani bir bakıma o YAŞAYAN SÖZ,yaşayan KELAM''dır..Hristiyanlar bu nedenle İsa Mesih''e "Tanrı" der..Çünkü Tanrı''nın sözü Tanrı''dır ve İsa Mesih''te Tanrı''nın "sözü"dür...
Diikat edilmesi gereken nokta Tanrı olan İsa Mesih''in bedeni değil doğasıdır..İsa Mesih %100 insan ve %100 Tanrı''dır..
Bu derin teolojiyi şimdi açıklamayacağım çünkü uzun ve İncil/Tevrat''tan onlarca ayet ile anlatmak gerekiyor..
başka bir örnek verelim...
Baba=Bir lamba bir yıldız ya da bir ışık kaynağı olarak düşünürsek;
Oğul=Bu lambanın IŞIĞI....
Kutsal Ruh=Bu lambanın ISISI...
ya da
öz itibarıyla Tanrı salt enerji sayılırsa(örneğin elektrik)
1)baba enerjideki güç olarak,
2)oğul görülen ışık olarak,
3)kutsal ruh ise yayılan ısı olarak örneklenebilir
Mesela bir yumutayı düşünün Yumurta bir tane ama sarıdan beyazdan ve yumurtanın kabuğundan oluşuyor ama yumurta hala TEK..(tabi bu örnekler mükemmel değil sadece mantığı kavramak açısından)
Hristiyanlara göre üçlü birlik(teslis) inancı İsa Mesih in önemle vurguladığı bir gerçektir.iznik konsilinde kabul edilmemiştir.zira bu öğreti incil de vurgulanır incil in yazımı ise Ms100 yılına kadar tamamlanmıştır iznik konsili ise ms325 yılında yapılmıştır. iznik konsilinde zaten var olan öğreti "resmileştirilmiştir"
teslis in açıklaması kutsal kitap ayetlerini iyice inceleyerek yapılır yoksa kutsal kitap ta "kutsal kitap" kelimesi olmadığı gibi "teslis" kelimesi de yoktur açıklaması şu şekildedir. isa "baba" ile aynı kişi değildir fakat aynı özdendir,isa bedensel olarak insandır fakat Tanrı doğasına sahiptir çünkü Tanrı ile aynı özdendir fakat yine de baba en üstün olandır bunun için baba ya dua eder...(aslında incil isa nın yani "söz"ün insan bedenine yüklendiğini insan da olduğu için kendini "baba" dan hatta "melekler" den küçük gördüğünü kendisini küçülttüğünü açıklar)fakat üzerinde durulması gereken nokta mesih İsa ile Tanrı aynıdır..mesih İsa, Tanrı nın bir "kelimesi"dir(kelam) bu anlamda isa mesih yaşayan vahiydir.bu "yaşayan vahyin" "insan olup aramızda yaşadığına" ve "bilinçli" olduğuna inanılır.İsa mesih %100 Tanrı olmasının yanında %100 insandır
"Flp 2:7-8 Ama YÜCELİĞİNDEN SOYUNARAK kul özünü aldı ve insan benzeyişinde doğdu. İnsan biçimine bürünmüş olarak ölüme, çarmıh üzerinde ölüme bile boyun eğip kendini ALÇALTTI"
üçlü birlik öğretisi bazı tanrıbilimcilerin veya konseylerin icadı değildir eski inançlardan da alınmamıştır tektir
Tanrı birdir fakat aynı enerjinin üç dönüşümü olduğu gibi(güç ışık ve ısı) tanrı da da birbirinin dönüşümü olan üç benlik vardır
üçü AYNI tanrı, üçü de aynı öze sahip fakat değişikKONUMDALAR.baba oğul ve kutsal ruh,üç değişik varlık değiller üçü de aynı ve tek varlıktır aynı CEVHERDİR
isa bedene bürünen kelamdır
Tanrı nın kendi zatı yani kişiliğinin özü veya kendi karakteri vardır tanrı nın karakteri önce kendi düşüncesinde sonra da sözlerinde yansıyor
sözler düşüncede oluşuyor...denilebilir ki sözler düşüncede doğuyor düşüncenin "sonucu" veya "oğlu"dur.bu açıdan düşünce de sözleri meydana getiren "kaynak" olarak sözlerin "babası" olur.
düşünce ve sözler yerine "baba" ve "oğul" sözcükleri geçebilir."baba" tanrı nın özü,"oğul" ise tanrı nın özünde oluşan söz anlamına gelir
buna göre kutsal ruh da Tanrı nın "etkinliği"dir ,tıpkı bir su pınarında kaynak,su ve akıntı olduğu gibi..
dolayısıyla tanrı nın
1)özündeki düşünceye "baba",
2)bu düşüncenin ifadesine "oğul",
3)bu ikisinin etkinliğine "kutsal ruh" denir
tıpkı insan,düşünceleri,ifadeleri ve hareketleriyle var olduğu gibi...düşünceleri içinde gizli kalıyor kendi bilincinin özüdür...insanın kendisi ve düşüncelerinin aynı şey olması gibi. insanın ifadeleri ondan çıkıyor,kişi ve ifadeleri hem birbirinden ayrılıyor hem de farklı şeyler değildir...
başka bir örnek, eksik de olsa, "güneş" tir.mesela insanlar "çok sıcak bize güneş geliyor" dediklerinde gelen dünyadan 1000 kat daha büyük olan kütle değil onun "ışığı" dır.aslında ikisi de aynı şeydir.
zamanın "geçmiş,şimdiki,gelecek" olması maddenin "katı sıvı gaz" olması....gibi örnekler olayın mantığını anlamamızda bize yardım eder. "ruh bilimi" ve alt dallarıyla ilgilenen bazı bilim adamları aslında insanın da bir "üç ayrı bileşen"den oluştuğunu söylemektedir.Şu ayet bize konu hakkında fikir verebilir:
"Rom 1:20 Dünyanın yaratılışından beri, TANRI''NIN GÖRÜNMEYEN NİTELİKLERİ, yani sonsuz gücü ve Tanrılığı, O''nun YAPTIKLARIYLA anlaşılarak açıkça görülüyor. Bu nedenle özürleri yoktur. "
Tanrı Kutsal Kitap ta defalarca söylendiği gibi "tek"tir.
Tanrılıktaki 3 bilinç merkezinden üçü de bilinçlidir... bu nedenle Tanrılıkta üç ayrı benlik var denebilir...
İsa Mesih te iki ayrı yapı ve tek bir benlik vardır...
İsa Tanrı haline gelen bir insan değildir TANRILIĞINI KAYBETMEDEN İNSAN HALİNE GELEN TANRI DIR buna "HİPOSTATİK BİRLEŞME" denir. Bu birleşme iki tabiatın karışması değil iki tabiatın birer bütün halinde aynı benliği paylaşarak birleşmesidir
İsa Mesih teki benliği incelersek...
Üçlü birlik teki birliğe benzemez..
Üçlü birlikte bir tek Tanrısal cevherde üç benlik mevcut olmasına karşın İsa Mesih te iki cevherde bir tek benlik vardır..
Mesih in yapısı iki ayrı olgu olan ışık ve ampulde tek elektrik akması gibidir
BABA OĞUL DİYALOĞU İKİ AYRI VARLIK ARASINDA DEĞİL AYNI VARLIĞIN İKİ BENLİĞİ ARASINDA GEÇMEKTEDİR
BU ANLAYIŞ İSA MESİH TEN YÜZYILLAR ÖNCE YAZILMIŞ TEVRATTA DA BULUNUR..
TANRI TANRI YI MEZHEDİYOR(Mez 45:6-7)
Şimdilik bu kadar yeterli sanıyorum...
Saygılarımla;
Öncelikle güzel bir açıklama yapmışsın fakat insanın akılna şu geliyor.Hz İsa tanrının sözlerini iletiyordu değilmi insanlığa evet burada hepimiz hem fikiriz.Fakat ondan önce gelmiş diğer peygamberlerde Tanrı'nın sözü deilmiydi onun buyruklarını iletmiyorlarmıydı.Onlarda başka zamanlarda,bedenlenerek Tanrı'nın sözü olarak aramızdamı yaşadılar yani.Bu örneğe bakarak Baba,Kutsal ruh ve 124.000 oğul anlamı çıkarmış olmazmıyız,bu fikirde olursak eğer...
Saygılarımla...
Bir şey daha eklemek istiyorum,hristiyanlıktan önce avrupanın dini olan paganizimdede üçlü birlik vardır.Roma'da Hristiyanlık resmi din ilan edildikten sonra avrupa örf ve adetlerinin içine karıştırılarak ortak bir din anlayışı benimsenmiştir(pagan ağırlıklı).
Saygılarımla...
Slm
kutsal ruh cebrailmi oluyor ?
Birde hiristiyanlar ondan önceki hz musa nin gercek peygamber olduguna inaniyorlarmiydi biz müslümanlar gibi ?
Saygilarimla ........
Kutsal Ruh Allahun ruhu olmaktadır.Evet inanıyorlardı İseviler.Önceki tüm peygamberlere.
Peki sevgili paolo
Hz isaya emirleri kim veriyordu ?
Yada hristiyan inancina göre biz müslümanlar öldükten sonra ne olacagiz sadece ögrenmek icin soruyorum
Inanmadigimiz icin cehhenme gitcekmiyiz ?
Hz isa neden yahudileri ikna edememistir ? mademki ALLAH yada ALLAH kadar gucu ve yetkisi oldugu halde bu onun icin cokmu zor bir seydi
Hz meryem araciligi ile dünyaya gelmesinin sirri ne bebeklik dönemi niye geciriyor
Son bir soru
Ben Hz Isaya neden inanayim bana gerekcelerini acikliyabilirmisin
Not: Biz Müslümanlar Hz.Isanin peygamber olduguna ALLAH tarafindan gönderildigine inaniyoruz Taki Hz.Muhammed gelene kadar ve emin olun Hz.Isayi biz sizden cok seviyoruz ancak biz onunda bizim gibi herkes gibi Hz.Muhammed gibi normal bir insan olduguna inaniyoruz
Nazzam-Cubbai
27-05-2009, 21:30
Aziz Petrus imansızların sonunu anlatıyor.Bir şekilde Rabbin dediği gibi iğrenç bir şekilde hayatlarına veda edecekler.Yoksa dediğin gibi yakalanıp boğazlanmak yok!
hayatlarina bogazlanarak veda edecekler , kim bogazlicak .
Irakta her gün bogazlanmis kisiler bulunuyor acaba bunu yapanlar sionist hiristiyanlar olmasin , yeni ahiti okuyub Müslümanlari bogazliyorlar
niye olmasin ilk sionistler (hacli ordulari) Küdussü ele gecirince 3 gün ve gece
binlerce(30 000 - 70000) Müslüman ve yahudileri bogazladilar ,
Mesih İsa ben olmadan kimse Babaya gidemez der.Cennete yani.Cennete ancak dar kapıdan girilebilir.Mesih İsa Baba Allahtan emir alırdı.Bizim inandığımız Mesih İsa peygamber değil Rabdir.Museviler nasırlaşmış olduğu ve işlerine gelmediği için iman etmediler.Nazzam o bahsettiğin kişiler İsevi değil.Sadece ismen öyle.Çıkarları için yaptılar.Yeni Ahite göre bırak öldürmeye hakaret bile edemezsin.Kelamı oku bence.Sayın emre buda sorunuzun cevabıdır.
İsa Mesih'in Yaşamı - İnanmak İçin Sebepler
yazan: Paul E. Little
http://www.kutsalkitap.org/index.php/Magazine/images/stories/karar1.jpg Tanrı, kendisini gösterip açıklama inisiyatifini almadıkça bizlerin O'nun var olup olmadığını ve neye benzediğini bilemeyiz. Bizler O'nun karakterini ve bizim hakkımızdaki görüşlerini bilmeliyiz. Neden karakteri? Diyelim ki Tanrı gerçekten vardır ancak Adolf Hitler gibi bir karakteri vardır: kaprisli, gaddar, önyargılı ve zalim. Düşünmesi bile tüyleri diken diken yapmaya yetmektedir.
