Orijinalini görmek için tıklayınız : Hiristiyanlık
Hiristiyanlıkla ilgili sormak istediklerim
1) Hz isa kimdir
2)Hz isa tanrımı ,tanrının oğlumu,veya kıralmı.?
3) Neden birden fazla incil var
4) İnciler neden bir birinden faklı ayetleri var
5) Hz isa'dan 325 yııl sonra yazılan inciler isanın dediklerini harfi harfine anlatabiliyormu?
6) Allah neden incili korumuyorda kuranı koruyor ..
7) Hiristiyanlar neden müslümanlığı kabul etmiyorlar ...
8:)Tanrıyı bir roma askeri çarmıha gerebilirmi ...
Redgreen
30-10-2006, 18:38
Ve İsa onlara dediki;
Siz bizim varoluşumuzun eskatoljik manifestosu ve dünyaya gelişimizin imgesisiniz.
Onlar döndüz İsay'ya dediki;
HAAAAAA !!!!!! * :D *:D *:D *:D *:D
1) Hz isa kimdir :
Hz. İsa, Musevi Esseni tarikatından yetişme ve İslam'a göre peygamber, Hristiyanlığa göre Tanrının oğlu kabul edilen bir Yahudidir.
2)Hz isa tanrımı ,tanrının oğlumu,veya kıralmı.?
Hiçbiri
3) Neden birden fazla incil var :
Hz. İsa'nın ölümünden sonra havarilerinin anlatımları birçok kişi tarafından kitaba dönüştürülmüş. Bu kitaplar arasında kilisenin en uygun bulduğu 4 İncil kabul görmüş.
4) İnciler neden bir birinden *faklı ayetleri var:
Çünkü hepsini ayrı yazarlar kaleme almış. Haliyle farklılık olacaktır. İslamdaki aynı konularda farklı hadisler olması gibi. *
5) Hz isa'dan 325 yııl sonra yazılan inciler isanın dediklerini harfi harfine anlatabiliyormu?
325 yıl sonra değil. 50-150 yıl sonra. Harfi harfine değil, cümlesi cümlesine göre dahi yansıtmıyor.
6) Allah neden incili korumuyorda kuranı koruyor ..
İncillerde yazıldığı zamandan bu yana hiç değişmemiş. Hz. İsa'nın zamanına ait bir kitap ise yok. Yani İslamdaki gibi bir vahiy yok. Kur'an ise halife osman'dan bu yana değişmemiş. Hz. Muhammed'den Osman'a kadar olan dönemde ise revizyona uğradığını hadisler söylüyor.
7) Hiristiyanlar neden müslümanlığı kabul etmiyorlar ...
Müslümanlar neden Hristiyanlığı kabul etmiyorlarsa ondan.
8) Tanrıyı bir roma askeri çarmıha gerebilirmi ...
Romalı asker daha güçlü bir tanrı ise gerer. :)
Sevgili tewderi,
Özellikle 7. sorun aslında güzel bir soru. İnsan ve toplum psikolojisi ile ilgili olduğunu sanıyorum.
Bir insanın dinini değiştirmesi çook çok zor bir şeydir. Şöyledir: Önce çocukluğundan beri yetiştiği tabulardan kurtulmalı, sonra o dinin gerçeklerini öğrenmeli, araştırmalı, çevresinden gelecek tepkilere göğüs germeli, toplumdaki din adamlarının anlattıklarını bir kenara bırakmalı vs.
Gördüğün gibi çok zor birşey.
Yani toplumda kaç kişi dinini sorguluyor?
Böyle bi sürü soru sorulabilir.
Saygılar
agnostik_
31-10-2006, 03:34
http://hristiyan.net/cevaplar/
kardeş bu linki tıkla aradığın tüm cevaplar var.
tabi hristiyanlara göre...
saygılar...
bu konuda sanirim cok arkadasimiz yanilgiya dusuyor.aslinda incil, kuran gibi peygamberi tarafindan yazilmasi *istenmis bir kitap degil.onun ölümünden sonra olayi görenlerin ve duyanlarin yazdigi bir kitaplar bütünü.sanildigi gibi sadece havarileri tarafindan da degil havarisi olmayanlarda yazmistir.ama klise bu yazilardan bazilarinin üzerinde kutsal ruhun etkisi oldugunu söyleyip sadece onlari kabul etmistir.4 ayri incil kavramini da biraz yanlis buluyorum aslinda.ilk dört kitap isanin yasadigi günleri farkli yazarlarin yorumladigi kitaplardir.incil de ayrica havarilerin yasadigi gunleri ve diger cemaatlere yazilmis mektuplarda vardir.
bu konuda hrıstıyanlığın eleştirisi topi ğine bakabilirsin ..
yada www.incilturk.com,www.isamesih.org, www.kutsalkitap.org adreslerine başvurabilirsin..!!! ama topic lerde artrasan mutlaka cevabı wardır ..meşgul olmasaydımda yardımcı olabilseydim sana fakat arkadaşlar aydınlatır seni mutlaka
2. soruya bir cevap olabilir aşağıya yazacaklarım.
Bazı Sumer rahibelerinin, evlenseler bile çocukları olmamalı idi. Kazara böyle doğan çocuklar öldürülürdü. Çünkü bu kadınlar Allah'ın karısı olduğundan doğan çocuklar da Tanrı'nın çocuğu sayılıyordu. Sumerler bir ölümlüden Tanrının çocuğunu istemiyorlardı. Bu ve Kur'an'daki bir ayet İsa'nın neden Tanrının oğlu olarak kabul edildiğine bir açıklık getiriyor.