Tanrı'nın esinlemesinin gerçekleşip gerçekleşmediğini görmemiz için tarihe bakmamız yeterli olacaktır. Filistin'in sıradan bir köyünde neredeyse 2.000 yıl önce bir ahırda bir bebek dünyaya gelmiştir. Bugün tüm dünya, Hıristiyan olsun olmasın O'nun doğumunu kutlamaktadır.
Bu bebek otuz yaşına gelinceye kadar belirsiz bir hayat yaşamıştır. Otuz yaşına vardıktan sonra üç sene sürecek bir hizmete başlamıştır. Bu kişi tarihi değiştirmek üzere dünyaya gelmişti. Halk O'nu memnuniyetle dinliyordu: "İsa konuşmasını bitirince, halk O'nun öğretişine şaşıp kaldı. Çünkü onlara kendi din bilginleri gibi değil, yetkili biri gibi ders veriyordu." (Matta 7:29).
İsa Mesih Tanrı'nın Oğlu Olduğunu Belirtmişti
Kısa bir süre sonra İsa Mesih, Kendisi hakkında şok edici iddialarda bulunuyordu. Kendisini bir öğretmen veya peygamberden öte; Tanrı olarak tanıtmaya başladı. Kimliğini öğretisinin temel noktası yaptı. Bunu kabul edenleri azarlamadı aksine onlara buyurmaya devam etti! "İsa onlara, «Ya siz» dedi, «ben kimim dersiniz?» Simun Petruş «Sen, yaşayan Tanrı'nın Oğlu Mesih'sin» cevabını verdi" (Matta 16:15-16).
İsa Mesih iddialarını çok açık yapmış ve bu iddiaları duyanlar mesajı tam olarak algılamışlardır: "İşte bu nedenle Yahudiler O'nu öldürmek için daha çok gayret ettiler. Çünkü yalnız Sept gününü bozmakla kalmamıştı, aynı zamanda Tanrı'nın kendi Babası olduğunu söyleyerek kendisini Tanrı'ya eşit kılıyordu." (Yuhanna 5:18).
"Ben ve Baba biriz." (Yuhanna 10:30) dediği zaman Yahudiler O'nu taşlamaya kalkmışlardır.
İsa Mesih açıkça sadece Tanrı'nın sahip olduğu niteliklere sahip olduğunu iddia etmiştir:
Matta 9:1-3: "İsa bir kayığa binip karşı kıyıya geçti ve kendi kentine gitti. Kendisine, şilteye yatırılmış felçli bir adam getirdiler. Onların imanını gören İsa felçliye, «Oğlum, cesur ol, günahların bağışlandı» dedi. Bunun üzerine bazı din bilginleri içlerinden, «Bu adam Tanrı'ya küfrediyor!» dediler.."
Markos 14:61-64: "Başkâhin O'na yeniden, «Yüce Olan'ın Oğlu Mesih sen misin?» diye sordu. İsa, «Ben'im» dedi. «Ve sizler, İnsanoğlu'nun kudretli Olan'ın sağında oturduğunu ve göğün bulutlarıyla geldiğini göreceksiniz.» Başkâhin giysilerini yırtarak, «Artık tanıklara ne ihtiyacımız var?» dedi. «Küfürü işittiniz. Buna ne diyorsunuz?» Hepsi de İsa'nın ölüm cezasını hak ettiğine karar verdiler."
Kendisi ile Tanrı ile olan ilişkiyi açıklamıştır:
Yuhanna 8:19 O zaman O'na, «Baban nerede?» diye sordular. İsa şu karşılığı verdi: «Siz ne beni tanırsınız, ne de Babamı. Beni tanısaydınız, Babamı da tanırdınız.»
Yuhanna 14:7: "Beni tanısaydınız, Babamı da tanırdınız. Artık O'nu tanıyorsunuz, O'nu gördünüz."
Yuhanna 12:45: "Beni gören, beni göndereni de görür."
Yuhanna 14:9: "İsa, «Filipus» dedi, «bunca zamandır sizinle birlikteyim. Beni daha tanımadın mı? Beni görmüş olan, Baba'yı görmüştür. Sen nasıl, `Bize Baba'yı göster' diyorsun?"
Yuhanna 12:44: "İsa yüksek sesle, «Bana iman eden bana değil, beni gönderene iman etmiş olur» dedi."
Yuhanna 14:1: "Yüreğiniz sıkılmasın. Tanrı'ya iman edin, bana da iman edin."
Yuhanna 15:23: "Benden nefret eden, Babamdan da nefret eder."
Markos 9:37: "Küçük bir çocuğu alıp orta yere dikti, sonra onu kucağına alarak onlara şöyle dedi: «Böyle bir çocuğu benim adım uğruna kabul eden, beni kabul etmiş olur. Beni kabul eden de beni değil, beni göndereni kabul etmiş olur.»"
Nazzam-Cubbai
27-05-2009, 22:04
Petrus 2: 12
Ama anlamadıkları konularda sövüp sayan bu kişiler, içgüdüleriyle yaşayan, yakalanıp boğazlanmak üzere doğan, akıldan yoksun hayvanlar gibidir. Hayvanlar gibi onlar da yıkıma uğrayacaklar. (Isaya inanmayan hayvan gibidir yakalanip bogazlanmasi gerekir)
isaya Tanri diye tapimayanlar, hayvandir bogazlanmali .
hayvanlarla ne yaparlar????????????
yerler evet hayvanlar yenir , bakalim tarihe hiristiyanlar Müslümanlari ve Yahudileri yemislermi
Haçlılar’ın Katlettikleri Türkler’in
Etlerini Kızartıp Yemeleri:
Fransız Akademisi üyelerinden Funck Bretano’nun ifâdesine göre; vahşî hayvan sürülerinden farksız olan haçlı gürûhu 1096 yılında Anadolu topraklarına saldırdıklarında, İznik civârında yakaladıkları müslüman çocukları parçalamışlar, etlerini şişlere geçirip ateşte kızartmışlar ve henüz pişmeden çiğ çiğ yutmuşlardı. Antakya’ya ulaştıklarında ise, başlarındaki kan içi papaz Pierre I’Ermit’in ısrârıyla, yerlerde yatan şehid Türkler’in cesedlerini birer birer toplamışlar, etlerini kemiklerinden ayırmışlar; sonra da tuzlamış, pişirmiş ve karınlarını bununla doyurmuşlardı. Onlar kızarttıkları müslüman etleriyle iştahlarını (!) tatmin ederken, ölenlerin zincire vurulmuş olan yakınları da surlardan büyük bir acı ve çâresizlik içinde, gözyaşları dökerek olup biteni seyrediyorlardı.
Brentano eserinde devamla, Fransızlar’ın millî destan (!) olarak kabul ettikleri “Chanson d’Antioche”den şu tüyler ürpertici satırları nakleder:
“Antakya önlerinde açlıktan şikâyet eden haçlılara, hıristiyan din adamı (!) Pierre I’Ermit şu tavsiyede bulunur: ‘Açlığınızın sebebi korkaklığınızdır. Türk cesedlerini toplayın! Tuzlayarak pişirilirse daha lezzetli olur!..” Bunun üzerine haçlılar onun dediğini yaptılar.” (Funck Brentano, “Les Croisades”, Paris 1934, s. 24.)
Bugün kendilerini medenî olarak tanıtmaya çalışan ve müslüman devletlere kendilerince medeniyet dersi vermeye kalkışan batılı ülkelerin nasıl bir dinî ve millî geçmişe sâhip olduklarını, soylarının ve köklerinin nasıl bir asla dayandığını bu gibi “Millî Destan”larından açıkça görmek mümkündür. Bugün ellerine fırsat geçse, yine aynı şeyleri yapacaklarında şüphe yoktur. (Avrupa dillerinin ilk yazılı eserleri arasındaki bu gibi birçok destan, Türkler aleyhindeki söz ve iftiralarla doludur.)
Gözlerini kan ve vahşet bürümüş olan haçlı gürûhu yalnız bu kadarıyla kalmamışlar, Antakya’ya saldırdıklarında yaklaşık on bin Türk’ü boğazlayarak, bölgedeki bütün câmileri yakmışlardı. Nitekim hâdiseyi bizzat gözleriyle gören papaz Lemoine yapılan yağma ve katliamdan bahsederken; “Bizimkiler sokakları dolaşıyor, rastladıkları çocuklarla ihtiyarları paramparça ediyorlardı. Ancak o gün herkes boğazlanamadı. Ertesi gün bizimkiler geri kalanları kestiler.” demişti.(Funck Brentano, “Les Croisades”, Paris 1934, s. 57)
Hıristiyan târihçilerinden Ch. Mills ise, Fransa kralı I. Philippe’nin torunu olan Bohémond’un mide bulandırıcı bir gaddarlığından söz ederek:
“Antakya’da Bohémond, birkaç Türk esirini boğazlattı; herkesin gözü önünde kızarttı. Sonra seyredenlere seslenerek, iştahını tatmin etmek için geldiğini söyledi.” diyordu.(Ch. Mills, “Histoire des Croisades - Haçlı Seferleri Tarihi”, s. 66, 183.)
Kana susamış olan azgın haçlı sürüsü, Halep’in Maarra kasabasını ele geçirdikten sonra baş gösteren açlıkta da; on beş gün boyunca bataklıkta kalmış olan binlerce müslümanın çürümüş ve kokmuş cesedlerini birer birer parçalamış, sonra da oturup tuzlayarak büyük bir iştahla yutmuşlardı.
Haçlı gürûhunun elebaşıları 1099 milâdî yılında papaya gönderdikleri mektupta, Maarra’da hüküm süren kıtlıkta, karınlarını öldürdükleri müslümanların etlerini yiyerek doyurduklarını açık açık söylemekten çekinmiyorlardı.
Nitekim Fransız târihçilerinden Rudolf of Caen de, onların bu iğrenç fiillerinden behsederek şöyle diyordu: “Askerlerimiz Maarra’da dinsizlerin (müslümanların) yetişkinlerini yemek kazanlarında kaynar suyla haşladılar; çocukları şişlere geçirerek öldürdüler ve sonra da ızgarada pişirip yediler.” (Amin Maalouf, “The Crusades Through Arab Eyes”; London, al-Saqi Books, bas.: 1984, s. 38.)
Birinci Haçlı seferi’nin meydana geldiği 1099 yılında, Frank kumandanı Raymond Maaratü’n-Nu’man şehrini işgâl etmiş ve bu esnâda yüz binden fazla müslümanı hunharca ve acımasızca katletmişti. Aralarında her türlü pislik ve necislik yaygın olduğu için, bu esnâda haçlılar arasında şiddetli bir kıtlık ve salgın başgöstermişti. Frank ordusunda bulunan ve yaşananlara şâhid olan bir hıristiyanın ifâdesine göre, insanlıkla hiçbir alâkaları bulunmayan bu barbar sürüsü, açlıklarını yerde yatan kokmuş müslümanların etini yiyerek bastırmaya çalışmışlardı:
“Öylesine kıtlık vardı ki, adamlarımız bir süre önce öldürdükleri kimselerin butlarından parçalar kopartıp ateşte kızartıyor ve daha tam pişmeden vahşi ağızlarıyla eti silip süpürüyorlardı.”(“The Crusades Through Arab Eyes”, s. 38-39.)
Haçlıların barbarlık ve azgınlıkları, tiksindirici iş ve icraatları yalnız bunlarla sınırlı değildi. Funck Brentano’nun zikrettiği şu mide bulandırıcı sahneler, hayvan sürüsünden farksız olan bu medeniyetsiz gürûhun, insanların değil, hayvanların bile yapamayacağı çirkinlikte işlere bulaştıklarını göstermektedir:
“Bizimkiler susuzluklarını giderebilmek için at ve eşeklerin damarlarını kesip kanlarını ve idrarlarını içtiler. Bazıları lâğımlara kuşaklarını ve paçavralarını daldırıp, bunlarda toplanan suyu emerlerdi. Kimi de arkadaşının idrarını avuçlarına doldurarak içerdi.” (Funck Brentano, “Les Croisades”, s. 76-78, bas.: Paris, 1934.)
http://www.forumturkiye.com/arsiv/index.php/t-10046.html (http://www.forumturkiye.com/arsiv/index.php/t-10046.html)
http://de.wikipedia.org/wiki/Maarat_an-Numan (http://de.wikipedia.org/wiki/Maarat_an-Numan)
Ayetin açıklamasını verdim.Haçlı seferinin İsevilikle ne alakası var?Yeni Ahitte nerde geçiyor acaba merak ettim?Neye göre dayanarak suçluyorsun?
digeri_1
29-05-2009, 15:31
“Baba'nın bana verdiklerinin hepsi bana gelecek ve bana geleni asla kovmam. Çünkü kendi isteğimi değil, beni gönderenin isteğini yerine getirmek için gökten indim.”
diyor isa . burda aynı kişilerse istekleri vs de bir olması gerek miyor mu ?
İşaya 42:1
"İşte benim seçtiğim! Gönlümün hoşnut olduğu, desteklediğim KULUM!Ruhumu üzerine koydum.Milletlere adaleti O gösterecek.."
"Kulum (İsa), sağgörülü davranacak. Yüksek konumda olacak; yükseltilecek, çok yükseltilecek.." işaya 52:13
yani aynı zamanda isa hem tanrı, hem tanrının oğlu ,hem tanrının bir parçası (ama diğer parçasıyla konuşuyor) ve kendisinin KULU mudur ?
her biri birbirine eşit olan tanrı , her biri diğeri kadar önemli olan bir tanrı ,ve birbirinden üstün olmayan ezeli bir tanrı.
hatta bazen kendi kendisiyle konuşan dua eden, "tanrım ""babam" diye hitap eden ama diğer tanrılarla aynı ve eşit olan mutlak bir tanrı .
digeri_1
29-05-2009, 15:39
Isa'nin annesi Meryem, kuzeni Elizabet'i ziyaret ettigi sirada, karninda bebegi siçrayan Elizabet'in 'kutsal ruhla doldugunu' söyler. (Luka 1:41)
tanrıyla mı doluyorsun kardeşim ? yada tanrı üstüne dökülebilir mi , çünkü elçiler 2. bölümde bu oldu .
" Ben sizi ... suyla vaftiz ediyorum, fakat benden sonra gelen benden daha güçlüdür ve ben onun çariklarini çikarmaya layik degilim. işte o sizi kutsal ruhla ve ate$le vaftiz edecek " (Matta 3:11)
sen tanrıyla mı vaftiz oluyorsun . su örneği veriliyor . ateş örneği veriliyor .
bir kişiyle vaftiz edilebilir misin ?
"Kisa bir süre sonra, yüzbaşinin ev halki " üzerine kutsal ruh indi. "
'kutsal ruh armagani diger milletlerden insanlarin da üzerine döküldügü' için birçok kişinin hayrete dü$tügünü söylüyor (Elçiler 10:44, 45)
TANRI senin başının yada evinin üzerine inebilir mi ? yada dökülebilir mi ?
tanrının dökülme gibi bir özeliği var mıdır ?
saygılar
Tanrının Oğlu demek Tanrının özüne ve doğasına sahip olduğu için deriz.İnsan olduğu içinde kuldur.Rab Tanrının üç sıfatı var.Kendisini üç isim olarak tanıtmıştır.Ve kişilik olarak.meryemana.net sitesinde makaled var kutsal üçlü birlik hakkında bakabilirsin.
digeri_1
30-05-2009, 17:34
o makaleleri çok okuduk . kendimiz yazdık benzer makaleler . ancak yukarıda üçlü birliğin üçüncü "kişisi" olan kutsal ruh la ilgili sordum bir yanıt göremedim. zamanınız yoktu belki olabilir. ancak bahsettiğim şey üçlük fikrinin sonradan oluşturulduğu. tanrının üç şekli var. yada üç kısımdan oluşur gibi şeyler söylemek boştur. eğer öyle olsaydı herhangi bir yerde bu ifadeler geçerdi.
Kelamda üçlü birlik geçer.Hem Eski Ahittede,hemde Yeni Ahitte.
Paolo sen bu ayrimi nasil yapcan
kimin Tanri kimin deyil , seytan maske takipta gelir , yani seytan kendisi icin ben tanriyim deyip insanlari ceheneme sürükler
seytan düsen yildiz diye yazar tevrata
isa da sabah yildizi diye yazar yeni ahite
seytan tanrilik idasinda bulunur
Isada tanrilik idasinda bulunur
1.Yaratıcı (Yuhanna 1:1-3; Kol. 1:15-17).
2.Yaratılmadı (Yuhanna 1:1-3; Kol. 1:15-17).
Tomas O'na (Isaya), «Rabbim ve Tanrım!» diye cevap verdi.Yuhanna 20:28
Bedendeki Tanrı (Yuhanna 1:1,14; 8:58 with Çıkış. 3:14; Kol. 2:9; Phil. 2:5-8; İbr. 1:
Rom 9:5 (Isa)övülecek Tanrı'dır. Amin.
1Yu 5:20(Isa) Kendisi gerçek Tanrı ve sonsuz yaşamdır.
Yuhanna 6:55-56 Çünkü bedenim gerçek yiyecek, kanım gerçek içecektir. Bedenimi yiyip kanımı içen bende yaşar, ben de onda.
anlata bildimi sevgili Paolo
Yazdiklarinizi hayretle okuyorum,bir müslümansiniz ve Isa'ya seytan diyorsunuz
Bu sizin kendi inanciniza ters düsüyor.Ya Kur'an okumamissiniz yada Allah'in yazdigini inkar ediyorsunuz.
Islamda Isa Mesih diye bilinir ve Kur'an'da yazar.
Ne tuhaf bazi müslümanlarda Isa'nin hic yasamamis oldugunu iddia eder :D Kendi dinlerine hakaret ettiklerinin farkinda degiller.
Âl-i İmrân Sûresinin 45 . Ayetinde: Hani melekler şöyle demişti:
“Ey Meryem! Allah seni kendi tarafından bir kelime ile müjdeliyor ki, adı Meryemoğlu İsa Mesih’dir. Dünyada da, ahirette de itibarlı ve Allah’a çok yakın olanlardandır.
Ve Nisâ Sûresinin 156,157 . Ayetinde : Bir de inkarlarından ve Meryem’e büyük bir iftira atmalarından ve “Biz Allah’ın peygamberi Meryemoğlu İsa Mesih’i öldürdük demelerinden dolayı kalplerini mühürledik.
Oysa onu öldürmediler ve asmadılar.
YOLCULUKLAR
19-02-2010, 10:47
Bizim inancımızda TANRI tektir.Fakat üç sıfatı,ismi vardır.Baba,Oğul ve Kutsal Ruh.Olmazsa olmazdır kutsal üçlü birlik.Baba=Kaynak,Oğul=İsa Mesih ve Kutsal Ruh ise Rabbin ruhudur.Rab kendisi üç isimde ve sıfatla açıklamıştır.
Yavhu sizin kilisenizi ben ciddi ciddi merak ediyorum :D
Baba kaynak imiş, İsa Oğul imiş...
Baba kaynak oluyor da Oğul kaynak olmuyor mu? Hoş geldin Ortodoksluk :)
Kutsal Ruh'un kaynağı nerededir sevgili Paolo?
Baba mıdır kaynak? Yoksa hem Baba, hem de Oğul mudur?
Oğul'da Babaya eşittir merak etme dostum:)Kutsal Ruh zaten Baba,Oğuldan çıkmıştır:)
YOLCULUKLAR
20-02-2010, 18:08
Oğul'da Babaya eşittir merak etme dostum:)Kutsal Ruh zaten Baba,Oğuldan çıkmıştır:)
Tamam, problem yok o zaman.
Aramıza tekrar hoşgeldiniz bu arada :)
Felsefeci 87
21-02-2010, 12:54
Kelamda üçlü birlik geçer.Hem Eski Ahittede,hemde Yeni Ahitte.
Eski Ahit'de üçlü birlik yoktur. Lütfen insanlara yanlış bilgi vermeyiniz..
YOLCULUKLAR
21-02-2010, 14:01
Eski Ahit'de üçlü birlik yoktur. Lütfen insanlara yanlış bilgi vermeyiniz..
Yeni ayette de böyle bir şey yoktur.
Üçlü Birliğin kişileri olan Baba, oğul, Kutsal Ruh'tan bahseder ama hiç bir zaman Tanrı'nın bu üç kişiden oluştuğunu söylemez. Ya da bu üç kişinin Tanrı olduğunu da söylemezler.
Felsefeci 87
21-02-2010, 14:09
Yeni ahitte üçlü birlikten bahseder. Üç tanrı denmez ama, tek bi Tanrı'nın üç farklı kişilikten oluştuğu anlatılır. Ayrıca bu üç kişi değil, üç kişiliktir. Örnek verecek olursam; Siz tek bir varlıksınız. Eve gittiğinizde eş, işe gittiğinizde doktor, babanızın yanında ise evlatsınız. Siz şimdi üç farklı kişi mi oldunuz? Bence olmadınız. Yeni ahit kitabını iyi bilen birisi olarak, haliyle üç tane Tanrı'dan bahsedilmez ama Baba Oğul ve Kutsal Ruh'un Tanrı olduğundan bahsedilir. 3 farklı yol, ama hep aynı yere çıkan bir yol.. Bilmem anlatabildim mi?
Hayır kardeşim. Kutsal Ruh sadece Babadan gelmiştir.Hem babadan hem oğuldan çıkamaz.
Eski Ahit'de üçlü birlik yoktur. Lütfen insanlara yanlış bilgi vermeyiniz
Yanılmaktasınız. Eski ahit filmin ilk yarısı, Filmi anlamk içnse iki bölüme de bakmak laızm. Tevratın daha ilk ayeti "Elohim" dir. İm çoğul ekidir. Tanrılar demektedir. Ancak ayetin yüklemi tekildir. Bu üç ayrı tanrıyı reddeder bi durumdur. Sonra devam edin ikinci üçüncü ayet ne diyor. Ordaki özneleri bir gösterin.
Yeni ayette de böyle bir şey yoktur.
Üçlü Birliğin kişileri olan Baba, oğul, Kutsal Ruh'tan bahseder ama hiç bir zaman Tanrı'nın bu üç kişiden oluştuğunu söylemez. Ya da bu üç kişinin Tanrı olduğunu da söylemezler
Siz de yanılıyorsunuz. Bakş açınız sürekli çelişki arar şekilde.
İncilin özünde bu yok mudur ? Siz nasıl bir cümle istersiniz, Söyleyin İncilde öyle yazsın.
YOLCULUKLAR
21-02-2010, 18:25
Yeni ahitte üçlü birlikten bahseder. Üç tanrı denmez ama, tek bi Tanrı'nın üç farklı kişilikten oluştuğu anlatılır. Ayrıca bu üç kişi değil, üç kişiliktir. Örnek verecek olursam; Siz tek bir varlıksınız. Eve gittiğinizde eş, işe gittiğinizde doktor, babanızın yanında ise evlatsınız. Siz şimdi üç farklı kişi mi oldunuz? Bence olmadınız. Yeni ahit kitabını iyi bilen birisi olarak, haliyle üç tane Tanrı'dan bahsedilmez ama Baba Oğul ve Kutsal Ruh'un Tanrı olduğundan bahsedilir. 3 farklı yol, ama hep aynı yere çıkan bir yol.. Bilmem anlatabildim mi?