Ali-İmran 35-37
"İmran'ın karısı şöyle demişti: 'Rabbim karnımdakini azatlı bir kul olarak sana adadım. Adağımı kabul buyur. Rabbim onu kız doğurdum, ona Meryem adını verdim. Kovulmuş şeytana karşı onu ve soyunu sana ısmarlıyorum' dedi. Rabbi onu hüsnükabul gösterdi ve güzel bir bitki gibi yetiştirdi. Zekeriya'yı (teyzesinin kocasını) Rabbi onun bakımı ile görevlendirdi. Zekeriya onun yanına, mabede her gelişinde orada bir rızk bulur 'bu sana nereden geliyor?' derdi. O da 'Allah tarafından' derdi."
Bu ayetten anlaşıldığına göre o zaman mabetler vardı. (Tevrat ve İncil'de de mabetlerin bulunduğu yazılı.) Meryem mabede adanmış ve orada yetişmiş bir kızdı. Herhangi bir şekilde, bazı kitaplara göre de nişanlısı Yusuf'tan hamile kalmıştı. (*) Onu (İsa'yı) gidip ücra bir köşede doğurması, Tanrının çocuğu diye öldürülmesinden korktuğu için olmalı. İsa büyürken Tanrının oğlu olduğu kendisine aşılanmış bulunduğundan "ben Tanrının oğluyum" diyerek ortaya çıkması geç de olsa ölümüne neden olmalı.
Mezopotamya'da eski çağlardan başlayarak Yeni Babil devrine kadar adak olarak veya kıtlıktan korumak üzere çocuklar mabede verilirdi. Meryem hikayesinde bu geleneğin sürdüğü anlaşılıyor. (L.O. Oppenheim, Ancient Mesopotamia, Chicago, 1964, s. 107)
(*)
İncil, Mattaya, bap I:18-25: Anası Meryem Yusuf'a nişanlı olduğu halde buluşmalarından önce Ruhulkudüsten gebe olduğu anlaşıldı. Nişanlısı Yusuf salih bir adam olup onu aleme rüsvay etmek istemeyerek gizlice boşanmak niyetindeydi. Fakat bunları düşünürken Rabbin meleği ona rüyada görünüp "sen Davut oğlu Yusuf, Meryem'i kendine karı olarak almaktan korkma. Çünkü kendisinde doğmuş olan Ruhulkudüstendir ve bir oğul doğacaktır. Onun adını İsa koyacaksın. Çünkü kavmini günahlarından kurtaracak olan odur. "Yusuf uykusundan uyandı. Rabbin meleğinin kendisine buyurduğunu yaptı. Karısını alıp doğuruncaya kadar onu bilmedi ve adını İsa koydu.
Meryem'den önce de Tanrı'dan gebe kalma hikayeleri var. Hintlilerde bakire Rohimi bir Tanrı oğlu doğuruyor. Çin'de Tanrı Foe'nin annesi güneş ışığından gebe kalmış. Siyamlılara göre evreni koruyacak Tanrının annesi bakireymiş. Moğol Buyan Han'ın kızı Alankoxa kapıdan giren ay ışığından gebe kaldığını söylüyor. Sözde ışık girerken sembolik bir hayvan şekli almış; bu, Tanrının kendisi veya elçisiymiş.
Kur'an'da İsa ile ilgili bir ayet:
maide suresi 110:
"Allah o zaman şöyle diyecek: 'Ey Meryem oğlu İsa! Sana ve annene (verdiğim) nimeti hatırla! Hani seni mukaddes ruh ile desteklemiştim. Sen beşikte iken de yetişkin çağında da insanlarla konuşuyordun. Sana kitabı, hikmeti, Tevrat ve İncil'i öğretmiştim..."
Bu ayete göre Allah, İsa'ya İncil'i öğretmiş. Halbuki İsa yaşadığı sürede ne bir şey yazmış, ne de yazdırtmış.
Muazzez İlmiye Çığ'ın Kur'an, İncil ve Tevrat'ın Sumer'deki Kökeni kitabından yararlanarak yazdım üsttekileri.
spartacus
31-10-2006, 14:52
Tewderi
Sorularına cevaplar verilmiş.
Eksik bir şey var, onun ne olduğu dışında, ne istediği sözkonusu, son soruya mı koyarsın en başamı bilemem, oda şu;
1. İsa aslında Krallık iddiasındamıydı? Öyleyse neden Kral olmak istiyordu? Kral olmayı başardı mı, etrafındakiler kimlerdi? İktidarda olan krala darbe düzenlendi mi, sonuç ne oldu?
ozgur_beyin
31-10-2006, 16:49
bütün inciller muhammedin hadisleri gibi ölümünden çok sonra kaleme alınmıştır(inciller yaklaşık 3 asır sonra hadisler yaklaşık 2asır sonra)eğer isa yaşadıysaki! incil ve kurandan başka belge yok, yaşadığına dair. yaşadığı sürece *etlili olamamış. daha sonraşakirtleri bir yönvermiştir hrıstiyanlığa. aziz pavlos olmasaydı belkide hrıstiyanlık ya kaybolur yadaorta doğuda küçücük kabiledini olarak kalırdı. hele çarmıha
gerilmeseydi belkide hiç bir etkisi kalmımayacaktı, ölümünden sonra