Benim bilgim şu şekilde:
İncil, Baba'nın varlığından bahseder.
İncil, Oğul'un varlığından bahseder.
İncil, Kutsal Ruh'un varlığından bahseder.
Ama İncil, Tanrı'nın Üçlü Birlik doğasından bahsetmez.
Ama İncil, Tanrı'nın kendisini insanlara üç değişik şekilde hissettirebileceğinden bahsetmez.
Dolayısıyla İncil'in içinde Üçlü Birlik dediğimmiz kavram yoktur. İncil'in hiç bir yerinde de Üçlü Birlik tarzında bir terim geçmez.
İncil'de Üçlü Birlik kavramı olmadığı için, İncil'deki Üçlü Birlik ancak yorumlarla bulunabilir. Kilise İncil ayetlerini okuyarak yorumlarda bulunmuştur ve Üçlü Birlik denilen bir kavramı ortaya koymuştur.
Eğer söz konusu yorumlarla Üçlü Birlik Bulmak ise bu tarz bilgileri Eski Antlaşmada da bulabilirsiniz.
Misal Yaratılış 18:1-3 e baktığınız zaman Tanrı'nın Üç Kişi olduğunuda düşünebilirsiniz, bu düşüncenizi Üçlü Birliğide yorabilirsiniz.
Ama şunu unutmayın ki dönemin Yahudilerinin hiç birinin Üçlü Birlik denilen bir kavramdan haberleri yoktu.
Bu ve bunun gibi onlarca örnek bulabilirsiniz Eski Antlaşmadan.
Bu ve bunun gibi onlarca örnek bulabilirsiniz Yeni Antlaşmadan.
Ama ne Eski Antlaşmanın bir yerinde, ne de Yeni Antlaşmanın bir yerinde Üçlü Birlik yazmaz. Bunu ancak yorumlarla bulabilirsiniz.
Eğer yanılıyorsam, ve Üçlü Birlik'in açık bir şekilde İncil'de yazıldığını iddia ediyorsanız lütfen ayetleri buraya koyar mısınız?
YOLCULUKLAR
21-02-2010, 18:42
Hayır kardeşim. Kutsal Ruh sadece Babadan gelmiştir.Hem babadan hem oğuldan çıkamaz.
Sevgili Natancım,
eğer Kutsal Ruh SADECE Baba'dan gelmişse, o zaman niçin İncil'de Kutsal Ruh aynı zamanda OĞULUNDA RUHU olarak tanımlanır?
Yanılmaktasınız. Eski ahit filmin ilk yarısı, Filmi anlamk içnse iki bölüme de bakmak laızm. Tevratın daha ilk ayeti "Elohim" dir. İm çoğul ekidir. Tanrılar demektedir. Ancak ayetin yüklemi tekildir. Bu üç ayrı tanrıyı reddeder bi durumdur. Sonra devam edin ikinci üçüncü ayet ne diyor. Ordaki özneleri bir gösterin.
Üniversite de öğrenciydin dimi?
Mesela Hocan ile diyalok kurarken ona "Siz", "nasılSINIZ" tarzında çoğul ifadeler kullanırsın.
Buradaki çoğul ekini kullanman Hocanın birden fazla olduğundan değildir, Ona duyduğun saygıdandır. Peki Eski Antlaşmadaki çoğul ekleri de bu şekilde bir saygıyı ifade ediyorsa?
Etmeme ihtimali var mıdır, evet vardır. Ama ya ediyorsa? :)
Siz de yanılıyorsunuz. Bakş açınız sürekli çelişki arar şekilde.
Kiliseye olan güvenim azaldı. bunun sonucunda herşeye şüpe ile yaklaştığım doğrudur. Ama inan bana bunun böyle olmasını hiç mi hiç istemiyorum. Keşke yine sorgusuz sualsiz inanabilseydim. Evet, bunu gerçekten çok ama çok isterdim.
İncilin özünde bu yok mudur ? Siz nasıl bir cümle istersiniz, Söyleyin İncilde öyle yazsın.
Natancım, sana bir şey soracam ama lütfen dürüst ol tamam mı?
Farzet ki bu güne kadar hiç kiliseye gitmedin.
Farzet ki bu güne kadar hiç bir vaaz dinlemedin.
Farzet ki bu güne kadar hiç bir kaynaktan yazı okumadın.
Farzet ki bu güne kadar sadece ve yalnızca İncil'i okudun.
Böyle bir atmosferde, sadece İncil'i baz alarak, Tanrı'nın Üçlü Birlik doğasından bahsedebilir misin?
Üçlü Birlik kelimesi bile aklına gelmezdi Natan :)
Çünkü böyle bir kavram yok.
Benim düşüncemi mi soruyorsun?
Eğer bu güb Hristiyan olacaksam evet yine Üçlü Birliği kabul ederdim.
Mantıksız bir şey de gelmiyor bana.
Mantıklı geliyor.
Ama şunu da iddia ederdim.
Üçlü Birlik kavramı İncil'in kavramı değildir.
Üçlü Birlik kavramı Kilise'nin yorumudur.
Kilise'nin kararı oluşu Üçlü Birlik'i geçersiz kılmaz.
Çünkü İncil'ide piyasa süren kilisedir ve Kilisede hala faal olarak Mesih görev aldığı için Kilisenin beyanlarını "%100 doğru" olarak kabul ederdim.
Sadece incili okusaydım ve teoojiden haberim olmasaydı Peder -Oğul -Kutsal Ruhu (teslis ) İsanın ağzından okuyacaktım. İsayı hem tanrının oğlu hem de tanrı olarak görecek ve şaşıracaktım belki anlamıcaktım. Belki üçlü birlik aklıma gelmezdi ,bu doğru olabilir . Ama şunu belirteyim ki bugun Kilise bu konuda açıklama yapıyor ve doğruluyor. Bizi aydınlatıyor. Eski zamanlarda da bunu yapmadı mı? Ekümenik Sinodlarda bu konuyu ele aldı ve formile etti. Huyunu bilirim sevgili yolculuklar, muhtemelen bunun zamanına değinecek ve sorgulayacaksın.:)
Ancak sorgulamak ,sormak yanlış birşey değil. Ben de sorguluyorum inan ,hem de hergun ! Gerçekten bak. Sadece teolojiyi değil, evreni, bir bilinmez olan insanı, Ruhi varlıkları ,zaman kavramını vs. Yolda yürürken bile aklıma gelir bunlar. Bu kötü değil. Biz çevremizi,kendimizi tanımak istiyoruz.Öğreniyoruz,her gun öğreniyoruz.!!
Neyse uzatmayayım , Kilise de bunu açıklamış ve teolojik araştırmalara bakarsak bu çoğulluğun sadece saygıdan ibaret kullanılmadığı ,basbaya BİR de olan üç tanrıyı görebiliriz. Yok efendim mümkün değil tarzında kestirip atmayalım . Ki ben istavroz çıkarırken de Peder oğul ve Kutsal Ruhu anarım.
Bu hrıstıyan yaşamında olması lazım. Neyi inkar edicez.
sevgiler
sevgili natan ...
eğer ingilizcen varsa biraz yabancı site dolaş... hristiyan dininin putperest ve şaman kökenlerine indikçe sende rahatlayacaksın.. tanrıların tanrıçaların azizlere meleklere dönüştüğünü gördükçe özgürleşeceksn... dininin üzerindeki baskısı ve tahakkümü kalkacak... tavsiye ederim oku...
biz burada genellikle müslümanlıkla ve islamla didişirken hristiyanlığı bilmediğimizi sanıyor ve bundan yararlanacağını sanıyrosan yanılıyorsun dostum...
dinlerden özgürüz derken hepsinden diyoruz.. sadece islam değil :)
bilmem anlatabildim mi ...
Rahatsız olmadınız sanırım. :)
Tabiki forumun çizgisini biliyorum. Ve olabildiğince misyoner gibi davranmıyorum . Ki değilim de. Ancak düşüncelerimi bir ölçüde koyarım ortaya ,tartışırız .
Bahsettiğin dökümanlardan haberdarım. Ancak bunlar çok da doğru değil. çarpıtmalar da var gerçekler de. Hepsi yanlış demiyorum. Mesela bir videonuzda da bahsedilen İsanın aslında yaşamamış biri olduğu. Kendinizce de doğal olarak bu doğrultuda sunum yapıyorsunuz. Bu doğal. Ancak hemen bunu kabul edelim mi
Bakın dün gece reklam gibi olcak ama habertürk te teketekte "antik çağdan günümüz dinlere" konulu bir program vardı. Doç. in ismini unuttum şimdi, hoca çok güzel anlattı. Çok bilgili,kültürlü,entelektüel ve kendi dalında çok da prof. Belki izlemiş olanlar vardır.
Kendisi bu konularda uzman. Fatih bey ,İsanın yaşamış biri olup olmadığını sordu ,Hoca da açıkça tarihsel olarak İsa yaşamış bir kişiliktir dedi. Bu kesindir şeklinde bir söylemi de oldu. Zaten otoriteler bunu kabul ediyor. Şimdi gelelim bahsettiğin dökümanlara. Orada isanın büyük ihtimalle yaşamamış olduğu da anlatılıyor. Halbuki yaşamış! Şimdi diyeceksin ,çok mu önemli ha yaşamış ha yaşamamış, kişiye göre değişir elbette ama japonlarda bir atasözü var,okuduğun herşeye inanacaksan hiç okuma daha iyi diye .Bu söylemi senin için kulllanmadım yanlış anlama. Gerçekten kültürlü ve bilgisine güvendiğim bir arkadaşımsın benim. Ama bazı insanlar her anlatılana inanıyor onu demek istiyorum.
Farzet ki İsa yaşamış ve Tanrı &tanrı oğlu dur. Ne olacak . Onu da düşün bakalım :)
en içten sevgilerimle
YOLCULUKLAR
23-02-2010, 01:20
Sadece incili okusaydım ve teoojiden haberim olmasaydı Peder -Oğul -Kutsal Ruhu (teslis ) İsanın ağzından okuyacaktım. İsayı hem tanrının oğlu hem de tanrı olarak görecek ve şaşıracaktım belki anlamıcaktım. Belki üçlü birlik aklıma gelmezdi ,bu doğru olabilir . Ama şunu belirteyim ki bugun Kilise bu konuda açıklama yapıyor ve doğruluyor. Bizi aydınlatıyor. Eski zamanlarda da bunu yapmadı mı? Ekümenik Sinodlarda bu konuyu ele aldı ve formile etti. Huyunu bilirim sevgili yolculuklar, muhtemelen bunun zamanına değinecek ve sorgulayacaksın.:)
Ancak sorgulamak ,sormak yanlış birşey değil. Ben de sorguluyorum inan ,hem de hergun ! Gerçekten bak. Sadece teolojiyi değil, evreni, bir bilinmez olan insanı, Ruhi varlıkları ,zaman kavramını vs. Yolda yürürken bile aklıma gelir bunlar. Bu kötü değil. Biz çevremizi,kendimizi tanımak istiyoruz.Öğreniyoruz,her gun öğreniyoruz.!!
Neyse uzatmayayım , Kilise de bunu açıklamış ve teolojik araştırmalara bakarsak bu çoğulluğun sadece saygıdan ibaret kullanılmadığı ,basbaya BİR de olan üç tanrıyı görebiliriz. Yok efendim mümkün değil tarzında kestirip atmayalım . Ki ben istavroz çıkarırken de Peder oğul ve Kutsal Ruhu anarım.
sevgiler
Aslında şu yazının EN AZ %90 ı ile hemfikirim.
Bu Paolo benim sinirlerimi bozuyor :)
Aslında konunun en başı GUNESINZAPTI ile olan diyaloğa dayanıyor.
İş sadece İncil'de mi bitiyor, yoksa İncil + Kilise'de mi bitiyor?
Paolo girdi araya konu buralara geldi :)
Ben katolik kültürüyle büyüdüm diyebilirim. Dolayısıyla Elçisel Kilise'ye ve onun Elçisel yetkilerine inanan bir insanım.
Paolo'da iddia ettiği gibi Katolik ise zaten "herşey İncil'de yazar, kilise yorumuna gerek duyulmadan herşey anlaşılır" tarzında protestan vari demeçlerde bulunmazdı.
Neyse konuya geleyim.
Eğer bir imkanım olsaydı, ve Üçlü Birlik kuramını savunan bir insan olarak Üçlü Birlik hakkında vaaz verecek olsaydım şunu çok iyi biliyorum ki düşüncelerimi destekleyecek en az 10 tane ayet Eski Antlaşmadan, en az 10 tane ayette yeni anlaşmadan bulurdum, bunları referans olarak verirdim.
Ama şu bir gerçek, vereceğim hiç bir ayette Tanrı'nın Üçlü Birlik doğaya sahip olduğu yazmayacaktır.
Eğer ben Tanrı'nın Üçlü Birlik doğasına sahip olduğuna inanıyorsam, bu düşüncelerimi destekleyecek ayetler verebilirim. Ama dediğim gibi, bunların hiç biri ap açık bir şekilde Tanrı'nın Üçlü Birlik doğasına sahip olduğunu yazmayacaktır.
Umarım neler söylemek istediğimi anlatabilmişimdir?
İncil'de Tanrı'nın üçlü Birlik doğası yazmaz.
İncil'de İsa'nın Tanrı olduğu yazar mı? Evet yazar. Ya da hayır yazmaz. Ama farzetki İncil'de İsa'nın Tanrı olduğu yazar. Peki bu gerçek olsa bile, İsa'nın Tanrı olması Üçlü Birlik kuramının İncil'de var olduğunu ispatlar mı? Üçlü Birlik denilen şeyde 3 kişi vardır ve İsa sadece bunlardan biridir. (Üçlü Birliğin yapısına, aslında hepsinin farklı olduğunun ama aynı öze sahip olduğunun... tarzında detaylara dahi girmiyorum. Sadece ana hatlarıyla olaya bakıyorum.).
bu çoğulluğun sadece saygıdan ibaret kullanılmadığı ,basbaya BİR de olan üç tanrıyı görebiliriz.
En önemli sorum geliyor :)
Farzet ki haklısın.
Oradaki çoğul eki saygıdan ötürü değil, direk çoğul anlamıyla kullanılmış olsun.
Peki burada "birde ÜÇ olan" kavramı nasıl anladın?
Daha da açık sorayım, "Bu 3 rakkamına nasıl ulaştın?"
Eğer buradaki çoğul eki ise neden 2 değil? Neden 4 değil? Neden 14 değil? Neden 44 değil de 3?
Sevgili Natan, Kilisenin pisikolojik baskısı altındasın :) Çünkü bunun 3 olduğunu Kilise söylemiştir. Ama olması gerekende budur. İncil ve kilise açıklamaları her zaman beraber gider. Birbirinden ayrılamaz. Her ikisinin de önemlilik dereceleri aynıdır ki Elçisel Kilise demekte bu demektir zaten.
:)Ah ah!Hem İsevi kültüründe büyüdüm İseviliği biliyorum diyorsun hala Kutsal Üçlüğün yüce kelamda var olmadığını idda edersin:))))))Dediklerinle çelişiyorsun farkında değilsin dostum:)Bu arada uyar İseviliğin İ'sini bile bilmiyorsunuz.Gelmiş hala bildiğinizi idda edersiniz.Gördük))))))İsa Mesih efendimize peygamber diyen sizinkilerden bazıları vardı:)))))))))Dilimin ucundaydı:)Mesih inancını öğrenmeniz için 1000 fırın ekmek yemeniz lazım.Katedeceğiniz daha çok yol var:))))))))Son birşey daha.İsevilikte din değildir:)İlginç)))Rabbimiz Mesih İsada
Oğul sizi özgür kılarsa gerçekten özgür olursunuz ve
Gerçeği bileceksiniz ve Gerçek sizi Özgür kılacak
demişti.Amin:)))))))))
Sevgili Paolo,
Kısa ve net yanıt verebilirmisin?
Hristiyanların Tanrısı bir tane mi üç tane mi?
Yazılanları okumam olanaksız..
Birdir.Ancak üç özelliği sıfatı vardır.
Sevgili Paolo,
Tanrı'ya özellik filan katmadan "bir" deseniz daha iyi olmaz mı?
Hristiyanlık,İncil'i okuduğumda günümüz insanına en yakın din.Sevgi ve merhamet teması çok baskın.Ben de evangelizm inancı ile ilgileniyorum.Ben Panteistim ama bir Tanrı olma olasılığına inanıyorum.Hristiyanlar bu tek Tanrı inançlarını öne çıkarırlarsa daha hızlı yayılır.
İlgin için teşekkür ederim.
YOLCULUKLAR
23-02-2010, 11:18
:)Ah ah!Hem İsevi kültüründe büyüdüm İseviliği biliyorum diyorsun hala Kutsal Üçlüğün yüce kelamda var olmadığını idda edersin:))))))
Paolo lütfen sana bir şey anlatırken beni bu denli yorma :)
Diyorum ki:"Üçlü Birlik İncil'de yoktur".
Eğer diyorsan ki Üçlü Birlik İncilde vardır, bu iddianı destekleyen ayeti yaz buraya, bizde okuyalım, görelim, öğrenelim, sana da bir teşekkür borçlu olalım.
ama "yorgunum", "yazamam", "biliyorum ama söylemem" gibi ana okulu çocuğu edasıyla cevaplar veriyorsun.
:)Ah ah!Hem İsevi kültüründe büyüdüm İseviliği biliyorum diyorsun hala Kutsal Üçlüğün yüce kelamda var olmadığını idda edersin:))))))Dediklerinle çelişiyorsun farkında değilsin dostum:)
Ben İseviliği (isevilikte ne demekse!)... Ben hristiyanlığı bildiğimi iddia etmedim.
Azizler bile bir şey bilmediğini söylerken, bu konuda kendisini çok bilgili sanan arkadaşlarım varsa alınlarından öper, onlarla tanışma şerefine ermek isterim.
Kilise kültürüyle büyüdüm, kendi çapımda, ufak çaplı bilgilerim vardır.
Ben şuan için Hristiyan değilim. Hristiyan olduğumu iddia etmedim. Yok eğer ettin diyorsan buyur yazdıklarımı kopyala.
İlk başta yazılanları okumayı öğren. Millet ne diyor, dertleri ne, bunları anlamaya çalış.
.............Hristiyanlar bu tek Tanrı inançlarını öne çıkarırlarsa daha hızlı yayılır.
İlgin için teşekkür ederim.
ilahi dostum tiyatro...
daha ne kadar yayılsın.. 3 kişiden biri hristiyan daha ne olsun.. bu kadarı bile başa bela.. :)
sevgili paolo..
istediğin kadar ekmek ye... öğreti problemine boğulmuş vaziyette hristiyan kurumları ama yabancı siteler zaten bunları yerle bir etmişler.. yapacak bişey yok
sevgili natan..
bizdeki ilahiyatçılar maalesef pek tarih bilgisi yönünden kendi gerçekleri ile sınırlı ondan eleştiren düşünme ve araştırma problemleri var.. şimdi herkesi bi kalemde çöpe atmayayım ama farklı düşünnler bile tv çıkınca mesaj verme kaygısıyla rahat olamıyorlar.. benim söylediğim müslümanlığın sorunlarını anlatırken bizler sizlerinde çıkıp evet islam bu nedenle hatalı deyip kendi dininizi öne çıkarmaya çalışmamın..
güzel bir söz var : tencere dibin kara.. seninki benden kara...
sevgiler
İlahi dostum uyar mı uymaz mı,
İsmimi doğru yaz..
Köylü isen katiyen yanıt vermem..
Geçen gün köylünün biri de tiyatro diye yazmıştı..
Gelelim konuya..
Türkiye'de Allah'ı gelse İslam'dan başka bir din yayılamaz..
Atatürk'ün bile gücü yetmedi..
Theatre dostum.Zaten Tanrı birdir diyoruz ve öyle inanıyoruz:)Normal bir insanın bile özelliği olurken Yüce Tanrının sıfatı mı olmayacak?Yolculuklar Matta 28'i çok çabuk unuttun sanırım:)Ha sadece o yok birsürü var.Örneğin Yuhanna 3:16.En sevdiğim ayettir:)
16«Çünkü Tanrı dünyayı o kadar çok sevdi ki, biricik Oğlunu verdi. Öyle ki, O'na iman edenlerin hiçbiri mahvolmasın, ama hepsi sonsuz yaşama kavuşsun.
Yuhanna 3
Buda Kutsal Ruh için.
Babanızın Ruhu sizin aracılığınızla konuşacaktır.
Matta 10:20
Bu arada hristiyanlık yoktur.İsevilik vardır.Hristiyanlık ismini putperestler çıkarmışlardır!Onun için öyle bir isim tanımam!Uyar sanırım şu sözü duymadın.Aç tavuk kendini ambarda sanırmış:)İdda ettiğin siteler birşey yapamamış ki.Kendine güvenmiyor musun yoksa?Ondan bundan yararlanmaya çalışıyorsun!İsevilikte negatiflik yoktur dostum.Pozitiflik vardır.O söz İsevilik için geçerli değildir yani:)Bence şöyle desek daha yerinde olur.Meyveli ağacı taşlarlar:)Malum herkes doğruları hazmedemiyor)))))))))))
Theatre dostum.Zaten Tanrı birdir diyoruz ve öyle inanıyoruz:)Normal bir insanın bile özelliği olurken Yüce Tanrının sıfatı mı olmayacak?Yolculuklar Matta 28'i çok çabuk unuttun sanırım:)Ha sadece o yok birsürü var.Örneğin Yuhanna 3:16.En sevdiğim ayettir:)
16«Çünkü Tanrı dünyayı o kadar çok sevdi ki, biricik Oğlunu verdi. Öyle ki, O'na iman edenlerin hiçbiri mahvolmasın, ama hepsi sonsuz yaşama kavuşsun.
Yuhanna 3
Bu arada hristiyanlık yoktur.İsevilik vardır.Hristiyanlık ismini putperestler çıkarmışlardır!Onun için öyle bir isim tanımam!Uyar sanırım şu sözü duymadın.Aç tavuk kendini ambarda sanırmış:)İdda ettiğin siteler birşey yapamamış ki.Kendine güvenmiyor musun yoksa?Ondan bundan yararlanmaya çalışıyorsun!İsevilikte negatiflik yoktur dostum.Pozitiflik vardır.O söz İsevilik için geçerli değildir yani:)
Teşekkür ederim sevgili Paolo,
Müsait bir zaman yeni sorularım olacak..
Selam ve sevgiler..
YOLCULUKLAR
23-02-2010, 16:57
Yuhanna 3
Buda Kutsal Ruh için.
Babanızın Ruhu sizin aracılığınızla konuşacaktır.
Matta 10:20
Bu arada hristiyanlık yoktur.İsevilik vardır.Hristiyanlık ismini putperestler çıkarmışlardır!Onun için öyle bir isim tanımam!Uyar sanırım şu sözü duymadın.Aç tavuk kendini ambarda sanırmış:)İdda ettiğin siteler birşey yapamamış ki.Kendine güvenmiyor musun yoksa?Ondan bundan yararlanmaya çalışıyorsun!İsevilikte negatiflik yoktur dostum.Pozitiflik vardır.O söz İsevilik için geçerli değildir yani:)Bence şöyle desek daha yerinde olur.Meyveli ağacı taşlarlar:)Malum herkes doğruları hazmedemiyor)))))))))))
Dostum Üçlü Birlik demek Baba'nın Tanrı, Oğul'un Tanrı, Kutsal Ruh'un Tanrı olması demek değil midir? Bu üçününde aynı öze sahip olmasına rağmen farklı 3 kişilik demek değil midir?
Eğer böyle ise (yok değildir diyorsan o zaman doğru tanımını yap), sen bu Üçlü Birlik'in tanınmının bu şekilde olduğunu nereden öğrendin? Bu İncil'in neresinde yazıyor paolo?
Mata hala Matta 28 diosun.
Matta 28 de Kutsal Ruh'un, Oğul'un, Baba'nın varlığından bahseder. Bunlara Tanrı sıfatı mı yükler? Bu üçünün birleşmesinden Tanrı'nın oluştuğunumu dile getirir? İncil Pavlus'tanda bahseder. Petrus'tanda bahseder. İncil'in bahsetmiş olduğu her kavrama/insana Tanrı'dır diye atlayacaksak işimiz var demektir.
"Tanrı'nın Ruhu sizin aracılığınızla konuşacak" cümlesine gelince...
Bak güzel insan.
Çok basit bir mantık ile düşünelim.
Siz Paolo olarak bir insansınız dimi?
Peki sizi yaşatan şey (ki biz insanlar buna ruh deriz) de insan mıdır?
Yok eğer değil ise, Tanrı'nın Ruh'u nasıl oluyorda Tanrı oluyor? Bunu açıklar mısın bana mantık ölçülerinde.
Bunları bu kadar rahat ve açık bir şekilde yazabiliyorum çünkü o verdiğin ayette iddia ettiğin gibi Ruh'un Tanrı olduğu yazmaz!
Çünkü Tanrı dünyayı o kadar çok sevdi ki, biricik Oğlunu verdi. Öyle ki, O'na iman edenlerin hiçbiri mahvolmasın, ama hepsi sonsuz yaşama kavuşsun.Şimdi burada Oğul'un Tanrı olduğu nerede yazıyor?
Süleyman'da Oğul olarak anılmıyor muydu?
Yahut, ruhsal anlamda sen Tanrı'nın Oğul'u değil misin?
_______
Paolo sen hangi kilisedensin? Lüttfen, eğer senin için özel değilse, şu mensubu olduğun katolik kilisenin ismini yazar mısın buraya?
Adam tuttu "hristiyan" kelimesini bıraktı, arapçaya sarıldı, iseviliği savunuyor :)
www.vatican.va (http://www.vatican.va) ya gir, "search" bölümüne "christian" yaz ve çıkan sonuçlara bak.
Malesef Katolik Kilise bir çok konuda olduğu gibi bu konuda da seninle hem fikir değil.
Kutsal Üçlükte elbette üç kişilik var.Öz olarak dediğin gibi aynı.Ama aynı zamanda Rabbin özellikleri,sıfatlarıdır:)Bütün İsevilere bilir:)))Mektuplardada Üçlü birlik geçer dostum merak etme:)Tanrısal doğaya sahip olduğu için Kutsal Ruhta Tanrıdır!Tanrı oğlu demek zaten Tanrı doğasına özüne sahip anlamına gelir kelamda:))))Yeşaya 9'u okumanı tavsiye ederim:)Hristiyanlık diye birşey yoktur.İsevilik vardır:))))))))))Özelde yazacağım hangi kiliseye gittiğimi.
......Hristiyanlık diye birşey yoktur.İsevilik vardır:))))))))))Özelde yazacağım hangi kiliseye gittiğimi.
sanırım yehova şahidi gibi bişisin sevgili paolo.. onların böyle isim takıntıları vardır çünkü..
neyse ... tiyatronunun türkiyede hristyanlık beklentisi var sanırım... aman bi dinden çektik yeterince bir de diğerini musallat etmeyin başımıza..
kökenim müslümanlık olduğu ve onlarla yeterince (özellikle bu toplumda ) uğraşılmadığı için ben islamın safsatası üzerine birşeyler göstermeye çalışıyorum.. dediğim o ki hristiyanlık ve onun yan kuruluşları (isevilik falan gibi) zaten batıda yeterince eleştiriliyor... burada insanların birşeylere bilmemesini bahane ederek hristiyanlığı müslümanlığa üstün gibi sunmanın saçmalığını söylüyorum.... o nedenle dibiniz kara diyorum...
yoksa vecize peşinde de değilim sevgili dostum...
UlulElbab
23-02-2010, 20:27
Sevgili dostum uyar,
"Hristiyanlık" Grekçe ile bu ismi almıştır.Hristo..Christ...ve Christian
Sayın paolo bu konuda haklı...Aslolan İSEVİLİKtir...Bizler Nasranide deriz...
Nasıralı İsa Mesih nedeniyle...
Onu çok seviyorum.
Saygılarımla...
UlulElbab
Sevgili dostum uyar,
Onu çok seviyorum.
Saygılarımla...
UlulElbab
ozaman sevgili ulu...
müslüman ve islam yerine de bikaç sözcük söyle... nde olsa onlarda arapça... muhammetçilik mesela nasıl???
UlulElbab
23-02-2010, 21:13
ozaman sevgili ulu...
müslüman ve islam yerine de bikaç sözcük söyle... nde olsa onlarda arapça... muhammetçilik mesela nasıl???
Evet Değerli uyar,
Şuan "islam dünyası"nın büyük bir çoğunluğu "muhammedi" bir kısmıda Şia yani "Alevi...
Tabii şimdi birileri çıkar Alevilik ve Şiilik aynı şeyler değil der...Bence değil ama sınıflandırmak gerekirse...Şimdiki genelgeçer mezhepler dışında,Aliyi sevenler ve muhammedi sevenler diye adlandırabiliriz...
Bana sorarsanız hepsinin durumuda içleracısıdır...
İslam Barıştır demekten dilimizde tüy bitti...klavyemiz eskidi tuşlar basmaz oldu...
Ben ne dersem diyeyim Algı kişişeldir...
İslam diyince adamların aklına taliban..terorist ve kafa koparmak geliyor...
Bu bilinçli olarak bu hale getirildi..Bunu görmüyormuyuz?
Barışdan Sevgiden yana olanlar artık ya gerçek islamı tanıtmalı yada bu isimden vazgeçmeli...
Bizi bu noktaya getirdiler...
Kan dökmek ve bozgunculuk yapmak istemeyen tüm insanları kucaklıyorum...
Günümüzde kavramlar o kadar karışmıştır ki...Kim isevi?kimler musevi ve muhammedi...çok karışmıştır...
Kısacası gün gelir iyiler ve kötüler ayrılır...Bu iki ana kavram belirleyici olandır...
Şimdilik görecelidir ama eninde-sonunda ayrışacaklardır.
Kesin hatlar belirlenene kadar sabretmek gerek.
Sevgi ile...
Ululelbab
YOLCULUKLAR
23-02-2010, 21:40
Sevgili dostum uyar,
Onu çok seviyorum.
Saygılarımla...
UlulElbab
Sevgili UluElbal bunu söylemen, buna inanman çok normal. Çünkü senin neye inandığını biliyorum.
Ama bu Paolo :) güya Katolik ve "İsevilik" kelimesine takmış durumda :) Sence bu normal mi? Bence değil.
Katolik Kilise kelimeler üzerinde durmaz. YHVH der, Tanrı der, Rab der, Allah der... Kelimelerin hiç bir önemi yoktur. Neyi temsil ettiğinin önemi vardır.
AMA
Bu adam güya katolik. Vatikan İsa'ya inan topluluğu İsevi olarak değil, Hristiyan olarak tanımlar. İşte bu durumda Hristiyanlık kelimesine "pagan kökenli", "putperest kökenli" gibi sıfatlar yakıştıramazsın. Bu sıfatları yakıştırdığın an Vatikan'a bu sıfatı yakıştırmış olursun, çünkü bu kelimeyi onaylayan Vatikandır.
İsevi kelimesinin kullanılmasının bir sakıncası var mıdır? Hayır yoktur. AMA HRİSTİYAN KELİMESİNE KÖTÜ SIFATLAR YAKIŞTIRAMAZSINIZ (Eğer Katolik iseniz). Çünkü bu kelime Vatikan onaylı bir kelimedir.
YOLCULUKLAR
23-02-2010, 21:43
Kutsal Üçlükte elbette üç kişilik var.Öz olarak dediğin gibi aynı.Ama aynı zamanda Rabbin özellikleri,sıfatlarıdır:)Bütün İsevilere bilir:)))Mektuplardada Üçlü birlik geçer dostum merak etme:)Tanrısal doğaya sahip olduğu için Kutsal Ruhta Tanrıdır!Tanrı oğlu demek zaten Tanrı doğasına özüne sahip anlamına gelir kelamda:))))Yeşaya 9'u okumanı tavsiye ederim:)Hristiyanlık diye birşey yoktur.İsevilik vardır:))))))))))Özelde yazacağım hangi kiliseye gittiğimi.
Bekliyorum özel mesajını... Ciddi ciddi merak ediyorum kiliseni...
Bu arada yine laf var ama ayet yok piyasada :)
Mektuplardada Üçlü birlik geçer dostum merak etme:)
Hani nerede ? :)
aslında bunlara isevist,muhammedist, alist demek lazım aynı budist, marksist, maoist, darwinist vs gibi..
Ayet nosunu verdim.Hala yok diyorsun))))))))))Bilmiyorsan bilmiyorum de dostum.Niye insanları uğraştırıyorsun ki boşuna?Al bir tanesi mesela.1.Selanikliler 1
2-3Dualarımızda sizleri anıyor, her zaman hepiniz için Tanrı'ya şükrediyoruz. İmanın ürünü olan etkinliğinizi, sevgiye dayanan emeğinizi ve Rabbimiz İsa Mesih'e bağladığınız ümitten gelen dayanıklılığınızı Babamız Tanrı'nın önünde durmadan anıyoruz. 4Tanrı'nın sevdiği kardeşlerim, sizleri O'nun seçtiğini biliyoruz. 5Çünkü yaydığımız müjde size yalnız sözle değil, kudretle, Kutsal Ruh'la ve tam bir güvenle ulaştı. Nitekim biz aranızdayken sizin yararınıza nasıl yaşadığımızı bilirsiniz.
1.Selanikliler 1
Yeşeya 9'uda bakmanı tavsiye ederim:)Son birşey.Kilise resmi olarak hristiyan ismi kullanır.Ama aslı İSEVİLİKTİR!Hristiyanlık sadece prosür anlamda kalıyor!
Uyar efendi!İsevilik din değildir bir.Capito?İkide bir Mesih inancına din deme!Dinden bize ne!Ne yaparsın.Meyveli ağacı taşlayanlarda oluyor malesef.Ama şuda bir gerçek.Güneş balçıkla sıvanmaz!Boşuna dememişler doğru söyleyeni dokuz köyden kovarlar diye:))))))))Sizinkilerde hazmedemediği için çamurunu atıyorlar.Ama hepsi auta çıkıyor:))))))))))))Buda hediyem olsun:)))))))))
5Sahte peygamberler dünyadandır. Bu nedenle söyledikleri sözler de dünyadandır ve dünya onları dinler. 6Biz ise Tanrı'danız ve Tanrı'yı tanıyan bizi dinler. Tanrı'dan olmayan bizi dinlemez. Gerçeğin Ruhuyla yalan ruhunu böyle ayırt ederiz.
1.Yuhanna 4
Sözlerini ancak dünyadan olan dinler.Ama Rabden olan asla dinlemez.Vız gelir tırs gider:)))))))))))
YOLCULUKLAR
24-02-2010, 09:59
Ayet nosunu verdim.Hala yok diyorsun))))))))))Bilmiyorsan bilmiyorum de dostum.Niye insanları uğraştırıyorsun ki boşuna?Al bir tanesi mesela.1.Selanikliler 1
2-3Dualarımızda sizleri anıyor, her zaman hepiniz için Tanrı'ya şükrediyoruz. İmanın ürünü olan etkinliğinizi, sevgiye dayanan emeğinizi ve Rabbimiz İsa Mesih'e bağladığınız ümitten gelen dayanıklılığınızı Babamız Tanrı'nın önünde durmadan anıyoruz. 4Tanrı'nın sevdiği kardeşlerim, sizleri O'nun seçtiğini biliyoruz. 5Çünkü yaydığımız müjde size yalnız sözle değil, kudretle, Kutsal Ruh'la ve tam bir güvenle ulaştı. Nitekim biz aranızdayken sizin yararınıza nasıl yaşadığımızı bilirsiniz.
1.Selanikliler 1
Yeşeya 9'uda bakmanı tavsiye ederim:)Son birşey.Kilise resmi olarak hristiyan ismi kullanır.Ama aslı İSEVİLİKTİR!Hristiyanlık sadece prosür anlamda kalıyor!
Uyar efendi!İsevilik din değildir bir.Capito?İkide bir Mesih inancına din deme!Dinden bize ne!Ne yaparsın.Meyveli ağacı taşlayanlarda oluyor malesef.Ama şuda bir gerçek.Güneş balçıkla sıvanmaz!Boşuna dememişler doğru söyleyeni dokuz köyden kovarlar diye:))))))))Sizinkilerde hazmedemediği için çamurunu atıyorlar.Ama hepsi auta çıkıyor:))))))))))))Buda hediyem olsun:)))))))))
5Sahte peygamberler dünyadandır. Bu nedenle söyledikleri sözler de dünyadandır ve dünya onları dinler. 6Biz ise Tanrı'danız ve Tanrı'yı tanıyan bizi dinler. Tanrı'dan olmayan bizi dinlemez. Gerçeğin Ruhuyla yalan ruhunu böyle ayırt ederiz.
1.Yuhanna 4
Sözlerini ancak dünyadan olan dinler.Ama Rabden olan asla dinlemez.Vız gelir tırs gider:)))))))))))
Ya sen beni anlamamak için yemin etmişsin, yahut bende bir eksiklik var ve anlatamıyorum derdimi.
Güzel insan, ben sana diyorum ki, eğer sen Üçlü Birlik'e inanmış isen, bu inancını destekleyecek ayetler bulabilirsin İncil'den.
Ama İncil'in hiç bir yerinde ne Üçlü Birlik yazar, ne Tanrı'nın üçlü bir doğasından bahseder, ne de Tanrı'yı 3 değişik bir şekilde hissedebileceğimizden bahseder. Dolayısıyla İncil'de Üçlü birlik yoktur.
Dediğim gibi, eğer inanmış isen, bir mektuptan İsa'nın Tanrılığına yorulabilecek bir ayet verirsin, başka bir bölümden Kutsal Ruh'un varlığını işaret eden bir ayet verirsin. Bu ayetleri parça parça toplarsın ve "Bak işte biz boşuna Üçlü Birliğe inanmıyoruz" dersin.
Tekrarlıyorum.
İncil'in hiç bir yerinde üçlü birlik yazmaz. İncil'in hiç bir yerinde Üçlü Birlik açıklanmaz. Eğer kasarsan ancak Üçlü Birliği İMA eden ayetler bulabilirsin. Bu ima da direk değildir, yine kendi yorumlarınla ulaşırsın.
Kilise resmi olarak hristiyan ismi kullanır.Ama aslı İSEVİLİKTİR!
Hımmm.
Peki bu "aslı İSEVİLİKTİR!" kanısına nereden vardınız?
Bunu hangi kilise babası demiş? Bizleri bilgilendirir misiniz?
Hristiyanlık sadece prosür anlamda kalıyor!
Şimdi bir şey diyecem ama demiyeyim :D
İlk başta bilgilenmemiz gerekiyor dimi?
Bilgilenmemiz içinde ilk başta bize İncil'in orjinal dilini bırakıp Arapça'ya dört elle sarılıp, "hristiyan" kelimesini putperestlik olarak adlandırıpta İsevi kelimesini insanlara vaaz eden yüce kilise babalarını öğrenmemiz gerekir.
Kimlerdir bunlar?
Uyar efendi!İsevilik din değildir bir.Capito?İkide bir Mesih inancına din deme!Dinden bize ne!)
sizin iseviliğiniz ne ola ki sevgili paolo biraderim :) din değil mi??
din deyince küfür mü algılıyorsunuz??
Ayetleri gösterdim.Hala yok diyor.İnsaf!Eğer dediğin gibiyse sen ispatlada görelim:))))))))İspat idda edenindir!Ben ispatladım.Ayetleri gösterdim!Araştır bakalım.İsevilik mi hristiyanlık mı aslı?Hristiyan ismini putperestler çıkarmışlardır.Mesih İmanlıları aşağılamak için.Antakyada çıkmıştır!Uyar dostum İsevilik İsa Mesihi izlemek ve yaşamaktır:)))))Dinde bunlar yoktur.Rabbimiz ve Efendimiz ne diyor?
Bense insanlar yaşama, bol yaşama sahip olsunlar diye geldim. Yuhanna 10
Neymiş?Bol yaşammış dimi:))))
YOLCULUKLAR
24-02-2010, 16:46
1.Selanikliler 1
1.Selanikliler 1
paolo insaf diyeceğine kadar bana HİÇ BİR YORUM GETİRMEDEN bu ayetlerin neresinde Üçlü Birlik yazdığını gösterir misin? Bu ayetlerin neresinde Tanrı'nın Üçlü Birlik doğasına sahip olduğu yazıyor? Bu ayetlerin neresinde insanların Tanrı'yı 3 değişik şekilde hissedebileceğinden bahsediyor?
Bu ayetlerde Üçlü Birlik yazmıyor paolo.
Yok yazıyor diyorsan göster o zaman yazan yeri.
Sen eğer Üçlü Birlik kavramına iman ediyorsan, bu pisikoloji ile bu ayetleri okursun, yorumlarsın ve bu ayetlerin Üçlü Birliği işaret ettiğini söylersin.
Ama ortada Üçlü Birlik yoktur. Hele hele senin dediğin gibi APAÇIK ÜÇLÜ BİRLİK tanımı hiç yoktur.
Bana ispat et diyorsun! Neyi ispat edeyim sana? Üçlü Birlik yoktur diyorum. Sen hayır vardır diyip ayet veriyorsun. Ama verdiğin ayetlerde daha Üçlü Birlik geçmiyor. sonra bana ispat et diyorsun:) Yani şimdi bir şey diyecem, olmayacak...
İsevilik mi hristiyanlık mı aslı?Hristiyan ismini putperestler çıkarmışlardır.Mesih İmanlıları aşağılamak için.Antakyada çıkmıştır!
http://gsearch.vatican.va/search?q=christian&x=0&y=0
Gir bu sayfaya bak.
Şimdi sen kimsin? Bir Katoliksin dimi? :)
Şimdi Vatikan'ın resmi olarak onayladığı, kullanılmasında sakınca görmediği, ve kendisinin de sık sık kullandığı bir kelime için putperestlik midir diyorsun?
Ben sadece bu sorunun cevabını öğrenmek istiyorum. Lütfen es geçme bu soruyu.
Yauvvvv Baba Tanrı diyor,Rab İsa Mesih geçiyor,Kutsal Ruh geçiyor.Hala geçmediğini idda ediyorsun.Pes doğrusu!Üçlü birlik kelamda vardırrrrrrrrrrrrrrrr.İnansanda inanmasanda vardır.Madem geçmediğini idda ediyorsun.İspatla.Boş boş konuşmakla bir yere varamazsın!Orjinalinde İsevilik geçtiğini tüm teologlar bilir.Resmi olarak hristiyan ismini kullanıyor kilise!
YOLCULUKLAR
24-02-2010, 17:52
Yauvvvv Baba Tanrı diyor,Rab İsa Mesih geçiyor,Kutsal Ruh geçiyor.Hala geçmediğini idda ediyorsun.Pes doğrusu!Üçlü birlik kelamda vardırrrrrrrrrrrrrrrr.İnansanda inanmasanda vardır.Madem geçmediğini idda ediyorsun.İspatla.Boş boş konuşmakla bir yere varamazsın!Orjinalinde İsevilik geçtiğini tüm teologlar bilir.Resmi olarak hristiyan ismini kullanıyor kilise!
Baba geçiyormuş, Oğul geçiyormuş, Kutsal ruh geçiyormuş o yüzden buradan üçlü birlik doğuyormuş :) Petrus'ta geçiyor İncil'de o zaman Petrus'tamı Tanrı idi?
Saçmalama Paolo :)
Ama dediğim gibi, sen o cümleyi ön yargı ile okuduğundan dolayı o cümleleri Üçlü Birliğe yoruyorsun. Olan biten hepsi bu.
Sen kiliseden "Üçlü Birlik" kelimelerini duymasaydın o cümlelerden Üçlü Birliği anlamayacaktın. Gözünü seveyim İncil'de daha Üçlü Birlik kelimeleri dahi geçmiyorken nasıl olacakta parlak zekan böle bir kavramı keşfedecekti!
Neyse uzatmaya gerek yok...
Orjinalinde İsevilik geçtiğini tüm teologlar bilir.Resmi olarak hristiyan ismini kullanıyor kilise!
Bak şimdi bu konudan ne muhabbetler çıkacak :D
Şimdi bu Vatikan nerede beyan etmiş "Hristiyanlık Kelimesini Resmiyette Kullandığını". Bunun bana kaynağını verir misin? :)
Ha birde, acaba Vatikan resmi olmayan konuşmalarında/beyanlarında Hristiyanlık yerine hangi kelimeyi kullanıyor muş? Yoksa Papa Cenapları Arapçayı tercih edip, Arapçanın Türkçeleştirilmiş versiyonu olan İSEVİLİK kelimesini mi kullanıyor? :)
Soruma net cevap alamadım.
Senden net bir cevap istiyorum.
Politik bir cevap istemiyorum.
Papa Hazretleri resmiyette yada resmi olmayanda Hristiyan kelimesini kullandığında putperestlik suçunu mu işliyor? Putperest bir kültürü Hristiyanlığa mı sokuyor?
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))Kusura bakma.Saçmalamakta sana yetişemiyorum.Sırf laf olsun diye konuşuyorsun başka şey değil.Laf olsunda ne olursa olsun mantığıyla.Kutsal Üçlübirliği geçtiği yerleri açıkça gösterdim.İnanıp inanmamak sana kalmış.Ama gerçekleri değiştirmez.Kelamın her yerinde geçer Üçlübirlik!Bu kadar!Tabi anlayana!Kilise resmi anlamda kullanıyor.Ama hristiyanlık diye birşey yok.İsevilik var!Bu arada hala delilini göremedik.Hani nerde?Güya geçmiyormuş ya iddana göre:))))))))))))
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))Kusura bakma.Saçmalamakta sana yetişemiyorum.Sırf laf olsun diye konuşuyorsun başka şey değil.Laf olsunda ne olursa olsun mantığıyla.Kutsal Üçlübirliği geçtiği yerleri açıkça gösterdim.İnanıp inanmamak sana kalmış.Ama gerçekleri değiştirmez.Kelamın her yerinde geçer Üçlübirlik!Bu kadar!Tabi anlayana!Kilise resmi anlamda kullanıyor.Ama hristiyanlık diye birşey yok.İsevilik var!Bu arada hala delilini göremedik.Hani nerde?Güya geçmiyormuş ya iddana göre:))))))))))))
Sayın Paolo,
"İSEVİLİK" ifadesi ilk Yüzyıldaki "İseviler" tarafından, nasıl telaffuz ediliyordu?
İbranice veya Yunanca..
Açıklarsanız sevinirim.
Saygılar
:)Ama hristiyanlık diye birşey yok.İsevilik var!:))))))))))))
evet paolo birader...
"isevilik" ismini hangi yabancı kelimenin karşılığı olarak kullanıyorsun açıklarmısın??
inglizce latince grekçe..... neyin karşılığı????
YOLCULUKLAR
25-02-2010, 01:01
Güzel insan. Beni saçmalamakla suçluyorsun ama yazdıkların hususunda biraz düşünmeye davet ediyorum seni:)
Ben diyorum ki: İncil'de Üçlü Birlik tanımı/açıklaması YOKTUR.
Sen diyorsun ki: Yok olan bir şeyi bana ispatla.
Yok olan bir şeyin nasıl kanıtını gösterebilirim Paolo? Eğer bu işin bir yolu var ise söyle bana, o yolu takip edip ispatlayayım sana :D
Ama eğer illaki ispat istiyor isen, İncil'in Üçlü Birliği ap açık yazdığını söylemene rağmen İncil'de daha Üçlü Birlik kelimelerinin hiç geçmemiş olması buna ispat değil midir? İnternetten isteğin arama motoruna gir ve Üçlü Birlik yaz bakalım kaç ayette Üçlü Birlik kavramı geçiyormuş:) Eğer işi çok mu kasmak istiyorsun? Git Hristiyan Yayın evlerinden Pusula adlı Cd'yi al. Onun hem arama motoru var hem de bir çok dilde İncil var. Ne kadar uğraşırsan uğraş, ap açık yazılı olduğunu iddia ettiğin kavramın daha ismi bile yoktur İncil'de.
Papa Hazretleri resmiyette yada resmi olmayanda Hristiyan kelimesini kullandığında putperestlik suçunu mu işliyor? Putperest bir kültürü Hristiyanlığa mı sokuyor?
Bu soruya cevap vermedin. Bu soruya cevap verene kadar, bunu kopyalayıp yapıştıracam. 3. kez soruşum.
Anladım galiba.Şunu demek istiyorsun sanırım:)))Üçlü Birlik kelimesini kelamda var olmadığını idda ediyorsun:))))İlla açıkça geçmemesi onun var olmadığını ispatlamaz.Peder,Oğul,Kutsal Ruhun var olduğunu kelamı okuyan herkes bilir:)Diğer soruya gelince Kilise prodösür olarak kullanıyor.Resmi ifade olarak.Birde hristiyan isminide kullanmıyor:)Christian ismini kullanıyor.Türkçede İsevilik diye geçer.
Anladım galiba.Şunu demek istiyorsun sanırım:)))Üçlü Birlik kelimesini kelamda var olmadığını idda ediyorsun:))))İlla açıkça geçmemesi onun var olmadığını ispatlamaz.Peder,Oğul,Kutsal Ruhun var olduğunu kelamı okuyan herkes bilir:)Diğer soruya gelince Kilise prodösür olarak kullanıyor.Resmi ifade olarak.Birde hristiyan isminide kullanmıyor:)Christian ismini kullanıyor.Türkçede İsevilik diye geçer.
Türkçe'de İsevilik diye geçen şey Christian değil, Christianity'dir ki Hıristiyanlıkla aynıdır.
YOLCULUKLAR
25-02-2010, 02:15
hristiyan isminide kullanmıyor:)Christian ismini kullanıyor.
Paolo inan kelimeler tükendi bende :)
Yani bu cümlenden sonra sana tek bir şey bile anlatamayacağımı çok iyi anladım.
Türkçe-İngilizce gramer kurallarını yazsam bile yine bunu anlamayacağını çok iyi biliyorum.
YOLCULUKLAR
25-02-2010, 02:24
Türkçe'de İsevilik diye geçen şey Christian değil, Christianity'dir ki Hıristiyanlıkla aynıdır.
Ya bu konu Vizyontele Tuba'da bile geyiğe dönüştürülecek kadar bilindik ve alaya alınan bir konuydu.
Eminin yabancı bir sevgilisi vardıda isminin baş harfinin "C" olduğunu ama "K" olarak okunduğunu söylüyordu.
Ama Paolo gelmiş Hristiyan ve Christian kelimelerinin farklı olduğunu söylüyor :)
Ahbap yanlışın var.Hristiyanlık kelimesi sonra girdi türkçeye.İsevilik daha eski!Türkçede orjialinde İsevilik geçer.Hristiyanlık değil!Hristiyan ile christian kelimelerin farklı olduğunu söylemedim.Çarpıtma şimdi!Sadece hristiyanlık değil İsevilik olduğunu söyledim o kadar!
Ya bu konu Vizyontele Tuba'da bile geyiğe dönüştürülecek kadar bilindik ve alaya alınan bir konuydu.
Eminin yabancı bir sevgilisi vardıda isminin baş harfinin "C" olduğunu ama "K" olarak okunduğunu söylüyordu.
Ama Paolo gelmiş Hristiyan ve Christian kelimelerinin farklı olduğunu söylüyor :)
Cristin ve Kristin meselesi yani, he? :D
Ahbap yanlışın var.Hristiyanlık kelimesi sonra girdi türkçeye.İsevilik daha eski!Türkçede orjialinde İsevilik geçer.Hristiyanlık değil!Hristiyan ile christian kelimelerin farklı olduğunu söylemedim.Çarpıtma şimdi!Sadece hristiyanlık değil İsevilik olduğunu söyledim o kadar!
Sevgili Paolo,
Şuraya (http://www.sozlukturkce.com/word.html?search_word=christianity&task=search) ve şuraya (http://www.tureng.com/search/christianity) tıklayabilir misin bir zahmet?
Konu gerçekten çok gereksiz. Hıristiyanlık ile İsevilik, aynı şeyi anlatan iki kelime. Bunda neden ısrar ettiğin, anlaşılacak bir şey değil.
Konu gereksiz.Katılıyorum.Doğru ikiside aynı şeyi anlatıyor.Ancak birisinde yanlış isim var:)Doğrusu İseviliktir.
YOLCULUKLAR
25-02-2010, 09:47
Konu gereksiz.Katılıyorum.Doğru ikiside aynı şeyi anlatıyor.Ancak birisinde yanlış isim var:)Doğrusu İseviliktir.
Yok öyle :)
Ben soruma cevap alamadım daha :)
Dördüncü soruşum.
Soruna cevap verdim dostum.Anlamadınsa sorun sende:)Şahsi düşüncemi sorarsam sokmuyor!
YOLCULUKLAR
25-02-2010, 20:00
Soruna cevap verdim dostum.Anlamadınsa sorun sende:)Şahsi düşüncemi sorarsam sokmuyor!
Senden iyi film adresi olur Paolo :)
Ama cevap verme sitilinden ben sorunun cevabını anladım.
Hristiyan kelimesini putperestlik olarak kabul ediyorsun, ama Papa Hristiyanlık kelimesini kullandığı zaman onu putperestlikle suçlamak yemiyor, sonuçta Katolik olduğunu iddia eden bir kişi için açıklanması zor, komik bir durum olurdu.
Kıvır gitsin :) Yok resmiyette öle imiş resmi olmayanda böle imiş. Hristiyanlık yayılırken hiç bir kilise babası "isevi" kelimesini kullanmamasına rağmen, yaşasın arapça ve yaşasın isevilikmiş falanmış filanmış. Böyle bir mantık mı var ya? Sen ilk başta neye inandığını tespit et.
paolo birader.. inan senin yaptığın sadece kelime oyunu... yoksa hristiyan, isevi, christian, vs hepsi aynı terane......
Neye inandığımı çok iyi biliyorum. Sen beni yargılayamazsın! Ancak Rab yargılar! Neyimi gördünde böyle konuşuyorsun? Git de araştır. İsevilik mi daha eski yoksa hristiyanlık mı diye? Hristiyanlık ismi bir kez Antakyada çıkmıştır. Paganlar çıkarmışlardır. Ululelbab bile biliyor bunu.
1Bu nedenle, başkasını yargılayan ey adam, kim olursan ol, özürlü değilsin. Başkasını yargıladığın konuda kendini mahkûm ediyorsun. Çünkü sen, ey yargılayan, aynı şeyleri yapıyorsun. 2Böyle davrananları Tanrı'nın haklı olarak yargıladığını biliriz. 3Bu gibi şeyleri yapanları yargılayan, ama aynısını yapan ey adam, Tanrı'nın yargısından kaçabileceğini mi sanıyorsun? 4Tanrı'nın sınırsız iyiliğini, hoşgörüsünü ve sabrını hor mu görüyorsun? O'nun iyiliğinin seni tövbeye yönelttiğini bilmiyor musun?
5İnatçılığından ve tövbesiz yüreğinden dolayı Tanrı'nın adil yargısının açıklanacağı gazap günü için kendine karşı gazap biriktiriyorsun.
Romalılar 2
Uyar ikisi aynı şeyi anlatıyor doğru.Ama isim olarak birisi yanlışşşşşşşş!
YOLCULUKLAR
26-02-2010, 09:45
Neye inandığımı çok iyi biliyorum. Sen beni yargılayamazsın! Ancak Rab yargılar! Neyimi gördünde böyle konuşuyorsun? Git de araştır. İsevilik mi daha eski yoksa hristiyanlık mı diye? Hristiyanlık ismi bir kez Antakyada çıkmıştır. Paganlar çıkarmışlardır. Ululelbab bile biliyor bunu.
1Bu nedenle, başkasını yargılayan ey adam, kim olursan ol, özürlü değilsin. Başkasını yargıladığın konuda kendini mahkûm ediyorsun. Çünkü sen, ey yargılayan, aynı şeyleri yapıyorsun. 2Böyle davrananları Tanrı'nın haklı olarak yargıladığını biliriz. 3Bu gibi şeyleri yapanları yargılayan, ama aynısını yapan ey adam, Tanrı'nın yargısından kaçabileceğini mi sanıyorsun? 4Tanrı'nın sınırsız iyiliğini, hoşgörüsünü ve sabrını hor mu görüyorsun? O'nun iyiliğinin seni tövbeye yönelttiğini bilmiyor musun?
5İnatçılığından ve tövbesiz yüreğinden dolayı Tanrı'nın adil yargısının açıklanacağı gazap günü için kendine karşı gazap biriktiriyorsun.
Romalılar 2
Uyar ikisi aynı şeyi anlatıyor doğru.Ama isim olarak birisi yanlışşşşşşşş!
Bu konuda benim muhattabım sensin. Ululelbab'yı karıştırma. O gayet mantıklı bir insan. Kendi doğruları çerçevesinde tutartlı konuşan ve bizleri bilgilendiren birisi.
İsevilik mi daha eski, Hristiyanlık mı daha eski, İsevilik mi doğru, Hristiyanlık mı doğru? Konu bunlar değil paolo. Konumuz ne biliyor musun?
"Hristiyan" kelimesini putperest ilan etmene rağmen aynı zamanda Papa'nın bu kelimeyi onaylaması/kullanmasıdır. Ve senin dolaylı olarak Papa'yı putperestlikle suçlamandır. Ve yine aynı zamanda göğsünü gere gere "ben katoliğim" demendir.
İzin verde bu tezatlıkları ortaya koyarken, "yargılama" tarzında ki Hristiyanların en büyük kaçış noktası olan kavramları dile getirme.
Ben seni yargılamıyorum. Yapmış olduğun mantıksızlıkları/tezatlıkları ortaya koyuyorum. Hem Papayı dini konularda yanılmaz ilan edeceksin, hem de dini konularda Papa'nın Hristiyanlık kelimesini kullanarak putperest kültürü yaşattığını söyleyeceksin. Şimdi bu Katoliklikmidir? Eğer evet katoliklik budur diyorsan ben susacam. Senin tabirinle seni yargılamayacam.
Bence isevilik yerine hrıstıyan diyelim. Sonuçta hristos'u takip eden kişilerdir hristiyanlar. Ancak hrıstıyankavramı hrıstıyanca yaşayan biri için anlam kazanır.
Felsefeci 87
28-02-2010, 13:52
sevgiler
Sayın Natan.
Beni gerçekten şaşırtmaktasınız. Daha önceki yazılarınızda hristiyanlık başta olmak üzere; tüm inançları eleştiriyordunuz. Ne oldu da, birden bire böyle döndünüz? Yoksa ben mi yanılıyorum?